Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
palermo

#3026 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

Toto wrote:
pitao sam za sta je perspektivan a ne zbog cega ..

sve sto si nabrojao su opste stvari koje vrijede za sve gradove u BiH rangaa Mostara. Nema ih puno ali mostar ni po cemu nije poseban.. zbog podjeljosti grada komunalni troskovi duplo veci vec u konkurentima: dva vodovoda, dvije cistoce, dva elekrosistema
nema rijeseno pitanje grijanja zimi, nema plina, vodovod kolapsira ..
nema zobilaznice..
M17 koz avlije prozali..
industirjske zone u samom gradu i jako skupe ..
mostar je katastrofalan sa parking prostorom..

Mostar nema ni jedan park u gradu. sve je beton .. pustinjske vrucine ljeti .. troskovi klimatizacije prostora basnoslovni..
mostar nema rjeseo pitane bujicih vod koje svaku zimu i proljece zatrpavaju mostar..

skupi poslovni i stambeni prostori.
uzasno zagadjen i zatrovan aluminijumskim kombimatom ..
ono jezero otpada iznad jasenice, sto je do sada desteine puta trovalo ribu u Jasenici i Neretvi je ekoloska bomba koje svakog dana moze potrovat cijeli grad i sve nizvodno do Hrvatske jadrana i italije.
Mostar je trusno podrucje i jedan jaci zemjitres i eko bomba sjeba sve u MO.
u juznim zonama ne mozes ves nikad razgrnut
kad je jugo: ni u gradu ne mzoes od cadji i granula karbona iz ALuminija.
Mostar nema sportskih dvorana, djecijih igralista ..
Mostar nema hotelskih kapaciteta, pa oni sto dolae na sajam u SOKO vise spavaju po okolnim carsijama i drzavama vec u Mostaru
mostar je krajputas, turisti jako malo trose i pored brenda
Mostar nema turisticki proizvod.
Mostar nije rijesio problem gradskih cenifa za turistea da o ostalom ne pricam ...
Bolje je Mujaga Komadina rjesavao komunalne probleme vec Ljubo i Safa.
mostar nema nocni zivot..
ko ne vidi sve ovo sto sm nabrijao je corav kod ociju
Nađoh malo vremena pa da ipak još nešto pridodam. Ovo što si ti napisao je klasična dijasporska priča koju sam ja slušao godinama. Prestao sam, i ne slušam je već ima i pet-šest godina, kad počne moj dijasporski sagovornik sa onim (a znaš ti to dobro) " ma ništa se u ovom gradu ne mijenja " ili "sramota je kako je prljav grad" ili "nema brata ovdje perspektive" , ja onda samo viknem konobar, de brata naplati imam neka posla, pozdravi sve kući.

Kažeš skup poslovni i stambeni prostor, pa naravno da je skup, skup je i u Dubrovniku, Njujorku, Sarajevu...u svim gradovima koji se prepoznaju kao perspektivni skup je i poslovni i stambeni prostor. Ako tražiš jeftin i, mogu ti ja preporučiti par gradova po Bosni i Hercegovini. Kažeš nema smještajnih kapaciteta, pa naravno da nema jer toliko ljudi dolazi u grad da je džaba i to što su smještajni kapaciteti u odnosu na prijeratne utrostučeni, peterostručeni uglavnom su rostručeni broj dodaj sam. Nema parkinga, pa nema jebi ga druže, opet mnogo ljudi, ali izgradiš par podzemnih garaža i dijelom si riješio problem. Ali opet, ako ti je do parkinga preporučit ću ti ja gradove u BiH gdje nema brige za to. I šta si ono još rekao, ne može se veš razgrtati, ja se sve nadam da će uskoro doći i zakon koji će zabranjivatio da se već razgrće. Nema noćnog života, pa nema ako porediš sa Njujorkom, Baltimorom i Sarajevom. Al ako porediš sa Tuzlom, Zenicom ili Banjalukom.......bogami i nađe se ponešto. Ljeti posebno. Nadam se da ti ne predstavlja problem preći obalu pa otiđi recimo do Daleke , trešti li trešti mjuza tamo.....A sve omladina.....trebam li napomenuti i hrvatska i bošnjačka. Al najbolje je ono oko trusnog područja, jebi ga, onda su Japanci davno trebali uteći sa ona svoja četiri ostrva......

Dirljivo i tragično je ovo bošnjačko ubjeđivanje kako Mostar nije važan , kako nema perspektive....tragično sa stanovišta interesa Bosne i Hercegovine i samih Bošnjaka. Sa stanovišta Mostara, to sam već više puta pisao i nije, imaju oni koji ga prepoznaju kao perspektivan grad.
palermo

#3027 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

[quote="palermo"]

greška
Opetja033

#3028 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Opetja033 »

palermo wrote: Nađoh malo vremena pa da ipak još nešto pridodam. Ovo što si ti napisao je klasična dijasporska priča koju sam ja slušao godinama. Prestao sam, i ne slušam je već ima i pet-šest godina, kad počne moj dijasporski sagovornik sa onim (a znaš ti to dobro) " ma ništa se u ovom gradu ne mijenja " ili "sramota je kako je prljav grad" ili "nema brata ovdje perspektive" , ja onda samo viknem konobar, de brata naplati imam neka posla, pozdravi sve kući.

Kažeš skup poslovni i stambeni prostor, pa naravno da je skup, skup je i u Dubrovniku, Njujorku, Sarajevu...u svim gradovima koji se prepoznaju kao perspektivni skup je i poslovni i stambeni prostor. Ako tražiš jeftin i, mogu ti ja preporučiti par gradova po Bosni i Hercegovini. Kažeš nema smještajnih kapaciteta, pa naravno da nema jer toliko ljudi dolazi u grad da je džaba i to što su smještajni kapaciteti u odnosu na prijeratne utrostučeni, peterostručeni uglavnom su rostručeni broj dodaj sam. Nema parkinga, pa nema jebi ga druže, opet mnogo ljudi, ali izgradiš par podzemnih garaža i dijelom si riješio problem. Ali opet, ako ti je do parkinga preporučit ću ti ja gradove u BiH gdje nema brige za to. I šta si ono još rekao, ne može se veš razgrtati, ja se sve nadam da će uskoro doći i zakon koji će zabranjivatio da se već razgrće. Nema noćnog života, pa nema ako porediš sa Njujorkom, Baltimorom i Sarajevom. Al ako porediš sa Tuzlom, Zenicom ili Banjalukom.......bogami i nađe se ponešto. Ljeti posebno. Nadam se da ti ne predstavlja problem preći obalu pa otiđi recimo do Daleke , trešti li trešti mjuza tamo.....A sve omladina.....trebam li napomenuti i hrvatska i bošnjačka. Al najbolje je ono oko trusnog područja, jebi ga, onda su Japanci davno trebali uteći sa ona svoja četiri ostrva......

Dirljivo i tragično je ovo bošnjačko ubjeđivanje kako Mostar nije važan , kako nema perspektive....tragično sa stanovišta interesa Bosne i Hercegovine i samih Bošnjaka. Sa stanovišta Mostara, to sam već više puta pisao i nije, imaju oni koji ga prepoznaju kao perspektivan grad.
:thumbup: za kompletan komentar a posebno za boldirani dio.
palermo

#3029 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

Banksy wrote:
Istina. Ali vjerovatno nema grada s takvim rascjepom između stanja i mogućnosti... I što više misliš na mogućnosti, strašnije ti se čini stanje.
Zavisi iz koje perspektive gledaš. Ako prolaziš svaki dan pored mostarskkog Skadra na Neretvi iliti hotel Ruže, i gledaš jesu li radnici danas bacili dvije ili tri lopate, ili prolaziš pored ruševina privatiziranog i razrušenogh hotela Neretva stanje ti se učini , kako ti reče strašnije. Onda odeš do recimo Mepasovog hotela, do hotel Mostara, do hotela Bevande i ne učoni ti se ,mnogo strašnim. Ili odeš do Mepasa i vidiš, crne, žute, bijele, djevojke u šorcevima, djevojke u feredžama, i jedne i druge nose velike kese.....i ne učini ti se strašnim. Pogledaš tabelu fudbalske lige i vidiš Velež se bori za opstanak u Federalnoj ligi....i nekako ti strašno.....pogledaš gornji dio tabele, kad tamo nema Zrinjskog, on u toj tzv.premijer ligi......prvi.....

Kažem ti , samo je stvar ugla ili kuta gledanja....
stakasa

#3030 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by stakasa »

palermo wrote:
Banksy wrote:
Istina. Ali vjerovatno nema grada s takvim rascjepom između stanja i mogućnosti... I što više misliš na mogućnosti, strašnije ti se čini stanje.
Zavisi iz koje perspektive gledaš. Ako prolaziš svaki dan pored mostarskkog Skadra na Neretvi iliti hotel Ruže, i gledaš jesu li radnici danas bacili dvije ili tri lopate, ili prolaziš pored ruševina privatiziranog i razrušenogh hotela Neretva stanje ti se učini , kako ti reče strašnije. Onda odeš do recimo Mepasovog hotela, do hotel Mostara, do hotela Bevande i ne učoni ti se ,mnogo strašnim. Ili odeš do Mepasa i vidiš, crne, žute, bijele, djevojke u šorcevima, djevojke u feredžama, i jedne i druge nose velike kese.....i ne učini ti se strašnim. Pogledaš tabelu fudbalske lige i vidiš Velež se bori za opstanak u Federalnoj ligi....i nekako ti strašno.....pogledaš gornji dio tabele, kad tamo nema Zrinjskog, on u toj tzv.premijer ligi......prvi.....

Kažem ti , samo je stvar ugla ili kuta gledanja....
Sva zgoda u HDZ-a :D
palermo

#3031 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

stakasa wrote:
Ma nije zgoda, nego samo prioriteti.....
gunner37

#3032 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by gunner37 »

Ukucajte na instagramu Mostar, i sve ce vam biti jasno koliko je stari dio Mostara neperspektivan.Hiljade zadovoljnih gostiju postavljaju slike sa Starog mosta. Ove godine obaramo rekorde po posjeti stranih gostiju. Na bookingu imamo registrovanih preko 260 objekata za izdavanje. Prosjek je 15 kreveta x 15 eura x 90 dana = nešto više od 5 miliona eura samo od nočenja. Sve je do nas Bošnjaka koliko smo mudri podići sve ovo na još veći nivo. Blagaj, Počitelj i Mostar su blago koje moramo čuvati.
Gojeni H

#3033 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Gojeni H »

palermo wrote:
stakasa wrote:
Ma nije zgoda, nego samo prioriteti.....
Upravo tako. Za vodje jednih je stolni, a za "vodje" drugih je dvanaestopalacno crijevo.
Montana

#3034 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Montana »

gunner37 wrote:Ukucajte na instagramu Mostar, i sve ce vam biti jasno koliko je stari dio Mostara neperspektivan.Hiljade zadovoljnih gostiju postavljaju slike sa Starog mosta. Ove godine obaramo rekorde po posjeti stranih gostiju. Na bookingu imamo registrovanih preko 260 objekata za izdavanje. Prosjek je 15 kreveta x 15 eura x 90 dana = nešto više od 5 miliona eura samo od nočenja. Sve je do nas Bošnjaka koliko smo mudri podići sve ovo na još veći nivo. Blagaj, Počitelj i Mostar su blago koje moramo čuvati.
Dakle..prvo treba cestu u Međugorju asfaltirat,popravit,jer odande stranci,usput i Mostar,Počitelj posjećuju.
Banksy

#3035 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Banksy »

palermo wrote: Ma nije zgoda, nego samo prioriteti.....
Nema druge nego se, na lokalnom nivou i za svoju budćnost, okrenuti onima kojima je prioritet... Nažalost.
palermo

#3036 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

Banksy wrote:
Nema druge nego se, na lokalnom nivou i za svoju budćnost, okrenuti onima kojima je prioritet... Nažalost.
¸

Teško je to, ratovao si, gubio glavu, išao u logore......i sad...

al, dosadilo mi ponavljati se :D , bez promjene ponašanja političkog Sarajeva i općenito bošnjačke svijesti o važnosti Mostara...za Bošnjake Mostara su samo dvije opcije, jedna je pokret ka Sarajevu, što se već dešava.....ili okretanje ka ovima koje ti predlažeš...a i to se dešava.....
Banksy

#3037 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Banksy »

palermo wrote:
Banksy wrote:
¸

al, dosadilo mi ponavljati se :D , bez promjene ponašanja političkog Sarajeva i općenito bošnjačke svijesti o važnosti Mostara...za Bošnjake Mostara su samo dvije opcije, jedna je pokret ka Sarajevu, što se već dešava.....ili okretanje ka ovima koje ti predlažeš...a i to se dešava.....
Sve istina, ali i do vas je, sjede valjda i vaši u Sarajevu.
Ne znam. Jako volim Mostar i zaista mi je žao što mu se sve to dešava...
Goldenhand

#3038 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Goldenhand »

palermo wrote:
Banksy wrote:
¸

HDZ i Čovke su jedina dobra opcija za vas.
vaučer

#3039 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

Davno sam otvorio ovu temu, malo se promjenilo. Odselio iz Mostara u međuvremenu. Posjetio ljetos na par dana. Par dana previše. Mostar i ja smo sad na 'ćao za ćao'.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#3040 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Toto »

palermo wrote:
Nađoh malo vremena pa da ipak još nešto pridodam.
e nek si, vala, naso malo vremena
Kad se promovise ili pravi neka komparativna analiza onda se istaknu i obrazloze dvije do tri konkurentske/komparativne prednosti a ne kaze se: "da su svi slijepci kod ociju,ako ne vide ono sto ti vidis".

Zaljubljenici u svoj grad, koji se razmecu patetikom, parolama i patriotizmom nisu objektivni promotori, cak i kad znaju kako se promovise.
Pitao sam u par navrata: "za sta je Mostar perspektivan?". Mguci odgovori bi bili: za investicije, za stanovanje. itd. Pa bi se onda nabrojale i kvantificirale komparative prednosti sa nekim konkurentim sredinama.
Sve ostalo je pateticno kmecanje.
Ovo što si ti napisao je klasična dijasporska priča
I ne samo dijasporska. Trebao bi cuti sta pricaju strani investitori, poslije posjete Motaru i pitati ih zasto nijedna njihova investicija nije dosla u Mostar a sve otisle u dva Mostaru konkurentska grada. Njima je bilo svjejedo gdje u BIH.
Ako si ti prestao slusti dijaporu i ona je prestala slusati tebe a bojim se da si ti vise na gubitku.
Kažeš skup poslovni i stambeni prostor, pa naravno da je skup, skup je i u Dubrovniku, Njujorku, Sarajevu...
Skupa je zemlja i na Mjesecu. Mostar je skuplji od bh gradova sa kojim se poredi i takmici u konkurentnosti, radi loseg upravljanja gradom, podjeljenom administracijom, uduplanim komunalnim troskovima tacnije radi samog sebe a ne radi nekih objektivnih problema..
Ako tražiš jeftin i, mogu ti ja preporučiti par gradova po Bosni i Hercegovini.
Hvala na ponudi. Po ovome sto i kako pises: ne bih te pitao za savjet.
Kažeš nema smještajnih kapaciteta,
Povecan je broj smjestajnih kapaciteta u kucnoj radinosti. Sta je sa hotelima? Turisticku poudu na kucnoj radinosti moze bazirati Stolac,Capljina, Konjic ali ne i perspektivna velecarsija.
NI jedan turoperator ne razvozi autobus turista na 20 lokacija kucne radinosti.
Kad "Harmonikas" organizuje sajam "Tresnje", izvan turisticke sezaone, u mostarskom prigradskom naselju: kolapsira hotelski smjestaj u Mostaru. A o privredom sajmu u SOkolu da i ne govorimo.
Mostar nije u stanju da organziuje godisnji kongres ni najmalobrojnije bh asocijacije, jer nema hotelskih kapaciteta za tako nesto.
Nema parkinga, pa nema jebi ga druže, opet mnogo ljudi,
Mostar nema parking prostora ni u januaru za svoje gradjane. kad nema ni jednog turiste a ne u jeku turisticke sezone. Ne radi se o "mnogo ljudi" vec o lose urbanisticki projektovanom i unistenom gradu; nesposobnoj gradkoj upravi da rijesi tu potrebu/uslugu.
Nabroj koliko je garaza napravjjeno u gradu u posljednih 20 godina, gdje su locirane i koliki im je kapacitet. Pa da vidimo sta Grad radi na svojoj turistickoj perspektivi.
Ali opet, ako ti je do parkinga
Nije meni do parkinga - vec je tebi. Gubis na konkurentnosti i na tranzitnim gostima koji samo prodju Titovom i ne posjete SM, jer nemaju gdje da se parkiraju, a nemaju ni info gdje mogu da nadju parking.
Mostar je traznitni krajputas koji moze da ponudi samo Stari most kojeg obidjes za 25 minuta i jedan obrok prije i poslije posjete SMostu. To je sve -na zalost.
ZA mostarske turisticke biznise vazniji je broj parking mjesta od broja kreveta u kucnoj radinosti jer je parking usko grlo, Parking prostor je u nedleznsti grada a ne kucne radinosti.
I šta si ono još rekao, ne može se veš razgrtati, ja se sve nadam da će uskoro doći i zakon koji će zabranjivatio da se već razgrće.
Ves je simbol za zagadjenost Mostara. Znam mnogo dijaspore iz Bosne kojima je bio san da penzionerske dane prozive u Mostaru i okolini, ali su odustali najvise radi Aluminijumskog kombinata.
To bi bile znacajne investicije u nekrtenine. Povecao bi se broj solventnih gradjana, mnoge strane valute bi ulazile u grad, povecala bi se potrosnja u gradu, povecalo bi se trziste nekretnina.
Jedan je desetak dana ljetovao u MO, obisao "Bunu i Bunicu". bio jako blizu da nesto kupi a onda cuo sta dvojica "brata" zugaju o "razgrtanju vesa i AL" kod "Muje trovaca: upitao ih za par detalja i iste sekunde odustao. Dzabe ubjedjivanje da ima sjeverna zona Mostara, da u Mo 95 %dana u godini duva "sjever"a da je ALuminij na jugi. NI CApljina ni Neum. nista vise nije dolazilo u obzir kad je sazano za ona jezera jalovine iznad Jasenice.
Nema noćnog života, pa nema ako porediš sa Njujorkom, Baltimorom i Sarajevom. Al ako porediš sa Tuzlom, Zenicom ili Banjalukom......bogami i nađe se ponešto.
.
Bogme, tanko se nadje ista u odnosu na konkurentske gradove Tuzlu i Banjaluku a o SA da i negovorimo. Ne mislim ja na: Balu, Gungu, Tina, Rotu, Labirint, leonarda, Mlinicu, Azzaro, MLijecni i ostale mostarske elitne "kafanske institucije".
Mislim na manifestacije, festivale, derneke. Mostar je "skucen" ne samo prostorno. Siroki brijeg ima filmski festival i prikaze vise filmskih prestav godinje, vec "stolni" mu grad. Mostar je kasaba ako se pomatra sa stanovista nekog festivalskog i kulturnog zivota u turistickoj sesoni.
Nadam se da ti ne predstavlja problem preći obalu

Boze sacuvaj, desetljecima sam prelazio obale Neretve, svakodnevno, I ratu sa HV se moglo prelaizt na obje strane -preko "Titovog"-
Dirljivo i tragično je ovo bošnjačko ubjeđivanje kako Mostar nije važan , kako nema perspektive
[/quote]
Tragicnije je: kako mostarci sami sebi unistvaju perspektivnost, samosazaljavajuci se nad sudbinom i prodaju prgimahovinu o sebi i svome znacaju. Mislim na obje "obale".
Hronicna neorganizovaost, voluntarizam, nesposobnost da se izdignu iznad nivoa kasabe i ulice, prepotentnost u kilotonama,

Sto se tice Bosnjka iz doline Miljacke i njihovog politickog odnosa prema Bosnjacima iz drugih dolina i rijecnih slivova: tu si potpuno u pravu.
Ali, opet: ne mogu sarajlije rijesiti mostarske lokalne probleme.
Last edited by Toto on 25/08/2016 00:41, edited 3 times in total.
Toto

#3041 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Toto »

Banksy wrote:
Sve istina, ali i do vas je, sjede valjda i vaši u Sarajevu.
Ne znam. Jako volim Mostar i zaista mi je žao što mu se sve to dešava...
u tom i jeste problem ..
ne sjede
ako i sjde ne benda ih niko
stakasa

#3042 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by stakasa »

Banksy wrote:
I vrati se na Hadziosmanovicevu... Ovo sto ti pricas je HVO prijedlog iz 92-e, prije potpune radikalizacije, parafraziram:
- Sta ce vam seljaci iz Bosne i deblokade Sarajeva, potcinite se i bice vam fino pod nama
Banksy

#3043 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Banksy »

stakasa wrote:
Banksy wrote:
I vrati se na Hadziosmanovicevu... Ovo sto ti pricas je HVO prijedlog iz 92-e, prije potpune radikalizacije, parafraziram:
- Sta ce vam seljaci iz Bosne i deblokade Sarajeva, potcinite se i bice vam fino pod nama
Prema ovome što vidimo zadnjih 20 godina, biće da su ga Sarajevo i SDA poslušali.
stakasa

#3044 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by stakasa »

Banksy wrote:
stakasa wrote: I vrati se na Hadziosmanovicevu... Ovo sto ti pricas je HVO prijedlog iz 92-e, prije potpune radikalizacije, parafraziram:
Prema ovome što vidimo zadnjih 20 godina, biće da su ga Sarajevo i SDA poslušali.
Jesu ga poslusali i zamjenili uloge. Po meni - pametni. Jbg svak sebe gleda.
palermo

#3045 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

Toto wrote:[.........

Hoću, neću...sve se mislim da .li da ti uopšte odgovorim na ovaj post. Izvlačeći detalje zamagljuješ stvari i pokazuješ da si, barem kada je riječ o MOstaru, još uvijek u kasnim devedesetim. I primjetih da se tvoj Mostar (barem po nabrajanju kafića) uglavnom završava na semaforima kod Hita, ako i dotle dobaciš. A Mostar nije samo to, htjeli mi to ili ne.

Štaviše, postoje dva Mostara, jedan je ovaj o kome ti pišeš, provincijski , mahalaški, zatvoren u sebe, odvojen od stvarnosti i savremenih kretanja, zabavljen sam sa sobom, koji samo traži načine kako da preživi, i drugi je onaj preko Neretve, propulsivan, dinamičan, u stalnom kretanju, grad u koji dolaze novi ljudi, sa novim idejama, dio koji raste i prati Evropu.

Kažeš, dupla gradska administracija je problem, pa lako je to riješiti, prihvatimo prijedlog HDZ-a o jednoj opštini, jedan čovjek-jedan glas, i nemaš više tog problema. Hoćemo li tako ? Uostalom, imamo suhu realnost, čak i sa ovom i ovakvom gradskom administracijom jedan dio grada napreduje, a drugi se iz dana u dan provincijalizuje

Danas u ovom što se naziva zapadni dio grada, dolaze ljudi iz Splita i čitave dalmacije i kupuju stanove svojoj djeci koja studiraju ovdje u Mostaru, znaju da im je to svakako isplativa investicija, čitav stambeni kompleks kod mljekare je prodan dok si rekao keks, a šta imamo ovamo, jel te kod nas, koliko još ima neprodanih stanova u najavljivanoj i tako zvučno nazvanoj Dolini sunca. Jebene tri zgrade napravili za deset godina, i još uvijek stanovi neprodati. Da ne idem dalje u kompariranje, pisao sam o tome, i mislim da sam i bogu dosadio na ovoj temi.

O perspektivnosti i bezperspektivnosti Mostara. Da se na lažemo, nekakv treći entitet sa Mostarom kao stolnim hrvatskim gradom sa većom institucionalnom povezanošću sa Hrvatskom, stvorio bi od Mostara centar za blizu milion ljudi, čitavo područje od Dubrovnika, preko Ploča, Metkovića sve tamo gotovo do Makarske bi bilo orijentirano na Mostar. Ne pretjerujem mnogo kada kažem da bi po značaju bio blizu Splita. Nije da hrvatska politika tu perspektivnost nije spoznala. Bošnjačka politika, pa baš kao što Gojeni lijepo reče, dvanaestopalačno crijevo.

I još oko kmečanja, pa evo pogledaj za ilustraciju ovaj forum, ja ne vidjeh da nitko ovdje osim mene kmeči (nažalost)....mostarski Bošnjacine ne žele da kmeče iz ponosa i prkosa, iako znaju da je sve ovo što ja pišem istina, sarajevska čaršija nam poručuje, do vas je, sami ste krivi (što bi dobri moj Fudo amerikanac rekao, jebi ga onda ste izgubili), a mostraska dijaspora pametuje li pametuje.....zapravo jedini koji kmeče su Hrvati....paradoksalno, jedini koji ne bi trebali kmečati (barem u Mostaru). Možda i tim kmečanjem pokazuju da im je i najviše stalo do Mostara.

Dakle da li je Mostar perspektivan ili nije je jednostavno glupo pitanje (to rekoh na početku ove naše diskusije). Naravno da je perspektivan. Pitanje je samo da li će u Mostaru da stanuje Bosna i Hercegovina.

Mi smo ovdje ratovali da bi nam Sarajevo bio glavni grad, da punim plućima živimo Bpsnu i Hercegovinu. Pet najljepših poslijeratnih dana Mostara su bile one dvije utakmice svjetskog prvenstva....zastave na svakom koraku, osmijeh na svakom licu, uzbuđenje, radost i ponos.....hej prvi puta nakon dvadeset godina i mi imamo puno pravo da mašemo sa zastavama, po prvi puta su nas i oni sa desne strane gledali sa zavišću, i onda je došao Pape sa svojim stavljanjem ličnih interesa ispred države i balon je ispuhao (onako uzgred, nikad mu to neću oprostiti). Kako poznato.

eleneis, da ne trunim dalje.....

@ banksy, o mostarcima koji su u sarajevu, pa znaš kako su, oni su se izvukli iz dvanaestopalačnog crijeva (stvarno je Gojeni pogodio sa ovim izrazom) zašto se ponovno vraćati u njega kad im se lijepo poručuje šta je to.....sasvim je dovoljno otići dva put godišnje na Ilidžu kada se organizuje veležova crvena noć...
stakasa

#3046 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by stakasa »

Sljedbenici Hadziosmanovica, Robovica, Pince Nozica, Fazlagica, Bisera Pasica, Hasanbegovica i ine ustasije se sve manje i manje stide ratne proslosti i sve smjelije i smjelije provjetravaju politiku za koju se je 96 - 2006-e mislilo da je zauvijek zakopana
Toto

#3047 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Toto »

palermo wrote: sve se mislim da .li da ti uopšte odgovorim na ovaj post
Mozda si dobro mislio ali si jako losse odgovorio.
Moji su u Mostaru od ranog 18 stoljeca, cak i svoj sokak imali u Mahali a ja ima desetak godina na privremenom odsustvu.
Tako da mi se ne moras obracat i objasjavat. Mozda vise znam vec sto ti mislis.
Obrazlozi svoje stavove, koje promovises na temi i nastoj da se kutarises mostarskog elitizma i snobizma a mene zaobidji- nisam predmet teme.
Sto se tice mentaliteta: mostar je jedinstven, i potpuno ista provincija sa obe strane. Sto je "elitmom" mostarcu sa ljeve obale povelezac i stocanin, to je istom "elitnom" sa desne skutorr i konjicanin.
Kažeš, dupla gradska administracija je problem, pa lako je to riješiti, prihvatimo prijedlog HDZ-a o jednoj opštini, jedan čovjek-jedan glas, i nemaš više tog problema.
Odlino rjesenje, kad bi HDZ prihvatio da isti princip vazi i u drugim opstinama i gradovima BiH.
Danas u ovom što se naziva zapadni dio grada, dolaze ljudi iz Splita i čitave dalmacije i kupuju stanove svojoj djeci koja studiraju ovdje u Mostaru
De "brato": okani se poetike i podvale mostarskim tracevimaa. Jedan, dva slucaja kupovine stana studentima metodom pranja drzavnih hrvatskih para, nije trend na kojem mozes bazirat perspektivnost nekog grada.
Hrvatska ne priznaje diplome vecine hrvatskih fakulteta u Mostaru a ulaskom Hr u EU brojs studenata u Mo se prepolovljuje, jer im diplome iz BiH ne vaze za EU. tesko da ce vise studenti iz Hr dolazit u Mostar,
čitav stambeni kompleks kod mljekare je prodan dok si rekao keks, a šta imamo ovamo, jel te kod nas, koliko još ima neprodanih stanova u najavljivanoj i tako zvučno nazvanoj Dolini sunca.
Sto se tice stanogradnje si opet tendeciozan i neobjektivan. Sve ono sto se smatra "lijevom obalom" je stari dio Mostara, izgradjen za turskog i austrougarskog vakta, gdje nema placa od 300 m2 za izgradit privatni objekat a ne da gradis novo stambeno naselje, od par stotina stanova.
Vise od 90 % grada sa lijeve obale je u privatnom vlasnistvu, pa nemas sta srusiti za nove stambene komplkse, kao sto se rusila "mljekara"- koju su napravuli komunisti ili "stara bolnica"-koju je napravila austrougarska.
Stambna naselja "Mljekara" i "Stara Bolnica" su u strogom centru grada sa rijesenim pitanjima skole, obdanista, pijace tepe itd.
Karasebes je periferija bez obdanista, skole, pijace. Neces slat djecu u skolu preko puta M17 i zeljeznicke pruge da ginu. Svakom iole objektivnom analiticaru je jasno zasto su stanovi u centru prodati odmah a oni na periferiji jos neprodati.
Sve sto ima prostora za masovnu i vecu gradnju u uzem dijelu grada je na desnoj obali a i to se skoro popunilo.
Na lijevoj obai je na sjeveru ostala samo lokacija Sjeverni logor-poligon koji je vojna imovina jos od ausrougarske, pa gradnja zavisi od rjesavanja pitanja vojne imovine. Od kasarni i pomocnih objekata je naprevljen univerzitetski kampus - sto je po meni odlicno rjesenje.
Ja ne bi na poligonu dozvolio masovnu stanogradnju niti soping centre Taj prostor ostavit za par vecih hotela sa manjim parkovima izmedu. ja bih tu napravio moderan srednjoskolski centar koji bi gravitirao unvrzitestskom kampusu i u njega smejstio sve srednje skole Mostara, koje su razbacane na desetak lokacija.
Zatim gradski administrativni centar gdje bi sve bilo u jednom objektu i sve drzavene admnisytacije iz grada prebacio tu. Na toj lokaciji bi smjestio nekoliko velikih parkihng garaza za turiste cime bi smanjio tranzit kroz staru jezgru grada. Iste takv garaze bi napravio na juznom ulazu u Grad -Karasebesu i turisti sa istom kartom za parking u garazi se voze 5-7 miuta gradskim prevozom do Pozorista i Starog grada i tako nazad.

A ovo o HZHB i milion stanovnika oko Mo je nerealna procjena.
Mostar im oko 60000 stanovnika +40000 "seljaka" u okolini, deset sljedecih gradova po velicini u 'rvatskoj 'erecegovini zajedno imaju isto toliko. kad bi tome pridodo i svu Dalamciju ispod Splita ne bi namirio pola miliona stanovnika a ne milion. Opstina makarska ima 13 000, dubrovnik grad oko 20 000. Jako losim procjenama se frljas.
Hrvatska i Bih su na ivici depopulacijskog ponora a on masta milione. Hrvatska planira uvoziti radnu snagu iz Ukrajine a na HZHB i ne racuna.
Stolni Mostar vise nikada nece imati ovako snazne stope rasta i razvoja kakve je imao posljednjih 20 godina o kojima ti pricas.
HZHB je politicko kopile hrvatske spoljne politike, koje je Tudzman dao pobaciti, da mu Srbi ne bi pravili isto politicko kopile po Hrvatskoj. HZHB je platila cijenu rjesavanja "srpkog pitanja" u 'rvata.
Tudzmana je pekla savjest zabog toga i dao je da se ogrmna drzavna sredstva crnim fondovima upumpavaju u Mostar.
Ulaskom Hr u EU svi ti crni fondovi su presusili. Nema vise dzabne elektrine energije za ALuminij, duplih penzija za demobilisane i vojnike, plata za vojnike, socijalnih programa za dvojne rvata sto zive uz granicu sa BiH itd.
Neselja koje je tudzman otvorio za preseljene Hrvate iz Bosne tipa Suskovo i Bobanovo su desetkovana. Zive smo oni koji su ostali u vojci u capljini a ostalo se raselio po hrvatskoj a iz nje po EU.
HZHB ili treci entitet -kako god- nema vise onakav znacaj za Hr kakv je imao do ulaska u EU.
Hrvatska je u teskim finansijsim dubiozama, pa ce sve manje para biti za bosanske hrvtae i u obrazovanju, kulturi, folkloru.
Ako BiH udje u EU znacaj Mostara za Hr ce jos vise opasti. Tesko da Mostar dobaci vise od neke trecerazredne hr zupanije.
Ako nam Srbi opet razigraju rat: Hr ce bjezat od Mostara u strahu da joj kakav dangalak sa bradom petardama ne rastjeruje turiste po plazama. Hr ne bi izdrzala 2 godine bez turizma. Bankrotilrala bi.
Hrvatska nece biti u stanju da politicki obnovi HZHB u BiH, kao sto ni Srbi nisu uspjeli da naprave Republiu srpsku na svom *Kosovu.

Mostar u svom razvojnom smilsu treba da fokuse okrene Makarskoj, Dubrovniku Splitu i Titogradu. ZAgreb u svakom pa i politickom smislu, je vec na istoj udaljensti kao i Brisel,
Progon Karamarka iz HDZ i Izbor zagrepcanina Plenkovica moze u simbolckoj ravni reci: kud se krece HDZ i hrvatska politika. Mostar je sve dalja provincija, koja moze racunati na zagreb svake 4 godine kad su izbori.
još oko kmečanja, pa evo pogledaj za ilustraciju ovaj forum, ja ne vidjeh da nitko ovdje osim mene kmeči (nažalost)....mostarski Bošnjacine ne žele da kmeče iz ponosa i prkosa, iako znaju da je sve ovo što ja pišem istina
Sto se tice politickih perspektiva na svim relaciijama u Mo a posebno na relacijama: SDA Mo -SDASa; SDPsa- SDPMo: ja ti i rekoh da si sve u pravu. To ti je u "familiji" pa vidi sa njima.

Najveca nesreca politickih opcija sa lijeve obale Mostar je politicko Sarajevo.
I iza ovog foruma vecinom stoji politicko Sarajevo, pa nek te ne cudi sto nije dalje dobacilo od carsijkog foruma i nema interese za Hercegovinom. Dzabe sto su promjenili ime. Ako je tacno da su privatno vlasnistvo: onda im ne trebas nista ni zamjeriti -ganjaju ljudi profit.
sarajevska čaršija nam poručuje, do vas je, sami ste krivi
Ovo je meni sarajevski carsijaner, sa najvisim cinom, rekao jos dok se nije moglo uci u Sarajevo, a nije ni tako lako moglo iz Mostara u Zenicu -gdje mi je receno.
Ovo Mostar zna od prvog dana i opet dvadeste godina pusi isti kretenluk iz Sarajeva.

SDA je feudalna stranka, ravnicarske provinijencije, koja ne moze prebaciti dalje od granice vakufa Isa bega Isakovica, niti brdo vece od Kobilje glave. Ivan je za SDA ravan Mount Everestu.
SDP je binarna stranka nekog informaticara, koja poznaje samo dva stanja: ima struje -nema struje; kapitalizam-komunizam; kakicu-piskicu, to je sve. SDP dobacujue jos krace od SDA. Relacija je Bascarsija - aerodim Butmir. Kad Lagumdzija sjedne u eroplan: ne vidi taj ni sunca ni mjeseca, nit mu Doro kakve bh vode hladne. a kamo li Hercegovine. I petarda je lagum ale sluzi za uveseljavanje, podjebancije, cirkusa -sto i jeste najveci domet Lagumzije a i stanka mu dobaci: kolika je vidljivost kad je sarajevska magla najtanja.

Hocu ti reci: da se perspektive jednog grada/zajednice ne mjere perspektivama politickih opcija koje trenutno vladaju njome.
Sta god slijedilo:rat s Srbijom ili ulazak u EU, politickom mostaru ljeve obale i regije bi najbolje bilo osnovat snaznu regionalnu stranku, umjerenog centra, koja bi se okrenula regiji i zajednici u kojoj djeluje.
zapravo jedini koji kmeče su Hrvati.
Hrvati ne kmece u Mostaru nego tlace. Oni kmece u Sarajevu i Zagrebu. Kurvanski jest,ali taki su hercegovci. Ako si gledo "Prosjake i sinove" sve ti je receno. Bosanki Hrvat su druga civilizaija.
Dakle da li je Mostar perspektivan ili nije je jednostavno glupo pitanje
Glupo je pod perspektivnoscu smatrati samo politicku perspektivu a zaenamrivati sve ostalo. Glupo je ako perspektiva grada zavisi samo i iskljuvivo od politike.
Jeden vodovod i deponija mogu da postoje i ako grad bude admiistrativno podjeljen u vise opstina.
Glupo jes:t ako se vodovod koristi da bi se neko ucjenio i politicki potcinio.
Pa vidis li sta je HDZ radio Lijanovicevoj i Raguzevoj stranci. Da Raguz drzi lijevu obalu zatvorili bi mu vodu, isto ko i Bosnjacima.
Kad se franjevci i pertovci posvadjaju oko zupa i para u Hrecegovini zakivaju varata crkava jedni drugima a nema veceg bogohuljenja i sramote ko zatvoriti vrata bogomolje vjerniku.
Mi smo ovdje ratovali da bi nam Sarajevo bio glavni grad, da punim plućima živimo Bpsnu i Hercegovinu.
Papanski i bijedno od sarajlija. al stas nam - taki smo. Snobizam i sovinizam je odlika velecarsija.
I ti si isti-ko sarajlije prema tebi- kad ti u Mostar dodje neko iz Stoca, Konjica, Capljine, Sarajeva.
palermo

#3048 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo »

Toto wrote:........
Dobro drug moj, mislim da smo sada iscrpili mogućnosti diskusije, sve dalje bi bilo samo ponavljanje.

Dvije različite perspektive, dva različita mišljenkja
stakasa

#3049 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by stakasa »

palermo wrote:
Toto wrote:........
Dobro drug moj, mislim da smo sada iscrpili mogućnosti diskusije, sve dalje bi bilo samo ponavljanje.

Dvije različite perspektive, dva različita mišljenkja
:D
aratet

#3050 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by aratet »

Ko su ovi likovi?

Jesu li oni ostali u HVO-u do kraja?
Locked