Mostarska (bosanska) NEkultura!
Moderator: Chloe
- kicky
#1 Mostarska (bosanska) NEkultura!
Zadnjih godina ne živim u Mostaru, niti me previše zanima što se tamo dešava. No, neki dan naiđoh na sitnu reklamu (članak) na jednom hercegovačkom portalu (kojeg posjećujem iz svojh mazohističkih pobuda) o teatru MTM koji daje predstavu "Jackie" na tekst (meni drage spisateljice) Elfride Jelinek. I dobro! Zovnem staru da se raspita kad to igra, gdje je taj famozni Mostarski Teatar Mladih - stara nema pojma, a kobiva rođena Mostarka - ja barem imam ispriku jer sam ''sezonski'' Mostarac. Zovem tetku - kaže da zna tipa koji je direktor tog pozorišta pa će se raspitat kako i gdje... Dođem ja preko praznika u rodni grad i okrenm Federalnu - kad na Federaciji danas stvarno MTM i taj neki tip koji je tamo glavni - prostor: jad i bijeda, kaže neku mizeriju dobiva od Grada, i Snježana Martinović je nešto pričala - žena režira i glumi (jedinu ulogu) u komadu... i na tome ostade! Vratih se ja ''kući'' i sad evo čitam MTM pred zatvaranjem zbog nehumanih uvjeta, ali prije svega zbog mostarskog ''nehumanizma'' koji je kulturu (u svakom smislu te riječi) stavio na zadnju rupu na svojeg svirala. I vjerojatno ovo nije samo mostarska priča... ima ovdje i Tuzle i Bihaća, možda malo manje Zenice, Banja Luke i Sarajeva... ali sve je to naša, bosanska (i hercegovačka) NEkultura!
Evo i jednog teksta:
http://--- NO LINKS ---/Novo/Sto-je-Antu ... ranka.html
Evo i jednog teksta:
http://--- NO LINKS ---/Novo/Sto-je-Antu ... ranka.html
- armin_tz
#2 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
Sad vidjeh temu... pa et, vidi se kad si postao temu i kad si dobio odgovor... (ne) kultura nam je za 10

- kicky
- Sezam
#4 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
kako bi lijepo nas narod kazao (haj zivijo!):kicky wrote:http://www.sarajevo-x.com/clanak/090316052
Ma jbsh kulturu
-
callmethebreeeze
#5 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
intervju sa bracom dimitrijevicem:kicky wrote:http://www.sarajevo-x.com/clanak/090316052
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/inte ... i-iza-mene
- nokia6170
#6 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
prvo materijalna baza, pa tek onda duhovna nadgradnja 
- kicky
#7 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
gramsci reče drugačije i ostao je živ, štoviše!
-
123456
#8 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
Mostarska (bosanska) NEkultura!kicky wrote:Zadnjih godina ne živim u Mostaru, niti me previše zanima što se tamo dešava. No, neki dan naiđoh na sitnu reklamu (članak) na jednom hercegovačkom portalu (kojeg posjećujem iz svojh mazohističkih pobuda) o teatru MTM koji daje predstavu "Jackie" na tekst (meni drage spisateljice) Elfride Jelinek. I dobro! Zovnem staru da se raspita kad to igra, gdje je taj famozni Mostarski Teatar Mladih - stara nema pojma, a kobiva rođena Mostarka - ja barem imam ispriku jer sam ''sezonski'' Mostarac. Zovem tetku - kaže da zna tipa koji je direktor tog pozorišta pa će se raspitat kako i gdje... Dođem ja preko praznika u rodni grad i okrenm Federalnu - kad na Federaciji danas stvarno MTM i taj neki tip koji je tamo glavni - prostor: jad i bijeda, kaže neku mizeriju dobiva od Grada, i Snježana Martinović je nešto pričala - žena režira i glumi (jedinu ulogu) u komadu... i na tome ostade! Vratih se ja ''kući'' i sad evo čitam MTM pred zatvaranjem zbog nehumanih uvjeta, ali prije svega zbog mostarskog ''nehumanizma'' koji je kulturu (u svakom smislu te riječi) stavio na zadnju rupu na svojeg svirala. I vjerojatno ovo nije samo mostarska priča... ima ovdje i Tuzle i Bihaća, možda malo manje Zenice, Banja Luke i Sarajeva... ali sve je to naša, bosanska (i hercegovačka) NEkultura!
Evo i jednog teksta:
http://--- NO LINKS ---/Novo/Sto-je-Antun-bez-Simica-Branka.html
Ne prebacuj na Bosance kad s hercegovci spominju, tj. mostarci
- kicky
#9 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
ako nemaš pta pametno reći... suzdrži se ili pak prospi svoje mentalne fekalije na neku za to prikladniju temu!
-
buna
#10 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
Ja sam svoju mladost, izmedju ostalog provela i u pozoristu i posjecivala ga ne samo tada, nego i iza rata. Volim pozoriste. Jedna sam i od potpisnika peticije za spas Narodnog pozorista u Mostaru.kicky wrote:Zadnjih godina ne živim u Mostaru, niti me previše zanima što se tamo dešava. No, neki dan naiđoh na sitnu reklamu (članak) na jednom hercegovačkom portalu (kojeg posjećujem iz svojh mazohističkih pobuda) o teatru MTM koji daje predstavu "Jackie" na tekst (meni drage spisateljice) Elfride Jelinek. I dobro! Zovnem staru da se raspita kad to igra, gdje je taj famozni Mostarski Teatar Mladih - stara nema pojma, a kobiva rođena Mostarka - ja barem imam ispriku jer sam ''sezonski'' Mostarac. Zovem tetku - kaže da zna tipa koji je direktor tog pozorišta pa će se raspitat kako i gdje... Dođem ja preko praznika u rodni grad i okrenm Federalnu - kad na Federaciji danas stvarno MTM i taj neki tip koji je tamo glavni - prostor: jad i bijeda, kaže neku mizeriju dobiva od Grada, i Snježana Martinović je nešto pričala - žena režira i glumi (jedinu ulogu) u komadu... i na tome ostade! Vratih se ja ''kući'' i sad evo čitam MTM pred zatvaranjem zbog nehumanih uvjeta, ali prije svega zbog mostarskog ''nehumanizma'' koji je kulturu (u svakom smislu te riječi) stavio na zadnju rupu na svojeg svirala. I vjerojatno ovo nije samo mostarska priča... ima ovdje i Tuzle i Bihaća, možda malo manje Zenice, Banja Luke i Sarajeva... ali sve je to naša, bosanska (i hercegovačka) NEkultura!
Evo i jednog teksta:
http://--- NO LINKS ---/Novo/Sto-je-Antun-bez-Simica-Branka.html
Tako da bih ti sad mogla napisati sta se dogadja u Mostaru, a narocito ono sto se tice gasenja ovog naseg Narodnog pozorista. Istoriju pozorista, zasto dolazi do gasenja, seljakluk koji vlada gradom itd itd. Jer mene dusa boli sto se gasi nesto sto je, zajedno s nekim drugim stvarima, ovaj grad cinilo GRADOM.
Ali, ne znam zasto da ti to pisem, kad te, kako sam kazes, ne zanima sta se dogadja dole. To sto ti tvoji nisu znali dati informaciju gdje se nalazi ono sto si trazio znaci samo da nisu posjetioci takvih mjesta, zato ne znam zasto si to i naveo.
Kultura se u mostaru gasi, u prvi momenat sam mislila da je to tema i da cu imati sta reci, ali mislim da nije to to.
Uostalom, ne zanima te, pa ne znam ni sto si onda otvorio temu i sta si ustvari htio da se ovdje pise.
-
buna
#11 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
Reakcija onih koji vole kulturu na dogadjanja u Mostaru. Crna zastava na Narodnom pozoristu u Sarajevu.

- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#12 Re: Mostarska (bosanska) NEkultura!
Tamo gdje je drustvo na granici siromastva kultura je luksuz. Trziste je u svemu postalo glavni kriterije, tako da pitanje opstanka jednog pozorista nije samo pitanje humanizma zajednice ili lokalnih vlasti. Vrijeme kada su kulturne institucije iskljucivo zivjele od budzeta je proslo.
Sejo sigurno radi dobar posao ali je surova istina da to nije dovoljno i da nece moci opstati ako njegovo parce kulturnog trizista ne bude moglo samo da finansira bar 30 % trokova MTM. Tek kad MTM bude mogao dokazti da moze imati to svoje parce trzista moci ce traziti od Grada i dobrotvora da mu finansiraju ostale troskove.
Dobro bi bili da svako onaj ko misli da MTM treba Mostaru bude spreman da iz sopstvenog dzepa uplati neku skromnu donaciju i da pronadje jos bar dvoje koji bi bili spremni uraditi to isto. To ce vise uciniti da MTM opstane nego proizvanje drugih na odgovornost.
Sejo sigurno radi dobar posao ali je surova istina da to nije dovoljno i da nece moci opstati ako njegovo parce kulturnog trizista ne bude moglo samo da finansira bar 30 % trokova MTM. Tek kad MTM bude mogao dokazti da moze imati to svoje parce trzista moci ce traziti od Grada i dobrotvora da mu finansiraju ostale troskove.
Dobro bi bili da svako onaj ko misli da MTM treba Mostaru bude spreman da iz sopstvenog dzepa uplati neku skromnu donaciju i da pronadje jos bar dvoje koji bi bili spremni uraditi to isto. To ce vise uciniti da MTM opstane nego proizvanje drugih na odgovornost.