Montazne kuce i cijene nekretnina

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ko pita ne skita

#26 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by ko pita ne skita »

osa wrote:u mom susjedstvu (sisak, ulica "školska") postoje nizevi montažnih kuća marles, građene 80-ih godina prošlog stoljeća , izgledaju kao ispod čekića, a trajnost im je novodno uz neko normalno održavanje 100 godina.
Ono sto je najvaznije, i sto ce proizvodjac uvijek preporuciti je da se jaca fizicka ostecenja promptno saniraju i naravno kao i svaka druga kuca, ao je odrzavas trajace...kao i auto, kao i mi.

Mene zena ne odrzava dobro, izgledam like a s..t :-)
slavkoimamodilera

#27 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by slavkoimamodilera »

edvin wrote:Ne radi se o tome, bilo bi cool ostaviti nesto iza sebe, a i svojoj djeci, slazes se?
Zar ne bi bilo ljepse za zivota djeci obezbijediti kvalitetno obrazovanje i dobar posao (pa cak i privatni biznis, zasto da ne?) tako da sama imaju para za noviju, vecu i ljepsu kucu od moje vlastite? ;-)
ko pita ne skita

#29 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

slavkoimamodilera wrote:
edvin wrote:Ne radi se o tome, bilo bi cool ostaviti nesto iza sebe, a i svojoj djeci, slazes se?
Zar ne bi bilo ljepse za zivota djeci obezbijediti kvalitetno obrazovanje i dobar posao (pa cak i privatni biznis, zasto da ne?) tako da sama imaju para za noviju, vecu i ljepsu kucu od moje vlastite? ;-)
:thumbup:
babanovac

#30 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by babanovac »

Zidanu kucu staru 100 godina, naslijedjenu od svojih roditelja, najvjerovatnije ce prodati po cijeni placa ispod te kuce.
semmy

#31 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

i mi smo prvo isli na varijantu montaznih ali odustali jer su skuplje nego ih predstavljaju u katalozima i u cjenovnicima...uz cijenu koju su stavili ide jos dodatno cijena temelja, el.instalacija, vodovodnih i kanalazacionih instalacija i jos svasta nesta...
mi smo napravili kucicu na sprat od 105 m2 stambenog prostora, i sa skoro kompletnim namjestajem nas je kostala oko 95.000km
od svega u gradnji najskuplji je krov koji nas je kostao skoro 10.000km i centarlno grijanje preko kamina koje je oko 7.000km....
babanovac

#32 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by babanovac »

Koja je osnova kuce i koja je stavka u krovu bila najskuplja, ako se moze znati?
bubavi1

#33 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

KOliko ima tih kuca od 1960-ih, pa kada ih vidis, bjezis, a stare samo 40godina, a vi bi ostavljali dijeci nesto, pa bila bi tek bruka, prodali bi je da je vise ne gledaju ocima... Napravi sebi sta tebi valja a drugi ce sebi, kad htjedne, jer tada mozda nece sam odlucivati, imace i suprug/a...
belfy

#34 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by belfy »

@babanovac,
zidanje je trajalo relativno kratko. do zadnje ploce smo stigli vec za nekih mjesec dana (dakle temelji, mrtva/bazna ploca, zidanje, prva ploca, zidanje, druga ploca). takodjer da napomenem da sam ja uradio varijantu ravnog travnatog krova za razliku od @semmy i na tome sam ustedio dosta, a mislim da sam dobio bolju stvar, ali to ce tek vrijeme pokazati.
moram jos dati komentar na ovo:
babanovac wrote:Zidanu kucu staru 100 godina, naslijedjenu od svojih roditelja, najvjerovatnije ce prodati po cijeni placa ispod te kuce.
kao prvo, ako nasljedjujes kucu od roditelja tesko da ce ista biti starija od 50 godina, a ako si imalo kreativan od bilo koje kuce se moze dvorac napraviti, tako da i taj koji to naslijedi moze napraviti nesto bolje od vec postojeceg, kao sto kad djeca nasljede stan prvo sto ucine je renoviranje. isto to se moze primjeniti i na kucu, samo sto tu imas mnogo vecu slobodu. i to tvrdim iz iskustva jer sam do sada zivio oko 7 godina u kuci i 21 godinu u stanu, a nadam se ostatak provesti ponovo u kuci (ako mi ne dosadi ili se ne zazelim promjene).

nego, neko spomenu da su montazne kuce u krivaji 300 EUR po kvadratu. zna li iko koliko se krecu montazne od betona?
alica.k

#35 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by alica.k »

belfy wrote:nego, neko spomenu da su montazne kuce u krivaji 300 EUR po kvadratu. zna li iko koliko se krecu montazne od betona?
http://www.domprojekt.hr/kuce/cjenik.html

hrvatska je firma al mislim tak se krecu i kod nas cijene.
edvin

#36 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by edvin »

slavkoimamodilera wrote:
Pa naravno i to.
edvin

#38 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by edvin »

Evo, na primjer ovo i sad nek mi neko kaze da je lose.

http://www.marles-hise.si/hisa.php?id_hise=6&lang=HR
bubavi1

#39 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

edvin wrote:Evo, na primjer ovo i sad nek mi neko kaze da je lose.

Edvine, ta kuca na primjer je extra lijepa, izgleda da je ne prave u BIH,. dali mislis da je moguce kupiti njihov plan pa je dati recimo Krivaji ili intel-milic da je naprave?
edvin

#40 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by edvin »

bubavi1 wrote:

Edvine, ta kuca na primjer je extra lijepa, izgleda da je ne prave u BIH,. dali mislis da je moguce kupiti njihov plan pa je dati recimo Krivaji ili intel-milic da je naprave?
Pojma nemam, poslao sam im pitanje putem elektronske poste pa cekam da mi odgovore, ali evo dva dana nikakvog odgovora, cim saznam nesto obavjestavam vas.
ko pita ne skita

#41 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Edvine, gledao sam ovu marlesovu stranicu, lijepa je ova kuca...ali ono cisto informacije radi.
Zasto ja potenciram BH firme:
1. Ako kupis kucu u Marlesu ili Ivanjici, imas carinu i PDV, transport, za tehnicki prijem gradjevinske inspekcije (citaj opcinskih nehljeba) moraces obezbijediti dodatnu dokumentaciju koju ce ti oni trzaiti i suocices se problemom da neke od tih dokumenta, pogotovo hrvatska i slovenija vise ne izdaju, jer su u medjuvremenu uskladili propise sa direktivama EU (npr. dimnjak, nasi zahtjevi koji su preuzeti iz JUS-a se danas smatraju opasnim, a nasi standardi su u koliziji sa zahtjevima EU za protivpozarnu sigurnost. Naravno, hvala bogu kako to vec biva ima koverta za opstinare, jel'?)
2. Ako pogledas krivajin katalog, nacices nekoiko opcija "na temu marles" i manje-vise sve je to slicno.
3. Mislim da nece biti problema da ti naprave kucu prema tvom projektu, ali naravno bice malo skuplje
4. Ako odaberes neki model koji ti se dopada, mozes sa njima dogovoriti izmjene po pitanju pregradnih stijenki, rasporeda, stolarije (krivajina stolarija je vrhunska stolarija), izolacija, instalacija, keramike...Ono sto je bitno je da ne izadjes iz gabarita i osnove konstrukcije, veznih i nosivih elemenata i da budes siguran kad je presjek zida u pitanju.
5. Kupujmo domace, Krivajine kuce su nekad bile najbolje prodavan proizvod na trzistu Svedske i Norveske, i imate citava naselja krivajinih kuca tamo.
bubavi1

#42 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

Ne samo Krivajini vec i intal-milicini koji takodje izvoze u DE i FR. Bitno je da je firme zdrava, da ima ovlastenja za taj osao i priznanje, pa i referencije, a tehnika je svugdje manje vise ista.
:-) Sto kazes taj stil kuce ces naci cak i u Promo, sve je to slicno, a mogu se tako i firme prilagoditi tvojoj zelji.
edvin

#43 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by edvin »

ko pita ne skita wrote:

Edvine, gledao sam ovu marlesovu stranicu, lijepa je ova kuca...ali ono cisto informacije radi.
Zasto ja potenciram BH firme:
1. Ako kupis kucu u Marlesu ili Ivanjici, imas carinu i PDV, transport, za tehnicki prijem gradjevinske inspekcije (citaj opcinskih nehljeba) moraces obezbijediti dodatnu dokumentaciju koju ce ti oni trzaiti i suocices se problemom da neke od tih dokumenta, pogotovo hrvatska i slovenija vise ne izdaju, jer su u medjuvremenu uskladili propise sa direktivama EU (npr. dimnjak, nasi zahtjevi koji su preuzeti iz JUS-a se danas smatraju opasnim, a nasi standardi su u koliziji sa zahtjevima EU za protivpozarnu sigurnost. Naravno, hvala bogu kako to vec biva ima koverta za opstinare, jel'?)
2. Ako pogledas krivajin katalog, nacices nekoiko opcija "na temu marles" i manje-vise sve je to slicno.
3. Mislim da nece biti problema da ti naprave kucu prema tvom projektu, ali naravno bice malo skuplje
4. Ako odaberes neki model koji ti se dopada, mozes sa njima dogovoriti izmjene po pitanju pregradnih stijenki, rasporeda, stolarije (krivajina stolarija je vrhunska stolarija), izolacija, instalacija, keramike...Ono sto je bitno je da ne izadjes iz gabarita i osnove konstrukcije, veznih i nosivih elemenata i da budes siguran kad je presjek zida u pitanju.
5. Kupujmo domace, Krivajine kuce su nekad bile najbolje prodavan proizvod na trzistu Svedske i Norveske, i imate citava naselja krivajinih kuca tamo.
Pa sigurno je Krivajina alternativa dobra ali ja nesto ono imam vise povjerenja u Marles. Mozda ja kontam fakat krivo ali proci ce vremena da pocnem vjerovat nasim firmama. Naslusao sam se prica ljudi dok su pravili kuce i kako su ih nasi (citaj BiH) majstori razvlacili i navlacili. Ne bi volio da mi se isto desi. a vamo ti spucaju neu socijalnu pricu ti bi reko.
bubavi1

#44 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by bubavi1 »

nema tu majstorluka vec montere, samo sklope, a krivaja ima iskustva vec godinama pouzdana je firma skroz, izvoze vani itd...
a to sto nasi vjeruju u tudji proizvod to je druga stvar, i druga tarifa...
ko pita ne skita

#45 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Da se ne odluta sa teme, samo cu ovo reci. Krivaju , Sipad itd su unistili isti oni koji su unistili ovu drzavu. Tako da je ta krivaja zrtva sitnosicardzijskog mentaliteta. Ali Krivaja i Sipad su imali svoje dokove po svjetskim lukama i bili velike firme i veliki izvoznici. Ne kazem nista protiv Marlesa ili bilo koga, ali vjeruj mi da im je samo nas nesretni rat i poslijeratna pljacka pomogli da potuku Krivaju na trzistu.
I bili bi odavno privatizirani, medjutim kad dodju investitori ( bilo je tu svjetskih imena) i kad vide nase likove iz kantona, FIPA-e i Ministarstva vanjske trgovine, odmah odustanu.
I onako cisto informacije radi, poslije rata kad sam renovirao stan, bili nesto jeftini prozori Jelovice, Skofja Loka i ja kupim. Sve u redu prve godine, naredne tri se nisam ugrijao u vlastitoj kuci. Pukne mi film, uzmem nesto kredita i u Krivaju, uzmem svu novu stolariju. Vjeruj mi, rahatluk.
Dace bog stace oni na noge :)
semmy

#46 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

babanovac wrote:Koja je osnova kuce i koja je stavka u krovu bila najskuplja, ako se moze znati?
lim je bio najskuplji, mislim da je tad bio oko 30km po m2, ispod njega ide jos nekakvih gluposti za izolaciju u sta se ja ne razumijem,neki pod limovi za konstrukciju....i naravno ide drvena konstukcija koja drzi citav krov a ni ona nije bas jeftina bila.... ako te detalji zanimaju pitat cu supruga pa ti javim ili nazovi alternativu ( mislim da se tako zovu ), nalaze se u hrasnici....
nasa kuca je sva neobicna pa i samim tim kov nije na 2-je vode nego na nekih 6-7 voda sa nekakvim krivinama.....u citavoj gradnji nasi prohtjevi su izasli najskuplji...zbog stepenice u dnevnoj sobi temelji su vec bili skuplji za skoro pa 1000km, e sad mi smo na otesu, blizu zeljeznice, pa su temelji samim tim morali biti duplo jaci i dublje ( cca 1m )uradjeni od standarda..do sada na tom dijelu naselja nije izlijevala zeljeznica al' sta ja znam hoce li :D
imamo super arhitektu koji je gledao na svaku sitnicu u gradnji kuce....
iskreno sve sto smo ulozili u kucu isplatilo se jer za 95.000 km nebi kupili ni 40m2 stana a ovako imamo 105m2 i jos smo opremili svaku prostoriju....
Bumerang

#47 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by Bumerang »

Evo priloga sa jedne slicne teme, mislim da idu zajedno:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9#p2108049
xfacktor

#48 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by xfacktor »

Mi na ovim prostorima moramo misliti i da kuca more izdrzati 150mm granatu. . Sto neko ne izmisli heboga montaznu, ali ksanije da se ispuni beteonom i armaturom neki dijelovi da je jaca. Oni zidovi na youtube sto gledah izgledaju bezveze.. ja konto ljudi saluju nesta.
Helikopter

#49 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by Helikopter »

semmy wrote:i mi smo prvo isli na varijantu montaznih ali odustali jer su skuplje nego ih predstavljaju u katalozima i u cjenovnicima...uz cijenu koju su stavili ide jos dodatno cijena temelja, el.instalacija, vodovodnih i kanalazacionih instalacija i jos svasta nesta...
mi smo napravili kucicu na sprat od 105 m2 stambenog prostora, i sa skoro kompletnim namjestajem nas je kostala oko 95.000km
od svega u gradnji najskuplji je krov koji nas je kostao skoro 10.000km i centralno grijanje preko kamina koje je oko 7.000km....
Semy, mozes li postaviti link proizvodjaca centralnog grijanja iz BiH i koja vam je to firma postavila?
semmy

#50 Re: Montazne kuce i cijene nekretnina

Post by semmy »

Helikopter wrote:
semmy wrote:i mi smo prvo isli na varijantu montaznih ali odustali jer su skuplje nego ih predstavljaju u katalozima i u cjenovnicima...uz cijenu koju su stavili ide jos dodatno cijena temelja, el.instalacija, vodovodnih i kanalazacionih instalacija i jos svasta nesta...
od svega u gradnji najskuplji je krov koji nas je kostao skoro 10.000km i centralno grijanje preko kamina koje je oko 7.000km....
Semy, mozes li postaviti link proizvodjaca centralnog grijanja iz BiH i koja vam je to firma postavila?
mi smo u baumit kupili kamin koji je za centralno ( moram kuci vidjeti marku kamina pa ti javim )...ima i u uniprometu ( kamini banovici - helios ) ali nam taj nije odgovarao za nasu kvadraturu....u sa su samo te dvije kuce koje imaju kamine za centralno... http://helios.com.ba/kamini.htm
a centralno nam je razvodio tatin prijatelj koji se inace bavi montazom centralnog grijanja...ako zelis br javi se na pm...a i muha se bavi centralnim grijanjem, samo sam ja to kasno saznala....
Post Reply