Monty Python vs. Top lista nadrealista?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Hattori Hanzo

#1 Monty Python vs. Top lista nadrealista?

Post by Hattori Hanzo »

Smatrate li da su Monty Pythonovci u biti isto što i naši nadrealisti? Da li su nadrealisti blijeda kopija Pythonovaca ili nešto sasvim drugačije? Kako god, meni su i jedni i drugi legendarni!

Image

Image
r_faruk

Post by r_faruk »

heh, imam oko 10 sati nadrealista na vhs-u, a monty paytonov leteci cirkus pratim na hayatu, i nadrealisti me vise nasmiju, a najveci crnjak, one stvari koje su ismijavali su danas stvarnost,
nadrealisti su bolji
zach

Post by zach »

Prateci Pythonovce na Hayatu vidi se da je poprilicno skeceva na TLN inspirisano Letecim Cirkusom (nagradna otimanja, i sl), ali su na TLN ubacili balkanski smek, i vjerovatno su zato pristupacniji raji... ali "blijeda kopija" sigurno nisu.

Oba su na svoj nacin dobri...
glasnost

Post by glasnost »

povedi nas hapa putem istine, rece neki dan neko na ovom forumu ... :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ma nadrealisti su jednostavno "ponijeli zastavu" dalje.
Mislim da su bili dostojni nasljednici, ako se to tako moze reci, Pythonovaca.
RPM

Post by RPM »

:) ...porediti monty-evce sa nadrealistima bi bilo isto kao recimo David Bowie-a kako pjeva sevdalinku sa Safetom Isovicem i obratno .... :D
mag

Post by mag »

i meni se cini da nije bas realno porediti ove dvije grupe- razlika tema, sredine, politike, i glavna stvar je humor
Dino

Post by Dino »

u sustini imaju isti nacin humora al sa primjesama svog podneblja
al i jedni i drugi su legendarni
Kipar Hill

Post by Kipar Hill »

Pa poznata je cinjenica da su Pythonovci bili uzor Nadrealisitma. Daleko od toga da su bili kopija, mada su modifikovali neke elemente.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

zach wrote:Prateci Pythonovce na Hayatu vidi se da je poprilicno skeceva na TLN inspirisano Letecim Cirkusom (nagradna otimanja, i sl), ali su na TLN ubacili balkanski smek, i vjerovatno su zato pristupacniji raji... ali "blijeda kopija" sigurno nisu.

Oba su na svoj nacin dobri...
Apsolutno tocno.

Klasicni primjer kako i mi na "zaostalom balkanu" mozemo ici u korak sa svijetom, a u isto vrijeme zadrzati originalnost.

Drugo, oba serijala je nemoguce pogledati po jednom svaku epizodu i dati objektivan sud.Ove se emisije ZIVE.

I dan danas, kod mladjih generacija cujem 80% folova iz nadrealista, odn. folova Sarajevske mladezi s kraja 70-tih, 80-tih i 90-tih godina koje su nadrealisti ekranizirali i tako jedan lijep period zivota ucinili-besmrtnim.

Isto tako i s Pajtonom.Moras pratiti i pratiti njihove serije i filmove da bi dao objektivan sud.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Ista esencija kod obadvije skupine. Nadrealisti su proizašli iz našeg konteksta pa ih bolje kužimo. Zato ih i više volimo.

Jedina je razlika u tome što su Nadrealisti nama na neki način sve, što Horns reče ˝Živjeli smo ih˝, dok, ja mislim, kod engleza to nikad nije bio slučaj.

Zato mislim da bi netko treći, objektivan, uzevši u obzir utjecaj koji su obje ekipe napravile na svoje gledatelje, presudio u korist Nadrealista.

Naglašavam UTJECAJ, zato što smisao nije nikada bio samo nasmijati, već ukazati na probleme oko nas. Eto.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

I ne samo nadrealiste, prelazeci u regionalne okvire, zivjeli smo i pjesme Zabranjenog Pusenja, Elvisa...

Mislim da bi i englezi postupili poput nas, samo kod njih je izbor za iskazivanjem uvjerenja, osjecaja...bio puno siri.Oni su u to vrijeme imali Punk npr. koji je kod nas(kao i sve ostalo nazalost) debelo kasnio...

No za malu zemlju, nadrealisti su napravili jako puno.Isto kao i to Bijelo Dugme, Pusenje...

Hvata me nostalgija(zlobnici ce reci Yugo, a ja cu odgovoriti-boli me k.)
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

Ma ja, kad kažem Nadrealisti mislim na Primitivce.
Saian

Post by Saian »

Cirkus i Nadrealisti, hm neko je rekao da su nam Nadrealisti blizi jer su nasi i bolje i tacnije shvatamo njihove zajebancije, da nam je engleski maternji, a i da imamo onaj engleski mentalitet Phytonovci bi nam bili bolji, dakle tesko je to objektivno procijeniti, TLN mi je nesto najlooodje u istoriji televizije, ali jednom sam na jednom svedskom film kanalu TV 1000 gledao Phytonovce uzivo i tri su puta bolji nego ovo sad na Hayatu,

"...zivio nam muzu dragi, gospodaru familije..." koji je ovo udarac patrijarhalnom drustvu BIH bio a? :D
igla

Post by igla »

paytonovci izumili tv satriru i komediju
nadrealisi primjenili na balkan, sa dozom naseg autenticnog humora
elem i jedni i drugi mnogo dobri ali nisu za usporediti
-------------------------------------------------------------------
a sada ce djipalo junuz apicirati hepek na ovo ovdekana forum, jer vidite kako su se ljudi na njemu natakarili jedni na druge.......
HEEEEEEEEEPEEEEK
morti

Post by morti »

Dva različita podneblja,dva različita mentaliteta,ovdje imate čudan engleski humor,a vamo bosanski(balkanski)humor...
To dvoje se NE MOŽE i NE SMIJE porediti...mada mislim da nam je svima draže pogledati TLN nego Pythonovce...jel tako a... :D
krelac

Post by krelac »

Ime 'nadrealisti' mnogo vise pase pythonu nego nasim zajebantima. Nazalost, istorija je pokazala vaznost nadrealista bas kao ultrarealnim slikarima i prorocima naseg vremena. Sjetimo se samo 'Sarajevskog zida' i rata koji su kroz fars i parodiju tragicno predvidili. Imali su kontekst oko sebe, sferu u kojoj humor postaje ogromno ogledalo drustva. Pythonovi skecevi i filmovi su upravo nadrealni humor, postmodernisticka zajebancija u ime same sebe. I bili su opsirniji, hrabriji i pametniji. 'Life of Brian' ashikuje sa kontaverzijom zbog svoje brutalne istinske naravi, ismijavajuci citave kanone misli, noz u oko ogromne absurdnosti religije, nacionalizma, grupne manije, nasilja i melanholije. I sve to u skoro djecijem stilu, jednostavnom ali na pogled nadrealnom, autoironicnom humoru sa otoka. Nasa kontraverzija dolazi u jednoj jedinoj jadnoj frazi mrsavog momka sa koseva: 'crkni marshal', zbunjeni nedogadaj o jednom muzickom instrumentu i jednom preminulom predsjedniku.

Za njemce i talijane, engleski humor je glup jer ga ne razumiju, nemaju drustveni osjecaj za duboku ironiju i sarkazam sa kojim oni kritikuju, najcesce, same sebe. Mi ga razumijemo, ali nam je drazi crni humor ismijavanja drugih, sto objasnjuje opstu Sarajevsku paranoju od ofiranja i blamaze. I nadrealisti su bili jako crni i jako smjesni, a od crnila nismo vidjeli humor o nama i nasem kolektivnom jadu. U tome stoji glavna razlika Pythona i Nadrealista, prica o publici u prijeratnoj iluziji kojoj je nevino falila svjest o sebi.
razrooki_jastog

Post by razrooki_jastog »

igla wrote:paytonovci izumili tv satriru i komediju
nadrealisi primjenili na balkan, sa dozom naseg autenticnog humora
elem i jedni i drugi mnogo dobri ali nisu za usporediti
-------------------------------------------------------------------
a sada ce djipalo junuz apicirati hepek na ovo ovdekana forum, jer vidite kako su se ljudi na njemu natakarili jedni na druge.......
HEEEEEEEEEPEEEEK
ja sam htio ovdi nesto reci, al covjek je reko sve za mene...

al istina je da britanci i mi imamo slicne frekvencije humora
Zox

Post by Zox »

Zivio sam ja i Pajtonovce. U jednom delirantnom periodu zivota.
Nadrealisti su nam blizi i iako je tesko usporediti te dvije grupe, po meni su Pajtonovci mnoge stvari isfurali BAS do kraja.
Trebas se nagledati svega onog cime su se oni sprdali, od francuskih nouvelle vague filmova do BBCjevih dokumentaraca da bi ih shvatio do kraja.
Post Reply