molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

ljubav_aha

#51 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:
zvrk wrote:postujuci izneseno, ja i dalje mislim da je ono podbadanje u testise i ine zajebancije, a i sam nacin treniranja - itekako zlostavljanje zivotinja
i ja mislim da je drzanej kerova, ptica i ribica u stanovima zlostavljanje zivotinja
za ribice ne znam,ali za psa i ptice kuca nije :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#52 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:
Toto wrote:
zvrk wrote:postujuci izneseno, ja i dalje mislim da je ono podbadanje u testise i ine zajebancije, a i sam nacin treniranja - itekako zlostavljanje zivotinja
i ja mislim da je drzanej kerova, ptica i ribica u stanovima zlostavljanje zivotinja
kako znas ??
ljubav_aha

#53 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:
ljubav_aha wrote:
Toto wrote:
kako znas ??
sto kako znam :?:
Toto

#54 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:
kazes da za ribice ne znas, sto znaci da za ostale znas
ljubav_aha

#55 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:
ljubav_aha wrote:
kazes da za ribice ne znas, sto znaci da za ostale znas
za psa i ptice :) narocito jedna ptica u kavezu,znaci bez drustva jako brzo umru ,nisu bez razloga postavljali ogledalo u kavez :|
kukuruz_kokicar

#56 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by kukuruz_kokicar »

Pitanje za ljubitelje koride:
Da li ambijent sa škripavim ringišpilom, kreštanjem sisatih guzica i 10000 polupijanih debila koji su okružili dva bika i iskeženih gubica urliču na bikove i istovremeno jedu komade friško zaklane i raskomadane i isitnjene krave - prirodno okruženje za bikove i ljude? Ako jeste, daj da djecu odgajamo na koridi umjesto u školi, prirodi i porodici.
U ovakvim događajima nema ništa lijepo i za svaku su osudu, a spontane borbe bikova, kao i ježeva, sova jal' medvjeda se mogu vidjeti i na nekom proplanku - u tišini gledajući ih kroz dvogled.
Razlika je drastiĆna.
ljubav_aha

#57 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by ljubav_aha »

kukuruz_kokicar wrote:Pitanje za ljubitelje koride:
Da li ambijent sa škripavim ringišpilom, kreštanjem sisatih guzica i 10000 polupijanih debila koji su okružili dva bika i iskeženih gubica urliču na bikove i istovremeno jedu komade friško zaklane i raskomadane i isitnjene krave - prirodno okruženje za bikove i ljude? Ako jeste, daj da djecu odgajamo na koridi umjesto u školi, prirodi i porodici.
U ovakvim događajima nema ništa lijepo i za svaku su osudu, a spontane borbe bikova, kao i ježeva, sova jal' medvjeda se mogu vidjeti i na nekom proplanku - u tišini gledajući ih kroz dvogled.
Razlika je drastiĆna.
:lol: :thumbup: :-D
Toto

#58 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by Toto »

Razlika je drastiĆna.

Odvedi djecu na Hajneken film festival i kupi im karte nek gledaju ova dva bika ...
Image
ljubav_aha

#59 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:
Odvedi djecu na Hajneken film festival i kupi im karte nek gledaju ova dva bika ...
Image
ovi ludjaci rade dobrovoljno ,bikove niko ne pita

meni su svi takvi agresivni sportovi uzasni
kukuruz_kokicar

#60 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Toto wrote:
Razlika je drastiĆna.

Image
1. Neću, premladi su da bi shvatili poentu ovog filma. Vjerovatno je ni ti nisi shvatio dok si stavio ovu sliku kao argument kojim hoćeš dokazati dvostruke aršine kritičara koride.
2. Ova dva bika su ljudi i ne bore se zaoprave. Sve i da su pravi hrvači, a ne glumci, oni za razliku od bikova sa koride imaju mogućnost izbora svog posla.
3. Sve da si u pravu i da Wrestler afirmiše okrutne 'sportove' te da su ovi ljudi primorani da za tvoj ćeif proljevaju krv - onda bi bilo konzistentno od tebe da si protiv ovakvog filma, jednako kao i protiv korida.
Toto

#61 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by Toto »

''Službeni glasnik BiH'', broj: 44/10
1 od 2
URED ZA VETERINARSTVO BOSNE I HERCEGOVINE
Na osnovu člana 16. Zakona o upravi ("Službeni glasnik BiH", br. 32/02 i 102/09) i Zaključka Doma naroda
Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine broj 02-50-1-16-25/09 od 05.02.2009. godine a vezano za čl.
4. i 5. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja ("Službeni glasnik BiH", broj 25/09), direktor Ureda za
veterinarstvo Bosne i Hercegovine donosi
PRAVILNIK
O TRADICIONALNOM SPORTSKOM NADMETANJU BIKOVA
Član 1.
(Predmet)
Ovim Pravilnikom, u cilju zaštite i dobrobiti životinja, propisuju se uslovi pod kojima se mogu organizirati i
održavati tradicionalna sportska nadmetanja bikova u pogledu načina organiziranja, zdravstvenog stanja,
dobi i kondicije bikova, veterinarsko-zdravstvenog reda kod nadmetanja bikova, zaštite ljudi prilikom
nadmetanja bikova i zaštite dobrobiti bikova.
Član 2.
(Definicije)
U ovom Pravilniku pojedini pojmovi imaju slijedeće značenje:
a) tradicionalno sportsko nadmetanje bikova (u daljnjem tekstu: nadmetanje) je nadmetanje bikova pri
kojem dolazi do kontakta između bikova s ciljem odmjeravanja njihove kondicione spremnosti;
b) organizator nadmetanja (u daljnjem tekstu: organizator) je pravno ili fizičko lice koje je odgovorno za
organizaciju nadmetanja bikova u smislu osiguravanja svih potrebnih preduslova za održavanje nadmetanja;
c) nadmetalište (objekt ili teren) je ograđeni prostor na kojem se vrši nadmetanje između najviše dva bika
istovremeno;
d) organi reda su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i Republike
Srpske;
e) redari su lica koja angažira organizator u svrhu zaštite posjetitelja;
f) veterinarski inspektor je zaposleni Uprave za inspekcijske poslove Federacije Bosne i Hercegovine,
Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske i Inspektorata Brčko Distrikta Bosne i
Hercegovine;
g) svjedodžba o zdravstvenom stanju životinja je javna isprava koja sadrži podatke o vlasniku životinje,
identitetu životinje (obaveznoj oznaci), porijeklu i zdravstvenom stanju i garantira da su životinje na koje se
odnosi obuhvaćene provedbom naređenih mjera propisanih na osnovu člana 10. tačke 7. Zakona o
veterinarstvu u Bosni i Hercegovini. ("Službeni glasnik BiH", broj 34/02);
h) starosna dob bikova je najmanja starosna dob od kada bikovi mogu učestvovati u nadmetanju;
i) kondicija je trenutno psiho-fizičko stanje pripremljenih grla za nadmetanje.
Član 3.
(Veterinarsko-zdravstveni red)
U smislu ovog Pravilnika, pod pojmom veterinarsko-zdravstveni red podrazumijeva se osiguranje prostora
određenog za nadmetanje bikova od nenadziranog ulaska i izlaska ljudi i životinja, te osiguranje optimalnih
uslova za zaštitu dobrobiti bikova.
Član 4.
(Obaveze organizatora prije nadmetanja)
(1) Organizator je dužan prije nadmetanja osigurati veterinarsko-zdravstvenu saglasnost/dozvolu za
održavanje nadmetanja, te osigurati veterinarsko-zdravstvenu kontrolu i nadzor veterinarske inspekcije
tokom nadmetanja u skladu s pozitivnim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini.
(2) Organizator je dužan osigurati zaštitu posjetitelja i u tu svrhu osigurati redarsku službu.
Član 5.
(Dokumenti o identifikaciji)
''Službeni glasnik BiH'', broj: 44/10
2 od 2
Svaka životinja koja učestvuje u nadmetanju mora biti obilježena u skladu s propisima o obilježavanju
životinja u Bosni i Hercegovini i posjedovati propisanu veterinarsku dokumentaciju.
Član 6.
(Starosna dob)
U nadmetanju nemogu učestvovati bikovi čija je starosna dob manja od tri godine.
Član 7.
(Veličina prostora za nadmetanje)
Prostor u kome se bikovi nadmeću mora biti najmanje površine 1 200 m², ograđen ogradom visine najmanje
1,60 m.
Član 8.
(Smještaj životinja prije nadmetanja)
(1) Organizator je dužan osigurati natkriveni prostor za smještaj bikova prije nadmetanja u svrhu zaštite
bikova od vremenskih uslova.
(2) Bikovi trebaju biti smješteni u dovoljno prostrane boksove, odijeljeni jedan od drugog čvrstim
pregradama i vezani.
(3) Za vrijeme boravka u boksovima bikovima mora biti osigurano napajanje.
(4) Prostor za smještaj treba biti udaljen od nadmetališta 50 m, smješten tako da bikovi ne vide prostor
nadmetališta i osiguran ograđeni koridor kojim će se bikovi provoditi do nadmetališta.
Član 9.
(Kategorije bikova za nadmetanje)
(1) U svrhu osiguranja dobrobiti organizator je dužan organizirati nadmetanje prema slijedećim
kategorijama:
a) laka kategorija od 550 kg do 650 kg;
b) srednja kategorija od 650 kg do 800 kg;
c) teška kategorija od 800 kg - naviše.
(2) Strogo je zabranjeno nadmetanje bikova između različitih kategorija.
Član 10.
(Osiguranje dobrobiti životinja)
Organizator nadmetanja dužan je osigurati zaštitu dobrobiti bikova u smislu da se nadmetanje odigrava bez:
a) prisiljavanja životinja na neprirodno ponašanje;
b) oštrenja rogova životinji (najmanja debljina roga 10 mm);
c) kalemljenja rogova;
d) huškanja na borbu;
e) primjene mjera na životinji koje uzrokuju znatne bolove, patnje ili ozljede;
f) davanja životinjama sredstva za doping.
Član 11.
(Stupanje na snagu)
Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenom glasniku BiH".
Broj 04-5-02-2-863-1/10
10. maja 2010. godine
Sarajevo
Direktor
Doc. dr. Drago N. Nedić, s. r.
zengi

#62 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

Post by zengi »

Razlika je drastiĆna.
Nije, al' posto vidim da si ti naj pametniji na svijetu, siguran sam da ces nam ti reci koji je to u stvari prirodni ambijent za bikove i ljude.
Sto se tice djece, a uzimajucu u obzir oca, siguran sam da tvoja djeca vec citaju Platona, Sekspira itd. slikaju ko Leonardo a vec su masala, poceli da komponuju i po koju simfoniju.
Joj jest mi dosta vas sto se dicite tom nekakvom kulturom!!!!
Pa gdje su onda krkani u ovoj zemlji???? Kako to da su pozorista i koncertne dvorane prazne al' kad dodje Lepa Brena onda stotine hiljada nahrli. Ko kupuje ovu papansku muziku i zasto ja ama bas nikad ne cujem niti jednu iole civilizovanu muziku iz auta na semaforu?
Znas li ti da je i Gertruda Munetic (to ti je jedna operska pjevacica) pod stare dane napustila ovu zemlju jer nemoze da zivi od papanluka koji vlada po filharmonijama, pozoristima, itd. To je bila zadnja gospodja koju je ova zemlja imala. Otisao nam Ivan Kalcina, otisli su svi jer smo mi jedna stoka nevaspitana a ne zbog koride.
Neki dan sam bas razgovarao sa jednom iz te filharmonije i mogu ti reci da je (osim sto joj je ozbiljna muzika dosadna i teska) za nju korida dogadjaj na kojem bi ona imala puno toga da nauci iz kulture.

Reci mi jarane, šta mi to drugo imamo?????
I PO STOTI PUTTTTTT!!!!!!
Niko ne govori o sisatim pjevaljkama i skripavom ringispilu!!!!!
UTUVITE TO VEC JEDNOM U SVOJE PREMUDRE GLAVUSE!!!! Kako mozete pricati i o cemu a da nemozete skontati sta je tema neke konverzacije?
Kad smo vec kod toga pametnjakovicu moj.
Ja se gnušam i Hendl-a (to ti je jedan njemacki kompozitor) jer mi je malo papak a kamoli Dine Merlina, a sad da ti ne govorim o sisatim pjevaljkama sto kreste. Prvi put sam cuo za Tošeta kad je poginuo i kad me jedna poslovna prijateljica pitala jesam li cuo za Toseta da je poginu, ja sam mislio da je to neki naš saradnik. :-) :-)
Kad nisam na koridi, ja onda slusam ovakvu muziku.

http://youtu.be/OIiU2-JyqsE

http://youtu.be/_wdF4wyIyeU

http://youtu.be/oUVRvuvYGaY

Ovo je bilo za tvoju muzicku i generalnu edukaciju a ovo sad je jedna korida gdje vlasnici urlaju i jedu govedinu.

http://youtu.be/Lmc7saBLrP8 Korida

I niko od vas kulturnih i pametnih (tzv. fine gradske raje :lol: :lol: BUUUUUHHHAAAAHHHAAAHHHAAA) nece da nam kaze sta to vi pametno radite, sta slusate, koja je prirodna atmosfera za bika i sta vi to preporucujete.
Samo s...te ko foke i laprdate bez-veze!
A sto je najgore i tipicno za ljude koji pojma nemaju ni o cemu i koji nemogu ni sanjati koliko se toga u stvari moze nauciti, uopste ne citate tudje postove nego sigurni u svoju superiornu inteligenciju odmah uskocite u sred konverzacije ubjedjeni da niko osim vas nije mogao smisliti nesto tako pametno.
I daj molim vas prestanite vec jednom djecu uplitati u ama bas svaku konverzaciju, majka mu stara!!!!
kukuruz_kokicar

#63 Re: molim Vas da sprijecimo borbe zivotinja

@zengi ... ko diro?
Ja sam u prethodnom postu prilično sažeto i slikovito napisao ono što sam htio reći o ovoj temi. Prepričavanje i dodatno pojašnjavanje tog sadržaja bi bila uvreda za prosječno inteligentnog čovjeka, pa to neću učiniti kako to ne bih fasovao ban, a istovremeno vjerujem da tebi bilo kakva pojašnjenja ne bi nimalo pomogla. Možda bih takvim činom kod tebe izazvao novi izliv nekontrolisanog bijesa. Imaš ti već dovoljno svojih problema...
Locked