Motorna ulja Valvoline 5-50 ili Castrol RS 10-60
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
LeKo
#1 Motorna ulja Valvoline 5-50 ili Castrol RS 10-60
Trenutno koristim Valvoline 5-50 synpower, a vidim nineac hvali Castrol 10-60 interesuje me koje je bolje i zasto...pozdrav 
-
nineac
10W60 je puno sintetičko ulje (za razliku od 10W40) i koristi se na trkama!
Zahtjevaju ga auta tipa Porsche 911, Ferrari , Lamborgihini, BMW M3/5
itd!
U suštini nećete se nikako zeznuti kupitel ga, ima i jeftinijih, u Valvolineu u SA, fordov servis, tamo moete kupiti Valvoline 10W60, ako je dobar za Focus WRC onda je i za obično auto!
Zahtjevaju ga auta tipa Porsche 911, Ferrari , Lamborgihini, BMW M3/5
itd!
U suštini nećete se nikako zeznuti kupitel ga, ima i jeftinijih, u Valvolineu u SA, fordov servis, tamo moete kupiti Valvoline 10W60, ako je dobar za Focus WRC onda je i za obično auto!
-
nineac
Evo malo o uljima, šta treba gledati i stavljati u motor!
Ulja tipa 0W40, 5W40, 0W30, ili 5W30 su ulja za nova auta, znači kupite novog Golfa % stavit ćete ulje 5W40 ili 5W50!
Zimi, najbolje ako je diesel ulje tipa 0W30 ili 5W30, ili 0W40!
Znači lakotečivo ulje koje će najbrže moguće podmazati užareni turbo punjač!
Auta tipa kao što je moj, VectraB 2.0 16V mogu zime i 15W40, ali bolje 10W40 ili 5W40!
E problem kod punihsintetičkih ulje je totalno glup! Tj, ta ulja su se razvila da "što brže teku" i tako podmažu viševentilske i turbo motore, ali pošto ona vrlo lako teku, tako kod malo starijih motora mogu probiti dihtunge poklopca, ili neki semering!
Onda poslije i ako naspete ulje 15W40 prethodno je već napravilo put kuda će oteći!
Znači stariji motori (100.000 Km i više) neka ljeti koriste ulje 15W40 a zimi 10W40!
Međutim, važnije od toga je oznaka kvlaitete ulje!
API oznaka kvalietet (by the way NAJMJERODAVNIJA) je S (za benzince) i C (za diesele)
Iza ta dve slova sljedeće slovo što je dalje po abecedi to je ulje kvalitetnije!
Znači ulje SA ili CA su NAJNEKVALITETNIJA!
Trenutni doseg : SL i CH! SL: Castrol GTX 15W40, CH:Castrol 0W30
Međutim većina ulja danas mora ispunjavati oznaku SJ, CH, CF ili CF-4!
Ako ispunjava SH ili SG, ili Cg to ulje je već zastarilo, to je tehnologija iz 1995g!
Takođe imate oznake A i B! To su oznake kvalitete koje propisuje ACEA , evropsko udruženje proizvođača automobila!
Svi moderni motori zahtjevaju oznaku A2 ili B3 minimalno!
A je za benzince, B za diesele!
Trenutno sva ulja su većinom A2,A3,A4 i B3,B4!
Takođe gledajte jeli proizvođač automobila odobrio:
Npr. VW 500.00, 501.01, 505.02, Kod VW najkvalitetnija oznaka je 506.00 ali to ispunjavaju ulja tipa 0W30!
Ili BMW Long Life (na kutiji piše BMW LL ) ili BMW Special Oil (BMW SP)
Mercedes Benz (MB 228.1, 228.2, 229.1,229.3)
Znači ako neki od tih proizvođača to odobrava to je ulje za vas!
Ali najvažnije je da ispunjava oznaku kvalitete API (AMERICAN PETROLEUM INSTITUTE) znači S i C!
Auta tipa Cors, polo, Golf II itd, nemaju potrebe sipati ulje tipa 5W40, nego ljeti 15W40 a zimi 10W40, ako nepuštaju dihtunzi!
Ja sipam Valvoline MAXLIFE 15W40, a zimi će sipati to isto samo 10W40!
Takođe, ako je prvi broj u gradaciji viskoziteta (npr 15) to označava donju granicu temperature gdje to ulje ispunjava uslove kod starta!
Npr. 15W40 sve svoje osobine zadržava do -10, ispod toga već je "rutavo"
10W40 već može do -20, a 5W40, e takvih zima mi već nemamo, ali je bolje definitivno!
druga brojka tipa 40,50 ili 60 su gornja granice temperatura, i to je za nas najvažnije!
Nije to samo jel vanjska temp. visoka, nego kako vi vozite!
Ako stalno vozite na nož, u crvenom, neiteresuje vas gorivo, hoćete da vam mašina zadnji atom snage dadne, ali ne onako kada je vama ćejf da tako vozite, nego baš svaki dan, onda uzimajte 10W60!
Imate u kiseljaku Liqui Moly 10W60,10Km po litri, koriste ga Jordanovi bolidi!
znači, 15W40 je dobro do jedno +50, poslije toga već može nastati tkz "TERMALNI SLOM" , 15W50 je već za pustinje, ili 5W50!
Ulja tipa 0W40, 5W40, 0W30, ili 5W30 su ulja za nova auta, znači kupite novog Golfa % stavit ćete ulje 5W40 ili 5W50!
Zimi, najbolje ako je diesel ulje tipa 0W30 ili 5W30, ili 0W40!
Znači lakotečivo ulje koje će najbrže moguće podmazati užareni turbo punjač!
Auta tipa kao što je moj, VectraB 2.0 16V mogu zime i 15W40, ali bolje 10W40 ili 5W40!
E problem kod punihsintetičkih ulje je totalno glup! Tj, ta ulja su se razvila da "što brže teku" i tako podmažu viševentilske i turbo motore, ali pošto ona vrlo lako teku, tako kod malo starijih motora mogu probiti dihtunge poklopca, ili neki semering!
Onda poslije i ako naspete ulje 15W40 prethodno je već napravilo put kuda će oteći!
Znači stariji motori (100.000 Km i više) neka ljeti koriste ulje 15W40 a zimi 10W40!
Međutim, važnije od toga je oznaka kvlaitete ulje!
API oznaka kvalietet (by the way NAJMJERODAVNIJA) je S (za benzince) i C (za diesele)
Iza ta dve slova sljedeće slovo što je dalje po abecedi to je ulje kvalitetnije!
Znači ulje SA ili CA su NAJNEKVALITETNIJA!
Trenutni doseg : SL i CH! SL: Castrol GTX 15W40, CH:Castrol 0W30
Međutim većina ulja danas mora ispunjavati oznaku SJ, CH, CF ili CF-4!
Ako ispunjava SH ili SG, ili Cg to ulje je već zastarilo, to je tehnologija iz 1995g!
Takođe imate oznake A i B! To su oznake kvalitete koje propisuje ACEA , evropsko udruženje proizvođača automobila!
Svi moderni motori zahtjevaju oznaku A2 ili B3 minimalno!
A je za benzince, B za diesele!
Trenutno sva ulja su većinom A2,A3,A4 i B3,B4!
Takođe gledajte jeli proizvođač automobila odobrio:
Npr. VW 500.00, 501.01, 505.02, Kod VW najkvalitetnija oznaka je 506.00 ali to ispunjavaju ulja tipa 0W30!
Ili BMW Long Life (na kutiji piše BMW LL ) ili BMW Special Oil (BMW SP)
Mercedes Benz (MB 228.1, 228.2, 229.1,229.3)
Znači ako neki od tih proizvođača to odobrava to je ulje za vas!
Ali najvažnije je da ispunjava oznaku kvalitete API (AMERICAN PETROLEUM INSTITUTE) znači S i C!
Auta tipa Cors, polo, Golf II itd, nemaju potrebe sipati ulje tipa 5W40, nego ljeti 15W40 a zimi 10W40, ako nepuštaju dihtunzi!
Ja sipam Valvoline MAXLIFE 15W40, a zimi će sipati to isto samo 10W40!
Takođe, ako je prvi broj u gradaciji viskoziteta (npr 15) to označava donju granicu temperature gdje to ulje ispunjava uslove kod starta!
Npr. 15W40 sve svoje osobine zadržava do -10, ispod toga već je "rutavo"
10W40 već može do -20, a 5W40, e takvih zima mi već nemamo, ali je bolje definitivno!
druga brojka tipa 40,50 ili 60 su gornja granice temperatura, i to je za nas najvažnije!
Nije to samo jel vanjska temp. visoka, nego kako vi vozite!
Ako stalno vozite na nož, u crvenom, neiteresuje vas gorivo, hoćete da vam mašina zadnji atom snage dadne, ali ne onako kada je vama ćejf da tako vozite, nego baš svaki dan, onda uzimajte 10W60!
Imate u kiseljaku Liqui Moly 10W60,10Km po litri, koriste ga Jordanovi bolidi!
znači, 15W40 je dobro do jedno +50, poslije toga već može nastati tkz "TERMALNI SLOM" , 15W50 je već za pustinje, ili 5W50!
-
nineac
Ma znam da sam puno napisao o ulju, ali to je komplikovano ipak!
naši ljudi misle svako ulje je isto, pa ako ja znam što nebi to znanje podjelio sa nekim!
npr. Ulje Castrol nemože biti isto kao INA, jer castrol ima toliko tradicije, iskustva, i znanja da INA izgleda smješno pored toga!
Stoga kod tih čuvenih marki se samo pazite jel original!
naši ljudi misle svako ulje je isto, pa ako ja znam što nebi to znanje podjelio sa nekim!
npr. Ulje Castrol nemože biti isto kao INA, jer castrol ima toliko tradicije, iskustva, i znanja da INA izgleda smješno pored toga!
Stoga kod tih čuvenih marki se samo pazite jel original!
-
sekiracija1
ma nisi ti ni budala a ni para ti ne nedostaje,jebo te ulje,masina koja vrtitoliko mora imati kozistentno podmazivanje,sto znaci odgovor na temparaturne promjene,
ma daj ne fali se matereti
ma daj ne fali se matereti
-
vier_ringe
Scott,
Zavisi koji je TDI motor, jer su kod Vw-a te oznake cudne.
Ako je pumpa-dizna, tj. motori 1.9 snage 74,85,96,110 KW moraju imati ulje koje zadovoljava normu vw 505.01.Takva ulja su specijalno razvijena i obicno nemaju naziv,npr.pise samo Castrol 505.01(umjesto recimo castrol gtx magnatec)...Ono je uvijek gradacije 505.01 i uglavnom polusinteticko.Jako su osjetljivi ako ne koristis ovo ulje, jer je pritisak ubrizgavanja 2050 bara,a ulje mora biti vrhunsko da bi to podnosilo.Ako su stari motori sa 66/90, ili kod tebe bi mogao biti 81/110 ks onda je dovoljno (ali i obavezno) da ulje ima specifikaciju Vw 500.00 i 505.00.Obadvije moraju biti na ambalazi a vecini boljih ulja ih zadovoljava.Takva ulja su namjenjena za izmjenu nakon 15.000km, ali ja ti preporucujem da upola skratis taj period zbog kvalitete naseg goriva.Druga prica su LONG-LIFE fleksibilni servis odrzavanja, koji kod nas ne postoji.Auto "prati" duzinu i nacin tvoje voznje i automatski odredjuje vrijeme servisa.Ono varira cak do 50000 km.U europi svi vw auti uglavnom idu na servis svako 30-50 km.Takav servis zahtijeva iskljucivo ulje 0W30 sa normama Vw 506.01 za pumpa dizna dizelske motore,VW 506.00 za stare TDI motore,vw 503.00 za obicne i vw 503.01 za turbo benzinske motore(1.8T,...)
Sto se tice Lancie, ja bi ti preporucio Valvoline Maxx life 10W40.Garantovano jedno od najboljih ulja za tvoje auto, a i ventili ce se utisati.
Zavisi koji je TDI motor, jer su kod Vw-a te oznake cudne.
Ako je pumpa-dizna, tj. motori 1.9 snage 74,85,96,110 KW moraju imati ulje koje zadovoljava normu vw 505.01.Takva ulja su specijalno razvijena i obicno nemaju naziv,npr.pise samo Castrol 505.01(umjesto recimo castrol gtx magnatec)...Ono je uvijek gradacije 505.01 i uglavnom polusinteticko.Jako su osjetljivi ako ne koristis ovo ulje, jer je pritisak ubrizgavanja 2050 bara,a ulje mora biti vrhunsko da bi to podnosilo.Ako su stari motori sa 66/90, ili kod tebe bi mogao biti 81/110 ks onda je dovoljno (ali i obavezno) da ulje ima specifikaciju Vw 500.00 i 505.00.Obadvije moraju biti na ambalazi a vecini boljih ulja ih zadovoljava.Takva ulja su namjenjena za izmjenu nakon 15.000km, ali ja ti preporucujem da upola skratis taj period zbog kvalitete naseg goriva.Druga prica su LONG-LIFE fleksibilni servis odrzavanja, koji kod nas ne postoji.Auto "prati" duzinu i nacin tvoje voznje i automatski odredjuje vrijeme servisa.Ono varira cak do 50000 km.U europi svi vw auti uglavnom idu na servis svako 30-50 km.Takav servis zahtijeva iskljucivo ulje 0W30 sa normama Vw 506.01 za pumpa dizna dizelske motore,VW 506.00 za stare TDI motore,vw 503.00 za obicne i vw 503.01 za turbo benzinske motore(1.8T,...)
Sto se tice Lancie, ja bi ti preporucio Valvoline Maxx life 10W40.Garantovano jedno od najboljih ulja za tvoje auto, a i ventili ce se utisati.
-
nineac
Samo specifikacije postujte!
Mora kod VW auta pisati na čepu mašine koje ulje se sipa!
Stari TDI moze sa 505.00, 502.00 a specijalno za njih je prvi TOTAL razvio ulje 505.01
TOTAL QUARTZ 9000 5W40 je specijalno razvijeno ulje za VW TDI motore snage 90/110 KS
Najsigurnije je staviti Castrol RS 10W60 ono sve specifikacije ispunjava!
Ali je cijena da te bog sačuva i nema potrebe za tim!
Svako poznatije ulje (TOTAL, SHELL,VALVOLINE,CASTROL,) gradacije 10W40 i 5W40 zadovoljava norme 505.00, 505.01, 502.00
Mlo je VW zakoplikovo sa oznakama!
Ako pise nazad BMW SP i LL, i mercedes MB 229.3 sigurno zadovoljava i VW!
Ali opet TOTAL QURTZ je za VW specijalno razvijen 5W40!
Mora kod VW auta pisati na čepu mašine koje ulje se sipa!
Stari TDI moze sa 505.00, 502.00 a specijalno za njih je prvi TOTAL razvio ulje 505.01
TOTAL QUARTZ 9000 5W40 je specijalno razvijeno ulje za VW TDI motore snage 90/110 KS
Najsigurnije je staviti Castrol RS 10W60 ono sve specifikacije ispunjava!
Ali je cijena da te bog sačuva i nema potrebe za tim!
Svako poznatije ulje (TOTAL, SHELL,VALVOLINE,CASTROL,) gradacije 10W40 i 5W40 zadovoljava norme 505.00, 505.01, 502.00
Mlo je VW zakoplikovo sa oznakama!
Ako pise nazad BMW SP i LL, i mercedes MB 229.3 sigurno zadovoljava i VW!
Ali opet TOTAL QURTZ je za VW specijalno razvijen 5W40!
-
nineac
Parodniram!
TOTAL je prvi napravio ulje sa oznakom 501.01 a to je TOTAL QUARTZ 9000 5W40!
Ali skoro sva poznata ulja gradacije 10W40 i 5W40 ispunjavaju normu 501.01, dok neka 15W40 ispunjavaju tu normu!
Neznam kakve veze ima ubrizgavanje sa uljem! Tu uopće ulje nesmije doći, ali traži se takvo ulje zbog obrtnog momenta,. tj. opterećenja koje vrše klipovi na radilicu, kao i zbog broja obrtaja turbine!
A da je tu problem pritisak ubrizgavanja, onda nebi bilo problema!
Neki kamionski motori prije 15 godina su imali pritisak ubrizgavanja oko 3000 bara, i tehnika direktnog ubrizgavanja (ne PD) se davno koristila u vojnoj mašineriji (tenkovi itd) a tada su ulja bila daleko slabijih mogućnosti!
Puno je VW tu zakomplikovo stvar sa tim oznakama! Znam da dosta ulja koja pašu VW motorima nepašu drugima! Pogotovo OPEl-ovim! OPEL motori imaju daleko veće toplinsko opterećenje od VW, tako da je kod njih problem isparavanje ulja!
Znate kako će svi mehaničari reći da svi OPEL-i troše ulje! E ne troša ga u klasičnom smislu, da ulje prolazi kroz karike i to, nego jednostavno ispari!
To se odnosi na jače motore, slabiji motori tipa 1.6 ne troše ni tako!
Znači ono što paše za VW nemora odgovarati za OPEL ili BMW ili MB!
Zato su oznake ACEA i API važne!
Ali ono što piše u knjižici je zakon! Ako tamo piše da se koristi ulje oznake 15W40 API SG, ACEA A2 onda nema pametovanja!
To za LANCIa-u , ono je propisano SELLENIA ulje, koje kod nas nije nešto poznato, ali kada vidite cijenu sve će vam biti jasno!
Lancia tvornički dolazi sa tim uljem!
15W40 košta ja mislim 16km, i samo u servisu ga ima!
10W40 je sipo kod mene prijatelj i košta 20Km, i mjenja se na 20.000 KM, dok 15W40 ide na 15.000 km!
Svi JTD motori su predviđeni za ovo ulje, kao i benzincu grupacije FIAT!
FORD i OPEL ide VALVOLINE!
VW u servisu sipaju obično SHELL!
BMW ide CASTROL I TOTAL/ELF/FINA
MB ide MOBIL1
RENAULT/PSA ide TOTAL/ELF/FINA/ESSO
TOTAL je prvi napravio ulje sa oznakom 501.01 a to je TOTAL QUARTZ 9000 5W40!
Ali skoro sva poznata ulja gradacije 10W40 i 5W40 ispunjavaju normu 501.01, dok neka 15W40 ispunjavaju tu normu!
Neznam kakve veze ima ubrizgavanje sa uljem! Tu uopće ulje nesmije doći, ali traži se takvo ulje zbog obrtnog momenta,. tj. opterećenja koje vrše klipovi na radilicu, kao i zbog broja obrtaja turbine!
A da je tu problem pritisak ubrizgavanja, onda nebi bilo problema!
Neki kamionski motori prije 15 godina su imali pritisak ubrizgavanja oko 3000 bara, i tehnika direktnog ubrizgavanja (ne PD) se davno koristila u vojnoj mašineriji (tenkovi itd) a tada su ulja bila daleko slabijih mogućnosti!
Puno je VW tu zakomplikovo stvar sa tim oznakama! Znam da dosta ulja koja pašu VW motorima nepašu drugima! Pogotovo OPEl-ovim! OPEL motori imaju daleko veće toplinsko opterećenje od VW, tako da je kod njih problem isparavanje ulja!
Znate kako će svi mehaničari reći da svi OPEL-i troše ulje! E ne troša ga u klasičnom smislu, da ulje prolazi kroz karike i to, nego jednostavno ispari!
To se odnosi na jače motore, slabiji motori tipa 1.6 ne troše ni tako!
Znači ono što paše za VW nemora odgovarati za OPEL ili BMW ili MB!
Zato su oznake ACEA i API važne!
Ali ono što piše u knjižici je zakon! Ako tamo piše da se koristi ulje oznake 15W40 API SG, ACEA A2 onda nema pametovanja!
To za LANCIa-u , ono je propisano SELLENIA ulje, koje kod nas nije nešto poznato, ali kada vidite cijenu sve će vam biti jasno!
Lancia tvornički dolazi sa tim uljem!
15W40 košta ja mislim 16km, i samo u servisu ga ima!
10W40 je sipo kod mene prijatelj i košta 20Km, i mjenja se na 20.000 KM, dok 15W40 ide na 15.000 km!
Svi JTD motori su predviđeni za ovo ulje, kao i benzincu grupacije FIAT!
FORD i OPEL ide VALVOLINE!
VW u servisu sipaju obično SHELL!
BMW ide CASTROL I TOTAL/ELF/FINA
MB ide MOBIL1
RENAULT/PSA ide TOTAL/ELF/FINA/ESSO
-
vier_ringe
Ma Ninaec, nisu oznake zbunjujuce za one koji se malo vise zadube u one knjige:)
Nego, sve te norme VW zadovoljavaju gotovo sva malo bolja ulja, a jedina norma koju zadovoljavaju max 10 vrsta ulja je 505.01 !!!!!!!!!!!!!!
Velikim slovima pise na boci npr.Castrol 505.01 i nista vise.Samo to ulje se smije sipati u pd motore.Ja sada neznam zasto, ali ima veze i pritisak ubrizgavanja, a kod takvih motora je pumpa i brizgaljka jedan dio koji vrsi dvije funkcije !!!I stari TDI ima turbinu koja se vrti brzo, pa ne zahtijeva to ulje,a koristi klasicno izravno ubrizgavanje.Meni stalno sipaju u servisu Castrol 505.01 i kosta 18km bez poreza litar.Neznam za Bmw, ali castrol je glavni dobavljac za Audi i Hondu, oni kao imaju neku privilegiju(poput ferrari i bridgestone u f1).Zato postoji samo jedno ulje koje je sa nekom normom za long life period servisiranja(50000 KM) koje proizvodi castrol i na njemu pise kao za Audi motore....To je slx longlife II !!!Sada ja mislim da i Fuchs pravi takvo ulje...Uglavnom ove Vw norme zadovoljava vecina ulja, samo su ove dvije specificne i malo je takvih ulja.
Nego, sve te norme VW zadovoljavaju gotovo sva malo bolja ulja, a jedina norma koju zadovoljavaju max 10 vrsta ulja je 505.01 !!!!!!!!!!!!!!
Velikim slovima pise na boci npr.Castrol 505.01 i nista vise.Samo to ulje se smije sipati u pd motore.Ja sada neznam zasto, ali ima veze i pritisak ubrizgavanja, a kod takvih motora je pumpa i brizgaljka jedan dio koji vrsi dvije funkcije !!!I stari TDI ima turbinu koja se vrti brzo, pa ne zahtijeva to ulje,a koristi klasicno izravno ubrizgavanje.Meni stalno sipaju u servisu Castrol 505.01 i kosta 18km bez poreza litar.Neznam za Bmw, ali castrol je glavni dobavljac za Audi i Hondu, oni kao imaju neku privilegiju(poput ferrari i bridgestone u f1).Zato postoji samo jedno ulje koje je sa nekom normom za long life period servisiranja(50000 KM) koje proizvodi castrol i na njemu pise kao za Audi motore....To je slx longlife II !!!Sada ja mislim da i Fuchs pravi takvo ulje...Uglavnom ove Vw norme zadovoljava vecina ulja, samo su ove dvije specificne i malo je takvih ulja.
-
nineac
Svi BMW su do 2000 dolazili sa FINA uljem, i u servisu su sipali FINA!
Od 2000-te je CASTROL prvi dobavljač za BMW!
Pogledaj bolid BMW-Williams i sve će ti biti jasno!
Na kraju krajeva na novim BMW piše na čepu od ulja velikim slovima CASTROL!
To za PD je zbog turbine, koja je ipak drugačija od klasičnog TDI motora, i vrti se nekih 50-65.000 obrtaja više, takođe obrtni moment koji razvijaju ti motori je zastrašujući tako da je to razlog!
A to za 505.01 , pa evo i INA je napravila takvo ulje, znači nije neki bauk!
Ali, ako se naspe ulje 5W40 i nema tu oznaku nemora biti da nemože u PD!
Eto Valvolin 0W40 ispunjava normu 505.01 ali API oznaka mu je SJ, dok CASTROL 5W40 nema te oznake VW, ali ispunjava API SL!
Tako da je sve to traženje dlake u jajetu!
Ali, to što kažeš čitanje knjiga, pa OK je to kod nas koji to pratimo, ali neki čovjek možda ne obraća pažnju na te stvari, pa onda pogleda nazad a VW izbacio 10 oznaka ulja, mislim da je to previše!
BMW i PORSCHE su to dobro uradili!
Kod PRSCHEA ide samo LONG LIFE, kod BMW-a LONG LIFE, ili Special OIL ( obično neko extremno ulje tipa 10W60 , a može biti i 10W40)!
FORD je po tom pitanju katastrofa, kao i OPEL!
Ogroman broj nerazumljivih oznaka!
Zato su oznake API i ACEA zakon!
Kod mene piše u knjižici API SG ili ACEA A2, sve preko toga je bolje!
Sva auta iz 95-2000 mogu ići na ulja API SG/CD ACEA A2!
Od 2000-te je CASTROL prvi dobavljač za BMW!
Pogledaj bolid BMW-Williams i sve će ti biti jasno!
Na kraju krajeva na novim BMW piše na čepu od ulja velikim slovima CASTROL!
To za PD je zbog turbine, koja je ipak drugačija od klasičnog TDI motora, i vrti se nekih 50-65.000 obrtaja više, takođe obrtni moment koji razvijaju ti motori je zastrašujući tako da je to razlog!
A to za 505.01 , pa evo i INA je napravila takvo ulje, znači nije neki bauk!
Ali, ako se naspe ulje 5W40 i nema tu oznaku nemora biti da nemože u PD!
Eto Valvolin 0W40 ispunjava normu 505.01 ali API oznaka mu je SJ, dok CASTROL 5W40 nema te oznake VW, ali ispunjava API SL!
Tako da je sve to traženje dlake u jajetu!
Ali, to što kažeš čitanje knjiga, pa OK je to kod nas koji to pratimo, ali neki čovjek možda ne obraća pažnju na te stvari, pa onda pogleda nazad a VW izbacio 10 oznaka ulja, mislim da je to previše!
BMW i PORSCHE su to dobro uradili!
Kod PRSCHEA ide samo LONG LIFE, kod BMW-a LONG LIFE, ili Special OIL ( obično neko extremno ulje tipa 10W60 , a može biti i 10W40)!
FORD je po tom pitanju katastrofa, kao i OPEL!
Ogroman broj nerazumljivih oznaka!
Zato su oznake API i ACEA zakon!
Kod mene piše u knjižici API SG ili ACEA A2, sve preko toga je bolje!
Sva auta iz 95-2000 mogu ići na ulja API SG/CD ACEA A2!
-
nineac
M anormalno! Meni pise svakih 15.000, ja idem do 10.000 maksimalno!
naše loše gorivo, još benzin, ali moja sreća ja puno šnjiram otvorenih vožnji pa ispari iz ulja!
A vala i ulje nije skupo!
Evo ja danas bio u SA, i kupio u FORD-ovom salonu VALVOLIN MAXLIFE, 5ltr 36.00 km!
Samo, valjda nema ovdje kretena koji mjenjaju fiolter svki drugi put!
To sam neki dan čuo, kaže filter mjenja svaki drugi put!
Za moju vectru filter košta 4-6 km, zavisi jel UNICO ili MAHLE/MANN
I sad da štedim na tome!
naše loše gorivo, još benzin, ali moja sreća ja puno šnjiram otvorenih vožnji pa ispari iz ulja!
A vala i ulje nije skupo!
Evo ja danas bio u SA, i kupio u FORD-ovom salonu VALVOLIN MAXLIFE, 5ltr 36.00 km!
Samo, valjda nema ovdje kretena koji mjenjaju fiolter svki drugi put!
To sam neki dan čuo, kaže filter mjenja svaki drugi put!
Za moju vectru filter košta 4-6 km, zavisi jel UNICO ili MAHLE/MANN
I sad da štedim na tome!
-
nineac
Oba su dobra! Samo nema potrebe u to auto sipati ta skupa ulja! Normalno neće škoditi!
Ja sam sipo u asconu prije nego što ću je prodati OLMA 15W40 i super je! Zadovoljava sve specifikacije a košta 4ltr 16KM!
Normalno je da je MAXLIFE ili GTX3 bolji!
Ako ćeš uzimati najbolje, uzmi CASTROL GTX3 15W40 PROTEC+
MAXLIFE je takođe u toj klasi, ja ga koristim u VECTRI i nema problema, ali ovaj CASTROL je bolji, samo kupuj na poznatim pumpama, nemoj u nekakvim radnjama, jer dosta je CASTROL-ovih kopija!
Ja sam sipo u asconu prije nego što ću je prodati OLMA 15W40 i super je! Zadovoljava sve specifikacije a košta 4ltr 16KM!
Normalno je da je MAXLIFE ili GTX3 bolji!
Ako ćeš uzimati najbolje, uzmi CASTROL GTX3 15W40 PROTEC+
MAXLIFE je takođe u toj klasi, ja ga koristim u VECTRI i nema problema, ali ovaj CASTROL je bolji, samo kupuj na poznatim pumpama, nemoj u nekakvim radnjama, jer dosta je CASTROL-ovih kopija!
-
aston
Hvala nineac, jos neki su mi govorili da ne sipam skupa ulja, ali ja smatram da je izdatak za ulje razmjerno mali u odnosu na stetu koja nastaje ako se on zanemari, osim toga ,prelazim prilicnu kilometrazu, i dosta toga mi ovisi od ispravnosti auta. Razlog zbog kojeg hocu da predjem na jedno od pomenutih ulja, jeste treperenje lampice indikatora pritiska ulja, kad stanem na semaforu (ovih zadnjih vrelih dana). U motoru je trenutno "Fuchs"10w40, koji sam prvi put koristio ove zime. Dok sam koristio mineralna ulja gradacije 15w40, ovo se nije desavalo, mada obje vrste imaju zadnji br. 40, i po logici bi bilo da se na visokim temp. ISTO ponasaju, ipak ne bih rekao da je tako. Zato cu preci na Valvoline Max Life 15w40, koji i ti koristis, jer ako je predvidjen za starije masine, i ima 30% aditiva (kaze reklama), trebao bi u sebi imati neki otporniji modifikator viskoziteta. Molim te napisi mi, koliko Max Life-a Vectra "spali" na 1000 km, i objasni mi sta si mislio pod pojmom TERMICKI UDAR u jednom odgovoru, par redova iznad. Zahvalan-aston