Mostarci se vracaju Neretvi

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
ibrahim_tanovic

#1 Re: Mostarci se vracaju Neretvi

Post by ibrahim_tanovic »

Portal Sarajevo-x.com podržava naš ekološki pogled na prirodne ljepote kanjona Neretve.

Pročitajte!
vinja

#2 Re: Mostarci se vracaju Neretvi

Post by vinja »

sunce100 wrote:Na poznatoj plaži Trokut, podno Doma Armije, raja izlijeva betonsku ploču, na kojoj će provoditi ugodan odmor. Dvojica Mostaraca, koji žive u Americi, Faruk Šehić i Hamdija Mehmedović, oduševljeni ovom idejom dali su donacije za ploču. Neretva zove. Svojevremeno je Mostar u projektu nominacije za uvrštenje na listu Svjetske baštine UNESCO-a, pored Starog mosta i starog gradskog jezgra, predložio i Neretvu, te njene gradske obale.

Rezultat iz Durbana se zna. Sva ta tri elementa dobila su pečat UNESCO-a. Danas neki krugovi i mediji plasiraju informacije da je rijeka Neretva zagađena, očito sa namjerom da odvrate Mostarce od blaga, kojeg grad posjeduje i da ih usmjeri na trošenje novca na javnim bazenima i Jadranu.

Tako se uz Unu, Neretva - najčistija rijeka na prostorima eks Jugoslavije - svrstaje u poganu. S druge strane, javni bazeni nude lišajeve i osipe, a sve je nadopunjeno sa obaveznom kupovinom karte.

Da se čudne stvari dešavaju u Mostaru punih 13 poslijeratnih godina, svima je jasno. Previše je municije ispaljeno od strane medija na izvorne vrijednosti i ljepote Mostara. Ali, grad viševjekovne historije odolijeva svim tim nasrtajima ruralnog, jer posjeduje svoje zaštitnike, svoju djecu iz mahala, koja prkose tim izazovima.

Ogromne količine mržnje sručuju se u slapovima prema svemu što je gradsko i gospodsko, prema ljepoti i pitomini, prema Mostaru, kojeg prepoznaju u svijetu kao biser i dragulj Mediterana.

Rijetko se čuju pomirljivi tonovi došljaka, koji imaju neskrivene želje i potrebe da umanje sve što odiše gradskim. Neretva je biser, Božija ljepota i čistota, netaknuta djevica, koja pruža neobične čari.

Nje se boje neplivači sa brda i otud netrpeljivost, umjesto da joj se priviknu i osjete blagodati čiste vode, na čijim obalama se nekada cijeli grad odmarao.

Interesi javnih bazena su takođe jedan od činilaca medijske kampanje protiv zelenooke ljepotice Neretve. Tako kristalno čistu rijeku mogu osjetiti samo oni koji prepoznaju ljepotu, a taj dar nije svakom dostupan.

Problem je u tome što je veliki broj Mostaraca prisilno raseljen, pa su prava raja razvodnjena, ali primjeri skakača, koji nikad nisu imali ni najmanji lišaj, uvjerljivo govore da su zle žaoke samo puka laž.

I dok dušmani ljepote slave pir, ni Mostarci ne sjede skrštenih ruku.

Smjeli i odvažni skakači, okupljeni u Klub skakača u vodu Mostari i grupe mostarske raje na plažama Pijesak, Crne Spile, Bunur, Trokut i Stari most, odolijevaju na provokacije o zagađenosti.

Neretva je čista i lijepa. Neretva je naš ukras i ponos. Vraćajući se Neretvi, vraćamo se sebi.

Za sve ovo sto si napisao mogu ti reci da odise ljubavlju prema Mostaru, Neretvi i svemu lijepom u ovom gradu...
Ali!
NIJE ISTINA da je Neretva cista! Moja kuca je odmah uz Neretvu, gledam u nju cijeli zivot i nikada nije bila prljavija! Sem mozda u ratu, kada su neko ulje, ili sto vec ,izlili u nju. Prije rata smo se svi kupali u njoj, a sada skoro niko. I ne zato sto nas neko ODVRACA nekom, kako kazes, laznom propagandom, vec sto smrdi, sto je uzasno prljava! Ja sam dobila slatke rane poslije kupanja u njoj. Moj prijatelj herpes na oku. Neki dan se momak iz komsiluka okupao, eno ga sav u lisajevima.
Lijepo je sto promovises povratak na Neretvu, ali je glupo raditi to zatvarajuci oci pred cinjenicama. Bolje se angazovati u akciji ciscenja iste i njenih obala, da napokon ugrade kolektore, sto planiraju jos od prije rata...
Vjeruj mi da bih ja bila najsretnija da se mogu okupati u njoj, za 2 sekunde sidjem dole, a ovako se svaki dan peglam gdje da danas poslije posla, po najvecem calopeku, odem na kupanje...
Post Reply