Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#126 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@palermo
Potpisujem svaki zarez iz tvog posta i to onim palcem za smokvare.
@edit
Nije lako opisati neku zajednicu, njene vrline, mahane, mentalitete i specificnesti. Posebno je to tesko i zahtjevno u ovoj formi koju nude forumi. Pogotovo ako se hoce ostati u duhu zadate teme i dati odgovore na postavljana pitanja.
Mostarski konzervativizam, duh, stil zivljenja pa i sovinszam su slojeviti - ko baklava. ZAhtjevna je to rabota iz za hronicare od pera i struke, a posebno za prakticara i konzumenta zivljenja i stanovanja u Mostaru - kakav sam ja bio, kojeg -uz put- drma par megatona nostalgije i jos prisutna ljubav prema Mostaru, Travniku, Stocu, Dubrovniku, BiH ljudima i zivotu.
Ja sam se podhuvatio sovinizma jer mi je lakse "deverat" samo sa jednim aspektom i jer je to -po mom misljenju- jedan od glavnih uzroka problema o kojem govorimo. Tema je "sta Mostarci cekaju" glede ove bruke oko neizbora gradonacelnika i nefunkcionisanja grada.
@liskin primjer je nesto jako dobro sto se moglo desiti ovoj temi, da bi objasnili korjen problema pa i nacin rjesavanja.
Da bi se rijesio neki problem treba imati dvije sposobnosti. Sposobnosti identifikacije i resavanja problema.
Ako neko za sve -pa i trenutne- probleme grada Mostara krivi dosljake, njihov nemostarski mentalitet, kulturu koja se nije inkorporirala u neki njegov imagirani i nedefinisani svijet rodjenog Mostarca, Bosnajka, Hrvata, Srbina, arijevaca: onda taj nije samo sovinista nego sa stanovista rjesavanja problema lako moze postati fasista koji ce napraviti ono sto smo imali u Mostaru 92-95. Sovinizam rjesava probleme samo eliminacijom konjicana, seljaka i ostalih dosla u Mostar. Kako to izgleda vidjeli smo u ratu u Mostaru. Sabirni centri na Velezovom stadionu, i masinskom faluktetu, koncentracioni logori na heliodromu i Dretelju, likvidacija par stotona ljudi na Uborku, hiljade protjeranih. Fasizam, je prakticni i sljedeci oblik manifestacije sovinizma.
@liksa je kao nacin rjesavanja problema izabrao da ode u Grasku upravu i popljuje i izdere se na Konjicane i Seljake. To ne samo da je beskorisna politicka budalastina nego je i opasno. @liska ko rodjeni mostarc nije budala: on je skolovana budala - koji je pucao pljuvackom. Svako zna da ima rodjenih mostarca koji su neskolovane budala i koji ce lako pljuvacku zamjeniti nekom vatrenijim spravom, i jos ce reci da se ugledo na @lisku koji je rodjeni mostarac.
Cudi me da niko nije primjetio da @liska vise puta ponavlja da ga je ova tema i stocareva prozivaka "sta ceka"; moja podvala (liskaluk) da je trofazni, ponukala da ode u Gradsku upravu i napravi sto je napravio. Nije bitno je li pucao pljuvackom verbalno, saketao se ili je mislio stogod vatrenije uraditi, pa ga sprijecili. Sta god je uradio to je za osudu. Mozada je to sto @liska radi i opsano, ja to ne znam, ali znam da ga trba sprijeciti da radi to sto radi. Ja ne mogu drukcija nego da ga raskrinkam na ovom forumu.
Bez obzira sto ja mislim da su Mostarci trofazni i veliki sovinisti ja ne zelim da se ni jednom stanovniku Mostara desi ono sto nam se desavalo u ratu ili sto se nedavno desilo Vedranu u Sirokom Brijegu. Stvarni razlog je ljudski - ne politicki. Od gradonacelnika Ljube i pola vijecnika pa do gradske birokratije, po kojoj je @liska pljuvao su mi prijatelji, kolege sa fakulteta i posla, rodjaci, komsije. Ne zelim da im fali dlaka sa glave bez obzira kojoj stranci pripadali. Zbog svog ponosa i dostojanstve ne dozvoljavam da iko demonstrira sovinizam i puca po njima pa taman i pljuvackom.
kako god @liska pogresno identificira problem Mostara u Konjicanima i Seljacima tako i ovi gradski vijecnici i stranacki prvaci pogresno identificiraju problem u postojanju drugih stranka. Kako god @liska nudio rjesenje u humanom pljuvanju i preseljenju Konjicana u Konjic tako i ovi gradski oci rjesenje vide u eliminaciji drugih stranaka i politickih protivnika - sto je isto sovinizam. Imali su izbore mogli su eleiminisat koga su htjeli. Gradjani su izabrali sta su oni htjeli i oni imaju da se posvete poslu za koji su izabrani a ne da gledaju gdje ce podvaliti kedni drugima i vracati stare dugove.
Kako god @liska laze da ga je ovaj forum i tema ponukala da udari na GU tako i vijecnici lazu da je problem u statutu, Sarajevu itd. Problem je u Mostaru.
Kako god okrenes nista nije u funkcij stvarnog rjesavanja problema. Da je tako: probem bi bio rijesen za 1-3 mjeseca.
Ako neki vijecnik ili stranka tvrdi: da je problem u statutu; da statut treba mjenjati; da to treba da uradi OHR; a statut tacno definise da samo vijecnici mogu mjenjati statut i to 2/3 vecinom: onda se nemamo sta pitati sta je u pitanju. Ovo su lazi, manipulacije, najverojatnije i krsenje statuta i poslovnika o radu GV.
Nisam upucen detaljno u sve finese oko ovoga problema, ali me to i ne interesuje. Mene vise interesuje kako natjerati one koji su birani i primaju platu za to da rijese problem u Mostaru.
Mozda je jedan od nacina to da grupa gradjana podnese krivicnu prijavu protiv gradskih vijecnika. U svakom statutu i poslovniku mora postojati bar jedna tacka na koju se moze pozvati da se pokrene sudski postupak za necinjenje i ne izvrsavanja obaveza. Nije samo kradja i kriminal prekrsaj.To je samo jedan od legitimnih puteva borbe. Treba koristiti svaki oblik politickog pritiska da se nadlezni dozovu pameti.
Sovinizam i napadanje obicnih gradjana, malogradjana i seljaka nije za mene prihvatljivo rjesenje.
Gradska uprava je lokalne samouprava i tu treba da je politika svedena na 5 grama. Probleme vodovoda, urbanizam, skolstva ne rjesava politika vec struka.
Na bazi ovog iskustvga treba zabraniti strankama da uopste ucestvuju na izaborima za gradske organe. Svi kandidati za gradonacelnika i gradske vijecnike trebaju biti potpuno nezavisni kandidati. Gradski vijecnici su danas postali obicni tornjaci koje cobani puskeraju na tornjake ostalih cobana, pa imamo ovo sto imamo.
Potpisujem svaki zarez iz tvog posta i to onim palcem za smokvare.
@edit
Nije lako opisati neku zajednicu, njene vrline, mahane, mentalitete i specificnesti. Posebno je to tesko i zahtjevno u ovoj formi koju nude forumi. Pogotovo ako se hoce ostati u duhu zadate teme i dati odgovore na postavljana pitanja.
Mostarski konzervativizam, duh, stil zivljenja pa i sovinszam su slojeviti - ko baklava. ZAhtjevna je to rabota iz za hronicare od pera i struke, a posebno za prakticara i konzumenta zivljenja i stanovanja u Mostaru - kakav sam ja bio, kojeg -uz put- drma par megatona nostalgije i jos prisutna ljubav prema Mostaru, Travniku, Stocu, Dubrovniku, BiH ljudima i zivotu.
Ja sam se podhuvatio sovinizma jer mi je lakse "deverat" samo sa jednim aspektom i jer je to -po mom misljenju- jedan od glavnih uzroka problema o kojem govorimo. Tema je "sta Mostarci cekaju" glede ove bruke oko neizbora gradonacelnika i nefunkcionisanja grada.
@liskin primjer je nesto jako dobro sto se moglo desiti ovoj temi, da bi objasnili korjen problema pa i nacin rjesavanja.
Da bi se rijesio neki problem treba imati dvije sposobnosti. Sposobnosti identifikacije i resavanja problema.
Ako neko za sve -pa i trenutne- probleme grada Mostara krivi dosljake, njihov nemostarski mentalitet, kulturu koja se nije inkorporirala u neki njegov imagirani i nedefinisani svijet rodjenog Mostarca, Bosnajka, Hrvata, Srbina, arijevaca: onda taj nije samo sovinista nego sa stanovista rjesavanja problema lako moze postati fasista koji ce napraviti ono sto smo imali u Mostaru 92-95. Sovinizam rjesava probleme samo eliminacijom konjicana, seljaka i ostalih dosla u Mostar. Kako to izgleda vidjeli smo u ratu u Mostaru. Sabirni centri na Velezovom stadionu, i masinskom faluktetu, koncentracioni logori na heliodromu i Dretelju, likvidacija par stotona ljudi na Uborku, hiljade protjeranih. Fasizam, je prakticni i sljedeci oblik manifestacije sovinizma.
@liksa je kao nacin rjesavanja problema izabrao da ode u Grasku upravu i popljuje i izdere se na Konjicane i Seljake. To ne samo da je beskorisna politicka budalastina nego je i opasno. @liska ko rodjeni mostarc nije budala: on je skolovana budala - koji je pucao pljuvackom. Svako zna da ima rodjenih mostarca koji su neskolovane budala i koji ce lako pljuvacku zamjeniti nekom vatrenijim spravom, i jos ce reci da se ugledo na @lisku koji je rodjeni mostarac.
Cudi me da niko nije primjetio da @liska vise puta ponavlja da ga je ova tema i stocareva prozivaka "sta ceka"; moja podvala (liskaluk) da je trofazni, ponukala da ode u Gradsku upravu i napravi sto je napravio. Nije bitno je li pucao pljuvackom verbalno, saketao se ili je mislio stogod vatrenije uraditi, pa ga sprijecili. Sta god je uradio to je za osudu. Mozada je to sto @liska radi i opsano, ja to ne znam, ali znam da ga trba sprijeciti da radi to sto radi. Ja ne mogu drukcija nego da ga raskrinkam na ovom forumu.
Bez obzira sto ja mislim da su Mostarci trofazni i veliki sovinisti ja ne zelim da se ni jednom stanovniku Mostara desi ono sto nam se desavalo u ratu ili sto se nedavno desilo Vedranu u Sirokom Brijegu. Stvarni razlog je ljudski - ne politicki. Od gradonacelnika Ljube i pola vijecnika pa do gradske birokratije, po kojoj je @liska pljuvao su mi prijatelji, kolege sa fakulteta i posla, rodjaci, komsije. Ne zelim da im fali dlaka sa glave bez obzira kojoj stranci pripadali. Zbog svog ponosa i dostojanstve ne dozvoljavam da iko demonstrira sovinizam i puca po njima pa taman i pljuvackom.
kako god @liska pogresno identificira problem Mostara u Konjicanima i Seljacima tako i ovi gradski vijecnici i stranacki prvaci pogresno identificiraju problem u postojanju drugih stranka. Kako god @liska nudio rjesenje u humanom pljuvanju i preseljenju Konjicana u Konjic tako i ovi gradski oci rjesenje vide u eliminaciji drugih stranaka i politickih protivnika - sto je isto sovinizam. Imali su izbore mogli su eleiminisat koga su htjeli. Gradjani su izabrali sta su oni htjeli i oni imaju da se posvete poslu za koji su izabrani a ne da gledaju gdje ce podvaliti kedni drugima i vracati stare dugove.
Kako god @liska laze da ga je ovaj forum i tema ponukala da udari na GU tako i vijecnici lazu da je problem u statutu, Sarajevu itd. Problem je u Mostaru.
Kako god okrenes nista nije u funkcij stvarnog rjesavanja problema. Da je tako: probem bi bio rijesen za 1-3 mjeseca.
Ako neki vijecnik ili stranka tvrdi: da je problem u statutu; da statut treba mjenjati; da to treba da uradi OHR; a statut tacno definise da samo vijecnici mogu mjenjati statut i to 2/3 vecinom: onda se nemamo sta pitati sta je u pitanju. Ovo su lazi, manipulacije, najverojatnije i krsenje statuta i poslovnika o radu GV.
Nisam upucen detaljno u sve finese oko ovoga problema, ali me to i ne interesuje. Mene vise interesuje kako natjerati one koji su birani i primaju platu za to da rijese problem u Mostaru.
Mozda je jedan od nacina to da grupa gradjana podnese krivicnu prijavu protiv gradskih vijecnika. U svakom statutu i poslovniku mora postojati bar jedna tacka na koju se moze pozvati da se pokrene sudski postupak za necinjenje i ne izvrsavanja obaveza. Nije samo kradja i kriminal prekrsaj.To je samo jedan od legitimnih puteva borbe. Treba koristiti svaki oblik politickog pritiska da se nadlezni dozovu pameti.
Sovinizam i napadanje obicnih gradjana, malogradjana i seljaka nije za mene prihvatljivo rjesenje.
Gradska uprava je lokalne samouprava i tu treba da je politika svedena na 5 grama. Probleme vodovoda, urbanizam, skolstva ne rjesava politika vec struka.
Na bazi ovog iskustvga treba zabraniti strankama da uopste ucestvuju na izaborima za gradske organe. Svi kandidati za gradonacelnika i gradske vijecnike trebaju biti potpuno nezavisni kandidati. Gradski vijecnici su danas postali obicni tornjaci koje cobani puskeraju na tornjake ostalih cobana, pa imamo ovo sto imamo.
-
Liska
#127 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Gledaj Toto, ti ili su bezobrazan ili lud. Prije svega, ja nigdje nisam napisao da me je tvoj post natjerao na neku reakciju. Moja reakcija se dogodila mjesecima prije. Samo sam rekao da si licemjeran jer trazis reakciju a kad do nje dodje, ti si protiv.
Vrlo podlo si mostarski sovinizam (sto god to znacilo jer ga ne definiras, posto on kao mostarski sigurno ne postoji) povezao sa stadionom, sa Uborkom, heliodromom i Dreteljom???!!! Nidje veze!!! Pa onda govoris kako su ti ljudi iz gradske uprave prijatelji, rodbina, komšije i slično. Pa zašto ne utičeš na njih i na njihov nerad???? Sigurno sjedite zajedno i smijete se Mostarcima kako su šovinisti i kako ih zajebajete. Ja ih više dirati neću ali neka i oni ne diraju mene i ovaj grad. Može li tako? Pošto pričaš sa njima prenesi im ponudu. Neka konacno postanu stanovnici Mostara a ne privremeni stanovnici Mostara i neka konacno misle o buducnosti Mostara a ne svojih sela i gradova iz kojih su dosli. Ili neka se okanu ovoga grada i nema problema. Ne znam iz cega si zakljucio da bih zelio da se nesto dogodi bilo kome u gradu. Mostarci sigurno nisu idealni kao nitko na ovome svijetu, ali spočitavati šovinizam ljudima koji su iz dobre volje pustili drugima da im uređuju grad i život, je pljuvanje prema nekome tko ti je pomogao u jednom teskom periodu života a ti mu se sada smijes i podcjenjujes ga. Cudo je da vidis sovinizam samo kod Mostaraca a svi drugi koji su dosli u grad su takva ljudska kvaliteta koju su trazili svi gradovi na ovom svijetu., ali su oni iz ljubavi odabrali bas Mostar. Mislim da smo toliko dobili, valjda bi Mostar danas bio nesto drugo, a ne selo. A tvoj sovinizam prema Hercegovcima je posebna prica i drago mi je da je isplivao. Neka vide ljudi tko im je zivio u gradu nekoliko godina. Nisi se trebao ni toliko truditi.
Vrlo podlo si mostarski sovinizam (sto god to znacilo jer ga ne definiras, posto on kao mostarski sigurno ne postoji) povezao sa stadionom, sa Uborkom, heliodromom i Dreteljom???!!! Nidje veze!!! Pa onda govoris kako su ti ljudi iz gradske uprave prijatelji, rodbina, komšije i slično. Pa zašto ne utičeš na njih i na njihov nerad???? Sigurno sjedite zajedno i smijete se Mostarcima kako su šovinisti i kako ih zajebajete. Ja ih više dirati neću ali neka i oni ne diraju mene i ovaj grad. Može li tako? Pošto pričaš sa njima prenesi im ponudu. Neka konacno postanu stanovnici Mostara a ne privremeni stanovnici Mostara i neka konacno misle o buducnosti Mostara a ne svojih sela i gradova iz kojih su dosli. Ili neka se okanu ovoga grada i nema problema. Ne znam iz cega si zakljucio da bih zelio da se nesto dogodi bilo kome u gradu. Mostarci sigurno nisu idealni kao nitko na ovome svijetu, ali spočitavati šovinizam ljudima koji su iz dobre volje pustili drugima da im uređuju grad i život, je pljuvanje prema nekome tko ti je pomogao u jednom teskom periodu života a ti mu se sada smijes i podcjenjujes ga. Cudo je da vidis sovinizam samo kod Mostaraca a svi drugi koji su dosli u grad su takva ljudska kvaliteta koju su trazili svi gradovi na ovom svijetu., ali su oni iz ljubavi odabrali bas Mostar. Mislim da smo toliko dobili, valjda bi Mostar danas bio nesto drugo, a ne selo. A tvoj sovinizam prema Hercegovcima je posebna prica i drago mi je da je isplivao. Neka vide ljudi tko im je zivio u gradu nekoliko godina. Nisi se trebao ni toliko truditi.
- Toto
#128 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Da ne bi bilo sve suhoparno i bez fakata evo semafor iz Gradskog vijeca po strankama
resultati su uzeti sa:
http://www.mostar.ba/gvmostar_hr.htm
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Stranke sa Hrvatskim predzakom
HDZ...............7 punata
NSRB..............7 -II- (Lijanovici)
HDZ 1990 cca... 3 -II-
HSP................1 -II-
------------------------------------
Total...............18
Stranke Bosnjackim predznakom
SDA................12
SBiH................ 2
..................................
Total...............14
Nesvrstani
SDP...................3
'
Svi znamo kako ide na kladionici i u demokratiji.
Nisam znao reuzltate izabora i sastav GV do maloprije i stvarno sam iznenadjen. Stranka za boljitak se izjednacila sa HZD-om sto je ravno porazu za HDZ i za mene jako pozitivno iznendjenje. Na listi su cetiri stranke sa HR. predzankom: sto je pobjeda demokratije i opet poraz HDZ-a . HDZ ima samo 40 % glasova svoje nekadasnje glasacke baze: sto znaci da je izgubio skoro 50%,a to je pogolem poraz i na ovom polju.
STice se utisak da bi ovaj politicki knock down i veliki poraz HDZ mogao biti uzrok ove blokade te da je poraz HDZ ono sto ga sputava da ucine neki kvalitetan poteza i razrijesi problem Mostara.
Cinjenica da Hrvatske stranke nominiraju dva kandidata nasparam jednog Bosnjaka govori jako mnogo, za one koji znaju citati sve tri mostarske faze
. To da su nominirana tri kandidata -iako se unaprijed zna da je to pat pozicija- govori u prilog one moje teze da su mostarci trofazni
a bogme i sovinisti.
Kod ovakvih izbornih rezultata gubitnici su ti koji daju ustupke. HDZ je izgubio od Stranke za boljitak i on je taj koji bi trebao da povuce nominaciju svoga kandidata, i da ucini sve da se formira jaka koalicija oko Stranke za boljitak i to ne samo stranaka sa hrvatskim predznakom. To bi bila pobjeda demokratije. Pokazlo bi da je Hrvatski narod integralni politicki cinilac BiH. To mogu da urade samo velike stranke a HDZ to vise nije. HDZ je postao samo stranka Dragana Covica cija sujeta i sovinizam spram drugih stranaka pa i sa hrvatskim plusom ispred unistava HDZ. Kratkotrajnu stetu od ovakvoh HDZ-a trpe i Hrvati BiH - ali ne veliku, jer se pojavljuju Hrvatske stranke koje mogu anulirati ove HDZ promasaje. To Hrvati BiH prepoznaju i glasaju za te stranke.
Kada bi Stranka za boljitak dala gradonacelnika Mostara to bi znacilo da Hrvatski narod u BiH nije toliko ugrozen koliko HDZ skici. To remeti HDZ-eovu glavnu babarogu kojoj on plasi Hrvate BiH i to je, po mom misljenju, glavni razlog zasto HDZ nece da stane uz Starnku za boljitak u Mostaru.
SDA je relativni pobjednik izbora u Mostaru i nikako nije u inferiornoj poziciji kao HDZ. I SDA ima jako puno razloga da ovu mostarsku ujdurmu rijesi na nacin da izgradi koaliciju sa Strankom za boljitak ali tako da NSZB da gradonacelnika i znatan udio u kljucnim pozicijama, iako SDA ima znatno bolji izborni rezultat.
Hrvati su iskompleksirani HDZ propagandom o ugrozenosti. Kad bi Stranka za boljitak dala gradonacelnika u Mostaru to bi relaskirala napetosti i izabilo jos jednu HDZ-ovu babarogu iz cipela.
SDA to nije u stanju da uradi zbog onog mostarskog sovinzma o kojem pricam; SDA-u nije stalo do gradjana i Mostara nego ga samo interesuje plijen i interes pojedinih stranackih celnika, koji bi pokupili maslo od ove relativne pobjede koju trenutno SDA ima.
Okretanje HDZ-a prema Dodiku i otkopavanje kostiju propale HZ Hreceg-Bosne je pravi signal da se SdA okrene od HDZ-a i potrazi partnere u drugim strankama. Povjerenje koje su hrvatski gradjani Mostara dali Stranci za boljitak ukazuje na to da je NSZB politicki faktor sa kojim treba racunati. Ne znam kakvi su rezultati Stranke za boljitak u drugim sredinama. Ako su u znacajnom usponu, onda to jos vise potvrdjuje ova moja pametovanja .
Rjesenje je Stranka za boljitaka a kljuceve drze HDZ i SDA.
resultati su uzeti sa:
http://www.mostar.ba/gvmostar_hr.htm
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Stranke sa Hrvatskim predzakom
HDZ...............7 punata
NSRB..............7 -II- (Lijanovici)
HDZ 1990 cca... 3 -II-
HSP................1 -II-
------------------------------------
Total...............18
Stranke Bosnjackim predznakom
SDA................12
SBiH................ 2
..................................
Total...............14
Nesvrstani
SDP...................3
'
Svi znamo kako ide na kladionici i u demokratiji.
Nisam znao reuzltate izabora i sastav GV do maloprije i stvarno sam iznenadjen. Stranka za boljitak se izjednacila sa HZD-om sto je ravno porazu za HDZ i za mene jako pozitivno iznendjenje. Na listi su cetiri stranke sa HR. predzankom: sto je pobjeda demokratije i opet poraz HDZ-a . HDZ ima samo 40 % glasova svoje nekadasnje glasacke baze: sto znaci da je izgubio skoro 50%,a to je pogolem poraz i na ovom polju.
STice se utisak da bi ovaj politicki knock down i veliki poraz HDZ mogao biti uzrok ove blokade te da je poraz HDZ ono sto ga sputava da ucine neki kvalitetan poteza i razrijesi problem Mostara.
Cinjenica da Hrvatske stranke nominiraju dva kandidata nasparam jednog Bosnjaka govori jako mnogo, za one koji znaju citati sve tri mostarske faze
Kod ovakvih izbornih rezultata gubitnici su ti koji daju ustupke. HDZ je izgubio od Stranke za boljitak i on je taj koji bi trebao da povuce nominaciju svoga kandidata, i da ucini sve da se formira jaka koalicija oko Stranke za boljitak i to ne samo stranaka sa hrvatskim predznakom. To bi bila pobjeda demokratije. Pokazlo bi da je Hrvatski narod integralni politicki cinilac BiH. To mogu da urade samo velike stranke a HDZ to vise nije. HDZ je postao samo stranka Dragana Covica cija sujeta i sovinizam spram drugih stranaka pa i sa hrvatskim plusom ispred unistava HDZ. Kratkotrajnu stetu od ovakvoh HDZ-a trpe i Hrvati BiH - ali ne veliku, jer se pojavljuju Hrvatske stranke koje mogu anulirati ove HDZ promasaje. To Hrvati BiH prepoznaju i glasaju za te stranke.
Kada bi Stranka za boljitak dala gradonacelnika Mostara to bi znacilo da Hrvatski narod u BiH nije toliko ugrozen koliko HDZ skici. To remeti HDZ-eovu glavnu babarogu kojoj on plasi Hrvate BiH i to je, po mom misljenju, glavni razlog zasto HDZ nece da stane uz Starnku za boljitak u Mostaru.
SDA je relativni pobjednik izbora u Mostaru i nikako nije u inferiornoj poziciji kao HDZ. I SDA ima jako puno razloga da ovu mostarsku ujdurmu rijesi na nacin da izgradi koaliciju sa Strankom za boljitak ali tako da NSZB da gradonacelnika i znatan udio u kljucnim pozicijama, iako SDA ima znatno bolji izborni rezultat.
Hrvati su iskompleksirani HDZ propagandom o ugrozenosti. Kad bi Stranka za boljitak dala gradonacelnika u Mostaru to bi relaskirala napetosti i izabilo jos jednu HDZ-ovu babarogu iz cipela.
SDA to nije u stanju da uradi zbog onog mostarskog sovinzma o kojem pricam; SDA-u nije stalo do gradjana i Mostara nego ga samo interesuje plijen i interes pojedinih stranackih celnika, koji bi pokupili maslo od ove relativne pobjede koju trenutno SDA ima.
Okretanje HDZ-a prema Dodiku i otkopavanje kostiju propale HZ Hreceg-Bosne je pravi signal da se SdA okrene od HDZ-a i potrazi partnere u drugim strankama. Povjerenje koje su hrvatski gradjani Mostara dali Stranci za boljitak ukazuje na to da je NSZB politicki faktor sa kojim treba racunati. Ne znam kakvi su rezultati Stranke za boljitak u drugim sredinama. Ako su u znacajnom usponu, onda to jos vise potvrdjuje ova moja pametovanja .
Rjesenje je Stranka za boljitaka a kljuceve drze HDZ i SDA.
-
Geronimo81
#129 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Zasto bi se SDA okrenula drugoj stranci pa kad ih ima oni koji se zalazu za podjelu grada Mostara ?
http://www.nezavisne.com/dogadjaji/hron ... otive.html
- Toto
#130 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Brezobrazan jesam, posebno prema sovinistima koji mrze Konjicane i Stocane i prema politickim diletantima koji napadaju ljude - jer ne znaju kud gone.Liska wrote:Gledaj Toto, ti ili su bezobrazan ili lud
Jesam pogresno razumio da si ti taj svoj preferans uradio negdje ovih dana. Ja ti pokusavam reci da niko od tebe ne trazi da ti reagujes na takav nacin. Prije nekoliko mjeseci, danas, sutra, taj tvoj cin je uvjek pogresan i to je ono sto ti hocu reci.
- Toto
#131 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
SDA je stranka vrlo slicnog profila kao i HDZ i njoj se upravo desava ono sto se HDZ-u vec desilo. Na narednim izborima u Mostaru bit ce barem jos jedna stranka nastala iz okrilja SDA.Geronimo81 wrote:Zasto bi se SDA okrenula drugoj stranci pa kad ih ima oni koji se zalazu za podjelu grada Mostara ?
Iz ovog teksta je mnogo vaznije ono sto kaze B. Izetbegovic
Jasno se kaze da HDZ i SDA imaju pisani sporazum o tome kad ce ko postavljat gradonacelnika bez obzira na izbroni rezultat. Zar ovo ne potvrdjuje ono sto ja govorim. To zanci da su zadnja dva izborna cikljusa u Mo obicna farsa i da su SDA i HDZ varali birace. Ne moze se ni u ovakvoj demokratiji varat birace. Kako ce HDZ pristat da mimo odluke svojih biraca pristane na to da u ovome cilusu gradonacelnik bude neko iz SDA.''Zaista nisam ništa čuo o podjelama unutar mostarskog ogranka SDA. Međutim, kada je rješenje krize u gradu na Neretvi u pitanju onda je sve jasno. Mora se poštivati sporazum iz 2004. godine kojemu sam jedan od autora, a po kojemu u ovom mandatu na čelu Mostara treba biti Bošnjak. Ako se ne poštuju pisani dokumenti onda nema smisla dalje i o čemu pričati'', rekao je Izetbegović.
On je naveo kako ''razumije težnje Hrvata da zadrže Mostar'', ali ističe kako se dogovori moraju poštivati.
TO su biraci HDZ-a postali svjesni i zato su Lijanovici ovako potukli HDZ u Mos. Sad SDA handri HDZ za ovaj potpisani sporazum a HDZ nema politicke snage da ispuni obecano SDA-u a niti smije mimo Lijanovica dat mjesto gradonacelnika, jer bi na taj nacin izigrao Hrvate Mostara i na sljedcim izborima bi imao 2 vijecniak u GV ko i SDP. Kako god se okrene HDZ se debelo prevario u MO, a Lijanovici su ga dokusurili.
Ova podjela u SDA moze biti sustinska a moze biti i finta da se opravda jalovost SDA u rjesavanju trenutne situacije. Ovako imaju alibi da su kao podjeljeni - pa ne znaju sta rade.
U ovom clanku HDZ proziva OHR za izmjenu statuta. Ako statut kaze da izmjenu mogu da rade samo vijecnici pitanje je hoce li OHR pristati na ovu podvalu i krsiti Statut Mostara.
-
Geronimo81
#132 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Znaci hrvati su se poceli da misle malo glavom jos bosnjaci u mostaru da pocmu da glasaju za sdp ili stranku za boljitak i mirna bih.Toto wrote:SDA je stranka vrlo slicnog profila kao i HDZ i njoj se upravo desava ono sto se HDZ-u vec desilo. Na narednim izborima u Mostaru bit ce barem jos jedna stranka nastala iz okrilja SDA.Geronimo81 wrote:Zasto bi se SDA okrenula drugoj stranci pa kad ih ima oni koji se zalazu za podjelu grada Mostara ?
Iz ovog teksta je mnogo vaznije ono sto kaze B. IzetbegovicJasno se kaze da HDZ i SDA imaju pisani sporazum o tome kad ce ko postavljat gradonacelnika bez obzira na izbroni rezultat. Zar ovo ne potvrdjuje ono sto ja govorim. To zanci da su zadnja dva izborna cikljusa u Mo obicna farsa i da su SDA i HDZ varali birace. Ne moze se ni u ovakvoj demokratiji varat birace. Kako ce HDZ pristat da mimo odluke svojih biraca pristane na to da u ovome cilusu gradonacelnik bude neko iz SDA.''Zaista nisam ništa čuo o podjelama unutar mostarskog ogranka SDA. Međutim, kada je rješenje krize u gradu na Neretvi u pitanju onda je sve jasno. Mora se poštivati sporazum iz 2004. godine kojemu sam jedan od autora, a po kojemu u ovom mandatu na čelu Mostara treba biti Bošnjak. Ako se ne poštuju pisani dokumenti onda nema smisla dalje i o čemu pričati'', rekao je Izetbegović.
On je naveo kako ''razumije težnje Hrvata da zadrže Mostar'', ali ističe kako se dogovori moraju poštivati.
TO su biraci HDZ-a postali svjesni i zato su Lijanovici ovako potukli HDZ u Mos. Sad SDA handri HDZ za ovaj potpisani sporazum a HDZ nema politicke snage da ispuni obecano SDA-u a niti smije mimo Lijanovica dat mjesto gradonacelnika, jer bi na taj nacin izigrao Hrvate Mostara i na sljedcim izborima bi imao 2 vijecniak u GV ko i SDP. Kako god se okrene HDZ se debelo prevario u MO, a Lijanovici su ga dokusurili.
Ova podjela u SDA moze biti sustinska a moze biti i finta da se opravda jalovost SDA u rjesavanju trenutne situacije. Ovako imaju alibi da su kao podjeljeni - pa ne znaju sta rade.
U ovom clanku HDZ proziva OHR za izmjenu statuta. Ako statut kaze da izmjenu mogu da rade samo vijecnici pitanje je hoce li OHR pristati na ovu podvalu i krsiti Statut Mostara.
proce jos mnogo godina dok svi skontaju koje su pljacke napravile te dvije stranke u mostaru pa prijeratna poduzeca su prodavana za 1 km
- blue_sky
#133 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
E ovo me umalo nasmijaGeronimo81 wrote: Znaci hrvati su se poceli da misle malo glavom jos bosnjaci u mostaru da pocmu da glasaju za sdp ili stranku za boljitak i mirna bih.
proce jos mnogo godina dok svi skontaju koje su pljacke napravile te dvije stranke u mostaru pa prijeratna poduzeca su prodavana za 1 km
Jedan od razloga zasto se uporno zahtjevaju novi izboru jeste i tih 6 vijecnika iz NSRZB,jer se vladajuci nacionalisti nadaju porazu Lijana na tim izborima,sto bi se realno i desilo.Jer ovi ne bi imali vremena pokupovati malo glasova,a i isfurana fora.
Zalosna cinjenica,i posljedica tih izbora bi bila naravno, poznavajuci ovu masu koja "misli svojom glavom",pobjeda nacionalistickih stranaka.I sve iz pocetka
A na kraju krajeva nije njihov broj glasova bas zanemariv,da nisu bili na svakoj sjednici samo kameni spavaci ilitiga suzdrzani,mogli su itekako nesto uraditi.Ali jock,imaju i oni svoju taktiku
I da ponovim,kao sto vec neko rece,oni da HOCE,mogli bi se dogovoriti,jal izmjenama u statutu,jal budjenjem ovih spavaca,al ko ce to....
- Toto
#134 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Nije zar da je HDZ takva fukara da su ga pokupovali obicni mesari. Znaci konjicani su skontali da je profitabilnija mesna industrija od aluminijumske i elektro zajedno.blue_sky wrote: E ovo me umalo nasmijaAko je ista javna tajna to je da su Lijanovici dosli tu gdje jesu na nacin da su placali gradjanima glasove po 100 KM,pa cak i u mesu.Tako da ta tvoja prica da je neko dosao pameti i poceo misliti svojom glavom pada u vodu.Bilo bi mi drago da su tu gdje jesu dosli regularnim putem,to bi tek znacio donekle poraz nacionalista,ali posto nisu,gori su od njih
.
Nisam znao za ovu Lijanovu kobasicijadu ali mi je jako drago. Jos jedna potvrda one moje teze da su Hercegovci trofazni. Misle glavom, glasaju stomacima, a u gradskom vijecu rade guzicom.
Meni su Konjicani, Stocani i Skutori kraljevi. Kad je trebalo maznut stanove i zaposlenja glasali za HDZ i SDA a sad kad je gusca u pitanju glasaju za Lijanovice i Maksumice.
Medju Konjicanima u Mostaru se prepricava jedna narodna mudrost koja kaze: kad vidis Skutora da skace sa Titovog Mosta - odmah i ti skaci.
ZAto ja kazem da su Lijanovici buducnost Mostara. Em skutori em mesari.
Zna se da su Podvelesi i Stocani na lijevoj obali- sto su glasali za onih 12 SDA vijecnika- isto sto i Konjicani na desnoj. Stocari nomadi. Ta nisu rodjeni Mostarci. Njima za torotana i za stolacke plahe treba svake godine par hiljada bravcadi.
Na iducim izborima ce Lijan pretjerat 2000 bravcadi u Stolac i Povelez i oni ce presudit za mostarskog gradonacelnika - ko sto su Bosanci presudili za Komsica. na novim izborioma ce HDZ da pojede bijele bubrege a SDA skembice.
Izgleda su rodjeni mostarci opet ispali kokosari, pa ce sljedeci put upadat u koosinjece umjesto u Gradsku upravu.
- blue_sky
#135 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@Toto ova tema se ubila za tebe,jedva docek'o neku dje ces se dobro ispljuvati po mostarcima i generalizovati,al hajd uzivaj
Jes' da me stid kad vidim sta @liska pise,i jos sebi uzima za pravo da ono sto misli i govori,govori u ime svih mostaraca.Eto i ja mostarka (kako bitno u pm),al sta on navalja
To sto @liska blati sve sto nije "mostarsko po njegovom",pa krivi sve zivo za svoju situaciju,a kao jedini svoj adut istice mostarstvo, to je vec druga prica.Da ne ulazimo dublje u analizu. Al' sto si se i ti uFatio pljuvat' po Mostaru,nevidjeno
izvinjavam se na offtopichenju,al moradoh
Jes' da me stid kad vidim sta @liska pise,i jos sebi uzima za pravo da ono sto misli i govori,govori u ime svih mostaraca.Eto i ja mostarka (kako bitno u pm),al sta on navalja
-
Geronimo81
#136 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Majko moja jeli ti znas da citas ? Vrati se odpocetka mog i totinog razgovora pa skontaj malo sam tko tvrdi to ja sam uzeo rezime totinog sveukupnog posta pa repliciraj pravom covjeku a ne meni.blue_sky wrote:E ovo me umalo nasmijaGeronimo81 wrote: Znaci hrvati su se poceli da misle malo glavom jos bosnjaci u mostaru da pocmu da glasaju za sdp ili stranku za boljitak i mirna bih.
proce jos mnogo godina dok svi skontaju koje su pljacke napravile te dvije stranke u mostaru pa prijeratna poduzeca su prodavana za 1 kmAko je ista javna tajna to je da su Lijanovici dosli tu gdje jesu na nacin da su placali gradjanima glasove po 100 KM,pa cak i u mesu.Tako da ta tvoja prica da je neko dosao pameti i poceo misliti svojom glavom pada u vodu.Bilo bi mi drago da su tu gdje jesu dosli regularnim putem,to bi tek znacio donekle poraz nacionalista,ali posto nisu,gori su od njih
.
Jedan od razloga zasto se uporno zahtjevaju novi izboru jeste i tih 6 vijecnika iz NSRZB,jer se vladajuci nacionalisti nadaju porazu Lijana na tim izborima,sto bi se realno i desilo.Jer ovi ne bi imali vremena pokupovati malo glasova,a i isfurana fora.
Zalosna cinjenica,i posljedica tih izbora bi bila naravno, poznavajuci ovu masu koja "misli svojom glavom",pobjeda nacionalistickih stranaka.I sve iz pocetka![]()
A na kraju krajeva nije njihov broj glasova bas zanemariv,da nisu bili na svakoj sjednici samo kameni spavaci ilitiga suzdrzani,mogli su itekako nesto uraditi.Ali jock,imaju i oni svoju taktikui naravno neizostavnu Bebanicku za kandidatkinju jos
![]()
![]()
I da ponovim,kao sto vec neko rece,oni da HOCE,mogli bi se dogovoriti,jal izmjenama u statutu,jal budjenjem ovih spavaca,al ko ce to....
PS: obecavali su 100 km a isplatili u mesu
A stas ljudi skontali da su to sve redom ista stoka pa baren da uzmu nesto za glas
I zaboravi da dodam da se slazem u potpunosti sa tvojim postom samo malo ja za totu i njegove analize rezime pravim ali ne upeca se do kraja posto mi neodgovori
- blue_sky
#137 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@geronimo,replika je bila vise ironicna(dakle znam citati) i upucena onome ko je pomislio na osnovu tih 6 Lijana u GV-u da su neki glasaci dosli pameti.
-
Geronimo81
#138 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Pa uneku ruku i jesublue_sky wrote:@geronimo,replika je bila vise ironicna(dakle znam citati) i upucena onome ko je pomislio na osnovu tih 6 Lijana u GV-u da su neki glasaci dosli pameti.
Ja nisam nisekunde pomislio da se itko iz Mostara opametio cak sam i hakao sto kaze toto za nas mostarce da volimo hakati one koji su glasali "svagdje se stoka kupuje za 500 km samo u nas za 100 " neki su se ljutili neki ne
- blue_sky
#139 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
E ako ce glasaci na taj nacin dolaziti pameti,nek' nikad ne dodju.Geronimo81 wrote:Pa uneku ruku i jesublue_sky wrote:@geronimo,replika je bila vise ironicna(dakle znam citati) i upucena onome ko je pomislio na osnovu tih 6 Lijana u GV-u da su neki glasaci dosli pameti.naplatili su glas koji su dotada davali džabe za lopove .
Ja nisam nisekunde pomislio da se itko iz Mostara opametio cak sam i hakao sto kaze toto za nas mostarce da volimo hakati one koji su glasali "svagdje se stoka kupuje za 500 km samo u nas za 100 " neki su se ljutili neki ne
Bilo kako bilo,problem Mostara sigurno nije u ovoj prici i raspravi koju @liska i @Toto ovdje vode vec 6 stranica.
Ni u kakvim konjicanima,stocanima,podvelescima i ostalim,ni u mostarskom sovinizmu.
A tema konkretno,postavlja pitanje gradjanima Mostara zasto izostaje reakcija na ovakvu situaciju.Koliko oni mogu ista promijeniti upitno je,ali jedno je sigurno-nisu nikada ni pokusali.A vec ranije rekoh,s obzirom na stanje u cijeloj drzavi ne vidim da je iko igdje,u bilo kojem gradu ista pokusao promijeniti.
Dok mi svi zajedno ne skontamo suplju koja nam se prica 20 god. i dok skontamo da nismo ugrozeni nacionalno,nego sve vise socijalno bice nam ovako i jos gore.
- Toto
#140 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Ako su "rodjeni mostarci" manjina u Mostaru onda ja nikako ne pljujem po Mostaru. Ja sam fan Konjicana i Stocanablue_sky wrote:@Toto ova tema se ubila za tebe,jedva docek'o neku dje ces se dobro ispljuvati po mostarcima i generalizovati,al hajd uzivaj![]()
Jes' da me stid kad vidim sta @liska pise,i jos sebi uzima za pravo da ono sto misli i govori,govori u ime svih mostaraca.Eto i ja mostarka (kako bitno u pm),al sta on navaljaTo sto @liska blati sve sto nije "mostarsko po njegovom",pa krivi sve zivo za svoju situaciju,a kao jedini svoj adut istice mostarstvo, to je vec druga prica. Da ne ulazimo dublje u analizu. Al' sto si se i ti uFatio pljuvat' po Mostaru,nevidjeno
![]()
Mostar nema nikakve stete od moga pljuvanja ali od veliek nuzde vijecnika koje je sam sebi birao ima, a @liskina demokratija kosta poreske obveznike jer treba platit sudije da mu odrepe kaznu, advokate da ga brane.
Ako ja pljujem na Mostar onda i ti pljujes po Mostaru tako sto ne podrzavas ovo sto pisu "rodjeni mostarci" ko i ja i sto mahalas na Lijanovice da su za 100 KM kupovli glasove. Isto sto @liska kaze za Kojicane ti sad govoris za Skutore tj. Lijanovice.
Ja u skoro svakom postu ponudim neko rjesenje ili mogucnost da se ova velika mostarska nuzda rijesi. Ja ne moram nikako biti u pravu, ali se bar trudim. Oni koji smao kukaju na Konjicane i Lijanove Skutore ili pateticno konstatuju da ih neko pljuje ne rade ni to.
Ako vidim da me se ne razumije ako govorim mostarski onda okrenem po mesarski - ako mislim da je to jezik kojim se sada govori u Mostaru.
Ako lijanovici imaju isti broj glasova ko i HDZ onda ne mogu pricat samo ko inzenjer iz Aluminjuma ili Elektroprivrede, a i cevapi mi zamisrisu.
I da ponovim; ja sasvim ozbiljo tvrdima da je rjesenje mostarskog spleta crijeva i kobasica to da SDA Stocari iz Povelezja i Stoca glasju za Lijanovice naprave sa njima mesarsku koaliciju. Bolje i otvorena gradska mesnica nego zatvorena Gradska uprava.
- blue_sky
#141 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@Toto nigdje ja nisam popljuvala skutore,kako ti kazes,time sto sam iznijela istinu za Lijanove glasove.Bez podvala molim.To govorim jer znam da je istina,a i javna je tajna.Ako je tebi to normalan nacin da se dodje na vlast,onda nemamo sta dalje raspravljati.A ako sam ih zbog toga pljuvala po tvom misljenju,pljuvat cu i dalje iz tog razloga,i svakoga ko bude na taj nacin kupovao glasove.
Kao sto rekoh sa @liska ne da se ne slazem,nego njegov stav smatram sramotnim,ali se ni tvoj ne razlikuje puno od njegovog.
U ovu vrstu rasprave ne zelim da ulazim.To prepustam vama dvojici,dobro se snalazite vec 6 stranica.
Kao sto rekoh sa @liska ne da se ne slazem,nego njegov stav smatram sramotnim,ali se ni tvoj ne razlikuje puno od njegovog.
U ovu vrstu rasprave ne zelim da ulazim.To prepustam vama dvojici,dobro se snalazite vec 6 stranica.
-
Liska
#142 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@blue sky
I ono što sam ja pisao je javna tajna. Ili ti ne hodaš puno po kancelarijama, inspekcijama, sveučilištima (imamo jedan fakultet u Mostaru gdje je cjelokupno zaposleno osoblje iz Pologa, nema nikoga drugog) i sličnim jazbinama koje su svojim odlukama od Mostara napravile selo. Ja sam, nažalost, imao priliku da hodam i vidim tko i kako radi. A ja čitavo vrijeme tvrdim da je bezobrazno očekivati od Mostaraca da glasaju drugačije od svih ostalih u Federaciji. Naša je situacija još teža zbog posebnog statusa grada i po meni je jedino rješenje raspisivanje novih izbora. U svim normalnim gradovima, ako se ne može izabrati vlast, ponavljaju se izbori. Drugi je par rukava što nikome to ne odgovorava, ni nacionalnim strankama a ni stranci "Kradom za boljitak" jer ne bi mogli spremiti tolike količine mesa, a birače su već jednom prevarili pa bi teško išlo drugi put. Zato su OHR i Centralna izborna komisija mogli i morali poduzeti taj korak. Zašto njima ne odgovara rješenje situacije u Mostaru je pitanje na koje možemo samo retpostaviti odgovor. I da sramotno je moje ponašanje jer sam branio Mostarce od priče da su šovinisti i tebi je trebalo punih šest stranica da bi na to reagirala. Nađite mi ijednu riječ kojom sam one koje spominjem nazvao šovinistima ili nečim sličnim. Ja samo tražim isti status za Mostarce u svome gradu, kao što ga imaju ovi drugi. A ponudio sam dovoljno dokaza koji potvrđuju moju tezu. Jesam li slagao o tisućama Mostaraca koji još čekaju obnovu dok su oni koji su došli u grad iza 1992. takve probleme već riješili. Na kraju krajeva, dovoljno je stati ujutro na Balinovac i vidjeti koliki ljudi dolaze raditi u Mostar i kako odlaze iza 16 h. Radi se o tisućama ljudi koji nemaju ništa bolje kvalifikacije od onih Mostaraca koji su na birou, ali nisu imali zavičajne, rodbinske i stranačke veze da dobiju posao. Ili ja možda lažem, ali onda bi trebalo biti da toliki ljudi ne dolaze raditi u Mostar, i da su svi Mostarci zaposleni ili ćemo vjerovati tezi kako su samo Mostarci lijeni i neradnici. Ima ih sigurno, ali bogami ne stoji ni teza da su svi drugi veliki radnici i poduzetnici, sem Mostaraca. Jer ja ne vidjeh da je Mostar imalo napredovao ovolikih stručnjaka koji dolaze raditi u njemu, čast izuzecima, jer ogromnoj većini nedostaje osnovni osjećaj, a to je pripadnost Mostaru kao mjestu življenja.
I ono što sam ja pisao je javna tajna. Ili ti ne hodaš puno po kancelarijama, inspekcijama, sveučilištima (imamo jedan fakultet u Mostaru gdje je cjelokupno zaposleno osoblje iz Pologa, nema nikoga drugog) i sličnim jazbinama koje su svojim odlukama od Mostara napravile selo. Ja sam, nažalost, imao priliku da hodam i vidim tko i kako radi. A ja čitavo vrijeme tvrdim da je bezobrazno očekivati od Mostaraca da glasaju drugačije od svih ostalih u Federaciji. Naša je situacija još teža zbog posebnog statusa grada i po meni je jedino rješenje raspisivanje novih izbora. U svim normalnim gradovima, ako se ne može izabrati vlast, ponavljaju se izbori. Drugi je par rukava što nikome to ne odgovorava, ni nacionalnim strankama a ni stranci "Kradom za boljitak" jer ne bi mogli spremiti tolike količine mesa, a birače su već jednom prevarili pa bi teško išlo drugi put. Zato su OHR i Centralna izborna komisija mogli i morali poduzeti taj korak. Zašto njima ne odgovara rješenje situacije u Mostaru je pitanje na koje možemo samo retpostaviti odgovor. I da sramotno je moje ponašanje jer sam branio Mostarce od priče da su šovinisti i tebi je trebalo punih šest stranica da bi na to reagirala. Nađite mi ijednu riječ kojom sam one koje spominjem nazvao šovinistima ili nečim sličnim. Ja samo tražim isti status za Mostarce u svome gradu, kao što ga imaju ovi drugi. A ponudio sam dovoljno dokaza koji potvrđuju moju tezu. Jesam li slagao o tisućama Mostaraca koji još čekaju obnovu dok su oni koji su došli u grad iza 1992. takve probleme već riješili. Na kraju krajeva, dovoljno je stati ujutro na Balinovac i vidjeti koliki ljudi dolaze raditi u Mostar i kako odlaze iza 16 h. Radi se o tisućama ljudi koji nemaju ništa bolje kvalifikacije od onih Mostaraca koji su na birou, ali nisu imali zavičajne, rodbinske i stranačke veze da dobiju posao. Ili ja možda lažem, ali onda bi trebalo biti da toliki ljudi ne dolaze raditi u Mostar, i da su svi Mostarci zaposleni ili ćemo vjerovati tezi kako su samo Mostarci lijeni i neradnici. Ima ih sigurno, ali bogami ne stoji ni teza da su svi drugi veliki radnici i poduzetnici, sem Mostaraca. Jer ja ne vidjeh da je Mostar imalo napredovao ovolikih stručnjaka koji dolaze raditi u njemu, čast izuzecima, jer ogromnoj većini nedostaje osnovni osjećaj, a to je pripadnost Mostaru kao mjestu življenja.
- Toto
#144 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Mislim da su to spekulacije za koje malo ko ima cvrstih dokaza. Iskreno da ti kazem da sumnjan da si i ti podlegla spekulacijama i da nemas ubjedljive dokaze. Ako je to samo ono sto si ti cula iz neke druge ruke: onda se nemoj provaljivat. Ne tvrdim da izbornog inzeneringa nije bilo i da je ijedna stranka imuna od toga. Toga toliko ima da bi ti -ako ako si advokat- mogla od toga zivjeti do penzije.blue_sky wrote:@Toto nigdje ja nisam popljuvala skutore,kako ti kazes,time sto sam iznijela istinu za Lijanove glasove.Bez podvala molim.To govorim jer znam da je istina,a i javna je tajna.Ako je tebi to normalan nacin da se dodje na vlast,onda nemamo sta dalje raspravljati.A ako sam ih zbog toga pljuvala po tvom misljenju,pljuvat cu i dalje iz tog razloga,i svakoga ko bude na taj nacin kupovao glasove.
Ako mislis na to da je prije izbora firma Lijanovic dijelila pakete svojih proizvoda onda: ni ti, ni bilo koji advokat tesko da mozete dokazti da je to kupovina glasova. To je legalan marifetluk koji se svugdje zove lobiranje.
Ako je to tebi povod da se boris protiv takve pojave onda moras zaredat po svim strankama. I sto je stranka mocnija to je ovaj lopovluk vise prisutan u njenim redovima. Tih lijenovicevih 100 KM je smijesno. Znas li koliko kosta jedno direktorsko ili sefovsko mjesto u javnom preduzecu, kojeg neka velika stranka drzi pod sapom i koliko Konjicana, Skutora i Stocana treba nafacat za to mjesto.
Vidjet ces na narednim izborima da Lijanovici nece dijelit pakete i 100 km. Djelit ce mjesta u Gradskoj upravi i javnim fimama koje ce jamit od HDZ-a i SDA kao plijen.
Ako se boris za principe onda ne smijes nikako ostati samo na Lijanovicevih 100 KM jer ti svako lako moze zapusiti usta tako sto ce te optuziti da su tebi neki drugi platili 1000 KM da handris Lijanovice cime si sebe svdtala na istu deredzu na kojoj su i Lijanovi.
De mi objasni kakve je razlika ili slicnost u tome sto ja mislim: da su Mostarci sovinisti;da su Hercegovci trofazni; Bosanci monofazni i ovoga sto ti mislis i dokazujes da su Lijanovici lopovi. Po cemu ja to pljujem po Mostarcima i Hercegovcima a ti ne pljujes po Lijanovicima i Skutorima - jer su Lijanovici Skutori sa dna mesnice.
POslije one izjave o Lijenovicevim lopovlucima ti si duzna bar obrazlozit kakvim dokazima raspolazes. Moras naci dokaz, isto kao sto sam ja naso @lisku i njegove postupke i izjave da posvedocim o onome sto mislim.
Ne tvrdim nikako da je ovo sto ti i je radim sovinizam ili nesto lose. I onaj @liskin sovinizam je slican onome kad muskarci zviznu za kakvom "rasnom" mostarskom "ribom" i to onda zovemo muski sovinizam. Jes da su mostarke poznate po tome sto dignu nos kad idu ulicom i da je to kontra na muski sovinizam, ali nije sovinizam. Tako: da kad ja dignem glas na mostarski sovinizam i hercegovacku trofaznost: to ti dodje isto ko kad mostarka dige nos u Fejicevoj ili na Aveniji na muski sovinizam. Zanaci: ako mostakre koje dizu nos - a takvih je 95 %
S tim sto se ja ipak razlikujme od @tebe i @liske jer sam Hercegovac, Bosanac, Mostarac, Stocanin i Seljak i sve ovo sto zborim je u familiji, a ti nisi Lijanovicka nit je @liska Konjicanin i Seljak.
Sto se tice rasprave: vec si se ukljucila i nemoj se sad izvlacit na nas dva. Sljedecih sest strana je garant tvojih.
- Toto
#145 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Zar ti nije jasno da ti ovim svojim zahjevima spram ravnopravnosti mostaraca trazis da se svakom ko nije mostarac stavi traka ili stembilj na celo da bi ti mogao znati je li on mostarac ili je za odstrela.Liska wrote: Nađite mi ijednu riječ kojom sam one koje spominjem nazvao šovinistima ili nečim sličnim. Ja samo tražim isti status za Mostarce u svome gradu, kao što ga imaju ovi drugi. A ponudio sam dovoljno dokaza koji potvrđuju moju tezu. Jesam li slagao o tisućama Mostaraca koji još čekaju obnovu dok su oni koji su došli u grad iza 1992. takve probleme već riješili.
Kao nisi svjestan kolika je gluposta kad pises ovo o Konjicanima koji imaju stanove i Mostacima koji jos cekaju na opravku svojih stanova.
I sam znas da je 95% Konjicana, Travnicana, Bugojanaca, Stocana do stana doslo samo tako sto su prodali svoje stanove u rodnim mjestima i legalno kupili te stanove u kojima zive. Te stanove su im najvise prodali tvoji "rodjeni mostarci". PO cemu su oni krivi sto se nisu opravili stanovi u Santicevoj. Kakav ti je to razlog za dokazivanje njihove krivnje. Ne dokazujes ti niciju krivnju nego samo ne znas kako bi se oprao zbog ovog sovinizma kojeg demonstriras. Nisi ti nikoga nazvao sovinistom, vec si ti to i ja tebe nazivam sovinistom.
Sad sam gotovu ubjeden da ti i ne znas sta je sovinzam. Dobronamjerno ti predlazem da odes po netu i nadjes objasnjenja sta je sovinizam. A pogledaj i sta je ksenofobija, jer je to ono to tebe goni u sovinizam.
- blue_sky
#146 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@Toto ja ovdje nisam duzna ni tebi ni bilo kome podnositi neke dokaze.Ali te uvjeravam da znam licno ljude koji su na ruke primili novac za glas ( i niko me ne tjera da ovo pisem,cisto da znas.),a neki i u mesu.A naravno svjesna sam da nisu Lijani jedini koji na takav nacin dolaze do glasova.
Ti nastavi sa svojom pricom o sovinizmu,kao sto rekoh nemam potrebu da s tobom o tome raspravljam(a nije ni tema).
I da,ne provaljujem se i ne podlijezem nikakvim spekulacijama,kao sto kazes.Valjda je to nacin na koji ti diskutujes,pokusavajuci svakog ponaosob ovdje popljuvati,sto meni nije u cilju.
Ti nastavi sa svojom pricom o sovinizmu,kao sto rekoh nemam potrebu da s tobom o tome raspravljam(a nije ni tema).
I da,ne provaljujem se i ne podlijezem nikakvim spekulacijama,kao sto kazes.Valjda je to nacin na koji ti diskutujes,pokusavajuci svakog ponaosob ovdje popljuvati,sto meni nije u cilju.
- Toto
#147 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
Tacno. Nista ti nisi duzna. Dok ne pocnes da pises da su Lijanovici lopovi a da ti to nisi vidjela vec cula od nekoh koga "znas". Tad si vec duzna -ako nista- da znas onu Djoke Blasevica: "ako lazu mene i ja lazem vas"; te da mnogi drugi slusaju Djoku Blasevica i da se samo smijulje na ovu tvoju pricu.blue_sky wrote:@Toto ja ovdje nisam duzna ni tebi ni bilo kome podnositi neke dokaze.Ali te uvjeravam da znam licno ljude koji su na ruke primili novac za glas ( i niko me ne tjera da ovo pisem,cisto da znas),a neki i u mesu.
Ako vec tvrdis da ja pljujem po tebi duzna si mi odgovorit: zato si se ufurala da tvoje nazivanje Lijanovica lopovima nije pljuvanje a moje neslaganje sa tvojim spekulacijama je pljuvanje?
I de mi odgovori: sta je po tebi taj tvoj poznanik, koji je za pare otiso da glas za Lijanovice, ako su Lijanovici to sto ti tvrdis da jesu? Je li on primio mito? Jeste. U svim zemljama se za mito ide u zatvor i to je kriminal. Po cemu ti tvrdis da su Lijanovici kriminalci a tvoj poznanik nije kriminalac. Je li to samo zato sto neces da priznas da su ti kriminalci poznanici ili neces da priznas da su i tebe izradili.
Po meni je to sto se tvoj jaran prodao za 100 km gore od toga sto su ga Lijanovici kupili za 100km. Ti to neces da vidis, jer je u pitanju tvoj poznanik, pa ga branis i neces da priznas da su te i Lijanovici i tvoj poznanik visestruko prevarili i napravili ......naivnom.
Ja spekulisem: da si ti najvjerojatnije ili HDZ-ovaka ili nisi izasla na izbore. Ako si HDZ-ovka
onda imas pravo da se ljutis. Ako nisi izasla na glasanje onda zasuzujes da ti Lijanovici kroje zivot sve dotle dok ne naucis da treba da izadjes na izbore i odes u sud prijeviti tog svog poznanika za mito i korupciju, pa nek on i drzavni tuzilac ganjaju Lijanovice.
kad njih smjestis us zatvor imas velike sanse da sam sjedis u GV i rijesis ovu mostarsku bruku.
Prema rezultatima glasanja Lijanovici su kupuli 45 % birackog tijela iz reda hrvatskog korpusa. Ako je u Mo 100 000 zitelja; od toga 60 000 Hrvata; od toga je 27 000 glasalo za Lijanovice; od toga je 11000 (40%) Konjicana -kako @liska kaze-.... ispade da su lijanovici kupili 16 000 (60%) rodjenih mostaraca- kojima i ti pripadas. Tacnije receno od svih lijanovicevih kupljenih glasova 40% pripada Konjicanima a 60 % rodjenim Mostarcima.
Po ovome ispade da bi liska trebao da "degeneci" Mostarce a ne Konjicane; ti bi mogla "celovinu" prosirit preko Centra II skorz do Rudnika.
Ti ko rodjena mostarka znas za onu hercegovacku uzrecicu: " ZA sto lira u sto vira". Je li tvoj poznanik za 100 KM pomjenuo HDZ viru za Lijanovicevu viru? Jeste. Ovo je stofaznost a ne trofaznost - kako ja zborim. Jel' gora ova stofaznost -koju Hercegovci sami za sebe prizaju- ili ovo sto ja tvrdim da su trofazni. Nije. ZNA SE i sto nije. Ja sam jos i pristojan kako Hercegovci pljuju sami po sebi. A i ja sam Hercegovac -kako uporno ponavljam.
- blue_sky
#148 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
@Toto de zivota ti kani se vise licne rasprave i ocjenjivanja svakog pojedinog sagovornika,vrati se temi bolan.
Evo da ti odgovorim,cisto da ne kazes da nisam htjela.Ne, apsolutno ne branim poznanika,i isti je i gori od ovih sto su nudili lovu,eto da znas.I da mi je mater tako bih mislila.Dalje,nisam nikada bila,niti cu biti HDZ-ovka,losije procjena uostalom odavno nisam vidjela,kao ovu tvoju.Ne samo HDZ-ovka nego nikada necu biti sljedbenik nacionalista.I da,izalazim na izbore redovno otkako sam stekla pravo glasanja.Jel ti dosta,il bi jos da znas za koga glasam.
Hajd se uozbilji,i prati temu,a kani se procjene svojih sagovornika i ispitivanja.
Ustvari ovdje zavrsava moja rasprava s tobom.
P.S.vidis mene apsolutno ne zanima to jesi li ti Hercegovac il' nisi,jer mi to u ovoj raspravi nista ne znaci.A ni inace u zivotu ne procjenjujem ljude po tom kljucu.
Evo da ti odgovorim,cisto da ne kazes da nisam htjela.Ne, apsolutno ne branim poznanika,i isti je i gori od ovih sto su nudili lovu,eto da znas.I da mi je mater tako bih mislila.Dalje,nisam nikada bila,niti cu biti HDZ-ovka,losije procjena uostalom odavno nisam vidjela,kao ovu tvoju.Ne samo HDZ-ovka nego nikada necu biti sljedbenik nacionalista.I da,izalazim na izbore redovno otkako sam stekla pravo glasanja.Jel ti dosta,il bi jos da znas za koga glasam.
Hajd se uozbilji,i prati temu,a kani se procjene svojih sagovornika i ispitivanja.
Ustvari ovdje zavrsava moja rasprava s tobom.
P.S.vidis mene apsolutno ne zanima to jesi li ti Hercegovac il' nisi,jer mi to u ovoj raspravi nista ne znaci.A ni inace u zivotu ne procjenjujem ljude po tom kljucu.
- Toto
#149 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
POgledaj svoj prvi post kojim si se meni obratila pa ces vidjeti da si ti prva pocela sa licnom rapravom i ocjenom mene kao pojedinaca, pa ako se neko treba vratiti temi onda razmisli ko bi to trebao biti.blue_sky wrote:@Toto de zivota ti kani se vise licne rasprave i ocjenjivanja svakog pojedinog sagovornika,vrati se temi bolan.
Svaki post se moze napisat tako da se tebi i ne obratim - do tebe je.
Ja sam svaki put do sada kritikovao pojave za koje mislim da su uzrok ovim problemima u Mostaru: sovinizam, dvolicnost, ksenofobiju, korumpiranost. Nigdje nisam spominjao ni tebe ni bilo koga pojedinacno. Vi ste ti koji ste prvi poceli sa obracenjem meni i licnim raspravama i ocjenjivanjima.
PO cemu ti sebi dajes za pravo da kritikujes korumpiranost i lopovluk Mostaraca a kad ja radim isto to: kazez da sam ja pljuvac po mostacima, a ti to nisi? Ti tvrdis da to pravo ne izvodis iz toga sto si po rodjenu mostarka, ali cinis isti propust kao i oni koji to izvode iz rodnog lista. Ne mogu ja biti u pravu da su Mostarci koju mrvu veci sovinisti i ksenovfobi od Stocana i ujedno pljuvac po Mostarcima - kao sto mi ti sugerises u svome postu. Ako sam u pravu za sovinizam onda sam kriticar kao i ti a ne pljuvac.
Cak i da nisam Mostarc, Hercegovac i Seljak imam pravo na to. Ovo je forum i ne moze se ni rodnim listom zabraniti ikome da iznese svoj stav.
Umjesto da osporite teze nekim agumentima i kontra objasnjenjima vi ne znate nista drugo nego reci da sam pljuvac po Mostarcima i Hercegovcima. I to je sve.
Vi uvjek govorite o meni -iako ja nisam tema- pa me nemas sta pozivati da se vratimo temi.
I u proslom postu sam govorio o temi.
Post je posvecen korumpiranosti koja i jeste dio teme i odgovora na pitanje
- prdimahovina
#150 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!
volim Mostar makar 'vaki