Mostar u ratu
-
mostarac1905
#451 Re: Mostar u ratu
@stakasa: Ti stvarno misliš da HVO (uz pomoć i podršku HV-a u ljudstvu i logistici) nije mogao ovladati cijelim Mostarom 1993?
- stakasa
#452 Re: Mostar u ratu
E dobro, zasto nije ovladao uz pomoc HV-a u ljudstvu i logistici?mostarac1905 wrote:@stakasa: Ti stvarno misliš da HVO (uz pomoć i podršku HV-a u ljudstvu i logistici) nije mogao ovladati cijelim Mostarom 1993?
Naravno da mislim. Znam da nije mogao
-
invincible1921
#453 Re: Mostar u ratu
Nisam ja rekao da su samo dvije familije to si ti nesto pobrko,,,ja sam rekao i prije tvog posta da predpostavljam da ih je bilo vise. Međutim ti hoces sa tim mizernim brojem bosnjaka koji je ostao nakon prvih dana sukoba u zapadnom mostaru da prikazes da nije bilo klasicno etnicko ciscenje ...mostarac1905 wrote:ma kakvi, onako je kako oni kažu. Ništa nisu imali sa srbima iz vlastitog zaleđa, u zapadnom Mostaru živjele su dvije familije nehrvata... Kaže lik korektan si, a on isto kao korektan na ovih milion strana nije u stanju napisat, stani malo, kakve 2 familije..Kokta1 wrote:Mene zivo zanima kako ti se da pisati ovolike lazi i gluposti? jesu li Alija i Franjo sjeli i potpisali? jeste li vi sa Srbima surovali oko Mostara, kupovali, placali potporu? to sto si napisao kilometarski post, nebude nikoga ubijedilo da je to tak bilokoja gomila glupisti....i obda kaze sto pises na njihovom forumu, pa ovdje dvojca pisu bedastoce i friziraju hisoriju, povjest je dapace, sasvim.drugacija
Preimenujte ovo u historija (ili je kod vas istorija, nisam siguran) iz bošnjačkog ugla. I sve 5.
Sad opet pobrišite post jer vam ne odgovara drukčije viđenje.
Ako cemo o ostalom jedno je drugacije vidjenje, a druga stvar pisanje neistina. Citav svijet prica jedno samo vi drugo i sta sad uzecemo kao relevantno to vase?
Ovaj kokta dodje i napise meni da lazem a sve sto sam pisao je tacno da ne moze tacnije bit, ali eto ako je on tako reko onda je to sigurno tacno.
Nije mogao HVO ovladat jer da jest mogao, on bi ovladao. Porazen je od vojske koja je bila u potpunoj blokadi sa svih strana, bez hrane municije ivode. Da je mogao ti bi danas zivio u Hrvatskoj i nemoj mi bgt opet pricu o tome kako to nije bio cilj.Kad Praljak i Boban javno kazu da jest, kad postoji sto i jedan dokaz da jest..
-
mostarac1905
#454 Re: Mostar u ratu
ja opet pišem svoje mišljenje, svoja sjećanja. Da je cilj bio etničko čišćenje očistili bi zapadni dio grada bez problema. A i sam kažeš da nikad nije očišćen, nego pojedini dijelovi grada. Prvi, po meni legitiman cilj je skonoiti vojno sposobne bošnjake, drugi cilj bila je bezočna pljačka koju su vršili dijelovi postrojbi (ako napišem one za koje znam - paravojne, bit će da bbranim neke druge koje su isto imale kontrolu nad tim područjima, pa neka ostane ovako. samo neodgojena stoka unutar hr jedinica.)
Planovi su se u ratu mijenjali, krajem 1991. godine tuđman priča jedno, 1993. nešto treće. Samo vaditi dijelove iz konteksta kako je to rađeno i u haagu i kako se radi po forumima vi možete, ja ne moram. Recimo na suđenju Gotovini i ostalima su brijunske transkripte tumačili na jedan način na prvom, na drugi način na drguom stupnju. Rezultat jednom 25 godina, drugi put slobodan čovjek.
Tako ja mogu izvaditi alijinu islamsku deklaraciju npr. smiješno.
Svoja sjećanja pišem i nIkad u ratu nisam čuo nikakav konkretan plan za oslobađanje (iz mog kuta gledanja) istočnog dijela grada. A naslušao sam se svega. Ovladati dijelom grada u blokadi i ne bi bio problem to sam 100% uvjeren jer znamo čime se sve raspolagalo, ali šta sa desecima tisuća izbjeglica.
Oslobađanje krajine i dijela slavonije pod srpskom kontrolom tad bi za Hrvatsku postalo utopija. Mi smo tu bili samo moneta za potkusurivanje primarnih planova šire hr politike.
Od referenduma 1991. mi smo znali odakle smo i gdje nam je mjesto, na koji način ostvariti ravnopravnost unutar ovakve države drugi je par rukava.
Planovi su se u ratu mijenjali, krajem 1991. godine tuđman priča jedno, 1993. nešto treće. Samo vaditi dijelove iz konteksta kako je to rađeno i u haagu i kako se radi po forumima vi možete, ja ne moram. Recimo na suđenju Gotovini i ostalima su brijunske transkripte tumačili na jedan način na prvom, na drugi način na drguom stupnju. Rezultat jednom 25 godina, drugi put slobodan čovjek.
Svoja sjećanja pišem i nIkad u ratu nisam čuo nikakav konkretan plan za oslobađanje (iz mog kuta gledanja) istočnog dijela grada. A naslušao sam se svega. Ovladati dijelom grada u blokadi i ne bi bio problem to sam 100% uvjeren jer znamo čime se sve raspolagalo, ali šta sa desecima tisuća izbjeglica.
Oslobađanje krajine i dijela slavonije pod srpskom kontrolom tad bi za Hrvatsku postalo utopija. Mi smo tu bili samo moneta za potkusurivanje primarnih planova šire hr politike.
Od referenduma 1991. mi smo znali odakle smo i gdje nam je mjesto, na koji način ostvariti ravnopravnost unutar ovakve države drugi je par rukava.
- stakasa
#455 Re: Mostar u ratu
Ok, necemo visemostarac1905 wrote:ja opet pišem svoje mišljenje, svoja sjećanja. Da je cilj bio etničko čišćenje očistili bi zapadni dio grada bez problema. A i sam kažeš da nikad nije očišćen, nego pojedini dijelovi grada. Prvi, po meni legitiman cilj je skonoiti vojno sposobne bošnjake, drugi cilj bila je bezočna pljačka koju su vršili dijelovi postrojbi (ako napišem one za koje znam - paravojne, bit će da bbranim neke druge koje su isto imale kontrolu nad tim područjima, pa neka ostane ovako. samo neodgojena stoka unutar hr jedinica.)
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#456 Re: Mostar u ratu
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» Kokta1
» Kokta1
-
mostarac_2009
#457 Re: Mostar u ratu
Kakvih 5000 Bosnjaka u tkz. "zapadnom" Mostaru???? Do kraja 1993. ih nije ostalo ni 1000 mozda. I to 1000 su mozda bili ili starci ili iz mjesanih brakova, ili pokoji balija koji je stao na ustasku stranu, vjerovatno iz straha.stakasa wrote:Ja sam ti napisao da si korektan a u postu prije toga da se nije radilo o dvije famile ne 5 000+ muslimana na desnoj strani. E sada sto ti neces normalno da diskutujes, to je druga stvar.mostarac1905 wrote:ma kakvi, onako je kako oni kažu. Ništa nisu imali sa srbima iz vlastitog zaleđa, u zapadnom Mostaru živjele su dvije familije nehrvata... Kaže lik korektan si, a on isto kao korektan na ovih milion strana nije u stanju napisat, stani malo, kakve 2 familije..Kokta1 wrote:Mene zivo zanima kako ti se da pisati ovolike lazi i gluposti? jesu li Alija i Franjo sjeli i potpisali? jeste li vi sa Srbima surovali oko Mostara, kupovali, placali potporu? to sto si napisao kilometarski post, nebude nikoga ubijedilo da je to tak bilokoja gomila glupisti....i obda kaze sto pises na njihovom forumu, pa ovdje dvojca pisu bedastoce i friziraju hisoriju, povjest je dapace, sasvim.drugacija
Preimenujte ovo u historija (ili je kod vas istorija, nisam siguran) iz bošnjačkog ugla. I sve 5.
Sad opet pobrišite post jer vam ne odgovara drukčije viđenje.
Pusti supljake sto ih taj gore valja. Vidis da se sa njim ne moze ni raspravljati kad mu je ispran mozak...kao i mnogoj omladini danas u tkz. "zapadnom" Mostaru...
Ja sam se krio na "zapadnoj" strani, a jedan dan proveden u toj torturi od ustaskih terorista, ja ne bih ni najvecem dusmaninu preporucio! Ljudi su preko noci nestajali i mnogi do dan danas nisu nadjeni.
-
invincible1921
#458 Re: Mostar u ratu
Izmedju 16 i 60 godina tesko ko da je ostao na zapadnoj obali. Ko je uhvacen prvih dana sukoba taj je proveo torturu u logru ili zavrsio sa metkom u potiljku. Ovaj mi govori o nekakvim pravima ratnih zarobljenika, a u mostaru na zapadnoj obali tada ljudi ubijani zbog amblema armije u kuci...
Sta kaze banovani nam "susjed" slikali se sa kukastim krstom iz zaj.ebancije
nikad po imenu brigade i oznakama ostalim ne bih pomislio da su fasisti
@mostarac1905 ratni planovi se mijenjali? Pa normalno da jesu kad su dobili po nosu u Bugojnu, Travniku, Zenici. Varesu,,,ostali okruzeni u dvije enklave u srednjoj bosni, kad su izgubili svaku mogucnost da zauzmu mostar i g.vakuf onda je bilo daj sta das...
I neki dan ti zaboravih odgovorit na jedan jako interesantan natpis koji sam procitao kod tebe ili kod onog kokte kaze ...parafraziram "Armija je htjela ostvariti zlocinacki i agrsivni cilj izlaza na more". A izvini molim te zbog cega ili koga jedna ligitmna vojska medjunarodno priznate drzave ne moze da dodje na svoj teritoriji? Znci klasicna pobuna kao sto je bio slucaj u vasoj lijepoj i dragoj hrvatskoj, ali tad je sve jasno tu nemate dileme
Mi smo saradjivali sa VRS jer smo morali nismo imali drugog izbora i ja koliko znam taj slucaj je samo zabiljezen u Mostaru tesko da sam cuo jos negdje. Sa druge starne HVO i VRS su sradjivali eo recimo u srajevu od pocetka rata pa dok nisu utekli prema kiseljaku preko teriotrije VRS. Sardnjaa HVOa i VRS je bila na najvisem nivou u okviru veceg plana i interesa...pa gdje zivis ti covjece ? 21 vijek sto i jedno priznanje od direktnih aktera dogadjaja, sto i jedan dokument, sto i jedna arbitraza stranaca i sve pokazuju isto samo vi hrvati pricate drugacije ...
Sarinic i Tudjman su imali izravnu vezu sa Beogradom mogli su ih nazvat ko sto sad ja tebe mogu nazvat na mobitel. Nesto se ne sjecam da je vrh Armije i BiH imao tkavo nesto niti da je trazio da ima
Sta kaze banovani nam "susjed" slikali se sa kukastim krstom iz zaj.ebancije
@mostarac1905 ratni planovi se mijenjali? Pa normalno da jesu kad su dobili po nosu u Bugojnu, Travniku, Zenici. Varesu,,,ostali okruzeni u dvije enklave u srednjoj bosni, kad su izgubili svaku mogucnost da zauzmu mostar i g.vakuf onda je bilo daj sta das...
I neki dan ti zaboravih odgovorit na jedan jako interesantan natpis koji sam procitao kod tebe ili kod onog kokte kaze ...parafraziram "Armija je htjela ostvariti zlocinacki i agrsivni cilj izlaza na more". A izvini molim te zbog cega ili koga jedna ligitmna vojska medjunarodno priznate drzave ne moze da dodje na svoj teritoriji? Znci klasicna pobuna kao sto je bio slucaj u vasoj lijepoj i dragoj hrvatskoj, ali tad je sve jasno tu nemate dileme
Mi smo saradjivali sa VRS jer smo morali nismo imali drugog izbora i ja koliko znam taj slucaj je samo zabiljezen u Mostaru tesko da sam cuo jos negdje. Sa druge starne HVO i VRS su sradjivali eo recimo u srajevu od pocetka rata pa dok nisu utekli prema kiseljaku preko teriotrije VRS. Sardnjaa HVOa i VRS je bila na najvisem nivou u okviru veceg plana i interesa...pa gdje zivis ti covjece ? 21 vijek sto i jedno priznanje od direktnih aktera dogadjaja, sto i jedan dokument, sto i jedna arbitraza stranaca i sve pokazuju isto samo vi hrvati pricate drugacije ...
Sarinic i Tudjman su imali izravnu vezu sa Beogradom mogli su ih nazvat ko sto sad ja tebe mogu nazvat na mobitel. Nesto se ne sjecam da je vrh Armije i BiH imao tkavo nesto niti da je trazio da ima
-
mostarac1905
#459 Re: Mostar u ratu
Neka ostane zabiljezeno i ovo.invincible1921 wrote:Izmedju 16 i 60 godina tesko ko da je ostao na zapadnoj obali. Ko je uhvacen prvih dana sukoba taj je proveo torturu u logru ili zavrsio sa metkom u potiljku. Ovaj mi govori o nekakvim pravima ratnih zarobljenika, a u mostaru na zapadnoj obali tada ljudi ubijani zbog amblema armije u kuci...
Sta kaze banovani nam "susjed" slikali se sa kukastim krstom iz zaj.ebancije![]()
Kako "nisu suradjivali" hrvatska i bosnjacka strana najbolje dokazuju tisuce bosnjaka u izbjeglistvu na moru, stotine ranjenika po splitskoj bolnici itd.
Btw invincibile, alija izetbegović je 1992. kao predsjednik predsjedništva bih u ustav unio hvo kao legitimnu vojnu silu na teritoriju herceg-bosne (krajem 1991. mu nije smetala
mostarac_2009 dođe sa 'dvije familije' na 1000 bošnjaka. nadolaziš i ti.
- horkesh
#460 Re: Mostar u ratu
To nije tačno. Ponavljaš propagandne floskule koje su, pa, laži.mostarac1905 wrote:
Btw invincibile, alija izetbegović je 1992. kao predsjednik predsjedništva bih u ustav unio hvo kao legitimnu vojnu silu na teritoriju herceg-bosne (krajem 1991. mu nije smetala), tako da nemas potrebe srati o 'legitimnim' i 'nelegitimnim' vojskama.
Ali jeste tačno da su se vrhuške "Herceg-Bosne" i "RS-a" sastali u maju 1992. godine i proglasili rat između njih "završenim".
-
MLA_333
#461 Re: Mostar u ratu
Dokumentarac iz Mostara 1993, dobrim dijelom s hrvatske strane, nazalost na njemackim.
Interesantno, napocetku vojnik s snajperom je Bosnjak.
https://www.youtube.com/watch?v=KNsE1Buxw-s&t=777s
-
mostarac_2009
#462 Re: Mostar u ratu
Em sto ti je mozak ispran, nisi naucio jos ni citati. Haj da te ne tjeram da ponavljas gradivo, samo cu citirati sta sam napisao u ranijim postovima. U mojoj zgradi su ostale do kraja rata 2 familije, ili bolje reci 2 parcijalne familije. Jedna familija su bili psihicki bolesnici, a druga familija su bili srcani bolesnici, koji su jedva i prezivjeli. Kako su opstali? Jedan razlog sigurno je sto su zivjeli u malo jednosbnom stanu, pa nije bojovnike zanimao mal stancic. Drugi razlog je moguc da ih je zastitio komsija hrvat. Treca opcija je mozda da su imali nekoga u HVO ko ih je stitio. Cetvrta opcija je da ih "predsjednik" kucnog savjeta nije prijavio kad bi ustase dolazile da kupe/protjeruju. Jos jednom ponavljam, svaka zgrada je imala po jedenog ili vise ustasa koji su imali spisak svih Bosnjaka u zgradi, i taj bi izdavao i pokazivao od vrata do vrata drogiranim ustaskim teroristima u kojem stanu/kuci se nalaze Bosnjaci. Scenario zvuci poznat? Da, ovakve si scene mogao gledati kad su nacisti kupili jevreje u 2. svjetskom ratu. A ako si imao dovoljno godina tada, takve scene si mogao gledati i pred nosom kad preko noci protjeruju komsije Bosnjake. Oni koji su bili protjerani su imali srecu, jer ih je na drugoj strani cekala sloboda. Ljude je gutala noc i zavrsavali bi u dosta slucajeva zaklani i ubijeni. A ti koliko ti je ispran mozak se sigurno toga i ponosis?mostarac1905 wrote:Neka ostane zabiljezeno i ovo.invincible1921 wrote:Izmedju 16 i 60 godina tesko ko da je ostao na zapadnoj obali. Ko je uhvacen prvih dana sukoba taj je proveo torturu u logru ili zavrsio sa metkom u potiljku. Ovaj mi govori o nekakvim pravima ratnih zarobljenika, a u mostaru na zapadnoj obali tada ljudi ubijani zbog amblema armije u kuci...
Sta kaze banovani nam "susjed" slikali se sa kukastim krstom iz zaj.ebancije![]()
Kako "nisu suradjivali" hrvatska i bosnjacka strana najbolje dokazuju tisuce bosnjaka u izbjeglistvu na moru, stotine ranjenika po splitskoj bolnici itd.
Btw invincibile, alija izetbegović je 1992. kao predsjednik predsjedništva bih u ustav unio hvo kao legitimnu vojnu silu na teritoriju herceg-bosne (krajem 1991. mu nije smetala), tako da nemas potrebe srati o 'legitimnim' i 'nelegitimnim' vojskama.
-
mostarac_2009
#463 Re: Mostar u ratu
Bilo je balija u ustasama, ali to je rijetkost. Neki mozda iz mjesanih brakova, neki ostaci Jukinih paravnojnih jedinica, a jedan dio mozda iz straha sto su ostali a nisu smjeli pobjeci jer im je ostala familija ucjenjena u "zapadnom" dijelu. Ali ponavaljam, malo je takvih bilo.MLA_333 wrote:Dokumentarac iz Mostara 1993, dobrim dijelom s hrvatske strane, nazalost na njemackim.
Nego, interesantan dio iz tog videa je taj drugi momak na pocetku snimka.. Zoran Laketa (srbin), bio u ustasama. Brat mu bio u ARBiH, a otac u cetnicima. Ima na ovom snimku Zoran prica svoju verziju iz rata:
-
mostarac_2009
#464 Re: Mostar u ratu
Pocetak snimka je ustaska linija (bunker) u Bakijinoj Luci u onim niskim zgradama uz samu Neretvu. Preko puta je Sjeverni logo, a onda dalje Zalik.MLA_333 wrote:Dokumentarac iz Mostara 1993, dobrim dijelom s hrvatske strane, nazalost na njemackim.
-
baraba_mo
#465 Re: Mostar u ratu
@mostarac1905
To "ovladati" je vec ono mogli smo, isto kao sto su Srbi mogli Sarajevo okupirati pa nisu tako i HVO nije mogao osvojiti Istocni Mostar.
To "ovladati" je vec ono mogli smo, isto kao sto su Srbi mogli Sarajevo okupirati pa nisu tako i HVO nije mogao osvojiti Istocni Mostar.
- vazi
#466 Re: Mostar u ratu
Kod nas ovi dosli prije puta, poslali mi babi i majki rahm i porodici puno paketa i nesto crkavice, nit su dobili pakete ni crkavicu a jesu svratili u kucu, uslikali se i donijeli nam slike. Tek kad smo dobili poruku od mojih saznali smo da nisu nista dobili... bilo pa proslo, ne ponovilo se nikad nigdje i nikom .
-
invincible1921
#467 Re: Mostar u ratu
Iskreno izbjegavas bilo kakav odgovor na krupne stvari bavis se stinicama koje izlvacis iz konteksta. Nikad ja nisam osporio pomoc hrvatske, ali isto tako necu osporiti da je HVO postao kvislinska vojska koja je krenula putem VRS da uzme dio BiH i sve to uz pomoc te iste Hrvatskemostarac1905 wrote:Neka ostane zabiljezeno i ovo.invincible1921 wrote:Izmedju 16 i 60 godina tesko ko da je ostao na zapadnoj obali. Ko je uhvacen prvih dana sukoba taj je proveo torturu u logru ili zavrsio sa metkom u potiljku. Ovaj mi govori o nekakvim pravima ratnih zarobljenika, a u mostaru na zapadnoj obali tada ljudi ubijani zbog amblema armije u kuci...
I sta sad kao pomogli smo vam izbjeglicama i to nam daje za pravo da vam okupiramo i ocijepimo dio drzave. Ako vec hoces da i oko toga idemo, to je Tudjman uradio da bi dobio naklonost svijeta, a i nije mu odgovaro rat u BiH dok se ne rijesi situacija u Hrvatskoj. Mada pomoc je pomoc i hvala za svaki komad hlejba koji dat,,,mada cim je hrvatska stegla sigurnost u nezavisnost i cim se rat u Hrvatskoj doveo u pat poziciju, krenulo je sranje u BiH.
Od ljeta 92 HVO i VRS ne ratuju ni na jednom frontu mada i prije toga su salbo ratovali jer VRS nije postoajo borbe su se uglavnom vodile protiv ostataka JNA.
Sto se tice ovog za Aliju pa i cetnci su bili gotovo godinu dana borci protiv okupatora u 2 sv ratu, pa su postali to sto jesu. Upraavo kad si se ufatio toga da kazem i ovo. HVO je legitimno postojao u Sarjevu, Mostaru, Srednjoj Bosni odnosno gdje god htio niko im nije to branio dok sa druge strane HVO gdje je imao bilo kakvu vecinu trazio da im se armija podcini. HVO je mogao znaci najnormalnije doc u Sarajevo, Zenicu, gdje je htio, a nesto ne zanm da bi armija mogla u Siroki, Grude, Posusje ...
Onog trenutka kad je Boban usao u savez sa Karadzicem, poceo cistiti muslimanska mjesta koaj su priapdala tzv HZHB i kad su do jucerasnje saborce poslali u logore, HVO je prestao bit legitimna vojska i presao na pobunjenicku stranu.
- stakasa
#468 Re: Mostar u ratu
Ja mislim da ih je toliko docekalo kraj rata. Pa i znatan dio onih sto su bili na Heliodromu su se vratili u svoje stanove. Ponavljam, s punim pravommostarac_2009 wrote: Kakvih 5000 Bosnjaka u tkz. "zapadnom" Mostaru???? Do kraja 1993. ih nije ostalo ni 1000 mozda. I to 1000 su mozda bili ili starci ili iz mjesanih brakova, ili pokoji balija koji je stao na ustasku stranu, vjerovatno iz straha.
Pusti supljake sto ih taj gore valja. Vidis da se sa njim ne moze ni raspravljati kad mu je ispran mozak...kao i mnogoj omladini danas u tkz. "zapadnom" Mostaru...
Ja sam se krio na "zapadnoj" strani, a jedan dan proveden u toj torturi od ustaskih terorista, ja ne bih ni najvecem dusmaninu preporucio! Ljudi su preko noci nestajali i mnogi do dan danas nisu nadjeni.
-
mostarac1905
#469 Re: Mostar u ratu
invincibile nam objašnjava do kad je koja vojska legitima
pa hvo ti je u ustavu federacije, koji je unesen i u ustav države.
S metkom u potiljku? KOliko je to ljudi tako ubijeno? Po ovoj temi ispa zapadni Mostar srebrenica na kvadrat.
A ovaj "mostarac_2009" izjednačio mostar s njemačkom. ja ti opet kažem ljudi jesu odvođeni, ali parcijalno, sustavno samo tamo gdje su bile paravojske koje su pljačkale.
lako mi je nabrojat prezimena ljudi koji su živjeli s nama čitav rat, nitko ih dirao nije. možda su "imali sreće" pa naselja nisu toliko atraktivna i zgrade su bile starije.
isto tako, u hvo.u uvijek bila i ostalo puno bošnjaka-muslimana. svi koji su živjeli u mostaru znaju ih dosta (jer je, istina, bilo čudno da su ostali).
A ovaj "mostarac_2009" izjednačio mostar s njemačkom. ja ti opet kažem ljudi jesu odvođeni, ali parcijalno, sustavno samo tamo gdje su bile paravojske koje su pljačkale.
lako mi je nabrojat prezimena ljudi koji su živjeli s nama čitav rat, nitko ih dirao nije. možda su "imali sreće" pa naselja nisu toliko atraktivna i zgrade su bile starije.
isto tako, u hvo.u uvijek bila i ostalo puno bošnjaka-muslimana. svi koji su živjeli u mostaru znaju ih dosta (jer je, istina, bilo čudno da su ostali).
-
invincible1921
#470 Re: Mostar u ratu
Pa jest kasnije ja govorim za preiod 1993. pa sta sad ce ispast da je citav sukob izmedju ARBIH i HVO izmisljen da se nije ni desio. Ubijeni su moj komsija prvi sprat ispod mene pronadjeno mu oruzje i uniforma armije u stanu ubijen ispred moje zgrade. U Centru ubijen covjek kojem je nadjena iskaznica VP ARBIH na licu mjestu. Tamo negdje oko bulevara ubijen maloljetnik i bacen u kontenjer...da ne nabrajam dalje tih prvih dana sukoba mnoge je proguato mrak. (Ovo su slucajevi za koje znam licno).mostarac1905 wrote:invincibile nam objašnjava do kad je koja vojska legitimapa hvo ti je u ustavu federacije, koji je unesen i u ustav države.
S metkom u potiljku? KOliko je to ljudi tako ubijeno? Po ovoj temi ispa zapadni Mostar srebrenica na kvadrat.
lako mi je nabrojat prezimena ljudi koji su živjeli s nama čitav rat, nitko ih dirao nije. možda su "imali sreće" pa naselja nisu toliko atraktivna i zgrade su bile starije.![]()
Nikad ja nisam rekao da su svi bojovnici ibli isti. Eno i u onom mom postu o protjerivanju mene i moje porodice sam napisao da je prvi dan na nasa vrata dosla vojska koja se ponasala kao regluarna policija,,dok jbg za tri dana dodjse drugi sa puno drugacijim ponasanjem, mada svi su oni bili u ideji istog projekta.
O cemu pricamo pobili su vojnike iz vranice iako ih je kamera snimila zive znaci drskost lvl pro...
O HVOu kao vojsci govori sud koji je donesen. Noz u ledja i pokusaj ocjepljena dzrave, kad su vidjeli da ce popusit foru i kad je zapad stisnuo tudjamna onda su se opet vratili u sistem komandovanja mada koliko sam upoznat HVO iz hercegovine i srdnje bosne izuzev rata sa ARBIH nije skoro ni ratovao. Poslije 94 u sadejstvu sa armijom je uglavnom ucestvovala HV iz hrvatske.
Ne znam sta mi pokusavas dokazat? Da nece mozda ispast da je HVO bio patriotiski orijentisana vojska koja je stajla na braniku BiH, a ARMIJA je pokusala da ih unisti zbog ....?
Bilo je bosnjaka u HVO i u stocu i u capljini pa bgm odose na heliodrom i dretelj skoro svi.
-
invincible1921
#471 Re: Mostar u ratu
Ne može se raspljavat o ličnim iskustvima kad neko osporava osnovne stvari...haj što se pokušava predstaviti da npr ja lažem nego će još ispast da sam sanjao sve ili čak i gore da su moji bili na kako da se izrazim na "negativnoj" strani u ratu.Sarajmen wrote:Meni je prihvatljivo i poželjno da se za određene stvari i događaje piše iz ličnog iskustva. To je cijenjen doprinos temi. Što se tiče drugih stvari i pitanja na njih, preporučujem korištenje činjenica iz relevantnih izvora. I te činjenice su nastale kroz proces svjedočenja aktera ili nadređenim od aktera na terenu, sa dosta preciznih podataka koji daju odgovore na pitanja tipa šta, ko, kako, zašto... precizno naveden datum, lokalitet, formacije , okolnosti i sl. Možete ih koristiti i da dopunite svoja lična iskustva ili saznaja.
Bavimo se klasičnim spinovanjem i raspravanjsm o nečemu što je od već poznato, dokazano i kao takvo nedvojbeno istinito prihvaćeno na globalnom a kamoli lokalnom nivou.
-
mostarac_2009
#472 Re: Mostar u ratu
Zato sam i napisao na pocetku da ove padobrance ispranih mozgova, ustase, treba samo ignorisati...invincible1921 wrote:Ne može se raspljavat o ličnim iskustvima kad neko osporava osnovne stvari...haj što se pokušava predstaviti da npr ja lažem nego će još ispast da sam sanjao sve ili čak i gore da su moji bili na kako da se izrazim na "negativnoj" strani u ratu.Sarajmen wrote:Meni je prihvatljivo i poželjno da se za određene stvari i događaje piše iz ličnog iskustva. To je cijenjen doprinos temi. Što se tiče drugih stvari i pitanja na njih, preporučujem korištenje činjenica iz relevantnih izvora. I te činjenice su nastale kroz proces svjedočenja aktera ili nadređenim od aktera na terenu, sa dosta preciznih podataka koji daju odgovore na pitanja tipa šta, ko, kako, zašto... precizno naveden datum, lokalitet, formacije , okolnosti i sl. Možete ih koristiti i da dopunite svoja lična iskustva ili saznaja.
Bavimo se klasičnim spinovanjem i raspravanjsm o nečemu što je od već poznato, dokazano i kao takvo nedvojbeno istinito prihvaćeno na globalnom a kamoli lokalnom nivou.
Uzaludno je sa njima ulaziti u bilo kakvu diskusiju...
-
invincible1921
#473 Re: Mostar u ratu
Pa evo ja i nekolioko ostalih pisemo konkretne stvari, dogadjaje iz perspektive sto bi se reklo "obicno covjeka" i onda dodju ovi "sa druge strane" i pocnu pisat stvari koje vode ka raspravi o nekim puno vecim stvarima i sto je najgore o stvarima o kojima svi sve znaju, ali treba se pravit lud i pisat neku svoju historiju u koju samo ti vjerujes...Sarajmen wrote:Ako se robuje predrasudama, onda i nema, ili je to znatno teže. Ovo je ipak forum i alternativna historija-istorija-povijest, i može da posluži za razmjenu mišljenja. Kao neki most koji spaja dvije obale, i razumljivo je ako se jedna od njih više voli, ali bez one druge bi most izgubio oslonac ili stabilnost.
Nastavite vi, mi ostali ćemo se pridružiti kada budemo imali neku činjenicu, pitanje , korisna ili zanimljiva saznanja vezana za temu.
Da se ubjedujemo u nesto o cemu ima hiljadu i jedan dokaz dostupan svima o necemu sto je svjetska javnost i sud davno presudila....
Valjda ih boli istina sta li
- stranac2
#474 Re: Mostar u ratu
Ovo nije istina, tko je imao ista u glavi mogao se izvuci. Ne kazem da nije bilo progonjenja jeste i to sistematski ali nije bilo kao sto si opisao ..invincible1921 wrote:Izmedju 16 i 60 godina tesko ko da je ostao na zapadnoj obali. Ko je uhvacen prvih dana sukoba taj je proveo torturu u logru ili zavrsio sa metkom u potiljku. Ovaj mi govori o nekakvim pravima ratnih zarobljenika, a u mostaru na zapadnoj obali tada ljudi ubijani zbog amblema armije u kuci...
-
tetejac
#475 Re: Mostar u ratu
25 godina od rata a ovdje se pričaju iste priče. Niko se nije pomjerio za milimetar. Svi svoju priču pričaju i Srbi i Hrvati i Muslimani. Čitam i ne vjerujem. Takoreći djeca koja puške vidjela nisu