Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
madner

#251 Re: Statut Mostara!!

Post by madner »

Naravno, ali tek nakon sto obezbjedimo mehanizme stovanja tog istog ustava.
Konsenzus

#252 Re: Statut Mostara!!

Post by Konsenzus »

madner wrote:Naravno, ali tek nakon sto obezbjedimo mehanizme stovanja tog istog ustava.
A koji su to mehanizmi?

Da je Mostar u startu imao osnov kao i ostale opstine u BiH danas bi situacija bila drugacija.
madner

#253 Re: Statut Mostara!!

Post by madner »

Konsenzus wrote:
madner wrote:Naravno, ali tek nakon sto obezbjedimo mehanizme stovanja tog istog ustava.
A koji su to mehanizmi?

Da je Mostar u startu imao osnov kao i ostale opstine u BiH danas bi situacija bila drugacija.
Pa drzava u kojoj nema diskriminacija ostalih, gdje je nemoguce da se neko pravi lud kako bi blokirao entitet itd...

Mostar je tu oko 7. tacke, odmah poslje ukidanje kantona.

Mostar nije kao drugi gradovi, Mostar je od 92 meta i strateska odrednica jedne politike koja pokusava narusiti teritorijalni integritet BiH. Koji drug grad je planski naseljen kako bi se promijenila etnicka slika?
Konsenzus

#254 Re: Statut Mostara!!

Post by Konsenzus »

madner wrote:
Pa drzava u kojoj nema diskriminacija ostalih, gdje je nemoguce da se neko pravi lud kako bi blokirao entitet itd...

Mostar je tu oko 7. tacke, odmah poslje ukidanje kantona.

Mostar nije kao drugi gradovi, Mostar je od 92 meta i strateska odrednica jedne politike koja pokusava narusiti teritorijalni integritet BiH. Koji drug grad je planski naseljen kako bi se promijenila etnicka slika?
Pa doci ce i to na red. Prvo odluka SjedicFinci prije ili kasnije se mora sprovesti a ona ce otvoriti neka druga pitanja koja se HDZu i SNSDu kao eksponentima nacionalisticko sovinisticke politike nece svidjeti, ali ce je pod pritiskom morati sprovesti.

Blokiranje entiteta, ako mislimo na onaj izbor delegata u dom naroda ce se opet rjesiti pritiskom, tako sto ce se delegati u dom naroda birati u predstavnickom domu a takvom situacijom bi rjesili i diskriminatorski odnos prema gradjanima Brckog koji ne mogu biti birani u dom naroda federacije ili jasnije definiranje kvoruma i potrebne vecine.

Mostar mora postati kao drugi gradovi, samo tako on moze biti ujedinjen i bice prije ili kasnije. Ne krivim HDZ sto je naseljavao Mostar, koliko SDA koja je imala indolentan odnos prema tome a i prema drugim krajevima pogotovo u RSu.
madner

#255 Re: Statut Mostara!!

Post by madner »

Cuj ne krivis HDZ. Ja krivim.

SDA snosi odgovornost za svoje nepostupke, ali niposto za HDZove.
ortega

#256 Re: Statut Mostara!!

Post by ortega »

ne mozes odvajat rat od ovoga, jer je rat nastavljen, postoji uzrok i posljedica, rat je uzrocio sve probleme danas, kako nije na zadovoljavajuci nacin zavrsen posljedica je da danas bosnjaci istocnog mostara nose svu nadu u opstojnost hercegovackih bosnjaka, bez mostara svi ljudi iz hercegovine bosnjacke nacionalnosti lagano ce da se iseljavaju..par primjera:vratili se ljudi u cp stolac, nemaju posla, ipak poslali djecu da studiraju, ta djeca zavrsila fax, mislis da ce im neko u capljini dati posao, nikad, dodje djete, kaze, ali mora u sudu biti odredjen broj bosnjaka, znate sta su oni uradili doveli nekog pravnika iz mostara, bosnjaka, zaposlili ga, jer znaju da ce ovaj nazad za mostar poslije radnog vremena, time je onemogucio ovo djete da dugorocno ostane u capljini, jer nece imat od cega da zivi..drugi slucaj, urbanizacija sjevernog logora, i kocenje dozvole za izgradnju, na vijecu nema sanse da dozvole izgradnju tamo, jer se zna gdje je sjeverni logor, i sta bi znacila njegova izgradnja, bar deset hiljada stanova, sa svim pratecim objektimai bar hiljadu dvije radnih mjesta..dalje imas hotel ruzu, i obustavu njene gradnje koja traje vec 5 godin, iz razloga sto se kao ne uklapa u stari dio grada svojom velicinom, uz nju naravno ide zaposlenje nekih 100 ili 200 ljudi, dok u istom starom gradu imas novonapravljenu crkvu, koja je daleko najveci objekat u mostaru i koja se eto uklapa, bitno je reci da je general sopta na otvaranju crkve rekao, da je ona tu da cuva katolicanstvo od islama, i da bdije nad hrvatskim narodom..tako da kad se prica o mostaru (prvom braniku bih, da se prica sa razumjevanjem problematike, a ne pausalno)da nam se ne bi desilo, kao sa banja lukom i ostalim bosanskim seherima, da ih se sjecamo sa tugom i sjetom uz vecernje sjelo i govorimo kakav je to begovski grad nekad bio, nama ne treba to nekad, trebamo se osvjestit dok nije kasno, jer ti ljudi dole toliko vole mostar da je to nevjerovatno, treba im samo omugucit osnovna prava na zivot i rad, oni ce napravit sve ostalo..
sto se tice federalnih ministarstava, mjesto im nije u sarajevu, jer je mostar glavni grad federacije, pa je tim i logicno da su federalna ministarstva smjestena u mostar..
ko je znacajniji mostar ili tuzla, ko je bogatiji, dalo bi se diskutovat, ali u ovom slucaju svakako mostar je znacajniji, majka voli oba djeteta, ali uvijek vise paznje posveti onome, koje je u datom trenutku u vecem problemu ili vecoj krizi..mostar na ledjima nosi golgotu hercegovine, koja je i od bosnjackih politicara sve vise etiketirana kao hrvatska..bosnjacki narod hercegovine ceka ista sudbina kao bosnjake rs-a ako izgube mostar, zato sto ce postat beznacajna manjina, usljed iseljavanja prouzrokovanog nemogucnoscu vodjenja zivota dostojnog covjeka..hocemo li se opametit?

kako ide hrvatsko hercegovaska himna..ponosna moja je zemlja hercegovina, hrvatska gruda sveta vec tisucljetna..
kako ide himna navijaca zrinjskog..tiho tiho tece neretva, nema vise duso mostova, ostali smo samo ti i ja zrinjski mostar, herceg bosna moja drzava..
i sve ovo u seher mostaru, osmanskom gradu biseru, koji je izgradjen za vrijeme turaka, i ciji svaki sokak i sad mirise na lisku i behar, a cija dusa isad odise bosanskim ponosom i prkosom, a sve dok je liske i behara, bice i bosanskog mostara..
star(i)mo

#257 Re: Da li Hrvati konacno osvajaju Mostar!?

Post by star(i)mo »

palermo wrote:
star(i)mo wrote: Isto kao sto je ne nose ni Bosnjaci iz Nevesinja, Gacka... Ali to ne znaci da o Mostaru imaju pojma. Problem je samo sto su i jedni i drugi postali mainstream u gradu na Neretvi a mi se lokalni asimilirali u znak podrske. :wink:
Netačno, izjednačavanje Gruda i Širokog sa Bošnjacima Gacaka i Nevesinja je u najmanju ruku deplasirano. Dok su Grude i Široki politički toponimi na karti Bosne i Hercegovine koji imaju znatnu moć, pogotovo u hercegovini, Bošnjaci gačani i nevesinjci su samo nesretne izbjeglice koje pokušavaju nekako da nađu svoj novi život.Poneko i uspije,al proglašavati njih mainstreamom bošnjačke politike u Mostaru je vrlo ružno. Uostalom proteklih dvadeset godina su SDA-ovsku mostarsku vlast obilježile auohtone mostarske porodice, što je vrlo lijepo obrađeno u postu sa početka ove teme (zaboravih nick, a da sad ne tražim, oprostit će te mi).

Priča o doseljenicima koji ne daju pravim mostarcima da se pomirie i ovaj grad učine prosperitetnim je samo jedna obična kvazi-mostarska ubleha.

U ovom gradu se sučeljavaju dva politička koncepta, i u toj borbi na ovaj ili onaj način svi učestvujemo. Sa moje tačke gledišta (dakle moje) problem je što politički koncept koji u sebi nosi Bosnu i Hercegovinu je , barem dosada, imao nedosljedne i krive tumače.
Oprosti ali u ovom kontekstu nije vazno kako je neko dosao u Mostar. Sam si poceo pricu o dosljama iz Citluka, Sirokog itd... Cinjenica je da su im ciljevi manje vise isti, a to je zapisavanje teritorija i dominacija kako na jednoj tako i na drugoj strani. Ni jedne niti druge vise ne interesuje Mostar kao cjelina jer ga vecinom nisu takvog nikad ni poznavali. To sto su autohtone i "ugledne" (nemam trenutno smajli da pljune) mostarske familije na celu mostarskog SDA je samo dokaz koliki beskicmenjaci smo mi mostarci. Isto se moze reci i kod susjeda. Od Prlica, Covica pa nadalje... I ja nisam imao namjeru da pocnem pricu o doseljenicima, seljacima, "Svedjanima".... mi smo problem. Samo mi!
neretvanac

#258 Re: Da li Hrvati konacno osvajaju Mostar!?

Post by neretvanac »

star(i)mo wrote:
palermo wrote:
star(i)mo wrote: Isto kao sto je ne nose ni Bosnjaci iz Nevesinja, Gacka... Ali to ne znaci da o Mostaru imaju pojma. Problem je samo sto su i jedni i drugi postali mainstream u gradu na Neretvi a mi se lokalni asimilirali u znak podrske. :wink:
Netačno, izjednačavanje Gruda i Širokog sa Bošnjacima Gacaka i Nevesinja je u najmanju ruku deplasirano. Dok su Grude i Široki politički toponimi na karti Bosne i Hercegovine koji imaju znatnu moć, pogotovo u hercegovini, Bošnjaci gačani i nevesinjci su samo nesretne izbjeglice koje pokušavaju nekako da nađu svoj novi život.Poneko i uspije,al proglašavati njih mainstreamom bošnjačke politike u Mostaru je vrlo ružno. Uostalom proteklih dvadeset godina su SDA-ovsku mostarsku vlast obilježile auohtone mostarske porodice, što je vrlo lijepo obrađeno u postu sa početka ove teme (zaboravih nick, a da sad ne tražim, oprostit će te mi).

Priča o doseljenicima koji ne daju pravim mostarcima da se pomirie i ovaj grad učine prosperitetnim je samo jedna obična kvazi-mostarska ubleha.

U ovom gradu se sučeljavaju dva politička koncepta, i u toj borbi na ovaj ili onaj način svi učestvujemo. Sa moje tačke gledišta (dakle moje) problem je što politički koncept koji u sebi nosi Bosnu i Hercegovinu je , barem dosada, imao nedosljedne i krive tumače.
Oprosti ali u ovom kontekstu nije vazno kako je neko dosao u Mostar. Sam si poceo pricu o dosljama iz Citluka, Sirokog itd... Cinjenica je da su im ciljevi manje vise isti, a to je zapisavanje teritorija i dominacija kako na jednoj tako i na drugoj strani. Ni jedne niti druge vise ne interesuje Mostar kao cjelina jer ga vecinom nisu takvog nikad ni poznavali. To sto su autohtone i "ugledne" (nemam trenutno smajli da pljune) mostarske familije na celu mostarskog SDA je samo dokaz koliki beskicmenjaci smo mi mostarci. Isto se moze reci i kod susjeda. Od Prlica, Covica pa nadalje... I ja nisam imao namjeru da pocnem pricu o doseljenicima, seljacima, "Svedjanima".... mi smo problem. Samo mi!
Ne znam kako nesto ovako mozes napisati. Ako poznajes situaciju u kraju nam, a vjerujem da poznajes jer zivis u Mostaru, znas dobro da su Bosnjaci koji su dosli ovdje iz Gacka, Nevesinja, Bilece itd. gole izbjeglice koje su pobjegle ispred cetnickog noza, jer bi zavrsili u jamama po tim mjestima. Dobar dio tih ljudi je kasnije iznio znatan dio odbrane naseg grada u najgorim trenutcima, sjeti se samo koliko je Gacana bilo po Santicevoj i na Bulevaru...
S druge strane, Sirokibrijezani, Citlucani itd. nisu pobjegli ni od koga radi licne sigurnosti, vec su im stanovi Bosnjaka i Srba protjeranih iz zapadnog dijela grada dodjeljivani preko noci. O sramnoj ulozi jednog dijela tih ljudi u unistavanju dijela ovog grada bolje je ne govoriti- njima na sramotu. Kao i o belajima koje su kasnije pravili tim istim ljudima pri pokusajima vracanja svoje predratne imovine.
I ti sad reci kako su i jedni i drugi dosli da zapisaju teritorij "svak na svojoj strani".
ortega

#259 Re: Statut Mostara!!

Post by ortega »

bravo neretvanac, ubo si u srz..
asurbanipal

#260 Re: Da li Hrvati konacno osvajaju Mostar!?

Post by asurbanipal »

palermo wrote:

Palermo, nemam šta dodati ni oduzeti na tvoj post :thumbup: ...Možda bi jedino trebalo spomenuti da izbjeglice iz Nevesinja, Gacka, Bileće, Trebinja, pa što ne reći i Stoca, predstavljaju simbol stradanja i golgote bošnjačkog stanovništva iz tih krajeva...Upoređivati ih sa širokobriježanima, čitlučanima je krajnje smiješno i degutantno...
otega, neretvanac, također :thumbup:
star(i)mo

#261 Re: Statut Mostara!!

Post by star(i)mo »

Neretvanac, ocito se ne razumijemo. Niko nije rekao da nisu ali pisemo o trenutnom stanju. Pobogu covjece, 99% doseljenika je glasalo i glasat ce za SDA/HDZ jer im garantuje da ce biti "svoj na svome". I to iskljucivo SAM "svoj na svome"!

@ortega, tvoj dugi komentar je samo dokaz da ovom gradu nece jos dugo doci bolji dani. "Seher gradovi", "dominacija kroz naseljavanje", "prvi smo bili tu"... meni je to isto k'o da cujem pricu o "ugrozenosti", "majorizaciji", "stolnom gradu"...
Last edited by star(i)mo on 19/12/2011 17:33, edited 1 time in total.
Konsenzus

#262 Re: Statut Mostara!!

Post by Konsenzus »

madner wrote:Cuj ne krivis HDZ. Ja krivim.

pa standardno.. uvijek je drugi kriv

Ali eto prije ili kasnije odluka suda ce se ispostovati a Mostar ce biti kao i drugi gradovi u BiH.
neretvanac

#263 Re: Statut Mostara!!

Post by neretvanac »

Konsenzus wrote:

Ali eto prije ili kasnije odluka suda ce se ispostovati a Mostar ce biti kao i drugi gradovi u BiH.
Mostar nazalost nikada nece biti kao drugi gradovi u BiH jer nijedan drugi veci grad u ovoj zemlji nema problem koji ima Mostar-mozemo se praviti ludi, al sve pociva na odnosu stanovnistva koji i jednima i drugima daje kakvu takvu moc i uticaj, a jedni sa drugima ne mogu.
Sve druge vece gradske sredine u BiH su nacionalno homogene.
palermo

#264 Re: Da li Hrvati konacno osvajaju Mostar!?

Post by palermo »

star(i)mo wrote:

Ni o kakvim došljama ja nisam počeo priču, štaviše nemam ništa protiv ni doseljavanja Gruđana i Širokobriježana u Mostar, mnogi od njih su donijeli dobrobit ovome gradu. Grude i široki brijeg su samo sinonimi za politiku koja se zove oduzimanje Mostara onome čemu historijski pripada. Bosni i hercegovini. I poređenje sa Gačanima i Nevesinjcima je neumjesno, jer njihov uticaj na kreiranje probosanske politike u Mostaru je minoran. Kao što je i sasvim beznačajno bilo za koga si(smo) glasao(li),ko go bio isto bi bilo, jer Mostar nije pusto ostrvo, naprotiv on je samo mjesto gdje se lica i naličja određenih politika najočitije vide. Uostalom, ne reče li ti sam kad se u Sarajevu ili šriokom brijegu nakašlju u Mostaru već spremaju zavoje.

nego da se vratimo Statutu. Rekoh, nemam ništa protiv ni novog Statuta, ne može on ništa značajno promijeniti, osim što će hrvatskoj politici donijeti mogućnost da na slavodobitan način proslave svoju navodnu pobjedu a opet Bošnjacima ostaviti gorak okus u ustima zbog njihovog navodnog poraza. I naravno,što će kod jednih dodatno pothraniti vjeru u mit o mogućnosti da se Treći ostvari, a kod drugih opet pojačati strah od toga da za njih u nekim dugoročnim strateškim planovima i nema mjesta. Al proći će i osjećaj pobjede i poraza.

Ostaje važnije pitanje da li će probosanska politika konačno znati i možda još važnije htjeti da pronađe mehanizme i puteve kako da dovedu Bosnu i Hercegovinu u čitav Mostar. Hoće li se moći događati opet slučajevi u kojima dolazi strana investicija i zapošljava se po etničkoj osnovi. Hoće li ijedna bosansko-hercegovačka fimra otvoriti neki poogon, ne na lijevoj obali, nego upravo na desnoj obali Mostara i time staviti do znanja da je i to dio Bosne i Hercegovine. Hoće li sveučilišna bolnica u Mostaru biti nešto što pripada svima, ili će u njoj Bošnjaci biti samo pacijenti i sestre, a doktori ovi drugi. Hoće li se kada se biraju razne federalne komisije po automatizmu ostavljati mjesto za Hrvata iz Mostara, a hercegovački Bošnjak će morati da čeka da dobije prvo posao u sarajevu da bi i on bidan mogao da zasjedne u neku komisiju. I moglo bi se još dugo..........

Ne odgovori li ova vlast prevashodno SDP na ova pitanja, ili barem ne pokaže da razumije o čemu se radi, bojim se da ova priča reisa i muftije Smajkića će ipak piti vodu. A iz te priče se neće roditi ništa dobro.
palermo

#265 Re: Statut Mostara!!

Post by palermo »

Konsenzus wrote:

Pa ni svi drugi gradovi u BiH nisu isti. Ja naprimjer uopšte nemam želju da Mostar bude kao Banjaluka, više ga volim i ovako kljakavog, makar i u ljutnji i i bijesu izmješanom , nego mirnu, tihu i usput etnički očišćenu Banjaluku.
Konsenzus

#266 Re: Statut Mostara!!

Post by Konsenzus »

palermo wrote: Pa ni svi drugi gradovi u BiH nisu isti. Ja naprimjer uopšte nemam želju da Mostar bude kao Banjaluka, više ga volim i ovako kljakavog, makar i u ljutnji i i bijesu izmješanom , nego mirnu, tihu i usput etnički očišćenu Banjaluku.
Mislio sam u kontekstu izbornog zakona i uredjenja. Kakva pravila vaze i za druge gradove, neka vaze i za Mostar.
palermo

#267 Re: Statut Mostara!!

Post by palermo »

Konsenzus wrote:
palermo wrote: Pa ni svi drugi gradovi u BiH nisu isti. Ja naprimjer uopšte nemam želju da Mostar bude kao Banjaluka, više ga volim i ovako kljakavog, makar i u ljutnji i i bijesu izmješanom , nego mirnu, tihu i usput etnički očišćenu Banjaluku.
Mislio sam u kontekstu izbornog zakona i uredjenja. Kakva pravila vaze i za druge gradove, neka vaze i za Mostar.
Slažem se sa tobom.

Ali dodao bih, principi koji važe na lokalnom nivou trebaju važiti i na višim nivoima, i naravno suvišne nivoe vlasti treba ukinuti (čitaj kantone ). E onda bi svi bili ravnopravni :D
Konsenzus

#268 Re: Statut Mostara!!

Post by Konsenzus »

palermo wrote:
Slažem se sa tobom.

Ali dodao bih, principi koji važe na lokalnom nivou trebaju važiti i na višim nivoima, i naravno suvišne nivoe vlasti treba ukinuti (čitaj kantone ). E onda bi svi bili ravnopravni :D
I ja se s tobom slazem pogotovo u vezi kantona.
neretvanac

#269 Re: Statut Mostara!!

Post by neretvanac »

Konsenzus wrote:
Vazila bi sigurno ista pravila da su ga uspjeli etnicki ocistiti kao Banja Luku. Al nisu.
Duncan Ferguson

#270 Re: Statut Mostara!!

Post by Duncan Ferguson »

Davno smo mi ovamo prodani.
Konsenzus

#271 Re: Statut Mostara!!

Post by Konsenzus »

neretvanac wrote:
Konsenzus wrote:
Vazila bi sigurno ista pravila da su ga uspjeli etnicki ocistiti kao Banja Luku. Al nisu.
Ocisceno je citavo podrinje od Bosnjaka pa samo Srebrenica ima poseban status.
Koliko je meni poznato Bosnjaci su i nakon rata bili vecina u Mostaru.
Politika SDA je isla na ruku HDZovoj
MuaDib

#272 Re: Statut Mostara!!

Post by MuaDib »

Najbolje rješenje je da se Mostar uredi kao grad koji se sastoji od dvije općine Mostar 1 i Mostar 2, sa relativnom bošnjačkom i hrvatskom većinom i da se iz obje bira jednak broj vjećnika gradskog vijeća, te da se uspostavi rotacija gradonečalnika iz obje općine. Ne treba se zavaravati da će Mostar ikad više biti suštinski ujedinjen grad. Pa bolje dati svakom da osjeća da ima svoju vlast i da je dijeli, a ne da dijeli državu. Iako se ne slažem sa ovim konceptom, on je jedini moguć. Jer slučaj Mostara jasno i nedvosmisleno pokazuje svu licimjernost bošnjačke politike, koja bi građansku državu na nivou države, a na lokalnom nivou gdje su Bošnjaci u manjini sistem prikrivene etničke segregacije.
palermo

#273 Re: Statut Mostara!!

Post by palermo »

MuaDib wrote:Najbolje rješenje je da se Mostar uredi kao grad koji se sastoji od dvije općine Mostar 1 i Mostar 2, sa relativnom bošnjačkom i hrvatskom većinom i da se iz obje bira jednak broj vjećnika gradskog vijeća, te da se uspostavi rotacija gradonečalnika iz obje općine. Ne treba se zavaravati da će Mostar ikad više biti suštinski ujedinjen grad. Pa bolje dati svakom da osjeća da ima svoju vlast i da je dijeli, a ne da dijeli državu. Iako se ne slažem sa ovim konceptom, on je jedini moguć. Jer slučaj Mostara jasno i nedvosmisleno pokazuje svu licimjernost bošnjačke politike, koja bi građansku državu na nivou države, a na lokalnom nivou gdje su Bošnjaci u manjini sistem prikrivene etničke segregacije.
A što onda ne bi ,slijedom logike koju upotrebljavaš podijelili odmah i Bosnu i Hercegovinu. jer nemojmo se zavaravati nikad ona neće više biti suštinski ujedinjena pa je onda bolje dati svakome da osjeća svoju vlast ( mala parafraza tvojih riječi).
neretvanac

#274 Re: Statut Mostara!!

Post by neretvanac »

MuaDib wrote:Najbolje rješenje je da se Mostar uredi kao grad koji se sastoji od dvije općine Mostar 1 i Mostar 2, sa relativnom bošnjačkom i hrvatskom većinom i da se iz obje bira jednak broj vjećnika gradskog vijeća, te da se uspostavi rotacija gradonečalnika iz obje općine. Ne treba se zavaravati da će Mostar ikad više biti suštinski ujedinjen grad. Pa bolje dati svakom da osjeća da ima svoju vlast i da je dijeli, a ne da dijeli državu. Iako se ne slažem sa ovim konceptom, on je jedini moguć. Jer slučaj Mostara jasno i nedvosmisleno pokazuje svu licimjernost bošnjačke politike, koja bi građansku državu na nivou države, a na lokalnom nivou gdje su Bošnjaci u manjini sistem prikrivene etničke segregacije.
Jos samo da si nam predlozio da se raspodjelimo na linije.
star(i)mo

#275 Re: Statut Mostara!!

Post by star(i)mo »

Zemljo, otvori se! I sta kazes, zbog licemjerne bosnjacke politike!? I da ima istine ovdje zasto bi samo mostarci ispastali radi ovoga???! Muadibe, prvo svoju kucu uredi po gore navedenom modelu pa cemo ga primjeniti i na Mostaru.
Locked