Mostar-glasanje

nokia6170

#76 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

Liska wrote:Nokia, ta gradska podrucja su samo izborna podrucja. Gradska podrucja nemaju svoja vijeca kao sto u drugim gradovima postoje opcinska vijeca i nacelnici. Gradsko podrucje je nista, ne postoji, sem na dan izbora.
Pa ne bi se slozio da su gradska podrucja samo izborna podrucja, jer prema statutu grada mostara u njihovoj nadleznost su:
U nadležnosti povjerenstava za gradska područja spadaju:

- donošenje odluka o raspodjeli prihoda po osnovu dodijeljenog građevinskog zemljišta, sukladno članku 56. ovog Statuta;

- sudjelovanje u donošenju odluke o raspisivanju referenduma, sukladno članku 33, stavak 3. ovog Statuta;

Medjutim, ne ulazeci sad u nadleznosti gradskih podrucja...cinjenica da je grad mostar uspostavljen ujedinjenjem 6 bivsih opcina. dal je to nematnuo vis. predstavni ili su same opstine to odlucile je u ovoj prici nebitna stvar. pravno nebitna stvar.

Drugo pitanje je sada koje ce ovlasti taj grad, odnosno bivse opstine imati i na koji ce nacin biti uredjen...minimum je propisan Ustavom Federacije, a sve ostalo je na dispoziciji onih koji se ujedinjuju ili koji ih ujedinjuje.

Sve i da se sve i jedna nadleznost prenese sa opcine na novoformirani grad, to ne znaci da je taj grad postao opstina po administrativnom uredjenju.
Liska

#77 Re: Mostar-glasanje

Post by Liska »

Nadleznosti najobicnije opcine u najvecoj zabiti i gradskog podrucja Mostara su neuporedive. Zna se sto covjek radi i koje papire moze izvaditi u bilo kojoj opcini. Gradsko podrucje jednostavno nije opcina. Evo, da sutra hocu otici u svoje gradsko podrucje za bilo sto, tog ureda jednostavno nema. Pokusajte na web stranici grada Mostara naci bilo sto u vezi gradskog podrucja, adrese, telefona, osobe koja radi u nekom uredu gradskog podrucja? Necete nista naci jer ne postoji, sem na dan izbora.
Nekako s proljeća

#78 Re: Mostar-glasanje

Post by Nekako s proljeća »

:)

Pa dobro Liska, ako za takvo što građani Mostara imaju potrebu, valjda će se u budućnosti i te prepreke otkloniti.Naravno, ovo je građanski rezon a u stvarnosti je nacionalni...da ne kažem nacionalistički.
nokia6170

#79 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

Liska wrote:Nadleznosti najobicnije opcine u najvecoj zabiti i gradskog podrucja Mostara su neuporedive. Zna se sto covjek radi i koje papire moze izvaditi u bilo kojoj opcini. Gradsko podrucje jednostavno nije opcina. Evo, da sutra hocu otici u svoje gradsko podrucje za bilo sto, tog ureda jednostavno nema. Pokusajte na web stranici grada Mostara naci bilo sto u vezi gradskog podrucja, adrese, telefona, osobe koja radi u nekom uredu gradskog podrucja? Necete nista naci jer ne postoji, sem na dan izbora.

Pa dragi Liska, jel ti pratis sta ja pisem. Danasnja gradska podrucja Grada Mostara su bivse opcine koje su se udruzile u Grad Mostar.

Opstine su prenijele svoje nadleznosti na grad kad je Mostar u pitanju, ali to i dalje ne znaci da se prenosom nadleznosti doveo u pitanje formalno-pravni polozaj Mostara kao grada. Mostar nije opcina i nema pravnog osnova da se uporeduje sa ostalim opcinama u Federaciji...ma koliko to nekome smetalo.

Takodjer, od same uspostave Federacije, jos od 1994. godine, Mostar je bio specifican slucaj i posebnom pravnom regulativom definisan, pa cak i amandmanski na Ustav FBiH.
Liska

#80 Re: Mostar-glasanje

Post by Liska »

Ni ti mene ne citas uopce. Sam si napisao da se svaki grad mora sastojati iz vise opcina prema Ustavu Federacije BiH. Ja ti govorim da se Mostar ne sastoji od opcina nego od gradskih podrucja a to nisu opcine. Mozes li navesti gdje u Statutu pise da je Grad Mostar formiran od bivsih opcina Mostara. Ja to ne vidim. Vidim ovo:
Članak 5.

Teritorij Grada

Teritorij Grada obuhvata jedinstveno, nepodijeljeno područje sukladno stanju područja prema katastarskim crtama rubnih dijelova na dan 1. siječnja 1991. godine, modificiranog Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanim 14. prosinca 1995. godine.

Iz ovog zakljucujem da se Grad Mostar formira na osnovu stanja iz 1. sijecnja 1991. godine a ne onog stanja prije proglasenja Statuta.

Dalje:
Članak 7.

Gradska područja

1. U Gradu se formira šest (6) gradskih područja koja odgovaraju bivšim gradskim općinama.

2. Podružnice Gradske uprave se formiraju u gradskim područjima isključivo u svrhu pružanja maksimalnog obima usluga građanima u njihovom okruženju.

3. Gradska područja Grada su izborne jedinice sukladno članku 15 ovog Statuta.

Dakle, grad formira sest gradskih podrucja koja nemaju nikakvih nadleznosti u poredjenju sa nadleznoscu opcine, i ja ne vidim u Statutu gdje su i kako bivse opcine formirale grad Mostar. I jos jedna nelogicnost. Opcina Mostar ne postoji ali u svim formularima koje ispunjavamo moramo napisati da je Mostar opcina???!!!
Kako god bilo, Mostar je izuzetak medju svim gradovima i sve dok je izuzetak u njemu situacija nece biti kao u drugim gradovima.
travnik

#81 Re: Mostar-glasanje

Post by travnik »

GRAD Mostar je sličniji OPCINAMA Usora, Ravno, Han Pijesak ili Kalesija nego GRADU Sarajevo.
1. Ispod gradske razine u Mostaru i opcinske u navedenim i drugim opcinama nema niti jedna druga razina vlasti. To je najnizi oblik lokalne samouprave. Dok u gradu Sarajevu postoje opcine, danas 4, a prije 10.
2. Vijecnici u GV-u Mostara i OV-a navedenih i drugih opcina se biraju NEPOSREDNO na izborima. U Mostaru malo kompliciranije zbog statuta, ali ipak neposredno. U Sarajevu se vijecnici u GV-u biraju POSREDNO iz OV-a grada Sarajeva.

Stoga, grad Mostar ili neke druge opcine se iskljucivo razlikuju u specificnom statutu koji postoji jedino u Mostaru, a ne postoji niti u jednoj drugoj opcini, a njih u BiH ima vise od 150.
nokia6170

#82 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

Liska wrote:Ni ti mene ne citas uopce. Sam si napisao da se svaki grad mora sastojati iz vise opcina prema Ustavu Federacije BiH. Ja ti govorim da se Mostar ne sastoji od opcina nego od gradskih podrucja a to nisu opcine. Mozes li navesti gdje u Statutu pise da je Grad Mostar formiran od bivsih opcina Mostara. Ja to ne vidim. Vidim ovo:
Članak 5.

Teritorij Grada

Teritorij Grada obuhvata jedinstveno, nepodijeljeno područje sukladno stanju područja prema katastarskim crtama rubnih dijelova na dan 1. siječnja 1991. godine, modificiranog Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanim 14. prosinca 1995. godine.

Iz ovog zakljucujem da se Grad Mostar formira na osnovu stanja iz 1. sijecnja 1991. godine a ne onog stanja prije proglasenja Statuta.

Dalje:
Članak 7.

Gradska područja

1. U Gradu se formira šest (6) gradskih područja koja odgovaraju bivšim gradskim općinama.

2. Podružnice Gradske uprave se formiraju u gradskim područjima isključivo u svrhu pružanja maksimalnog obima usluga građanima u njihovom okruženju.

Dakle, grad formira sest gradskih podrucja koja nemaju nikakvih nadleznosti u poredjenju sa nadleznoscu opcine, i ja ne vidim u Statutu gdje su i kako bivse opcine formirale grad Mostar. I jos jedna nelogicnost. Opcina Mostar ne postoji ali u svim formularima koje ispunjavamo moramo napisati da je Mostar opcina???!!!
Kako god bilo, Mostar je izuzetak medju svim gradovima i sve dok je izuzetak u njemu situacija nece biti kao u drugim gradovima.
Ustav Federacije navodi kako se formira grad...dakle preduslov formirnja nekog grada je da postojece opcine se udruze i formiraju grad.

Da li ustav igdje kaze da opcine moraju ostati opcine i imati kapacitet koji su imale?

Naprotiv, za Grad Sarajevo u amandmanu Ustava FBiH je navedeno sljedece:

"VI.B. Organizacija Sarajevo
1. U Kantonu Sarajevo osniva se Grad Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave. Ustavom Kantona Sarajevo bit ce uredjeno koje opcine ulaze u sastav Grada Sarajeva.
2. Sastav i nacin odlucivanja organa Grada Sarajeva odrzava multieticnost i posebnost Grada Sarajeva kao
glavnog grada Federacije Bosne i Hercegovine.
3. Nadleznost, organizaciona struktura i nacin odlucivanja organa Grada Sarajeva utvrdjuju se Ustavom Kantona, kantonalnim zakonima i Statutom Grada, u skladu sa ovim ustavom.

Dakle, iz ovog fino se vidi koji kriterijumi i elementi se uzimaju u obzir prilikom formiranja grada, a isto tako se moze vidjeti kojim aktima se sve moze definisati organizacija nekog grada.
Liska

#83 Re: Mostar-glasanje

Post by Liska »

@nokia

Ti si rekao kako Ustav Federacije propisuje da se grad mora sastojati iz vise opcina. Dakle, opcina a ne gradskih podrucja. Dalje, opcina i gradsko podrucje nije isto. Imamo li uopce definiciju gradskog podrucja i sto bi ono trebalo raditi? Sve ovo sto si naveo za Sarajevo, za Mostar ne postoji. Grad Mostar se ne sastoji od opcina nego iz nekih nedefinisanih i u realnom zivotu nepostojecih gradskih podrucja. I to je tako, a je li to ustavno ili nije, mislim da nema strucnjaka u drzavi koji bi to mogao definirati na nacin da bi ostali prihvatili takvu definiciju. A u zakonu o lokalnoj samoupravi pise ovako:
Član 3.
Lokalna samouprava se organizira i ostvaruje u općinama i gradovima kao jedinicama lokalne
samouprave (u daljnjem tekstu: jedinice lokalne samouprave), a izvršavaju je organi jedinice
lokalne samouprave i građani, u skladu sa Ustavom i zakonom i statutom jedinice lokalne
samouprave.

Član 5.
Grad je jedinica lokalne samouprave koja predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu
povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva.
Grad se, osim ustavom, uspostavlja federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju
dviju ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća općine koja ispunjava propisane
kriterije stava 1. ovog člana, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem
gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje 10.000 stanovnika.
Grad u smislu ovog zakona predstavlja sjedište kantona i u slučaju neispunjavanja uvjeta iz
stava 2. ovog člana.
Izuzetno od uvjeta iz st. 1. i 2. ovog člana, gradom se može proglasiti općina od posebnog
historijskog i kulturnog značaja.

Dakle, lokalna samouprava se ostvaruje samo u opcinama i gradovima, nema nikakvih gradskih podrucja. Kao nize jedinice lokalne samouprave navedena je smao mjesna zajednica, dakle opet nema gradskih podrucja. Da ne kazem kako u Statutu slova nema o tome da bivse opcine formiraju grad Mostar i prenose svoje nadleznosti na njega i da bi i takav grad morao imati vise opcina. Mostar je neki izuzetak i u isto vrijeme i grad i opcina, sto je opet u neskladu sa zakonom.
nokia6170

#84 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

Liska wrote:@nokia

Ti si rekao kako Ustav Federacije propisuje da se grad mora sastojati iz vise opcina. Dakle, opcina a ne gradskih podrucja. Dalje, opcina i gradsko podrucje nije isto. Imamo li uopce definiciju gradskog podrucja i sto bi ono trebalo raditi? Sve ovo sto si naveo za Sarajevo, za Mostar ne postoji. Grad Mostar se ne sastoji od opcina nego iz nekih nedefinisanih i u realnom zivotu nepostojecih gradskih podrucja. I to je tako, a je li to ustavno ili nije, mislim da nema strucnjaka u drzavi koji bi to mogao definirati na nacin da bi ostali prihvatili takvu definiciju. A u zakonu o lokalnoj samoupravi pise ovako:
Član 3.
Lokalna samouprava se organizira i ostvaruje u općinama i gradovima kao jedinicama lokalne
samouprave (u daljnjem tekstu: jedinice lokalne samouprave), a izvršavaju je organi jedinice
lokalne samouprave i građani, u skladu sa Ustavom i zakonom i statutom jedinice lokalne
samouprave.

Član 5.
Grad je jedinica lokalne samouprave koja predstavlja urbanu, infrastrukturnu cjelinu
povezanu svakodnevnim potrebama stanovništva.
Grad se, osim ustavom, uspostavlja federalnim zakonom na osnovu sporazuma o udruživanju
dviju ili više općina, odnosno odluke općinskog vijeća općine koja ispunjava propisane
kriterije stava 1. ovog člana, a koja ima najmanje 30.000 stanovnika, odnosno u čijem
gradskom središtu kao zaokruženom urbanom području živi najmanje 10.000 stanovnika.
Grad u smislu ovog zakona predstavlja sjedište kantona i u slučaju neispunjavanja uvjeta iz
stava 2. ovog člana.
Izuzetno od uvjeta iz st. 1. i 2. ovog člana, gradom se može proglasiti općina od posebnog
historijskog i kulturnog značaja.

Dakle, lokalna samouprava se ostvaruje samo u opcinama i gradovima, nema nikakvih gradskih podrucja. Kao nize jedinice lokalne samouprave navedena je smao mjesna zajednica, dakle opet nema gradskih podrucja. Da ne kazem kako u Statutu slova nema o tome da bivse opcine formiraju grad Mostar i prenose svoje nadleznosti na njega i da bi i takav grad morao imati vise opcina. Mostar je neki izuzetak i u isto vrijeme i grad i opcina, sto je opet u neskladu sa zakonom.
Dileme nema, Mostar je grad, a ne opstina...ma koliko ti nekih vlastitih subjektivnih dilema pronalazio. O Mostaru kao gradu govori i sam Ustav Federacije. I to cak vrlo precizno jezicki se spominje "opcine grada Mostara"..naravno, ovo je stajalo prije donosenja Statuta 2004. godine od strane OHR-a koji je izvrsio unifikaciju mostarskih opcina u jedinstven gradski prostor.
Liska

#85 Re: Mostar-glasanje

Post by Liska »

Svaki grad se sastoji od opcina sem Mostara i strogo formalno Mostar ne ispunjava uvjete da bi bio grad a nije ni opcina. I ti si sam naveo da prema Ustavu FBiH svaki grad mora biti sastavljen od opcina, pazi opcina a ne gradskih podrucja, citat nokia: "Grad ne moze imati samo jednu opstinu prema Ustavu FBiH."

Mozes li mi navesti u Statutu gdje pise da bivse opcine formiraju grad Mostar? Ili gdje to pise u Ustavu Federacije BiH? Ne pise nigdje i sve dok Mostar bude imao takvo uredjenje i statut koji nitko drugi nema, ostati ce grad slucaj. Jedinstveni slucaj grada bez ijedne opcine iako po ustavu grad ne moze imati jednu nego vise opcina. Jer iz ovog statuta nista nije jasno, grad bi morao imati opcine sa svojim vijecima i nacelnicima, ali ih nema. Spominju se gradska podrucja kojih nema ni u jednom zakonu koji je trenutno na snazi u BiH.
I kad imas takav nejasan statut ne mozes ocekivati neke rezultate.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#86 Re: Mostar-glasanje

Post by Toto »

Da li ustavi zabranjuju ovakav oblik unutrasnje organizacije kao sto je u Mostaru. U demokratiji je sve dozvoljeno sto nije zabranjeno.
nokia6170

#87 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

Liska wrote:Svaki grad se sastoji od opcina sem Mostara i strogo formalno Mostar ne ispunjava uvjete da bi bio grad a nije ni opcina. I ti si sam naveo da prema Ustavu FBiH svaki grad mora biti sastavljen od opcina, pazi opcina a ne gradskih podrucja, citat nokia: "Grad ne moze imati samo jednu opstinu prema Ustavu FBiH."

Mozes li mi navesti u Statutu gdje pise da bivse opcine formiraju grad Mostar? Ili gdje to pise u Ustavu Federacije BiH? Ne pise nigdje i sve dok Mostar bude imao takvo uredjenje i statut koji nitko drugi nema, ostati ce grad slucaj. Jedinstveni slucaj grada bez ijedne opcine iako po ustavu grad ne moze imati jednu nego vise opcina. Jer iz ovog statuta nista nije jasno, grad bi morao imati opcine sa svojim vijecima i nacelnicima, ali ih nema. Spominju se gradska podrucja kojih nema ni u jednom zakonu koji je trenutno na snazi u BiH.
Gledaj, ja upotpunosti razumijem sta ti meni govoris..ali i ti moras pokusati razumjeti sta ja tebi govorim.

Mozeli ti li prihvatiti da Grad nastane spajanjem opcina, a da istovremeno tim spajanjem dodje do prenosa nadleznosti sa opcina na grad?

Mozes li prihvatiti cinjenicu da ovo sto se desava sa Mostarom je jedan "proces", odnosno da kao "mjesto" bivsih ratnih dejstava, Mostar postepeno-sukcescivno postaje ono sto je nekad bio-jedna infrastrukturalna cjelina.

Od "mjesta" pod aministracijom EU, postaje mjesto pod administracijom drzave u kojoj se i nalazi.

Pa tipican primjer ti je Brcko...nema rezova, nema ho-ruk politike, vec samo postepeno, step-by-step politika.

Sustina cijele politike medj. zajednice se svodi u sustini na to kako na sto bezbolniji nacin vratiti drzavi i gradjanima ono sto je njihovo, a pri tom zadrzati mir i sigurnost....njima 5-10-15 godina nista ne znaci u tom procesu..a nama znaci jebiga...zato smo mi nervozni, a oni iscoolirani.
Liska

#88 Re: Mostar-glasanje

Post by Liska »

Gledaj, Toto, u ustavu ne pise nista o referendumu ili otcjepljenju, pa opet ne znaci da je dozvoljen. Lokalna samouprava se ne moze praviti kako netko hoce nego u skladu sa zakonima.
Real Khan

#89 Re: Mostar-glasanje

Post by Real Khan »

nokia6170 wrote:
Liska wrote:Svaki grad se sastoji od opcina sem Mostara i strogo formalno Mostar ne ispunjava uvjete da bi bio grad a nije ni opcina. I ti si sam naveo da prema Ustavu FBiH svaki grad mora biti sastavljen od opcina, pazi opcina a ne gradskih podrucja, citat nokia: "Grad ne moze imati samo jednu opstinu prema Ustavu FBiH."

Gledaj, ja upotpunosti razumijem sta ti meni govoris..ali i ti moras pokusati razumjeti sta ja tebi govorim.

Mozeli ti li prihvatiti da Grad nastane spajanjem opcina, a da istovremeno tim spajanjem dodje do prenosa nadleznosti sa opcina na grad?

Mozes li prihvatiti cinjenicu da ovo sto se desava sa Mostarom je jedan "proces", odnosno da kao "mjesto" bivsih ratnih dejstava, Mostar postepeno-sukcescivno postaje ono sto je nekad bio-jedna infrastrukturalna cjelina.

Od "mjesta" pod aministracijom EU, postaje mjesto pod administracijom drzave u kojoj se i nalazi.

Pa tipican primjer ti je Brcko...nema rezova, nema ho-ruk politike, vec samo postepeno, step-by-step politika.

Sustina cijele politike medj. zajednice se svodi u sustini na to kako na sto bezbolniji nacin vratiti drzavi i gradjanima ono sto je njihovo, a pri tom zadrzati mir i sigurnost....njima 5-10-15 godina nista ne znaci u tom procesu..a nama znaci jebiga...zato smo mi nervozni, a oni iscoolirani.
Izvinite što upadam u konstruktivnu raspravu, ali ne mogu da se obojici načudim...

@nokia, grad u Federaciji može biti ujedno i jedna općina...primjer: Tuzla (zato što ima preko 30.000 stanovnika od kojih u užem gradskom jezgru živi preko 10.000 stanovnika...drugi primjer je Počitelj koji je proglašen gradom zbog kulturno-historijskog naslijeđa...
@Liska, čitaj pažljivo ovaj citat a odgovor na tvoje pitanje "šta su gradska područja u Mostaru" je označen plavim slovima...ujedno imaš odgovor na pitanje "šta se desilo sa općinama u Mostaru".
nokia6170 wrote:
Liska wrote:Ni ti mene ne citas uopce. Sam si napisao da se svaki grad mora sastojati iz vise opcina prema Ustavu Federacije BiH. Ja ti govorim da se Mostar ne sastoji od opcina nego od gradskih podrucja a to nisu opcine. Mozes li navesti gdje u Statutu pise da je Grad Mostar formiran od bivsih opcina Mostara. Ja to ne vidim. Vidim ovo:
Članak 5.

Teritorij Grada

Dalje:
Članak 7.

Gradska područja

Ustav Federacije navodi kako se formira grad...dakle preduslov formirnja nekog grada je da postojece opcine se udruze i formiraju grad.

Da li ustav igdje kaze da opcine moraju ostati opcine i imati kapacitet koji su imale?

1. U Kantonu Sarajevo osniva se Grad Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave. Ustavom Kantona Sarajevo bit ce uredjeno koje opcine ulaze u sastav Grada Sarajeva.
2. Sastav i nacin odlucivanja organa Grada Sarajeva odrzava multieticnost i posebnost Grada Sarajeva kao
3. Nadleznost, organizaciona struktura i nacin odlucivanja organa Grada Sarajeva utvrdjuju se Ustavom Kantona, kantonalnim zakonima i Statutom Grada, u skladu sa ovim ustavom.

Dakle, iz ovog fino se vidi koji kriterijumi i elementi se uzimaju u obzir prilikom formiranja grada, a isto tako se moze vidjeti kojim aktima se sve moze definisati organizacija nekog grada.

Da rezimiramo: Mostar je prije rata bio konstituiran kao OPĆINA...nakon Washingtonskog sporazuma je ustrojen kao grad od 6 općina (koje je Visoki predstavnik ukinuo zbog nerentabilnosti postojanja istih i zarad ujedinjenja u "jednu urbanu cjelinu koja je infrastrukturno povezana potrebama stanovništva", što odgovara definiciji grada prema Ustavu Federacije BiH). Ne vidim šta je tu sporno uopće...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#90 Re: Mostar-glasanje

Post by corolla02 »

Hocel' taj gradonacelnik vise dolje u Mostaru :!: ili cemo ponovno zvati Hasana Koschnika da vedri i oblaci koliko mu to lokalne dahije dozvoljavale :?:
Kopenhagen

#91 Re: Mostar-glasanje

Post by Kopenhagen »

Real Khan wrote:
nokia6170 wrote:

Izvinite što upadam u konstruktivnu raspravu, ali ne mogu da se obojici načudim...

@nokia, grad u Federaciji može biti ujedno i jedna općina...primjer: Tuzla (zato što ima preko 30.000 stanovnika od kojih u užem gradskom jezgru živi preko 10.000 stanovnika...drugi primjer je Počitelj koji je proglašen gradom zbog kulturno-historijskog naslijeđa...
@Liska, čitaj pažljivo ovaj citat a odgovor na tvoje pitanje "šta su gradska područja u Mostaru" je označen plavim slovima...ujedno imaš odgovor na pitanje "šta se desilo sa općinama u Mostaru".
nokia6170 wrote:
Članak 5.

Teritorij Grada

Dalje:
Članak 7.

Gradska područja

Da rezimiramo: Mostar je prije rata bio konstituiran kao OPĆINA...nakon Washingtonskog sporazuma je ustrojen kao grad od 6 općina (koje je Visoki predstavnik ukinuo zbog nerentabilnosti postojanja istih i zarad ujedinjenja u "jednu urbanu cjelinu koja je infrastrukturno povezana potrebama stanovništva", što odgovara definiciji grada prema Ustavu Federacije BiH). Ne vidim šta je tu sporno uopće...
Sporno je što Hrvati neće da žive zajedno sa Bošnjacima i tačka.Šta se više svi prave budale,te statut,te qrac,te palac a niko da kaže šta je u biti problem.Možemo se ovdje nadjebavati do mile volje sa raznoraznim statutima,podstatutima,zakonima,ustavima,televizijama,preglasavanjima,doglasavanjima...
nokia6170

#92 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

Kopenhagen wrote:Sporno je što Hrvati neće da žive zajedno sa Bošnjacima i tačka.Šta se više svi prave budale,te statut,te qrac,te palac a niko da kaže šta je u biti problem.Možemo se ovdje nadjebavati do mile volje sa raznoraznim statutima,podstatutima,zakonima,ustavima,televizijama,preglasavanjima,doglasavanjima...
Ti se maxuz registrovao da nam to kazes :D
Kopenhagen

#93 Re: Mostar-glasanje

Post by Kopenhagen »

nokia6170 wrote:
Kopenhagen wrote:Sporno je što Hrvati neće da žive zajedno sa Bošnjacima i tačka.Šta se više svi prave budale,te statut,te qrac,te palac a niko da kaže šta je u biti problem.Možemo se ovdje nadjebavati do mile volje sa raznoraznim statutima,podstatutima,zakonima,ustavima,televizijama,preglasavanjima,doglasavanjima...
A jel griješim ?
travnik

#94 Re: Mostar-glasanje

Post by travnik »

Kopenhagen wrote:
nokia6170 wrote:
A jel griješim ?
Grijesis!
nokia6170

#95 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

Kopenhagen wrote:
nokia6170 wrote:
A jel griješim ?
Pa realno grijesis, a subjektivno si upravu...pogotovo ako govorimo o ustaski prifilisanim hrvatima, odnosno ksenofobicnim ljudima kojih ima svagdje nevezano od nacije, vjere itd :)
Real Khan

#96 Re: Mostar-glasanje

Post by Real Khan »

Kopenhagen wrote:
nokia6170 wrote:
A jel griješim ?
Ne griješiš. Svako ima legitimno pravo da nešto "hoće" ili "neće", ali kada dođe do provođenja te "volje" u djela, onda se pitaju upravo "te statut,te qrac,te palac" koji kada je potrebno govore ko je u pravu. To je temeljna svrha postojanja kodifikovanih pravnih normi... U slučajevima kada se desi da te pravne norme nisu dovoljno jasne ili precizne, te ne odgovaraju u potpunosti (ne mislim ovdje "da li se nekome sviđa ili ne" nego čisto "ako je nedovoljno precizirano") onda se traži autentično tumačenje ZAKONODAVCA. U slučaju Statuta Grada Mostara, zakonodavac je OHR, pa se zainteresirane stranke moraju obratiti OHR-u (Visokom predstavniku i njegovom Pravnom odjelu).
Kopenhagen

#97 Re: Mostar-glasanje

Post by Kopenhagen »

[više svi prave budale,te statut,te qrac,te palac a niko da kaže šta je u biti problem.Možemo se ovdje nadjebavati do mile volje sa raznoraznim statutima,podstatutima,zakonima,ustavima,televizijama,preglasavanjima,doglasavanjima...[/quote]

Ti se maxuz registrovao da nam to kazes :D[/quote]A jel griješim ?[/quote]

Pa realno grijesis, a subjektivno si upravu...pogotovo ako govorimo o ustaski prifilisanim hrvatima, odnosno ksenofobicnim ljudima kojih ima svagdje nevezano od nacije, vjere itd :)[/quote]Problem je evidentan,subjektivno,objektivno ne bitno je.Po tebi u čemu je problem ?
nokia6170

#98 Re: Mostar-glasanje

Post by nokia6170 »

Kopenhagen wrote:[više svi prave budale,te statut,te qrac,te palac a niko da kaže šta je u biti problem.Možemo se ovdje nadjebavati do mile volje sa raznoraznim statutima,podstatutima,zakonima,ustavima,televizijama,preglasavanjima,doglasavanjima...
Ti se maxuz registrovao da nam to kazes :D[/quote]A jel griješim ?[/quote]

Pa realno grijesis, a subjektivno si upravu...pogotovo ako govorimo o ustaski prifilisanim hrvatima, odnosno ksenofobicnim ljudima kojih ima svagdje nevezano od nacije, vjere itd :)[/quote]Problem je evidentan,subjektivno,objektivno ne bitno je.Po tebi u čemu je problem ?[/quote]

u krizi identiteta i evoluciji mozdanih vijuga :D pod uticajem najteze kletve, da bog da imo pa nemo :roll:
Kopenhagen

#99 Re: Mostar-glasanje

Post by Kopenhagen »

nokia6170 wrote:
Kopenhagen wrote:[više svi prave budale,te statut,te qrac,te palac a niko da kaže šta je u biti problem.Možemo se ovdje nadjebavati do mile volje sa raznoraznim statutima,podstatutima,zakonima,ustavima,televizijama,preglasavanjima,doglasavanjima...
A jel griješim ?[/quote]

Pa realno grijesis, a subjektivno si upravu...pogotovo ako govorimo o ustaski prifilisanim hrvatima, odnosno ksenofobicnim ljudima kojih ima svagdje nevezano od nacije, vjere itd :)[/quote]Problem je evidentan,subjektivno,objektivno ne bitno je.Po tebi u čemu je problem ?[/quote]

u krizi identiteta i evoluciji mozdanih vijuga :D pod uticajem najteze kletve, da bog da imo pa nemo :roll:[/quote]E jbga,ti me zajebavaš a ja konto malo ozbiljniji odgovor.Pozdrav
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#100 Re: Mostar-glasanje

Post by Toto »

Real Khan wrote:
Počitelj koji je proglašen gradom zbog kulturno-historijskog naslijeđa...
Vrijedi ti ovaj haber careva blaga. Bure ti je Blatine i gruda sira za ovo.

Pocitelj Grad!!!!!
Post Reply