Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Sounder

#1 Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by Sounder »

Ima dosta praznika koje moja familija ili ja nismo prisvojili u zadnjih 13 godina boravka u Americi. Sta ce nam Labor Day kada bacamo rostilj Maja 1-vog iako je radni i kisni dan. Thanxgiving ako padne na 29 Nov. onda se slavi Dan Republike. Tako isto sa Mother's Day, vec je bio 8. Mart sto je za mene na neku ruku isto ko Mother's Day i tada naravno pobrinem se da nadjem neki poklon.

Kod nas je mozda pristuno ono standardno "nismo navikli na to pa necemo ni raditi". Pa da li se u vasoj kuci uzme u obzir Mother's Day ili bilo koji drugi praznik kojeg nismo imali u BiH?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#2 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by corolla02 »

Sto se tice moje familije i mene od svih prijasnjih praznika sto odozdo te ovih ovdje novih, uglavnom obiljezavamo, docek Nove Godine, Bajram, i Thanksgiving Day-curka svi volimo lumpovati i jesti :D , a sve ostalo bar a nas je sporedno i nepridajemo veci znacaj.
Ja takodjer idem na fireworks on Independence Day, te ne pijem caj iako zivim na jugu!
:D
melb26sa

#3 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by melb26sa »

Sounder wrote:Ima dosta praznika koje moja familija ili ja nismo prisvojili u zadnjih 13 godina boravka u Americi. Sta ce nam Labor Day kada bacamo rostilj Maja 1-vog iako je radni i kisni dan. Thanxgiving ako padne na 29 Nov. onda se slavi Dan Republike. Tako isto sa Mother's Day, vec je bio 8. Mart sto je za mene na neku ruku isto ko Mother's Day i tada naravno pobrinem se da nadjem neki poklon.

Kod nas je mozda pristuno ono standardno "nismo navikli na to pa necemo ni raditi". Pa da li se u vasoj kuci uzme u obzir Mother's Day ili bilo koji drugi praznik kojeg nismo imali u BiH?

Prihvatam i Labor Day i Memorial Day kao i 4 juli ali ne prihvatam ovaj Mother's day jer je to za mene 8. mart.

Ako muz hoce napraviti curku onda imamo Thanksgiving ili se nekom uvalimo, ja je inace ne bih pravila.
Ja_Ja

#4 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by Ja_Ja »

Bojkotujem "Labor Day" jer ga ne slave kao cijeli normalan svijet, bojkotujem "Thanksgiving Day" jer je ona muska stvar od praznika ukoliko covjek zna historiju istog, bojkotujem "4th July" jer ga ne smatram svojim i nemam nikakvih osjecaja prema njemu kao svome, bojkotujem "Mothers Day", "Fathers Day", "Valentine's Day","Halloween" i sve ostale Hallmark praznike koji su produkt kapitalistickog drustva zeljnog zarade i ebavanja sirotinje u mozak namecuci im kojekakve praznike da izvuku i ono malo crkavice sto zarade.

Ono sto postujem od njihovih praznika jeste "Memorial Day" kao jedini praznik koji ima znacenje vrijedno obiljezavanja a ostalo truba.

Naravno obiljezavam "nase" praznike poput Nove Godine i vjerskih praznika.
Sounder

#5 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by Sounder »

melb26sa wrote:
Sounder wrote:Ima dosta praznika koje moja familija ili ja nismo prisvojili u zadnjih 13 godina boravka u Americi. Sta ce nam Labor Day kada bacamo rostilj Maja 1-vog iako je radni i kisni dan. Thanxgiving ako padne na 29 Nov. onda se slavi Dan Republike. Tako isto sa Mother's Day, vec je bio 8. Mart sto je za mene na neku ruku isto ko Mother's Day i tada naravno pobrinem se da nadjem neki poklon.

Prihvatam i Labor Day i Memorial Day kao i 4 juli ali ne prihvatam ovaj Mother's day jer je to za mene 8. mart.

Ako muz hoce napraviti curku onda imamo Thanksgiving ili se nekom uvalimo, ja je inace ne bih pravila.
ali da li vi slavite thanxgiving zbog onoga sto jeste ili samo curku pecete jer u srijedu nema nista drugu kupiti u prodavnici sem curke? I meni isto Mother's Day je jedan 8. Martu
Op3r4t0r

#6 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by Op3r4t0r »

slavim bajrame i meni dosta, naravno odazovem se bilo kom drugom slavlju ako sam pozvan, npr na rostilj za prvi maj :-D
Sounder

#7 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by Sounder »

Op3r4t0r wrote:slavim bajrame i meni dosta, naravno odazovem se bilo kom drugom slavlju ako sam pozvan, npr na rostilj za prvi maj :-D
Prvi Maj je najbolji praznik. Nakon zime dodje par neradni dana, sunce, rostilj, jednostavno otvaranje ljetne sezone!!
ljubav_aha

#8 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by ljubav_aha »

mardi gras i halloween su u kategoriji naj-odvratnih i naj-bizarnijih praznika

vecina praznika prshte pre-zderavanjem i trovanjem alkoholom :-)

sto se tice slavlja nove godine,pa svaka nova godina se slavi vise puta tokom iste godine ;-)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#9 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by corolla02 »

Bas je cudno to za Ameriku, dosta nekih dogadjaja se dogodilo ovdje na tlu, a ne slave se!?
Sami Osmi Mart i Prvi Maj su zaceti bas ovdje!

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Women's_Day
http://en.wikipedia.org/wiki/May_Day
melb26sa

#10 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by melb26sa »

Sounder wrote:
melb26sa wrote:

ali da li vi slavite thanxgiving zbog onoga sto jeste ili samo curku pecete jer u srijedu nema nista drugu kupiti u prodavnici sem curke? I meni isto Mother's Day je jedan 8. Martu

Ja bogami jok a dobro znam zasto i kako se slavi (2 godine americke historije na univ.) a sto se muzeve famalije tice cisto sumnjam da oni i znaju pravo znacenje tog praznika. Kao vecini (ne kazem svima) amerikanaca to znaci jos jedan dan da mogu da se prezderavaju, idu u shopping na Black Friday, mlate praznu slamu o svojima u porodici i jedva se podnose. :run:
melb26sa

#11 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by melb26sa »

corolla02 wrote:Bas je cudno to za Ameriku, dosta nekih dogadjaja se dogodilo ovdje na tlu, a ne slave se!?

To njima nista ne znaci, tako da cinjenicu da je poteklo iz Amerike mozes komotno prekriziti. Bas sam ja spominjala za 1.maj da je cudno da je pocelo bas tu a ne slave i samo su me blijedo gledali.
corolla02

#12 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by corolla02 »

melb26sa wrote:
corolla02 wrote:Bas je cudno to za Ameriku, dosta nekih dogadjaja se dogodilo ovdje na tlu, a ne slave se!?

To njima nista ne znaci, tako da cinjenicu da je poteklo iz Amerike mozes komotno prekriziti. Bas sam ja spominjala za 1.maj da je cudno da je pocelo bas tu a ne slave i samo su me blijedo gledali.
Pa da, to i govorim, izgubilo se kroz generacije sta li....a svi znaju za mothers day, fathers day, president day, st.patrik day, i milion drugih bezveze datuma, bas glupo
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 22:02, edited 3 times in total.
melb26sa

#14 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by melb26sa »

jOFLA wrote:
corolla02 wrote:
melb26sa wrote:
Pa da, to i govorim, izgubilo se kroz generacije sta li....a svi znaju za mothers day, fathers day, president day, st.patrik day, i milion drugih bezveze datuma, bas glupo
Ma nije se izgubilo, praznik rada Amerika i Kanada obilježavaju svakog prvog ponedeljka u septembru, i obilježava se u čitavoj Americi ipak nije federalni praznik pa se tako u nekim američkim državama ne radi, u drugim se radi, u nekim skoro sve privatne firme rade (dakle velika većina) dok sve državne službe imaju neradni dan. Kako gdje. Ne obilježava se 1. Maja, ali nije da ne postoji, ima ga.
Nisam na to mislila - i corolla i ja smo rekli da obiljezavanje praznika rada u maju ne postoji u Americi - znamo za prvi ponedjeljak u septembru ali sav ostali svijet slavi u maju.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 13/06/2023 22:02, edited 2 times in total.
vareshka

#16 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by vareshka »

Od ovih "njihovih" :D praznika obiljezavamo Thanksgiving, cisto onako jer su svi slobodni od posla taj dan, a kako nam sira familija vise nije bliska kao nekad to nam dodje kao izgovor da se skupimo.
Mother's day i father's day - dosadilo mi je mami da je ispituju na poslu sta je dobila za mother's day, pa reko da jadnoj zeni skratim muke pa svake godine se potrudim naci joj nesto i izvedem porodicu na veceru. A kako je tata inace ljubomoran onda po defaultu obiljezimo i father's day, iako ni njima ni meni bas nista ne predstavlja ijedan od ta dva praznika...
Familija iz nekog razloga nam nikad ne dodje na Bajram, pa to obiljezimo samo moji najblizi i ja. Nova godina se neizostavno slavi, 1.maj nikad...
Vares City

#17 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by Vares City »

Vecinu praznika odradim,ili neki slucajno zakacim kao neradni,ali Bajram obavezno u naprijed organizujem da ne radim i jos me nikad nisu odbili,..

Hvala "VBL" :dance:
staticx

#18 Re: Mother's Day - Slavi li se to kod vas?

Post by staticx »

Ja samo slavim serijatske praznike :lol: a ove amerske praznike nikad, mislim drago meni kad je neradni dan al da ga slavim niposto.
Post Reply