most peljesac
- and
#1 most peljesac
hrvatska za sutra najavila pocetak gradnje mosta peljesac.
iako nije rijeseno pitanje razgranicenja na tom dijelu hrvatska sutra pocinje graditi most.
mesic je rekao da se most ne bi trebao poceti graditi dok se dvije drzave ne dogovore,jer moze doci do sudskog spora i u slucaju da bih taj spor dobije da bi propao velik novac.
bih -predsjednistvo protiv jednostrane odluke hrvatske,sve su opcije na stolu pa i pokretanje tuzbe.
iako nije rijeseno pitanje razgranicenja na tom dijelu hrvatska sutra pocinje graditi most.
mesic je rekao da se most ne bi trebao poceti graditi dok se dvije drzave ne dogovore,jer moze doci do sudskog spora i u slucaju da bih taj spor dobije da bi propao velik novac.
bih -predsjednistvo protiv jednostrane odluke hrvatske,sve su opcije na stolu pa i pokretanje tuzbe.
- kicky
#2 Re: most peljesac
Ja sam izričito protiv gradnje izvjesnog mosta koji bi kobiva povezo stoljećima razdvojenu zemlju. Ma hajde molim te! Riječ o projektu čiji je jedini cilj osigurati HDZ-u pobjedu na ovgodišnjim izborima, a dugoročno riječ je o neisplativom prjektu s obzirom da je već davno riješeno da autocesta Zagreb - Split - Dubrovnik ide preko teritorija BiH, što bio veliki dobitak za taj kraj. To je i Milanović neki dan istakao! I točna je njegova konstatacija da tzv. hrvatska dijaspora u BiH služi samo kao glasačka mašina (da ne kažem kurva) HDZ-u koji se dotične dijspore sjeti prije izbora znajući da bez njihovih glasova ne mogu dobiti izbore. A naš narod mahnit, pa glasa za njega!and wrote:hrvatska za sutra najavila pocetak gradnje mosta peljesac.
- pitarozder
sto ga prije naprave jos brze ce ga rusit poslije arbitraze iz strasbura ... eno mesic vec kuka radi toga
- kicky
A zašto nas se ne tiče to kada netko zadire u teritorijalni integritet naše zemlje ne omogućujući nam otvoreni izlazak na more. Ovo je jedna od malobrojnih odluka oko koje su se složila sva 3 člana i to joj daje nekakvu težinu s obzirom u kakvim su odnosima, a Hrvatska nije u poziciji da otvara još jedan pogranični front jer ih ima već previše! Hrvatska zbog toga mora biti vrlo oprezna jer se sve to može fino i lijepo odraziti na pogranični diplomatski rat sa Slovencima i prijetnje EU-a o otežavanju pregovora ukoliko se proglai ZERP. Hrvatskoj nije svejedno da uz Sloveniju i Italiju, bude u diplomatskom sukobu sa BiH. Nemojmo uvijek minorizirati našu važnost!sonic45 wrote:Mlatimo praznu slamu, Hrvatska će izgradit most i neće o njemu forumi raspravljat, a ovamo ništa se raditi neće, ali zato smo u satnju nabit sto stranica o svemu što se nas u krajnoj liniji apsolutno ne tiče.
-
liberal
eh da bosna ima flotilu u p.. materinukicky wrote:A zašto nas se ne tiče to kada netko zadire u teritorijalni integritet naše zemlje ne omogućujući nam otvoreni izlazak na more. Ovo je jedna od malobrojnih odluka oko koje su se složila sva 3 člana i to joj daje nekakvu težinu s obzirom u kakvim su odnosima, a Hrvatska nije u poziciji da otvara još jedan pogranični front jer ih ima već previše! Hrvatska zbog toga mora biti vrlo oprezna jer se sve to može fino i lijepo odraziti na pogranični diplomatski rat sa Slovencima i prijetnje EU-a o otežavanju pregovora ukoliko se proglai ZERP. Hrvatskoj nije svejedno da uz Sloveniju i Italiju, bude u diplomatskom sukobu sa BiH. Nemojmo uvijek minorizirati našu važnost!sonic45 wrote:Mlatimo praznu slamu, Hrvatska će izgradit most i neće o njemu forumi raspravljat, a ovamo ništa se raditi neće, ali zato smo u satnju nabit sto stranica o svemu što se nas u krajnoj liniji apsolutno ne tiče.
sve poredani nosaci aviona, pa onda tankeri, pa kontejnerski brodovi....nepregledno .....
hrvatska ce to napravit taj most svidjalo se to nekom ili ne
sad dali ce mu visina biti 50, 70 ili 100 metara je stvar dogovora ali bi bolje bilo da vlada u sarajevu pocne nesto da gradi kao sto to rade hrvati.
ne da rave zaobilaznicu oko sarajeva godinama i to ispade neki projekt
- chuchumbamayumbe
A sta ce nama izlaz na more kada ni luku nemamo?
Koji ce nam qurac? To je nase suvereno pravo, to znam, ali...
Da sutra ne izgrade taj most ili da ga izgrade tako da mogu brodovi odredjene propisane velicine da pristaju u Neum, sta bi to nama znacilo? Da ce dolaziti brodovi, tankeri, kontejner brodovi???
Manite se planova za gradnju luke i shuplje, najveci brod koji imamo je na garant neki camac na Jablanickom jezeru ili gore na Savi...U Neumu se luka nikada nece graditi...
Dodje nam ponekad neki ratni brod americke ili turske vojske i to je to.
Ne znam vala sto i oni dolaze...
Da sutra ne izgrade taj most ili da ga izgrade tako da mogu brodovi odredjene propisane velicine da pristaju u Neum, sta bi to nama znacilo? Da ce dolaziti brodovi, tankeri, kontejner brodovi???
Manite se planova za gradnju luke i shuplje, najveci brod koji imamo je na garant neki camac na Jablanickom jezeru ili gore na Savi...U Neumu se luka nikada nece graditi...
- kicky
Ko da Slovenija ima jaku flotu (mislim da imaju jednu - barku, doslovno), a Hrvatska s njima muku muči zadnjih 12 godina! Sad će zbog njih imati i probleme u nastavku pregovora sa EU. Ne uspoređujem BiH sa Slovenijom jer sam svjestan na kojoj je poziciji BiH, a na kojoj Slo. Međutim ne mogu se Hrvati ponašati kao stariji veliki brat, pa kad im se ćefne ond nas okerefe, a kad im trebamo onda nas maze i paze. A što se tiče naših puteva i infrastrukture: JAD I ČEMER. Sarajevo i nekako, ali Mostar, Banja Luka. Općenito cijela BiH. Tu bi se mogli ugledat na ''velikog brata'' (mislim na Hrvatsku)liberal wrote:eh da bosna ima flotilu u p.. materinukicky wrote:A zašto nas se ne tiče to kada netko zadire u teritorijalni integritet naše zemlje ne omogućujući nam otvoreni izlazak na more. Ovo je jedna od malobrojnih odluka oko koje su se složila sva 3 člana i to joj daje nekakvu težinu s obzirom u kakvim su odnosima, a Hrvatska nije u poziciji da otvara još jedan pogranični front jer ih ima već previše! Hrvatska zbog toga mora biti vrlo oprezna jer se sve to može fino i lijepo odraziti na pogranični diplomatski rat sa Slovencima i prijetnje EU-a o otežavanju pregovora ukoliko se proglai ZERP. Hrvatskoj nije svejedno da uz Sloveniju i Italiju, bude u diplomatskom sukobu sa BiH. Nemojmo uvijek minorizirati našu važnost!sonic45 wrote:Mlatimo praznu slamu, Hrvatska će izgradit most i neće o njemu forumi raspravljat, a ovamo ništa se raditi neće, ali zato smo u satnju nabit sto stranica o svemu što se nas u krajnoj liniji apsolutno ne tiče.
sve poredani nosaci aviona, pa onda tankeri, pa kontejnerski brodovi....nepregledno .....
sad dali ce mu visina biti 50, 70 ili 100 metara je stvar dogovora ali bi bolje bilo da vlada u sarajevu pocne nesto da gradi kao sto to rade hrvati.
-
Umjetnik a
eh da bosna ima flotilu u p.. materinu
ne da rave zaobilaznicu oko sarajeva godinama i to ispade neki projekt[/quote]
nije ti ovo Kanada
ovo bold nema ni Hrvatska
ne da rave zaobilaznicu oko sarajeva godinama i to ispade neki projekt[/quote]
nije ti ovo Kanada
ovo bold nema ni Hrvatska
-
Umjetnik a
je si li ti ozbiljanchuchumbamayumbe wrote:A sta ce nama izlaz na more kada ni luku nemamo?
-
liberal
nije ti ovo KanadaUmjetnik a wrote:eh da bosna ima flotilu u p.. materinu
ovo bold nema ni Hrvatska[/quote]
umjetnice hrvatska ima neku flotu i u toj floti su i tankeri i kontejnerski brodovi za razliku od vlade u sarajevu koja samo na papiru ima vlast u neumu ....da nepricam o flotili
eh da je bosna 30% ko kanada..........
- chuchumbamayumbe
jesam ba, svijumi!Umjetnik a wrote:je si li ti ozbiljanchuchumbamayumbe wrote:A sta ce nama izlaz na more kada ni luku nemamo?
Pun mi Q shuplje!
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
koji ce im kurac taj most
- cyprus
Ah da ne bi prelazili granicu kad idu za Dubrovnik.karabaja-x wrote:koji ce im kurac taj most
Ma ne znam, ako će taj most biti građen prema međunarodnim pavilima, onda OK, nek grade, šta me boli q..... Al ako će to narušavat naša međunarodna prava, onda je problem.
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
jake mi granice, suplja go zeljina odbrana, a zar drugi ne grade mostove tunele da bi skratili putanju, povezali neka mjesta ljude, a vidi ovih budala na sta pare bacajucyprus wrote:Ah da ne bi prelazili granicu kad idu za Dubrovnik.karabaja-x wrote:koji ce im kurac taj most![]()
Ma ne znam, ako će taj most biti građen prema međunarodnim pavilima, onda OK, nek grade, šta me boli q..... Al ako će to narušavat naša međunarodna prava, onda je problem.
- infobrcko
#17 Re: most peljesac
Predizborno OBECANJEand wrote:hrvatska za sutra najavila pocetak gradnje mosta peljesac.
-
kozmopolitanac
treba ih pustit da prave most pa kad budu pri kraju srusiti ga sustavnim teroristickim napadima.
-
Garibaldi
Kao prvo, most se pravi po svim medjunarodnim standardima. Visina mosta ce biti 55 m (prvobitno je trebalo biti 22 m), i ispod svodova mosta moze proci svaki brod danasnjice. Znaci, Hrvatska apsolutno nikako ne ugrozava teritorijalni suverenitet BiH ( jest da nije povezao, ali samo da napomenem da smatram da vrh poluotoka Kleka i otoci Veliki i Mali Skolj pripadaju BiH) niti pristup BiH medjunarodnim vodama (ovo ostaje da se regulise, BiH apsolutno ima pravo pristupa medjunarodnim vodama, ali treba zahvaliti nasim politicarima sto ovo pitanje nisu nikada pokrenuli). Znaci, most se gradi na hrvatskom teritoriju, i ispod njega moze proci svaki postojeci (ali i oni prije) brod. Stvar gotova, sada se samo nadam da ce ga Hrvatska ovaj projekt sto prije zavrsiti, i da ovo nece biti neki predizborni trik da se pokupe glasovi juzne Dalmacije.
Moje misljenje je da osporavanje sa BH strane najvise dolazi iz one politike koja gleda kako da profitira iz ovoga, konkretno da se pojedinci opare. Volio bih da grijesim...
Moje misljenje je da osporavanje sa BH strane najvise dolazi iz one politike koja gleda kako da profitira iz ovoga, konkretno da se pojedinci opare. Volio bih da grijesim...
Last edited by Garibaldi on 23/10/2007 20:00, edited 1 time in total.
-
simi5
Mesić računa da dok ga izgrade ili
a) On neće biti na vlasti pa neka ga ruše, šta ga se tiče.
b) Menjaće 33% obale za Prevlaku, dobiće 33% prisajedinjenjem Herceg-Bosne pa neće ni morati da ga ruše
c) Ako bude frke neće ga ni graditi dalje od kamena temeljca
b) Menjaće 33% obale za Prevlaku, dobiće 33% prisajedinjenjem Herceg-Bosne pa neće ni morati da ga ruše
-
Garibaldi
Ocito nisi dobro informiran. Prevlaka je u sastavu Republike Hrvatske (bio ljetos, ogroman bajrak, da oni krkani iz HN vide kada se vozikaju okolo sa barkama), kakvih 33% obale, kome dati? Crnogorcima ?!?!?!?simi5 wrote:b) Menjaće 33% obale za Prevlaku, dobiće 33% prisajedinjenjem Herceg-Bosne pa neće ni morati da ga ruše
- Bosanac_21
Cude me nasi politicari da tako jednostavno prelaze preko teritorije koja poGaribaldi wrote: samo da napomenem da smatram da vrh poluotoka Kleka i otoci Veliki i Mali Skolj pripadaju BiH
nekom pravilu pripada BiH? Ima jos jakih zemalja koje nemaju mora, ali ako
BiH ima imalo, onda to treba cjeniti i braniti. Pa i Boka navodno nama pripada,
al izgleda da je stvar ista kao i sa Klekom, Velikim i malim Skoljom, i ko zna
sta jos ce pokloniti drugima - a vala nama nista niko ne poklanja, vec samo
gledaju kako bi nam sta hapili
- Alfons Kauders
Morje v pristanišču je globoko od 7 do 18 metrov. Sprejme lahko ladje z nosilnostjo 180.000 ton. Ladijski pretovor pristanišča je leta 2006 presegel 14 milijonov ton. Leta 2002 je družba Luka Koper prejela priznanje RS za poslovno odličnost, leta 2006 pa evropsko priznanje za poslovno odličnost fundacije EFQM.kicky wrote: Ko da Slovenija ima jaku flotu (mislim da imaju jednu - barku, doslovno), a Hrvatska s njima muku muči zadnjih 12 godina! Sad će zbog njih imati i probleme u nastavku pregovora sa EU. Ne uspoređujem BiH sa Slovenijom jer sam svjestan na kojoj je poziciji BiH, a na kojoj Slo. Međutim ne mogu se Hrvati ponašati kao stariji veliki brat, pa kad im se ćefne ond nas okerefe, a kad im trebamo onda nas maze i paze. A što se tiče naših puteva i infrastrukture: JAD I ČEMER. Sarajevo i nekako, ali Mostar, Banja Luka. Općenito cijela BiH. Tu bi se mogli ugledat na ''velikog brata'' (mislim na Hrvatsku)
Toliko o Slovencima.
Sarajevo "i nekako" ? Nisi danas vidio kolonu od raskrsnice u Rajlovcu do Stupa. A tako je svaki dan. U Sarajevu jesu super ceste u gradu, ali prilazi gradi su ubjedljivo najgori u regiji, a ne samo u BiH.
-
sonic45
Na stranu politika i simpatije prema ovom ili onom političaru, ali zar iko ozbiljan misli da se Mesić i u čemu pita kada su ovakve ili slične stvari u pitanju. Ko biva simpatično nekom što on kaže i odmah je to validno i ima neki potencijal. Sve je stvar politike, da Sanader ne pravi most prvi Mesić bi se tužakao što ga ne pravi, i onda ne bi hvalospjeve iz Bosne dobivao,i tako ukrug. Sva priča o ovome nam je bezveze Hrvatska će napraviti most i niti nijedna međunarodna institucija neće ni u razmatranje uzeti žalbu BiH. Jednostavno tražiće projekt mosta prema tome se ravnat. Inače sam skeptik čega god se Silajdžić uhvati to propada, čovjek je sposoban samo afere praviti jer ništa drugo nije u stanju.simi5 wrote:Mesić računa da dok ga izgrade ili