Metak mu prošao kroz glavu, mozak iscurio, pao s četiri metra visine - i ništa mu
Slučaj kojem bi bilo mjesta u rubrici "Vjerovali ili ne", jer on je ustao iz mrtvih. O tom medicinskom čudu jedna poznata inozemna TV kuća planira napraviti dokumentarni film.
---
FOJNICA - Graniči s nemogućim. Čovjek kojem je tijekom rata prošao metak kroz glavu i uz to je pao s stijene visoke četiri metra - ostao je živ. Slučaj kojem bi bilo mjesta u rubrici "Vjerovali ili ne", jer on je ustao iz mrtvih. O tom medicinskom čudu jedna poznata inozemna TV kuća planira napraviti dokumentarni film, saznaje Dnevni avaz.
Kemo Polutak iz Fojnice danas se, piše list kreće pomoću invalidskih kolica. Svakim danom sve je bolje. Može sebi skuhati kavu, otići u grad s prijateljima...
- U sukobu sa HVO-om u Fojnici 1993. godine bio sam teško ranjen. Poslije ranjavanja pao sam sa stijene visoke četiri metra. Mozak mi je bio u potpunosti iscurio... Moje kolege sakupile su ga u kesu - priča Polutak.
U tadašnjoj ratnoj bolnici Igman u Fojnici liječnici su Kemi vratili mozak i zašili ga. Zatim je duže vrijeme bio u komi.
- Prvu pomoć pružio mi je Mustafa Pubović. Operirali su me doktori Braco Jurišić i Izet Čustović. Čak 24 dana bio sam u komi. Nitko nije mislio da ću preživjeti - kaže Polutak. U prvo vrijeme bio je potpuno nepomičan, pet godina proveo je u postelji. Neki su smatrali da će zauvijek biti prikovan uz krevet. Ali, eto, bio je jači od svega.
- Sada mogu jedno pet minuta stajati na jednoj nozi, ali i ovu drugu moram ojačati kako ne bih gubio ravnotežu. Svakodnevno odem u čaršiju, popijem s društvom sok i vratim se. Još mi samo malo treba da prohodam. Kada se još to degodi, mojoj sreći neće biti kraja - kaže Polutak.
Polutak ne može da ne spomene medicinsko osoblje, posebno Azru Dedović, koja je uvijek bila uz njega, pa Azru Mešanović, Hasiju Buljinu, Aidu Ajanović...
Izvor: Pincom.info
Mozak mu iscurio, pao s 4m visine i osto ziv
- burekodsira
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
Ama nije mu iscurio mozak vec CSF - cerebro-spinalni fluid...
To je jedino sto je moglo "iscuriti". Ukoliko mu stvarno metak nije prosao kroz mozak, i od njega napravio puding, sto je moguce, samo sumnjam da bi i ako bi prezivjeo ikad ikakvog napredka napravio s takvom "ranom"...
A inace - mozak se moze likvificirati samo sto je to patoloski proces, npr. pri infekciji, tumorima i slicno... Kad bi ga mogli - "nakalemiti" i transplanitirati sretni bi bili mnogi, al' nemre jarane, ne ide to tako...
Sve u svemu meni je drago, da se covjek vraca medju zive, a u to sta on vjeruje i misli - da je bilo i da se desilo, neka vjeruje u sta god hoce, dokle mu god to pomaze da samo ide i gura naprijed.
Nekako te povrede nervnog sistema su najgore, jer stvarno tu postoji jako malo sto se moze uciniti, za ljude koji to dozive, a hendikepi su maksimalni, sjecam se jednog borca kojem je metak od 84-orke mitraljeza prosao kroz rame, i taman mu rana pocela zarastati i on sav sretan kao, nije lose prosao, kad u procesu skonta da mu je samo malo slaba desna strana, prodje par sedmica i pocela mu se bukvalno susiti desna ruka (tada to nisam razumjeo - potpuno). Metak je presjekao motorni zivac, i nije se moglo nista spasiti, narucito ne u ratnim okolnostima, za par mjeseci misici su svi atrofirali (misici koji izgube nervnu konekciju - atrofiraju tj. ne mogu se koristiti i zakrzljaju) a ruku je pokretao samo iz ramena, nije imao osjecaja uopste vise, za rafinirane motorne pokrete... decko - 20 i koja godina...
Svakakvih sam se nagledao povreda ali mi to nekako, ostalo, u sjecanju, valjda kako je s tim patrljkom od ruke koji se smanjio, i u duzinu i u sirinu, jeo, i pio u jednoj kafani kod bolnice i pricao kako mora nauciti da pise i brije se s drugom rukom, i kako je tu ruku gurau u dzep od pantalona dok hoda, a njega sramota - jer je invalid i rado bi sebi da nadje neko djevojku, a te kad ga vide - kontaju momak skroz ok, prodje par dana i konacno primjete da covjek ne koristi ni u kojem momentu jednu ruku... i krene prica koja uvijek zavrsi kako je svako rad ga imati za prijatelja ali u sustini niko nece invalida za momka...
Jebeni flashbacks...
To je jedino sto je moglo "iscuriti". Ukoliko mu stvarno metak nije prosao kroz mozak, i od njega napravio puding, sto je moguce, samo sumnjam da bi i ako bi prezivjeo ikad ikakvog napredka napravio s takvom "ranom"...
A inace - mozak se moze likvificirati samo sto je to patoloski proces, npr. pri infekciji, tumorima i slicno... Kad bi ga mogli - "nakalemiti" i transplanitirati sretni bi bili mnogi, al' nemre jarane, ne ide to tako...
Sve u svemu meni je drago, da se covjek vraca medju zive, a u to sta on vjeruje i misli - da je bilo i da se desilo, neka vjeruje u sta god hoce, dokle mu god to pomaze da samo ide i gura naprijed.
Nekako te povrede nervnog sistema su najgore, jer stvarno tu postoji jako malo sto se moze uciniti, za ljude koji to dozive, a hendikepi su maksimalni, sjecam se jednog borca kojem je metak od 84-orke mitraljeza prosao kroz rame, i taman mu rana pocela zarastati i on sav sretan kao, nije lose prosao, kad u procesu skonta da mu je samo malo slaba desna strana, prodje par sedmica i pocela mu se bukvalno susiti desna ruka (tada to nisam razumjeo - potpuno). Metak je presjekao motorni zivac, i nije se moglo nista spasiti, narucito ne u ratnim okolnostima, za par mjeseci misici su svi atrofirali (misici koji izgube nervnu konekciju - atrofiraju tj. ne mogu se koristiti i zakrzljaju) a ruku je pokretao samo iz ramena, nije imao osjecaja uopste vise, za rafinirane motorne pokrete... decko - 20 i koja godina...
Svakakvih sam se nagledao povreda ali mi to nekako, ostalo, u sjecanju, valjda kako je s tim patrljkom od ruke koji se smanjio, i u duzinu i u sirinu, jeo, i pio u jednoj kafani kod bolnice i pricao kako mora nauciti da pise i brije se s drugom rukom, i kako je tu ruku gurau u dzep od pantalona dok hoda, a njega sramota - jer je invalid i rado bi sebi da nadje neko djevojku, a te kad ga vide - kontaju momak skroz ok, prodje par dana i konacno primjete da covjek ne koristi ni u kojem momentu jednu ruku... i krene prica koja uvijek zavrsi kako je svako rad ga imati za prijatelja ali u sustini niko nece invalida za momka...
Jebeni flashbacks...