Molim pomoć oko teksta pjesme

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
supavena

#1 Molim pomoć oko teksta pjesme

Post by supavena »

Dragi Forumaši,

prigodno sa približavanjem 25. Novembra i dana Državnosti (barem u jednom dijelu BiH) dijete ima za zadaću da nauči pjesmu "Zemljo Moja" od našeg Kemice :) i sad u knjizi Muzička/Glazbena kultura , redovni udžbenik za prvi razred devetogodišnje osnovne škole autora Selma Ferović, Indira Meškić a izdavač je Sarajevo Publishing je sljedeći tekst:

Vidim polja što se žitom zlate,
i na brijegu vidim rodni dom,
svakog trena mislim na te,
Zemljo moja!

A u polju moja duša spava,
usred žita kao zlatni klas,
postelja joj meka trava,
Zemljo moja

Ovdje noći nisu tako plave,
ovdje sunce nema takav sjaj,
ovdje nisu takve trave,
Zemljo moja!

U tom klasju nek' mi ljubav spava,
nek' me čekam ja ću brzo doć'
nek' je ljubi tvoja trava,
Zemljo moja!

ref. I dok ja nisam tu
pokraj nje da skupa predamo se snu
svake Noći čujem glas koji zove: "Dođi, sreća čeka nas"!

S obzirom da pjevam k'o pjevac :mrgreen: rekoh sebi naći ću na youtube neki snimak lakše će dijete naučiti. I našla sam nekoliko verzija gdje pjeva Kemica samo malo drugačije: Kemica pjeva u trećoj strofi nigdje umjesto ovdje i u refrenu Svaku noć'... ista pjesma samo u izvedbi Ismete Krvavac i Ambasadora, pjeva Ismeta ovdje ali isto tako refren svaku noć umjesto svake noći kako je u udžbeniku. I šta sad da radim :?: Koju verziju dijete da naučim... Mislim koja je ispravna :!: :?:

Hvala na prijedlozima i savjetima unaprijed
žulijan asanž

#2 Re: Molim pomoč oko teksta pjesme

Post by žulijan asanž »

ispravna je ona iz knjige valjda, jer je to za ocjene. a ti kući uči dijete šta god hoćeš!
supavena

#3 Re: Molim pomoć oko teksta pjesme

Post by supavena »

pa dobro ali Kemal Monteno je autor pjesme a ima razliku u tekstu (dobro jesu tri, četiri riječi) ali opet. Mislim on je pisao pjesmu valjda zna šta pjeva :?:
žulijan asanž

#4 Re: Molim pomoć oko teksta pjesme

Post by žulijan asanž »

supavena wrote:pa dobro ali Kemal Monteno je autor pjesme a ima razliku u tekstu (dobro jesu tri, četiri riječi) ali opet. Mislim on je pisao pjesmu valjda zna šta pjeva :?:
ja to znam, isto kao što znam da vuk ne živi na drvetu. ali šta je tu je. knjiga je prihvaćena, lektorisana i smatra se službenim udžbenikom.
Better Man

#5 Re: Molim pomoć oko teksta pjesme

Post by Better Man »

Kemo je autor i onako kako je on otpjevao i Ismeta to ti je orginal i to ga nauci! mani se knjiga u kojima prave elementarne greske i gluposti.
Post Reply