Mostar Sevdah Reunion - ko je pravi?
Moderator: _BataZiv_0809
- KarabajaX
#1 Mostar Sevdah Reunion - ko je pravi?
Last edited by KarabajaX on 15/08/2007 06:28, edited 1 time in total.
- veseoko_kukulamovic
Moze ti Sestic lezat il ne lezat, ali je covjek digao sevdah na globalnu scenu. Ko nije vidio kako strana publika napuni dvoranu i kako padne u trans, ne moze ni znati sta je Sestic napravio. A taj opus se ne moze svest na Ljiljanu i "romale". 
-
sibelius
baš je to ono što nisam poštovao kod mostar sevdah ..... čim strana publika napuni DVORANU i pada u TRANS to mi je isuviše STRANO...veseoko_kukulamovic wrote:Moze ti Sestic lezat il ne lezat, ali je covjek digao sevdah na globalnu scenu. Ko nije vidio kako strana publika napuni dvoranu i kako padne u trans, ne moze ni znati sta je Sestic napravio. A taj opus se ne moze svest na Ljiljanu i "romale".
neka su se podijelili, čekam samo kada će potpuno pasti u zaborav...
ne znaju oni sta je sevdah
-
Crvena Tifoza
Haj ti do Royal-a pa budi domaći, svoj na svom.sibelius wrote:baš je to ono što nisam poštovao kod mostar sevdah ..... čim strana publika napuni DVORANU i pada u TRANS to mi je isuviše STRANO...veseoko_kukulamovic wrote:Moze ti Sestic lezat il ne lezat, ali je covjek digao sevdah na globalnu scenu. Ko nije vidio kako strana publika napuni dvoranu i kako padne u trans, ne moze ni znati sta je Sestic napravio. A taj opus se ne moze svest na Ljiljanu i "romale".
Eto ti znaš šta je sevdah.
Sve neki pametnjakovići.
- stranac2
Sesta je vrlo pametan covjek i pun ideja , veliki sevdalija i bosanac. Doduse zna da bude tabijasus
Ostatk odnosno muzicari su velike sevdalije al za promucurnost ne znam nisam siguran.
Al bilo kako bilo hvala im sto digose sevdah na neki novi nivo ak se sjecate do njihovog vremena na nasim medijima se tresao samo turbo folk.
Dobro nije to samo njihova zasluga al bogami imaju veliki udio u tome.
Na kraju je mozda i dobro sto se razidjose da nitko nitkome ne gusi ideje i inspiraciju
... vidim sesta je odma okupio nove muzicare ... i cool vieo ovaj zadnji
Ostatk odnosno muzicari su velike sevdalije al za promucurnost ne znam nisam siguran.
Al bilo kako bilo hvala im sto digose sevdah na neki novi nivo ak se sjecate do njihovog vremena na nasim medijima se tresao samo turbo folk.
Dobro nije to samo njihova zasluga al bogami imaju veliki udio u tome.
Na kraju je mozda i dobro sto se razidjose da nitko nitkome ne gusi ideje i inspiraciju
-
sibelius
samo ne kontam odkud raja zna za imena svih tih kafića/restorana???Crvena Tifoza wrote:Haj ti do Royal-a pa budi domaći, svoj na svom.sibelius wrote:baš je to ono što nisam poštovao kod mostar sevdah ..... čim strana publika napuni DVORANU i pada u TRANS to mi je isuviše STRANO...veseoko_kukulamovic wrote:Moze ti Sestic lezat il ne lezat, ali je covjek digao sevdah na globalnu scenu. Ko nije vidio kako strana publika napuni dvoranu i kako padne u trans, ne moze ni znati sta je Sestic napravio. A taj opus se ne moze svest na Ljiljanu i "romale".
Eto ti znaš šta je sevdah.![]()
Sve neki pametnjakovići.
ja znam da ono sto su radili msr nije sevdah, barem ne ozbiljan i ćao
pussa
- J.P.Montoya
ma šestić je lažni valter

- Bosanac_21
Vecinu albuma od Mostar Sevdah Reunion-a ili mozda sve koje sam slusao
bili su s Ilijazom Delicem. Narocito mi je legao na srce album "A Secret Gate",
pogotovo pjesma Cudna jada od Mostara grada.
Neki dan sam slusao novi album "Cafe Sevdah" s Sesticom i nije nesto po mom
ukusu, opet mi je glas Delica nesto pravo legao.
Ipak, sretan sam sto ce uskoro izaci i novi album Mostar Sevdah Reuniona s
Ilijazom Delicem
bili su s Ilijazom Delicem. Narocito mi je legao na srce album "A Secret Gate",
pogotovo pjesma Cudna jada od Mostara grada.
Neki dan sam slusao novi album "Cafe Sevdah" s Sesticom i nije nesto po mom
ukusu, opet mi je glas Delica nesto pravo legao.
Ipak, sretan sam sto ce uskoro izaci i novi album Mostar Sevdah Reuniona s
Ilijazom Delicem
-
chichamicha&gotovapri
Slazem se sa sekom u potpunosti. Volim MSR bez obzira ko im je manager i ko je glavni vokal. Neki albumi su bolji neki losiji ali to sto su oni napravili je stvarno za pohvalu. Oni su priblizili sevdah mladjim generacijama i na njihove koncerte dolaze svi od mladih do starih.
-
rikardoreis
nisam neki obozavalac, ali postovao sam ih...
steta je sto su se raspali, time su obje frakcije na gubitku...
Sesticeva je ostala bez vrsnih muzicara, harmonikasa i flautiste M.Santica i violiniste Nedje, a ova druga (Mujina) je izgubila dvojicu vrsnih gitarista Misu i Sandija, koji su davali taj neki, moze se reci, jazzerski (dodao bih i rockerski, al' bas i ne odgovara taj izraz) ton muzici MSR-a (koji je, mozda, i presudan za prihvatanje njihove muzike od strane onog dijela publike kojoj je strano sve sto se tice nase tradicionalne narodne muzike).
ovako ni jedni niti drugi nece biti ono sto su bili, ova Mujina ekipa se i srozala u pogledu nastupa...poceli su svirati po obicnim mostarskim kafancurinama, leglu turbo-folka, znaci, poceli su odradjivat pos'o, za lovu...nema tu vise onog umjetnickog angazmana kakav je bio...obje grupe se zovu starim imenom, tu ce i sud imati posla...
inace, ubjedljivo najbolji album MSR-a mi je „Rosa“ sa Amirom Medunjanin, (ostali albumi su mi prosjecni) muzicki ujednacen album i kao takav najjaci...plus odlican izbor pjesama i neprikosnoveni Amirin vokal, sto ce reci da nisam ljubitelj Ilijaza Delica...
on je, po meni, bio najslabija karika u ekipi, pravi kafanski pjevac, koji je prolazio kod raje zahvaljujuci veselim poskocicama (koje gotovo svako moze otpjevati). Bolji glas ima Mujo Santic, ona njegova interpretacija Djulzulejhe je odlicna...ne kruzi dzaba medju sevdalijama ona legenda da je Pjevac samo onaj koji Djulzulejhu zna skinut'.
na kraju da kazem da su MSR bili jedna dobra pojava, potrebna u nasoj muzici...
sevdah su priblizili sirim masama, obojili ga drukcije, na nacin da se svidi vecini ljubitelja muzike, bez obzira na zanr koji preferiraju... kao takvog prikazali ga svijetu (ovaj ga je prihvatio) i ne vidim tu nista lose...
Vrijedilo je, ako nista, samo zbog „Rose“, albuma koji na bilo kojoj strani svijeta dobro reprezentuje nasu tradicionalnu muziku...
Sesticeva je ostala bez vrsnih muzicara, harmonikasa i flautiste M.Santica i violiniste Nedje, a ova druga (Mujina) je izgubila dvojicu vrsnih gitarista Misu i Sandija, koji su davali taj neki, moze se reci, jazzerski (dodao bih i rockerski, al' bas i ne odgovara taj izraz) ton muzici MSR-a (koji je, mozda, i presudan za prihvatanje njihove muzike od strane onog dijela publike kojoj je strano sve sto se tice nase tradicionalne narodne muzike).
ovako ni jedni niti drugi nece biti ono sto su bili, ova Mujina ekipa se i srozala u pogledu nastupa...poceli su svirati po obicnim mostarskim kafancurinama, leglu turbo-folka, znaci, poceli su odradjivat pos'o, za lovu...nema tu vise onog umjetnickog angazmana kakav je bio...obje grupe se zovu starim imenom, tu ce i sud imati posla...
inace, ubjedljivo najbolji album MSR-a mi je „Rosa“ sa Amirom Medunjanin, (ostali albumi su mi prosjecni) muzicki ujednacen album i kao takav najjaci...plus odlican izbor pjesama i neprikosnoveni Amirin vokal, sto ce reci da nisam ljubitelj Ilijaza Delica...
on je, po meni, bio najslabija karika u ekipi, pravi kafanski pjevac, koji je prolazio kod raje zahvaljujuci veselim poskocicama (koje gotovo svako moze otpjevati). Bolji glas ima Mujo Santic, ona njegova interpretacija Djulzulejhe je odlicna...ne kruzi dzaba medju sevdalijama ona legenda da je Pjevac samo onaj koji Djulzulejhu zna skinut'.
sevdah su priblizili sirim masama, obojili ga drukcije, na nacin da se svidi vecini ljubitelja muzike, bez obzira na zanr koji preferiraju... kao takvog prikazali ga svijetu (ovaj ga je prihvatio) i ne vidim tu nista lose...
Vrijedilo je, ako nista, samo zbog „Rose“, albuma koji na bilo kojoj strani svijeta dobro reprezentuje nasu tradicionalnu muziku...
- Better Man
Ne slušam MSR, niti bilo koje, druge izvođaće sevdalinki, kao niti bilo koju vrstu narodne muzike! Ali ću da te ispravim u jednom! Rosa je solistički album Amire Medunjanin, a ne MSR! Oni su možda učestvovali kao gosti sviraći, ali to nije njihov album niti su oni potpisani na naslovnici cd-a!rikardoreis wrote:nisam neki obozavalac, ali postovao sam ih...
-
rikardoreis
ok, greska...stvarno nisam znao da nisu potpisani na naslovnici, prijatelj mi sprzio taj cd.Better Man wrote:Ne slušam MSR, niti bilo koje, druge izvođaće sevdalinki, kao niti bilo koju vrstu narodne muzike! Ali ću da te ispravim u jednom! Rosa je solistički album Amire Medunjanin, a ne MSR! Oni su možda učestvovali kao gosti sviraći, ali to nije njihov album niti su oni potpisani na naslovnici cd-a!rikardoreis wrote:nisam neki obozavalac, ali postovao sam ih...
ipak mislim da se time ne umanjuje njihov znacaj na tom albumu...
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
neke su stvari koje su uradili, moram priznati, genijalne - ali to su bukvalno neke obrade pjesama i pristupi samo odredjenim sevdalinkama... ostalo je jako, jako komercijalno narodno veselje... mozda jako dobro i izvedeno od iskusnih muzicara, ali ipak...sibelius wrote:samo ne kontam odkud raja zna za imena svih tih kafića/restorana???Crvena Tifoza wrote:Haj ti do Royal-a pa budi domaći, svoj na svom.sibelius wrote: baš je to ono što nisam poštovao kod mostar sevdah ..... čim strana publika napuni DVORANU i pada u TRANS to mi je isuviše STRANO...
Sve neki pametnjakovići.
pussa
i bez straha da ce me neko napasti sto su-protstavljam ovdje vec dobro promoviranog i samosvjesnog muzicara - mogu reci da je mali Damir Imamovic za MSR ono sto je Hegel za "filozofiju" Paola Koelha
nisam glasala ni za jednu opciju u anketi...
meni je Damir dokaz da... brains make music art. ko zna da cijeni, ko ne... ha, uvijek ce biti neki MSR...
-
rikardoreis
slazem se s tobom, u dobra doba...nisam spomenuo Damira jer nije tema...i meni vise lezi..jedino bi se osvrnuo na, mozda,dawn_upon_dawn wrote:neke su stvari koje su uradili, moram priznati, genijalne - ali to su bukvalno neke obrade pjesama i pristupi samo odredjenim sevdalinkama... ostalo je jako, jako komercijalno narodno veselje... mozda jako dobro i izvedeno od iskusnih muzicara, ali ipak...sibelius wrote:samo ne kontam odkud raja zna za imena svih tih kafića/restorana???Crvena Tifoza wrote: Haj ti do Royal-a pa budi domaći, svoj na svom.
Sve neki pametnjakovići.
pussa
i bez straha da ce me neko napasti sto su-protstavljam ovdje vec dobro promoviranog i samosvjesnog muzicara - mogu reci da je mali Damir Imamovic za MSR ono sto je Hegel za "filozofiju" Paola Koelha
nisam glasala ni za jednu opciju u anketi...
meni je Damir dokaz da... brains make music art. ko zna da cijeni, ko ne... ha, uvijek ce biti neki MSR...
nes(P)retno
nek MSR npr. bude Bukowski - znaju zapalit mase
- triton
- van Basten
mislim da bi za MSR pametno bilo da malo ručnu podignu sa svojim live nastupima. Od svih mjesta u gradu mislim da još jedino kod mene kući nisu svirali.
Svirati u jednom takvom prostoru kao Aqua
uz specijalnog gosta večeri Anu Nikolić
nije ništa drugo do srozavanje teško stečene reputacije
Svirati u jednom takvom prostoru kao Aqua
- triton
nije to nista, nedavno su svirali u (ne znam kako bih opisao objekat) Borik-Bijelo polje, a vikend prije njih sako polumenta
- ovo santiceva postava
ne kontam
a i to je jedan od razloga razlaza, neslaganje oko mjesta odrzavanja nastupa, birtije donose lovu,
ipak po meni najveci razlog je to sto jedan takav bh brand kakav je MSR nije pod stranackom kontrolom, jedni su poklekli drugi ih odjebali i nastavili praviti muziku
ne kontam
a i to je jedan od razloga razlaza, neslaganje oko mjesta odrzavanja nastupa, birtije donose lovu,
ipak po meni najveci razlog je to sto jedan takav bh brand kakav je MSR nije pod stranackom kontrolom, jedni su poklekli drugi ih odjebali i nastavili praviti muziku