MOST

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Stara

#1 MOST

Post by Stara »

Baš sad sam odgledala film "Most". Za mene lično film je genijalan i vrlo rado ga gledam. Naravno naša vječita tema, i onda a i danas, je rat ali nekako sam mišljenja da takve filmove najbolje i radimo. Šta mislite da smo ostali svi u istoj zemlji da li bi i u 2010-oj pravili filmove o podvizima partizana protiv njemaca i domaćih izdajnika ili bi se i mi westernizirali?
Jazz_Junkie

#2 Re: MOST

Post by Jazz_Junkie »

Stara wrote:Baš sad sam odgledala film "Most". Za mene lično film je genijalan i vrlo rado ga gledam. Naravno naša vječita tema, i onda a i danas, je rat ali nekako sam mišljenja da takve filmove najbolje i radimo. Šta mislite da smo ostali svi u istoj zemlji da li bi i u 2010-oj pravili filmove o podvizima partizana protiv njemaca i domaćih izdajnika ili bi se i mi westernizirali?
A tko kaze da su se u bivsoj Jugoslaviji snimali samo partizanski filmovi?
karanana

#3 Re: MOST

Post by karanana »

i ja ga pogledah. nisam od pocetka. gdje je onaj most?

ma u jugi sto se pravilo partizanskih filmova, napravljeno je dok je tito bio ziv. vec u ranim 80im su se poceli zajebavati sa partizanima i ne znam da je i jedan dobar partizanski film napravljen u 80im, tako da pitanje uopste nije na mjestu.
Stara

#4 Re: MOST

Post by Stara »

Ma naravno da nisu samo partizanski ali nekako njih smo najviše gledali i njih nekako najviše i prikazuju. Evo npr: Valter brani Sarajevo ili Neretvu smo svi odgledali po minimalno 5 puta jer stalno se vrte po tv-u. Mislim da su u ona doba baš ti ratni filmovi bili više i potencirani vjerovatno radi tog nekog "časa historije", ako ga mogu tako nazvati. Mene samo interesuje šta ljudi misle da li bi i danas se snimali takvi filmovi, da smo svi ostali u Jugi, ili bi i mi imali svoju neku verziju Avatara?
Stara

#5 Re: MOST

Post by Stara »

karanana wrote:i ja ga pogledah. nisam od pocetka. gdje je onaj most?

ma u jugi sto se pravilo partizanskih filmova, napravljeno je dok je tito bio ziv. vec u ranim 80im su se poceli zajebavati sa partizanima i ne znam da je i jedan dobar partizanski film napravljen u 80im, tako da pitanje uopste nije na mjestu.

Most je u Crnoj Gori.
Jazz_Junkie

#6 Re: MOST

Post by Jazz_Junkie »

Partizanski filmovi su u Jugoslaviji bili nesto kao spaghetti westerni u Italiji. I Amerikanci su snimili na tone ratnih filmova sa vijetnamskom tematikom, antikomunistickih u doba Reagana (tj. 80ih) itd. Danas Hollywood snima remake-filmove za ovu internet generaciju i midlife crisis-zalutale i blockbustere tipa Avatar. I nakon rata na podrucju bivse Jugoslavije je snimljeno mnostvo ratnih filmova; dobrih, prosjecnih i zbilja losih. Za to dole ima valjda uvijek dovoljno publike. Evo sjetimo se Tanovicevog "No Man´s Landa": tema rat pomijesana sa dozom stereotipa i eto uspjeha. Svi ga gledali, svi ga slavili i o njemu tracali. Nakon sto je Danis snimio "Pakao" po scenariju Kieslowskog, nestade euforija, bez obzira na cinjenicu da je kvalitetniji od oscarovca. A ne prica se mnogo ni o ovom novom osim sto je posveceno malo paznje sada u sklopu SFF.
karanana

#7 Re: MOST

Post by karanana »

ma problem je sto o ovom ratu mi bas i nemamo niti jedan dobar ratni film. eto mozda nicija zemlja, remake i savrseni krug. ali oni bas i nisu ratni filmovi u stilu partizanskih ili vijetnamskih filmova.

mozda je do budzeta i love, mozda do ekonomskih razloga individualaca koji ne zele da se zamjere drugoj ili trecoj strani zbog nekog takvog filma i tako izgube trziste za svoje druge filmove.
Stara

#8 Re: MOST

Post by Stara »

U pravu si. Meni se čini da sve što je ratna tematika ostvari uspjeh dok ostalo nekako se izgubi usput i ono što je definitivno hit u našim filmovima jesu psovke kojih ima na izvoz. Za mene lično najgori naš film, novijeg doba, je "Ljeto u zlatnoj dolini". Jednostavno ne vidim tu nikakvu poruku osim: psovka, psovka i opet psovka.
Better Man

#9 Re: MOST

Post by Better Man »

Sto se ti ce ratne tematike daleko najbolji poslijeratni BiH film, a mozda i najbolji ukupno BiH film snimljen nakon rata je Remake!
Stara

#10 Re: MOST

Post by Stara »

Better Man wrote:Sto se ti ce ratne tematike daleko najbolji poslijeratni BiH film, a mozda i najbolji ukupno BiH film snimljen nakon rata je Remake!

100% dijelim tvoje mišljenje
Jazz_Junkie

#11 Re: MOST

Post by Jazz_Junkie »

Da, da, obavezno filmove puniti psovkama da se vidi kako su smijesni ti Jugoslaveni, samo sto jedino oni i misle da ispadaju cool. :D Kada smo vec kod ratnih filmova, "Savrseni krug" se moze smatrati jednim od najboljih. Mislim da je Kenovic donekle na malo surealan nacin prikazati svakodnevnicu usamljenog covjeka u ratnom Sarajevu, jos sa "pravim" kulisama" posto je snimljen odmah poslije rata. Film se, istina, ne moze svrstati u ratni genre, ili pak moze koliko i npr. "The Deer Hunter". No ljudi hoce da gledaju i slusaju psovke, stereotipe, jasno prikazivanje "nasih" i "njihovih", pucnjavi i eksplozija, zapravo trash u stilu "Lepa sela, lepo gore". Kada se vec snima film sa ratnom tematikom, interesantniji je kada se pozabavi uzrocima, odnosima ljudi na mikro-nivou, posljedicama po pojedince, njihov okolis ili drustvo generalno. Recimo snimiti jedan film o grupi prijatelja uoci rata, njihovom odnosu prema tada aktualnim problemima i slutnjama, odnosima medju njima, rastancima i slicnim temama koje se ticu obicnog covjeka. Takav jedan pokusaj vec postoji. Film se zove "Shot Through The Heart", samo sto je previse povrsan, a i jeste u TV produkciji.
mirash

#12 Re: MOST

Post by mirash »

taj remake je stvarno trecerazredna patetika. prica je trivijalna, gluma je ocajna, utjecaj rezima vidljiv iz aviona.
nicija zemlja se najbolje moze predstaviti jednacinom: nicija zemlja - branko djuric = kurac od ovce

nas najbolji ratni film je go west. jedina slaba tacka filma je moj zemo i drug tarik filipovic.
michio

#13 Re: MOST

Post by michio »

Partizanski filmovi su super za djecu, tj djecake :D Meni je nevjerovatno da su odrasli ljudi stvarno isli to gledati :lol:
Stara

#14 Re: MOST

Post by Stara »

Zašto? Činjenica je da skoro u svakoj familiji postoji neko ko će posvjedočiti da su se partizani zaista branili i napdali njemce. Nećemo o detaljima ali ti filmovi pokazuju stanje onog sistema koji je barem ulagao u filmove.
mirash

#15 Re: MOST

Post by mirash »

michio wrote:Partizanski filmovi su super za djecu, tj djecake :D Meni je nevjerovatno da su odrasli ljudi stvarno isli to gledati :lol:
jel ti nevjerovatno da su ozbiljni ljudi isli gledati tacno u podne ili rio bravo?

film nije prikaz istorije niti izvjestaj o nekom dogadjaju (osim ako nije dokumentarni ili dokumetaristicki).
mirash

#16 Re: MOST

Post by mirash »

Stara wrote:Zašto? Činjenica je da skoro u svakoj familiji postoji neko ko će posvjedočiti da su se partizani zaista branili i napdali njemce. Nećemo o detaljima ali ti filmovi pokazuju stanje onog sistema koji je barem ulagao u filmove.

normalno.
michio

#17 Re: MOST

Post by michio »

mirash wrote:
michio wrote:Partizanski filmovi su super za djecu, tj djecake :D Meni je nevjerovatno da su odrasli ljudi stvarno isli to gledati :lol:
jel ti nevjerovatno da su ozbiljni ljudi isli gledati tacno u podne ili rio bravo?
To su dobri filmovi.
karanana

#18 Re: MOST

Post by karanana »

hahha, cuj go west najbolji ratni film.

moja poenta je da bh kinematografija nikada nije ni snimila ratni film tipa nekog partizanskog filma i po mom misljenju ni nicija zemlja, ni remake ni savrseni krug nisu ratni filmovi u tom smislu.
mirash

#19 Re: MOST

Post by mirash »

michio wrote:
mirash wrote:
To su dobri filmovi.
most i walter su isto dobri filmovi.
mirash

#20 Re: MOST

Post by mirash »

karanana wrote:hahha, cuj go west najbolji ratni film.

moja poenta je da bh kinematografija nikada nije ni snimila ratni film tipa nekog partizanskog filma i po mom misljenju ni nicija zemlja, ni remake ni savrseni krug nisu ratni filmovi u tom smislu.
bh kinematografija je klosarska kinematografija, a i trendovi su se promjenili. kako politicki tako i estetski.

tesko da ces ikad vidjeti 5000 statista i macu marinkovica u ulozi atifa dudakovica kako jurisaju prema banja luci u ekranizaciji povjesnog romana "da nas nato nije zaustavio, usli bi u sofiju"

jos je teze da ces za 20 godina vidjeti film u kojem se reziser kriticki osvrce na odbrambeno-oslobodilacki rat i lucidnom montazom paralelne radnje prikazuje kako deseta brdska oslobadja grabovicu, 7 muslimaska u sadejstvu sa odredom el mudzahid stupni do, a el prezidente sa pokeraskim izrazom lica hoda po zenevi sa sinom, cerkom i unukom.
Last edited by mirash on 08/08/2010 00:43, edited 1 time in total.
Stara

#21 Re: MOST

Post by Stara »

Klošarska? Baš me interesuje u kom smislu je klošarska?
mirash

#22 Re: MOST

Post by mirash »

Stara wrote:Klošarska? Baš me interesuje u kom smislu je klošarska?
klosarska u smislu da nema para, sto je i normalno u nepotistickoj i korumpiranoj drzavi pred ekonomskim kolapsom.
Stara

#23 Re: MOST

Post by Stara »

E stvarno mislim da postoji 1000 boljih izraza od klošarska jer tako vrijeđaš i sve oni koji su učinili nešto za našu kinematografiju :bih: .
mirash

#24 Re: MOST

Post by mirash »

Stara wrote:E stvarno mislim da postoji 1000 boljih izraza od klošarska jer tako vrijeđaš i sve oni koji su učinili nešto za našu kinematografiju :bih: .
niko nista nije ucinio za nasu kinematografiju. danis i jasmila su sve sami uradili, kao i imamovic. u ovoj zemlji ima talanata, cak i genija, ali su prepusteni sami sebi.
Stara

#25 Re: MOST

Post by Stara »

Pa i Danis i Jasmila dolaze iz BiH i kad kažem za našu kinematografiju mislim na njih jer koliko me pamćenje služi susjedi i pored silnih filmova i "talenta" još nisu digli oskara i rekli ovo je za ....
Post Reply