Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#101 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

Geronimo81 wrote:U cemu je zbrka tolika sto je liska fustriran na došljake kad je recimo jedan Sarajlija frustriran na sandžaklije i to ima u svakom gradu , nije Mostar jedini grad gdje nevole došljake samo sto ga ti toto preseravas sa tim trofaznim i monofaznim i pokusavas da Mostarce malo ižugaš mora da su ti pokupili djevojku :).
U vezi trofazni i monofazni ja ipak mislim da crne kronike pokazu ko je kakav i ciji je drustvo opasnije po zivot.
Kako nece biti frka?? @Liska isfrustriran konjicanima i upao u gradsku upravu i poceo batinati sve nemostarce, jer su mu krivi za njegove frustracije. Za probleme sa gradonacelnikom poceo po forunmu optuzivati Sarajevo kao krivca. Eto ti ga za koji dan u Sarajevo. Bit ce gore nego u Listici. Nece ni sandazklije biti sigurne, jer ovaj degenjeci sve sto nije rodjeno u Liska ulici u Mostaru. Mostarac je u stanju medjunarodni problem ucinit i NATO zadeverat.
A ti da znas gdje mostarke drze pare znao bi da su mostarci najveci papucari na dunjaluku. :lol: :lol: :run:
Ja za mostarke "moram" :lol: imati samo komplimente; sto se tice mostaraca: njih se ni konjicani ne boje a kamo li neko drugi.... :lol: :lol:
Kad sarajka prodje mostarskim kozrom prvo sto upita je: napada li iko ovdje ...'ta cu ti vise pricat?
Liska

#102 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Liska »

Vidi, više nema potrebe bilo što pričati. Da sam ja nekoga prebio, dobio bi kaznenu prijavu, ali to nije poanta priče. Poanta je da ovdje palamudiš o Hercegovcima i Mostarcima, a kad netko od nas nešto i poduzme, onda se ismijavaš kako mlatimo ljude. Poanta je da je taj šovinistički Mostar kako ga ti zoveš primio svakoga otvorena srca, sa vjerom da će pridonijeti ovome gradu i njegovom napretku. Nije ispalo baš tako, nego suprotno pa je Mostar danas više nalik mjestima iz kojih su pridošlie došle, nego onome što je bio. Ima i naše krivnje, ali najviše iz toga što mislimo da se svatko može popraviti i što svakoga puštamo u grad i u naše živote.
Zaboravio si jednu crtu kod Mostaraca, dugo trpimo ali ne dovijeka. Istrpio je Mostar i gore, pa ćemo i istrpiti i ove nove Mostarce a njihova kazna i naša nagrada je što su im djeca veći Mostarci nego oni. I moja ulica se uvijek zvala Liska, barem za mene, pa čak i kad je nosila ime narodnog heroja ili današnje ime nekog kneza. Meni imena ne znače puno, ali teško je tebi tako primitivnom to objasniti. Čitava priča ti se svodi na trofazne Hercegovce, na Mostarce papučare, a Hercegovke su ti fetiš. Kakvi god bili, za tvoga života ćeš nas morati trpiti i gledati. Ne treba ti veća kazna. Svakojaka gamad je pljuvala po Mostaru, pljuvaće i dalje, ali gamad ostaje gamad. A Mostar ostaje Mostar. Meni se čini da si neizravno ukazao na rješenje svih problema. Riješimo se Mostaraca i više nema problema. Međutim, život govori suprotno. Mostar je na vrlo niskim granama jer Mostarci o njemu najmanje odlučuju. Kad se budu više pitali Mostarci i oni koji stvarno vole Mostar, onda će biti drugačije. Dok se pitaju oni koji vole više svoje rodne gradove i više brinu o njihovim interesima, u Mostaru će biti ovako kako je sada.
Geronimo81

#103 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Geronimo81 »

Toto wrote:
Geronimo81 wrote:U cemu je zbrka tolika sto je liska fustriran na došljake kad je recimo jedan Sarajlija frustriran na sandžaklije i to ima u svakom gradu , nije Mostar jedini grad gdje nevole došljake samo sto ga ti toto preseravas sa tim trofaznim i monofaznim i pokusavas da Mostarce malo ižugaš mora da su ti pokupili djevojku :).
U vezi trofazni i monofazni ja ipak mislim da crne kronike pokazu ko je kakav i ciji je drustvo opasnije po zivot.
Kako nece biti frka?? @Liska isfrustriran konjicanima i upao u gradsku upravu i poceo batinati sve nemostarce, jer su mu krivi za njegove frustracije. Za probleme sa gradonacelnikom poceo po forunmu optuzivati Sarajevo kao krivca. Eto ti ga za koji dan u Sarajevo. Bit ce gore nego u Listici. Nece ni sandazklije biti sigurne, jer ovaj degenjeci sve sto nije rodjeno u Liska ulici u Mostaru. Mostarac je u stanju medjunarodni problem ucinit i NATO zadeverat.
A ti da znas gdje mostarke drze pare znao bi da su mostarci najveci papucari na dunjaluku. :lol: :lol: :run:
Ja za mostarke "moram" :lol: imati samo komplimente; sto se tice mostaraca: njih se ni konjicani ne boje a kamo li neko drugi.... :lol: :lol:
Kad sarajka prodje mostarskim kozrom prvo sto upita je: napada li iko ovdje ...'ta cu ti vise pricat?
Pod prvo lazes da je rekao da je batinao vec je rekao da im je rekao sta im je sjedovalo a tu prekrsajnu prijavu moze da zaradi i na protestima recimo da covicu sprci od A do Ž sto bi i ja i peti deseti da te zajebaju i vuku za nos a ti propustas posao.Jedno laganje
Hajmo drugo podmeces mu o komsicu a nista nije rekao u vezi Komsića na ovoj temi i Sarajevo.
Pa vidi sta tu ima lose biti papucar posto bosance zovu kao neki frajeri ja kao papucar ote frajeru bosancu djevojku za kojeg je bila zarucena :) (necu da se hvalim ali moram :)
Zasto ? e pa zato sto mi postujemo zene ne tretiramo ih ko kerine i sto mi zene ne smatramo kucnim robovima a nije nam ni šljiva draza od žene .To su ujedno rijeci moje cure i njeno razmisljanje o razlikama između bosanaca i hercegovaca .

Nisi glup znas i sam da je veliki problem taj statut i da sutra se izabere gradonacelnik opet postoji mogucnost da se za par godina blokira gradonacelnik.Da statut se moze da dopunjuje sa dvotrećinskom većinom glasova gradskih vijećnika i kako ti mislis da se mogu dogovoriti stace da izmjene kad nemogu da dobiju 2/3 glasova za gradonacelnika. Protesti nepale jedino da ih bijemo ali hvala ja nisam za nasilje ni za to da zivot povodim u zatvoru i zato cekam OHR da on sam dopuni i izmjeni ovo sto je postavio posto oni nemogu/nezele/neće.

Ako mislis da se nesto moze promjeniti sa protestima izvoli sutra izađi povedi narod pred OHR i ostale ambasade strane da se ukine entitetsko glasanje pa da vidim koliko ce ti to piti vode kao i onim ljiljanima.

Koliko je Liska fustriran tim konjičanima,podveležcima itd ti si duplo frustriran sa Mostarcima.
Kani se ti nas trofazni i prestani sa vrijeđanima jer znamo mi ujesti jako a imamo xy materijala za monofazne a nije nam cilj da vrijeđamo kao ti sto nas vrijeđaš.
Toto

#104 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

Liska wrote:Mostar je na vrlo niskim granama jer Mostarci o njemu najmanje odlučuju. Kad se budu više pitali Mostarci i oni koji stvarno vole Mostar, onda će biti drugačije. Dok se pitaju oni koji vole više svoje rodne gradove i više brinu o njihovim interesima, u Mostaru će biti ovako kako je sada.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Krepaj kenjce dok trava naraste.
Rodjenih mostarca sa prvom glasa ima u Mo oko 5-6 hiljada. Sto znaci da necete birati gradonacelnika u narednih 20 godina. Taman ce tad BiH ulaziti u Balkansku federaciju.
osa

#105 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by osa »

Toto wrote:
Liska wrote:Mostar je na vrlo niskim granama jer Mostarci o njemu najmanje odlučuju. Kad se budu više pitali Mostarci i oni koji stvarno vole Mostar, onda će biti drugačije. Dok se pitaju oni koji vole više svoje rodne gradove i više brinu o njihovim interesima, u Mostaru će biti ovako kako je sada.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Krepaj kenjce dok trava naraste.
Rodjenih mostarca sa prvom glasa ima u Mo oko 5-6 hiljada. Sto znaci da necete birati gradonacelnika u narednih 20 godina. Taman ce tad BiH ulaziti u Balkansku federaciju.
pa rodiće se još mostaraca za tih 20 godina, i oni rođeni od nemostaraca tada će biti mostarci.
Toto

#106 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

@geronimo81
kako ti iz dosadasnje price nije jasna jedna stvar: kad ja kazem da su Hercegovci i Mostarci trofazni da to nije uvreda - vec da je to samokritika. To sto istina i kritika moze da boli i stvara nelagodu - to je drugi par mostarskih opanaka. JA sam svjestan toga da oni "rodjeni mostarci" koji mrze Konjicane, Stocane, Nevesinjce, Seljake i Skutore isto mrzi i Mostarce koji mu u oci kazu da je sovinista, i sve ostale koji su u dva grama razlike od njega. Budi siguran da takvi mrze i Cimljene i Cernicane i Zahumljene...
"Rodjeni mostarci" koji mrze Seljake i Konjicane su prije nekoliko mjeseci, na sred Mostara, lincovali i letvom usmrtili rodjenog Mostarca. Odrasli u istom mostarskom kvartu, ista im uciteljica bila, navijali za isti tim, sve im haman ko u dvojajcanih blizanaca - ali djabe: presudila je sovinisticka letva rodjenog mostarca i covjek ode pod zemlju - samo zato sto rodjeni mostarci misle da mogu da degenjece Konjicane, Stocane i ostale Dosle.
Umjesto letve nedavno je u Listici radio metak po istom principu i sa istim posljedicama.
Istu tu "letvu" je potegao i @liska u mostarskoj gradskoj upravi na Konjicane. To sto su ga sprijecili da ne degenjeci ne znaci da to nije cin nasilja i da to on ne bi uradio. Taman da je @liska samo i hrakno nekog Konjicana ucinio je nasilje. Sta bi bilo da je ona konjicka sekretarica iz mostarske gradske uprave u samodbrani potegla otvarac za pisma stovanog Gradonacelnika i "hraknula" @lisku "od uckura pa do bijela grla". Liska ulica bi ostala bez jos jednog "rodjenog mostarca" a Konjicanka bi morala bjezat u Zagreb.

Ti na pocetku posta opravdavas @liskino nasilje, a onda dva centa nize tvrdis da si protiv nasilja?????

@liska u pola postova pljuje po Konjicanima okrivljujuci ih za to sto je on nezaposlen a onda kaze da je izgubio dva posla u mjesec dana zato sto mu sudije nece da izdaju potvrdu o nekaznjavanju, jer je na "posmatranju"...halloooo brato ??? od kuda objednoc dva posla a vamo udario na cijelu konjicko krilo mostarske gradske uprave zbog nezaposlenosti. Kako mu Konjicani nisu jamili i ova dva posla?
Kud ce ti bolja dva primjer da sam u prvu gleda trofaznosti.

Sovinizam je u Mostaru i diljem lijepe nam nase uzeo toliko maha da bi trebali za svaki miligram pljuvacke kojom je liska domacinski pocastio Konjicane uvesti kaznu od deset dana ciscenja cenifa u gradskoj upravi.
Zato @liska ne napise na transparentu MRZIM KONJICANE i sveze sa za onu rampu pred buregdzinicom Rodeni Velez, umjesto sto napada Konjicane.To bi bio prihvatljiv oblik politicke borbe. Mozad bi mu se neko i prikljucio iz Ferarija. Ovako: ost'o bez poslova, obrukeo se u i Mostaru i u Konjicu, pukla bruka i na forumu. A Statut Grada niko nece ni da pogleda.
Rodjeni Mostaraci a politicki totalno nepismeni.

Geronimo81 wrote:
Pod prvo lazes da je rekao da je batinao vec je rekao da im je rekao sta im je sjedovalo a tu prekrsajnu prijavu moze da zaradi i na protestima recimo da covicu sprci od A do Ž sto bi i ja i peti deseti da te zajebaju i vuku za nos a ti propustas posao.Jedno laganje
Hajmo drugo podmeces mu o komsicu a nista nije rekao u vezi Komsića na ovoj temi i Sarajevo.
Pa vidi sta tu ima lose biti papucar posto bosance zovu kao neki frajeri ja kao papucar ote frajeru bosancu djevojku za kojeg je bila zarucena :) (necu da se hvalim ali moram :)
Zasto ? e pa zato sto mi postujemo zene ne tretiramo ih ko kerine i sto mi zene ne smatramo kucnim robovima a nije nam ni šljiva draza od žene .To su ujedno rijeci moje cure i njeno razmisljanje o razlikama između bosanaca i hercegovaca .

Nisi glup znas i sam da je veliki problem taj statut i da sutra se izabere gradonacelnik opet postoji mogucnost da se za par godina blokira gradonacelnik.Da statut se moze da dopunjuje sa dvotrećinskom većinom glasova gradskih vijećnika i kako ti mislis da se mogu dogovoriti stace da izmjene kad nemogu da dobiju 2/3 glasova za gradonacelnika. Protesti nepale jedino da ih bijemo ali hvala ja nisam za nasilje ni za to da zivot povodim u zatvoru i zato cekam OHR da on sam dopuni i izmjeni ovo sto je postavio posto oni nemogu/nezele/neće.

Ako mislis da se nesto moze promjeniti sa protestima izvoli sutra izađi povedi narod pred OHR i ostale ambasade strane da se ukine entitetsko glasanje pa da vidim koliko ce ti to piti vode kao i onim ljiljanima.

Koliko je Liska fustriran tim konjičanima,podveležcima itd ti si duplo frustriran sa Mostarcima.
Kani se ti nas trofazni i prestani sa vrijeđanima jer znamo mi ujesti jako a imamo xy materijala za monofazne a nije nam cilj da vrijeđamo kao ti sto nas vrijeđaš.
Toto

#107 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

osa wrote:
pa rodiće se još mostaraca za tih 20 godina, i oni rođeni od nemostaraca tada će biti mostarci.
ja ali treba 18 godina da dobiju pravo glasa i ne mogu mostarke godisnje rodit koliko Konjicana i Seljaka moze okupirat Mostar. Da ti je to samo vidjet u septembru kad pocinje skolska godina. Kolone! Kolone! Isto ko na Sutjesci: 10 Konjicana na jednog "rodjenog mostarca".
andolC

#108 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by andolC »

e'o malo istina:

-demokracija je sustav u kojem imas pravo na misljenje cak i onda kada uopce ne razmisljas
-@osa pragmaticno razmislja
-svako ko zanemaruje nacionalnu komponentu na ovim prostorima je budala
-u vezi gradjanske drzave... BG=ZG=SA
-mostaru niposto netrebaju mostarci, vec "gradjani" (ne po teritorijalnoj pripadnosti, vec u glavi);
-isto vrijedi i za sarajevo, zenicu, zagreb, beograd, itd
-YU=BiH=Mostar
osa

#109 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by osa »

Toto wrote:
osa wrote:
ja ali treba 18 godina da dobiju pravo glasa i ne mogu mostarke godisnje rodit koliko Konjicana i Seljaka moze okupirat Mostar. Da ti je to samo vidjet u septembru kad pocinje skolska godina. Kolone! Kolone! Isto ko na Sutjesci: 10 Konjicana na jednog "rodjenog mostarca".

ma svi gradovi su takvi, ima li i jedan koji je čak i u miru imao za stanovnike samo domicilne stanovnike i njihove potomke, možda ima, ali takav grad je osuđen na stagniranje i lagano "umiranje", migracije su normalna pojava i svaki iole dinamičan i uspješan grad koji raste raste na migracijama, naravno s tim dolaze i određeni problemi, jer novi stanovnici donose i nove običaje, načine življenja i sl., a onda je do veličine grada da li će sve takve kanalizirati ka svom načinu življenja, to mogu samo veliki gradovi, ne samo veliki brojem stanovnika nego i svojim kulturnim obilježjima, ako prevladaju doseljenici, onda taj grad i nije tako velik, kako su mislili njegovi domicilni stanovnici.
evo jedan mali primjer, kako veliki gradovi utječu na migrante. u mom susjedstvu živjela je nekih 2-3 godine porodica bosanskih hrvata protjeranih iz okolice ljubije( selo šurkovac), s obzirom da nisu mogli naći stalan posao odselili su u okolicu zagreba (dugo selo), nakon nekog vremena došli su u posjet rodbini i curica koja je tada imala možda 9-10 godina, vidjeći psa reče"kakav lijep pes", a njena rođakinja koja je ostala u sisku na to odgovori" vedro nije to pes to je ćuko". primjer kako zagreb utiče na migrante, a kako sisak. ova već priča zagrebačkim akcentom a ova druga što živi u sisku i dalje narječjem iz ljubije.
blue_sky

#110 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by blue_sky »

Vi ste ovu temu sveli na medjusobna prepucavanja sa ogromnom dozom frustracije.Al,dobro to je slika BIH "gradjana",dok se oni oko najvecih gluposti prepiru(pa makar i po forumima) gradove i drzavu im unistavaju.

P.S. Sretan vam Dan Drzavnosti :mrgreen:
Toto

#111 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

@osa
ne znam kontas li se ti u ove neretljanske relacije, ali treba da znas da su @liska i ovi Konjicani koje on kune i pljuje po forumu iste vjere, nacije, kulture rase i kako god hoces.... ne radi se o lijevoj i desnoj obali. Kad on ovako misli o svojim sunarodnjicima koji su rodjeni u porodilistima samo 40 km daleko od njegovog onda te ne treba cuditi sto ne moze da se dogovori oko izbora gradonacelika sa dva druga naroda, sa "druge obale Neretve", iako se rodio sa njima u istom porodilistu. Mostar ima samo jedno porodiliste. Oni drugi "rodjeni mostarci" po istom receptu mrze Stocane, a oni treci mrze Nevesinjce. Na starnu sto se ovi "rodjeni mostarski" Srbi, Hrvati i Bosnjaci mrze medjusobno, vec sto zajedno mrze i sve Hrvate, Srbe, Bosnjake, Rome, Seljake, Mjesance i sve koji nisu rodjeni u Mostaru. Koja je to sovinsiticka redaljak u pitanju to je cudo jedno.
Na proslim izborima u Mostaru su se samo mrzili Bosnajci, Hrvati i Srbi medjusobo, ali je ipak izabran gradonacelnik, po ovome istom statutu. U Mostaru je za vrijeme rata iseljeno 50 % stanovnostva a silom prilika doseljeno 50% iz Konjica, Stoca, Nevesinja, Kaknj, Bugojna, Travnika.... Sad su "rodjeni mostarski" Hrvati poceli mrziti i degenjecit Hrvate iz Konjica, Bosnjaci mrze Bosnjake iz Stoca, mostarski Srbi mrze nevesinjske Srbe. I to je glavni razloga sto sad ne mogu da izaberu gradonacelnika. Najveci problema HDZ-a i SDA u Mostaru su Lijanoviceva Stranka za boljitak, Komsicevci, te onaj HDZ od 1990 kubika, silajdzicevci, Konjicani - koji glasaju za Lijanovice, te Hrvati i Bosnjaci koji su glasali za Komsica. Da nema ovih HDZ I SDA bi bili fifti- fifti u Mostaru i mogli bi krcmit Mostar kako bi htjeli. U onih par procenata ih remete ovo malo Konjicana i Stocana sto ne glasaju za SDA i HDZ i imamo ovo sto gledamo u Mostaru.
Jedino rjesenje za Mostar bi bilo dovesti Stipu Mesica za prinudnog gradonacelnika a da mu zamjenici budu Dusko Bajevic i Maric Enver. Da mi je ovu trojicu jednu petoljetku u Mostaru mogo bi Mostar biti prijestolnica Balkanske Federacije koja ce uskoro poceti da se pravi.
pocoyo

#112 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by pocoyo »

Ma vala ga i ti @Toto pretjerujes........ cuj od 100 grama pekmeza smokvaru napraviti, i to punu tepsiju :lol: de odvadi malo :lol:

@Liska bola neka dosljaka, mozda medju njima raste neki novi Mujaga Komadina ili Djema Bijedic ili Miso Maric (mada mi ona njegova krivljavinu za Mo iz Londona ide na zivce :-) ) taman k'o i ova tvoja na ovoj temi :oops: :-) , ma ovaj ti Toto rusi koncepciju taman k'o da je iz Stoca :oops: :lol:

sorry na off-u. :)
osa

#113 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by osa »

Toto wrote:@osa
ne znam kontas li se ti u ove neretljanske relacije, ali treba da znas da su @liska i ovi Konjicani koje on kune i pljuje po forumu iste vjere, nacije, kulture rase i kako god hoces.... ne radi se o lijevoj i desnoj obali. Kad on ovako misli o svojim sunarodnjicima koji su rodjeni u porodilistima samo 40 km daleko od njegovog onda te ne treba cuditi sto ne moze da se dogovori oko izbora gradonacelika sa dva druga naroda, sa "druge obale Neretve", iako se rodio sa njima u istom porodilistu. Mostar ima samo jedno porodiliste. Oni drugi "rodjeni mostarci" po istom receptu mrze Stocane, a oni treci mrze Nevesinjce. Na starnu sto se ovi "rodjeni mostarski" Srbi, Hrvati i Bosnjaci mrze medjusobno, vec sto zajedno mrze i sve Hrvate, Srbe, Bosnjake, Rome, Seljake, Mjesance i sve koji nisu rodjeni u Mostaru. Koja je to sovinsiticka redaljak u pitanju to je cudo jedno.
Na proslim izborima u Mostaru su se samo mrzili Bosnajci, Hrvati i Srbi medjusobo, ali je ipak izabran gradonacelnik, po ovome istom statutu. U Mostaru je za vrijeme rata iseljeno 50 % stanovnostva a silom prilika doseljeno 50% iz Konjica, Stoca, Nevesinja, Kaknj, Bugojna, Travnika.... Sad su "rodjeni mostarski" Hrvati poceli mrziti i degenjecit Hrvate iz Konjica, Bosnjaci mrze Bosnjake iz Stoca, mostarski Srbi mrze nevesinjske Srbe. I to je glavni razloga sto sad ne mogu da izaberu gradonacelnika. Najveci problema HDZ-a i SDA u Mostaru su Lijanoviceva Stranka za boljitak, Komsicevci, te onaj HDZ od 1990 kubika, silajdzicevci, Konjicani - koji glasaju za Lijanovice, te Hrvati i Bosnjaci koji su glasali za Komsica. Da nema ovih HDZ I SDA bi bili fifti- fifti u Mostaru i mogli bi krcmit Mostar kako bi htjeli. U onih par procenata ih remete ovo malo Konjicana i Stocana sto ne glasaju za SDA i HDZ i imamo ovo sto gledamo u Mostaru.
Jedino rjesenje za Mostar bi bilo dovesti Stipu Mesica za prinudnog gradonacelnika a da mu zamjenici budu Dusko Bajevic i Maric Enver. Da mi je ovu trojicu jednu petoljetku u Mostaru mogo bi Mostar biti prijestolnica Balkanske Federacije koja ce uskoro poceti da se pravi.
shvaćam ja tu priču, jer je i sam čujem u mom gradu i ovdje su mnogi kivni na druge, i ovdje se čuje"ne možeš se zaposliti u elektri u ht-u i sl. , ako nisi iz bih", pa i ti ljudi moraju od nečeg živjeti i oni su građani ovog grada(tako i mostara) bez obzira na dužinu njihovog boravka u gradu, prije su za sve bili krivi srbi, sada kad oni više nisu relevantan politički faktor sad se krivci traže u bosancima, hercegovcima, janjevcima i sl., nitko da se pogleda u ogledalo i kaže"ma ja mogu bolje", takav smo narod valjda.
Toto

#114 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

@osa
zavist, pakost, strah od konkurencije je razumljiva ljudska slabost koja stvara neku kolateralnu stetu ali ne unistava zajednice ...kod tebe grad ipak funcionira... nije mozda sjajno ali je bar neka prihvatljivo stanje .....u Mostaru je sovinizam karakterna crta i toliko rasirena pojava koju je rat pretvorio u stil zivota, koji je posatao opasan za sve i ima se ovo sto se sad desava u Mostaru....
unistavaju se zivoti 100 000 hiljada ljudu a oni koji to rade nisu u stanju ni da daju ubjedljiv argument zasto to rade.......
dok su medjusobno ratovali ovi sa lijeve obale protiv onih sa desne obale to je i imalo neku logiku i smisao.... sad kad je @liska udario na svoje Konjicane sa svoje obale a ovi drugi na svoje sa njihove obale dosli smo u situaciju goru nego u ratu ..to je situacija koju ni jedan dejton ne bi vise smirio.
Geronimo81

#115 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Geronimo81 »

Toto ne postoji covjek koji je savrsen i kako ti reko nisu Mostarci jedini koji mrze dosljake ali ti eto vjerujes da samo Mostarci mrze dosljake i neka tako bude a ostali su savrseni prava dijeca cvijeca.

Nisi odgovorio kako da vijecnici promjene statut kad se nemogu da dogovore ni za gradonacelnika .
Jedno pitanje jel ovaj statut savrseno napravljen kao i entitetsko glasanje koje se zlouporabljuje od strane RS.
Po meni treba ga izmjeniti i to treba da uradi OHR koji ga je i napravio jer isto ce da se desi i sledeci put kad bude se birao jer ocigledno postoji mogucnost i dalje za pat poziciju u kojoj ga puse građani Mostara.
Liska

#116 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Liska »

Toto wrote:@osa
zavist, pakost, strah od konkurencije je razumljiva ljudska slabost koja stvara neku kolateralnu stetu ali ne unistava zajednice ...kod tebe grad ipak funcionira... nije mozda sjajno ali je bar neka prihvatljivo stanje .....u Mostaru je sovinizam karakterna crta i toliko rasirena pojava koju je rat pretvorio u stil zivota, koji je posatao opasan za sve i ima se ovo sto se sad desava u Mostaru....
unistavaju se zivoti 100 000 hiljada ljudu a oni koji to rade nisu u stanju ni da daju ubjedljiv argument zasto to rade.......
dok su medjusobno ratovali ovi sa lijeve obale protiv onih sa desne obale to je i imalo neku logiku i smisao.... sad kad je @liska udario na svoje Konjicane sa svoje obale a ovi drugi na svoje sa njihove obale dosli smo u situaciju goru nego u ratu ..to je situacija koju ni jedan dejton ne bi vise smirio.
Toto,

Idemo po redu. Od Mostaraca tražiš akciju, pa kad ja kao pojedinac nešto i poduzmem, i verbalno napadnem bagru koja radi u Gradskoj upravi, ti ih braniš a sa druge strane očekuješ akciju. Na koji način onda?
Tebi su puna usta kako Mostarci mrze sve, a ni riječi nisi rekao o mržnji drugih prema Mostarcima.To je od nas Mostaraca svatko doživio, na razne načine. Kreneš u povratak stana a o tome odlučuje osoba koja se i dan-danas ne snalazi na ulicama Mostara i koja čim vidi da si Mostarac, predmet stavi sa strane. Kad dođe zemljak koji je u tuđem stanu, stvari se rješavaju po hitnom postupku. I sam si priznao da Mostaraca u gradu više i nema. U tome i jeste problem sa sadašnjim stanjem, jer u Mostaru žive i glasaju ljudi koje je nevolja dovela u taj grad, a SDA i HDZ su im dali poslove, dali im mansarde, i još mnogo toga. Zar nije dokaz za to situacija sa Šantićevom ulicom i Bulevarom, čija je obnova krenula najkasnije. I to iz razloga jer su u pitanju uništene ulice i zgrade u koje će se vratiti ljudi koji su tu živjeli prije rata. I dan danas imamo 5000 Mostaraca koji su podstanari u svome gradu jer čekaju obnovu. Hajde mi nađi 500 doseljenika u Mostar koji čekaju bilo što u Mostaru. Nema ih, oni su dobili stanove, kuće, poslove, prostore, kancelarije. A u međuvremenu je napravljeno i obnovljeno desetine zgrada čiji su stanovi dati kadrovima izvan Mostara. Neistina je kad kažeš da Stočani i drugi ne glasaju za SDA ili HDZ, jer svi znamo da je ova populacija koja je došla u grad iza 1992. najvjernije biračko tijelo SDA i HDZ. I sam si rekao da je preko 50 % populacije Mostara van Mostara. Ovi što su doseljeni, na Mostar, ogromnom većinom, ne gledaju kao na svoj grad, nego kao na neko privremeno rješenje. Poznajem ih dosta i dan-danas kad za vikend idu u svoja prijeratna prebivališta, govore idemo kući. Dakle, oni Mostar i ne smatraju svojom kućom, ali su preuzeli sve ključeve u toj kući i ne puštaju ih drugima. Da je Mostar šovinistički grad, ne bi ih primio kako ih je primio a dao im je sve. Mržnja prema došljacima je pojavila mnogo poslije mržnje koju su oni pokazali prema Mostaru i njegovim prijeratnim stanovnicima. I u tome je glavni problem jer Mostar je i spao na ovakve grane otkad ovakvi odlučuju o njemu. Oni nemaju potrebe za bilo kakvom promjenom i njima je stanje u Mostaru normalno. Neće protestirati jer ionako rodne listove ne vade u Mostaru a ako i vade, tu je uvijek pajdo iz rodnog kraja da to sredi. Jer da je do Mostaraca, onda bi iste probleme imali svi koji su bilo kada došli u Mostar, kao npr. Mišo Marić. Mišo od Mostara nije pravio Bos. Petrovac nego Mostar, a većina ovih sada od Mostara prave kopiju svojih gradova i sela, a kako ide, vidimo po sadašnjoj situaciji u gradu. Mostarci nikada nisu voljeli došljake koji su željeli da se u Mostaru osjećaju isto kao i u svome selu, iz kojeg su pobjegli.
Toto

#117 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

Geronimo81 wrote:
Toto ne postoji covjek koji je savrsen i kako ti reko nisu Mostarci jedini koji mrze dosljake ali ti eto vjerujes da samo Mostarci mrze dosljake i neka tako bude a ostali su savrseni prava dijeca cvijeca.
Netrpeljivost, zavist, lokal sovinizam je mahana prisutna u svakoj ljudskoj zajednici na planeti. Mostar se od drugih razlikuje samo po tome sto je od te uobicajene mahane napravio vrlinu, pa se vrijednost Mostarca na gradskoj trznici i tepi mjeri po tome koliko se dobro i uspjesno maifestira mrznju spram nemostaraca. Sto rodjeni Mostarc bolje hrakne na one koji nisu rodjeni mostarci - to mu je veci ugled u carsiji. Ta "vrlina" rodjenih mostaraca im je u velikome deformisala sistem vrijednosti, nacin zivota i jako je uticajna. Sovinizam je mostarski default za 25 % veci nego u bilo kojoj BiH kasabi.

Cak postoji "rodjena mostarka" koja je postale legenda grada i "liska" zbog toga sto je sve one koje nije poznavela u Mostaru proglasavale seljacima i javno -na ulici- demonstrirala svoj sovinizam sa nizom uvreda. Ona je bila sintor za nemostarce i mogla je svakoga proglasiti manje vrijednim od sebe, samo zato sto je bila "rodjena mostarka" a u stvari je bila prostitutka i socijalni slucaj ali i liska i legenda Mostara. Danas svaki "rodjeni mostarac" vise zna prica o liski Greti nego o doktoru Hlubini, Ishanu Ici Mutevelicu, Osmanu Piriji, Josipu Musi, dr Dazniju Salkovicu. Ubjeden sam da ce prostitutka i liska umjetnickog imena Greta dobiti prije ulicu u Mostaru nego pobrojani, koji su vise zaduzili Mostar, ali imaju mahanu da nisu rodjeni u Mostaru ili su koji frtalj vrijeniji i popularniji od drugih a i to je dosta za drugi vrstu mostarskog sovinizma opjevana u poznatom mostarskom motou: "Sta ce on"? Znamenita je ona: "Sta ce on umrijet" koju je izrekao rodjeni mostarac kad je cuo da je umro neki Konjicanin.

Ovo sto je @liska uradio u gradskoj upravi je isto ono sto je "legendarna" mostarska liska Greta radila po mostaskim ulicama, samo sto je "rodjeni mostarc" od sovinistickog preferansa obicne kurvetine, gradskog budalasa i cikruzanta napravio oblik demokratske politicke borbe, napadajuci obicne ljude, pod firmom borbe za statute i demokratiju.

Stocar je prozvao Mostace i ne znajuci da bi samo zbog svog nicka mogao dobiti degenek u Mostaru :lol: , ali je imao za cilj da se pokrene rjesavanje pitanja izbora gradonacelnika, statuta grada ili izbornog zakona. Problem je politicke prirode i oni koji su pozivali na neku akciju su mislili na legitimne oblike politicke borbe i bunta. Oni nisu ni slutili da ce se u Mostaru poziv na politicku borbu protiv losih politika, statuta, izbornih zakon, gradonacelnika -koji su rodjeni mostarci- shvatiti kao poziv na demonstraciju mostarskog sovinizma i napada na obicne gradjane samo zato sto su Konjicani, Stocani Seljaci.

@liska nije "udario" na Konjicane da bi rijesio problem statuta i izbora gradonacelnika. On je napao na Konjicane da bi zadovoljio svoje sovinisticke strasti i frustracije. Ovo bi se mirne duse moglo svrstati pod budalastinu i eksces da se isto vako ne ponasaju Gradski vjecnici po mostarskom defaultu. Bez obzira na ovako veliki broj dosljaka Mostarom i Gradskim vjecem upravljaju rodjeni mostarci. Oni, isto kao i @liska, ne vode brigu o statutu i gradu. Njih "goni" isti onaj @liskin sovinizam mostarskog tipa, samo sto je on sad na "visem" stranackom nivou. Kako god @liska mrzi Konjicane, Stocane i Seljake tako se gradski vjecnici medjusobno mrze po liniji stranackog sovinzma i u toj redaljki stranackih interesa i strasti ne postoje statuti, interesi grada, gradjana itd.
Par stotina gradova u BiH imaju statute, gradske vijecnike, sopstvene sovinizme, "Konjicane" i "Seljake" pa ipak nisu slucaj kao Mostar.
Zasto je Mostar grad slucaj?
Moje je misljenje je: da je to zato sto je sovinizam u drugim gradovima mahana koju gradski vjecnici prevladaju kad im je to zivotno potrebno a u Mostaru je sovinizam vrlina kojom se Mostarci ponose i kojoj ce podrediti i svoje sopstvene zivote, gubiti poslove, ponos i dostojanstvo
Geronimo81 wrote:
Nisi odgovorio kako da vijecnici promjene statut kad se nemogu da dogovore ni za gradonacelnika .
Statut je dokument pravne prirode kojeg su izmislili prije nekih 2000-2500 godina od Grka do Rimljana. Otidji na Google pa ces naci 9 miliona dokumenata koji ti objasnjavaju kako se pravi statut. Svaki brucos na pravnom fakultetu prvo nauci kako se pravi statut pa onda oplete po rimskom pravu. Postoje cak i statutarno pravo i par stotina "rodjenjih mostaraca" koji su zavrsili pravni fakultet i koji bi trebali znati napraviti statut. Kad smo pravili lovacko drustvo nasli smo jednog pravnika lovca on nam prepiso statut lovackog drusta iz Konjica i registracija prosla ko macija guza.

Tako isto bi mogli ovi iz Gradskog vijeca.
GV imam strucnu sluzbu pa neke se jedan dan pokupe, zapucaju u Konjic, i prepisu statute iz Konjica. Konjic je grad stariji od Mostara... dubrovcani ga pritefterili godina 1382 :lol: taman kad je Kosovo palo.
Geronimo81 wrote:
Jedno pitanje jel ovaj statut savrseno napravljen kao i entitetsko glasanje koje se zlouporabljuje od strane RS.
na ovo pitanje nek ti odgovori strucna sluzaba GV a i pola vjecnika koje si birao su pravnici i politolozi

[email protected] diplomirani pravnik, VSS
[email protected] nastavnik historije i geografije, VŠS
[email protected] nepoznata
[email protected] nastavnik predškolskog odgoja, VŠS
[email protected] diplomirani politolog, VSS
[email protected] diplomirani žurnalista, MR. SC.
Geronimo81 wrote:
Po meni treba ga izmjeniti i to treba da uradi OHR koji ga je i napravio jer isto ce da se desi i sledeci put kad bude se birao jer ocigledno postoji mogucnost i dalje za pat poziciju u kojoj ga puse građani Mostara.
Kako se mjenja statuti je napisano u tom statutu i nemas se ti sta tu pitati. Cak se vise ni OHR ne pita. OHR jeste donio Statut ali od onog momenta kad je statut postao vazeci pita se samo statut. OHR nece da degenjeci statut ko @liska Konjicane.
A Statut clan 58. kaze da pravo promejne statuta imaju samo gradski vjecnici dvotrecinskom vecinom. i tacka

To je pravno stanje i tako je na cijeloj planeti.

Gradjani Mostara ga ne puse radi statuta vec radi svoje gluposti i toga sto ih nihovi vijecnici prave budalama, tvrdeci da je statut kriv. To je isto ono kad su radnici prije dvejsta godina degenecili i razbijali parne masine jer su ostajali bez radnih mjesta. ILi kad su Mostarci degenecili Spanski trg kad je reprezentacija Hrvatske izgubila od Engleske.

Umjesto da @liska degenjeci Konjicane i Seljake nek degenci gradske vjecnike. Po demokratskim pravilima gradskim vjenicima je u opisu poslova da primaju degenek od istih onih koji su ih izabrali ili da rade onako kao im pise u Statutu.
U protivnom idu u zatvor. I sad mozes naci slucajeve po razvijenom zapadu gdje su gradonacelnici i gradski vjcnici zavrsili u zatvoru jer nisu postivali statute.
Last edited by Toto on 26/11/2009 09:50, edited 1 time in total.
Toto

#118 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

pocoyo wrote:Ma vala ga i ti @Toto pretjerujes........ cuj od 100 grama pekmeza smokvaru napraviti, i to punu tepsiju :lol: de odvadi malo :lol:

@Liska bola neka dosljaka, mozda medju njima raste neki novi Mujaga Komadina ili Djema Bijedic ili Miso Maric (mada mi ona njegova krivljavinu za Mo iz Londona ide na zivce :-) ) taman k'o i ova tvoja na ovoj temi :oops: :-) , ma ovaj ti Toto rusi koncepciju taman k'o da je iz Stoca :oops: :lol:

sorry na off-u. :)
:lol: :lol:
dina mi, moja stara stavlja 100 mll pekmeza u jednu smokvaru :D ja sam sultaniji "naredio" da za naske dvoje namjeri 4 osmanlijske "gurabije" pa sam spremio 4 teglice po 100 mll. Kostalo me ko dnevnica mostarskog gradonacelnika. Dok je Ljubo treniro rukomet mogli smo pojest 2 kila dubravskih smokava i tevsiju smokvara. I da znas da je recept iz Uzinovica usavrsen u Cernici a pekmez od smokava iz Andaluzije.

A sto ne spomenu Konjicane: hodoljupca Zuku Dzumhura, premijera Antu Mrkovica i predsjednika Antu Pavelica. Mostar jos nije dao jednog predsjednika drzave ko Konjic. :-D
Liska

#119 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Liska »

Prijatelju moj. Ja bih ti preporucio da napises neki znanstveni rad o Mostarcima sovinistima. Ovoliko podvaljivanja ne zasluzuje odgovor. Kad si vec spomenuo poznate Mostarce, odakle ti ideja da Mostarci ne znaju za njih. Vidis, Hlubina me lijecio, Dzani Salkovic mi je rodjak, a i ostale sam poznavao prvenstveno preko roditelja. Hajde upitaj ove novopecene "Mostarce" o Hlubini ili Dzaniju, gledace te kao tele.
Sve i da su svi iz Gradskog vijeca rodjeni u Mostaru, to puno ne znaci. Trebam li te podsjetiti da je skoro svaki Grudjanin, Nevesinjac, Siroko Brijezanin, Podvelezac, rodjen u Mostaru. Porodiliste je bilo u Mostaru, koliko se sjecam. I opet ponavljam, nije problem je li netko rodjen u Mostaru ili ne, nego smatra li netko Mostar svojim gradom ili mu je draza Jablanica ili Siroki Brijeg. Ni to nije glavni problem, ali je problematicno kad taj i takav odlucuje o Mostaru, a ne smatra ga svojim gradom??? Zato nam je i takva situacija. Sve ostale konstrukcije o tome koga sam mlatio ili nisam, su gluposti. Ti i ne znas kome sam rekao ili koga sam osamario, to je mogao biti i gradski vijecnik. I poslusacu tvoj savjet, od sada necu protestirati protiv bilo koga, ostavicu to ovim koji vladaju Mostarom, neka se bune. Hvala Bogu poslom nisam vezan za gradsku upravi niti bih mogao biti, sve i da hocu.
I gradski vijecnicni i nisu toliki problem jer kod njih nema nezavisnosti. Glasaju kako im se kaze a ne po svojoj savjesti. Da im sutra kaze glasajte da ste idioti, oni bi glasali. Glavno kolo vode stranke a sredista odlucivanja u strankama vode ljudi koji niti poznaju Mostar i Mostarce a jos manje vode brigu o interesima Mostaraca.
Zato je jedino rjesenje ponavljanje izbora, za barem neko poboljsanje odnosa. Opet ostaje problem silnih doseljenih koji ce glasati za HDZ i SDA, jer drugacije i ne mogu. Ne mogu glasati za SDP ili neke druge likove iz drugih stranaka, jer ih i ne poznaju. Kako ce ih i znati kad ne znaju kakav je grad bio, i tko je u njemu zivio prije 1992. godine?
A ja cu dodati komentar jednog Konjicana koji je nakon prerane smrti jednog Mostarca izjavio: Hvala Bogu, jedan cigan manje! Ali to nije sovinizam, tebi je to anegdota, sovinizam je ako Mostarac kaze bilo sto???!!!
Toto

#120 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

Liska wrote:
Idemo po redu. Hajde mi nađi 500 doseljenika u Mostar koji čekaju bilo što u Mostaru. Nema ih, oni su dobili stanove, kuće, poslove, prostore, kancelarije. A u međuvremenu je napravljeno i obnovljeno desetine zgrada čiji su stanovi dati kadrovima izvan Mostara.
Je li stvarno mislis da ce ti neko povjerovatu u ovo sto navodis ovdje? U ovo ni ti ne vjerujes.

Tebi nema lijeka -u Mostaru. Ti bi trebao preseliti u Konjic i njima uraditi isto ovo sto i oni tebi. Dobio bih odmah posao, stan, vikendicu na Borackom i Jablanickom. Ne bi te gonjale sudije i sudska policija. Mogao bi biti konjicki delegat u Herc.Ner. katonu. Gledali bi u te ko u bozanstvo jer si doso iz velegrada. Nasli bi ti odmah posao i zeni i punici. Kad te napune ko brod sve rasprodas i vratis se u Mostar. Na Semovcu otvoris motel za turiste i zaposlis konjicanke nek ti hamale ko sobarice.
Liska

#121 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Liska »

Svatko tko zivi u Mostaru, zna da je ovako kako sam napisao. A evo linka za sudbinu najmanje 1500 Mostaraca, koji i dan-danas cekaju obnovu svojih stanova ,zive kao podstanari, jer nisu podobni da im netko da stanove ili im sredi stambeno pitanje kako se sredjivalo za sve, sem za njih.
http://www.hercegovina.info/vijesti/vij ... u-u-obnovu

Njima reci da lazu, ako smijes, a ne meni. A ja vec zivim na Semovcu, u svojoj kuci, koju sam obnovio svojim parama. Nisam imao tu srecu da mi netko da plac i materijal pa da napravim kucu na Buni, ili Mazoljicama, ili Opinama, i jos pride da imam kucu u svom rodnom gradu.
Toto

#122 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Toto »

Liska wrote:Svatko tko zivi u Mostaru, zna da je ovako kako sam napisao. A evo linka za sudbinu najmanje 1500 Mostaraca, koji i dan-danas cekaju obnovu svojih stanova ,zive kao podstanari, jer nisu podobni da im netko da stanove ili im sredi stambeno pitanje kako se sredjivalo za sve, sem za njih.
http://www.hercegovina.info/vijesti/vij ... u-u-obnovu

Njima reci da lazu, ako smijes, a ne meni. A ja vec zivim na Semovcu, u svojoj kuci, koju sam obnovio svojim parama. Nisam imao tu srecu da mi netko da plac i materijal pa da napravim kucu na Buni, ili Mazoljicama, ili Opinama, i jos pride da imam kucu u svom rodnom gradu.
Ja sam do nedavno zivio u Mostaru i znam da ovo sto ti tvrdis nije tacno.
Svako zna da su u Mostaru svi stanovi i ostala imovina vraceni vlasnicima i niko od Konjicana nije dobio niciji stan pa ti ni ovo nije tacno.
I sto bi ja mojim rodjacima i prijateljima iz Santiceve govorio da lazu kad se ti provaljujes ovdje a ne oni.
Tih 1500 Mostaraca ne cekaju stanove u Santicevoj zato sto su im se u njih uselili Konjicani ili Stocani vec zato sto su to zgrade koje su 100 % razrusene i nijedan donator nije htio da opravlja tako razrusene objekte. To je bio takav standard i niko to nije mogao izmjeniti. Nije zar da su i za to krivi Konjicani i Stocani.

I ti znas da bar 40 % posto tih stanara iz Santiceve nisu rodjeni mostarci. Sad ih ko elitni demagog baranis i zastupas a kad im se oprave stanovo isao bi da ih pljujes jer nisu rodjeni mostarci a opravljeni im stanovi, dok si ti od svojih para opravljo svoju djedovinu.
Moram ti priznat da si ti punokrvni Brato.

Sto ti ne bi skupio 50 svojih istomisljenika rodjenih mostaraca i uradili sljedece:
naberite koscela, napravite puhaljeke i fino sjednite ispred elekrtodistribucije na onaj trotoar , rasporedite se do buregdzinice Rodjeni i protestujte. Kad god naidje Lubo Gradonacelnik ili neko od gradskih otaca vi fino puhaljke i koscele i udarite po njima. Njima nista nece bit a vama policija nece smjet nista jer se igrate demokratije; a i koscela je rodjena mostarska. Nek vam oni Ribicevi bliznaci donosu pive i klipove kukuraza a iz Ferarija i Rodjenih nek vam djele pizze i bureke. Nek vas tvoje komsije iz Nove Slobode novinarski pokrivaju.

Stocar i ja ce mo da udaramo u talamabse kao pomoc iz Sax-sa i ako ne izaberete mostarca za gradonacelnika do prvih petrovaca svi rodjeni mostarci nek se demonstarivno presele u Konjic i Stolac. Ionako je pola ovih gradova prazno - kako ti kazes.
Ako oni budu mislili da se vi salite poslije 15 dana upornog strajka odete u Devlete u Blagaj kupite 500 jaja u onoj njenoj farmi i jajima ukrasite svu fasadu gradske uprave. Nemojte dirat u insane vec samo ukrasite fasadu. Mozes mislit kako ce im se jaja usmrdit kad pricvrlji mostarski zvizdan.
Ako vas budu poceli hapsit imate odmah u sokaku kancelariju onog pravnika i karatistu i gradskog vijecnika i presjednika stranke i rodjenog mostarca nek vas na ulici brani ili vi i njega zapuskerajte koscelama - ako smijete.

ja stvarno ne zanam sta bi vise covjek pozelio rodjenim mostarcima
Liska

#123 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Liska »

Jesam li ja negdje napisao da su im se u stanove uselili Konjicani ili Jablanicani? Tko je iz Mostara zna da su te ulice srusene, ali i zna da su tek prije godinu-dvije dosle na obnovu, a da se za tisuce doseljenih naslo drugo rjesenje, ili stan, ili plac, materijal, donacija itd. Kazem ti nadji mi barem 500 doseljenih u Mostar koji nemaju rijeseno stambeno pitanje, a ja imam tri puta vise Mostaraca, koji ga i dan-danas nemaju, a imali su svoj stan u Mostaru. Onda netko dodje kao izbjeglica i rijesi stambeno pitanje godinama prije nego ovi drugi. I to je sigurno iz razloga jer su Mostarci sovinisti?! Trebam li spominjati cuvenu zgradu u Liska ulici, gdje su stanovi dati pripadnicima HVO i OS BiH, oduzeti su od prijeratnih stanara i ne mogu ih vise vratiti jer su stanovi preuredjeni, nije vise isti stan u pitanju, mijenjana je kvadratura i rjesenja nema. A za ove koji odlucuju svi iz Santiceve su rodjeni Mostarci i zato im se desavo ovo sto se desava.Kazes to je bio takav standard, pa zasto isti nije primjenjivan i prema drugima???!!! I ne spominjem ja samo Konjicane, nego i Jablanicane, Podvelesce, Stocane, Nevesinjce, Gacane, Bilecane, Sirokobrijezane, Grudjane, Zenicane, Kakanjce, Varesake, i jos mnogo drugih manjih mjesta. Svi su rjesili svoja pitanja prije nego Mostarci, i sad ako netko to i primjeti, onda je sovinist.
I stvarno si licemjer. Ti nam predlazes sto uraditi, a kad sam ja tako nesto pokusao, onda me smatras sovinistom i razbijacem. Neka situaciju u Mostaru rjesavaju oni koji su je i doveli u ovu fazu.
I vidis ja zivim u Mostaru i dan-danas, punih 38 godina i znam da ovo sto ti tvrdis nije tocno.
palermo

#124 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by palermo »

Vas dvojica ste mnogo simpatični :) .A ti Toto , bogami kao da su te nasred Musale degenečili pa se jedino toga sjećaš. Razumijem ja to što pričaš, ja iako sam rođeni Mostarac, obzirom na to da sam tek prva mostarska generacija suočavao sam se sa svim tim (ne)pogodama o kojima ti pričaš. I istina je da je Mostar bio uvijek zatvoren grad, čiju je ljušturu bilo teško probiti i da je trebalo vremena da uhvatiš sve šeme i modele po kojima Mostar funkcionira. I ti modeli po kojima je on funkcionirao su ponekad zaista bili ograničavajući faktor njegovog razvoja. Samo,govoriti o šovinizmu (gradskom, ne nacionalnom) Mostara je u najmanju ruku pretjerano. Filteri kroz koje su morali proći novopečeni mostarci su bili ne izraz šovinizma, nego načina na koji opstaje duh grada, onaj duh koji je bio prepoznat širom bivše nam juge, onaj duh zbog kojeg neko od sarajlija na temu fudbala reče, da najviše kao navijač voli doći u Mostar jer jedino tu ne osjeća kompleks ljudi od Sarajeva . I ti filteri koji su nesumljivo postojali, nikada nisu bili toliko nepropusni da istinski kvalitet ne bi došao do izražaja. I da ne bi bio prihvaćen od mostaraca.
A što se tiče ove sadašnje situacije, naprosto je , mislim, nemoralno i nepošteno optuživati mostarce za stanje u ovom gradu, jer jedini njihov grijeh je što se sudbina ove zemlje, makar u jednom njenom segmentu (bošnjačko-hrvatski odnosi)prelama upravo u Mostaru. A puhaljke koje ti spominješ bi mogli nabaviti ne samo mostarci, nego bogami i sarajlije, i još mnogi drugi, pa da zajednički seirimo . Joj, što bi se na Butmiru mogla napraviti dobra puhalačka streljana. Eto, mi bi mogli biti zaduženi za nabavku municije (tj,koščela) a vi se tu organizujte.

P.S ma nije da imam nešto protiv konjičana, ali stvarno se nkad upitam koliki je taj Konjic, men' se čini da je nekad k'a Rusija velik.

P.S 2....Spominjanje smokvare bez ključnog alata za njeno kvalitetno spravljanje je naprosto bogohulno. Naravno, govorim o palcu koji daje suštinu smokvari. Dobar palac, dobra smokvara :D
Liska

#125 Re: Mostarci, sta vise cekate?!?!?!?!?!

Post by Liska »

Palermo, hvala. A za tvoju informaciju, skoro 11 000 Konjicana je zavrsilo u i oko Mostara.
Post Reply