MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
KulinBan72

#1 MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by KulinBan72 »

želim kupiti monovolumena, izbor (svoj) sam suzio na Ford Galaxy, Alhambru ili Sharan. Bila mi je namjera potrositi 15 do 20h. Onda sam malo liberalizovao stavove i uvrstio Chevrolet Orlando, a sad se pojavila i Dacia Lodgy. Ova dva posljednja dolaze kao nova opcija za cca 25- do max 30h KM.

Znam da su pojedinacna iskustva subjektivna, neko ne voli Daciu, neko kaze da je Chev kanta, al pokusajte objektivizirati statove, licne impresije uvazavam, ali nisu od presudnog znacaja.

ŠTA KUPITI? može li se pribaviti nešto od prve trojke za 15-20 da je 2006., 07, sa popratnim dzidzama, tipa klima, abs, parking senzori, ne mora imati 7 sjedista, preferiram veci prtljaznik..

Ima li neki uvoznik da je online i da do sad nije postao popularan po prepravljanju kilometraže i sl.

ŠTA predlažete? :-)
johntra

#2 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by johntra »

Ko ti kaže da je Chevrolet kanta, taj nema pojma o životu...Orlando je jednostavno odličan i prostran, a dizelaš im je prva liga.....milion puta je bolji od tog trojca, koji su godinama patili od loše limarije i još gore elektronike...znaš, onu, gdje je puno baba, kilava su djeca...
e sad, ne znam što ideš na velike monovolumene, jesi li razmišljao o ovim kompaktnim, tipa, Touran, Scenic, C4 Picasso, Zafira i slično...
vozač

#3 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by vozač »

ja bih francuza (ponovo, isključivo zbog udobnosti, mislim da im tu niko ne može parirati), a inače mi je ostao ah na coroli verso jer je u to vrijeme bila preskupa
ksara pikaso je bila oko 27 hiljada na cesti, a corola verso 10 hiljada skuplja (mislim i da ne vrijedi te razlike para)
citroen xm

#4 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by citroen xm »

Ako možeš kupuj novo. Još ako za ze pare može nov dizel Orlando onda je to odlično. Lodgy nisam vidio uživo, ali kažu da je veliki napredak unutra u odnosu na dosadašnje Dačije, što se na slikama i vidi. Inače ful sa dizelom i 7 sjedišta će koštati do 30000 KM. A što se tiče polovnjaka ja bi tu C4 pikaso samo zato što mu nabrojani trojac nije ni do koljena.

To su moji savjeti, a sve ostalo je na tebi. :thumbup:
Rolandooo

#5 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by Rolandooo »

ako ćeš polovnog onda C4,a bolje ti je novog orlanda :) :bih:
KulinBan72

#6 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by KulinBan72 »

ma to sa "kanta" pričom o Chevroletu u narodu potice jer su oni fuzionirali DAEWOO koji je bio poznat po paloma tankom limu ko hrđa pogledom... I ja sam najbliži u priči Orlandu, a verzija sa dizelom zvuči baš...

skoro da ste me odgovorili od ove polovne kombinacije galaxy/alhambra/sharan, tim prije sto kupuješ mačka u vreći, pa ne znaš šta dobiješ na cesti...

Jedino što me za sada koči jeste taj LODGY jer nek je pola ko sa snimaka, recenzija... ove sedmice je predstavljanje u Hrvatskoj, pa ce doci valjda u 10.mjesecu u BIH
johntra

#7 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by johntra »

Sutra je predstavljanje kod nas u Tuzli, pa ako si blizu trkni i vidi...mislim da će odmah poslije toga i u salone...
vozač

#8 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by vozač »

KulinBan72 wrote:ma to sa "kanta" pričom o Chevroletu u narodu potice jer su oni fuzionirali DAEWOO koji je bio poznat po paloma tankom limu ko hrđa pogledom... I ja sam najbliži u priči Orlandu, a verzija sa dizelom zvuči baš...

skoro da ste me odgovorili od ove polovne kombinacije galaxy/alhambra/sharan, tim prije sto kupuješ mačka u vreći, pa ne znaš šta dobiješ na cesti...

Jedino što me za sada koči jeste taj LODGY jer nek je pola ko sa snimaka, recenzija... ove sedmice je predstavljanje u Hrvatskoj, pa ce doci valjda u 10.mjesecu u BIH
koje je najbolje auto?
novo

još ako je crne boje :D
Melami

#9 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by Melami »

vozač wrote:
KulinBan72 wrote:ma to sa "kanta" pričom o Chevroletu u narodu potice jer su oni fuzionirali DAEWOO koji je bio poznat po paloma tankom limu ko hrđa pogledom... I ja sam najbliži u priči Orlandu, a verzija sa dizelom zvuči baš...

koje je najbolje auto?
novo

najbolja su crvena i plava :)
KulinBan72

#10 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by KulinBan72 »

uh jhontra

kasno vidjeh tvoj post....
LeKo

#11 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by LeKo »

Ja bih tu Scenic 2007-2008 ganjao.
Norm

#12 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by Norm »

vozač wrote:

koje je najbolje auto?
novo

Najbolje auto je sluzbeno... ;-)
Boja nije bitna...

Touran... :thumbup:
vnm

#13 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by vnm »

ja kad sam zadnji put gledao touran je bio najgore auto koje je autobild testirao na 100.000km. mozemo raspravljati o tome koliko je to sad bitno, medjutim ako od 90 vozila ima najgore rezultate to je meni dovoljan razlog da ga proglasim smecem.
Norm

#14 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by Norm »

Ne znam sta je Autobild testirao i koji su razlozi za takvu ocjenu (mada cisto sumnjam da su oni upotrijebili izraz "smece", koji je inace karakteristican za ljude sa ovih prostora) ali ja ga vozim i samo cu reci da je i sljedece vozilo aBd, novi VW Touran... :thumbup:
Pa nek je 100 puta "smece" po Autobild-u. Nemozemo svi vozit BeMbare, jOrane moj...
Seawolf

#15 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by Seawolf »

KulinBan72 wrote:želim kupiti monovolumena, izbor (svoj) sam suzio na Ford Galaxy, Alhambru ili Sharan. Bila mi je namjera potrositi 15 do 20h. Onda sam malo liberalizovao stavove i uvrstio Chevrolet Orlando, a sad se pojavila i Dacia Lodgy. Ova dva posljednja dolaze kao nova opcija za cca 25- do max 30h KM.

Znam da su pojedinacna iskustva subjektivna, neko ne voli Daciu, neko kaze da je Chev kanta, al pokusajte objektivizirati statove, licne impresije uvazavam, ali nisu od presudnog znacaja.

ŠTA KUPITI? može li se pribaviti nešto od prve trojke za 15-20 da je 2006., 07, sa popratnim dzidzama, tipa klima, abs, parking senzori, ne mora imati 7 sjedista, preferiram veci prtljaznik..

Ima li neki uvoznik da je online i da do sad nije postao popularan po prepravljanju kilometraže i sl.

ŠTA predlažete? :-)
Preporučujem ti novoga (redizajniranog) Renault Grand Scenic-a. Dodaj još koju hiljadarku (tako uvijek ide sa kupovinom novog auta), dobro se iscjenkaj sa prodavačem (očekuj da možeš izvuči 10% do 12% popusta u odnosu na cijenu u cjenovniku) i Grand Scenic Expression sa diesel motorom snage 81 kW (110 KS) je tvoj.

Za nekoga kome ne treba sedam sjedišta, vozila kao što su Sharan, Alhambra i Galaxy su jednostavno, prevelika. Ako novac nije u pitanju, najbolji monovolumen koji se može kupiti je Ford S-Max. Barem dok se ne pojavi BMW Sports Tourer.
cico x

#16 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by cico x »

švabo je tito,iako sam za sharana cuo da se nije proslavio,probaj sa touranom ili galaxy ?
technoGeek

#17 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by technoGeek »

Jasta je svabo tito... Dok je Espace napravio revoluciju svabo je i dalje proizvodio bubu. Druze najbolje ti je novo auto, kakav Sharan, Alhambra i Galaxy, njim je vec 10 godina najmanje i vrijedni su samo za dijelova. Ganjaj novo, obdji salone i isprobaj. Sta ti se svidi to i uzmi, ali nek je novo :thumbup:
talić

#18 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by talić »

Dacia se raspadne kod manjeg sudara, ni jedna nema više od tri zvjezdice. Mislim da su Touran, toyota Verso i Opel Zafira mnogo sigurnije i bolje. Ja imam Zafiru 1.9 CTDI cosmo oprema i sve joj je super osim što bi bilo bolje da imam versiju sa 150 KS umjesto ovih 120 KS što je relativno malo za skoro 1.700 kg koliko je teška. Takvu Zafiru možeš kupiti za 20 do 25.000 zavisno od kilometraže i opreme.
530i

#19 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by 530i »

Sandero ima četiri zvjezdice, a sigurno noviji model nije i lošiji. Uostalom, reno je šampion na polju sigurnosti...
talić

#20 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by talić »

530i wrote:Sandero ima četiri zvjezdice, a sigurno noviji model nije i lošiji. Uostalom, reno je šampion na polju sigurnosti...
http://www.euroncap.com/tests/dacia_san ... 8/340.aspx
tri zvjezdice.
Što se sigurnosti tiče sigurnosti ne može niko sa Nijemcima. Svi VW i Opel modeli imaju 5 zvjezdica.
Zamisli šta se desi kad se sudare npr. Zafira sa 1700 kg i Dacia Lodgy sa 1200 kg.
Uz to za monovolumen je 1200 kg premalo pa će vjerovatno za dvije godine škripati na sve strane.
johntra

#21 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by johntra »

Lodgy još nije testiran na euroNCAP, tako da nema smisla postavljati linkove Sandera...btw, Renault do sada ima najbolji skor na ovom testiranju, a sigurno je da Renault neće dati da Dokker ne prođ bez barem četiri zvjezdice kada se bude testirao...
technoGeek

#22 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by technoGeek »

Ne, nego sto se tice sigurnosti, niko ne moze sa Svedjanima :thumbup:
SA 071

#23 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by SA 071 »

MPV je klasa koja se "rodila" pojavom Scenic-a i on postavlja odredjene standarde u klasi. Prema tome Scenic bi ti trebao biti u uzem fokusu, iako imas sada dosta dobrih MPV vozila. Ipak, mislim da je Scenic najbolja opcija gledajuci ulozeno dobijeno. Novog benzinca full oprema mozes uzeti za manje od 30 h/KM, a dizela 33-34 h/KM. Ako ces razmisljati o polovnom, mozes da uvezes dizela od 130 konja 2009/2010 godiste (nova serija) za nekih 15-16 h/KM. Inace, auta u ovoj klasi su od 4 do 8 h/KM skuplji od vozila istog proizvodjaca u "klasi Golfa" iliti kompakta. Kod Scenic-a to vise nije slucaj, nakon 2011. godine kada su krenuli sa tom promotivnom cijenom i jos uvijek su tu negdje na istom nivou sa Meganom.
530i

#24 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by 530i »

talić wrote:
530i wrote:Sandero ima četiri zvjezdice, a sigurno noviji model nije i lošiji. Uostalom, reno je šampion na polju sigurnosti...
http://www.euroncap.com/tests/dacia_san ... 8/340.aspx
tri zvjezdice.
Što se sigurnosti tiče sigurnosti ne može niko sa Nijemcima. Svi VW i Opel modeli imaju 5 zvjezdica.
Zamisli šta se desi kad se sudare npr. Zafira sa 1700 kg i Dacia Lodgy sa 1200 kg.
Uz to za monovolumen je 1200 kg premalo pa će vjerovatno za dvije godine škripati na sve strane.
http://www.euroncap.com/tests/dacia_san ... 00340.aspx

Neću više, pošto vidim da imaš neke vidovite sposobnosti prognoze i sudaranja i škripanja. :run:
burgundy

#25 Re: MONOVOLUMEN - šta odabrati?

Post by burgundy »

Ja ti mogu reci iz iskustva sto Galaxyja vozim od firme.Kupljen je nov 2007,trend 2.0 tdci 140ks.Ja u zivotu nisam vozio monovolumen koji se tako odlicno ponasa na cesti.Ovaj motor je mozda i najbolja mjera nije trom,ima turbo rupu na 1750 obrtaja,ali kad se turbina upali moras volan cvrsto drzat u rukama.Dosad je presao oko 95 000 hiljada km bez ijednog kvara,a nije se nimalo stedio.Ima puni komfor za 5 osoba,a zadnja sjedista se izvlace po potrebi iz gepeka.Nisu komotna kao u drugom redu,ali svakako mogu posluzit.Motor mjenjac i osjecaj u voznji je bez premca,ne samo u ovoj klasi vec bi i neke limuzine bile postidjene.Nije tvrd automobil fino upija neravnine i rupe,a nije lelujav kad ga pritisnes ili ulijeces u krivine,pravo stabilan i vozljiv monovolumen koji te moze razveselit i nasmijat.Unutra je kvalitetno uradjen,ima nekih jeftinih detalja kao plastika kasete koja se vidi jeftinoca,ali nista strasno.Prednja sjedista su udobna,volan fino sjeda u ruci,mjenjac je odmah na dohvat ruke,sam mjenjac ima malo duze hodove ali je veoma precizan.Motor je tih,izolacija je veoma dobra,motor je stedljiv.
Ovi konkurenti su isto odlicni, ovaj Orlando mi se bas svidja,cijena mu je odlicna za sta nudi.
Post Reply