Mostar-glasanje
-
kv99
#1 Mostar-glasanje
Inzko i OHR su danas donijeli odluku gdje se ne nagradzuje samo politika rusioca drzave olicenom u krkanu vec i odluka da se u Mostaru izbori za gradonacelnika donosi prostom vecinom a to daje vjetar u krila onima koji traze obnavljanje zlocinacke HB i svega onoga sto ta politka znaci. Ovo je dodvoravanje onima koji zagovaraju podjelu i ovim potezom je samo jos vise pogorsao stanje u drzavi. Pouka je da ce ustupke dobiti onaj koji je najbezobrazniji i da se samo gleda politika jacega . Sta to znaci za obicne ljude , pogotovo Mostara/ Hercegovine i Srednje Bosne nije tesko zakljuciti.
http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp ... 7&id=24070
- bingov buraz
#2 Re: Mostar-glasanje
Napisah na drugoj temi
Sto se tice Mostara treba reci moze ali onda i na nivou federacije se odluke donose prostom vecinom,al ko ce to kad mi imamo diletante na mjestu politicara.bingov buraz wrote:Vrijeme je da se OHR s noge na nogu lagano iz BiH.Njihovo pristajanje na Dodikove ucjene vise nema nikakvog opravdanja.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#3 Re: Mostar-glasanje
SDA je i natezo tregaer u Mostaru da bi rjesenje iz MO mogli tarziti tamo gdje njima pase.
Bit ce belaj ako SDA izbere Lijanovice za Gradonacelnike. HDZ ce slag trefit. Em im SDA Komsica izabrali za predjednika jos ako im izbaeru i gradonacelnika u MO HDZ ce sam sebe pocet urozavat.
Bit ce belaj ako SDA izbere Lijanovice za Gradonacelnike. HDZ ce slag trefit. Em im SDA Komsica izabrali za predjednika jos ako im izbaeru i gradonacelnika u MO HDZ ce sam sebe pocet urozavat.
- travnik
#4 Re: Mostar-glasanje
Jako realno nema sta. Problem je statut Mostara. Po meni on je dobar, ali jedino ako se primijeni na barem jos neke opcine u FBiH, pa i u RS-u, jer nema niti jedan razlog da samo jedna pravila vaze u Mostaru, a druga za sve ostale. Mostar nije jedini multinacionalni grad/opcina, Mostar nije jedini podijeljen grad/opcina, Mostar nije jedini grad/opcina gdje imamo nacionalna politicka prepucavanja, Mostar nije jedini grad/opcina gdje je vodjen rat, Mostar nije jedini grad/opcina u kojem moze doci do preglasavanja ili majorizacije drugog ili drugih naroda. Dakle nema niti jedan valjan argument zbog cega bi samo Mostar u FBiH trebao imati specifican statut. Stoga, evo ja bih pitao zagovaratelje mostarskog statuta, zasto taj statut ne primijeniti na primjer i u sljedeće opcine: Travnik, Bugojno, Uskoplje, Novi Travnik, Vares, Fojnica, Busovaca, Stolac, Kakanj i itd.kv99 wrote:Inzko i OHR su danas donijeli odluku gdje se ne nagradzuje samo politika rusioca drzave olicenom u krkanu vec i odluka da se u Mostaru izbori za gradonacelnika donosi prostom vecinom a to daje vjetar u krila onima koji traze obnavljanje zlocinacke HB i svega onoga sto ta politka znaci. Ovo je dodvoravanje onima koji zagovaraju podjelu i ovim potezom je samo jos vise pogorsao stanje u drzavi. Pouka je da ce ustupke dobiti onaj koji je najbezobrazniji i da se samo gleda politika jacega . Sta to znaci za obicne ljude , pogotovo Mostara/ Hercegovine i Srednje Bosne nije tesko zakljuciti.
-
spokojan
#5 Re: Mostar-glasanje
Zasto poredis grad s entitetom? Grad treba porediti s drugim gradovima i opcinama. Zasto u mostaru ne bi vrijedila ista pravila kao u sarajevu, tuzli, jajcu, travniku, capljini itd ...bingov buraz wrote:Napisah na drugoj temi
Sto se tice Mostara treba reci moze ali onda i na nivou federacije se odluke donose prostom vecinom,al ko ce to kad mi imamo diletante na mjestu politicara.bingov buraz wrote:Vrijeme je da se OHR s noge na nogu lagano iz BiH.Njihovo pristajanje na Dodikove ucjene vise nema nikakvog opravdanja.
- bingov buraz
#6 Re: Mostar-glasanje
Valjda ti je jasno da ako krene preglasavanje Hrvati su tu donji,mogu dobiti ovo u Mostaru ali na duze staze gube itekako.spokojan wrote:Zasto poredis grad s entitetom? Grad treba porediti s drugim gradovima i opcinama. Zasto u mostaru ne bi vrijedila ista pravila kao u sarajevu, tuzli, jajcu, travniku, capljini itd ...bingov buraz wrote:Napisah na drugoj temi
Ne smije biti preglasavanja nikako.
- travnik
#7 Re: Mostar-glasanje
Statut je ok, ali nema logike da bude primjenjen smo u jednom gradu. Stoga, ukoliko mostarski statut ostaje, njega treba primijeniti i u Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Bugojnu, Fojnici, Busovaci, Varesu, Uskoplju, Stocu i itd. Odnosno u svim gradovima/opcinama koje su bile, a i danas su koliko-toliko multinacionalne. Barem u njima. Na taj način bi sprijecili preglasavanje i dobili bi multinacionalniji karakter opcinskih vijeca.
- blue_sky
#8 Re: Mostar-glasanje
Ovo je prica identicna onoj koju prica Covic.Dakle,po tebi je on ok,al eto ne valja sto se samo u Mostaru primjenjuje? Jak argument,nema sta.Ovo vise zvuci kao ona: nije bitno sto je moja krava krepala,bitno je da je i komsijina.Nidje veze.Statut sam po sebi upravo NE dozvoljava preglasavanje,niti vladavinu "jednih".A to naravno ne odgovara onima koji upravo to zele.travnik wrote:Statut je ok, ali nema logike da bude primjenjen smo u jednom gradu. Stoga, ukoliko mostarski statut ostaje, njega treba primijeniti i u Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Bugojnu, Fojnici, Busovaci, Varesu, Uskoplju, Stocu i itd. Odnosno u svim gradovima/opcinama koje su bile, a i danas su koliko-toliko multinacionalne. Barem u njima. Na taj način bi sprijecili preglasavanje i dobili bi multinacionalniji karakter opcinskih vijeca.
-
Analiticar001
#9 Re: Mostar-glasanje
Do kad ce bosnjaci neorganizovani, cekat dok se toboze ne dogovore.Samo totalni idioti kao neki bosnjaci i dalje cekajui, cekaju...
Tako mogu cekati do Kijametskog dana i opet nebi docekali.Svece se to promjeniti ,kad bosnjaci budu maksimalno organizovani u zemlji i dijaspori,na svim poljima.Samo se sjetite 1992-1994 godine,Bilo je pregovarajte.1995 godine,zaustavite rat,kad su bosnjaci poceli pobjedjivati.Kad su ih klali,ubijali,pljackali...Nije smetalo.Mislite dase svijet promjenuo,ne postao je gori....
Tako mogu cekati do Kijametskog dana i opet nebi docekali.Svece se to promjeniti ,kad bosnjaci budu maksimalno organizovani u zemlji i dijaspori,na svim poljima.Samo se sjetite 1992-1994 godine,Bilo je pregovarajte.1995 godine,zaustavite rat,kad su bosnjaci poceli pobjedjivati.Kad su ih klali,ubijali,pljackali...Nije smetalo.Mislite dase svijet promjenuo,ne postao je gori....
-
Geronimo81
#10 Re: Mostar-glasanje
statut je najveca nakarada i Mostar nikad nece imati gradonacelnika recimo nekog nezavisnog kandidata koji nije pod upravom neke stranke a i ova oluka nece bas nista pomoc u odabiru gradonacelnika.
Izgledi da Inzkova odluka rezultira izborim gradonačelnika Mostara vrlo su mali. Naime, prema sadašnjem statutu gradonačelnik Mostara bira se dvotrećinskom većinom, a ukoliko se ne iazbere u dva kruga glasovanja u trećem krugu bira se prostom većinom. U dosadanjih 17 pokušaja ni jedan od kandidata za gradaonačelnika Mostara nije dobio ni prostu većinu glasova.
Inzkova odluka, zapravo nije suštinski ništa promijenila i zapravo će rezultirati nastavkom agonije u Mostaru, koji je već skori 14 mjeseci bez gradonačelnika.
Izgledi da Inzkova odluka rezultira izborim gradonačelnika Mostara vrlo su mali. Naime, prema sadašnjem statutu gradonačelnik Mostara bira se dvotrećinskom većinom, a ukoliko se ne iazbere u dva kruga glasovanja u trećem krugu bira se prostom većinom. U dosadanjih 17 pokušaja ni jedan od kandidata za gradaonačelnika Mostara nije dobio ni prostu većinu glasova.
Inzkova odluka, zapravo nije suštinski ništa promijenila i zapravo će rezultirati nastavkom agonije u Mostaru, koji je već skori 14 mjeseci bez gradonačelnika.
- Toto
#11 Re: Mostar-glasanje
U slucaju izbora gradonacelnika statut nije nikakav problem.
to ne znaci da je statut grada dobar i da ga ne bi trebalo mijenjati
vijecnici i politicke partije obmanjuju javnost da je statut kriv i da OHR treba da mjenja statut. Poslednji clan statuta kaze da jedino vijecnici imaju pravo da mjenjaju statut. Zasto gradski vijecnici nisu izmjenili statut i po tom novom statutu izabrali gradonacelnika? sto podvaljuju OHR-u?
OHR im je pravo odgovorio na podvalu.
Ovakvu slicnu situaciju u Mostaru imala je Italija nekih tridesetak godina. Skoro svake godine je padala vlada jer su sve vecine u parlemetu bile tijesne. Jedino rjesenje koje svjetska demokratska praksa poznaje je raspustanje gradske skupstine i raspisivanje novih izbora.
to ne znaci da je statut grada dobar i da ga ne bi trebalo mijenjati
vijecnici i politicke partije obmanjuju javnost da je statut kriv i da OHR treba da mjenja statut. Poslednji clan statuta kaze da jedino vijecnici imaju pravo da mjenjaju statut. Zasto gradski vijecnici nisu izmjenili statut i po tom novom statutu izabrali gradonacelnika? sto podvaljuju OHR-u?
OHR im je pravo odgovorio na podvalu.
Ovakvu slicnu situaciju u Mostaru imala je Italija nekih tridesetak godina. Skoro svake godine je padala vlada jer su sve vecine u parlemetu bile tijesne. Jedino rjesenje koje svjetska demokratska praksa poznaje je raspustanje gradske skupstine i raspisivanje novih izbora.
- BHCluster
#12 Re: Mostar-glasanje
A ko si citao odluku onda ce vidjeti da nece gradonacelnic ce biti izabran "prostom vecinom". Aferim tako i treba a ne po mjeri.Geronimo81 wrote:statut je najveca nakarada i Mostar nikad nece imati gradonacelnika recimo nekog nezavisnog kandidata koji nije pod upravom neke stranke a i ova oluka nece bas nista pomoc u odabiru gradonacelnika.
- Socijalista
#13 Re: Mostar-glasanje
Ja ne znam sto se ovdje neko buni, meni je ovo najnormalnija stvar da se nacelnik bira prosto vecinom.
- Toto
#14 Re: Mostar-glasanje
Broj mjesta u Gradskom vjecu po strankama
HDZ...............7 punata
NSRB..............7 -II- (Lijanovici)
HDZ 1990 cca... 3 -II-
HSP................1 -II-
SDA................12
SBiH................ 2
SDP...................3
Da bi bila prosta vecina u parlamentu trebalo bi neko za nekoga da glasa..
Bit ce interesantno vidjeti za koga ce glasati HDZ SDA i NSRB
HDZ...............7 punata
NSRB..............7 -II- (Lijanovici)
HDZ 1990 cca... 3 -II-
HSP................1 -II-
SDA................12
SBiH................ 2
SDP...................3
Da bi bila prosta vecina u parlamentu trebalo bi neko za nekoga da glasa..
Bit ce interesantno vidjeti za koga ce glasati HDZ SDA i NSRB
-
Kopenhagen
#15 Re: Mostar-glasanje
prevediBHCluster wrote:A ko si citao odluku onda ce vidjeti da nece gradonacelnic ce biti izabran "prostom vecinom". Aferim tako i treba a ne po mjeri.Geronimo81 wrote:statut je najveca nakarada i Mostar nikad nece imati gradonacelnika recimo nekog nezavisnog kandidata koji nije pod upravom neke stranke a i ova oluka nece bas nista pomoc u odabiru gradonacelnika.
- travnik
#16 Re: Mostar-glasanje
Pa sta je onda problem da se taj isti statut primijeni u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i itd. pa da se i tamo sprijeci preglasavanje i vladavina "jednih" kako ti kazes. Ja se zalazem da se sprijeci valdavina bilo kojih, dok kod tebe vidimo zelju sa sprijecavanje vladavine jednih, ali omogucavanje vladavine drugih. Hajd molim te reci samo jedan argument zbog cega bi u Mostaru trebala vrijediti drukcija pravila u odnosu na Travnik, Jajce ili Novi Travnik.blue_sky wrote:Ovo je prica identicna onoj koju prica Covic.Dakle,po tebi je on ok,al eto ne valja sto se samo u Mostaru primjenjuje? Jak argument,nema sta.Ovo vise zvuci kao ona: nije bitno sto je moja krava krepala,bitno je da je i komsijina.Nidje veze.Statut sam po sebi upravo NE dozvoljava preglasavanje,niti vladavinu "jednih".A to naravno ne odgovara onima koji upravo to zele.travnik wrote:Statut je ok, ali nema logike da bude primjenjen smo u jednom gradu. Stoga, ukoliko mostarski statut ostaje, njega treba primijeniti i u Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Bugojnu, Fojnici, Busovaci, Varesu, Uskoplju, Stocu i itd. Odnosno u svim gradovima/opcinama koje su bile, a i danas su koliko-toliko multinacionalne. Barem u njima. Na taj način bi sprijecili preglasavanje i dobili bi multinacionalniji karakter opcinskih vijeca.
-
Kopenhagen
#17 Re: Mostar-glasanje
ti prespavao zadnjih 20-tak godina ?travnik wrote:Pa sta je onda problem da se taj isti statut primijeni u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i itd. pa da se i tamo sprijeci preglasavanje i vladavina "jednih" kako ti kazes. Ja se zalazem da se sprijeci valdavina bilo kojih, dok kod tebe vidimo zelju sa sprijecavanje vladavine jednih, ali omogucavanje vladavine drugih. Hajd molim te reci samo jedan argument zbog cega bi u Mostaru trebala vrijediti drukcija pravila u odnosu na Travnik, Jajce ili Novi Travnik.blue_sky wrote:Ovo je prica identicna onoj koju prica Covic.Dakle,po tebi je on ok,al eto ne valja sto se samo u Mostaru primjenjuje? Jak argument,nema sta.Ovo vise zvuci kao ona: nije bitno sto je moja krava krepala,bitno je da je i komsijina.Nidje veze.Statut sam po sebi upravo NE dozvoljava preglasavanje,niti vladavinu "jednih".A to naravno ne odgovara onima koji upravo to zele.travnik wrote:Statut je ok, ali nema logike da bude primjenjen smo u jednom gradu. Stoga, ukoliko mostarski statut ostaje, njega treba primijeniti i u Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Bugojnu, Fojnici, Busovaci, Varesu, Uskoplju, Stocu i itd. Odnosno u svim gradovima/opcinama koje su bile, a i danas su koliko-toliko multinacionalne. Barem u njima. Na taj način bi sprijecili preglasavanje i dobili bi multinacionalniji karakter opcinskih vijeca.
- blue_sky
#18 Re: Mostar-glasanje
Greska,ne vidis dobro,ja ni u kom slucaju nisam za vladavinu "jednih",bilo kojih kako god zelis.Ne znam kako si to zakljucio.
I sto se mene tice neka se taj statut primijeni i u drugim BH gradovima,upravo zbog te njegove karakteristike sto onemogucava preglasavanje.
Dakle,dolazimo do zakljucka da problem uopste nije u statutu,nego u onima koji treba da rade u skladu s njim.A na to su se na kraju krajeva i obavezali.
I sto se mene tice neka se taj statut primijeni i u drugim BH gradovima,upravo zbog te njegove karakteristike sto onemogucava preglasavanje.
Dakle,dolazimo do zakljucka da problem uopste nije u statutu,nego u onima koji treba da rade u skladu s njim.A na to su se na kraju krajeva i obavezali.
- BHCluster
#19 Re: Mostar-glasanje
To se onda moze primjeniti i u Sirokome, Neumu, Posusju itd itd... Samo nece Srbi to je problem.travnik wrote:Pa sta je onda problem da se taj isti statut primijeni u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i itd. pa da se i tamo sprijeci preglasavanje i vladavina "jednih" kako ti kazes. Ja se zalazem da se sprijeci valdavina bilo kojih, dok kod tebe vidimo zelju sa sprijecavanje vladavine jednih, ali omogucavanje vladavine drugih. Hajd molim te reci samo jedan argument zbog cega bi u Mostaru trebala vrijediti drukcija pravila u odnosu na Travnik, Jajce ili Novi Travnik.blue_sky wrote:Ovo je prica identicna onoj koju prica Covic.Dakle,po tebi je on ok,al eto ne valja sto se samo u Mostaru primjenjuje? Jak argument,nema sta.Ovo vise zvuci kao ona: nije bitno sto je moja krava krepala,bitno je da je i komsijina.Nidje veze.Statut sam po sebi upravo NE dozvoljava preglasavanje,niti vladavinu "jednih".A to naravno ne odgovara onima koji upravo to zele.travnik wrote:Statut je ok, ali nema logike da bude primjenjen smo u jednom gradu. Stoga, ukoliko mostarski statut ostaje, njega treba primijeniti i u Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Bugojnu, Fojnici, Busovaci, Varesu, Uskoplju, Stocu i itd. Odnosno u svim gradovima/opcinama koje su bile, a i danas su koliko-toliko multinacionalne. Barem u njima. Na taj način bi sprijecili preglasavanje i dobili bi multinacionalniji karakter opcinskih vijeca.
-
Geronimo81
#20 Re: Mostar-glasanje
ne dragi moj BH to nece nitko ko je u vecini a ne samo srbi.znaci nece ni bosnjaci ni hrvati a ni srbi.Za su samo tamo gdje su u manjini a gdje su u vecini protiv toga su i tako u krug kao kad macka lovi svoj rep.
-
kv99
#21 Re: Mostar-glasanje
Nije problem sto se nacelnik bira prostom vecinom vec je problem sto se do promjene doslo poslije blokade gardskih institucija a razlog je ...zato sto neki tvrde da u Mostaru MORA da bude gradonacelnik Hrvat. Znaci nije im zelja da grad funkcionise vec da imaju vlast u gradu za kojeg smatraju da treba da bude glavni grad novostvorene HB a svi vec znamo u sta to vodi. Poslije Mostara ce se isto tako krenuti u trazenje da se MORA stvoriti treci entitet, da se MORA treci entiti stvoriti i u vecem dijelu Srednje Bosne i da ce MZ sa OHR na celu popustati onom koje je najbezobrazniji ili ko najvise opstruise.Socijalista wrote:Ja ne znam sto se ovdje neko buni, meni je ovo najnormalnija stvar da se nacelnik bira prosto vecinom.
- cyprus
#22 Re: Mostar-glasanje
Ovo je dokaz da kod nas nije problem državno i administrativno uređenje, nego međuetnički odnosi. Kakav god sistem bio, dok je ovako shvatanje među političarima i narodima uvijek će bit sranja, navlačenja, preglašavanja, nepravdi, minoriziranja, majoriziranja, ugroženosti, aparthejda, diskriminacije...
- travnik
#23 Re: Mostar-glasanje
To je srz problema! Svi pricaju protiv preglasavanja i o ravnopravnosti, ali rade suprotno.Geronimo81 wrote:ne dragi moj BH to nece nitko ko je u vecini a ne samo srbi.znaci nece ni bosnjaci ni hrvati a ni srbi.Za su samo tamo gdje su u manjini a gdje su u vecini protiv toga su i tako u krug kao kad macka lovi svoj rep.
-
mostarac
#24 Re: Mostar-glasanje
Opet nista nije napravljeno. Ako ne bude iz SDA nema budzeta i kao da i nema gradonacelnika. Osim sto kasne plate onima koji su SDA i HDZ i glasali u Mostaru se uopste ne osjeti da nema gradonacelnika. Eto kako radi gradonacelnik i kad ga imamo. Eto jest malo nezgodno sad ako neko hoce da se vjenca, ali boze moj, ako im ljubav ne moze prezivit jedan izbor gradonacelnika onda i nije bila za krunisanja brakom 
Iskreno receno svi su se vise uzbudili oko ovoga od Mostaraca meni se cini. Ja iskreno nisam sekunde. Ovih sto nemaju platu uglavnom mi nije zao jer su u 95% slucajeva na budzetske jasle i dosli stranackim linijama i da prostite jebu ih njihovi, a ovo ostalo u gradu funkcionise jednako lose kao i kad smo imali gradonacelnika. Znaci sto se mene tice mogu ovako do narednih izbora, a glasacka baza nek im gladuje
Iskreno receno svi su se vise uzbudili oko ovoga od Mostaraca meni se cini. Ja iskreno nisam sekunde. Ovih sto nemaju platu uglavnom mi nije zao jer su u 95% slucajeva na budzetske jasle i dosli stranackim linijama i da prostite jebu ih njihovi, a ovo ostalo u gradu funkcionise jednako lose kao i kad smo imali gradonacelnika. Znaci sto se mene tice mogu ovako do narednih izbora, a glasacka baza nek im gladuje
- osa
#25 Re: Mostar-glasanje
da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?