Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
-
Liska
#26 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Cudilo bi me da je prosla tema bez pljuvanja po Mostarcima. Eto mi smo lijeni, a nitko ne prica da ce u Mostaru posao prije dobiti Konjicanin, Bosanac ili Nevesinjac, nego Mostarac. Volio bih vidjeti jedan drugi grad sa istim statutom na snazi kako se snalazi. Ipak, ni statut nije prepreka da se stranke hoce dogovoriti. HDZ ide na rusenje Statuta, a SDA ide na to da se grad opet podijeli na dvije opcine, jednu hrvatsku, jednu bosnjacku. Tko zna, mozda obje vladajuce stranke igraju na tu kartu a nas kuhaju kao zabu, pa cemo na kraju reci, neka bude kako je bilo, jer ovako vise ne moze. Drugi je problem i da sutra svi izadju na ulice, nista se promjenilo ne bi. Mozemo imati nove izbore, ali bi odnos snaga ostao vrlo slican ovome danasnjem. Jer odluke se ne donose u Mostaru, pa je bezveze protestirati u Mostaru.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#27 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
poznatu mostarsku uzrecicu " 'ta ce on umrijet" nisu stvorili oni sto su sljegli u Mostar vec cernicani i brankovcani..... tako da svaljivanje svog mostarskog pismileta na konjicane , podvelesce i stocane odavno ne pije Neretve..i taj poznati mostasrki statut napravili ru rodjeni mostarci ciji je copak u Mahali i Velagicevini..
-
Liska
#28 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Govorimo o dvije razlicite stvari, ti o mentalitetu a ja o nezaposlenosti i stereotipu kako su Mostarci lijeni, a svi drugi oko njih vrijedni. Kad su tako vrijedni kako Konjic, Jablanica ili Nevesinje ne prestigose Mostar i ne postase metropole i nosioci ukupnog ekonomskog razvoja Hercegovine? Sto svi dolaze u Mostar medju lijene ljude koji sve mrze i koji za nikoga nemaju lijepu rijec?! Pa ja nikada na takvo mjesto ne bih dosao. Meni se cini da su Mostarci ispali i previse fini i dobronamjerni za sve ove koji su dosli u ovaj grad i napravili od njega jedno veliko selo, bas onako kako su i navikli. I ova prica pije vode jer Mostar je prepun ljudi koji u njemu zive samo za vrijeme radnog vremena. Mostar je najvise Mostar vikendom kad se parkinzi i grad isprazne od tih "Mostaraca" preko Neretve, s obje strane, da ne bude zabune. A statut je napravio OHR, ako nisi znao, i odluku imas na njihovoj stranic. Dakle, Statut je proglasio OHR a Gradsko vijece je moglo samo potvrditi tu odluku, bez sanse da utice na promjenu ijednog zareza.
http://www.ohr.int/decisions/mo-hncantd ... t_id=31708
http://www.ohr.int/decisions/mo-hncantd ... t_id=31708
- stochar
#29 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
vidim, ode rasprava u pogresnom toku, uglavnom:
cinjenice su sljedece:
- grad je u totalnom qrtzu, zahvaljujuci onima koji su birali predstavnike u gradskoj upravi - gradjanima.
ti isti gradjani, nakon sto njihovi predstavnici vec 400 dana uredno primaju plate (za koje se odbija od usta tih istih gradjana) mirno sjede i posmatraju kako ih ovi yebbu u mozak! ne kazem ja da je u drugim dijelovima BiH bolje, i naravno da ovo sto govorim u uvodnom postu (o inertnosti) vazi manje-vise za sve, ali, heeeeeeeeeeeeeeeeej! pa ne mozes se ni vjencat'!!!!!! vatrogasci strajkuju, pozoriste se gasi, sve u rasulu, a onda slag po torti - krene rasprava o tome koliko je ljudi iz podvelezja, konjica i stoca doslo u mostar... svaka cast! ni ne treba nam (i vam) bolje, ocito je vlast ogledalo gradjana koji su je birali!
cinjenice su sljedece:
- grad je u totalnom qrtzu, zahvaljujuci onima koji su birali predstavnike u gradskoj upravi - gradjanima.
ti isti gradjani, nakon sto njihovi predstavnici vec 400 dana uredno primaju plate (za koje se odbija od usta tih istih gradjana) mirno sjede i posmatraju kako ih ovi yebbu u mozak! ne kazem ja da je u drugim dijelovima BiH bolje, i naravno da ovo sto govorim u uvodnom postu (o inertnosti) vazi manje-vise za sve, ali, heeeeeeeeeeeeeeeeej! pa ne mozes se ni vjencat'!!!!!! vatrogasci strajkuju, pozoriste se gasi, sve u rasulu, a onda slag po torti - krene rasprava o tome koliko je ljudi iz podvelezja, konjica i stoca doslo u mostar... svaka cast! ni ne treba nam (i vam) bolje, ocito je vlast ogledalo gradjana koji su je birali!
-
Liska
#30 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Hebaji ga stochar, bilo bi lijepo da si prvo reagirao na pricu kako su Mostarci lijeni i nesposobni skotovi, a ne na moj odgovor. Mostarci ne glasaju puno drugacije od gradjana bilo kojeg grada u Federaciji, pa su ipak u ovim problemima. Mozda je razlog u necemu drugome, a ne samo u izboru gradjana. Mozda bi bilo bolje pitanje zasto imamo probleme jedino u gradovima gdje su dva naroda otprilike podjednako jaka a nemamo nikakvih politickih problema u gradovima u kojima je jedna strana bitno slabija od druge?! I tu se ne moze krivica staviti samo na jedne ili na druge, ali vjerovati kako je problem gradonacelnika problem izazvan lokalnim nesuglasicama je pogresno. Odluke se ne donose u Mostaru i svi to znamo. I moze li jedan konkretan prijedlog za rjesenje, posto mi ne znamo? Pojasnite mi na koji nacin izabrati gradonacelnika?! Jedino raspisivanjem novih izbora ali njih ne moze raspisati Gradsko vijece, koliko ja znam. Dakle, imaju neke vise institucije koje su dosada mogle raspustiti Gradsko vijece i raspisati nove izbore, da su htjele.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@ero s onog svijetahercegovac_pravi wrote:Pederacija se konstantno podriva i destabilizuje namjernim radnjama koje imaju za cilj paralizu a potom kompletan krah iste. Paraliza je u punom jeku, krah tek slijedi. Nikakva intervencija "visokog" predstavnika nemoze promijeniti taj kraj. Pederacija ce nestati kao da nikada i nije postojala. Cilj rusenja pederacije je rusenje Daytona. Nestankom pederacije nestaje Dayton i onda "jovo nanovo". Odatle je nastala i ova situacija u Mostaru. Zato rekoh...kokice u ruke....i uzivajte u predstavi.
-
Liska
#32 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Ako ste procitali statut, onda ste mogli vidjeti da OHR (koji je donio takav statut) nijednom rijecju nije predvidio situaciju u kojoj se gradonacelnik ne bi mogao izabrati ili neku mogucnost raspustanja vijeca ako ne moze izabrati gradonacelnika i raspisivanje novih izbora.
- Control panel
#33 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
trebali su razmiliti za koga ce glasati. eto im neka sada uzivajku. i opet se ne bune. jer to su njihovi na vlasti, pa nije red da se buni protiv onih za koje si glasao.
smijesni su mi.
smijesni su mi.
-
Liska
#34 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
CIK BiH je mogla, da je htjela, raspisati nove izbore za Gradsko vijece Mostara, jer ima nadleznost i pravo na to. Ako mogu raspisati izbore za prijevremeni izbor nacelnika opcine Bileca, mogu i za gradsko vijece Mostara.
@control panel
Gradjani Mostara glasaju na isti nacin kao i 90% ostalih gradjana Federacije, pa ovi ostali nisu kaznjeni zbog toga. Prema tome, problem nisu glasovi nego Statut koji mora ukljuciti mehanizme za situacije kad se ne moze izabrati gradonacelnik ili donijeti proracun. U normalnoj situaciji ako neko tijelo ne donese proracun u okviru zakonskih rokova (a ovdje su svi probijeni), ono se raspusta do izbora novog.
@control panel
Gradjani Mostara glasaju na isti nacin kao i 90% ostalih gradjana Federacije, pa ovi ostali nisu kaznjeni zbog toga. Prema tome, problem nisu glasovi nego Statut koji mora ukljuciti mehanizme za situacije kad se ne moze izabrati gradonacelnik ili donijeti proracun. U normalnoj situaciji ako neko tijelo ne donese proracun u okviru zakonskih rokova (a ovdje su svi probijeni), ono se raspusta do izbora novog.
-
kmosst
#35 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
…ćuješ Brato, kraj moje u svaćiju…
- Control panel
#36 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
sad vam statut kriv. ja ti govorim sto niste glasali razumom na izborima. sada nebi imali taj problem sa stautom. nego vi hocete da opet glasate za SDA i HDZ. sto niste glasali za SDP ili Radom Za boljitak ili... za one stranke kojima nije bitno hoce li gradonacelnik biti bosnjak ili hrvat. nego jeli taj covjek sposoban ili nije.Liska wrote: Gradjani Mostara glasaju na isti nacin kao i 90% ostalih gradjana Federacije, pa ovi ostali nisu kaznjeni zbog toga. Prema tome, problem nisu glasovi nego Statut koji mora ukljuciti mehanizme za situacije kad se ne moze izabrati gradonacelnik ili donijeti proracun. U normalnoj situaciji ako neko tijelo ne donese proracun u okviru zakonskih rokova (a ovdje su svi probijeni), ono se raspusta do izbora novog.
- harač
#37 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
ukratko: sve što vam se događa u potpunosti zaslužujete. 
-
Liska
#38 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Ocigledno ne razumijes materiju. Imamo vecinu gradova u Federaciji u kojima gradjani glasaju za SDA i HDZ i to je tamo u redu. Ne vidjeh te da rece za njih sto nisu glasali razumom?! Uvedi ovakav Statut u Travnik i imati ces isti problem kao i u Mostaru. Da ti pojednostavim, Statut ne predvidja rjesenje za situacije kad stranke ne mogu naci rjesenje. Statut uopce ne predvidja vanredne izbore ili bilo kakav drugi mehanizam, sto nije slucaj sa ostalim opcinskim ili gradskim statutima u Federaciji BiH. A to nije greska Mostaraca nego onoga tko je napravio takav Statut. A to opet nisu ni Mostarci niti lokalni clanovi HDZ-a, SDA i ostalih stranaka.
- Toto
#39 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@Liska
previse si samokritican...niko ti nije rekao da si skot... to si ti rekao za sebe
ufurao si se u Gretinu filozofiju o tome da su za sve mostarske nedace krivi oni sa strane.
Za nezaposlenost tebi su krivi konjicani: koji -kako ti kazes- dobiju posao prije rodjenog mostarca. Kao da se posao dobija na osnovu rodnog lista ili nekog nasljednog prava. Probleme oko gradonacelnika treba -po tvome- rjesavati neko drugi, a ne gradjani Mostara. Za tvoju nesposobnost da se odbaranis od kritika i da ih demantujes krivis i prozivas pokretaca teme...
Jedna od istina vezana za Statut grada Mostara je i ta da su ga stranci nametnuli jer ga mostarci nisu znali ili htijeli sami sebi donijeti.
previse si samokritican...niko ti nije rekao da si skot... to si ti rekao za sebe
ufurao si se u Gretinu filozofiju o tome da su za sve mostarske nedace krivi oni sa strane.
Za nezaposlenost tebi su krivi konjicani: koji -kako ti kazes- dobiju posao prije rodjenog mostarca. Kao da se posao dobija na osnovu rodnog lista ili nekog nasljednog prava. Probleme oko gradonacelnika treba -po tvome- rjesavati neko drugi, a ne gradjani Mostara. Za tvoju nesposobnost da se odbaranis od kritika i da ih demantujes krivis i prozivas pokretaca teme...
Jedna od istina vezana za Statut grada Mostara je i ta da su ga stranci nametnuli jer ga mostarci nisu znali ili htijeli sami sebi donijeti.
- Control panel
#40 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
ja tebe razumijem. ali vi ste birali te ljude sto ne mogu da se dogovore. i mi smo birali svoje pa se kao dogovorise. i sve nam je tako. evo u F BiH nista ne stima, kod nas u K Sarajevo nista ne stima koalicioni partenri uopste ne razgovaraju medjusobno, vise jedni druge optuzuju i napadaju nego opozicija. pa opet nema prijevremenih izbora.Liska wrote: Statut ne predvidja rjesenje za situacije kad stranke ne mogu naci rjesenje.
shavtio sam ja sta je problem dolje. mjesto gradonacelnika. kao po nekom dzentlmenskom dogovoru SDA kaze da oni treba da izaberu nacelnika a ne mogu da imaju vecinu HDZ isto tako tvdr ili slicno a ni oni ne mogu da okupe vecinu. a ostale stranke takodje nemaju vecinu i sada je pat pozicija. a Statut vjerovatno nije predvidio takvu situaciju. jer sto bi predvidjao kada koalicioni partenri trebaju isto da misle
izborni zakon definitivno treba mijenjati. u Sarajevu nasi gradski vijecbnici se ne biraju na izborima nego se oni popunjavaju po nacionalnom i opcinskom kljucu i neki vijecnici koje smo izabrali u opcinama po tim kljcevima upadaju u gradsko vijece. drugi problem je sto gradjani ne biraju gradonacelnika nego njega bira gradsko vijece. kod nas se nekako stvori ta vecina od zainteresovanih stranaka i onda se izabere gradonacelnik. evo sad u Sarajevu je gradonacelnik iz SDP-a izabran je jer je SDP imao vecinu. 15 od 28. ja sada necu govoriti jeli on dobro radi ili ne ali grad funcionise, usvajani su budzeti, onaj ko se finansira iz budzeta dobija i dalje taj novac. ali mi imamo neke druge probleme jer je kod nas kanton uzeo skoro sve ovlasti (i pare) grada pa je grad kod nas ikebana.
- Control panel
#41 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@liska
i jos jedno da ti kazem. narod je birao (nisu sa neba pali) Spirica, Dodika, Brankovica, Kristo, H. Silajdzica, S. Silajdzica, i drzava, entit, kanton ne stima , ne rade, ljudi nemaju sta da jedu, na ivici smo rata... i narod se opet nije opametio i glasa opet po starom. i sto je jos gore, kako stvari stoje opet ce glasati po starom na sljedecim izborima.
i koji je zakljucak pa mi smo bolan krivi, nije nama nikakav statut kriv. mi odemo i zaokruzimo to sto zaokruzimo, ili jednostavno ostanemo kuci jer nam je tako dobro da ne moramo da glasamo. niko drugi to ne uradi umjesto nas.
evo ja jedva cekam sljedece izbore i nadam se da ce se nesto konacno promijeniti.nadam se da ce ovi sto ostanu kod kuce (njih je preko 50%) da ce izaci da glasju. i 100% sam ubijedjen da oni nisu glasaci SDA i HDZ-a i drugih nacionalnih stranaka. sa takvim glasacima ova zemlja ima neku sansu. sa ovim do sada evo vidjeli smo da nema.
i jos jedno da ti kazem. narod je birao (nisu sa neba pali) Spirica, Dodika, Brankovica, Kristo, H. Silajdzica, S. Silajdzica, i drzava, entit, kanton ne stima , ne rade, ljudi nemaju sta da jedu, na ivici smo rata... i narod se opet nije opametio i glasa opet po starom. i sto je jos gore, kako stvari stoje opet ce glasati po starom na sljedecim izborima.
i koji je zakljucak pa mi smo bolan krivi, nije nama nikakav statut kriv. mi odemo i zaokruzimo to sto zaokruzimo, ili jednostavno ostanemo kuci jer nam je tako dobro da ne moramo da glasamo. niko drugi to ne uradi umjesto nas.
evo ja jedva cekam sljedece izbore i nadam se da ce se nesto konacno promijeniti.nadam se da ce ovi sto ostanu kod kuce (njih je preko 50%) da ce izaci da glasju. i 100% sam ubijedjen da oni nisu glasaci SDA i HDZ-a i drugih nacionalnih stranaka. sa takvim glasacima ova zemlja ima neku sansu. sa ovim do sada evo vidjeli smo da nema.
-
Liska
#42 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Toto, hajdmo malo zaci po opcinskim uredima, sluzbama pa vidjeti tko radi. Da me nije udaralo po ledjima, ne bih ni sam vjerovao. Ali kad bi se pogledale gradske sluzbe, opcinske inspekcije i jos mnogi drugi, vidio bi da u njima ima vise , Podvelezaca, Konjicana, Jablanicana, Sirokobrijezana, Grudjana i drugih, nego ljudi koji citav zivot zive u Mostaru, sto je nelogicno. Mislim, ako je logicno zasto onda nema Mostaraca u opcinskom vijecu Konjica, Jablanice, Sirokog Brijega itd? Pa nije vrag da su svi drugi sposobni sem Mostaraca pa imamo slucaj kako Mostarka sa titulom magistra cisti stubista a ne dobija posao jer ga dobija zena iz zapadne Hercegovine, i to bez fakultetske diplome. A ovakvih slucajeva na stetu Mostaraca bih mogao napisati koliko god hoces. I Toto ja nisam budala koja misli kako netko iz sale postavi dva posta o tome kako Mostarci samo sjede ispred kafica i dobro znam sto misli onaj tko postavi taj post. I Mostarci nece strajkati jer njih najmanje i radi u Mostaru. U tome je i ironija jer bi trebali strajkati ljudi iz drugih gradova?! Mostarci se nisu mogli dogovoriti oko statuta i to je istina, pa kad je vec netko drugi preuzeo tu stvar u svoje ruke, onda je i trebao odraditi taj zadatak.
@control panel
Ponovicu jos jednom, stavi ovaj Statut u Travnik ili npr. u Gornji Vakuf, imaces isti problem. Dakle, da je netko radio svoj posao odgovorno, onda bi predvidio sto uraditi u slucaju kad nema rjesenja. Jer takve stvari su predvidjene za druge gradove u Federaciji BiH, sem za Mostar. Moze biti greska u pitanju, a moze biti i namjera. CIK je mogla do sada deset puta raspustiti ovo vijece i raspisati nove izbore. Gradsko vijece to ne moze, sve i da hoce. Rjesenje je jednostavno i ne lezi u Mostaru. Kako to Mostarci mogu raspustiti Gradsko vijece i raspisati nove izbore?
Normalno da smo i mi krivi, ali ti ponavljam jos jednom da bi ti bio u pravu kad bi se samo u Mostaru glasalo za stranke koje su na vlasti. Posto se u vecini Federacije glasa za iste stranke, a problem imamo jedino u Mostaru, onda stranke nisu problem. Jer da si u pravu onda bi u svakom gradu gdje postoji SDA i HDZ imali isti problem, a nemamo ga. Imamo ga samo u Mostaru. Onda je problem vjerojatno u strukturi podjele vlasti i nacinima odlucivanja.
@control panel
Ponovicu jos jednom, stavi ovaj Statut u Travnik ili npr. u Gornji Vakuf, imaces isti problem. Dakle, da je netko radio svoj posao odgovorno, onda bi predvidio sto uraditi u slucaju kad nema rjesenja. Jer takve stvari su predvidjene za druge gradove u Federaciji BiH, sem za Mostar. Moze biti greska u pitanju, a moze biti i namjera. CIK je mogla do sada deset puta raspustiti ovo vijece i raspisati nove izbore. Gradsko vijece to ne moze, sve i da hoce. Rjesenje je jednostavno i ne lezi u Mostaru. Kako to Mostarci mogu raspustiti Gradsko vijece i raspisati nove izbore?
Normalno da smo i mi krivi, ali ti ponavljam jos jednom da bi ti bio u pravu kad bi se samo u Mostaru glasalo za stranke koje su na vlasti. Posto se u vecini Federacije glasa za iste stranke, a problem imamo jedino u Mostaru, onda stranke nisu problem. Jer da si u pravu onda bi u svakom gradu gdje postoji SDA i HDZ imali isti problem, a nemamo ga. Imamo ga samo u Mostaru. Onda je problem vjerojatno u strukturi podjele vlasti i nacinima odlucivanja.
- Control panel
#43 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Liska wrote:@control panel
Ma sta se ja sa tobom natezem. samo ti glasaj kakao si glasao i trazi opravdanje za svoje glasanje u statutu, ato sto ti ne vidis da si ti problem to je do tebe. i da ti pozelim da lijepo uzivas u plodovima svog glasanja.
-
kmosst
#44 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
pardon, zaboravio sam staviti znake navoda, nije ovo moja izjava nego "ćisto" mostarska:kmosst wrote:…ćuješ Brato, kraj moje u svaćiju…
"…ćuješ Brato, kraj moje u svaćiju…"
-
Liska
#45 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
I ja tebi zelim isto. Ne moze u tvoju glavu stati da ja nisam netko tko glasa za HDZ ili SDA. Prekomplicirano je to za tvoju glavicu. Hvala na lijepim zeljama i uzivaj nasladjujuci se nad sudbinom Mostara. Nema veze, lijepo je kad covjek vidi kako mu misle ovi koji se navodno brinu za tebe. Sve sto znas o Mostaru je sa vijesti, ne zivis u gradu i ti znas bolje gdje je problem?!
- blue_sky
#46 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@Liska u svim tvojim posovima se najbolje vidi i daje odgovor na pitanje Mostarci,sta cekate? Upravo tvoja prica,gdje ni u jednom postu nisi propustio popljuvati ljude sa strane,sto ovdje apsolutno nije tema.Niti je to problem.
I naravno otvaras pricu o prijevremenim izborima,o statutu
Pricas njihovu pricu covjece.Znas li da izbori kostaju? Jel ih treba svaki put raspisivati i finansirati kad god nesposobnjakovici ne budu htjeli raditi i dogovarati se.Zato od reakcije Mostaraca nema nista,jer prije prihvataju raspravu na njihovom nivou,nego da kazu da ih zaboli djon za izbore,za statut i ostale gluposti.Da da kazu tu ste gdje jeste ima da radite ono za sto ste itekako dobro placeni.I na kraju krajeva ko ce biti taj prokleti gradonacelnik da im bude isto tako nebitno,nego da ih brine to da grad profunkcionise.A uostalom svaka prica je suvisna kad ce rezultati sljedecih izbora biti identicni,nazalost.
I naravno otvaras pricu o prijevremenim izborima,o statutu
- Control panel
#47 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
naravno da znam HDZ i SDA su jedini problem u Mostaru. ako nije tako demantuj. jesam li ja podijelio mostar. jesam li ja napravio onaj kriz na brdu iznad, jesam li ja sagradio ono ruglo od tornja, jesam li ja postavio one zvucnike na munare, pa jednom kada sam prolazio preopadoh se kada je hodza poceo da uci.Liska wrote:I ja tebi zelim isto. Ne moze u tvoju glavu stati da ja nisam netko tko glasa za HDZ ili SDA. Prekomplicirano je to za tvoju glavicu. Hvala na lijepim zeljama i uzivaj nasladjujuci se nad sudbinom Mostara. Nema veze, lijepo je kad covjek vidi kako mu misle ovi koji se navodno brinu za tebe. Sve sto znas o Mostaru je sa vijesti, ne zivis u gradu i ti znas bolje gdje je problem?!
eto neka sam ja glup i neka vam lose mislim. a (ti) vi ste pametni i svu ste pamet svijeta popili.
-
Liska
#48 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Blue sky, jedno gradsko vijece se moze raspustiti u odredjenoj proceduri, a ne jer ja ili ti to zelimo. Sto uraditi kad raspustanje gradskog vijeca nije uopce predvidjeno. Za takve situacije imamo Centralnu izbornu komisiju, ali nju nitko ne spominje kao odgovornu za rjesenje. Ajdmo ovako, reci mi kako bi ti rijesio ovaj problem? U cemu je problem sa raspisivanjem jos jednih izbora u Mostaru a nije npr. sa prijevremenim izborom nacelnika Bilece (podatak o izborima u Bileci u sijecnju iduce godine imate na stranici CIK-a)?! Izbori kostaju ali da su odrzali druge izbore, napravili promjene Statuta, danas mozda ne bi bilo problema. U svim drugim vijecima se kaze ako se netko ne izabere u odredjenom roku, da se izbori ponavljaju, pa ako treba tako i pet puta, jednom ce se netko izabrati. Ovako se svi cude kao zasto je to tako, a nitko od vas nije ni procitao statut. Procitajte ga i recite sto mislite kako bi npr. Sarajevo funkcioniralo sa takvim statuom ili jedan Travnik. Pa tek onda udarajte po Mostarcima jer sve i da sutra svi glasaju za SDP, opet ce u gradskom vijecu biti onih koji ce im moci efikasno blokirati bilo kakvu inicijativu. To je ono sto ne shvacate, a ne shvacate jer niste procitali Statut. I bili biste u pravu da je Mostar jedini grad u kojem ljudi glasaju za SDA i HDZ. Bas bi bilo lijepo da je tako, jer bi onda znali tko je kriv, ali nije.
@Control panel, kakve veze imaju krizevi, dzamije sa ovom temom? Sad bih ja trebao zakljuciti da u Sarajevu nema problema jer je napravljena Fahdova dzamija na Alipasinom polju?! To je takva logika, a tu logike nema, niti veze sa ovom temom.
@Control panel, kakve veze imaju krizevi, dzamije sa ovom temom? Sad bih ja trebao zakljuciti da u Sarajevu nema problema jer je napravljena Fahdova dzamija na Alipasinom polju?! To je takva logika, a tu logike nema, niti veze sa ovom temom.
- Toto
#49 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Problem nezaposlenosti u Mostaru se ne rijesava u opcinskim biroima. Ne mozes iz tog tvog zapazanja izvlaciti zakljucke koji se odnose na nezapslenst u cijelom gradu. Jako sumnjam u objektivnost tvoje procjene jer je nevjerovatno da ti za svakog suzbenika u mostarskoj birokraciji znas napamet je li rodje u Mostaru ili nekom drugom mjestu. Pravo na rad nije uslovljeno mjestom rodjenja. To sto ti trabunjas o krivnji konjicana za nezaplenost mostarca je najgrublji oblik diskriminacije, koji se vrlo lako sa geografske pripadnosti prenese na nacionalnu, rasnu, polnu i ostalu ravan. Sljedeci korak se imenuje raznim faziamima, rasizmima i ostalim.
Posteno da ti kazem sa ovom pricom o nezapolenosti i krivnji kojicana i skutora si posteno obrukao i sebe i mostarce, koje hoces da reprezentujes. Sto se tice Statuta: to je politicki problem i jedno od legitimnih rjesenja je da gradjani - koji su birali te koji ne mogu da nadju rjesenje- izadju na ulicu i natjeraju ih da se ponove izbori. Kad su nedavno pale cijene mljeka u EU seljaci su izali na ulice, prosuli par traktorkih prikolica punih kravlje balege pred vrata politicara - koje su i izabrali da im nadju posao; za samo par dana politicari su donijeli rijesenja koja su bila nezamisliva u drustvenim uredjenjima u kojima zive. Cak se mnoga kose i sa vazecim zakonima.
Niko nije kriv mostacima sto su EU seljaci pametniji od njih.
Nigdje ni jedan statut nije sveto slovo koje ne podlijeze promjenama. Takodje se zna ko i kako moze promjenuti statute. Nije valjada da i za to treba ici u po svijetu i traziti ko ce i to mostarcima da uradi.
Posteno da ti kazem sa ovom pricom o nezapolenosti i krivnji kojicana i skutora si posteno obrukao i sebe i mostarce, koje hoces da reprezentujes. Sto se tice Statuta: to je politicki problem i jedno od legitimnih rjesenja je da gradjani - koji su birali te koji ne mogu da nadju rjesenje- izadju na ulicu i natjeraju ih da se ponove izbori. Kad su nedavno pale cijene mljeka u EU seljaci su izali na ulice, prosuli par traktorkih prikolica punih kravlje balege pred vrata politicara - koje su i izabrali da im nadju posao; za samo par dana politicari su donijeli rijesenja koja su bila nezamisliva u drustvenim uredjenjima u kojima zive. Cak se mnoga kose i sa vazecim zakonima.
Niko nije kriv mostacima sto su EU seljaci pametniji od njih.
Nigdje ni jedan statut nije sveto slovo koje ne podlijeze promjenama. Takodje se zna ko i kako moze promjenuti statute. Nije valjada da i za to treba ici u po svijetu i traziti ko ce i to mostarcima da uradi.
- Control panel
#50 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@liska
ti sada govoris o posljedici, a nikako da se vratis na uzrok.
ti sada govoris o posljedici, a nikako da se vratis na uzrok.