Molim pomoc... windows Xp

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
bordo_boy

#1 Molim pomoc... windows Xp

Post by bordo_boy »

Pozdrav...

Imam jedan problem, rekao bih, dugo, i ne znam kako da ga rijesim, naime, Windows Xp mi je nestabilan pravo. Svako 2-3 dana moram reinstalirati windows, ponekad i formatirati kompletan disk.

Imam procesor Intel Pentium 4 2.8 Ghz, maticna ploca je Intel 865 chipset, Hard disk Seagate 80 Gb, 512 Mb Rama... Dvd, Cd-rw.. bla bla.. ostalo nije toliko vazno..

Nikako ne mogu da rijesim ovaj problem... pokusavao sam razne antiviruse, misleci da je problem u virusima... ali, uopste vise ne instaliram ni igre, niti surfam puno netom.. samo Messenger.. i mozda neki site.. stvarno pazim sto se toga tice... al dzaba...

Pokusao sam Windows XP SP 1, pa Windows XP SP 2, pa Windows XP Media Center 2005, al dzaba.. manje vise, uvijek padne sistem u roku od 2-3 dana... rekord - oko 10 dana :)

Molio bih vas da mi pomognete nekako,... da kazete u cemu je vjerovatno problem...

Ne znam, mozda je do Hard Diska , moguce da je malo ostecen, posto sam ga nedavno nosio na servis.. i morali su ga " razmagnetisati "...

Sta mi vi savjetujuete?? novi disk ?

I jos jedan problem.. nekad mi se kompjuter samo resetuje.. i onda ne pokrene windows nego stane.. onda ga ne mogu na dugme ugasit, vec iz uticnice.. medutim.. onda ga ne mogu upaliti.. samo se ventilator okrece.. E onda ga ostavim jedno 30 minuta.. upalim.. radi... ????

Jel mozda otisla napojna? Mozda je to rjesenje cjelokupnog problema??

Please help!!!

Sorry na dugom postu, nadam se da ste dosli do kraja :)

... jos samo nesto kompjuter sam kupio u inostranstvu.. znaci da ne bude prijedloga u vezi garancije .. i toga.. :)

Unaprijed PUNO HVALA! :)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

#2 Re: Molim pomoc... windows Xp

Post by ztluhcs »

bordo_boy wrote: Windows Xp mi je nestabilan pravo. Svako 2-3 dana moram reinstalirati windows, ponekad i formatirati kompletan disk.
Mora¹ ili misli¹ da mora¹?
Seagate tools: http://www.seagate.com/support/seatools/B7a.html
bordo_boy wrote: Pokusao sam Windows XP SP 1, pa Windows XP SP 2, pa Windows XP Media Center 2005, al dzaba.. manje vise, uvijek padne sistem u roku od 2-3 dana... rekord - oko 10 dana :)
RAM check (Memtest):
http://www.memtest86.com/
(CD ISO image il neki Linux boot CD)

Manifestacija lo¹eg RAM-a: nema¹ pojma kad se ru¹i, nema¹ ¹ablona ni logike. Pada na bilo èemu. Pusti da se vrti nekoliko sati (sat dva minimum)

CPU check (Prime):
http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=103
Pusti da "Torture Test" radi nekoliko sati (5-6). Ako je pregrijavanje ili lo¹ CPU vrlo brzo æe da zvekne. Po moguænosti pokreni neki monitor software i gledaj temperaturu CPU-a i uporedi sa radnom preporuèenom.

bordo_boy wrote: Ne znam, mozda je do Hard Diska , moguce da je malo ostecen, posto sam ga nedavno nosio na servis.. i morali su ga " razmagnetisati "...
WTF?!?!?! Seagate tools: http://www.seagate.com/support/seatools/B7a.html
bordo_boy wrote: I jos jedan problem.. nekad mi se kompjuter samo resetuje.. i onda ne pokrene windows nego stane.. onda ga ne mogu na dugme ugasit, vec iz uticnice.. medutim.. onda ga ne mogu upaliti.. samo se ventilator okrece.. E onda ga ostavim jedno 30 minuta.. upalim.. radi... ????

Jel mozda otisla napojna? Mozda je to rjesenje cjelokupnog problema??
Pregrijavanje pa se malo hladi? :D Za napojne ima¹ monitor software koji prati vrijednosti napona ali to je last resort. Prvo probaj ovo gore navedeno.

Bez da bilo ko pogaða, lagano probavaj komponentu po komponentu. Uzrok ti niko ne mo¾e napamet reæi.

Pozdrav,
Last edited by ztluhcs on 21/05/2006 20:37, edited 1 time in total.
Dog_Father

Post by Dog_Father »

Ne valja napajanje.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

nevalja ti nista.
Kao da si nam rekao da ti se pokvarilo auto, i pitas koji dio da zamjenis. Sta se tacno dogodi kad crkne windows? Nemoze se upaliti? Dobije BSDO? Zaledi pri startup-u?

ja tipujem na hard drive
irfan2

Post by irfan2 »

ja sam imao problem jednostavno nije htio da boota, kao da nema hd-a, prijavljuje da nije nasao..a kad stavim xp-ov cede da reinstaliram sistem, hd je tu...samo od sebe se popravilo, al koji je djavo bio :? blage neam...

mrzim ove nelogicne besmislene probleme...a imao sam ih dosad masu...
Shoshana

Post by Shoshana »

Vidi BIOS je li ti "up to date". Load default BIOS prije nego sto updejtas BIOS. Ako to ne pomogne, probaj clear CMOS.
Last edited by Shoshana on 21/05/2006 23:20, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

neko iz mase wrote:nevalja ti nista.
Kao da si nam rekao da ti se pokvarilo auto, i pitas koji dio da zamjenis. Sta se tacno dogodi kad crkne windows? Nemoze se upaliti? Dobije BSDO? Zaledi pri startup-u?

ja tipujem na hard drive
I ja tipujem...:D...ako onaj tools ne pomogne 150 markica i novi HDD :D.
bordo_boy

Post by bordo_boy »

nick : ztluhcs HVALA PUNO!

Prvo sam sinoc skinuo ovaj Seagate Tools... ostavio preko noci da mi radi, jutros vidim milion "bad sectors" i onih sranja... i odem na REPAIR ALL.. mislio sam nece moc popraviti, al kaze da je sve uspio zamjeniti i napravit.. hm.. et .. valjda je sad sve okay.. :)

Drugo :

Snimio sam onaj INTEL ACTIVE MONITOR, koji kaze kolika je temperatura kojeg ventilatora i koliki je napon...

Temperatura :

Processor zone : 55 'C

(bio je 68 jutros pa sam otvorio, izvadio procesor, i ocistio.. bilo se nakupilo prasine na one rupice, i bio je skoro zacepljen, to je vjerovatno razlog sto se resetovao - PREGRIJAVANJE)

System zone 1 : 36 'C

System zone 2 : 44 'C

Pitanje : Kolika je kod vas temperatura, jel ovo previse??? il je okay??

Hladnjak je onaj intelov original.. :?

Napon :

+12 V -----> 12,188 V znaci ok...

+ 5 V ------> 5,156 V znaci ok...

+3.3 V -----> 3,283 V.. znaci malo manje nego normalno,.. al valjda je okay.. jer je u "zelenom podrucju"

i tako dalje.. i ovi ostali u u zelenom.. blizu normale..

Eh sad jos jedno pitanje...

Da li je mozda uzrok pada windowsa, osim Diska, mozda i Windows XP, pijaca edition :) ,al ne znam, i kod raje je sve fušeraj.. pa im radi po godinu - dvije bez problema..

I jos.. Testirao sam RAM... sve je okay... tako bar kaze..

NEKO IZ MASE :
nevalja ti nista.
Hm.... upalim... vidim onaj INTEL LOGO.. plavi ekran.. ide dalje.. dode do dijela gdje treba da pocne windows loading.. i pise.. neki file missing.. u Windows/System32 folderu... al uvijek je drugi fajl.. i probao sam milion razlicitih XP verzija, i cdova.. al uvijek tako padne.. zbog neceg...

I jos.. ne pomisljam da snimim igricu, pogotovo neku koja trazi Alcohol za instalaciju... tad padne 10000000000%...

Zadnje pitanje :

Koji Antivirus korisite? i koji Firewall?

Reko moguce da je i virus...

Ja sam probao Norton AV 2005, Kaspersky, Panda... bla bla.. pa one Ad-Aware, Spybot.. i slicne... pa i one tipa Registry Mechanic..

Koji je najbolji ??

Hvala svima na odgovorima i na pomoci... Puno ste mi pomogli.. posebno
nick : ztluhcs :D

MAJSTORE, HVALA JOS JEDNOM! :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

bordo_boy wrote: Prvo sam sinoc skinuo ovaj Seagate Tools... ostavio preko noci da mi radi, jutros vidim milion "bad sectors" i onih sranja... i odem na REPAIR ALL.. mislio sam nece moc popraviti, al kaze da je sve uspio zamjeniti i napravit.. hm.. et .. valjda je sad sve okay.. :)
Cool :). Samo vodi raèuna da disk koji ima veæ toliko bad sectora ima tendenciju brzog krepavanja u buduænosti.
bordo_boy wrote: (bio je 68 jutros pa sam otvorio, izvadio procesor, i ocistio.. bilo se nakupilo prasine na one rupice, i bio je skoro zacepljen, to je vjerovatno razlog sto se resetovao - PREGRIJAVANJE)
To je skoro pa previ¹e :). Pretpostavljam da ti je to u normalnom modu, e sad zamisli da drlja¹ po njemu igrice par sati... Stari AMD kod mene padao tako bez ikakvog razloga sa svim moguæim glupim gre¹kama dok se nije promjenio cooler. Od tada vi¹e niti jednom.
bordo_boy wrote: Pitanje : Kolika je kod vas temperatura, jel ovo previse??? il je okay??
Hladnjak je onaj intelov original.. :?
AMD nove generacije... Poslije 4-5 sati "Torture testa" cca 40C E sad, za Intele nisam siguran cifre al znam da su noviji "rerne" u poreðenju sa AMD-om.
bordo_boy wrote: Da li je mozda uzrok pada windowsa, osim Diska, mozda i Windows XP, pijaca edition :) ,al ne znam, i kod raje je sve fu¹eraj.. pa im radi po godinu - dvije bez problema..
Pa nisu ni kod nas originali :)
bordo_boy wrote: I jos.. Testirao sam RAM... sve je okay... tako bar kaze..
Cool :). Probaj jo¹ i CPU sa Prime95 malo ugrijati. :)
bordo_boy wrote: neki file missing.. u Windows/System32 folderu... al uvijek je drugi fajl..
Slièan problem sam i ja imao prilikom instalacija XP-a, kad je pucala instalacija svaku put na drugom fajlu. Mjenjao CDove, CD drives i na kraju se ispostavilo - bad RAM.

bordo_boy wrote: Koji Antivirus korisite? i koji Firewall?
Reko moguce da je i virus...
Ja sam probao Norton AV 2005, Kaspersky, Panda
Koji je najbolji ??
AV: Kaspersky serija 5 ili ako mo¾e¹ naæi serija 6
Firewall : Sygate Personal Firewall (5.5 najlak¹e naæi)

Nortona se kloni jer je zahtjevno, duboko sistemsko smeæe.
bordo_boy wrote: Hvala svima na odgovorima i na pomoci... Puno ste mi pomogli.. posebno
nick : ztluhcs :D
MAJSTORE, HVALA JOS JEDNOM! :D
Np. Samo ti nama javi jel sve pro¹lo ok :)
Last edited by ztluhcs on 22/05/2006 13:20, edited 1 time in total.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Da ti se ne bi skroz restartao:

WINKey+Pause -> Advanced -> -Startup & Recovery -> Settings -> Automatically restart (OFF)

... pa æe¹ imati vi¹e informacija o gre¹ci.
LAV_SA

Post by LAV_SA »

E Resho, sto bi TAIB rek?o: "Mozda je do Hard Diska" :D :D :D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

kao sto rekoh crk'o ti harddrajv. Taj program sa seagate tools ti nije popravio sektore, vec ih samo oznacio neupotrebljivim. Posto ih je vec toliko otislo, cisto sumnjam da ih nece otici jos vise u skorije vrijeme, sto znaci da ti je najbolje da ga zamotas u 10 maraka i bacis u miljacku :D

Sto se tice greske u windowsu, 100% je dobijas zbog loseg drajva. Pijaca edisn Windowsa nebi trebala praviti probleme.
LordRaven

Post by LordRaven »

Evo ti BitDefender Professional Plus 9 9.5 odličan je imaš sve u njemu što ti treba za sigurnost!!

http://www.bitdefender.com/site/Downloa ... rof_v9.exe

Krek:
http://www.hemenpaylas.com/download/372 ... 5.rar.html

A pass za rar ti je: Olimpus_omer

A inače mjenjaj tvrdi disk jer ti je problem sigurno u njemu a za restart ti je bio procesor kriv!!
Intelovi procesori imaju visoku radnu temperaturu i ako nemaš dobar cooler eto ti belaja!!Kod mene je AMD 3.2GHz 64bitni i radna temperatura nikad ne prelazi 38 stepeni!!
Post Reply