Montazne Kuce Krivaja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kosava

#201 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by kosava »

Od kvalitenih materijala izgradjena sa profesionalnim radnicima /zidarima je jednako kvalitetna ko i kvalitetno zidana .
Moji su roditelji napravili kucu znaci pokrili , nabacili fasadu uselili 1973 godine evo jos uvijek nikakvih bitnih radova nije bilo na njoj sem krova i to je bilo uzrokovano crijepom sto su ga razbili metci i trombloni .

Ako odrzavas kucu znaci regujes cim je nesto problem nije bitno da li je zidana ili je montazna a ako zapustis i jedna i druga ce otic u helac za 10 godina , problem je sto nasi ljudi jos uvijek mjesaju montazne kuce sa kontejnerima iz 70-ih godina neshvatajuci da se mnog sta promijenilo od tada . Evo vidis ova ce se raspasti za 50 godina :lol:

Image
Keiko

#202 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Keiko »

@kosava ovdje nije problem materijala i kvaliteta vec mentalnog sklopa. Ti i ja pricamo o stvarima koje ne vaze na Balkanu. Imam osjecaj da zivis u USA gdje je sasvim normalna stvar da se recimo kupatilo renovira svakih 10, maksimalno 15 godina. Na Balkanu to skoro automatski stvara tezu da su americke WC solje smece jer WC solje u Bosni traju od 1947 i dan danas se koriste. Takav mentalni sklop ne daje prostora tezi da se ukusi, moda, tehnologija i svasta nesto stalno mijenja te da se recimo WC solje ponekad zamijene bez stvarne potrebe za tim, da ne bih duzila o novim vodokotlicima i potrosnji vode, bijeloj i sivoj vodi, kisnici i ostalom.
madner

#203 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by madner »

Pa ok ali to je onda unikat, imas i tipske masivne kuce gdje nema previse razmisljanja.

Poredim samo cijenu gradnje.
elmirčo

#204 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by elmirčo »

uskrsno_respo wrote:
madner wrote:Kakve veze ima dozvola i legalna gradnja sa razlikom u cijeni?

Isto da montazna ne treba imati sve dozvole kao i masivna. :roll:
kod montazne si platio arhitektu i sve certifikate ili kako se vec zovu te provjere dozvole klinci palci
a ovdje prvo napravis kucu koju si ti projektovao ili mujo sa baustele koji se kao razumije u to bez ijednog tog certifikata projekta klinaca palaca ko zna cega sve

e u tome je razlika
kad bi sve to placao izracunaj kolika bi konacna cijena kuce bila
siguran sa da bi minimum tu jos trebalo 5000 i to minimum minimuma

komšija kupio plac prije mjesec dana. pošto se taj plac vodio kao poljoprivredno zemljšte, prvo je morao da mu promjeni kategoriju tj. prebaci ga u građevinsko. što je naravno platio x KM. ( nisam siguran, pošto se baratalo svakakvim ciframa, ali čini mi se 2500 )

svojim očima sam vidio projekat kuće koji mu je uradio arhitekta, bez kojeg " danas sine ne daju da se pravi kuća " . sam taj projekat ga je koštao oko 750 KM
šta reče još, ja moram imati projekat, crno na bijelo, ali ne moram se strogo pridržavati istog ( ovaj dio mi je konfuzan malo al hajd ), to je otprilike opštinsko čupanje para narodu
elmirčo

#205 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by elmirčo »

upravo.
da ne računamo što će morat' podmazati gdje i kada zapne... :)

ne znam, ja sam bliže za tezu "DA " montažnim kućama. kod nas to još uvijek nije zaživjelo, što ne znači da neće...cijena je dosta povoljnija, ali normalno da ne možeš sad očekivati da ti ljudi naprave dvorac za 20000.
i to pitanje što se povlači o vrijednosti kuće za 50 godina...ljudi moji, prvo kredit da se vrati, pa onda dalje..:D kao šta ćemo ostaviti svojoj djeci...
eto trebamo sjest sa ženom/ mužem ko šta voli :D i napravit spisak, imaćemo 2 sina i kćerku,2x1 sprat za sinove+1 kćerkin+naš+potkrovlje= 5 spratova u startu.

halo ba, kakva djeca, ko još živi sa roditeljima kad se oženi/uda...naravno da to zavisi od mogućnosti, ali ko god može, ode. što je i normalno. zato te pare što bi skršio u jednu kućetinu koju nećeš nikad završit, bolje planski da se troše, pa poguraš sina kad se oženi i evo ljudino 10000 km, dio će žena, dio se snadjite i imate svoj krov nad glavom.
moja kućića moja slobodica :mrgreen:
madner

#206 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by madner »

uskrsno_respo wrote:
madner wrote:Pa ok ali to je onda unikat, imas i tipske masivne kuce gdje nema previse razmisljanja.

Poredim samo cijenu gradnje.
pa i to je cijena gradnje
jer bez tih tehnikalija ne mozes izgraditi kucu po zakonu
sto znaci da u cijenu ulazi i arhitekta i ti certifikati ili kako se vec zove to sve i urbanisticka i klinceva dozvola sto samo znaci da ti moras uz gradnju platiti jos i to sto daje vec cijenu kuce
a ovdje si to dobio za tih 35000 ili koja je vec cijena spominjana
Pa kazem ti da imas tipski masivne kuce koje imaju sve od projekta sto ima montazna.

Arhitektu moras platiti samo ako zelis nesto posebno. Urbanisticku moras ganjat tako i tako, nije nista jeftinija za montaznu kucu. Ateste ti daje firma koja izvodi radove, ako radis po propisima. I opet kada radis sve po propisima cijena po kvadratu je tu negdje.
Kada radis komsijski, onda je i znatno jeftinija.
kosava

#207 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by kosava »

Keiko wrote:@kosava ovdje nije problem materijala i kvaliteta vec mentalnog sklopa. Ti i ja pricamo o stvarima koje ne vaze na Balkanu. Imam osjecaj da zivis u USA gdje je sasvim normalna stvar da se recimo kupatilo renovira svakih 10, maksimalno 15 godina. Na Balkanu to skoro automatski stvara tezu da su americke WC solje smece jer WC solje u Bosni traju od 1947 i dan danas se koriste. Takav mentalni sklop ne daje prostora tezi da se ukusi, moda, tehnologija i svasta nesto stalno mijenja te da se recimo WC solje ponekad zamijene bez stvarne potrebe za tim, da ne bih duzila o novim vodokotlicima i potrosnji vode, bijeloj i sivoj vodi, kisnici i ostalom.
Keiko gdje ces mjenjati solju iz 1974 tek joj 40 godina taman se razradila :roll: a jos ti o protupozarnim alarmima ko je jos to vidjeo stavljati u Bosni u kucu a hajde ti objasni nekom u Bosni koliko je osiguranje na kucu u kojoj nisu instalirani protupozarni alarmi .
madner

#208 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by madner »

kosava wrote:
Keiko wrote:@kosava ovdje nije problem materijala i kvaliteta vec mentalnog sklopa. Ti i ja pricamo o stvarima koje ne vaze na Balkanu. Imam osjecaj da zivis u USA gdje je sasvim normalna stvar da se recimo kupatilo renovira svakih 10, maksimalno 15 godina. Na Balkanu to skoro automatski stvara tezu da su americke WC solje smece jer WC solje u Bosni traju od 1947 i dan danas se koriste. Takav mentalni sklop ne daje prostora tezi da se ukusi, moda, tehnologija i svasta nesto stalno mijenja te da se recimo WC solje ponekad zamijene bez stvarne potrebe za tim, da ne bih duzila o novim vodokotlicima i potrosnji vode, bijeloj i sivoj vodi, kisnici i ostalom.
Keiko gdje ces mjenjati solju iz 1974 tek joj 40 godina taman se razradila :roll: a jos ti o protupozarnim alarmima ko je jos to vidjeo stavljati u Bosni u kucu a hajde ti objasni nekom u Bosni koliko je osiguranje na kucu u kojoj nisu instalirani protupozarni alarmi .
Sto jest jest, bruku gluposti je napisala, ali zasto to predstavljas kao da zna o cemu prica? Protivpozarni alarm je u USA normalna stvar, pa ga ima oko 95% kuca. Evropa cijela manje od 10%.
Sto je logicno, jer americke kuce imaju puno vecu slabost na pozar.
suncokret10

#209 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by suncokret10 »

drvena gori ko baklja, samo dugmići ostanu.
madner

#210 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by madner »

Kako koja, ako ti oni izvode radove da.
Basvod

#211 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

kosava wrote:Od kvalitenih materijala izgradjena sa profesionalnim radnicima /zidarima je jednako kvalitetna ko i kvalitetno zidana .
Moji su roditelji napravili kucu znaci pokrili , nabacili fasadu uselili 1973 godine evo jos uvijek nikakvih bitnih radova nije bilo na njoj sem krova i to je bilo uzrokovano crijepom sto su ga razbili metci i trombloni .

Ako odrzavas kucu znaci regujes cim je nesto problem nije bitno da li je zidana ili je montazna a ako zapustis i jedna i druga ce otic u helac za 10 godina , problem je sto nasi ljudi jos uvijek mjesaju montazne kuce sa kontejnerima iz 70-ih godina neshvatajuci da se mnog sta promijenilo od tada . Evo vidis ova ce se raspasti za 50 godina :lol:

Image
To ti je kuca od drveta.
Razlika izmedju drvene kuce i montaznih kuca koje se grade kod nas je nebo i zemlja. Nase montazne kuce se grade od recikliranog otpadnog materijala, dakle gips-karton, vuna i iverica.
madner

#212 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by madner »

uskrsno_respo wrote:Kako u kojoj imas nekog takav je i cjenovnik
Jel na to tipujes :-)
Pa kako se dogovoris, neka firma ce ti naplatiti posebno, neka nece.

Uglavnom nije cifra koja mjenja bitno racunicu.
Basvod

#213 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

elmirčo wrote:upravo.

ne znam, ja sam bliže za tezu "DA " montažnim kućama. kod nas to još uvijek nije zaživjelo, što ne znači da neće...cijena je dosta povoljnija, ali normalno da ne možeš sad očekivati da ti ljudi naprave dvorac za 20000.
i to pitanje što se povlači o vrijednosti kuće za 50 godina...ljudi moji, prvo kredit da se vrati, pa onda dalje..:D kao šta ćemo ostaviti svojoj djeci...
eto trebamo sjest sa ženom/ mužem ko šta voli :D i napravit spisak, imaćemo 2 sina i kćerku,2x1 sprat za sinove+1 kćerkin+naš+potkrovlje= 5 spratova u startu.

halo ba, kakva djeca, ko još živi sa roditeljima kad se oženi/uda...naravno da to zavisi od mogućnosti, ali ko god može, ode. što je i normalno. zato te pare što bi skršio u jednu kućetinu koju nećeš nikad završit, bolje planski da se troše, pa poguraš sina kad se oženi i evo ljudino 10000 km, dio će žena, dio se snadjite i imate svoj krov nad glavom.
Ima ljudi nisu egoisti i zele djeci nesto ostaviti iza sebe, ako nista bar da imaju sta prodati.
Malo je budala koji ce sutra htjeti da kupe montaznu kucu staru 50 godina.
suncokret10

#214 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by suncokret10 »

Basvod wrote:
Ima ljudi nisu egoisti i zele djeci nesto ostaviti iza sebe, ako nista bar da imaju sta prodati.
lijepo rečeno
Keiko

#215 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Keiko »

Najveci udio u vrijednosti kuce ima lokacija i pozicija. Osim starih kuca iz raznoraznih istorijskih perioda koje su zakonom zasticene, sve ostalo stice vrijednost na lokaciji. Da ne bi dalje trkeljali, je li djeci bolje da za 50 godina prodaju betonjaru u Tarcinu u koju treba renovirat' i modernizovat' ili plac sa gradjevinskom dozvolom (na kojem je bila montazna, ukoliko je bas toliko sranje kao sto tvrdite) na recimo Ilidzi, odlucite sami ali dobro razmislite gdje ce bit' centar Sarajeva u 2064.

@madner - izgleda da je tebi Europa od Cazina do Crnog Mora :roll:
Last edited by Keiko on 06/01/2014 13:42, edited 1 time in total.
Bambi_na_kofeinu

#216 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Bambi_na_kofeinu »

Ja ne želim zidati kuću za naredne tri generacije, ali zidana bar daje mogućnost mom potomku, ako se drugačije ne usreći, da dozida, proširi, napravi odvojen ulaz...
suncokret10

#217 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by suncokret10 »

Keiko wrote:Najveci udio u vrijednosti kuce ima lokacija i pozicija. Osim starih kuca iz raznoraznih istorijskih perioda koje su zakonom zasticene, sve ostalo stice vrijednost na lokaciji. Da ne bi dalje trkeljali, je li djeci bolje da za 50 godina prodaju betonjaru u Tarcinu ili plac sa gradjevinskom dozvolom (na kojem je bila montazna, ukoliko je bas toliko sranje kao sto tvrdite) na recimo Ilidzi, odlucite sami ali dobro razmislite gdje ce bit' centar Sarajeva u 2064.

a zašto nebi mogla biti betonjara na Ilidži a plac sa montažnim skulama u tarčinu?
Keiko

#218 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Keiko »

suncokret10 wrote:
Keiko wrote:Najveci udio u vrijednosti kuce ima lokacija i pozicija. Osim starih kuca iz raznoraznih istorijskih perioda koje su zakonom zasticene, sve ostalo stice vrijednost na lokaciji. Da ne bi dalje trkeljali, je li djeci bolje da za 50 godina prodaju betonjaru u Tarcinu ili plac sa gradjevinskom dozvolom (na kojem je bila montazna, ukoliko je bas toliko sranje kao sto tvrdite) na recimo Ilidzi, odlucite sami ali dobro razmislite gdje ce bit' centar Sarajeva u 2064.

a zašto nebi mogla biti betonjara na Ilidži a plac sa montažnim skulama u tarčinu?
Ukupni troskovi su otprilike isti ako ces sve po PSu. Plac na Ilidzi je skuplji od placa u Tarcinu a gradnja obratno (pod pretpostavkom da ukljucujemo i montaznu opciju).
madner

#219 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by madner »

Keiko wrote:Najveci udio u vrijednosti kuce ima lokacija i pozicija. Osim starih kuca iz raznoraznih istorijskih perioda koje su zakonom zasticene, sve ostalo stice vrijednost na lokaciji. Da ne bi dalje trkeljali, je li djeci bolje da za 50 godina prodaju betonjaru u Tarcinu u koju treba renovirat' i modernizovat' ili plac sa gradjevinskom dozvolom (na kojem je bila montazna, ukoliko je bas toliko sranje kao sto tvrdite) na recimo Ilidzi, odlucite sami ali dobro razmislite gdje ce bit' centar Sarajeva u 2064.

Lokacija, pozicija i nacin gradnje. Posto je cijena u BiH tu negdje, dilema je samo da li je bolje ostaviti nesto sto je vrednije ili nesto sto je manje vrijedno?

Sta bi od zakonom propisanih protivpozarnih alarma u BiH?
Keiko

#220 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Keiko »

Sta ce ti zakon kad se ni jedan ne postuje???

Nemas ni zakon o ekoloskim standardima ogrevnih goriva pa se potusiste od smoga i djeca vam s' maskama hodaju. Jel' to znaci da da takvi zakoni nemaju smisla i da ne trebaju ili jos gore, da svaki pojedinac umjesto vodjen razumom i logikom treba palit' sta god mu dodje u ruku?
madner

#221 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by madner »

Cek, znaci ipak nije bilo misljenje struke nego nabadanje sa opasnim rijecima koje su pokupila u prolazu?
Keiko

#222 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Keiko »

madner wrote:Cek, znaci ipak nije bilo misljenje struke nego nabadanje sa opasnim rijecima koje su pokupila u prolazu?
Zakoni su odavno na snazi u EU za nove gradjevine i renovacije / restauracije, rezidencijalne i komercijalne.
suncokret10

#223 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by suncokret10 »

uskrsno_respo wrote:
Basvod wrote:

A ima ljudi koji ce razliku u cijenu izmedju montazne i betonske pored putovanja uloziti u to dijete kojem bi ti ostavio kucu
Pa ce dijete zaradjivati toliko da moze da napravi 5 kuca kakve bi ti ostavio a jos i proputovati
šefe nisi u švedskoj, bosna je ovo.
madner

#224 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by madner »

Nije meni sto lupas, nego sto se pravis da znas o cemu pricas. Djelovi Njemacke od prosle godine, recimo Berlin nema jos zakona. :roll:
Francuska od 2010.
Basvod

#225 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

uskrsno_respo wrote:
Basvod wrote:

A ima ljudi koji ce razliku u cijenu izmedju montazne i betonske pored putovanja uloziti u to dijete kojem bi ti ostavio kucu
Pa ce dijete zaradjivati toliko da moze da napravi 5 kuca kakve bi ti ostavio a jos i proputovati
Za tu razliku ga mozes poslati na putovanje do Cazina i kupiti mu aparat za kokice.
Kakva crna razlika.... :-) Cigla kosta pola marke, za 2.000 km ozidas kucu od 100 kvadrata.
Post Reply