Moramo njegovati nase jevrejske obicaje

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Jevreji vladaju svijetom?

Da
14
47%
Ne
5
17%
Samo cetvrtkom
11
37%

Total votes: 30

hananah

Post by hananah »

Ma meni je sega kad ljudi ne poznaju jedan narod pa ga olajavaju. Meni su licno svi ok, i Jevreji i bilo ko na svijetu :)
nebi

Post by nebi »

E jebi ga vise,SandzakAga,kolko puta ces vise copy/paste te slike?
no sikiriki

Post by no sikiriki »

ibrahim iliti abraham je covjek koji je otac i semita (jevreja) i hamita (arapa, da uprostimo). prvih, po mladjem sinu isaku, drugih po starijem sinu ismailu. sam ibrahim je u hamitsko-semitskom smislu neutralan.
tek od njegovih sinova nastaje po 12 plemena sa obje strane, sa ismailove strane je to 12 arapskih plemena (svaki ismailov sin je rodovnik jednog plemena), a sa isakove strane 12 izraelskih plemena.
dakle, ibrahim/abraham je otac
1. arapa
2. jevreja

Lijepo pojasnjeno, ali imam jednu ispravku.
Ismail je bio stariji ili sin prvenac.
Po Bibliji je Bog dopustio Ibrahimu da ozeni Hadzeru sluskinju da bi dobio sina jer je njegova zena Sarah (ranije Soraya) bila u godinama.
Poslije rodjenja Ismaila bog je nakon Sarine molitve podario joj da dobije sina u 90 godini koliko se sjecam.
Po nekim knjigama Ismail na starohebrejskom znaci Bog je uslisio moju molitvu.
Ali sta mene buni je to, da krscani vjeruju da je Ibrahim htio da zrtvuje Ishaka a Muslimani vjeruju Ismaila. To jos nisam prokuzio gdje je greska.
nadam se da nisam bio dosadan.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

no sikiriki wrote:ibrahim iliti abraham je covjek koji je otac i semita (jevreja) i hamita (arapa, da uprostimo). prvih, po mladjem sinu isaku, drugih po starijem sinu ismailu. sam ibrahim je u hamitsko-semitskom smislu neutralan.
tek od njegovih sinova nastaje po 12 plemena sa obje strane, sa ismailove strane je to 12 arapskih plemena (svaki ismailov sin je rodovnik jednog plemena), a sa isakove strane 12 izraelskih plemena.
dakle, ibrahim/abraham je otac
1. arapa
2. jevreja

Lijepo pojasnjeno, ali imam jednu ispravku.
Ismail je bio stariji ili sin prvenac.
Po Bibliji je Bog dopustio Ibrahimu da ozeni Hadzeru sluskinju da bi dobio sina jer je njegova zena Sarah (ranije Soraya) bila u godinama.
Poslije rodjenja Ismaila bog je nakon Sarine molitve podario joj da dobije sina u 90 godini koliko se sjecam.
Po nekim knjigama Ismail na starohebrejskom znaci Bog je uslisio moju molitvu.
Ali sta mene buni je to, da krscani vjeruju da je Ibrahim htio da zrtvuje Ishaka a Muslimani vjeruju Ismaila. To jos nisam prokuzio gdje je greska.
nadam se da nisam bio dosadan.
no sikiriki, ja ne vidim da ti ista ispravljas, nego samo ides u detalje koje ja nisam smatrao relevantnim za odgovor hananah.
koliko se ja sjecam, ismail je stariji od isaka 13 godina.
a to sto kazes da nisi prokuzio gdje je greska, greske i nema. sljedbenici starog zavjeta (jevreji) i starog i novog (krscani) se ne slazu sa sljedbenicima kur'ana (muslimanima) oko toga ko je bio sin koji je trebao biti zrtvovan.
jevreji se drze starozavjetnog opisa, a muslimani (na osnovu kur'ana) tvrde da je to bio ismail (od cijeg potomstva su nastala arapska plemena), a da su jevreji to naknadno promijenili u isaka (od cije krvne linije su kasnije nastala jevrejska plemena).
ako se dobro sjecam, u bibliji se spominje "jedini sin", sto aludira na to da je to mogao biti samo ismail, kao prvorodjeni, a da se isak nije bio ni rodio. to je tumacenje muslimanskih egzegeta. jevreji i krscani tvrde da se "jedini sin" odnosi na isaka, zato sto je on jedini sin sa abrahamovom zenom sarom, a da je ismail sin sa sluskinjom, koji se, prema tome, ne broji kao abrahamov sin, barem u toj recenici.
no sikiriki

Post by no sikiriki »

Slazem se u potpunosti, dijelimo isto misljenje.
Nego da te pitam: dali poznajes ljude koji su bili na liniji oko bob staze kod Mustafe Zulica ili Cace ???? Htio bih vise saznati o jednom poznatom covjeku koji je poginuo na tim predjelima.
Nadam se da ne postavljam neprijatno pitanje!!!!
Unaprijed Hvala!!!!
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

no sikiriki wrote:Slazem se u potpunosti, dijelimo isto misljenje.
Nego da te pitam: dali poznajes ljude koji su bili na liniji oko bob staze kod Mustafe Zulica ili Cace ???? Htio bih vise saznati o jednom poznatom covjeku koji je poginuo na tim predjelima.
Nadam se da ne postavljam neprijatno pitanje!!!!
Unaprijed Hvala!!!!
da, sjecam se tvoje aluzije da sam bio na toj liniji i da sad plagiram nekog stihoklepca odozgo :D

ne, nisam bio na toj liniji, niti ijednoj drugoj. kad je rat poceo, imao sam 14 godina i nisam bio mobilisan. vojsku sam sluzio nakon rata.

pozdrav ;)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Halo ba ljudi, ovo je tema-zajebancija, otvorite si svoju pa diskutujte ozbiljno :D :D :D :D
hananah

Post by hananah »

Jutrica Horny, vidis da se ja zaebajem :roll: vidis, vidis, zaebajem i zakuhavam kao velika, procitaj postove ako ne vjerujes :D
A ovaj ludi me ganja po svim temama, sve nesto me kritikuje, ne znam zasto, nemam ni zakljucak osim da je jedan jako nafrkan ciko,stalno nesto ruzi, ruzi, cim se neko zeza ili smije ili ne daj boze kaze svoje misljenje ovaj ludi odmah za vratove.
Eto Horny, napankala sam ti ga a njemu porucujem
Ludiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ti, de budi dovoljno lud pa dodji da me po ustima ljubis, da vidis kako je lijepo cutati i ljubiti :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A tebi Hornyce jedna pjesmica
Svaka ti mala dala
Bila ona Sara il' Igbala
Nema to nikakve veze
vazno je ra razumije zeze
zic :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Dobro hano :D :D jutarnja zvaka :D :D

Hvala na pjesmi, i tebi dao svaki po metar onoga muskog i sve sto ti treba
hananah

Post by hananah »

puno mi metar :x
moze li manje, molim te :roll:
horns&drums

Post by horns&drums »

Mislio sam metar iz nekoliko puta :D :D 5X20cm, mere li? :D :D
H2SO4

Post by H2SO4 »

otvore temu pa ti je i sami sebi zachataju...ccccc ,sto su ti drugovi,a i drugarice :D
hananah

Post by hananah »

More Horny :P , saljem ti metlu po toga :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
al' nemoj zeznuti pa da bude obrnuto 20x5 :x
bosniaque

Post by bosniaque »

evo jos ako fali! :)

Image
Image
Image
Image
Bird

Post by Bird »

meldina wrote: ee Boze mili, to nije istina citaj Kuran pa ces vidjeti
Njega je Bog spasio od nevjernika i cafira kao jevreji
Kako si šta ima :D
A i da jesu (isitna je da nisu) zasto je to po bogu sreca tebi??????? :roll:
:?
Zato, jer sam tako saznao pravi Put za vječni spas.
zzzzz

Post by zzzzz »

manijak1 wrote:
Sto bi mi uvijek ocekivali nesto od drugih?
Zato što uvijek opravdamo očekivanja drugih :D kada zabace mamac ili bace kost :D
Nevalja ti boja,
ali su komentari na mjestu
Abdurrahman

Post by Abdurrahman »

meldina wrote:Kako ce oni vladati nema ih ni vise od 20 miliona a muslimana ima miliard i nesto krscana dva miliarda ,sada zamisli kolika je to razlika?
Krscana nema dvije milijarde, a muslimana ima milijarda i oko 5 stotina miliona. :-D
rainbow_sex

Post by rainbow_sex »

kod muslimana je najvazniji kvantitet a kod pametnih kvalitet.
Post Reply