Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
palermo

#226 Re: Da li Hrvati konacno osvajaju Mostar!?

Post by palermo »

vaučer wrote:
sumirprimus wrote: naci nema potrebe za ironijom,kontas sta hhoce covjek reci...

Mogao bih do sutra, no uglavnom Sarajevo o Mostaru nema pojma, to mi je jasno.
Zagreb o Mostaru nema pojma i to mi je jasno.
Grude, Široki i ostala mjesta o Mostaru nemaju pojma - ali ga mrze i vole ga izmusti i zatrovati.

.
Zapravo to nije tačno, Grude, Široki i ostala mjesta vrlo dobro znaju Mostar između ostalog zato što su oni u Mostaru.
Za razliku od Sarajeva.

I da se razumijemo nemam ja ništa protiv da su Grude i Široki u Mostaru pod uslovom da u sebi nose i donose Bosnu i Hercegovinu. Al ne nose..
sumirprimus

#227 Re: Statut Mostara!!

Post by sumirprimus »

a vaucera i domacinaaaa,sad je meni jasno,stoje dole belaj.... :skoljka:
kad vam je tako fino samim sa sobom,blago vama svima...
vaučer

#228 Re: Da li Hrvati konacno osvajaju Mostar!?

Post by vaučer »

palermo wrote: Zapravo to nije tačno, Grude, Široki i ostala mjesta vrlo dobro znaju Mostar između ostalog zato što su oni u Mostaru.
Za razliku od Sarajeva.

I da se razumijemo nemam ja ništa protiv da su Grude i Široki u Mostaru pod uslovom da u sebi nose i donose Bosnu i Hercegovinu. Al ne nose..
Nisi u pravu.
Ništa oni nisu donijeli u Mostar, bar ništa na čemu bi im grad trebao zahvaliti, niti poznaju Mostar. Jesu tu, ali samo parazitski. S iste strane, Bosna i Hercegovina ili Treći entitet je Mostaru i mostarcima u praktičnom smislu potpuno svejedno i isto. Sam grad je tu samo poligon za izdrkavanje, jer ni jedni ni drugi nisu pokazali nikakvu stvarnu želju za izgradnjom, rekonstrukcijom, razumijevanjem itd.

Ako je pitanje tko će nas u nastavku predstave musti onda super, imaš pravo.
star(i)mo

#229 Re: Da li Hrvati konacno osvajaju Mostar!?

Post by star(i)mo »

palermo wrote:
vaučer wrote:
sumirprimus wrote: naci nema potrebe za ironijom,kontas sta hhoce covjek reci...

Mogao bih do sutra, no uglavnom Sarajevo o Mostaru nema pojma, to mi je jasno.
Zagreb o Mostaru nema pojma i to mi je jasno.
Grude, Široki i ostala mjesta o Mostaru nemaju pojma - ali ga mrze i vole ga izmusti i zatrovati.

.
Zapravo to nije tačno, Grude, Široki i ostala mjesta vrlo dobro znaju Mostar između ostalog zato što su oni u Mostaru.
Za razliku od Sarajeva.

Isto kao sto je ne nose ni Bosnjaci iz Nevesinja, Gacka... Ali to ne znaci da o Mostaru imaju pojma. Problem je samo sto su i jedni i drugi postali mainstream u gradu na Neretvi a mi se lokalni asimilirali u znak podrske. :wink:
sumirprimus

#230 Re: Statut Mostara!!

Post by sumirprimus »

drug moj,nije bas svejedno,BIH ili 3-ći,haaah ćuj bogati svejedno,boze me sacuvaj...
sumirprimus

#231 Re: Statut Mostara!!

Post by sumirprimus »

i najaci ste kad za sve probleme krivite doslje...eto mostar od stotianjk tisucica sve sami,autohtonci,fetivi... :mrgreen:
eto druge sredine nisu nikad imale,demografskih,geografskih,fotografskih,turbofolk pomjeranja :roll:

mostar je takav kakav je upravo i iskljucivo radi mostaraca...
ne prebacujte krivnju na druge...
star(i)mo

#232 Re: Statut Mostara!!

Post by star(i)mo »

Pa citaj malo o cemu pisemo. Najveci krivci i jesu tkzv gradjani Mostara. Oni su problem i rjesenje u jednom. :wink:
sumirprimus

#233 Re: Statut Mostara!!

Post by sumirprimus »

star(i)mo wrote:
sumirprimus wrote:i najaci ste kad za sve probleme krivite doslje...eto mostar od stotianjk tisucica sve sami,autohtonci,fetivi... :mrgreen:
eto druge sredine nisu nikad imale,demografskih,geografskih,fotografskih,turbofolk pomjeranja :roll:
Pa citaj malo o cemu pisemo. Najveci krivci i jesu tkzv gradjani Mostara. Oni su problem i rjesenje u jednom. :wink:
pa nema sredine,zbog rata il ekonomije koja nije pretrpila kako to kazu fluktuaciju stanovnistva
grad nije grad,ako nema priliva stanovnistva,tako bilo i tako ce biti...
to su sad ljudi sa licnom/osobnom kartom i adresom prebivalista u mostaru,dakle mostarci... :)
haj valjda dodju bolji dani...
vaučer

#234 Re: Statut Mostara!!

Post by vaučer »

sumirprimus wrote:drug moj,nije bas svejedno,BIH ili 3-ći,haaah ćuj bogati svejedno,boze me sacuvaj...
Da, uhvati se za tu rečenicu i usput me markiraj kao zagovornika Trećeg ako ikako stigneš.
ReD aka Socijalista

#235 Re: Statut Mostara!!

Post by ReD aka Socijalista »

Mostar treba da bude distrikt.
sumirprimus

#236 Re: Statut Mostara!!

Post by sumirprimus »

vaučer wrote:
sumirprimus wrote:drug moj,nije bas svejedno,BIH ili 3-ći,haaah ćuj bogati svejedno,boze me sacuvaj...
Da, uhvati se za tu rečenicu i usput me markiraj kao zagovornika Trećeg ako ikako stigneš.
ma markiro sam te sa onim,samo produzite,samo jos jednom da mi zena kaze skreni u mostar skreni u mostar,otice u onu stvarku...
nema pis pauze do metkovica....
a treci il cetvrti sab me gabri,radite kako vam volja,vidim divota jedna neopisiva :run:
star(i)mo

#237 Re: Statut Mostara!!

Post by star(i)mo »

sumirprimus :lol:
Samo ti navrati prijatelju. :bih:
zavrzlama

#238 Re: Statut Mostara!!

Post by zavrzlama »

ReD aka Socijalista wrote:Mostar treba da bude distrikt.
kao i Sarajevo i Banja Luka.....
vaučer

#239 Re: Statut Mostara!!

Post by vaučer »

sumirprimus wrote: mostar je takav kakav je upravo i iskljucivo radi mostaraca...
Oprosti ali ovo je malo licemjerno, zar ne.
Kad bi Mostar imao grupu vrhunskih stručnjaka koji imaju kapital i znanje da preobraze grad, da ima combo Supermana i Batmana da bude gradonačelnik ti ljudi i taj SuperBatman ne bi nikad dobili priliku da rade, stvaraju i mjenjaju stvari. Statutom je dana vlast isključivo osovini SDA&HDZ, ostali se mogu znaš već šta. Ne možeš izabrati pametnog i sposobnog, oni biraju između sebe gradonačelnika.

Baš smo krivi jer su nam skrojili takav okvir, valjda smo svi skupa bili serijski ubojice u prošlom životu.
Ovi ne rade jer ne moraju, a primaju plaću za to. Zapošljavaju rodbinu i stranačke kolege koliko hoće.
Ne popravljaju ništa, ne proizvode, ne rješavaju probleme. Građani su vjeruj mi ogorčeni, ali mogu se i opet znaš već šta.
sumirprimus

#240 Re: Statut Mostara!!

Post by sumirprimus »

star(i)mo wrote:sumirprimus :lol:
Samo ti navrati prijatelju. :bih:
stari mo,salim se ja ba,jasta nego se stalno vracam i svracam,mostar je meni u srcu,ako nista ono zbog klime i zajebancije :wink:
ovo samo malo,nako,ionako nisam ljubitelj stolnog vina :mrgreen:
sumirprimus

#241 Re: Statut Mostara!!

Post by sumirprimus »

vaučer wrote:
sumirprimus wrote: mostar je takav kakav je upravo i iskljucivo radi mostaraca...
Oprosti ali ovo je malo licemjerno, zar ne.
Kad bi Mostar imao grupu vrhunskih stručnjaka koji imaju kapital i znanje da preobraze grad, da ima combo Supermana i Batmana da bude gradonačelnik ti ljudi i taj SuperBatman ne bi nikad dobili priliku da rade, stvaraju i mjenjaju stvari. Statutom je dana vlast isključivo osovini SDA&HDZ, ostali se mogu znaš već šta. Ne možeš izabrati pametnog i sposobnog, oni biraju između sebe gradonačelnika.

Baš smo krivi jer su nam skrojili takav okvir, valjda smo svi skupa bili serijski ubojice u prošlom životu.
Ovi ne rade jer ne moraju, a primaju plaću za to. Zapošljavaju rodbinu i stranačke kolege koliko hoće.
Ne popravljaju ništa, ne proizvode, ne rješavaju probleme. Građani su vjeruj mi ogorčeni, ali mogu se i opet znaš već šta.
oprosti,ali ne mislim tako,ne?
tko su ti iz hdz i sda u mostaru?tko glasuje za njih?ja sigurno ne... :)
vaučer

#242 Re: Statut Mostara!!

Post by vaučer »

Teško im baš osvojiti glasove uz politiku 'držanja na nišanu' koju usput hrane i potenciraju sa svih strana.
No u pravu si, mostarci su krivi za svoju sudbinu potpuno i usput samo serendaju i ništa ne rade.
Ja prvi sam takav, idem odsad šutiti i trpiti, da ne zasmrdi nekom.
palermo

#243 Re: Da li Hrvati konacno osvajaju Mostar!?

Post by palermo »

star(i)mo wrote: Isto kao sto je ne nose ni Bosnjaci iz Nevesinja, Gacka... Ali to ne znaci da o Mostaru imaju pojma. Problem je samo sto su i jedni i drugi postali mainstream u gradu na Neretvi a mi se lokalni asimilirali u znak podrske. :wink:
Netačno, izjednačavanje Gruda i Širokog sa Bošnjacima Gacaka i Nevesinja je u najmanju ruku deplasirano. Dok su Grude i Široki politički toponimi na karti Bosne i Hercegovine koji imaju znatnu moć, pogotovo u hercegovini, Bošnjaci gačani i nevesinjci su samo nesretne izbjeglice koje pokušavaju nekako da nađu svoj novi život.Poneko i uspije,al proglašavati njih mainstreamom bošnjačke politike u Mostaru je vrlo ružno. Uostalom proteklih dvadeset godina su SDA-ovsku mostarsku vlast obilježile auohtone mostarske porodice, što je vrlo lijepo obrađeno u postu sa početka ove teme (zaboravih nick, a da sad ne tražim, oprostit će te mi).

Priča o doseljenicima koji ne daju pravim mostarcima da se pomirie i ovaj grad učine prosperitetnim je samo jedna obična kvazi-mostarska ubleha.

U ovom gradu se sučeljavaju dva politička koncepta, i u toj borbi na ovaj ili onaj način svi učestvujemo. Sa moje tačke gledišta (dakle moje) problem je što politički koncept koji u sebi nosi Bosnu i Hercegovinu je , barem dosada, imao nedosljedne i krive tumače.
ReD aka Socijalista

#244 Re: Statut Mostara!!

Post by ReD aka Socijalista »

Mozda ima malo veze s temom, tekst od danas.

U Mostarskoj biskupiji 6100 katolika manje
Na području dviju hercegovačkih biskupija, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske, broj Hrvata katolika je u stalnome opadanju od 2006. godine unatoč činjenici da je pozitivan prirodni prirast. Osnovni razlog za to je odlazak značajnog broja stanovnika u potrazi za boljim uvjetima življenja, ali i stalnim političkim pritiscima na najmalobrojniji narod u zemlji, s pravom agresijom političkog Sarajeva.

Dvostruki pad

Na temelju podataka kojima raspolaže Katolička crkva u BiH, tijekom 2006. godine, kada je zaustavljen uzlazni demografski trend i kada je na prostoru Mostarsko-duvanjske biskupije živjelo 194.298 katolika, na početku ove godine živjelo je skoro 3.500 Hrvata katolika manje. Istodobno za 1.595 veći je broj novorođenih u odnosu na umrle pa se može govoriti o tome da je i više od 5.000 ljudi napustilo ovo područje. U jednakom postotku to se odnosi na Mostar otkuda je odselio najveći broj Hrvata. Zanimljiv je podatak da se broj žitelja, prema podacima crkvenih popisa koji se prave nakon blagoslova obiteljskih kuća, u najvećem broju smanjio u odnosu na 2009. godinu kada je u Hrvatskoj donesen zakon kojim se sprječava mogućnost korištenja dvostrukog prebivališta, odnosno stanovanja. Velik broj Hrvata u BiH koristi tu mogućnost, no rigorozniji uvjeti su možebitno utjecali i na donošenje drukčije odluke. No, definitivno je uz ekonomske (ne)uvjete i neriješeno unutarnje rješenje te frustracije koje Hrvati kao kolektiv doživljavaju, razloga za takve promjene. Naime, Hrvatima se u Federaciji od većinske bošnjačke politike namjenjuje pozicija manjine. Čak i u gradovima gdje su većina kao što je slučaj s Mostarom, na snazi su diskriminirajuće odredbe Statuta na štetu ovoga naroda. I takav slučaj je jedino u Mostaru, ali ne, primjerice, u Sarajevu, Zenici, Tuzli...

Slijepo crijevo

Pri tome se pokušavaju opravdati sadašnje odredbe mostarskog Statuta prema kojima izborno područje Jugoistok, nastanjeno uglavnom Bošnjacima, sa 6.000 upisanih birača, u Gradsko vijeće bira jednak broj vijećnika kao i područje Jugozapad gdje je upisano četiri puta više, odnosno 25.000 birača?! Takvo je stanje neodrživo jer jasno krši jedno od temeljnih prava da svačiji glas vrijedi jednako. S druge strane, mostarski je Statut osigurao, što je opet jedinstveni slučaj u BiH, da u Gradskom vijeću Mostara ne može biti više od 14 vijećnika Hrvata ili Bošnjaka. I ova diskriminacija, kao i ataci na opstojnost na ovome području dovoljan su razlog za odlazak. Odluke oko neizgradnje autoceste, preusmjeravanje novca, pa i izgradnju zgrade Vlade FBiH, pokazatelj su odnosa Sarajeva prema Hercegovini.
Image
madner

#245 Re: Statut Mostara!!

Post by madner »

Mostar je bio kusur one iste politike koja je djelila firme na "nase" i "njihove", koja je dozvolila da dio Energoinvesta postane Stolno preduzece. Ali toga vise nema.
ortega

#246 Re: Statut Mostara!!

Post by ortega »

ok,lako cemo mi s zaobilaskom,al samo kad se iz mostara vrate ministarstva fbih,u sarajevo gdje im je mjesto, i bez ikakvih specijalnih ustupaka,kako svima u fbih tako i mostaru...
pa ako moze mostar s tim zivjet,dobro i jest... :)

sta si ovo htio reci sa ovim gore, ako nije problem..
da je lijevi dio mostara pao, vec odavno bi postojaob treci entitet, sa tim sto bi u njegovom sastavu bili i jablanica i konjic i sve do pred sarajevo, jer tu bi negdje dosla hrv vojska, kao i onaj dio prozor vakuf bugojno travnik, jer bi i tu dosla hrv vojska, eto toliko je taj mostar bitan, glavni grad federacije, a ne herceg bosne, ali ko zna..
sumirprimus

#247 Re: Statut Mostara!!

Post by sumirprimus »

ortega wrote:ok,lako cemo mi s zaobilaskom,al samo kad se iz mostara vrate ministarstva fbih,u sarajevo gdje im je mjesto, i bez ikakvih specijalnih ustupaka,kako svima u fbih tako i mostaru...
pa ako moze mostar s tim zivjet,dobro i jest... :)

sta si ovo htio reci sa ovim gore, ako nije problem..
da je lijevi dio mostara pao, vec odavno bi postojaob treci entitet, sa tim sto bi u njegovom sastavu bili i jablanica i konjic i sve do pred sarajevo, jer tu bi negdje dosla hrv vojska, kao i onaj dio prozor vakuf bugojno travnik, jer bi i tu dosla hrv vojska, eto toliko je taj mostar bitan, glavni grad federacije, a ne herceg bosne, ali ko zna..
to da,ipak,a ali nego,mostar nije vise od grada u fbih,ko i svaki drugi,jer,ako ipak ,mislim,da su ,prava,sviju,osim ako,ista,bez da icim upletem herceg bosnu,rat,negoli kao sto je to u nekim drugim,situacijama ikako moguce,ako je... :)
veleno

#248 Re: Statut Mostara!!

Post by veleno »

Evo šta se dešava kad ste pod HDZ-ovom čizmom...
Džamija Ćurčinica će biti predmet Ustavnog suda BiH
Izgradnja džamije Ćurčinica u Livnu biće predmet razmatranja Ustavnog suda BiH na zahtjev Kluba odbornika HDZ-a BiH u Opštinskom vijeću.

Ovaj klub usvojilo je zaključak da se pred Ustavnim sudom BiH pokrene postupak za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi Federacije BiH (FBiH).

Opštinsko vijeće Livna na sjednici od 16. decembra, većinom glasova odbornika političkih stranaka iz reda hrvatskog naroda, zadužilo je načelnika opštine Luku Čelana, nadležne stručne službe i opštinskog pravobranioca da pred Ustavnim sudom BiH pokrenu postupak za zaštitu prava na lokalnu upravu jer su opštini oduzete sve nadležnosti u slučaju izgradnje džamije Ćurčinica.

Klub odbornika HDZ-a BiH u Opštinskom vijeću zatražio je da se u rješavanje slučaja džamije Ćurčinica u Livnu uključe i svi hrvatski političari, zvaničnici i parlamentarci na nivou FBiH i BiH, kojima su dostavljena pisma sa dokumentacijom kako bi preduzeli sve što mogu da se izgradnja džamije kao sakralno-poslovnog objekta obustavi.

Džamija Ćurčinica u centru Livna srušena je 1994. godine, a odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena je nacionalnim spomenikom.

Dozvolu za njenu izgradnju po sasvim novom projektu, na osnovu odluke o proglašenju nacionalnim spomenikom, izdalo je Ministarstvo prostornog uređenja FBiH.

Udruženja HVO-a preduzimaju sve kako bi obustavili izgradnju džamije kao sakralno-poslovnog objekta i tvrde da nemaju ništa protiv da se džamija obnovi u svom izvornom obliku.
Dokle se došlo sa izgradnjom IC u Mostaru?

Očito je da će HDZ i to blokirati.
Last edited by veleno on 19/12/2011 16:32, edited 1 time in total.
zavrzlama

#249 Re: Statut Mostara!!

Post by zavrzlama »

Dokle god hrvatska politika u BIH trazi treci entitet i hrvatski tor,je znak da BIH hrvati vise vjeruju u mogucu podjelu BIH nego njen opstanak ....a rs ce egzistirati sve dotle dok ne dodje do promjene politike BIH hrvata....pametni ce skontati zasto i kako..
Konsenzus

#250 Re: Statut Mostara!!

Post by Konsenzus »

palermo wrote:
Bije se bitka između ideje da je Mostar sastavni dio Bosne i Hercegovine kao multietničke zemlje ravnopravnioh naroda i građana i koncepta Mostara kao stolnog grada hrvatskog naroda ćime se zaokružuje etnička podjela ove zemlje.

nešto ti nije jasno ?

Jos mi samo reci da SDA bije tu bitku i da se zalaze za nekakve koncepte...
SDA kao i HDZ Mostar iskoristavaju za prikupljanje jeftinih politickih poena i igranja na kartu niskih nacionalnih strasti u Hercegovin.

Odluke institucija Bosne i Hercegovine se moraju postovati ako nam je stalo do te zemlje a ne birati ovo hocu, ovo necu.

Mostar i treba i mora imati isti status kao i ostale opcine/gradovi
Locked