Prošle godine u 7 mjesecu ni kriv ni dužan morao sam da se pomarišem sa jednim likom. Da ne dužim priču ja sam bio pod zgradom, a taj lik je počeo da mi sere sa prozora zato što sam sa njegove kamare drva pomjerio 20 cm jedno drvo samo da bi stao na njega i ubrao djevojci par vočki sa jednog drveta i vratio bi ga na mjesto odakle sam ga i pomjerio (vočka nije njegova). On je izletio na prozor i meni kaže "vrati to na mjesto!" Kažem ja njemu dobro vratiću samo da uberem, i on krene da se dere na mene i sere, ja mu kažem jebo te drvo i vratim ga i uzmem drugo koje nije njegovo i eto reko šta ćeš sad nije tvoje drvo. Tek on nestade s prozora i doleti pod zgradu da meni prijeti i unosi mi se u facu. Ja sam se tu sa njim malo raspravljao, a njegova žena sa prozora dodavala ulje na vatru. Nakon rasprave, ma reko odjebi ba i ja sjedam u auto da idem kući on isto krenu da ide, u tom momentu njegova žena na prozoru i dalje ne gasi se govori meni da sam jado, da sam bijednik da sam ovakav i onakav, i ja sjedim u autu vrata da zatvorim čujem to i revoltiran kažem: " Ma nabijem na kurac i tebe i njega!"
E sad, danas mi donese poštar finu lijepu plavu kovertu u kojoj piše da u svojstvu okrivljenog moram u martu biti na sudu na usmenom pretresu radi ispitivanja u svojstvu okrivljenog u prekršajnom postupku zbog, prekršaja iz člana ____________________________ nije naveden.
Dalje piše da u koliko namjeravam pozvati svjedoke dužan sam osigurati njihovo pojavljivanje na usmenom pretresu te donijeti i druge dokaze.
I onda piše:
POUKA:
kao okrivljenom zagarantovana su Vam prava iz člana 7. zakona o prekršajima
- da se smatrate nevinim dok se ne dokaža vaša odgovornost u skladu sa zakonom
- da budem obaviješten pravovremeno i detaljno o prirodi optužbi protiv mene
- na odgovarajuće vrijeme i mogućnosti za pripremom odbrane
- branite se lićno ili putem branitelja po slobodnom odabiru ili u koliko nemate dovoljno sredstava osiguraće vam se besplatno, kada to zahtijevaju interesi pravde
- ispitate ili da se u vaše ime ispitaju svjedoci koji vas terete i da se osigura prisustvo i saslušanje svjedoka u vašu korist pod istim uslovima kao i svjedoka koji vas terete
- dobiti besplatnu pomoć prevoditelja ako en razumijete jezik koji se koristi u sudu
I još ima prilog: zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mene i tog lika koji me je napao (navedeni smo obojica) i još piše u prilogu u kratko o tom belaju (to je valjda ono što su policajci sastavili?)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
E mene zanima konkretno:
- Da li je neko od forumaša do sad imao sličnu stvar i molio bih iskustva kako je prošlo
- Šta znači ovaj usmeni pretres (pošto nikad nisam imao priliku da to radim
- Jel ja moram sad na taj usmeni pretres dovesti svjedoke ili samo ja da sudiji ispričam moju verziju događaja?
- I koliko ja mogu sad najebati jer činjenica je da sam se branio i nisam ni jednim momentom fizički pokušao da nasrnem na tu budaletinu dok on nije na mene i plus mogao sam ga ubit ko budalu, a ja sam se zaustavio i nisam ga marisao više nego je to bilo dovoljno da ga zaustavim .Znači sjedio sam u automobilu, vrata otvorena kada me je napao.
Unaprijed hvala na odgovorima,