hvala vam unaprijed...a imam jako veliku zelju da idem za USA.
molim za pomoc...
-
solvente
#1 molim za pomoc...
znam da je vec bila ova tema i da se dosta o njoj raspravljalo...al mene zanima,kada se dodje sa potvrdom o zaposlenju i o rjesenju za godisnji odmor da li oni to mogu da provjere???
mozda zvuci malo glupo pitanje,jer znam da imaju veliku bazu podataka,al da li je moguce da imaju svaku firmu,prodavnicu ili butik u svojoj bazi...mogu sredito potvrdu i to rjesenje,al naravno nisam zaposlena...
- amrica
#3 Re: molim za pomoc...
Nemoj se zezati sa tim, mogu ti traziti cak i potvrde o plati i slicno. A svakako potvrda iz granapa ili slicno za USA ambasadu je isto kao i potvrda sa biroa da si nezaposlen. Neka jaka firma, pogotovo drzavna, tesko da ce ti dati takvu potvrdu.
Ako te uhvate da si lagao u prijavi, dobijas ban za ulazak do daljneg.
Ako te uhvate da si lagao u prijavi, dobijas ban za ulazak do daljneg.
- ružmarin-a
#4 Re: molim za pomoc...
@solvente, nije njima dovoljna samo otkucana potvrda i pečat firme
tražit će ti 100% potvrde iz PIO/MIO M4 M2 obrasce i ostalo (ne znam ove šifre)
tražit će ti 100% potvrde iz PIO/MIO M4 M2 obrasce i ostalo (ne znam ove šifre)
- JThomas
#5 Re: molim za pomoc...
iskreno, ja se ne bi zajebavao s tim. a naravno da će provjeriti.
-
solvente
#6 Re: molim za pomoc...
a hvala vam svima...pokusat cu onda nesto drugo...ako nista prijavit cu se da radim,pa cu tako pokusati...
-
solvente
#7 Re: molim za pomoc...
mada,moja mama kada je isla nisu joj bili potrebni nikakvi obrasci niti slicno...samo potvrda i rjesenje...valjda cu nesto skontati
- ružmarin-a
#8 Re: molim za pomoc...
pa pitaj tačno šta trebaju
a uvijek možeš naći nekoga da te prijavi na PIO/MIO koji mjesec, ako ti se ne žuri, a imaš veliku želju da zapališ odavde
pametna odluka
a uvijek možeš naći nekoga da te prijavi na PIO/MIO koji mjesec, ako ti se ne žuri, a imaš veliku želju da zapališ odavde
pametna odluka
-
solvente
#9 Re: molim za pomoc...
pa vjeruj da imam...bila sam ja 2002 god.,al tada samjos isla u srednju skolu,pa nije bilo problema,a i bila sam maloljetna...prosle godine sam pokusala,al posto sam vanredan student,konzul mi je odmah odbio vizu,jer kako on kaze:vanredni studenti,nisu studenti...i tako da sam izvisila
ne znam samo,koliko je za njih dovoljno da budes zaposlen,pa da to sve prodje bez problema...mislim koliko mjeseci da si vec u radnom odnosu???
ne znam samo,koliko je za njih dovoljno da budes zaposlen,pa da to sve prodje bez problema...mislim koliko mjeseci da si vec u radnom odnosu???
- ružmarin-a
#10 Re: molim za pomoc...
@solvente: bitno je da imaš potvrdu da te nešto veže za stalno mjesto boravka i da oni misle da imaš dobar razlog da se vratiš ovdje, a ne da ćeš ostati tamo
to može biti i vlasništvo nad nekom nekretninom, mislim
a potvrda o radu: bitno je da si u radnom odnosu, ne znam koje vrijeme, ali opet pitaj, nazovi koje tačno papire trebaš?
a potvrda o radu: bitno je da si u radnom odnosu, ne znam koje vrijeme, ali opet pitaj, nazovi koje tačno papire trebaš?
-
solvente
#11 Re: molim za pomoc...
e hvala ti puno...trebalo mi je da me neko smiri:) prijavit cu se negdje da se vodi da radim,pa vidjet cu sta dalje i kako...a i neku nekretninu cu prevesti na svoje ime,ako nista auto ha ya i to je nesto heheružmarin-a wrote:@solvente: bitno je da imaš potvrdu da te nešto veže za stalno mjesto boravka i da oni misle da imaš dobar razlog da se vratiš ovdje, a ne da ćeš ostati tamo
- ružmarin-a
#12 Re: molim za pomoc...
@solvente imaj na umu da bi samo tvoj "fiktivni poslodavac" mogao imati možda problema, ljudi se služe raznim stvarima kako bi došli do cilja
auto je pokretnost samo fiksirana imovina, koja nije prenosiva
-
solvente
#13 Re: molim za pomoc...
vjeruj da znam ja to sve...a na njihovoj stranici pise sta ti treba i sta je pozeljno da imas da b ispunio uslove za dobijanje vize...eh sada,ja nemam toliko godina,da bih imala i auto i stan i neki dobar posao,a kamo li jos uvijek studiram...tako da mi je dobro doslo bilo sta,pa tako i auto...vodit cu se da radim i tako cu se osigurati sa te strane,jos uvijek studiram,a i auto bih mogla imati na svoje ime i mislim da bi to bilo sasvim dovoljno...ružmarin-a wrote:@solvente imaj na umu da bi samo tvoj "fiktivni poslodavac" mogao imati možda problema, ljudi se služe raznim stvarima kako bi došli do cilja
-
melb26sa
#14 Re: molim za pomoc...
Misrepresentation ilitiga lazno predstavljanje cinjenica nosi sa sobom trajnu zabranu ulaska u USA. Dobro razmisliti sta se radi jer oni na kraju sve saznaju.ružmarin-a wrote:@solvente imaj na umu da bi samo tvoj "fiktivni poslodavac" mogao imati možda problema, ljudi se služe raznim stvarima kako bi došli do cilja
- ružmarin-a
#15 Re: molim za pomoc...
nije lažno predstavljanje ako djevojka može da sačeka koji mjesec i ima prave obrasce iz PIO/MIO i ima sredstava da samasebi plaća doprinose
niko nikoga nije prevario, uredno prijavljena, protekne par mjeseci i legalno može da ode na odmor
niko nikoga nije prevario, uredno prijavljena, protekne par mjeseci i legalno može da ode na odmor
-
melb26sa
#16 Re: molim za pomoc...
Ja sam rekla sta lazno predstavljanje moze da uzrokuje - a papir od fiktivnog poslodavca bi bio lazno predstavljanje. Kada djevojka bude imala pravi posao i papire nece imati problema.ružmarin-a wrote:nije lažno predstavljanje ako djevojka može da sačeka koji mjesec i ima prave obrasce iz PIO/MIO i ima sredstava da samasebi plaća doprinose
- ružmarin-a
#17 Re: molim za pomoc...
@ melba,draga,ima ljudi žive u dijaspori a ovdje su prijavljeni i plaćaju sebi doprinose i toje kao pravi posao (nije to lažno predstavljanje, lažno bibilo da ima sve te silne potvrde a nemaje na PIO MIO)
o tome pišem
ako se plaćaju redovno doprinosi sve ok
a može i raditi, bolje joj je ako već ima priliku...
o tome pišem
- amrica
#18 Re: molim za pomoc...
ružmarin-a wrote:@ melba,draga,ima ljudi žive u dijaspori a ovdje su prijavljeni i plaćaju sebi doprinose i toje kao pravi posao (nije to lažno predstavljanje, lažno bibilo da ima sve te silne potvrde a nemaje na PIO MIO)
o tome pišem
Ne brkaj kruske i jabuke, dijaspora sebi uplacuje doprinose da bi imala neku penzijicu i besplatnu zdravstvenu zastitu.
I vjerovatno ilegalno uplacuju te dopronose, vode se formalno na listi zaposlenih, a sami daju novac da gazda uplati doprinose. Mislis da ce to proci kod Amera?
Osim toga, legalno sebi doprinose mogu uplacivati samo clanovi odredjenih strukovnih organizacija, napr umjetnici, slobodni novinari i sl. Pojedinac zaposlen u firmi ne moze sam sebi uplacivati doprinose.
Ne zbunjuj curu sa obrnutom pricom, jedno je sta dijaspora radi ovdje, a drugo je odnos stranih ambasada , posebno USA, prema bh drzavljanima. Prebrojace joj krvna zrnca, i ako je uhvate u mucki, caoooo ameriko zauvijek.
I za postavljacicu teme, tvoja mama je dobila vizu iz jednog prostog razloga: ima porodicu ovdje, kao garant da ce se vratiti, ne zelim te razocarati, ali ti sama i mlada, bez imovine i stalnog zaposlenja....
-
solvente
#19 Re: molim za pomoc...
ja ne planiram nikoga da prevarim,niti da se lazno predstavim...imat cu sve papire koji su legalni...a moja je stvar sto cu i da li cu davati svom poslodavcu da uplacuje doprinose za mene...
a sto se tice dijaspore i oni sto uplacuju,to nije nista ILEGALNO,ljudi tako rade da bi skupili godine radnog staza,zbog penzije,i kada se vrate da imaju od cega da zive ili eventualno da uvezu godine rada npr. u Italiji sa BiH,jer na danasnjem vremenu i zbog mjesec dana ljudi ne mogu da dobiju penziju...ti si ocigledno pogresno informisana...i to uopste nema veze sa zaposlenjem,jer se tada ne vodis da radis,vec samo uplacujes penziono i to je tako i navedeno...
a sto se tice dijaspore i oni sto uplacuju,to nije nista ILEGALNO,ljudi tako rade da bi skupili godine radnog staza,zbog penzije,i kada se vrate da imaju od cega da zive ili eventualno da uvezu godine rada npr. u Italiji sa BiH,jer na danasnjem vremenu i zbog mjesec dana ljudi ne mogu da dobiju penziju...ti si ocigledno pogresno informisana...i to uopste nema veze sa zaposlenjem,jer se tada ne vodis da radis,vec samo uplacujes penziono i to je tako i navedeno...
- amrica
#20 Re: molim za pomoc...
solvente wrote:ja ne planiram nikoga da prevarim,niti da se lazno predstavim...imat cu sve papire koji su legalni...a moja je stvar sto cu i da li cu davati svom poslodavcu da uplacuje doprinose za mene...
Fakat ne znam gdje ti zivis? Milsim, znam da zivis u zemlji u kojoj svako ziv pokusava nesto uloviti u rupama od zakona, ali po zakonu, nidje veze.
Kako mislis da ces ti odredjivati svom poslodavcu da li ce ti on uplacivati doprinose?
A naravno da je ilegalno sta dijaspora radi, ne zive ovdje, ne rade ovdje, samo su fiktivno prijavljeni ovdje, negdje drugo rade ili primaju socijalu, i od tih para sebi kupuju besplatno zdravstveno.
Dosta sam radila sa PIO/MIO zavodom, NE MOZES SAM SEBI UPLACIVATI doprinose, moras biti zaposlen i da ti polsodavac to uplacuje. Osim kategorija koje sam navela. Jedino ako su mene lagali u PIO/MIO, onda i ja lazem.
A onda bi svaki diler droge i lopov sam sebi uplacivao penzijicu....
- Kraljica_Suza
#21 Re: molim za pomoc...
@solvente, koji tip vize ces da trazis? turisticku ili...?
Provjeravaju sve i mogu doci do bilo kojih podataka ako zele. Kako neko to vec slikovito izrazi, mogu ti prebrojati krvna zrnca
Ne bih da budem negativna, ali mislim da su ti sanse male da prodjes. Nadam se da grijesim i da ce tog dana konzul biti doooobro raspolozen
Good luck!
Provjeravaju sve i mogu doci do bilo kojih podataka ako zele. Kako neko to vec slikovito izrazi, mogu ti prebrojati krvna zrnca
Ne bih da budem negativna, ali mislim da su ti sanse male da prodjes. Nadam se da grijesim i da ce tog dana konzul biti doooobro raspolozen
Good luck!
- ružmarin-a
#22 Re: molim za pomoc...
@amrice, je li to neka filozofija popuniti virman i uplatiti?
komotno može uz dogovor da se prijavi u firmi i daje poslodavcu novac na ime plaćanja troškova za sebe, ako on nije dovoljno solventan da snosi iste...
zašto ismjevanje?
ti nisi shvatila uopće šta smomi dosada pisale, očito
na bruto plaću se isplate svi porezi a osnovicu ne mora da joj daje, ona može biti prisutna u firmi ili ne...
pa naravno da ne možeš da se pojaviš i sebi plaćaš PIO i MIO tek onako, firma je već uz pretpostavku da radi prijavljena u PIO/MIO i ti si njihov zaposlenik i dodaju te, sve po zakonu,nikakva prevara
komotno može uz dogovor da se prijavi u firmi i daje poslodavcu novac na ime plaćanja troškova za sebe, ako on nije dovoljno solventan da snosi iste...
zašto ismjevanje?
ti nisi shvatila uopće šta smomi dosada pisale, očito
na bruto plaću se isplate svi porezi a osnovicu ne mora da joj daje, ona može biti prisutna u firmi ili ne...
pa naravno da ne možeš da se pojaviš i sebi plaćaš PIO i MIO tek onako, firma je već uz pretpostavku da radi prijavljena u PIO/MIO i ti si njihov zaposlenik i dodaju te, sve po zakonu,nikakva prevara
- ružmarin-a
#23 Re: molim za pomoc...
@solvente: upiši onda pravo,ali kao redovna, i moći ćeš putovati 
- Kraljica_Suza
#24 Re: molim za pomoc...
A ima i onih sto ''srede'' sve papire za lovu pa ces moci putovati 
- studeni76