Trol citavo vrijeme na temi o Mostaru ubacuje Prozor, Zenicu, Konjic, Novi Travnik a na to se ne smije odgovoriti a provaljuje tipicnu kvislinisku mitomaniju, pa "bahato i bezobrazno ponasanje" je opis citavog onog isprdka kojeg su zvali hvo.tetejac wrote:Čuj preplaćeno? Jašta radi. Napravite obračun pa tražite nazad što ste preplatili. Mene bi bilo sramota ovakve gluposti lupati, zato sam odmah gore rekao puno toga uzimati s rezervom. Očigledno vam godinama trube istu priču i vama svima u paketu izgleda pomoći nema. Jeste preplatili i ono oružje iz Konjica što je zarobio HVO? Mora da jeste kad ste tražili skoro sve za vas a niste kurcom mrdnuli u zauzimanju skladišta. Normalno, Tuđman vas je primio, nahranio, naoružao, obučio, liječio jer je morao. Stisli ste ga sa svih strana plus ste mu lovu gurali u cashu. Ovako bahato i bezobrazno ponašanje su imali i Muslimani 92 u Prozoru. I onda pitaju zašto, kako, zbog čega...
Mostar u ratu
-
decembar2017
#651 Re: Mostar u ratu
- studiorum_tuzlaensis
#652 Re: Mostar u ratu
Ovaj tetejac je prokiso lik, hajd živ bio napusti forum lijepo i ne slušaj ovog gore. Bolje je i ne komunicirati sa vama, nego da čitam ove bljuvotine o tome ko je i kao započeo rat u Srednjoj Bosni ili Mostaru. Ima obraza još da spomene Novi Travnik. HVO postrojbe popularno poznate kao 'na hinjaka i na finjaka'. Ma lagani odj... i furaj spiku na praljak.com
Da ne razvodnjavamo temu, eto toliko.
Da ne razvodnjavamo temu, eto toliko.
-
invincible1921
#654 Re: Mostar u ratu
Pogledajte ove razgovore hailovica i petkovica, sefer i pasalic ga optuze za konrektne stvari on odgovara nakim nebulozama te daj mi Zenicu te ovo te ono. Ja mislim da je ovaj razgovor malo prije sukoba u mostaru...i tako svecano petkovic rece "hajmo to sve sredit" i napade mostar.
Ima i onaj poslije sporzuma u washingtonu kad Delic jednim jasnim pitanjem sukne vodstvu HVO-a: Kako to da se mi borimo da opstanu HVO brigade 108., 101., Kralj tvrtko (iako je citava dezertirala i pobjegla prema cetnicima), a vi an prostoru gdje dominira HVO necete da cujete za formaciju ARBIH
Ima i onaj poslije sporzuma u washingtonu kad Delic jednim jasnim pitanjem sukne vodstvu HVO-a: Kako to da se mi borimo da opstanu HVO brigade 108., 101., Kralj tvrtko (iako je citava dezertirala i pobjegla prema cetnicima), a vi an prostoru gdje dominira HVO necete da cujete za formaciju ARBIH
-
baraba_mo
#655 Re: Mostar u ratu
Poceo si se i ti gubiti tetajac majke mi, cuj bahato ponasanje ARBIH je dovelo do onoga u Prozoru.
Dobro ti je decembar2017 odgovorio pa "bahato i bezobrazno ponasanje" je opis citavog onog isprdka kojeg su zvali hvo.
Dobro ti je decembar2017 odgovorio pa "bahato i bezobrazno ponasanje" je opis citavog onog isprdka kojeg su zvali hvo.
-
The 51st State
#656 Re: Mostar u ratu
Cuj bahaata arbih, pa sta je trebalo da se uradi sve sTo hvo zine?
Tudjman nas je potcjenio misleci da smo iscrpljeni sa fajovanjem protiv srba pa hajde da dokusuri arbihi I zavrse deal, cijena te osluke je prakaticno svodjenje hrvata na nacionalnu manjiinu, na zalosT
Sve Vam je fino napiso Jurica Pavicic, novinar jutarnjeg kad je bila gungula oko praljka.
Tudjman nas je potcjenio misleci da smo iscrpljeni sa fajovanjem protiv srba pa hajde da dokusuri arbihi I zavrse deal, cijena te osluke je prakaticno svodjenje hrvata na nacionalnu manjiinu, na zalosT
Sve Vam je fino napiso Jurica Pavicic, novinar jutarnjeg kad je bila gungula oko praljka.
-
tetejac
#657 Re: Mostar u ratu
S obzirom da me se par puta pitalo za Prozor i prozivalo kako izbjegavam odgovor, odgovorio sam kao što sam odgovorio za Mostar i Vranicu. I stojim pri tome da su Muslimani u Prozoru bili bahati i bezobrazni. Ne svi naravno. I kako je moguće da niko od vas ne kaže kako je bilo kad već pitate za Prozor? Evo jedno pitanje za forumaše. Ima li ijedan grad/mjesto u BiH da je Armija napala HVO i Hrvate? Ili baš ispade da su Hrvati i HVO sustavno i planski radili Muslimanima iza leđa. Htio sam malo popričati s vama, upoznat sam dosta dobro sa događanjima dole ali eto ispade kako ispade. Svi sve znaju u svi svoju priču pričaju. Pozdrav svima, ohladite malo prošlo je 25 godina od rata i dajte šansu maloj raji.
- stakasa
#658 Re: Mostar u ratu
Nece ti na Konjic niko uci a napad HVO na muslimane u Prozoru i ubistvo Hadze mesara su jako bitni, to je bila prekretnica, hladan tus, iako je i do tada bilo dovoljno pokazatelja da saradnja izmedju Hrvata i Muslimana i nece biti onakva kakva je prirodno trebala bitiSarajmen wrote:O događajima na području Prozora se može razmijeniti mišljenje na ovoj temi : konjic-vi-korpus-arbih-t142069.html
- Gojeni H
#659 Re: Mostar u ratu
tetejac wrote:Jedan od uzroka sigurno ali to se moglo drukčije riješiti.
I mi danas tako, cim je neko bezobrazan, podignemo haubice na brda i napadnemo njegov grad.
Ne vode se ratovi tako @tetejac. Ne znam jesi li naivan ili je ovo ono "daj da se nesto kaze".
- stakasa
#660 Re: Mostar u ratu
Kad je poceo otvoreni rat normalno da su napadali. I po Konjicu i Bugojnu i Varesu itd. Ali su dotad uradili ama bas sve da do rata ne dode. U Mostaru je bilo cisto jedan kroz jedan ili se i ovde ne slazemo? Evo konkretno te pitam za Mostar - ko je htjeo rat, ko ga je zapoceo, ko je prvi napao?tetejac wrote:S obzirom da me se par puta pitalo za Prozor i prozivalo kako izbjegavam odgovor, odgovorio sam kao što sam odgovorio za Mostar i Vranicu. I stojim pri tome da su Muslimani u Prozoru bili bahati i bezobrazni. Ne svi naravno. I kako je moguće da niko od vas ne kaže kako je bilo kad već pitate za Prozor? Evo jedno pitanje za forumaše. Ima li ijedan grad/mjesto u BiH da je Armija napala HVO i Hrvate? Ili baš ispade da su Hrvati i HVO sustavno i planski radili Muslimanima iza leđa. Htio sam malo popričati s vama, upoznat sam dosta dobro sa događanjima dole ali eto ispade kako ispade. Svi sve znaju u svi svoju priču pričaju. Pozdrav svima, ohladite malo prošlo je 25 godina od rata i dajte šansu maloj raji.
-
decembar2017
#661 Re: Mostar u ratu
stakasa wrote:Kad je poceo otvoreni rat normalno da su napadali. I po Konjicu i Bugojnu i Varesu itd. Ali su dotad uradili ama bas sve da do rata ne dode. U Mostaru je bilo cisto jedan kroz jedan ili se i ovde ne slazemo? Evo konkretno te pitam za Mostar - ko je htjeo rat, ko ga je zapoceo, ko je prvi napao?tetejac wrote:S obzirom da me se par puta pitalo za Prozor i prozivalo kako izbjegavam odgovor, odgovorio sam kao što sam odgovorio za Mostar i Vranicu. I stojim pri tome da su Muslimani u Prozoru bili bahati i bezobrazni. Ne svi naravno. I kako je moguće da niko od vas ne kaže kako je bilo kad već pitate za Prozor? Evo jedno pitanje za forumaše. Ima li ijedan grad/mjesto u BiH da je Armija napala HVO i Hrvate? Ili baš ispade da su Hrvati i HVO sustavno i planski radili Muslimanima iza leđa. Htio sam malo popričati s vama, upoznat sam dosta dobro sa događanjima dole ali eto ispade kako ispade. Svi sve znaju u svi svoju priču pričaju. Pozdrav svima, ohladite malo prošlo je 25 godina od rata i dajte šansu maloj raji.
Za Konjic ne znam ali za Bugojno 100 % nije Armija prva napala. Jesi li cuo za napad, otmicu i ubistvo policajaca iz mjesovite /zajednicke patrole a koji je bio okidac za sukobe? To Armija nije uradila vec kvislinzi.
Jesi li ikada cuo za masakar u Vrbanji a koji je poceo odma po izbijanju otvorenog sukoba, bilo je potpuno planirano unaprijed ? To Armija nije uradila vec kvislinzi.
A mjesecima prije toga su kvislinzi otimali i ubijali vojnike i civile Bosnjake, nekima se kosti ni danas nisu nasle.
I onda kazes da je Armija napala ??? Nemoj nasjedati kvislinskoj propagandi.
Isto tako za Vares, cuo si za Stupni Do i ko je taj zlocin izvrsio. Poslali kvislinzi pojacanje iz Kiseljaka preko cetnicke teritorije bas u cilju da isprovociraju i pokrenu sukobe i to sto su uradili u Stupnom Dolu je bio samo dio strategije koje su primjenjivali u drugim mjestima.
Bugojno, Travnik, Kakanj, Vares, Vitez...sva su to mjesta gdje su kvislinzi zapocinjali sukobe masakrima nad neduznim civilima
Znaci da sumiramo, u Bugojnu nije 100 % Armija bila prva koja je pocela sukobe. Armija je bila spremna ali nije pocinjala sukob i sto je bilo ekstremno vazno ni DB nije sjedila skrstenih ruku, bili su probuseni ko svicarski sir i da nije bilo tako pitanje je da li bi i ja i ti ovo danas pisali, ne bi samo Bugojno palo vec mnogo , mnogo vise. Zato na srecu pa je bilo pametenih i sposobnih ljudi koji su ih handrili u mozak a da nisu bili ni svjesni toga
-
decembar2017
#662 Re: Mostar u ratu
tetejac wrote:S obzirom da me se par puta pitalo za Prozor i prozivalo kako izbjegavam odgovor, odgovorio sam kao što sam odgovorio za Mostar i Vranicu. I stojim pri tome da su Muslimani u Prozoru bili bahati i bezobrazni. Ne svi naravno. I kako je moguće da niko od vas ne kaže kako je bilo kad već pitate za Prozor? Evo jedno pitanje za forumaše. Ima li ijedan grad/mjesto u BiH da je Armija napala HVO i Hrvate? Ili baš ispade da su Hrvati i HVO sustavno i planski radili Muslimanima iza leđa. Htio sam malo popričati s vama, upoznat sam dosta dobro sa događanjima dole ali eto ispade kako ispade. Svi sve znaju u svi svoju priču pričaju. Pozdrav svima, ohladite malo prošlo je 25 godina od rata i dajte šansu maloj raji.
Znaci opravdanje za planirani napad na Prozor , koji je poceo tako sto su pojacanja iz Hercegovine pod izgovorom da salju za Jajce,a u Jajce su kvisnzli vec bili napustili linije odbrane danima prije, i okupirali grad, Bosnjake zatvorili, protjerali a privatne objekte popljackali i popalili je " bahati i bezobrazni" ???
Da je bahatost i bezobrazluk opravdanje za bilo sta kvislinskog uha ne bi ostalo u Bosni ali na srecu nije tako, i ne znam da li si bezobrazan ili glup ali to sto ti tvrdis je vec pokusano na sudu i dokazano kao laz.
Last edited by decembar2017 on 10/04/2018 09:29, edited 1 time in total.
-
veliki_ah
#663 Re: Mostar u ratu
Znam ja sve šta je bilo u prozoru, ali nije dozvoljeno na ovoj temi o tome. Također, ne želim o tome s tobom polemisati jer se vidi da si ispranog mozga bez trunke želje da sagledaš realne činjenice.tetejac wrote:S obzirom da me se par puta pitalo za Prozor i prozivalo kako izbjegavam odgovor, odgovorio sam kao što sam odgovorio za Mostar i Vranicu. I stojim pri tome da su Muslimani u Prozoru bili bahati i bezobrazni. Ne svi naravno. I kako je moguće da niko od vas ne kaže kako je bilo kad već pitate za Prozor? Evo jedno pitanje za forumaše. Ima li ijedan grad/mjesto u BiH da je Armija napala HVO i Hrvate? Ili baš ispade da su Hrvati i HVO sustavno i planski radili Muslimanima iza leđa. Htio sam malo popričati s vama, upoznat sam dosta dobro sa događanjima dole ali eto ispade kako ispade. Svi sve znaju u svi svoju priču pričaju. Pozdrav svima, ohladite malo prošlo je 25 godina od rata i dajte šansu maloj raji.
- Nekako s proljeća
-
invincible1921
#665 Re: Mostar u ratu
KAKO SU REPORTERI CNN-A I BBC-A IZVJEŠTAVALI ‘93. IZ MOSTARA

Priča iz ratnog Mostara 1993. godine – izvještaj koji je oslikao zonu konflikta i razgraničenja u tom podijeljenom gradu koju je pratio međunarodni nagrađivani reporter, tadašnji CNN-ov reporter Brent Sadler. Ovo je izvještaj koji je tada iz Mostara po prvi put predstavljen svijetu.
Samo je jedan način ulaska i izlaska za bosanske muslimane u odbrani ili bijegu iz grada Mostara. Udaljena planinska staza je jedina preostala nada za ljude u strahu i očaju.
Iscrpljene grupe muškaraca, žena i djece drže se zajedno u više od 60 kilometara fizičke izdržljivosti. To je put tuge. I ekzodus očaja. Mnogi od njih nisu spremni za ovaj poduhvat. Mnoge žene prelaze put u ne više od papuča. Snažniji nose slabije. Strari i gladni često padaju. Nose sa sobom tek toliko da prežive, malo hrane, nešto vode, oružje da se zaštite od pljačkaša. Raštrkani, grupe ljudi ostale ni sa čim, bez sigurnosti kojoj mogu poći.
Pronašli smo ih mnogo kilometara prije njihove destinacije nakon što smo pratili bosanske naoružane vojnike s natovarenim konjima.
Visoko u planini Prenj, nekoliko dana hoda do kraja putovanja, udaljene Jablanice. Ovo je mjesto odmora, pričanja bolnih priča.
“Nas su protjerali s Bune, bili su to HVO, Hrvati, devet kuća je i jedna džamije su spaljene, ubili su dvojicu naših muškaraca i spalili njihova tijela. Vidjeli smo svojim očima kada su ih ubili!”.
Žene kažu da su svi muškarci muslimani u dijelu Mostara pod kontrolom Hrvata bili zarobljeni, ali da je oko 60 njih pušteno. Kulić Salin nije mogao pronaći svoju suprugu, dok su njegovi sinovi još u zatvoru. Naprijed i nazad, lanac dostave se priključuje, izbjeglice van, a municija, a nabdijevanje unutra.
Mostar je pod opsadom već više od stotinu dana, sve pomaže. Osamnaestogodišnji Adnan Selimović hodao je šest dana da smogne samo dio onoga što je potrebno, torbu lijekova.
“Moram pomoći svom gradu. Grad umire. Moram učiniti nešto.”
Dvije trećine puta do Mostara, bosanska vladina organizacija iz Sarajeva bila je u nevolji. Vođa je teško hodao. Ostali čuvaju svaki amper snage kako bi uspjeli.
“Znamo da je više od 150.000 ljudi prinuđeno da bježi iz svojih domova. Želimo vidjeti šta se tamo dešava.”
U suton, još jedna prepreka, HVO Hrvati okupirali planinu. konji se provlače. U potpunom mraku, provlačenje kroz razgraničenje uz bosanske borce, prolaz kroz borbene linije. Znaci vatre s jedne strane, ljuta borbena vatra od paljbe s druge. Možete namirisati borbe, osjetiti strah. I kada se mrak podigao, ovo je slika mostarske ludnice.
Stotinu kilometara na sat vožnja kroz ulice, kroz snajpersku vatru i granate. Linije borbe su jedna na drugoj. Čujete metke kako se odbijaju. Muslimanski dijelovi su beživotna scena devastacije.
“Nemamo se odakle snabdijevati, ne daju nam humanitarnu pomoć, hiljade su izbjeglica!”
Najmanje 55 hiljada ljudi je zatočeno u ruševinama.
“Bosanske vladine snage drže mračnu odlučnost, borbe blizu centrale, ne očekuje se milost – ne pruža se milost. Život ovisi o koncu.”
“Ovo je pakao! Ovdje nemamo ništa. Nemamo hranu, nemamo vodu, nemamo struju.”
Za skupljanje vode je potrebna hrabrost. Kanta riječne vode može skupo koštati.. Cijena je u životima i udovima. Jedina bolnica je prepuna ljudi,onih koji su pokušali uzeti vodu. Iza ove užasne maske krvi i posjekotina je desetogodišnja Selma Hundur. Granata je pala dok je ležala u krevetu. Selma je izgubila svoje lice i desnu ruku kada je ta granata pogodila njihov dom. Možda neće preživjeti, nikakva hitna medicinska evakuacja nije planirala. Njena majka Normana moli za pomoć.
“Jako je hrabra. Selma je bila lijepa. Zašto ona? Divna je!”
Postoji samo jedna operaciona sala. Hirurzi su obučeni samo do struka zato što im nedostaje osnovna sterilna oprema. Rade neumorno kako bi zaustavili krvarenje.
Na liniji odbrane vojska enklave je na samo 10 metara od hrvatskih snaga. “Ovdje nema pobjednika. Svi gube i umiru.”
Na ničijoj zemlji leš se raspada na nepodnošljivoj vrućini. Muslimani smatraju kako Hrvati etnički čiste njihov grad. U bolnici, Zejna Bašić je teško ranjena. Pogođena je u rame i nogu. Vješalica drži infuziju. Slaba je, ali želi govoriti.
Hrvatski ekstremista, kaže, dao joj je pet minuta da spremi stvari i napusti dom. Kaže, tjerali su nas da idemo preko prve linije i hodamo sredinom ceste.
“Netko je zapucao, moj muž je pao, ustao se pa potrčao. Čulo se još pucnjeva. Poginuo je. Pogođena sam dva puta u pokušaju da pobjegnem.”
U ulici naziva broj 37 njen muž, Ćamil Bašić, je ležao u lokvi vlastite krvi, stvari su razbacane. Baš kao što je njegova supruga opisala njihove posljednje zajedničke trenutke. Borba i patnja se ovdje odvijaju bez kontrole. Uglavnom neprimijetno. UN pokušava da prekine opsadu i ubijedi Bosanske Hrvate da prestanu koristiti hranu i ubijanje nevinih ljudi kao grozno oružje rata. Nema odgovora na molbu.
Brent Sadler, iz Mostara (Boldiarno su izajve građana)

Priča iz ratnog Mostara 1993. godine – izvještaj koji je oslikao zonu konflikta i razgraničenja u tom podijeljenom gradu koju je pratio međunarodni nagrađivani reporter, tadašnji CNN-ov reporter Brent Sadler. Ovo je izvještaj koji je tada iz Mostara po prvi put predstavljen svijetu.
Samo je jedan način ulaska i izlaska za bosanske muslimane u odbrani ili bijegu iz grada Mostara. Udaljena planinska staza je jedina preostala nada za ljude u strahu i očaju.
Iscrpljene grupe muškaraca, žena i djece drže se zajedno u više od 60 kilometara fizičke izdržljivosti. To je put tuge. I ekzodus očaja. Mnogi od njih nisu spremni za ovaj poduhvat. Mnoge žene prelaze put u ne više od papuča. Snažniji nose slabije. Strari i gladni često padaju. Nose sa sobom tek toliko da prežive, malo hrane, nešto vode, oružje da se zaštite od pljačkaša. Raštrkani, grupe ljudi ostale ni sa čim, bez sigurnosti kojoj mogu poći.
Pronašli smo ih mnogo kilometara prije njihove destinacije nakon što smo pratili bosanske naoružane vojnike s natovarenim konjima.
Visoko u planini Prenj, nekoliko dana hoda do kraja putovanja, udaljene Jablanice. Ovo je mjesto odmora, pričanja bolnih priča.
“Nas su protjerali s Bune, bili su to HVO, Hrvati, devet kuća je i jedna džamije su spaljene, ubili su dvojicu naših muškaraca i spalili njihova tijela. Vidjeli smo svojim očima kada su ih ubili!”.
Žene kažu da su svi muškarci muslimani u dijelu Mostara pod kontrolom Hrvata bili zarobljeni, ali da je oko 60 njih pušteno. Kulić Salin nije mogao pronaći svoju suprugu, dok su njegovi sinovi još u zatvoru. Naprijed i nazad, lanac dostave se priključuje, izbjeglice van, a municija, a nabdijevanje unutra.
Mostar je pod opsadom već više od stotinu dana, sve pomaže. Osamnaestogodišnji Adnan Selimović hodao je šest dana da smogne samo dio onoga što je potrebno, torbu lijekova.
“Moram pomoći svom gradu. Grad umire. Moram učiniti nešto.”
Dvije trećine puta do Mostara, bosanska vladina organizacija iz Sarajeva bila je u nevolji. Vođa je teško hodao. Ostali čuvaju svaki amper snage kako bi uspjeli.
“Znamo da je više od 150.000 ljudi prinuđeno da bježi iz svojih domova. Želimo vidjeti šta se tamo dešava.”
U suton, još jedna prepreka, HVO Hrvati okupirali planinu. konji se provlače. U potpunom mraku, provlačenje kroz razgraničenje uz bosanske borce, prolaz kroz borbene linije. Znaci vatre s jedne strane, ljuta borbena vatra od paljbe s druge. Možete namirisati borbe, osjetiti strah. I kada se mrak podigao, ovo je slika mostarske ludnice.
Stotinu kilometara na sat vožnja kroz ulice, kroz snajpersku vatru i granate. Linije borbe su jedna na drugoj. Čujete metke kako se odbijaju. Muslimanski dijelovi su beživotna scena devastacije.
“Nemamo se odakle snabdijevati, ne daju nam humanitarnu pomoć, hiljade su izbjeglica!”
Najmanje 55 hiljada ljudi je zatočeno u ruševinama.
“Bosanske vladine snage drže mračnu odlučnost, borbe blizu centrale, ne očekuje se milost – ne pruža se milost. Život ovisi o koncu.”
“Ovo je pakao! Ovdje nemamo ništa. Nemamo hranu, nemamo vodu, nemamo struju.”
Za skupljanje vode je potrebna hrabrost. Kanta riječne vode može skupo koštati.. Cijena je u životima i udovima. Jedina bolnica je prepuna ljudi,onih koji su pokušali uzeti vodu. Iza ove užasne maske krvi i posjekotina je desetogodišnja Selma Hundur. Granata je pala dok je ležala u krevetu. Selma je izgubila svoje lice i desnu ruku kada je ta granata pogodila njihov dom. Možda neće preživjeti, nikakva hitna medicinska evakuacja nije planirala. Njena majka Normana moli za pomoć.
“Jako je hrabra. Selma je bila lijepa. Zašto ona? Divna je!”
Postoji samo jedna operaciona sala. Hirurzi su obučeni samo do struka zato što im nedostaje osnovna sterilna oprema. Rade neumorno kako bi zaustavili krvarenje.
Na liniji odbrane vojska enklave je na samo 10 metara od hrvatskih snaga. “Ovdje nema pobjednika. Svi gube i umiru.”
Na ničijoj zemlji leš se raspada na nepodnošljivoj vrućini. Muslimani smatraju kako Hrvati etnički čiste njihov grad. U bolnici, Zejna Bašić je teško ranjena. Pogođena je u rame i nogu. Vješalica drži infuziju. Slaba je, ali želi govoriti.
Hrvatski ekstremista, kaže, dao joj je pet minuta da spremi stvari i napusti dom. Kaže, tjerali su nas da idemo preko prve linije i hodamo sredinom ceste.
“Netko je zapucao, moj muž je pao, ustao se pa potrčao. Čulo se još pucnjeva. Poginuo je. Pogođena sam dva puta u pokušaju da pobjegnem.”
U ulici naziva broj 37 njen muž, Ćamil Bašić, je ležao u lokvi vlastite krvi, stvari su razbacane. Baš kao što je njegova supruga opisala njihove posljednje zajedničke trenutke. Borba i patnja se ovdje odvijaju bez kontrole. Uglavnom neprimijetno. UN pokušava da prekine opsadu i ubijedi Bosanske Hrvate da prestanu koristiti hranu i ubijanje nevinih ljudi kao grozno oružje rata. Nema odgovora na molbu.
Brent Sadler, iz Mostara (Boldiarno su izajve građana)
-
blecak
#666 Re: Mostar u ratu
Šira slika... doslovno. Kad "čovjek" postane zvijer.Sarajmen wrote:
00-05-1993
The tense peace in Mostar was broken when the town became the scene of a bitter battle between Croats and Muslims. Guns in hand, Croat soldiers practiced ethnic cleansing from one house to the net, taking some 1,500 Muslim prisoners. Croatia's attacks on the historic city caused irreparable damage, and the population paid a high price in human suffering.
Izvor: http://www.worldpressphoto.org/collecti ... /jon-jones

Opis razglednice: Croatian Militiaman Attacking Muslims

Čestitam, postao si poznat po pucanju iz nečije spavaće.
-
BISTRIK100
-
blecak
#668 Re: Mostar u ratu
Bio je. To ne znači da u čovjeku treba da se izgubi ljudskost, osjećaj za pravdu i opravdanost nekog čina, a još manje da se to ne može u normalnim okolnostima nazvati pravim imenom i ispravno okarakterisati.Slobodanko wrote:pa rat je , trebao se izut ?
Od "vojnika" na prvoj slici koji cilja u "metu", dobijemo jasno demaskiranog pritajenog kokošara i ubicu koji sjedeći na stolici ili ležeći prije toga iza zastora tuđeg stana vreba žrtvu i to vjerovatno civilnu. Pravi vojnički ambijent, zamalo pa rovovski sa izloženih preko 50% tijela.
..niti znači da neko ko napiše 6 riječi i pri tome napravi 7 pravopisnih grešaka ima alibi. I za to ima adekvatan izraz.
Znam da ovo neće imati učinka na tvoju savjest i zato me zaobiđi. Na takve sam slučajeve odavno prestao gubiti vrijeme.
Par video priloga na temu:
The weekly new program: Mostar...once upon a time - L'Hebdo: Il y avait une ville: Mostar, RTBF / Belgium, 1994
News 13/05/1993
-
blecak
#669 Re: Mostar u ratu
Pucati (prva slika) iz tuđeg stana radi poziranja?
Mislim da bi i ovaj glavonja pozer tražio da ga ne braniš više.
Komentarišemo 25 godina nakon ovog događaja u mirnodopskim uslovima, čisto radi reference.
Mislim da bi i ovaj glavonja pozer tražio da ga ne braniš više.
Komentarišemo 25 godina nakon ovog događaja u mirnodopskim uslovima, čisto radi reference.
-
tetejac
#670 Re: Mostar u ratu
Ne znam šta je sporno na ovoj fotografiji da se ovako raspravlja? Prva crta, ulične borbe. Zbog čega se ovaj borac naziva kokošar, ubica? Vojnik si, ideš na prvu crtu u ulične borbe, šta treba nego da pucaš? Da na neprijatelja bacaš bombone umjesto bombe? Kakve gluposti.
- Gojeni H
#671 Re: Mostar u ratu
Slobodanko wrote: praljkovacu jel..jesi moderator , pravi....popij ti serbe od rahmetli zlocinca Rasima Delica,sto ga slavite uz vojne pocasti neki dan
ps nadam se da je heroj sa slike skkino kojeg isilovca s onog prozora
Kako ovaj forum zapadnu uvijek intelektualni karakteri sa druge strane?
- Gojeni H
#672 Re: Mostar u ratu
Bucko iz mahale wrote: Ovaj na slici je Nino Pehar...Vrlo poznat lik iz Santiceve
-
decembar2017
#673 Re: Mostar u ratu
tetejac wrote:Ne znam šta je sporno na ovoj fotografiji da se ovako raspravlja? Prva crta, ulične borbe. Zbog čega se ovaj borac naziva kokošar, ubica? Vojnik si, ideš na prvu crtu u ulične borbe, šta treba nego da pucaš? Da na neprijatelja bacaš bombone umjesto bombe? Kakve gluposti.
Ma nije sporno vec im je cudno da su kvislinzi bili na prvoj liniji, obicno ih se moglo vidjeti na barikadama kada se pljackala humanitarna pomoc ili uz okretanje janjaca sa cetnicima kada su dogovarali saradnju.
Kada bi ih poslali na prvu liniju obicno bi zaj*bali stvar, kako onda kada su poklopili one ustase iz hv artiljerijom dole juzno od Mostara, ima spomenik poginulim uzp-ovcima samo ne stoji da su ih ubili dodikovi rvati
-
tetejac
#674 Re: Mostar u ratu
decembar2017, who is currently on your ignore list, made this post.
Display this post.
Ti, plum i ona dva Mostarca mi se ne trebate obraćati. Nema smisla.
Display this post.
-
decembar2017
#675 Re: Mostar u ratu
tetejac wrote:decembar2017, who is currently on your ignore list, made this post.
Display this post.
Pratis ti , pratis sta se pise ali ionako nisam zbog tebe napisao vec vise da posjeticima teme objasnim koliko su bili sposobni kvislinzi u borbi. Nema ni jedne bitke ili operacije da su kvislinzi sami odradili, ili su im to odradili hv , cetnici ili Armija.