molim za pomoč

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mucmuc

#1 molim za pomoč

Post by mucmuc »

zdravo svima

pišem iz Slovenije i molim vas nemojte mi zamjeriti ako budem nešto napisala naopako.
moj problem:
mama mi je umrla a živjela je u Sloveniji-imala je nešto zemlje u Bosni. sada sam doznala, da je pobrat uzeo svu zemlju i sudu ništa rekao da ja živim, da bi i ja dobila polu njene zemlje. e, pa sad se ja pitam na koji sud bi ja morala iči da oni taj posupak obnove???
koji zakon i đe da ga nađem, da pogledam šta piše u njemu-ili je to ZAKON O NASLJEĐIVANJU ili ostavinski zakon-jer ja na internetu nisam ništa našla.

ljepo molim za pomoč i hvala svima.

ljepi pozdrav vam želim.

sanela
Vragolan

#2 Re: molim za pomoč

Post by Vragolan »

mucmuc wrote:zdravo svima

pišem iz Slovenije i molim vas nemojte mi zamjeriti ako budem nešto napisala naopako.
moj problem:
mama mi je umrla a živjela je u Sloveniji-imala je nešto zemlje u Bosni. sada sam doznala, da je pobrat uzeo svu zemlju i sudu ništa rekao da ja živim, da bi i ja dobila polu njene zemlje. e, pa sad se ja pitam na koji sud bi ja morala iči da oni taj posupak obnove???
koji zakon i đe da ga nađem, da pogledam šta piše u njemu-ili je to ZAKON O NASLJEĐIVANJU ili ostavinski zakon-jer ja na internetu nisam ništa našla.

ljepo molim za pomoč i hvala svima.

ljepi pozdrav vam želim.

sanela
sanela, odes na opstinski sud, iz koje opstine ti je mati, tamo ces morati priloziti smrtni list i izvod iz grunta da je tvoja mati bila vaslnik te parcele
ili ako je zemlja podjeljena bez tebe odes na sud i kazes da bi da podneses zablu na prijasnji postupak, znam da je moj kolega imao slican problem, ali kod njega je otac bio vlasnik parcele 1/1, pa je tu parcelu njegov (ocev) brat to prisvoijo sebi, kolega bio u inostranstvu i nije ni znao da je bila ostavinska rasprava i nekako je taj njegov amidza to sve na sebe prebacio, sto ni njemu nije jasno kako je uspio ako ej vec prije bila podjeljena zemlja, madjutim kolega ode zali se na opstinski sud, bude ponovo ostavinska rasprava i dobije ono sto mu je ovaj htjeo oteti.

a mislim da ce ti se javiti neki pravnik da ti to malo bolje objasni
jazzer

#3 Re: molim za pomoč

Post by jazzer »

Lakse bi ovo shvatili da si napisala na slovenskom :-D .

Salim se. Najbolje ti je da dodjes u Bosnu par dana, angazujes advokata, izneses mu sve cinjenice
i neka on pokrene slucaj na sudu (pod uslovom da je sve ovako kako si ti rekla). Za to vrijeme ti mozes boraviti
u Sloveniji i po potrebi dolaziti u Bosnu.
kockica_kockica

#4 Re: molim za pomoč

Post by kockica_kockica »

Ne treba ti advokat

Pokreni postupak u Sudu II u Sarajevu ( ako je Sarajevo u pitanju)
U Zalbi na Rješenje o ostavinskom postupku iza umrle XY:

Navedi da je pokrenut postupak bez tvog znanja
Da je doticni uzeo cjelokupno imanje
Te da si i ti jedan od nasljednika pokojnice

Ako imas nekoga u Bosni Opunomoci ga da ti to ovdje zavrsi .. Punomoc ovjeri kod Notara ...

I to je to ukratko
Eborg

#5 Re: molim za pomoč

Post by Eborg »

Samo imaj u vidu vremenska ogranichenja, mislim da si duzhna podnijeti zhalbu u roku od 6 mjeseci od saznanja za tu zemlju i njeno prisvojenje (subjektivni rok) a maksimalno 10 godina nakon smrti majke (objektivni rok).
mucmuc

#6 Re: molim za pomoč

Post by mucmuc »

pa najljepša vam hvala za sve...znam da je ovdje u sloveniji moguča žalba dok god budem ja živa, ne samo 10 godina. ako je samo toliko vremena, imam da požurim. mama mi je umrla 2003.godine i tek sada saznala, da si je pobrat tu zemlju dao samo za sebe. kad je otišao prijaviti, nije ništa spomenjao mene, a znao je da sam živa. drugčije ovo nije u sarajevu, nego u maloj kladuši-znači sud je veroatno u velikoj kladuši.

hvala vam za sve. puno hvalaaaaaaaaaaaaaa :-D
Eborg

#7 Re: molim za pomoč

Post by Eborg »

Upravo tako, mislim da većina ex-Yu zemalja ima ovaj objektivni rok dok sam slovenachki zakon o nasljedjivanju ima neka vrlo kreativna rjeshenja. :)

Kakogod, najbolje bi bilo da se raspitash za nekog advokata ovdje pa da to uradi. Mislim da bi jednostavnije bilo da potrazhish u Bihacu ili negdje. Svakako nemoj gubiti vrijeme i sretno! :)
obmar

#8 Re: molim za pomoč

Post by obmar »

Nadam se da si rijesila svoj problem.
Ipak cu nesto reci o ovoj temi.
Ja imam jedno iskustvo koje ce mozda pomoci nekima. :-)
Umrla mi je baba(nana) i zvali me na ostavinsku raspravu a ja
misleci da me ne interesuje ostavstina ne javim se ni na jedan poziv.
Medutim poslije puno godina zovu me rodjaci da nesto potpisem kao
da se odricem djela kojeg sam se prihvatio nakon babine smrti. :?
Raspitao sam se i zakljucio da ne javljanjem na sutske rasprave se automatski
prihvatas svog dijela.
Zakon je i to regulisao.
P.S
Porucujem svima a narosito mladim da se uvijek prihvate svog dijela u ostavstini.
Nema veza o kolikom se dijelu radilo jer kad tad zazalit ces za tim.
Nema veze ni tvoj pol ni tvoja dob prihvati se svega.
Ovaj put mi je zakon isao na ruku i hvala mu jer onda sam bio stvarno mlad.
Lijep pozdrav! :-)
Last edited by obmar on 19/12/2009 17:06, edited 1 time in total.
karanana

#9 Re: molim za pomoč

Post by karanana »

moci ce se ovo rjesiti, izuzev ako rodjo vec nije prodo tu imovinu. e onda ti dzaba sud i sudske odluke jer ga to ne moze natjerati da ti fizicki dadne tvoj dio. moze na papiru ali dzaba ti to.
Post Reply