Molim vas procitajte

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
baambaam

#1 Molim vas procitajte

Post by baambaam »

Hitno mi je potreban neko ko zna nesto o ovome,
Ovako Zena I muz ako su u braku,I majka hoce da ide u "inostranstvo"da li moze da prevede dijete preko granice bez dopustenja oca I bez pasosa?
I da li jedan roditelj moze da izvadi za maloljetno dijete pasos bez drugog roditelja?

Treba mi neko ko se razumije dosta oko ovoga?
spreca

#2 Re: Molim vas procitajte

Post by spreca »

nebi trebalo da moze...pasos tocno nemoze bez saglasnosti drugog roditelja
dostavljac

#3 Re: Molim vas procitajte

Post by dostavljac »

Znam samo za pasos. npr. Mama preda zahtjev uslika se dijete mama se potpise, a tata mora preuzeti kada bude gotov pasos naravno ide njegov potpis i licna u uvid tako je.barem u Sarajevu... uglavnom jedno bez drugog ne ide
.. jedino u slucaju razvoda ili smrti onda idu drugaciji papiri to ne bih znao..
kakavdanakneiskustvu

#4 Re: Molim vas procitajte

Post by kakavdanakneiskustvu »

baambaam wrote:Hitno mi je potreban neko ko zna nesto o ovome,
Ovako Zena I muz ako su u braku,I majka hoce da ide u "inostranstvo"da li moze da prevede dijete preko granice bez dopustenja oca I bez pasosa?
I da li jedan roditelj moze da izvadi za maloljetno dijete pasos bez drugog roditelja?

Treba mi neko ko se razumije dosta oko ovoga?

oba roditelja se moraju potpisati prilikom predaje zahtjeva za izdavanje pasosa,kad se dijete slika,jedan roditelj može podići pasos,ne moraju oba doci,i to je sve,sa pasosem može gdje hoće
starii

#5 Re: Molim vas procitajte

Post by starii »

ne mozes izvesti maloljetno dijete sa jednim roditeljom preko granice bez saglasnosti drugog roditelja, koliko znam u opstini se to napise ili potpise...
insomnia78

#6 Re: Molim vas procitajte

Post by insomnia78 »

Teoretski ne moze. U praksi itekako
splinter

#7 Re: Molim vas procitajte

Post by splinter »

Ako su u braku mora biti saglasnost roditelja. Ako su razvedeni, roditelj kome je dijete u Presudi dodijeljeno može raditi s djetetom šta hoće.
vjesticanametli

#8 Re: Molim vas procitajte

Post by vjesticanametli »

Za odlazak iz bih itekako moze bez saglasnosti....ja sam nekoliko x isla sa sinom i nisam imala nikad saglasnost od muza.....za pasos su ti rekli....jedan rod preda s djetetom drugi podize ....ako ima pasos uglavnom moze otici .....mene nije niko nista pitao....cak ni na aerodromima njem. Turska francuska hrvatska itd....
pinkman

#9 Re: Molim vas procitajte

Post by pinkman »

Oba roditelja trebaju biti prisutna, ovo sto neko govori da jedan predaje a drugi podize nije tacno. Dakle, oba roditelja trebaju dati potpis, a prilikom preuzimanja nije bitno jer su roditelji dali saglasnost.

Postoji varijanta da nadlezni Centar za socijalni rad izda preporuku MUP-u za izdavanje pasosa. Druga mogucnost jeste razvod, pa postupanje u skladu sa presudom suda. I tu se moze desiti da u presudi stoji da je neophodna saglasnost drugog roditelja prilikom odlaska u inostranstvo.

Procitati sljedeci dokument:
http://www.ombudsmen.gov.ba/documents/o ... 951cro.pdf
baambaam

#10 Re: Molim vas procitajte

Post by baambaam »

hvala
kakavdanakneiskustvu

#11 Re: Molim vas procitajte

starii wrote:ne mozes izvesti maloljetno dijete sa jednim roditeljom preko granice bez saglasnosti drugog roditelja, koliko znam u opstini se to napise ili potpise...
što kaže @insomnia,teoretski i po nekim propisima,zakonima možda se to i ne može ali u praksi je to mrtvo slovo na papiru,moje dijete i izašlo i ušlo u državu bez moje saglasnosti,punomoći,ima pasoš,sa mamom je bio
kakavdanakneiskustvu

#12 Re: Molim vas procitajte

vjesticanametli wrote:Za odlazak iz bih itekako moze bez saglasnosti....ja sam nekoliko x isla sa sinom i nisam imala nikad saglasnost od muza.....za pasos su ti rekli....jedan rod preda s djetetom drugi podize ....ako ima pasos uglavnom moze otici .....mene nije niko nista pitao....cak ni na aerodromima njem. Turska francuska hrvatska itd....
oba roditelja moraju biti prisutna prilikom slikanja djeteta za pasoš i podnošenja zahtjeva,potpisuju se tad
vjesticanametli

#13 Re: Molim vas procitajte

Ja kazem kako je kod mene bilo i to skoro a postavljac teme najbilje nek nazove mup.....uglavnom nasi zakoni i provodenje u praxi hmmmm
Moje djete svijet obislo bez saglasnosti hahahhah vodao ga i muz i ja
kakavdanakneiskustvu

#14 Re: Molim vas procitajte

vjesticanametli wrote:Ja kazem kako je kod mene bilo i to skoro a postavljac teme najbilje nek nazove mup.....uglavnom nasi zakoni i provodenje u praxi hmmmm
ma da,ja sam samoi replicirao na to da jedan roditelj može predati zahtjev za pasos a drugi podici paoso,sto bas i nije tacno,jer oba roditelja se moraju potpisati prilikom predaje zahtjeva za pasos,i slikanja djeteta za pasos,bar je kod mog djeteta tako bilo
vjesticanametli

#15 Re: Molim vas procitajte

Da ja sam ppotpisala na predaji a muz na podizanju... elem nek nazove najbolje...salteruse vazda imaju nesto novo da nas iznenade
kakavdanakneiskustvu

#16 Re: Molim vas procitajte

a ja i zena oboje oba puta potpisivali se prilikom predaje zahtjeva za pasos
moonca

#17 Re: Molim vas procitajte

Post by moonca »

vjesticanametli wrote:Ja kazem kako je kod mene bilo i to skoro a postavljac teme najbilje nek nazove mup.....uglavnom nasi zakoni i provodenje u praxi hmmmm
Nema problema,sve dok je drugo roditelj ok sa tim, no ako ides bez pristanka, na duzi period ili 'zauvijek' njemu dajes sansu da se zali nadleznim i mogucom tuzbom .
al_akhisari

#18 Re: Molim vas procitajte

Post by al_akhisari »

vjesticanametli wrote:Za odlazak iz bih itekako moze bez saglasnosti....ja sam nekoliko x isla sa sinom i nisam imala nikad saglasnost od muza.....za pasos su ti rekli....jedan rod preda s djetetom drugi podize ....ako ima pasos uglavnom moze otici .....mene nije niko nista pitao....cak ni na aerodromima njem. Turska francuska hrvatska itd....
...da, baš tako; supruga je u prethodnih nekoliko godina, bez ikakvih problema i provjera prelazila granice sa kćerkom; svaki put smo pravili izjavu/ saglasnost, ali je nikada niko nije tražio
al_akhisari

#19 Re: Molim vas procitajte

Post by al_akhisari »

...da, baš tako; supruga je u prethodnih nekoliko godina, bez ikakvih problema i provjera prelazila granice sa kćerkom; svaki put smo pravili izjavu/ saglasnost, ali je nikada niko nije tražio
Post Reply