Molim Pomoć! Šta znači - crank angle sensor???
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- chuchumbamayumbe
#1 Molim Pomoć! Šta znači - crank angle sensor???
Moze li mi ko prevesti na bosanski i sta se pod tim podrazumjeva kada mi auto-kompjuter (auto je Honda Civic 1990) ispod suvozacevih nogu javlja Error Code 4 (Check crank angle sensor and replace if necessary).
Auto normalno radi, nema nikakvih problema sa potrosnjom, vucom ili slicno, samo mi javlja ovaj problem a ja ne znam sta bi to moglo biti. A valja mi ovih dana na malo duzi put, ne bih da ostanem negdje pored puta!
Hvala unaprijed na strucnim odgovorima!
Auto normalno radi, nema nikakvih problema sa potrosnjom, vucom ili slicno, samo mi javlja ovaj problem a ja ne znam sta bi to moglo biti. A valja mi ovih dana na malo duzi put, ne bih da ostanem negdje pored puta!
Hvala unaprijed na strucnim odgovorima!
- chuchumbamayumbe
Imam ja te kodove, ali ne znam sta znaci specificno broj 4? Kakav je prevod na nas jezik? Znas li ti? Hvala na pomoci!Kimur wrote:pogledaj malo ovu tabelu, to je baš za taj tip honde:
http://www.evotuners.com/civic_errorcodes.htm
-
nineac
Crank Angle sensor ili CAS regulise ugao paljenja tako sto salje informaciju centralnoj jedinici u kojem polozaju je radilica (crankshaft). Zgog razlicitog broja obrtaja radilice i bregastih vratila vrijeme paljenja, ubrizgavanja mora biti uskladjeno.
To je poznata mana na Opelovim motorima gdje je kabl tog senzora usljed prevelike temperature znao stradati.
Ja sam placao za Vectru B2.0 16V u servisu taj senzpr zajedno sa kablom 115km!
Gdje ces anci za Hondu to neznam!
To je poznata mana na Opelovim motorima gdje je kabl tog senzora usljed prevelike temperature znao stradati.
- chuchumbamayumbe
Hvala ti na informaciji! Ja nemam nikakav osjecaj da nesto nije uredu sa autom (ili sa motorom), jednostavno sve je OK, a kompjuter mi javlja da nesto nije uredu. Taj kompjuter bi trebao upaliti i lampicu na kontrolnoj tabli (onu zutu lampicu za motor) kako bi mi javio gresku, medjutim, to se ne desava. Pali se led-dioda koja oznacava da nesto nje uredu na kompjuteru ispod tapacirunga kod suvozacevih nogu, a ne javlja mi gresku na kontrolnoj tabli. Cim stignem pokusacu skinuti nulu sa akumulatora, ostaviti tako 5 min, kazu da se tako resetuje taj comp, pa cu vidjeti da li ce mi opet javljati istu gresku.nineac wrote:Crank Angle sensor ili CAS regulise ugao paljenja tako sto salje informaciju centralnoj jedinici u kojem polozaju je radilica (crankshaft). Zgog razlicitog broja obrtaja radilice i bregastih vratila vrijeme paljenja, ubrizgavanja mora biti uskladjeno.
Hvala na informaciji!
-
shadow
Nekad potraje dok ti se lampica (check engine light) ne pojavi na tabli. Ako je u memoriji a po tvojoj prici vidim da jeste, upalice se.
Taj crank angle sensor ili crank position sensor obicno ne smeta autu jednom kad ga upalis, problem koji ti moze izazvati je da neces moci upaliti. Probaj resetovati kompjuter (ne znam kako u evropi resetuju kompjutere, imas li obd1 ili obd2 scanner) i vidi hoce li se ponovo pojaviti. Ako se ponovo pojavi ja bih ga zamjenio odmah, da ti se nebi desilo da te negdje ostavi jer ne mozes upaliti.
Taj crank angle sensor ili crank position sensor obicno ne smeta autu jednom kad ga upalis, problem koji ti moze izazvati je da neces moci upaliti. Probaj resetovati kompjuter (ne znam kako u evropi resetuju kompjutere, imas li obd1 ili obd2 scanner) i vidi hoce li se ponovo pojaviti. Ako se ponovo pojavi ja bih ga zamjenio odmah, da ti se nebi desilo da te negdje ostavi jer ne mozes upaliti.
- chuchumbamayumbe
Je li zna neko gdje (na kojem dijelu motora) se nalazi taj senzor i kako izgleda? Da provjerim da nije do vlage ili nesto, da ga ne vozim odmah kod majstora da mi deru guzove bezze!
-
EI Presidente
tesko da ces ti senzor lako naci...samo mu resetuj chip kod majstora, za takve stvari obicno ne naplacuju (barem u usa), pa ako opet pocne javljat error, onda ga vozi majstoru na popravak.
- chuchumbamayumbe
Ma znas kako je u Bosni, svako hoce sve da zna, a u USA zovu majstora da ti promijeni sijalicu u stanu...
Pa reko da probam...
Hvala na odgovorima, resetujem comp (cim nadjem vremena) pa javim sta je bilo!
Pa reko da probam...
Hvala na odgovorima, resetujem comp (cim nadjem vremena) pa javim sta je bilo!
-
shadow
Malo je to komplikovano. Sama rijec crank position sensor ti kaze da je na radilici. Postoji mogucnost da tvoj auto uopste nema taj sensor vec da polozaj ocitava kroz recimo razvodnik. Meni se npr desavalo da mi kompjuter izbaci taj isti code na recimo novijem vw i kad nazovem vw da kupim dio, oni kazu da taj dio uopste ne postoji. Kasnije skontam da je ustvari dio razvodnika. Isto mi se desavalo na saab-u 9-3, isti code a manifestuje ga kroz razvodnik. Opet, neka druga auta ga imaju i mjenjao sam ga. Ja bih ti preporucio da prvo nazoves ovlasteni hondin servis i da ih pitas imaju li taj dio za prodati, onda ces znati jel fakat postoji ili ne. U principu taj se polozaj radilice moze ocitati kroz vise stvari (manje-vise sve sto se okrece) tako da auto uopste ne mora imati poseban sensor. Nadam se da nisam puno zakomplikovao, najlakse i najjeftinije ti je nazvati i traziti da kupis taj dio, onda ces znati sta i kako dalje..chuchumbamayumbe wrote:Je li zna neko gdje (na kojem dijelu motora) se nalazi taj senzor i kako izgleda? Da provjerim da nije do vlage ili nesto, da ga ne vozim odmah kod majstora da mi deru guzove bezze!