Molim sve muslimane da odgovore na sljedeca pitanja.....
Moderator: Bloo
#1 Molim sve muslimane da odgovore na sljedeca pitanja.....
1. Smatrate li da svima pripadaju jednaka prava bez obzira na rasu, boju koze, pola, jezika, vjeroispovjesti, politickog ili drugog misljenja, nacionalnog ili drustvenog porijekla, imovine, rodjenja ili drugih okolnosti?
2. Kako bi se osjecali da zivite u zemlji gdje postoji zakon koji omalovazava vasu vjeru i ne da vam da je praktikujete?
2. Kako bi se osjecali da zivite u zemlji gdje postoji zakon koji omalovazava vasu vjeru i ne da vam da je praktikujete?
danas wrote:ja se ne slazem sa tackom broj 1; naime misljenja sam da horoskopskim djevicama, lavovima, i skorpijama treba dati veca prava nego recimo ovnovima ili vodolijama. ribe ne treba da imaju nikakvo pravo glasa.

sto da nesanjica wrote:Duhoviti odgovori...
Da li mislite da svako ima pravo da na ravnopravnoj osnovi stupa u javnu sluzbu u svojoj zemlji bez obzira na nacionalnost i da li bi kad bi bili u mogucnosti da zaposlite nekoga nemuslimanske vjere to i uradili?
-
#8 Re: Molim sve muslimane da odgovore na sljedeca pitanja.....
sanjica wrote:1. Smatrate li da svima pripadaju jednaka prava bez obzira na rasu, boju koze, pola, jezika, vjeroispovjesti, politickog ili drugog misljenja, nacionalnog ili drustvenog porijekla, imovine, rodjenja ili drugih okolnosti?
1. U islamu nema nikakve razlike medju ljudima osim po takvaluku. Ima jedan hadis koji kaze da Arap nema prednost nad nearapom niti nearap ima prednost nad Arapom. Bijelac nema prednost nad crncem niti crnac ima prednost nad bijelcem osim po bogobojaznosti ( kod prednosti se misli prednost kod Allaha svt. i to je jedina prednost covjeka u odnosu na drugog covjeka) Ljudi su stvoreni razliciti da bi se medjusobno upoznavali.
2. Ne bih zivjela u zemlji u kojoj zakoni omalovazavaju moju vjeru i ne dozvoljavaju mi da je praktikujem.
Ja sam odgovorila, a sada pitam tebe: zasto ova pitanja postavljas iskljucivo muslimanima?
#9 Re: Molim sve muslimane da odgovore na sljedeca pitanja.....
Hvala lijepo na odgovoru golubice..
Sta je recimo sa polom, ili politickim opredjeljenjem?
Sta je sa nevjernicima u muslimanskoj drzavi?
I posebno da pitam...! Sta je sa pravima o slobodnom izboru i promjeni vjere?
Hadis kojega ti citiras govori samo protiv nacionalizma (hadis je ok, ali, kakve on veze ima sa pravima politickih neistomisljenika, nemuslimana, zena, i sl.).golubica_bih wrote:
1. U islamu nema nikakve razlike medju ljudima osim po takvaluku. Ima jedan hadis koji kaze da Arap nema prednost nad nearapom niti nearap ima prednost nad Arapom. Bijelac nema prednost nad crncem niti crnac ima prednost nad bijelcem osim po bogobojaznosti ( kod prednosti se misli prednost kod Allaha svt. i to je jedina prednost covjeka u odnosu na drugog covjeka) Ljudi su stvoreni razliciti da bi se medjusobno upoznavali.
Sta je recimo sa polom, ili politickim opredjeljenjem?
Sta je sa nevjernicima u muslimanskoj drzavi?
I posebno da pitam...! Sta je sa pravima o slobodnom izboru i promjeni vjere?
Slazem se. Kad bih zivjela u zemlji sa takvim zakonima pojela bih se ziva. A da li ti je zao i sto se to desava u muslimanskim zemljama?golubica_bih wrote:2. Ne bih zivjela u zemlji u kojoj zakoni omalovazavaju moju vjeru i ne dozvoljavaju mi da je praktikujem.
.
Iz prostog razloga sto me zanimaju neke stvari a vecina izbjegava odgovor na konkretna pitanja ili raspravu.golubica_bih wrote:Ja sam odgovorila, a sada pitam tebe: zasto ova pitanja postavljas iskljucivo muslimanima?
#10 Re: Molim sve muslimane da odgovore na sljedeca pitanja.....
sanjica wrote:1. Smatrate li da svima pripadaju jednaka prava bez obzira na rasu, boju koze, pola, jezika, vjeroispovjesti, politickog ili drugog misljenja, nacionalnog ili drustvenog porijekla, imovine, rodjenja ili drugih okolnosti?
1. smatras li da svi ljudi bez obzira pol rasu i mjesto gdje su rodjeni trebaju ucestvovati u vlasti u mjestu gdje trenutno zive, jer je i to jedno od prava

2. ne znam, ali vjerujem da se to moze upitati neke djevojke/zene u francuskoj, turskoj... mozda hrvatskoj.

ali.... uvijek dobijemo odgovor... kome se ne svidja ovdje, neka ide negdje drugo...

-
koliko su ti muslimani spremni da se prilagode zivotu zemlje koju su svjesno odabrali kao drugu domovinu? I nemoj mi tog bulshita ziv bio, bilo ko diskriminiran u EU...U Danskojfoton wrote:
Naravno da svi ljudi zasluzuju osnovna ljudska prava. Ali recimo ja zivim u jednoj sjevernoevropskoj drzavi gdje se konkretno muslimani demonizuju, tesko dolaze do posla zbog svoje vjere, okarakterisani su (bez pardona) od ljudi iz vodecih politickih partija kao "niza civilizacija", brani im se (zakonom) da zive u skladu sa svojim religioznim pravilima (recimo nosenje marame na radnom mjestu).

Muslimani (a i njih ima raznih) iz Turske, Maroka, Tunisa, Alzira nisu uopste voljni za bilo kakav kontakt sa lokalnim stanovnistvom, stvaraju paralelna drustva bez zelje za integracijom, ucenjem jezika zemlje u koju su dosli...nego je to po onoj: gdje je srpska stopa krocila to je srpska zemlja

i ponasaju se kao da su bogom dani i kao da je samo po sebi razumljivo da se mogu naseljavati gdje god dodju i postavljati svoja pravila ponasanja, drustvene norme etc.
Ovdje se radi o ljudskim pravima, a ne koliko se neko asimilirao ili je voljan da ucini isto...St.Germain wrote: koliko su ti muslimani spremni da se prilagode zivotu zemlje koju su svjesno odabrali kao drugu domovinu? I nemoj mi tog bulshita ziv bio, bilo ko diskriminiran u EU...U Danskoj![]()
U clanku koji je nazalost na danskom
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2005/12/16/214520.htm
se moze vidjeti kako danski politicari nonsalantno islam nazivaju, izmedju ostalog, "kugom Evrope".
Dalje... Danas je moguce starijim ljudima kojim je potrebna medicinska njega da naruce "bijelu pomoc" tj. da osoblje bude iskljucivo "bijelo". (Stariji ljudi ovdje predju ulicu da se ne bi mimoisli sa "mrkim" - ok, to je samo rasizam, nije bazirano na religiji.)
Imam milion primjera, dovoljno mi je samo procitati zakone donesene ove sedmice...
Danci cak imaju i izreku da se "svako igra sa svojima".
Jesu neki stranci odvratni i primitivni, ali i oni su ljudi koji imaju svoja prava (o tome se radi) i kojima definitivno ne pomaze spomenuta "debata".
I ona ti paralela ne stoji... Ni sekunde...
Foton sto se tvoje primjedbe da se u Danskoj krse ljudska prava... Ti se mozes zaliti i podici optuzbu u Medjunarodnom sudu za ljudska prava, mozes povuci sve instance koje su ti dostupne da se ljudska prava ustanove. No tako nesto ne mozes uciniti u muslimanskoj zemlji...
Sto to ne mozes uciti u muslimanskoj zemlji?sanjica wrote:Foton sto se tvoje primjedbe da se u Danskoj krse ljudska prava... Ti se mozes zaliti i podici optuzbu u Medjunarodnom sudu za ljudska prava, mozes povuci sve instance koje su ti dostupne da se ljudska prava ustanove. No tako nesto ne mozes uciniti u muslimanskoj zemlji...
Na koju tacno muslimansku zemlju mislis?
Sunce čikino--navedi primjer i ja ti objasnim ako znam----bio je ovaj čikica par puta u islamskoj đamahiriji Libiji a sad tamo na mom mjestu rade moji drugovi koji su me s brda gađali i u našoj fabrici i logor oformili ---šta misliš jesu i muslimani?sanjica wrote:Annela...Ljudska prava se upravo NAJVISE KRSE u zemljama koje imaju islamski predzank
muha_sa....ajde zanemari te ribe, ovnove itd. pa mi objasni sta valja..
ipak je mnogo interesantnije o horoskopskim znacima----pristajem biti bubamara jer se ribe ne bendaju.
to je samo u drzavama gdje djevice vladajumuha_sa wrote: ipak je mnogo interesantnije o horoskopskim znacima----pristajem biti bubamara jer se ribe ne bendaju.

Annela....svoje zakljucke temeljim na sljedecem:
Islamska drzava u javnosti ne priznaje nijednu drugu vjeru/koncept niti ce ucestvovati u podpomaganju, izgradnji i opravci drugih religijskih/stranackih objekata, stampanju knjiga, i svega onoga sto podpomaze u edukativnom i materijalnom oporavku svih drugih grupica i strancica, pa bilo to vjerskog ili nevjerskog kraktera osim onih koji zastupaju ideologiju koja se zove Islam.
Islamska drzava ne zabranjuje nemuslimanima da imaju svoje bogomolje recimo kao sto je to crkva i zvona na crkvama koja ce tiho zvoniti. A upravo ta tiha zovnjava krsi prava tudje vjere.
Ili dodje ateist u sheriatski uredjenu zemlju. Vodstvo zemlje mu kaze da mora platiti dziziju da bi dobio "zastitu". Dakle, nemusliman, zato sto je nevjernik, mora placati dziziju, inace nece biti legalno, pravno zasticen.... Pa mi onda reci da to nije temeljno krsenje ljudskih prava.
Itd...
Sto se tice zemlje..to sam ti vec odgovorila..
muha_sa.....imam ja konkretnih pitanja za tebe...sto se tice dzizija koliko drzavi placa musliman a koliko nemusliman. I sta se desava sa covjekom koji odbija da plati istu jer se osjeca ravnopravnim i jednakim u temeljnim ljudskim pravima i ne zeli nikakvu zastitu?
Islamska drzava u javnosti ne priznaje nijednu drugu vjeru/koncept niti ce ucestvovati u podpomaganju, izgradnji i opravci drugih religijskih/stranackih objekata, stampanju knjiga, i svega onoga sto podpomaze u edukativnom i materijalnom oporavku svih drugih grupica i strancica, pa bilo to vjerskog ili nevjerskog kraktera osim onih koji zastupaju ideologiju koja se zove Islam.
Islamska drzava ne zabranjuje nemuslimanima da imaju svoje bogomolje recimo kao sto je to crkva i zvona na crkvama koja ce tiho zvoniti. A upravo ta tiha zovnjava krsi prava tudje vjere.
Ili dodje ateist u sheriatski uredjenu zemlju. Vodstvo zemlje mu kaze da mora platiti dziziju da bi dobio "zastitu". Dakle, nemusliman, zato sto je nevjernik, mora placati dziziju, inace nece biti legalno, pravno zasticen.... Pa mi onda reci da to nije temeljno krsenje ljudskih prava.
Itd...
Sto se tice zemlje..to sam ti vec odgovorila..
muha_sa.....imam ja konkretnih pitanja za tebe...sto se tice dzizija koliko drzavi placa musliman a koliko nemusliman. I sta se desava sa covjekom koji odbija da plati istu jer se osjeca ravnopravnim i jednakim u temeljnim ljudskim pravima i ne zeli nikakvu zastitu?