Motorex nikako da nađe radnike
Moderator: anex
- problemnatravunu
#51 Re: Motorex nikako da nađe radnike
-
ovo_mi_je_nick
#52 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Sve po zakonu tj u skladu 
-
Puf
#53 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Ko i Brankovic, samo je kod njih prica...ovo_mi_je_nick wrote:Sve po zakonu tj u skladu
Koliko vam radnici rade sedmicno sati?
-Pa koliko mogu po zakonu.
Da li imaju godisnji?
-Da, po zakonu.
Da li je placen prekovremeni?
-Da, po zakonu.
Koliko je placen?
-Po zakonu.
Da li radnice imaju pravo na porodiljsko (ako imaju radnice)?
-Pa ne sjecam se ima li radnica, ali ako ima po zakonu je.
itd... itd...
I onda to sve bajno i lijepo izgleda na papiru,a u realnosti...
-
BosnaOnlineOrg
#54 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Da li moze da napises kolika vam je pocetna plata i za kokiko sati te kolika vam je fluktuacija radnika u procentina?Motorex wrote:Poštovani,
Radi potrebe da javnost bude objektivno informisana, a u isto vrijeme i da se zaštiti ime firme Motorex od neosnovanih i netačnih tvrdnji, odlučili smo da objavimo sljedeće činjenice o Motorex-u:
Zaposleni u stalnom radnom odnosu:
01.01.2014. - 112 zaposlenih, 23 maloprodajna objekta u BiH,
01.01.2015. - 137 zaposlenih, 28 maloprodajnih objekata u BiH,
01.01.2016. - 170 zaposlenih, 31 maloprodajni objekat u BiH,
01.01.2017. - 232 zaposlenih, 32 maloprodajna objekta u BiH,
01.05.2017. - 243 zaposlenih, 32 maloprodajna objekta u BiH.
Iz gornjih brojeva se jasno vidi da smo samo u zadnje 3 godine udvostručili broj zaposlenih u našoj firmi.
Što se tiče odlazaka iz firme Motorex, na godišnjoj razini odlasci radnika se mogu nabrojati na prste jedne ruke!
Veliki broj zaposlenih definiše Motorex kao jednu od najpoželjnijih firmi za nove radnike.
Primanje radnika u radni odnos:
Motorex ima određene testove pri primanju novih radnika gdje se utvrđuju sklonosti i sposobosti pojedinca za obučavanje i izvršavanje zadataka na mjestu prodavača u Motorex-u.
Motorex strogo poštuje sve navedeno pri objavi konkursa za radno mjesto.
Kako je Motorex najveći i najuspješniji prodajni lanac autodijelova u BiH, tako i prodavači koji rade u Motorex-u su iznadprosječno obučeni za taj posao u odnosu na konkurenciju. Za osposobljavanje prodavača sprovodi se minimalno 6-mjesečna obuka za koje vrijeme je svaki radnik uredno prijavljen i uživa sva prava koja mu pripadaju po zakonu. Za obuku novih radnika Motorex obezbjeđuje najbolje predavače i iskusne prodavače koji prenose svoje znanje i iskustvo na novouposlene na najbolji mogući način.
Obuka koja se pruža prodavačima u Motorex-u je zasnovana na najmodernijim softverima za pretragu i isporuku dijelova, te se stoga postiže najveća preciznost u tim operacijama.
Stalni rast kompanije u SVIM segmentima opravdava uloženo u ljudske resurse.
Radno vrijeme:
Isključivo po zakonu. U slučaju iznenadnog povećanja posla moguće je uvođenje prekovremenog rada (u skladu sa zakonom). Eventualni prekovremeni rad se plaća po zakonu (uz uvećanu cijenu satnice).
Najiskreniji Pozdravi!
Vaš Motorex!
- krofnaa*
#55 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Na posao.ba postoji nekoliko firmi koje non stop traze radnike, nikad da ih nadju. Obicno su to pozicije obicnih prodavaca, recepcionera itd. Za takve pozicije se trazi obavezno po 5 godine radnog iskustva po mogucnosti diploma sa harvarda i preporuka bivseg poslodavca, plata 600KM probni rad dzabe, uslovi za rad vjerovatno katastrofa pa zato ljudi i napustaju a oni oglas ne skidaju jer hvala bogu, nezaposlenih ima dovoljno
Ima i onih sto s biroa zaposle da iskoriste beneficije pa poslije toga - noga
- SmoLe
#56 Re: Motorex nikako da nađe radnike
je li se ko zaposlio od ovih formuraša u motorex , ima li sta prenijeti novo..
-
Nefs-i Mulhima
#57 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Kakve info ti trebaju? Imam 2 drugova koji rade tamo duzi period...SmoLe wrote:je li se ko zaposlio od ovih formuraša u motorex , ima li sta prenijeti novo..
Koliko sam ja skontao ne mogu da nadju radnike jer u toku perioda kada rade kao dostavljaci uvijek moraju biti spremni raditi testove i nulirati ih.
Plata mala, kuci jos moras uciti (gledao sam im skriptu - glupost). Niko nece da ih neko hebe i poslije posla...
Umjesto da povecaju plate oni trpaju pare u posao.ba Skuplja pita nego tepsija.
Istina da radnike prebacuju po radnjama kako im odgovara. Kaznjavaju sve redom (novcano) i ako ti je normalan sef radnje sve super. Ako je shupchich i prijavljuje sve zivo i nepotrebno muka bude od zivota...
Inace su preskupi pa ih zaobilazim. Klepaju po usima narod samo tako...
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#58 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Ako nemaš hobije i društveni život zaposli se, ako imaš zaboravi da ćeš moć' oboje, nešto će ispaštat tj društvo i hobijiSmoLe wrote:je li se ko zaposlio od ovih formuraša u motorex , ima li sta prenijeti novo..
-
exampLe.
#59 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Da ne dižem novu temu, kakva je sad situVacija sa Motorexom, ima li neko iskustva iz prve ruke? 
- Rothmans
#60 Re: Motorex nikako da nađe radnike
A sta uce i kakve testove rade ?Nefs-i Mulhima wrote: ↑20/08/2017 12:58 Koliko sam ja skontao ne mogu da nadju radnike jer u toku perioda kada rade kao dostavljaci uvijek moraju biti spremni raditi testove i nulirati ih.
Plata mala, kuci jos moras uciti (gledao sam im skriptu - glupost). Niko nece da ih neko hebe i poslije posla...
-
luxferre
#61 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Vode se logikom i loša reklama je reklama a usput kreiraju imaginarni osjećaj nedostatka radnika a u praksi je suprotno.krofnaa* wrote: ↑20/07/2017 21:48 Na posao.ba postoji nekoliko firmi koje non stop traze radnike, nikad da ih nadju. Obicno su to pozicije obicnih prodavaca, recepcionera itd. Za takve pozicije se trazi obavezno po 5 godine radnog iskustva po mogucnosti diploma sa harvarda i preporuka bivseg poslodavca, plata 600KM probni rad dzabe, uslovi za rad vjerovatno katastrofa pa zato ljudi i napustaju a oni oglas ne skidaju jer hvala bogu, nezaposlenih ima dovoljno
HR ima budžet koji mora da potroši na ovakve stvari, sve odrade kako treba, reklama, fejs, reelsi...ali na kraju primiš nekoga tamo koji blage veze nema sa konkursom.
Generalo, to i tako će biti sve dok smo na periferiji kapitalizma.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#62 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Slao milion puta prijavu na posao.ba ali nikad nikakav odgovor nije došao...
- manuchao91
#63 Re: Motorex nikako da nađe radnike
drug mi radi kod njih.Imas neke knjige konstatno moras učit i polagat neke testove ko da radis u NASA a ne jebemi diler dijelova.Toliko su strogi da je za nepovjerovati.Bas pravo bosanski supčici ,i najskuplji su ,sto se mene tiče sutra mogu propasti jebe mi se
-
Nefs-i Mulhima
#64 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Je li istina da se potpisuju personalne mjenice ili neke zeznute ugovore, te da ih motorex može tužiti ako odu kod konkurencije/sličnu branšu jer su kao ulagali u njih i edukovali ih? Načuo sam nešto u vezi toga a nisam siguran je li rekla-kazala....manuchao91 wrote: ↑23/11/2025 13:50 drug mi radi kod njih.Imas neke knjige konstatno moras učit i polagat neke testove ko da radis u NASA a ne jebemi diler dijelova.Toliko su strogi da je za nepovjerovati.Bas pravo bosanski supčici ,i najskuplji su ,sto se mene tiče sutra mogu propasti jebe mi se
- dr_Evil
- Better Man
#66 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Svaka firma koja uloži svoj novac u tvoje obrazovanje i usavršavanje ima takava ugovor i nije problem da odeš u drugu firmu, ako ta firma plati uloženo u tvoje obrazovanje i usavršavanje. Obično u ugovoru ima da si određni broj godina vezan za poslodavca koji je uložio u tvoje obrazovanje i usavršavanje.Nefs-i Mulhima wrote: ↑24/11/2025 08:34Je li istina da se potpisuju personalne mjenice ili neke zeznute ugovore, te da ih motorex može tužiti ako odu kod konkurencije/sličnu branšu jer su kao ulagali u njih i edukovali ih? Načuo sam nešto u vezi toga a nisam siguran je li rekla-kazala....manuchao91 wrote: ↑23/11/2025 13:50 drug mi radi kod njih.Imas neke knjige konstatno moras učit i polagat neke testove ko da radis u NASA a ne jebemi diler dijelova.Toliko su strogi da je za nepovjerovati.Bas pravo bosanski supčici ,i najskuplji su ,sto se mene tiče sutra mogu propasti jebe mi se
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#67 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Bio...
Već dugo nisam.
Svestran sam ja...prvo IT, pa rudnik, pa digitalna štampa...a sad opet nešto drugo...
Znaš ono, ima posla ko hoće raditi...
-
Nefs-i Mulhima
#68 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Jasno mi je to, ali obično su vezane edukacije sa eksternim subjektima... Edukacije koje vrijede puno novca i vezane su za neke tipove certificiranja po nekim standardima... Eksterne firme vrše edukacije, gdje se može dokazati da je firma uložila sredstva za edukaciju i time još platila dodatne namete/doprinose po osnovu edukacija... Kako onda Motorex vrednuje edukaciju? Bubnu vrijednost kako im dogovara?Better Man wrote: ↑24/11/2025 08:41Svaka firma koja uloži svoj novac u tvoje obrazovanje i usavršavanje ima takava ugovor i nije problem da odeš u drugu firmu, ako ta firma plati uloženo u tvoje obrazovanje i usavršavanje. Obično u ugovoru ima da si određni broj godina vezan za poslodavca koji je uložio u tvoje obrazovanje i usavršavanje.Nefs-i Mulhima wrote: ↑24/11/2025 08:34Je li istina da se potpisuju personalne mjenice ili neke zeznute ugovore, te da ih motorex može tužiti ako odu kod konkurencije/sličnu branšu jer su kao ulagali u njih i edukovali ih? Načuo sam nešto u vezi toga a nisam siguran je li rekla-kazala....manuchao91 wrote: ↑23/11/2025 13:50 drug mi radi kod njih.Imas neke knjige konstatno moras učit i polagat neke testove ko da radis u NASA a ne jebemi diler dijelova.Toliko su strogi da je za nepovjerovati.Bas pravo bosanski supčici ,i najskuplji su ,sto se mene tiče sutra mogu propasti jebe mi se
Ne shvatam kako se ovo onda može gledati kao "ulaganje u obrazovanje", što Motorex radi i može gledati pod ovom klauzulom. Obuka koja se prođe na bilo kojem radnom mjestu kao vrsta onboardinga... Ne vidim manevar gdje vozaču mogu dati obuku... da vozi auto? Isto kao npr. Bingo da ogrnaiči kasirke ugovorom jer ih je naučio kako da koriste kasu ili skener da skeniraju robu... Ako su testovi predispozicija nametnuta od Motorexa za vozača da nauči robu, to je onda problem Motorexa, jer nameće pravila igre -> Nećeš dobiti posao vozača i voziti robu ako ovo ne naučiš -> da bi mogao Motorex uvesti kaznene mjer.
Vozaču ne treba da zna šta vozi, nego da dostavi robu po pravilima igre.
Ovo mi je odron onda... i bilo bi zanimljivo da li su ikada otišli na sud sa nekim, gdje je neko pojavio na sudu i pokušao da chelanguje ovaj tip pristupa Motorexa...
Last edited by Nefs-i Mulhima on 24/11/2025 09:16, edited 2 times in total.
-
yoyoyo96
#69 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Znaci kako stela kaze, tako se i radi 
- semsasuljakovic
#70 Re: Motorex nikako da nađe radnike
To se može ograničiti ugovorom samo na određeni broj godina. Koliki je to broj godina ovisi od njih koliko će definirati, i onog ko potpisuje isti.Nefs-i Mulhima wrote: ↑24/11/2025 09:12Jasno mi je to, ali obično su vezane edukacije sa eksternim subjektima... Edukacije koje vrijede puno novca i vezane su za neke tipove certificiranja po nekim standardima... Eksterne firme vrše edukacije, gdje se može dokazati da je firma uložila sredstva za edukaciju i time još platila dodatne namete/doprinose po osnovu edukacija... Kako onda Motorex vrednuje edukaciju? Bubnu vrijednost kako im dogovara?Better Man wrote: ↑24/11/2025 08:41Svaka firma koja uloži svoj novac u tvoje obrazovanje i usavršavanje ima takava ugovor i nije problem da odeš u drugu firmu, ako ta firma plati uloženo u tvoje obrazovanje i usavršavanje. Obično u ugovoru ima da si određni broj godina vezan za poslodavca koji je uložio u tvoje obrazovanje i usavršavanje.Nefs-i Mulhima wrote: ↑24/11/2025 08:34
Je li istina da se potpisuju personalne mjenice ili neke zeznute ugovore, te da ih motorex može tužiti ako odu kod konkurencije/sličnu branšu jer su kao ulagali u njih i edukovali ih? Načuo sam nešto u vezi toga a nisam siguran je li rekla-kazala....
Ne shvatam kako se ovo onda može gledati kao obuka što Motorex radi koja može ući pod ovom klauzulom. Obuka koja se prođe na bilo kojem radnom mjestu kao vrsta onboardinga... Ne vidim manevar gdje vozaču mogu dati obuku... da vozi auto? Isto kao npr. Bingo da ogrnaiči kasirke ugovorom jer ih je naučio kako da koriste kasu ili skener da skeniraju robu... Ako su testovi predispozicija nametnuta od Motorexa za vozača da nauči robu, to je onda problem Motorexa, jer nameće pravila igre -> Nećeš dobiti posao vozača i voziti robu ako ovo ne naučiš -> da bi mogao Motorex uvesti kaznene mjer.
Vozaču ne treba da zna šta vozi, nego da dostavi robu po pravilima igre.
Ovo mi je odron onda... i bilo bi zanimljivo da li su ikada otišli na sud sa nekim, gdje je neko pojavio na sudu i pokušao da chelanguje ovaj tip pristupa Motorexa...
Npr. mene je firma poslala na trogodišnje usavršavanje (specijalizacija) i potpisao sam ugovor da ću barem 10 godina biti njen zaposlenik.
U slučaju prekida ugovora (da li s moje strane, ili usljed teže povrede radne obaveze) dužan sam platiti sve troškove tog usavršavanja + petoznamenkasti iznos. Tako da mi se baš i ne isplati napuštati firmu prije isteka ugovora. Nakon 10 godina mogu bukvalno otići kod najžešće konkurencije i niko mi ništa ne može.
Eh, sad, trogodišnje usavršavanje VS edukacija kako da prodaješ auto dijelove - ne bih rekao da je u istoj ravni. Ali kod našeg Bošnje je sve moguće.
- manuchao91
#71 Re: Motorex nikako da nađe radnike
jest,ne smijes raditi 2-3 godine u istoj bransiNefs-i Mulhima wrote: ↑24/11/2025 08:34Je li istina da se potpisuju personalne mjenice ili neke zeznute ugovore, te da ih motorex može tužiti ako odu kod konkurencije/sličnu branšu jer su kao ulagali u njih i edukovali ih? Načuo sam nešto u vezi toga a nisam siguran je li rekla-kazala....manuchao91 wrote: ↑23/11/2025 13:50 drug mi radi kod njih.Imas neke knjige konstatno moras učit i polagat neke testove ko da radis u NASA a ne jebemi diler dijelova.Toliko su strogi da je za nepovjerovati.Bas pravo bosanski supčici ,i najskuplji su ,sto se mene tiče sutra mogu propasti jebe mi se
-
Nefs-i Mulhima
#72 Re: Motorex nikako da nađe radnike
Nije nikako u istoj ravni i ovo već ima smisla... Jer radi se o redovnoj praksi u okviru zakonskih granica. Externa firma vrsi obuku za specijalizaciju, firma koja šalje ima troškove zbog usavršavanja radnika, tj tebe - osigurava da znanje za koje oni direktno ulože sredstva bude iskorišteno za njihove poslove, ne da radnik ode dalje nakon edukacije. Lako dokazivo, ugovorom ti vezan i pristao si na to ili eventualno pozicija zahtjeva u nekom momentu certifikaciju/kvalifikaciju kako bi se obavljala po sistematizaciji.semsasuljakovic wrote: ↑24/11/2025 09:18 To se može ograničiti ugovorom samo na određeni broj godina. Koliki je to broj godina ovisi od njih koliko će definirati, i onog ko potpisuje isti.
Npr. mene je firma poslala na trogodišnje usavršavanje (specijalizacija) i potpisao sam ugovor da ću barem 10 godina biti njen zaposlenik.
U slučaju prekida ugovora (da li s moje strane, ili usljed teže povrede radne obaveze) dužan sam platiti sve troškove tog usavršavanja + petoznamenkasti iznos. Tako da mi se baš i ne isplati napuštati firmu prije isteka ugovora. Nakon 10 godina mogu bukvalno otići kod najžešće konkurencije i niko mi ništa ne može.
Eh, sad, trogodišnje usavršavanje VS edukacija kako da prodaješ auto dijelove - ne bih rekao da je u istoj ravni. Ali kod našeg Bošnje je sve moguće.
Ono što mene zanima, rekla-kazala? -> personalne mjenice koje radnici Motorexa potpisuju? Koliko je ovo uopće legalno?
Ukoliko neko napravi priručnik za radno mjesto, evo vozača u Motorexu i stavi mu osnove da ne može preći u neku drugu firmu jer želi ga kazniti i vezati za sebe... Ludilo... ulazimo baš u sivu zonu. Onda sve firme mogu priručnike onboardinga tretirati kao "edukaciju" koju vrednuju kako hoće i rade šta hoće -> izdr*avanje poslodavca nad radnicima i plašenje radne snage bez stvarno zakoske validnosti.
Ukoliko se nameće dodatna edukacija koju radnik nije tražio niti je vezana za njegove primarne poslove, tipa znanje robe za prodaju i pretragu dijelova, te time se uslovljava rad vozača čija je osnovna funkcija dostava... nonsense...
Sve više firmi idu prema Non compete klauzulama koje su namjenjene menadžerskim funkcijama koje raspolažu krvnom slikom preduzeća i prelaskom u konkurenciju mogu ozbiljno naštetiti radu firme...
Ne-menadžerskim radnicima ovo stavljati u ugovorima je extremeno bezobrazno i po meni bi trebalo biti u startu ilegalno! Blagajnica, frizer, dostavljač, radnika u skladištu da ima non compete i uzimaš mu hljeb iz usta, napredak i potragu za boljom platom i radnim uslovima je dno dna...
Provrtio kroz chatgpt:
Sve navedeno spada u: „sistemsku zloupotrebu radne snage“
Konkretno:
- personalne mjenice → alat za zastrašivanje
- pseudo-edukacije → lažan osnov za odštetu
- priručnik = obuka → pokušaj manipulacije
- non-compete za obične radnike → protivno zakonima i zdravom razumu - EU legislativa (koju BiH preuzima)
Sve ovo je legalno napadljivo.
Inspekcija rada može reagovati.
Sud ruši ove klauzule jako često.