Može li religija POKUŠATI da pomogne u ovakvoj očajnoj situaciji.
Kako?
Pa za početak tako što će izdati apel vjernicima koji rade u državnim organima (a najviše ih se baš tu sklonilo, ko će čekati na onaj raj) da ne kradu!
Sve i jedan ministar i drugi visokopozicionirani duznosnik je neki stranacki kadar, dakle vjernik !
I sve i jedan koristi ono što mu ta pozicija pruža. A to je, da ne nabrajam, strahota od grijehova.
Mene kao nevjernika interesuje, ali zaista interesuje, kako jedan ministar vjernik može biti istovremeno i vjernik i ovakav ministar. Znam covjeka direktor je jedne institucije, taj uzima lopatom, ali ne propusta nijednu dzumu! On se istovremeno hvali i svojim lopovlukom i svojim zekatom.
I mirno spava!
Ali zato ja ne mogu. Ne zato sto ja nisam u njegovoj prilici vec zato sto vidim gdje sve ovo ide. Zbog takvih ko on, a svi su takvi ili gori, ovo sve ide dze ide i mene je zaista STRAH.
Moze li neki vjerski duznost, onako cisto reda radi, kad vec ko papagaji ponavljaju iste stvari vjekovima, SADA i OVDJE kazati da je NEMORALNO da vjernici, drzavni duznosnici, PRKOSE ovom jadu svojom imovinom i svojim ponasanjem. A svojim prezirom prema njima (izbjegavanjem makar javne prisnosti sa njima) pokazati da su u tom apelu ozbiljni.
Eto samo toliko za pocetak.