Sta vi mislite o ovome?Trakavica
Upravo kada je internacionalno najpoznatiji bosanskohercegovački etno ansambl, Mostar Sevdah Reunion, počeo naplaćivati godine mukotrpnog rada i izgradnje statusa međunarodnih zvijezda, kao grom je odjeknula vijest o raspadu benda.
Zapravo, dogodila se podjela na dvije frakcije.
Dio muzičara, Ilijaz Delić, Mustafa Šantić, Ljiljana Butler, Sead Avdić, Neđo Kovačević i Kosta Latinović, javno su izrazili nezadovoljstvo raspodjelom honorara i otkazali su suradnju Dragiju Šestiću, idejnom tvorcu benda, producentu i dotadašnjem menadžeru.
Uz Šestića su ostali gitaristi Mišo Petrović i Sandi Duraković.
I jedni i drugi počeli su se tada sporiti oko prava na ime Mostar Sevdah Reunion. Šestić je okupio novu postavi i ona je prva objavila novi album pod nazivom "Cafe Sevdah", promovirajući ga najčešće u svijetu, ali i u Mostaru na prvom etno festivalu.
Početkom ove godine i druga je postava objavila album "Emina", a njegove su promocije uglavnom imali po Bosni i Hercegovini.
No, strasti i unutarnje razmirice očigledno su i dalje tinjali. Prije desetak dana objavljena je nova vijest: Sejo Avdić, Neđo Kovačević, Mustafa Behmen, Ljiljana Butler i i Ilijaz Delić sada su napustili Mustafu Šantića i vratili se pod okrilje Dragija Šestića.
Nazivajući se "opet kompletni i opet zajedno", reformirani Mostar Sevdah Reunion nastupio je 18. 8. u sarajevskom Domu mladih, u pratećem programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festa.
Nije dugo prošlo i oglasio se Mustafa Šantić:
"Ja sam osnivač Mostar Sevdah Reuniona i smatram kako niko nema pravo da upotrebljava ime moje grupe i da ga koristi za svoju dobrobit. Mostara Sevdah Reuniona više nema i uvredljivo je da to ime sad neko koristi. Dugo sam razmišljao šta i kako da uradim i donio sam zaključak da je najbolje da ih tužim. Već sam angažirao najbolje advokate, jer želim da dobijem odštetu za sve što su mi uradili. Oni nisu Mostar Sevdah Reunion i nemaju pravo najavljivati koncerte pod tim imenom", objavio je njegovu reakciju Dnevni avaz.
Jedna, do prije godinu dana, idilična muzička priča, eto, postaje trakavica.
Ja sam pomalo razocarana. MSR su mi bili bas extra. Rado sam ih slusala (i jos uvijek, naravno, slusam), a njihovi nastupi su mi nezaboravni. U dokumentarcu o bendu svi su prikazani kao jako bliski prijatelji (btw, nedavno je taj dokumentarac prikazan i na turskoj televiziji). Gledala sam i kada je Dragi Iljazu jedne godine urucio neku nagradu (da li Davorin, ili neku drugu, nisam sigurna) Iljaz se rasplakao i stao hvaliti Dragog kako oni nikad ne bi bili to sto jesu da nije njega. Poslije su ga pljuvali po medijima, kao nije Dragi bitan - oni su MSR. Iskreno, ni meni Dragi nije toliko bitan. Cak ako ih je on i "stvorio" meni ne predstavlja nesto posebno (u smislu da ga ,mogu identifikovat s bendom, pa da neku drugu grupu koju on okupi mogu doziviti kao MSR), dok s druge strane nekako mi bas Iljaz, Mustafa (oni na prvom mjestu) i ostali predstavljaju Mostar Sevdah. Mustafa mi se posebno svidjao (sjajan pjevac i muzicar - "Dzulzulejha"
Sada ne znam - sta je ovo???