More CG vs Albanija
- Blek Stena
#176 Re: More CG vs Albanija
Cijene u Budvi su skoro iste kao prosle godine. Ima lokala na plazi gdje su podigli cijene za 20/30 %. U la bocci je recimo espreso 1.5 euro a nes kafa 2.5....sto jeste preskupo. Prodavnice su tu negdje kao u Bih...mada ima masa artikala koji su ili skuplji ili jeftiniji nego kod nas. Uglavnom smjestaj je najskuplja stavka zbog velike potraznje i bukvalno za cumeze sa 3 kreveta i tus kabinom uzimaju po 50 i vise eura. Cujem od prijatelja da vise nema jeftinog smjestaja ni na potezu Canj- sutimore-bar.
- beni-bu-man
#177 Re: More CG vs Albanija
reci "konobar meni moli, nije za menen nego za jarana"radostan dan wrote:Da trazim meny, da mi zena pomisli da mi se srce otvorilo, da ja placam čakru, a ne ona ...jok, bogumi.beni-bu-man wrote:haj ti to okreni da vidim sta se ima pojestradostan dan wrote:
-
radostan dan
#178 Re: More CG vs Albanija
Rusa i meduza ove godine osjetno manje...
- Banksy
#179 Re: More CG vs Albanija
Ako je to prosjek, čini mi se da je to ipak nešto malo više nego u Cro.radostan dan wrote:Sinoc u Kotoru, Stari grad...espreso, tri kole, samersbi i cedevita - 16 i nešto evra.
-
breuer
#180 Re: More CG vs Albanija
hvala!Gandra_1 wrote:Ja sam dvije godine u prolazu za Grčku išao tom rutom... U odlasku išao preko Džirokastra, a u povratku obalom preko Vlore...breuer wrote:najbolji put od Tirane do Sarande? preko Vlore obalom ili u unutrašnjost preko Džirokastre? hvala!
inače, kakva su iskustva sa jugom Albanije?
Moja preporuka je preko Džirokastra kroz unutrašnjost, jer je ravnije... Mada nije loše ni obalom, mada se vozi na velikim visinama i nije neka magistrala, puno je uža i lošija od recimo jadranske magistrale u Hr... Tu je najveći problem planina jedna prije Vlore, gdje se serpentinama penješ skoro na vrh, sa kojeg puca fantastičan pogled, ali je cesta jako uska, mada za nas iz Bosne to je savladivo bez velikih problema, jer smo navikli na brdo... Samo treba lagano jer luđački voze... Pogledaj na youtubu, imaju snimke voznje uz tu planinu...
Nisam se zadržavao predugo u mjestima, Sarande ogroman, zgrade nađiđane, more je definitivno lješe na jugu... Noću sam svratio u Vlore, mene je grad pozitivno iznenadio, jer su ga digli i sve uradili planski iz starta, šetališta, ceste, rasvijetu, podjeća noću na NicuNe znam kako je za kupanje, jer je tu i luka...
Sve u svemu ,ne znam, ja radije još malo produžim na jug Grčke, radnije nego u Albaniju... Ali istina ljudi iz godine u godinu sve više napreduju, a cestama su na skoro prestigli...
mene inače fura taj tip, rekao bih, istraživačkog ljetovanja, dakle nije mi se mrsko okupati, ali pošto obiđem znamenitosti i ostalo, a i put sam mi se zna pretvoriti u obilazak...ići ću na Đirokastru, ali ću se njoj vratiti nekad maksuz tokom ljetovanja da obiđem, kao i Berat, Elbasam, Skadar i još neke lokalitete
privlačna mi je ta mističnost neotkrivenih zemalja tipa Albanije, pa čak i vlastite domovine, tako da mislim da ću se dobro provesti!
Last edited by breuer on 09/08/2018 12:07, edited 1 time in total.
- stakasa
#181 Re: More CG vs Albanija
Koliki ti procenat na nove goste daje gazda ove Grote? Jesi li ovo ti slikoradostan dan wrote:Rusa i meduza ove godine osjetno manje...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... Yy&theater
-
radostan dan
#182 Re: More CG vs Albanija
Odoh sad u perast...da hoce neko dojaviti da je postavljena bomba, da se malo raščisti.nagibSA wrote:Sad cu za vikend kod tebe u Orahovac. Volim otici na Bajevu Kulu i nekad Perast.
-
radostan dan
#183 Re: More CG vs Albanija
Nista, nabijem ga...stakasa wrote:Koliki ti procenat na nove goste daje gazda ove Grote? Jesi li ovo ti slikoradostan dan wrote:Rusa i meduza ove godine osjetno manje...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... Yy&theater
Evo klinac najavio da hoce sledece ljeto u budvu...ko da ga je @blek stena pravio.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#184 Re: More CG vs Albanija
Kako može biti prosjek Stari grad? Tamo su obično nešto veće cijene nego u ostalim dijelovima grada.Banksy wrote:Ako je to prosjek, čini mi se da je to ipak nešto malo više nego u Cro.radostan dan wrote:Sinoc u Kotoru, Stari grad...espreso, tri kole, samersbi i cedevita - 16 i nešto evra.
- Banksy
#185 Re: More CG vs Albanija
Ne znam , zato rekoh AKO.
- Revolucionar ★
#186 Re: More CG vs Albanija
Ljudi, rezervisao sam Albaniju za pred kraj mjeseca. Traze li sta na carini, ima li neki uslov koliko se keša mora imati kod sebe, dokumenti specificni i slicno?
-
DZONPI
#187 Re: More CG vs Albanija
Kojih ba 4 eura piva,ako je 15 kuna 4 eura onda ja neznam racunat,i nemoj mi molim te uporedjivat Igalo i ta neka mjesta sa Rovinjom.Rovinj je mala Venecija,nije samo godisnji proc jeftinije,onda se moze i na jezero ili rijeku u blizini,ima i potok moze se gajba rashladit.
- LBVIEW
#188 Re: More CG vs Albanija
Vidim i Crnogorci, k'o i braca Hrvati krenuli levatiti turiste.
Jedino sto je relativno blizu BiH, inace za isti novac puno vise u jednoj Spaniji npr.
-
njonjica
#189 Re: More CG vs Albanija
Nista. Samo prodjes bez problema. Pasos i to je to.Revolucionar ★ wrote:Ljudi, rezervisao sam Albaniju za pred kraj mjeseca. Traze li sta na carini, ima li neki uslov koliko se keša mora imati kod sebe, dokumenti specificni i slicno?
Mi se vratili prekjucer i super smo zadovoljni odmorom u Albaniji.
Last edited by njonjica on 10/08/2018 14:57, edited 1 time in total.
- ¤ jelena ¤
#191 Re: More CG vs Albanija
i CG i Albanija i Hrvatska i Slovenija...
Nego, gdje je Bosna u ovoj ''vs'' priči o moru?
Nego, gdje je Bosna u ovoj ''vs'' priči o moru?
- MarlboroGold
#192 Re: More CG vs Albanija
20km se ne uklapa u ostalo.
-
radostan dan
#193 Re: More CG vs Albanija
Juce coeku otpade ruka iz ramena, kad je izlazio iz vode, od prljavstine...
-
radostan dan
#194 Re: More CG vs Albanija
...drugom oko izleti, kad je kelner donio racun.
-
radostan dan
#195 Re: More CG vs Albanija
Lako cu za dobrotu, nego sto mi mir i anonimnost orahovca razvalise...juce - mare, braja, mima karadzic sa sve bratom, neke nafrakane polovnjace, kesić, onaj iz buksovaca...ko da ih je @blek iz budve najurio...nagibSA wrote:Sad cu za vikend kod tebe u Orahovac. Volim otici na Bajevu Kulu i nekad Perast. Danas sam bio na Oblatnom (Almera beach tako nesto), odlicno je tamo.
Ja volim mjesta takvog tipa, sa plaznim barovima. Ne volim Budve i razne Budve u malom, gdje dolaze paprikari i ciganlija. To narod voli i najvece su guzve. Volim kamen, nikakav pjesak i prljavstinu. To mi je bas ciganski kamen mi je nekako za gospodu, jos kad se uredi.
Ja ne znam gdje vi ljetujete ali je meni i CG zara sa cijenama u odnosu na nas. A da ne govorim ostale zemlje, okacite macku o rep da je ista cijena ili nekome ko ne zna.Obicno uzmem neki sok koji je 2.5€ ostali kafu, tura pica tesko ispod 5-6e za tri osobe.
Radosni Dobrota postaje 'premium' naselje, otvaraju se plazni barovi, hoteli i vile samo za one extremno bogate. Obicna raja nema gdje ni kafu popiti, jedino taj Premier.
.
Ja i rankiša se samo gledamo i gnušamo.
PS
joj kolka sisa do mene lezi sa đecom, ko da je - imlekova-...
-
NediM17
#196 Re: More CG vs Albanija
U Albaniju mozes i s licnom kartom. Putevi bolji nego u Bosni, vozaci ludji.Revolucionar ★ wrote:Ljudi, rezervisao sam Albaniju za pred kraj mjeseca. Traze li sta na carini, ima li neki uslov koliko se keša mora imati kod sebe, dokumenti specificni i slicno?
Ksamil je dobar.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#197 Re: More CG vs Albanija
ako nema slike nije se ni desiloradostan dan wrote:Lako cu za dobrotu, nego sto mi mir i anonimnost orahovca razvalise...juce - mare, braja, mima karadzic sa sve bratom, neke nafrakane polovnjace, kesić, onaj iz buksovaca...ko da ih je @blek iz budve najurio...nagibSA wrote:Sad cu za vikend kod tebe u Orahovac. Volim otici na Bajevu Kulu i nekad Perast. Danas sam bio na Oblatnom (Almera beach tako nesto), odlicno je tamo.
Ja volim mjesta takvog tipa, sa plaznim barovima. Ne volim Budve i razne Budve u malom, gdje dolaze paprikari i ciganlija. To narod voli i najvece su guzve. Volim kamen, nikakav pjesak i prljavstinu. To mi je bas ciganski kamen mi je nekako za gospodu, jos kad se uredi.
Ja ne znam gdje vi ljetujete ali je meni i CG zara sa cijenama u odnosu na nas. A da ne govorim ostale zemlje, okacite macku o rep da je ista cijena ili nekome ko ne zna.Obicno uzmem neki sok koji je 2.5€ ostali kafu, tura pica tesko ispod 5-6e za tri osobe.
Radosni Dobrota postaje 'premium' naselje, otvaraju se plazni barovi, hoteli i vile samo za one extremno bogate. Obicna raja nema gdje ni kafu popiti, jedino taj Premier.
.
Ja i rankiša se samo gledamo i gnušamo.
PS
joj kolka sisa do mene lezi sa đecom, ko da je - imlekova-...
- Blek Stena
#198 Re: More CG vs Albanija
I ja sad platih nik toceno 3.5 eura kod manojlovica.....nije losa marza 700 postoradostan dan wrote:...drugom oko izleti, kad je kelner donio racun.
Osilili se ovi tvoji djetici malkice.
- Dozer
#199 Re: More CG vs Albanija
Niko nista niti gleda niti pita. Pasos i pici.Revolucionar ★ wrote:Ljudi, rezervisao sam Albaniju za pred kraj mjeseca. Traze li sta na carini, ima li neki uslov koliko se keša mora imati kod sebe, dokumenti specificni i slicno?
I ja sam ove godine umjesto visegodisnje Grcke otisao u Albaniju. Cisto malo da promijenim. I bilo nam super.
Naravno, u Albaniju se ne ide u Drac jer je tamo plaza poput Ulcinjske - plitko do koljena i nema plivanja. Doduse, mozda to neko voli, ali ja ipak preferiram cisce more i plivanje. U Dracu se voda cesto zamuti, krcato je Kosovarima (koje cak ni Albanci ne mirisu i kazu da se cak ni ne razumiju s njima jer je njihov albanski nekakav miks svega i svacega, a ni ponasanje im nije bas po ukusu Albanaca), a posto ja idem na more radi mora i sunca, Drac mi nije opcija.
Ove godine rezervisao u Himari. Evo i insight.
Sarajevo - Himare (preko Foce, Niksica, PG, Skadra, Draca i Vlore) = 570 km. Uz dvije pauze za kafu i rucak put je trajao 11h. Isto tako i nazad.
Smjestaj nasao onako kako volim, da nije u nivou mora (jer je tu sparina navecer, kao i komarci), nego malo izdignuto, na brdascetu. Hotel s bazenom, restoran, odvojene sobe, parking, WiFi, klima u sobama, tv - 75 E / noc s doruckom (svedski sto). Hotel kao hotel nije neka ekskluziva, ali to je tamo ionako tesko naci, bar po nekim nasim standardima. Moraju se jos slifovati po tom pitanju, medjutim smjestaj je bio sasvim OK, cisto, uredno, a vlasnici vise nego ljubazni i susretljivi, i to ne kurtoazno, nego zaista OK ljudi.
Plaze sljuncano-pjescane, pijesak u vodi nakon 7-8m, dubina normalna, voda ugodnih 24-27 stepeni, kako koji dan. Dvije lezaljke i slamnati suncobran (dakle, pravi hlad) = 400-700 LEK, kako koja plaza, ali najcesce 500 (500 LEK = 4 EUR).
Prvih par dana obilazili plaze redom, ukljucujuci i one malo dalje (do 15 km), i skontali da je to sve isto, te se zadnjih 5-6 dana usidrili na jednoj od gradskih plaza, Marachi. Radnik na plazi, ili vlasnik, nemam pojma sta je, pricao dobar engleski i svaki dan nam bez ikakve naknade ostavljao lezaljke uz more.
Generalno, engleski je malo problem jer ga slabo pricaju, ali ipak nije problem sporazumjeti se cak ni ako ga ne pricaju nikako. Na kraju krajeva, uvijek postoji Mr. Google Translate
U restoranima je klopa odlicna, bukvalno sva klopa. Morska nam je, naravno, bila najinteresantnija jer se radi o svjezim namirnicama, ne zaledjenim, a ceh za rucak ili veceru nije prelazio 5.000 LEK, tj. 40 EUR.
Npr. Porcija orade ili lubina je 800-1000 LEK, lignje ovako i onako 600-800, razne tjestenine, rizota i salate 400-800, pizze do 800, a pica su kao i kod nas. Espresso kafa je 80 LEK, kola i sl. 180-200, pivo 180-300, zavisno od piva. Njihovo domace pivo je sasvim OK, kao i vina koja su do 1.000 LEK.
Sve u svemu, lijepo sam se odmorio, iskupao i isplivao, pocrnio, uzivao. Ko god je naumio, ne bi trebalo da se izradi.
Inace, potez iza Vlore, a koji podrazumijeva Orikum, Dhermi, Himare, Sarandu i Ksamil, zapravo je njihova rivijera koja na nesto lici. Dovoljno je reci da je Enver Hodza imao svoju privatnu plazu izmedju Dhermija i Himare.
Drac i mjesta prije njega (Shengjin i Velipoje) bas i nisu neka sreca za odmor upravo radi stvari koje navedoh na pocetku.
Posto sam zadnjih 7 godina bio u raznim mjestima na Halkidikiju, Grcka, a ni ovo mi nije prvi put da sam u Albaniji (jeste odmor, ali vec 10-ak godina tuda putujem i idem sluzbeno tamo po par dana), mogu slobodno povuci paralelu izmedju odmora u Albaniji i Grckoj (Halkidiki).
Plaze - Grcka. Ipak je ono Egejsko more, a sve plaze su u pijesku, tako da Grcka ovdje pobjedjuje.
Lezaljke i suncobrani - vjerovali ili ne, ali isto je. I u Grckoj su cijene dvije lezaljke i slamnatog suncobrana 3-6 EUR, kako koja plaza, a najcesce 4-5.
Hrana u restoranima - Albanija je jeftinija za 40-50%.
Hrana u prodavnicama - zavisno sta se uzima, ali Grcka je u prosjeku mozda skuplja za do 5%.
Smjestaj - cjenovno manje-vie isto. U Grckoj sam pronalazio apartmane za 75-85 EUR, neke i sa bazenom, ali bez dorucka, mada je Grcka ipak slifovanija u ovom segmentu.
Eto. Nadam se da vam je ovaj insight od pomoci.
A sto se CG tice, tamo vise ne idem, kao ni u HR. U CG radi opsteg krkljanca i raznih bahanalija s cijenama, a u HR radi ponasanja i cijena koji su u zadnjih par godina presli u idiotluk.
-
njonjica
#200 Re: More CG vs Albanija
Mi smo se takodjer super proveli, bili 10 dana u Sarande. More odlicno, plaza dobra (steta sto nema prirodni hlad), suncobran i dvije lezaljke placali 300 leka. Imali smo privatni smjestaj na maloj uzvisini (ne volimo uz plazu zbog komaraca i buke), apartman veci od 70 kvadrata sa dva kupatila placali 50 eura noc. Cisto, uredno i lijepo.Dozer wrote: Niko nista niti gleda niti pita. Pasos i pici.
I ja sam ove godine umjesto visegodisnje Grcke otisao u Albaniju. Cisto malo da promijenim. I bilo nam super.
Naravno, u Albaniju se ne ide u Drac jer je tamo plaza poput Ulcinjske - plitko do koljena i nema plivanja. Doduse, mozda to neko voli, ali ja ipak preferiram cisce more i plivanje. U Dracu se voda cesto zamuti, krcato je Kosovarima (koje cak ni Albanci ne mirisu i kazu da se cak ni ne razumiju s njima jer je njihov albanski nekakav miks svega i svacega, a ni ponasanje im nije bas po ukusu Albanaca), a posto ja idem na more radi mora i sunca, Drac mi nije opcija.
Ove godine rezervisao u Himari. Evo i insight.
Sarajevo - Himare (preko Foce, Niksica, PG, Skadra, Draca i Vlore) = 570 km. Uz dvije pauze za kafu i rucak put je trajao 11h. Isto tako i nazad.
Smjestaj nasao onako kako volim, da nije u nivou mora (jer je tu sparina navecer, kao i komarci), nego malo izdignuto, na brdascetu. Hotel s bazenom, restoran, odvojene sobe, parking, WiFi, klima u sobama, tv - 75 E / noc s doruckom (svedski sto). Hotel kao hotel nije neka ekskluziva, ali to je tamo ionako tesko naci, bar po nekim nasim standardima. Moraju se jos slifovati po tom pitanju, medjutim smjestaj je bio sasvim OK, cisto, uredno, a vlasnici vise nego ljubazni i susretljivi, i to ne kurtoazno, nego zaista OK ljudi.
Plaze sljuncano-pjescane, pijesak u vodi nakon 7-8m, dubina normalna, voda ugodnih 24-27 stepeni, kako koji dan. Dvije lezaljke i slamnati suncobran (dakle, pravi hlad) = 400-700 LEK, kako koja plaza, ali najcesce 500 (500 LEK = 4 EUR).
Prvih par dana obilazili plaze redom, ukljucujuci i one malo dalje (do 15 km), i skontali da je to sve isto, te se zadnjih 5-6 dana usidrili na jednoj od gradskih plaza, Marachi. Radnik na plazi, ili vlasnik, nemam pojma sta je, pricao dobar engleski i svaki dan nam bez ikakve naknade ostavljao lezaljke uz more.
Generalno, engleski je malo problem jer ga slabo pricaju, ali ipak nije problem sporazumjeti se cak ni ako ga ne pricaju nikako. Na kraju krajeva, uvijek postoji Mr. Google Translate
U restoranima je klopa odlicna, bukvalno sva klopa. Morska nam je, naravno, bila najinteresantnija jer se radi o svjezim namirnicama, ne zaledjenim, a ceh za rucak ili veceru nije prelazio 5.000 LEK, tj. 40 EUR.
Npr. Porcija orade ili lubina je 800-1000 LEK, lignje ovako i onako 600-800, razne tjestenine, rizota i salate 400-800, pizze do 800, a pica su kao i kod nas. Espresso kafa je 80 LEK, kola i sl. 180-200, pivo 180-300, zavisno od piva. Njihovo domace pivo je sasvim OK, kao i vina koja su do 1.000 LEK.
Sve u svemu, lijepo sam se odmorio, iskupao i isplivao, pocrnio, uzivao. Ko god je naumio, ne bi trebalo da se izradi.
Inace, potez iza Vlore, a koji podrazumijeva Orikum, Dhermi, Himare, Sarandu i Ksamil, zapravo je njihova rivijera koja na nesto lici. Dovoljno je reci da je Enver Hodza imao svoju privatnu plazu izmedju Dhermija i Himare.
Drac i mjesta prije njega (Shengjin i Velipoje) bas i nisu neka sreca za odmor upravo radi stvari koje navedoh na pocetku.
Posto sam zadnjih 7 godina bio u raznim mjestima na Halkidikiju, Grcka, a ni ovo mi nije prvi put da sam u Albaniji (jeste odmor, ali vec 10-ak godina tuda putujem i idem sluzbeno tamo po par dana), mogu slobodno povuci paralelu izmedju odmora u Albaniji i Grckoj (Halkidiki).
Plaze - Grcka. Ipak je ono Egejsko more, a sve plaze su u pijesku, tako da Grcka ovdje pobjedjuje.
Lezaljke i suncobrani - vjerovali ili ne, ali isto je. I u Grckoj su cijene dvije lezaljke i slamnatog suncobrana 3-6 EUR, kako koja plaza, a najcesce 4-5.
Hrana u restoranima - Albanija je jeftinija za 40-50%.
Hrana u prodavnicama - zavisno sta se uzima, ali Grcka je u prosjeku mozda skuplja za do 5%.
Smjestaj - cjenovno manje-vie isto. U Grckoj sam pronalazio apartmane za 75-85 EUR, neke i sa bazenom, ali bez dorucka, mada je Grcka ipak slifovanija u ovom segmentu.
Eto. Nadam se da vam je ovaj insight od pomoci.
A sto se CG tice, tamo vise ne idem, kao ni u HR. U CG radi opsteg krkljanca i raznih bahanalija s cijenama, a u HR radi ponasanja i cijena koji su u zadnjih par godina presli u idiotluk.
Prethodno smo nocili u Dracu koji nam se nije bas svidio; bili u slatkom hotelcicu u centru (Nais hotel), trokrevetna soba i nemas se gdje okrenuti za 65 eura tako da nam je ovaj apartman u Sarande bas bio zgodna opcija. U Sarande hrana jako dobra i raznovrsna, malo skuplja od ostatka albanskog primorja, riba oko 1200 leka, pice od 600 do 1000, kafa sa mlijekom 200 leka. Albanci toliko ljubazni da ne povjerujete mada kako dozer rece ne znaju bas engleski ali to nadoknadjuju svojom ljubaznoscu.
Slijedece godine nam je u planu Vlore kroz koju smo prosli u povratku i bas nam se svidjela.
I da ne zaboravim, posjetili smo historijski Butrint koji me bukvalno ostavio bez daha.