Motorna ulja Valvoline 5-50 ili Castrol RS 10-60

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sinaje

Post by sinaje »

Koliko se moze preci sa Valvoline Max Life 15W40??
nineac

Post by nineac »

Ma spali mozda 2-3dcl, ali to je normala za jače opelove motore! Npr. BMW ako je u redu neće ni kapi povući, ali opel ima dosta višu unutrašnju temperaturu motora!
Termički udar je kad se ulje praktično "preforsira"
npr. 15W40 ulje je predviđeno za vanjeske temperature do nekih 50c, međutim naspi ga u auta koja su izuzetno zahtjevna (ALFA GTA,M3/5/6,AMG,PORSHE itd), jednostavno ti motori bi doveli temperaturu tog ulja do granice, i tada dolazi do pucanja molekularne veze, i jednostavno metal se počne dodirivati sa metalom!
To što ti lampica gori je vjerovatno do instalacije, a ne do ulja! FUSCH je odlično ulje, tako da čisto sumnjam da je do njega! nakraju krajeva giljiva pritiska ulja mjeri pritisak a ne kvalitetu! Ako je sve u redu sa instalacijom, onda ti fali ulja, ili pumpa nema dovoljan pritisak, pa tek kada daš gas ona počne nabijati pritisak! Ti bi trebo pod hitno mehaničaru, jer pogotovo sada kada je užasno toplo moglo bi te mašine koštati!
Ali, najvjerovatnije gljiva pritiska ulja je otišla, i to nije problem zamjeniti!
MAXLIFE je super ulje, ali po meni CASTROL GTX 15W40 PROTEC + je dosta bolji, jer i on sadrži aditive u sebi!
Ali, ako pišu one oznake nazad, onda nemaš se šta bojati!
Ja mislim da za tu škodu ide po tvorničkim mjerilima SF/CC!
Znači npr. OLMA daleko premašuje tu oznaku kvalitete jer ona je SJ/CF-4!
Sve dok sipaš originalno ulje nećeš imati nikakvih problema, ali to sa lampicom pod hitno provjeri!
nineac

Post by nineac »

Zavisi koje auto!
Kod mene piše da mjenjam svakih 15.000 KM ulje sa oznakom kvalitete SG!
Ja mjenjam na 10.000km MAXLIFE (on ima oznaku SJ)! Kada izađe još je žuto!
Ako je diesel onda na 7.500! Ali, uzmi knjižicu i vidi šta piše! Ako piše 10.000 mjenjaj na 7.500!
Bar ulje nije skupo!
sinaje

Post by sinaje »

Ma ne pise nista na ambalazi. Tako da ne znam na koliko da mijenjam. Koliko sam ja skontao ovo ulje je mieralno? Vozim Fiat Bravo TD! A nije problem ulje zamijeniti.Samo me strah da ga ne zamjenim na 7000, a trebao ga mijenjati na 5000. Ili tako nesto.
aston

Post by aston »

nineac, bio sam kod mehanicara, kaze da je indikator ok, i da kod istocnih vozila starijih konstrukcija su serijski zazori u lezajevima i sekciji klip/cilindar, nesto veci, nego kod zapadnih vozila (o Japancima da ne govorimo), i da je ono treperenje normalna stvar kod Skoda, Lada, Zastava itd, cak i kad su potpuno novi.
Gdje je najsigurnije da cu naci original Castrol GTX3 protec+ koji si mi preporucio, posto si rekao da ima dosta laznjaka? Hvala na odgovoru, aston.
nineac

Post by nineac »

Ma fino odes u servis i pitas za BRAVO TD koliki je interval izmjene!
U servisu imaš uzeti SELENIA ulje 15K i 20K, gdje je za 15K 15W40 interval izmjene 15.000 km, a za 20K 10W40 interval izmjene 20.000 km!
Onda zamjenis 15K na 10.000 ili 20K na 15.000 i eto rješio si problem!
Ili naspi CASTROL MAGNATEC 10W40 i mjenjaj ga na 7.500 KM, sigurno se nećeš zeznuti!
CASTROL kupuj te u servisima ili na Energo Petrolovima pumpama! Najbolje, predstavništvo CASTROLA u Sarajevu, firma MAGNA OIL, ali pošta sam iz ZE, neznam gdje se nalazi!
U ŠKODINOM servisu u ZE ima CASTROL MAGNATEC 10W40 po cijeni od 36 KM za 4ltr! Neka akcijska prodaja! Znam da ću ja preći sa MAXLIFE-a na taj CASTROL zato što je povoljan a sigurno je original, i sipo sam MAXLIFE zato što sam kupio original, sad imam priliku uzeti CASTROL original i to ću uraditi, jer ipak CASTROL je dosta kvalitetniji!
Tako možda u ŠKODI u SA ima isto castrol po toj cijeni, nemorate tamo mjenjati, samo kupite, bar bi trebali prodavati onako!
Sandordoo

#32 Re: Motorna ulja Valvoline 5-50 ili Castrol RS 10-60

Post by Sandordoo »

Svako ima pravo na svoje mišljenje pa tako i ja. A moje lično mišljenje kad su ulja u pitanju, je da je to Castrol. Naime, koristim ga desetinama godina, još iz 80-tih u svim svojim kućnim kao i trkačkim autima. Od 96 pa do dana današnjeg ga i prodajem u servisu i prodavnici, a od 96 mi je Castrol bio i sponzor na trkama, sve do 2008. U kućnim autima sam uglavnom koristio ona ulja koja su predviđena za auto koji sam imao. U 80-tim je to bilo mineralno 15W40, drugog tad nije ni bilo, nakon rata polusintetičko 10W40 u Fiatu kaoi i 5W40 u Audiju. Sad je u Golfu 7GTI 5W30, odnosno 0W30 od zadnje zamjene jer mu tako daje VW a auto je još u garanciji. Što se tiče trkačkih auta, od Golfa GTI 1.6 84 pa preko Suzukija kojim sam 1990 bio prvi a 1991 drugi u Jugoslaviji, pa do Honde Integre Type R sa kojom sam 8x zaredom bio prvak BiH (stalno sa istim motorom i bez ijednog kvara), uvijek je bio Castrol 10W60. Nekad se zvao RS, a sad je to Edge Sport ili TWS. Većina sarajevskih trkača, između ostalih Fadil Kadić, Davor Domazet, Emrić Šefik, Suad Hota, Bakir Hadžić, Oković Zakir... također koriste (ili su koristili) Castrol. Ford Focus WRC, VW Polo WRC, Renault Formula 1 i još mnogi drugi poznati fabrički timovi kao i privatne trkačke ekipe koriste to isto ulje. Naravno, ovo je moj stav, utemeljen na dugogodišnjem pozitivnom iskustvu i nikako ne znači da nema i drugih kvalitetnih ulja, ali ako nekoga zanima moje mišljenje, to je to! Naravno da ovo ulje nije predviđeno za sve uslove eksploatacije kao i automobile koji traže neke specifićne standarde. Npr ulja 5W... ili 0W... su mnogo pogodnija za nekoga ko ima vikendicu na Bjelašnici pa će nerijetko imati hladne startove i pri temperaturama od ispod -20 stepeni kad su ta ulja neuporedivo "tečnija" od klasičnih 10W... ili 15W... sa kojima, pod uslovom da uopće upale zbog gustoće, možda neće htjeti ugasiti lampicu od ulja!

Drago mi je ako sam nekome pomogao savjetom,
Vukasović Neven
Post Reply