Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
- zecko_kupuz
#351 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Most je ispao predimenzionisan. Da su uspjeli postići vitkiji dizajn pa hajde, ali ovako.... 
-
MADMalice
#352 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Meni se ideja mosta dopala, ali ne za ovu lokaciju! Ja bih licno, odabrala neku modernu ali sasvim simplificiranu varijantu koj ne bi zasjenila akademiju, pa cak ni u smislu skulpture u prostoru!cikaBosanac wrote:Kontrast da al sa necim sto je lijepo...moglo se to i moderno izvesti al da je taj ''moderni'' most jako lijepo dizajniran i uradjen, a ne ovo, ovo je po meni cisti primjer neukusa i seljakluka. Al eto..ne vrijedi se zivciratMADMalice wrote:Za neupucene, u arh. postoji i efekat kontrasta! Tako da vidim da se cesto spominje izraz : "ne uklapa se"
Progooglajte pa cete vidjeti na netu da su poznate arh odlicno primjenivali kontrast kod recimo interpolacije u stare gradske jezgre. To je stvar izbora arhitekte i prihvatanja od strane okoline. I logicno je ocekivati da ti dramaticni potezi obicno naidju na ne razumijevanje, poprilicno konzervativne okoline.
Ipak, moje osobno misljnje je (gore sam ga navela) da ovakvom mostu nije mjesto ovdje! Ali nekako bih se i s tim pomirila, ali cinjenica da most nisu uspljei izvesti kao na idejnom me ponajvise boli.
I na zalost, u stvarnosti, ovaj most je drugaciji nego je to prikazano na idejnom rjesenju (natjecaj). Po meni to uopste nije isti most! Nasa posla!
- inSighT
- Vozim: na guranje
#353 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Ovo je bit svega. Most je super, moderan, elegentan i u odnosu sa okolinom dinamican, ali nazalost nasi papci ne znaju. Na 3d modelu je most vitak, i kao takav bi bio super. Ali nosaci su u stvarnosti predimenzionisani, pitam se koji je koeficjent sigurnosti xDzecko_kupuz wrote:Most je ispao predimenzionisan. Da su uspjeli postići vitkiji dizajn pa hajde, ali ovako....
- harač
#354 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
wow, super koncept, naročito u odnosu na ovo ruglo... jedini mogući odgovor je da je projekat bio dosta skuplji, ili nešto sl.DON_eARL wrote:Ja prosto ne mogu da vjerujem da ova ideja nije prošla.![]()
http://arhitektonika.ba/projekt/pje%C5% ... i-rad-2008
- agent_zero
#355 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Pošto je pitanje teme vrlo jasno i decidno, takav će biti i odgovor.
Ruglo.
Ruglo.
-
VjecitiStudent
#356 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Most jecikaBosanac wrote:![]()
![]()
![]()
Most je po mom misljenju skroz neoptreban...nije toliko daleko most kod dva ribara ili kod skenderije, nije sve sto je prakticno neophodno, po meni su vizuelno unistili ovaj dio grada, citav zivot je bilo tako i ko je to toliko sad pametan dosao i sve nas napravio budalama i rekao da je most neophodan. Ja se nikako ne mogu pomiriti sa cinjenicom da ce tu ovo ruglo od mosta da bude...bukvalno mi zlo od seljakluka!![]()
Po standardima nase korupcije, ako su troskovi mosta 2 miliona, barem pola miliona je otislo na "ugradjivanje" likova iz opstine Centar, pogotovo sto se mandat zavrsava u oktobru, pa je trebalo pozuriti da se cak i u ovakvoj krizi posao sto brze odradi.
U toj cifri se nalazi i JEDINI razlog gradnje ovog mosta.
-
emirolini
#357 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
o ukusima ne vrijedi raspravljati, eto recimo meni se svidja most
- bez_ideje
#358 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
jedan od nadasve funkcionalnih pjesackih mostova na vilsonovom setalistu je kostao 17 ili 19 hiljada maraka 
-
bull21
#359 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Za 2 miliona su komotno mogli uraditi onaj gore projekat, tepsiju, kakoveć. I još bi im ostalo da sebi u džepove lijepo potrpaju.
- Banksy
#360 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Sad kad krenu prati pare prije izbora, da očiste blagajne ...VjecitiStudent wrote:Most jecikaBosanac wrote:![]()
![]()
![]()
Most je po mom misljenju skroz neoptreban...nije toliko daleko most kod dva ribara ili kod skenderije, nije sve sto je prakticno neophodno, po meni su vizuelno unistili ovaj dio grada, citav zivot je bilo tako i ko je to toliko sad pametan dosao i sve nas napravio budalama i rekao da je most neophodan. Ja se nikako ne mogu pomiriti sa cinjenicom da ce tu ovo ruglo od mosta da bude...bukvalno mi zlo od seljakluka!![]()
![]()
Po standardima nase korupcije, ako su troskovi mosta 2 miliona, barem pola miliona je otislo na "ugradjivanje" likova iz opstine Centar, pogotovo sto se mandat zavrsava u oktobru, pa je trebalo pozuriti da se cak i u ovakvoj krizi posao sto brze odradi.
U toj cifri se nalazi i JEDINI razlog gradnje ovog mosta.
Eto nam novih semafora, ležećih, ivičnjaka ...
-
VjecitiStudent
#361 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Ono remek djelo, most u Konjicu, koji se gradio pune tri godine, ali koji je finansirala i gradila Turska, je kostao tek nesto vise od 5 miliona maraka.bez_ideje wrote:jedan od nadasve funkcionalnih pjesackih mostova na vilsonovom setalistu je kostao 17 ili 19 hiljada maraka
Ne smijem ni pomisliti na sta bi to licilo da je to bio domaci posao.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#362 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Tih "17 ili19" hiljada KM je bila nedavna rekonstrukcija tog mosta. A ovo sto Vjeciti Student kaze, to je istina. Cijena mu je bila visemilionska 
- bez_ideje
#363 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
ne mislim na ars aevi........i to je bilo pranje para-LIBERO- wrote:Tih "17 ili19" hiljada KM je bila nedavna rekonstrukcija tog mosta. A ovo sto Vjeciti Student kaze, to je istina. Cijena mu je bila visemilionska
-
neki
#364 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
NA koji god da mislis, 20 000 KM nije dovoljno ni za projektnu dokumentaciju ni za onaj pjesacki kod bristolabez_ideje wrote:ne mislim na ars aevi........i to je bilo pranje para-LIBERO- wrote:Tih "17 ili19" hiljada KM je bila nedavna rekonstrukcija tog mosta. A ovo sto Vjeciti Student kaze, to je istina. Cijena mu je bila visemilionska
- Henry Chinaski
#365 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Ja sam ga na početku ove teme branio ali kako se projekat razvija i ja vidim da neće ispasti dobro. Ovaj luk u idejnom rješenju je izgledao dobro ali ovo je propast. Nadati se je da će ga neki detalji malo izvući...
- Mračajski proto
#366 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Sjebaše nam grad ovim zajebancijama,totalno neozbiljan fazon. Dabogda se srušio. 
-
Sa_u_srcu
#367 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Ne znam mozda i grijesim ali ovakav moderan most postaviti ispred Akademije stvarno nije humano. Ne treba biti neki veliki arhitekta da bi se shvatilo da se takav most jednostavno ne uklapa u citav ambijent, ali poznavajuci kakve sve seljacine sjede u tim odborima i raznim komisijama koji nazalost donose takve odluke....bolje i nisu mogli napraviti
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#368 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Betonija, Drvenija, Šejtanija, Ćumurija, Skenderija, ....kako dati ime ovom najnovijem mostu? Petljanija ili Dejtonija?
-
DON_eARL
#369 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Rotacija ili za*ebancija?PipiDugaDevetka wrote:Betonija, Drvenija, Šejtanija, Ćumurija, Skenderija, ....kako dati ime ovom najnovijem mostu? Petljanija ili Dejtonija?
- BHF_Manijak
#370 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Nakaradija!PipiDugaDevetka wrote:Betonija, Drvenija, Šejtanija, Ćumurija, Skenderija, ....kako dati ime ovom najnovijem mostu? Petljanija ili Dejtonija?
-
SundanceKid
#371 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
BHF_Manijak wrote:Nakaradija!PipiDugaDevetka wrote:Betonija, Drvenija, Šejtanija, Ćumurija, Skenderija, ....kako dati ime ovom najnovijem mostu? Petljanija ili Dejtonija?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#372 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Sa većinom glasova ZA, nekoliko glasova PROTIV i niti jednim uzdržanim glasom USVOJENO!BHF_Manijak wrote:Nakaradija!PipiDugaDevetka wrote:Betonija, Drvenija, Šejtanija, Ćumurija, Skenderija, ....kako dati ime ovom najnovijem mostu? Petljanija ili Dejtonija?![]()
Nakaradija!
-
r_faruk
#373 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
kako ce ovi drajveri autom preko Nakaradije

- crusader
- BackSpace
#375 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?
Intervju: Bojan Kanlić i Adnan Alagić, autori mosta Radiceva - ALU
Ekipa Sarajevo Construction web portala (http://www.sa-c.net) je danas imala priliku da razgovara sa idejnim tvorcima mosta između Radićeve ulice i Akademije likovnih umjetnosti. U ekskluzivnom intervjuu koji su za nas dali Bojan Kanlić i Adnan Alagić, u to vrijeme studenti druge godine Akademije likovnih umjetnosti – smjer produkt dizajn, najviše je bilo riječi o samoj ideji, formi i poruci koju most prenosi.
''Što se tiče ideje, naša prvenstvena želja je bila da ovaj most bude novi simbol grada, tj. da bude vizuelno atraktivan. Sve je počelo od najjednostavnijeg oblika - ''trake mosta'', odnosno linije koja spaja tačku A i tačku B (obale rijeke). Daljim procesom razrade ideje došlo se do konačnog oblika i nastanka heliksa na sredini mosta, koji simbolizira kapiju kao tradicionalni element bosanske arhitekture i gradova. Heliks, odnosno kapija mosta predstavlja ''izlazak iz nečega i ulazak u nešto'', u ovom slučaju prelazak u prostor akademije i prostor umjetnosti. Heliksom na sredini mosta se također želi približiti prostor i sami događaji (prvenstveno izložbe) Akademije običnom prolazniku'', - izjavili su Kanlić i Alagić.
Naziv mosta '' Festina lente'' (lat. požuri polako) predstavljaju poveznicu te latinske izreke i samog koncepta mosta. ''Jedan od razloga osvajanja prvog mjesta na konkursu za izradu idejnog rješenja za most Radićeva – ALU, jeste i taj što su ovim mostom direktno spojene pješačke hodne linije od semafora na desnoj obali Miljacke do samog ulaza u Akademiju likovnih umjetnosti na lijevoj obali''.
Što se tiče tehničkih karakteristika, most je izrađen od čelične konstrukcije i biće obložen aluminijumskim pločama. Ograda je od lameliranog stakla sa drvenim rukohvatima, i u okviru ograde će biti postavljena LED diodna rasvjeta. Projektovna nosivost mosta je 500 kg/m2.
Kanlić i Alagić su nam rekli i da je sama forma mosta ''zadala dosta glavobolje'' statičarima, jer je jedinstvena i odstupa od nekih standardnih formi i oblika mostova kakve poznajemo. ''Bilo je prijedloga da se most uradi kao armirano-betonska konstrukcija, međutim investitor projekta Opština Centar je u potpunosti podržala naš originalni dizajn, što je donekle uticalo i na samo prolongiranje početka radova'', - rekli su nam ovi mladi umjetnici.

vise fotografija sa mosta ima na: http://www.sa-c.net/index.php/component ... 0/208.html
Ekipa Sarajevo Construction web portala (http://www.sa-c.net) je danas imala priliku da razgovara sa idejnim tvorcima mosta između Radićeve ulice i Akademije likovnih umjetnosti. U ekskluzivnom intervjuu koji su za nas dali Bojan Kanlić i Adnan Alagić, u to vrijeme studenti druge godine Akademije likovnih umjetnosti – smjer produkt dizajn, najviše je bilo riječi o samoj ideji, formi i poruci koju most prenosi.
''Što se tiče ideje, naša prvenstvena želja je bila da ovaj most bude novi simbol grada, tj. da bude vizuelno atraktivan. Sve je počelo od najjednostavnijeg oblika - ''trake mosta'', odnosno linije koja spaja tačku A i tačku B (obale rijeke). Daljim procesom razrade ideje došlo se do konačnog oblika i nastanka heliksa na sredini mosta, koji simbolizira kapiju kao tradicionalni element bosanske arhitekture i gradova. Heliks, odnosno kapija mosta predstavlja ''izlazak iz nečega i ulazak u nešto'', u ovom slučaju prelazak u prostor akademije i prostor umjetnosti. Heliksom na sredini mosta se također želi približiti prostor i sami događaji (prvenstveno izložbe) Akademije običnom prolazniku'', - izjavili su Kanlić i Alagić.
Naziv mosta '' Festina lente'' (lat. požuri polako) predstavljaju poveznicu te latinske izreke i samog koncepta mosta. ''Jedan od razloga osvajanja prvog mjesta na konkursu za izradu idejnog rješenja za most Radićeva – ALU, jeste i taj što su ovim mostom direktno spojene pješačke hodne linije od semafora na desnoj obali Miljacke do samog ulaza u Akademiju likovnih umjetnosti na lijevoj obali''.
Što se tiče tehničkih karakteristika, most je izrađen od čelične konstrukcije i biće obložen aluminijumskim pločama. Ograda je od lameliranog stakla sa drvenim rukohvatima, i u okviru ograde će biti postavljena LED diodna rasvjeta. Projektovna nosivost mosta je 500 kg/m2.
Kanlić i Alagić su nam rekli i da je sama forma mosta ''zadala dosta glavobolje'' statičarima, jer je jedinstvena i odstupa od nekih standardnih formi i oblika mostova kakve poznajemo. ''Bilo je prijedloga da se most uradi kao armirano-betonska konstrukcija, međutim investitor projekta Opština Centar je u potpunosti podržala naš originalni dizajn, što je donekle uticalo i na samo prolongiranje početka radova'', - rekli su nam ovi mladi umjetnici.
vise fotografija sa mosta ima na: http://www.sa-c.net/index.php/component ... 0/208.html