Zdravo svima,
kako da sredim da platim nesta npr u USA koristeci "Money Order" ne konatam ovo sta je ...nisam po struci ekonomista pa bih molio sve vas koji imaju nekog iskustva da mi to malo i pojasne. I da li je moguce ovo Money Order nastimati da platim iz Bosne ...koja banka ako znate ?
Znaci volio bih da mi neko pojasni u cemu je fol sa ovim " Money Order" jer me ovo zanima kako da uradim.
Znaci " Money Order " a ne placanje kreditnom karticom, ako neko zna bio bih zahvalan
Hvala
Money Order ovo mene zanima?
- anais_nin
money order ti je vrsta placanja koja se koristi uglavnom u sjevernoj americi...nisam bas sigurna da nase banke imaju tu opciju....fora je sto ti odes na salter bilo koje banke, das njima iznos u cash-u, oni tebi izdaju "money order" nesto kao vrsta checka, ti to posaljes nekoj osobi, ta osoba ode na salter banke u bilo kojem drugom gradu u S. Americi i podigne taj iznos koji si ti uplatio....fora je sto nije bas ko check jer se novac ne dize sa tvog racuna, ne moras imati cak ni racun otvoren u toj banci...a provizija je puno manja nego kad radis transfere sa jednog racuna na drugi, pa mnogi ljudi koriste tu opciju....raspitaj se na salterima banaka, kao sto rekoh ne znam bas da li to ima u BiH....
-
digger
#3 Re: Money Order ovo mene zanima?
Anais ti je objasnila. Banka u BH mora da ima korespondenta (neku ugovornu banku) u zemlji za koju saljes. Recimo: ti uplatis u HYPO banci a ova radi recimo sa CHASE u USA, onda ce se to da se naplati ("clearing") preko CHASE. "Money order" je mislim nase "nalog banci."Elko wrote:Zdravo svima,
kako da sredim da platim nesta npr u USA koristeci "Money Order" ne konatam ovo sta je ...nisam po struci ekonomista pa bih molio sve vas koji imaju nekog iskustva da mi to malo i pojasne. I da li je moguce ovo Money Order nastimati da platim iz Bosne ...koja banka ako znate ?
Znaci volio bih da mi neko pojasni u cemu je fol sa ovim " Money Order" jer me ovo zanima kako da uradim.
Imaj u vidu da ovo moze da traje dosta sporo (do mjesec dana) dok primalaceva banka posalje na korespondenta pa ovaj odobri natrag... jer USA ima desetine hiljada individualnih banaka.
Vidi takodjer i WESTERN UNION sistem.
-
mačak u čizmama
u slučaju da ne možeš poslati money order , ostaje ti opcija
Western Uniona, novac će biti dostupan primaocu momentalno...
nešto skuplja opcija ali po meni najbolja...
Western Uniona, novac će biti dostupan primaocu momentalno...
nešto skuplja opcija ali po meni najbolja...
-
array
Postoje slicne vrste placanja u skoro svakoj drzavi a ne samo USA. Poenta money ordera je da money order cek koji dobijes garantuje primaocu da ce dobiti pare jer su vec uplacene. Kod obicnog ceka to nije slucaj jer se moze napisati cek i kada nema para na racunu. Neke institucije se nece da zajebaju sa cekovima bez pokrica pa iskljucivo traze money order.anais_nin wrote:money order ti je vrsta placanja koja se koristi uglavnom u sjevernoj americi...nisam bas sigurna da nase banke imaju tu opciju....fora je sto ti odes na salter bilo koje banke, das njima iznos u cash-u, oni tebi izdaju "money order" nesto kao vrsta checka, ti to posaljes nekoj osobi, ta osoba ode na salter banke u bilo kojem drugom gradu u S. Americi i podigne taj iznos koji si ti uplatio....fora je sto nije bas ko check jer se novac ne dize sa tvog racuna, ne moras imati cak ni racun otvoren u toj banci...a provizija je puno manja nego kad radis transfere sa jednog racuna na drugi, pa mnogi ljudi koriste tu opciju....raspitaj se na salterima banaka, kao sto rekoh ne znam bas da li to ima u BiH....
-
neko iz mase
takodje uzmi u obzir da ako izgubis taj check (tj izgubi se u putu ili ga primaoc izgubi) te pare sa ceka nikad nemozes dobiti nazad
-
The_Flyer2002
to je supljak. ako imas onaj osjecak pare ces dobiti nazad, ali ako ga izgubis u potpunosti onda je "NIM" upravu.neko iz mase wrote:takodje uzmi u obzir da ako izgubis taj check (tj izgubi se u putu ili ga primaoc izgubi) te pare sa ceka nikad nemozes dobiti nazad