mogu oni s foruma
http://www.drzavniudar.ba
no, sad ozbiljnije, ovaj forum je oaza u dnevnopolitickoj, kulturoloskoj, gradjanskoj svakodnevnici u bih. ono sto njemu uspjeva je sacuvati jedan koliko-toliko normalan nacin komunikacije medju samim forumasima. pozitivna stvar je sto se profasisticki, psihopatski, malogradjanski komentari ostro kaznjavaju na dvije instance. prva je naravno moderatorska, oficijalna, njihova primjena represionistickih metoda je ono sto barem na ovom forumu mijenja balkanski mentalitet. ako zelis biti ovdje, naucit ces kako se prica ovdje.
druga instanca je nesvjesno formirani odbranbeni stit samih forumasha. kad se pojavi neki "dobro skriveni" fasist, rijetko da bi mogao provesti dugo vremena u svojoj igri kameleona. forumashi zajednistvom i raznim metodama uglavnom uspjevaju natjerati pojedinca da pokaze svoje pravo lice. e, upravo zbog toga ovaj forum nije slika bosansko hercegovackog drustva. te pojedince ne mozes odstraniti u normalnom zivotu. oni su tu, jako prisutni, i nisu pojedinci, vec citave politike. iluzorno je ocekivati da mi nesto s ovog foruma mozemo promijeniti na bolje.
zasto? pa da se barem malo pitala vecina ovih na ovom forumu, promjena danas ne bi bila potrebna, jer ne bi imali ovako sranje. da bosnu cine samo ljudi s ovog foruma bosna bi bila mnogo sretnija zemlja.
a mi, svjesni potpuno da smo manjina, ali nesvjesni sta znaci uloga manjine - ima nas manje, ali to znaci da moramo biti glasniji - mi smo zanijemili, vise se trudimo da ubjedimo druge da nas nema, da im se prilagodimo, a upravo ovaj potez je tezi udarac ovoj bosni nego svi ratni.
bh drustvo je ustolicilo pogresne vrijednosti i instaliralo ih kao ispravne.
a mi kukavice svakodnevno dolazimo ovdje, ubjedjujemo sebe da ono na ulici je iluzija, i tako, sve vise vremena provodimo u nasoj iluziji.