MOMČILO MANDIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA RATNI ZLOČIN!

saki

Post by saki »

Rekao bih da ni taj Esref nije slucajno advokat.
rajvosa^

Post by rajvosa^ »

Jadna Bosna :D Jebo te ovi "otamo" dodju u Bosnu klepe covjeka zbog sumnje da je pocinio zlocin i ne pustaju ga. Ovi "nasi" znaju da je pocinio zlocin, i puste ga. Ne bi me cudilo da su mu dali jos malo djeparca da mu se nadje i usput izvinuli pognute glave. :sad:
Timotije

Post by Timotije »

Najgore od svega je sto i sebe povremeno uhvatim u : "Ma ja nisu mu mogli dokazati, nema svjedoka, nema potpisa, nista". Kakvi tuzioci kakve picke materine, pa i njemacki ministar saobracaja je visio upravo zato sto je "samo radio svoj posao i dobro organizovao prevoz ratnih zarobljenika". Sigurno taj covjek nikog nije nije svojerucno ubio, ali se potrudio da ostalih 5-6 miliona stigne na vrijeme...
Sta je radio ratni ministar pravde srpske republike bosne i hercegovine 1992?(Za nesto takvo ne mogu pisati velika slova).
Hvataju i sude obicnim izvrsiteljima, zadnjem ljudskom sljamu kojem je jedino rat mogao dati osjecaj snage i vrijednosti, dok se mozak operacije (Mandic, Ostojic, Cancar, Maksimovic, konkretno za Focu) uopste ne spominje.
Sta to znaci? Znaci da je fasizam pobijedio (a i svaki fasizam se mora makar malo oprati pa zrtvuje sitnu buraniju iz svojih redova) i ja bih iskreno volio da se vise nikom ne sudi za ratni zlocin.
Prezivjele zrtve dobro znaju kako im je, ne treba im vise ponizenja u zivotu!
Nemoj me dva puta ubijati, majku mu...
P.S. Za Mandica i ostale "mandice" jedina pravda je malo konopa...
Shahab

Post by Shahab »

Jedini covjek u RS kadra parirati Dodiku je Momo Mandic...i najvise razloga za brigu ima Dodik jer je i prva presuda suplja i isforsirana i ona pada u drugom stepenu....i Mandic je ubrzo na slobodi...a njih dvojica su smrtni neprijatelji...nedavno sam cuo u Lukavici pricu da se Dodik patoloski plasi Mandica...da nije smio izaci iz Laktasa dok mandic nije uhapsen...i da je hapsenje mandica igranka engleskih sluzbi kako bi se instalirao Dodik...
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

basta sljezove boje wrote:je li istina da ga je Esref Gracic branio?
potvrđeno. i još sav ozaren i s osmjehom od uha do uha komentira presudu riječima "pobijedilo je nezavisno sudstvo". On je dobio presudu na "tehničkoj" omašci Tužilaštva koje je optužilo Mandića za ratni zločin nad civilima.

Sud je u cjelosti prihvatio primjedbu Gracica da se kadeti koje je 1992 kao taoce u srednjoj školi MUP-a na Vracama u Sarajevu držao Mandić lično (potvrdilo 12 očevidaca) ne mogu smatrati civilima ( iako ih je 90% bilo malodobnih dječaka starosti od 14-17 god) jer je u zgradi bilo i - oružja.

mislim da je ovom presudom napravljen opasan presedan, jer ispada da Sud daytonske BiH ne priznaje zločine izvršene nad civilima Republike BiH ako su se isti nalazili u blizini (ne i u posjedu) oružja. Ispada da je i agresija ustvari bila građanski rat ,jer je ,isto tehnički gledano,u blizini svakog civila od 1992-1995 bilo i - oružja.

Sve što svaki advokat u budućim procesima za ratne zločine treba uraditi je pozvati se na ovaj presedan, uz izjavu da nema dokaza da žrtve njegovog klijenta nisu bile u blizini oružja u trenutku napada njegovog klijenta na žrtve. Bez da mora dokazati da su žrtve ikada bile u posjedu oružja ili su bile goloruke.

nadam se da ce Tuzilastvo imati toliko casti pa uloziti zalbu, i da ce u drugostepenom postupku ova farsa od presude biti poništena (osim ako ovo nije bilo drugostepeni postupak?).

:x
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

razbijač_magle wrote:
potvrđeno. i još sav ozaren i s osmjehom od uha do uha komentira presudu riječima "pobijedilo je nezavisno sudstvo". On je dobio presudu na "tehničkoj" omašci Tužilaštva koje je optužilo Mandića za ratni zločin nad civilima.

Sud je u cjelosti prihvatio primjedbu Gracica da se kadeti koje je 1992 kao taoce u srednjoj školi MUP-a na Vracama u Sarajevu držao Mandić lično (potvrdilo 12 očevidaca) ne mogu smatrati civilima ( iako ih je 90% bilo malodobnih dječaka starosti od 14-17 god) jer je u zgradi bilo i - oružja.

mislim da je ovom presudom napravljen opasan presedan, jer ispada da Sud daytonske BiH ne priznaje zločine izvršene nad civilima Republike BiH ako su se isti nalazili u blizini (ne i u posjedu) oružja. Ispada da je i agresija ustvari bila građanski rat ,jer je ,isto tehnički gledano,u blizini svakog civila od 1992-1995 bilo i - oružja.

Sve što svaki advokat u budućim procesima za ratne zločine treba uraditi je pozvati se na ovaj presedan, uz izjavu da nema dokaza da žrtve njegovog klijenta nisu bile u blizini oružja u trenutku napada njegovog klijenta na žrtve. Bez da mora dokazati da su žrtve ikada bile u posjedu oružja ili su bile goloruke.

nadam se da ce Tuzilastvo imati toliko casti pa uloziti zalbu, i da ce u drugostepenom postupku ova farsa od presude biti poništena (osim ako ovo nije bilo drugostepeni postupak?).

uz duzno postovanje...ipak nisi na pravom izvoru informacija. Kako sam rekao tuzilastvo je katastrofa, ali treba prvo procitati presudu kad bude objavljena ali ono sto sam ja procitao ovdje http://sudbih.gov.ba/?id=459&jezik=b
kaze da je sud nasao da kadeti nisu bili civili, ne zato jer je u njihovoj fizickoj blizini bilo oruzja nego jer se radilo o pripadnicima skole za policajce. Sukladno tome, npr. pitomci vojne skole (iako su npr. stari 16-17-18 godina) nisu civili nego vojnici.

Sad, drugo je pitanje jel ovakav stav ima smisla (ja licno ne mislim da ima sve dok osobe nisu ukljuceni u borbene jedinice), ali samo zeliim da naglasiti da nisi dobro shvatio sustinu.

Nemoj zamjeriti, ali da kratko pojasnim - cinjenica da je u necijoj blizni bilo oruzja nije u ovoj presudi bila bitna, nego sustina da se radilo o kadetima policijske akademije, koji po definiciji (slicno kao i pitomci vojnih skola) nisu civili.

Rekaoh da se s tim licno ne bih slozio, ali to je otprilike to. Ipak, najbolje je da sacekamo pismenu presudu.
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

Svemirski_Jebach wrote:
razbijač_magle wrote:

uz duzno postovanje...ipak nisi na pravom izvoru informacija. Kako sam rekao tuzilastvo je katastrofa, ali treba prvo procitati presudu kad bude objavljena ali ono sto sam ja procitao ovdje http://sudbih.gov.ba/?id=459&jezik=b
kaze da je sud nasao da kadeti nisu bili civili, ne zato jer je u njihovoj fizickoj blizini bilo oruzja nego jer se radilo o pripadnicima skole za policajce. Sukladno tome, npr. pitomci vojne skole (iako su npr. stari 16-17-18 godina) nisu civili nego vojnici.

Sad, drugo je pitanje jel ovakav stav ima smisla (ja licno ne mislim da ima sve dok osobe nisu ukljuceni u borbene jedinice), ali samo zeliim da naglasiti da nisi dobro shvatio sustinu.

Nemoj zamjeriti, ali da kratko pojasnim - cinjenica da je u necijoj blizni bilo oruzja nije u ovoj presudi bila bitna, nego sustina da se radilo o kadetima policijske akademije, koji po definiciji (slicno kao i pitomci vojnih skola) nisu civili.

Rekaoh da se s tim licno ne bih slozio, ali to je otprilike to. Ipak, najbolje je da sacekamo pismenu presudu.
ovo gore je bilo prema prilogu iz Vijesti u 22 na BHT1 večeras......naravno, riječ je o mojoj interpretaciji urednikove interpretacije novinarkine interpretacije advokatove interpretacije ...presude. :D

i siguran sam da je rečeno "jer se u zgradi nalazilo oružje". 8)

meni je dovoljno da je riječ o maloljetnicima... bez obzira na oružje.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

razbijač_magle wrote:

sin obiteljske prijateljice, tete Fate je bio medju tim djecacima, mislim da je imao 14-15 godina :(

zanimljivo je kako se argumenti izvlace kako kome odgovara, u jednoj drugoj prici ona druga strana tvrdi kako su u Kasarni Marsal Tito bili djecaci od 18 godina. Jedan od njih je ubio iz cista mira mog poznanika Samira koji je igrao ispred svoje kuce kosarku. :(
luciferino

Post by luciferino »

Shahab wrote:Jedini covjek u RS kadra parirati Dodiku je Momo Mandic...i najvise razloga za brigu ima Dodik jer je i prva presuda suplja i isforsirana i ona pada u drugom stepenu....i Mandic je ubrzo na slobodi...a njih dvojica su smrtni neprijatelji...nedavno sam cuo u Lukavici pricu da se Dodik patoloski plasi Mandica...da nije smio izaci iz Laktasa dok mandic nije uhapsen...i da je hapsenje mandica igranka engleskih sluzbi kako bi se instalirao Dodik...
A možda zato Dodo ima učestale migrene. E ako je istina to što kažeš, ima sada glava da mu otpadne.
KENJAC

Post by KENJAC »

Oslobodjen Naser, oslobodjen Momo.... Po kljucu ! Ko u dobra stara vremena!
KENJAC

Post by KENJAC »

A zar je u zatvoru??? Oprosti nisam znao!
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

InfraRedRidinghood wrote:
KENJAC wrote:Oslobodjen Naser, oslobodjen Momo.... Po kljucu ! Ko u dobra stara vremena!
Gdje se ti to informiraš, kad misliš da je Naser oslobođen? :-) :-) :-)
pa dobro u neku ruku i jest oslobodjen...nije proveo ni dana u pravom zatvoru, samo pritvor u 'aagu
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Citat:
MOMČILO MANDIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA RATNI ZLOČIN
SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Momčilo Mandić, bivši pomoćnik ministra za unutrašnje poslove takozvane Srpske republike BiH, a kasnije i ministar pravde u Vladi tzv. Srpske republike BiH oslobođen je danas u sudu BiH u Sarajevu optužbi da je tokom proteklog rata u BiH počinio krivična djela ratnog zločina protiv stanovništva i zločina protiv čovječnosti na području Sarajeva i Foče.
Ima li pravde na ovom dunjaluku??? Ocigledno je da nema!!!
U CEMUJE TU PROBLEM?!!!

aKO TOCNO POGLEDAMODA SU I GOSP:KARADZIC I GOSPODIN TUDZI, te drugi uhapseni sud bi ih sa najvecomvjerojatnoscu oslobodio odgovrnosti za ratne zlocine.

Molim sve pogledajmo trezveno cinjenice. Gdje, kako i u kojim "skolama" je rasla vecina danasnji sudija? Po mnogim izvorima vecina je prije 40 do 50 godina jedva znala pisati ili citati. To nije nikakva sramota. To su neke historijske cinjence. Neki su postali ministri, a neki "patriote".

Na tu temu izgleda ima mnogo materijala. ne zanm sta vi mislite o svemu tome.
Post Reply