Može li religija pomoći državi BiH ?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
amazon

#176 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

dustaban wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
miskin wrote:... Svi smo citali prije godinu ili vise da neke zapadne zemlje (jer one su simbol dobrog zivota) uvode tzv. islamsko bankarstvo, bez kamata...
Koje banke? Mislis, ne uzimaju kamatu, ili ne isplacuju kamatu na uloge?
Ili se radi o deflaciji, pa banke tuku ko nece njihove pare za dzaba?
Kako one zaradjuju novac za svoje radnike? Ili za njih rade dobrovoljci kojima pare ne trebaju?
Hajde daj link ako imas.
Ma to je ono... nudimo vam nesto na kredit bez kamata... pa onda dodatak - za gotovinu 20% popusta!

Al da se vratim na temu.
Sta bi falilo da na crkve i dzamije stave natpis - zabranjen ulazak kriminalcima, lopovima, pedofilima, licimurima, nevjernicima i inovjernicima!
Ili makar ovo - zbog ekonomske krize prestajemo davati oproste za privredni kriminal!

Pa nisu ludi da sebi zabrane ulaz u sopstvene odaje :D
Mislim, tako ja nekako tumacim ono sto vjera nalaze.

Moguce je da nisam dobro skonto :roll:
pussysmoke

#177 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

miskin wrote:
Da li stvarno želiš da citiram post koji si ostavio prije par minuta? Sam si rekao da ti ateista nikada ne može biti prijatelj kao što ti je vjernik. Ne "navodim ja vodu na svoj mlin", samo stojim iza onoga što govorim, a to očekujem i od svog sagovornika. To je znak poštovanja!

Imam dosta prijatelja koji su vjernici, i za svakog od njih bi učinio sve što zatraže, zato što smo prijatelji. Kada je prijateljstvo u pitanju, sve ostalo "pada u vodu". I nema napretka dok svi ne zauzmemo taj stav, umjesto što se većina drži mišljenja da s nekim ne možeš biti prijatelj zato što je odabrao drugu vjeru, (ili nevjeru).
Vidis tu je razlika između mene i tebe. Meni je islam i njegovi propisi svetinja, kao sto je tebi prijateljstvo. Propisi islama su iznad bilo cega pa i prijateljstva, imas jedan princip u islamu koji se zove: "El vera vel bera" (Ljubav i mrznja u ime Allaha)
Islam ili ne, to je smiješno! Ne mogu da vjerujem da ljudi koji razmišljaju kao ti, žele dobro ovoj zemlji! To jednostavno nije moguće, zato što u BiH žive i pripadnici drugih religija. Mislim da je postavljač teme u posljednjem Miskinovom postu dobio odgovor na svoje pitanje.

Žao mi je što razmišljaš na taj način Miskine.
nasa

#178 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

Ugljesa_ wrote:
nasa wrote: Miskin prica o svom dozivljaju ljudi oko sebe ,a ne politickom uredjenju......
Svejedno i da je tako al i on je glasac i gradjanin i njega se pita i sutra ce sa takvim stavom doci na poziciju da odlucuje, i koliko ih jos ima. I bit ce sve u ime religije i boga....
Ali tebe to ne bi trebalo da interesuje da imas drzavu kako treba za koju znas da ti garantuje tvoja prava ,medjutim kako to nije slucaj vracamo se na onaj strah koji sam pomenula na pocetku ,manje vise svi imaju neki strah jer nam je domovina u najmanju ruku nepredvidiva :D neko od komunizma,neko od serijata,neko od radikalnog sekularizma ,neko od islamista itd.
amazon

#179 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

Al da se vratim na temu.
Sta bi falilo da na crkve i dzamije stave natpis - zabranjen ulazak kriminalcima, lopovima, pedofilima, licimurima, nevjernicima i inovjernicima!
Ili makar ovo - zbog ekonomske krize prestajemo davati oproste za privredni kriminal!

Mislim, tako ja nekako tumacim ono sto vjera nalaze.

Moguce je da nisam dobro skonto :roll:[/quote]

Pa kako mislis, da sami sebi zabrane ulaz :D
znalac

#180 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

Ne moze.

To sto su svi ti ljudi na pozicijama vjernici je gore za sve nas, jer religija sluzi bogacenju vec bogatih, a oni na tim pozicijama imaju priliku samo da uduplaju ono sto vec rade, i da na kraju odu na hadz i da im sve bude oprosteno ili ako slucajno pogode i ibadete za ''pravu'' Lejletul kadr
miskin

#181 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Islam ili ne, to je smiješno! Ne mogu da vjerujem da ljudi koji razmišljaju kao ti, žele dobro ovoj zemlji! To jednostavno nije moguće, zato što u BiH žive i pripadnici drugih religija. Mislim da je postavljač teme u posljednjem Miskinovom postu dobio odgovor na svoje pitanje.

Ja ni jednim svojim postom, nisam ukazao da bi pripadnika druge religije, udario, ubio, stavio pod zemlju ili da bi ga ostetio na bilo koji nacin. Njegov zivot, imetak, cast je meni zabranjena kao i bilo kojeg drugog muslimana, i ja im zelim svaki hajr i na ovom svijetu ako vec o njemu pricamo a i na buducem, da imaju puno paara, zdravlja, srece, ljubavi, sve sto zelim sebi zelim i njima. Samo zelim da ukazem da mozemo fantasticno zivjeti i slagati se bez toga da slavimo Bozice zajedno nista vise. Svima nam je zajednicki cilj da sto ljepse, ugodnije zivimo na ovom svijetu u ovoj drzavi, ali ja ne moram ici slaviti Bozic sa njim da bi mu to dokazao.
pussysmoke

#182 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

miskin wrote:

Ja ni jednim svojim postom, nisam ukazao da bi pripadnika druge religije, udario, ubio, stavio pod zemlju ili da bi ga ostetio na bilo koji nacin. Njegov zivot, imetak, cast je meni zabranjena kao i bilo kojeg drugog muslimana, i ja im zelim svaki hajr i na ovom svijetu ako vec o njemu pricamo a i na buducem, da imaju puno paara, zdravlja, srece, ljubavi, sve sto zelim sebi zelim i njima. Samo zelim da ukazem da mozemo fantasticno zivjeti i slagati se bez toga da slavimo Bozice zajedno nista vise. Svima nam je zajednicki cilj da sto ljepse, ugodnije zivimo na ovom svijetu u ovoj drzavi, ali ja ne moram ici slaviti Bozic sa njim da bi mu to dokazao.
Ma sve je to divno, ali ne možemo biti prijatelji zato što si ti musliman i tvoja vjera ti to ne dozvoljava.
nasa

#183 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

znalac wrote:Ne moze.

To sto su svi ti ljudi na pozicijama vjernici je gore za sve nas, jer religija sluzi bogacenju vec bogatih, a oni na tim pozicijama imaju priliku samo da uduplaju ono sto vec rade, i da na kraju odu na hadz i da im sve bude oprosteno ili ako slucajno pogode i ibadete za ''pravu'' Lejletul kadr
Pa ne bih rekla da su svi vjernici bogati osim ako ne mislis na bliskoistocne naftase ili one americke sto s bozijim blagoslovom osvajaju nafyne izvore kao navodno skroviste teskog naoruzanja,a i ovo za hadz si fulio ,a i za Lejletul...znaci post ti je pun greski :D
amazon

#184 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

miskin wrote:

Ti si onda onaj selafija, daleko ces dogurati---
pussysmoke

#185 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

amazon wrote:
miskin wrote:

Da li je ovo istina Miskine?
Ugljesa_

#186 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Ugljesa_ »

jasta je
miskin

#187 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

amazon wrote:
miskin wrote:

Ja ti govorim stav islama, a ti mene guras u neke kategorije.

Ma zar moramo biti prijatelji da bi lijepo zivjeli, nemogu vise ovo presipati iz supljeg u prazno, mislim da sam rekao sta sam htio, kome se ne sviđa ne mogu mu pomoci
nasa

#188 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

Miske ,je li istina da je Muhamedu pomogao nevjernik prilikom Hidzre,znaci ostavimo na stranu druge religije jer oni nisu isto sto i oni koji negiraju Boga...
Mozes biti prijatelj,ali ne zenidba,ne slijedjenje neceg sto je suprotno Islamu,na potpomaganje protiv muslimana,ne oponasanje i sl.
Avetinho

#189 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Avetinho »

miskin wrote:
amazon wrote:
miskin wrote:
Ja ti govorim stav islama, a ti mene guras u neke kategorije.

Ma zar moramo biti prijatelji da bi lijepo zivjeli, nemogu vise ovo presipati iz supljeg u prazno, mislim da sam rekao sta sam htio, kome se ne sviđa ne mogu mu pomoci
Naravno da ne moraju biti prijatelji.
Ali je mnogo lakse raspiriti mrznju medju njima, jer eto tako pise u Kuranu. I eto ti belaja.
nasa

#190 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

Nisam bas upratila skroz vasu raspravu ali mislim da se prijateljstvo ne mora prekinuti vec izbjegavati ino sto sam vec nabrojala da musliman ne bi usao u grijeh.npr. moj prijatelj pije,zamolicu ga da to ne cini u mom prisustvu i sl.
miskin

#191 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

nasa wrote:Miske ,je li istina da je Muhamedu pomogao nevjernik prilikom Hidzre,znaci ostavimo na stranu druge religije jer oni nisu isto sto i oni koji negiraju Boga...
Mozes biti prijatelj,ali ne zenidba,ne slijedjenje neceg sto je suprotno Islamu,na potpomaganje protiv muslimana,ne oponasanje i sl.
Nije mu pomogao, nego mu je Ebu Bekr platio, jer je taj musrik bio vodis i znao je puteve oko Mekke, ljudi su i prije a i danas sve radili za pare, a i da mu je pomogao to nista ne dokazuje, niko Poslaniku nije vise pomogao od Ebu Taliba.

Ja sam stava da ne mozes, a moji argumenti se i neki od ovih ajeta.

"Ne treba da ljudi koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allahu i Poslaniku Njegovu suprotstavljaju, makar im oni bili očevi njihovi, ili braća njihova, ili rođaci njihovi..." (Prijevod značenja El-Mudžadala, 22.)

"O vjernici, ne prijateljujte sa nevjernicima umjesto sa vjernicima, zar hoćete da pružite Allahu očigledan dokaz protiv sebe." (Prijevod značenja En-Nisa, 144.)

Uzvišeni Allah kaže: "Neka vjernici ne uzimaju za prijatelje nevjernike kada ima vjernika, a onoga ko to učini, Allah neće zaštititi…" (Prijevod značenja Ali 'Imran, 28.)

"O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate." (Prijevod značenja Ali 'Imran 118.)

"O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike Jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine. Zato ti vidiš one čija su srca bolesna kako se žure da s njima prijateljstvo sklope, govoreći: "Bojimo se da nas kakva nevolja ne zadesi." A Allah će, sigurno, pobjedu ili nešto drugo od sebe dati, pa će se oni zbog onoga što su u dušama svojim krili kajati, a oni koji vjeruju reći će: "Zar su to oni koji su se zaklinjali Allahom, svojom najtežom zakletvom, da su zaista s vama?" Djela njihova bit će poništena, i oni će nastradati." (Prijevod znacenja El-Maida, 51. - 53.)
pussysmoke

#192 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

nasa wrote:Miske ,je li istina da je Muhamedu pomogao nevjernik prilikom Hidzre,znaci ostavimo na stranu druge religije jer oni nisu isto sto i oni koji negiraju Boga...
Naravno da mu je pomogao nevjernik, pa svi sa kojima je došao u kontakt su bili nevjernici, dok im nije "otvorio oči".

P.s. Nasi svaka čast. Šteta što više ljudi ne dijeli njene stavove. :thumbup:
miskin

#193 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

Ali je mnogo lakse raspiriti mrznju medju njima, jer eto tako pise u Kuranu. I eto ti belaja.
Pogresno. Zar nismo bili prijatelji s komsijama 50 godina, i vise od toga zenili se međusobno, pa vidi sta su nam uradili i s kojom zestinom, neviđenom od vremena Hitlera, bolje bi prosli da nismo zajedno jeli krmad i pili lozu, ne bi toliko uzivali u silovanjima nasih majki i djvojaka
znalac

#194 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

nasa wrote:
znalac wrote:Ne moze.

Pa ne bih rekla da su svi vjernici bogati osim ako ne mislis na bliskoistocne naftase ili one americke sto s bozijim blagoslovom osvajaju nafyne izvore kao navodno skroviste teskog naoruzanja,a i ovo za hadz si fulio ,a i za Lejletul...znaci post ti je pun greski :D
mislim na one koji su funkcioneri bilo u drzavi ili u vjersik udruzenjima tipa IZ, katolicka crkva i sve ostalo, oni imaju velike koristi od toga sto ti vjerujes u ono sto sto ti ta monopolisticka udruzenja serviraju.

a post nije pun gresaka; vjerovatno nisi slusala sta su sve hodze u stanju reci na tim tzv. skupovima povodom te najposebnije noci; niti sta bi trebala biti nagrada za one koji obave svoje religijske duznosti tipa hadza i ostalo makar bili pedofili, bombasi samoubice, trgovci bijelim robljem, pa naravno i korumpirani sluzbenici...ili oces reci da ''Allah'' nece oprostiti svome robu poji je pogazio hiljade ljudskih zivota ako se na kraju iskreno pokajao.
PS uzmi koju go hoces dzravu na svijtu pa ces vidjeti da vjerski sluzbenici zive puno bolje od ostatka stanovnistva i da je njihovo bogatstvo proporcionalno sa praznovjerjem tih ovcica
nasa

#195 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by nasa »

pussysmoke wrote:
Naravno da mu je pomogao nevjernik, pa svi sa kojima je došao u kontakt su bili nevjernici, dok im nije "otvorio oči".
Potpuno si u pravu i imao je jako puno strpljenja s onim koji su u vjeru ulazili lagano .
amazon

#196 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

^Ne znam ima li forumasa koji ovdje citiraju Bibliju ili to rade samo muslimani citiraju Kuran..mislim i ja sam
vjernik,katolik po rodjenju i ne pada mi na pamet citirati Bi bliju, niti sam je procitao..niti mi pada na pamet tupiti ovdje kako smo mi katolici jedini ispravni a svi drugi nevjernici, nema logike..niti vjerujem da je Bog onakav kako ga prikazuje Biblija, niti jos manje Kuran..vjernik jesam ali nisam fanatik, razmisljam svojom glavom a ne tudjom..
miskin

#197 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by miskin »

amazon wrote:^Ne znam ima li forumasa koji ovdje citiraju Bibliju ili to rade samo muslimani citiraju Kuran..mislim i ja sam
vjernik,katolik po rodjenju i ne pada mi na pamet citirati Bi bliju, niti sam je procitao..niti mi pada na pamet tupiti ovdje kako smo mi katolici jedini ispravni a svi drugi nevjernici, nema logike..niti vjerujem da je Bog onakav kako ga prikazuje Biblija, niti jos manje Kuran..vjernik jesam ali nisam fanatik, razmisljam svojom glavom a ne tudjom..
Oprostit ces mi, ali ako pricamo o odnosu muslimana prema nemuslimanu da li mu moze biti prijatelj, treba da iznesemo dokaze za to, ja koji kazem da ne moze, sam duzan da donesem dokaze, a u dokaze se na prvom mjestu ubraja Kur'an i njegovi ajeti, i njima se daje prednost u odnosu na moje ili bilo cije misljenje, tako da ti ova teza ne stoji, i tu nema nikakvog fanatizma, nego naprotiv pricamo argumentovano.
znalac

#198 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by znalac »

mala digresija, vrijedi odvojit par minuta i nasmijat se glupostima iz vjerskih knjiga

http://www.youtube.com/watch?v=opncVf-eKec&hd=1
Last edited by znalac on 11/01/2013 23:42, edited 3 times in total.
amazon

#199 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

miskin wrote:
Pogresno. Zar nismo bili prijatelji s komsijama 50 godina, i vise od toga zenili se međusobno, pa vidi sta su nam uradili i s kojom zestinom, neviđenom od vremena Hitlera, bolje bi prosli da nismo zajedno jeli krmad i pili lozu, ne bi toliko uzivali u silovanjima nasih majki i djvojaka
Pa dobro kazes rat je bio zato sto smo razlicite religije, da smo bili svi iste ne bi ga ni bilo..zbog religije smo se i ubijali, zato bolje i da ih nema..
dustaban

#200 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

miskin wrote: Ja ti govorim stav islama, a ti mene guras u neke kategorije.
Ja se ispricavam sto upadam u ovu interesantnu i nadasve nadahnjujucu raspravu.
I imam dva pitanja za komsiju miskina:

Prvo pitanje (u vezi ovog gore zelenog):
Komsija miskine, da li moramo biti neprijatelji da bi ti svoju vjeru ispravno praktikovao?

Drugo pitanje (u vezi ovog ljubicastog):
Miskine da li ti se nekad desilo, mislim onako nesvjesno bez ikakve tvoje namjere, vec cisto onako izvan kontrole i spontano, ako me razumijes... dakle da li ti se nekad desilo da ti je cuna "reagovala" na nesto sto nije tvoje vjere?!
Mislim, ako jeste, ja ti zaista ne mogu pomoci !
Post Reply