Montevideo

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Radio Sarajevo

#1 Montevideo

Post by Radio Sarajevo »

Upravo sam odgledao svih 27 epizoda serije "Montevideo" i oduševljen sam.

Sviđa mi se taj ljudski faktor koji sam vidio i u seriji "Vratiće se rode", a i u ovoj. Suze su mi išle na oči dok smo pobjeđivali Brazil, ali i dok smo gubili od Urugvaja.

Šta mislite o ovoj seriji? Sviđa li vam se, možete li se poistovijetiti s njom ili reprezentaciju Kraljevine Jugoslavije ne osjećate svojom?

Meni je super što se može naučiti i kako je tada izgledala politička scena, a posebno ako ste prespavali taj dio istorije u srednjoj školi, može vam biti zanimljivo.

Ovo je Fejsbuk fan pejdž serije https://www.facebook.com/ProjectMontevideo?fref=ts, a ima ih i na još mnogo kanala na internetu.
Radio Sarajevo

#2 Re: Montevideo

Post by Radio Sarajevo »

Otto Skorzeny wrote:Dobro je uradjena . Malo su zaobisli istorijske cinjenice ali dobro je urađena serija
Šta su tačno zaobišli?

Zanima me jer fakat znam malo o tom periodu, a po Wikipediji ima mnogo različitih verzija, zavisno od toga gdje se traži.
Radio Sarajevo

#3 Re: Montevideo

Post by Radio Sarajevo »

Otto Skorzeny wrote:Prica o Tirnanicu privatno dosta je uljepsana , romantizovana . Ona scena kada se sakupljaju pare na utakmici je fikcija . Pare se sakupili donacijama od firmi. Nisu bili treci nego cetvrti Ameri su bili treci .
Pa dobro, mislio sam da govoriš o nekim političkim momentima. Naravno da je nerealno da je mali Stanoje sakupio pare, ali mislim da je okosnica priče dosta tačna. Tirnanić je kasnije bio i selektor dugo, vjerujem da je bio vrlo važna karika u Savezu.

A što se tiče plasmana, postoje razne verzije, ali znamo sigurno da se utakmica za treće mjesto nije igrala. Tada je važilo pravilo da je treći onaj ko izgubi od prvaka. Takođe, Kosta Hadži mlađi tvrdi da ima medalju kod kuće.

S obzirom da su s Amerikancima bili u odličnim odnosima, moguće je da su podijelili medalje.
Radio Sarajevo

#4 Re: Montevideo

Post by Radio Sarajevo »

Otto Skorzeny wrote:i da fudbalski savez Kraljevine Jugoslavije tada je bio u rasulu jer su Srbijanci premjestili sjediste saveza u Beograd . Ona utakmica sa Bugarskom nije im bila prva mislim tom timu prije toga su vec igrali jednu . Tesko se identificirati jer mi slabo znamo o tome . Jedina Jugoslovenska reprezentacija sa kojom se malo stariji mogu identificirati jeste ona sa Mundijala 1990 godine
Vjerujem da se mnogi sjećaju i ekipa iz 70-ih godina. Znam da je Savez bio u rasulu, pa tako je i prikazano u seriji. Jedino se nije reklo da su i ostali gradovi bojkotovali reprezentaciju, a ne samo Zagreb, i to mi je iskreno malo zasmetalo. Pitam se u kojem podsavezu je tada bio Velež, a u kojem slovenski i makedonski klubovi. Zna li neko?

Igrali su sa Bugarskom još jednu u Sofiji, te jednu s Rumunijom na stadionu BSK-a, ali jesu pobijedili i jednu utakmicu sa 6:1, s tim da Bugari nisu vodili na toj utakmici kao što je u seriji prikazano.
Teletubbies

#5 Re: Montevideo

Post by Teletubbies »

Pa dobro, morali su dodati malo izmišljenih stvari zbog filmske hemije.A recimo iznenadio sam se kada sam čuo da je i mali Stanoje fiktivan lik.

Image

Međutim nije mi bilo jasno ako je fiktivan ko je bio ovaj mali na slici?I onda sam ppročitao na nekom srpskom sajtu da je u pitanju neki srpski dječak koji je kao izbjeglica stanovao sa svojom porodicom u Montevideu, valjda.
Radio Sarajevo

#6 Re: Montevideo

Post by Radio Sarajevo »

A zna li neko da li su imali ijednu izmjenu ili ih je stvarno otišlo samo 11? :)
BHF_Manijak

#7 Re: Montevideo

Post by BHF_Manijak »

Meni je bolji prvi dio, iskreno. Ja nisam gledao seriju, vec dva filma. Prvi dio mnogo vise vezan za sport, u drugom mi previse sporednih stvari ima i to me nerviralo, posebno ta ljubavna prica. Vise film za moju zenu, nego za mene.

Slican film su napravili i Ameri, kao "Njihova utakmica zivota" ili nesto slicno. Romantizirano naravno, ali i tad je prikazano koliki je javasluk vladao na tim velikim takmicenjima, kada se siljilo u korist Urugvaja.

A kad bi trebao izaci taj film o kosarci???
Radio Sarajevo

#8 Re: Montevideo

Post by Radio Sarajevo »

BHF_Manijak wrote:Meni je bolji prvi dio, iskreno. Ja nisam gledao seriju, vec dva filma. Prvi dio mnogo vise vezan za sport, u drugom mi previse sporednih stvari ima i to me nerviralo, posebno ta ljubavna prica. Vise film za moju zenu, nego za mene.

Slican film su napravili i Ameri, kao "Njihova utakmica zivota" ili nesto slicno. Romantizirano naravno, ali i tad je prikazano koliki je javasluk vladao na tim velikim takmicenjima, kada se siljilo u korist Urugvaja.

A kad bi trebao izaci taj film o kosarci???
Na IMDB-u piše da će u februaru biti beogradska premijera. Jedva čekam :).

Ne znam koliko znate, to prvenstvo se igralo u Sarajevu, Splitu, Karlovcu, Ljubljani i Skopju, jer Beograd tada nije imao tako dobre dvorane :).
Šveđanin

#9 Re: Montevideo

Post by Šveđanin »

Kako se zove taj film o košarci?
Mustang1

#10 Re: Montevideo

Post by Mustang1 »

Šveđanin wrote:Kako se zove taj film o košarci?
http://www.imdb.com/title/tt4160726/

Hoce biti cudno gledati "fudbalere" kako igraju kosarke :D
Post Reply