Moje vidjenje "problema" Vehabije u BiH

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BuFu

Post by BuFu »

Najozbiljnije!
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Za 15 000 bi i Pitt pustio bradu, i dao ti intervju :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

BuFu wrote:Najozbiljnije!
haj Boga ti ne seri, za tu cifru ce ti svi na forumu rec da su im i pradjedovi bili okorjele vehabije :lol:
BuFu

Post by BuFu »

USLOVI-

1. Ime i prezime, porijeklo.

2. Adresa stanovanja.

3. Broj telefona po mogucnosti (radi dogovora o kontaktu sa TV ekipom)

4. Da ima 18+ godina.

5. Licni kontakt X osobe sa TV ekipom pred kojim ce dati izjavu (intervju) o svojoj pripadnosti "Vehabizmu" i da bude spreman dati odgovore na odredjena pitanja.
Bosanac sa dna kace

ev ja sam prvi za te pare, kao dokaz samo malo procaprkaj po forumu moje komentare na Filozofiji i religiji :-D
forUMASH

Post by forUMASH »

Bosanac sa dna kace wrote:ev ja sam prvi za te pare, kao dokaz samo malo procaprkaj po forumu moje komentare na Filozofiji i religiji :-D
.....zao sam ja da si ti prikriveni..... :D :D :D

ps- ja prijavljujem Svemirskog :D
Bosanac sa dna kace

forUMASH wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:ev ja sam prvi za te pare, kao dokaz samo malo procaprkaj po forumu moje komentare na Filozofiji i religiji :-D
.....zao sam ja da si ti prikriveni..... :D :D :D

ps- ja prijavljujem Svemirskog :D
suti ba zijanices se sad kad se ostali pocnu otkrivat za vake pare hehheee :lol:
ja prijavljujem tetku @danas :lol:
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Vracamo se sa starim boljsevickim navikama :D , brat brata otkriva UDBI za lovu :D
Bosanac sa dna kace

Danko_Bananko wrote:Vracamo se sa starim boljsevickim navikama :D , brat brata otkriva UDBI za lovu :D
koga ces nam ti potkazat da je bjadonja?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Bosanac sa dna kace wrote:
Danko_Bananko wrote:Vracamo se sa starim boljsevickim navikama :D , brat brata otkriva UDBI za lovu :D
Evo me, glavom, al i bradom :D
forUMASH

Post by forUMASH »

......bratstvo i nejedinstvo...... :D
Bosanac sa dna kace

Danko_Bananko wrote:
Boga mi bankrotirat ce TV kuca koji smo :lol:
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Danko_Bananko wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: koga ces nam ti potkazat da je bjadonja?
Boga mi bankrotirat ce TV kuca koji smo :lol:
Ma ima Soros para :D
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Danko_Bananko wrote:
Evo i mene, samo sam neki dan malo poštuco bradu, al' narašće jopet dok se zdogovori taj intervju. :D
Bosanac sa dna kace

seljak_cojek wrote:
Danko_Bananko wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: koga ces nam ti potkazat da je bjadonja?
Evo i mene, samo sam neki dan malo poštuco bradu, al' narašće jopet dok se zdogovori taj intervju. :D
suti ba ja se juce obrijo, al ima u kineza kako mi rekose umetaka za bradu, ima da ih nalijepim bice veca, gusca i sjanija neg i u samog Ebu Hamze :D
marijindvorac

Post by marijindvorac »

Dezidijat wrote:Vehabije u BH su bezazleni i ne organizovani , tj. nemaju politicku stranku koja bi ih podrzala. Niti imaju ogromnu podrsku medju gradjanima.
Pa i teska upala pluca pocne sa sitnim kasljucanjem.
fenjer

Post by fenjer »

Svako ima pravo da dozivljava vjeru na onaj nacin koji je njemu najdrazi, najcistiji , najljepsi. Kad je neko spomenuo rijec "vehabije" obicno pod tim identifikujemo osobe koje nose brade, kratke pantalone. peru zube misvakom itdd.

Vrlo je diskutabilno pitanje vehabizima, kad je u pitanju BiH. Da li ovdje postoji udruzenje, klub ili pokret vehabija? Kad god sam razgovarao s nekim od tih uslovno receno vehabija, niko nece reci da pripada tom pokretu ili da je on sam vehabija. Oni kazu da su selefije. A to je u principu svaki musliman, jer svaki musliman trebao bi da zudi sto izvornijem Islamu. Ljudi koji dolaze u dzamije a mi ih prepoznajemo kao vehabije, sto se mene tice dobro su dosli u dzamiju. Pa i oni su nase dzematlije. Oni s nama padaju na sedzdu Allahu dz.s. Ono sto je rahmetli Barcic radio je zaista bilo neobicno za nase prostore, dzem'ate i dzamije. Svaka dzamija ima svoj red, a dzematlije su opet ti koje prave taj red svojim ponasanjem. Tako kako cemo se mi Bosnjacki muslimani ponasat u dzamijama o tome nama ne trebaju lekcije nikakve od strane bilo koga. Dok nije bilo Barcica i tad su se muslimani na ovim prostorima znali uspjesno organizirat i bez njih.

Neko je spomenuo individualnost. Upravo to je nesto sto je danas razjedinjuje muslimane sirom svijeta, muslimani moraju jednom da shvate da samo kroz dzem'at odnosno instituciju mogu postic zeljene rezultate. Zajednica, institucija je ta koja sjedinjuje, ucvrstcuje Muslimane. Stoga Islam ne treba da se gleda kroz ljude, vec kroz Kuran i sunnet Bozijeg poslanika. Raznolikost medju muslimanima ne treba da nas razjedinjuje vec naprotiv treba da nas spaja, pa jedan fin korak ka tom putu je velik doprinos od svakog pojedinca, bezobzirao imao on neki veci efekat ili ne.
Teska zabluda danasnjice je sto danas mnogi ljudi prihvataju samo ono od osoba o kojima imaju lijepo misljenje, pa makar bilo i neistinito, a suprotno ako neki iskaz pripisemo osobi o kojoj imamo prigovor, onda se to automatski odbacuje pa makar bila i istina.
Istinu ne treba raspoznavat po ljudima, vec ljude po istini.
:D
pančo

#143 Re: Moje vidjenje "problema" Vehabije u BiH

Post by pančo »

freakizdosade wrote:Nikada prije nije bilo ovoliko svađa i nesuglasica među muslimanima! Činimo baš suprotno od onoga što nam Kur'an govori da činimo; ne razmišljamo dovoljno o svojim djelima i posljedicama tih djela, ne ukazujemo dovoljno poštovanja ni prema Bogu, a ni prema narodu. Takvo djelovanje je u ovosvjetskom nazoru vjerovatno i opravdano jer ni nama se baš nije ukazalo neko poštivanje, od pamtivjeka.
Međutim, musliman baš i ne bi trebao biti orijentisan na ovaj svijet, njega interesuje više duhovni (barem bi tako trebalo biti; jer ukoliko pravilno shvatimo duhovni svijet lakše ćemo se snaći u objektivnom).

Ovih dana se u medijima spominje „problem“ nazvan „Vehabije u BiH“. Smatram da određene nesuglasice među vjernicima u tamo nekoj Kalesiji ne zaslužuju ovoliku pažnju i definitivno ne zaslužuju status općeg problema svih bošnjaka. Utjecaj svađom ispunjenih reportaža se posebno osjeća na prostorima gdje do sada nije bilo sukobljavanja i nesuglasica među muslimanima. Stvaraju se razne predrasude i generalizacije, a samim tim nastaju i sukobljavanja. Da bi izbjegli generaliziranje i stvaranje predrasuda baziranih na prikazima iz medija moramo sami sebi stvoriti sliku o Vehabizmu i mišljenjima koje on zastupa.

Vehabizam zastupa mišljenje tradicionalnog interpretiranja Islama odbijajući znanstveni, teorijski i sl. utjecaj na interpretiranje. (Mislim da je ovo veoma jasna i prihvatljiva definicija vehabizma)

Odakle „Vehabije“ baš na ovim prostorima? Postoje brojni odgovori na ovo pitanje. Ja sam pristalica onih što smatraju da su određeni političari doveli te „zloglasne“ ljude na ove prostore. Zašto? Samom pojavom „Vehabija“ dolazi do konflikata među narodima, stvaraju se različiti stavovi itd; mnogo je lakše manipulisati društvom u kojem se stavovi sukobljavaju.

Njihovim dolaskom stiglo je i njihovo uvjerenje da su jedino njihova shvatanja Islama ispravna. Također sa sobom nose izrazito jaku želju za dokazivanjem i potvrđivanjem svojih stavova. Tu nastaje problem jer takav način shvatanja Islama se ne podudara sa mišljenjima Islamske zajednice BiH. Reakcija IZ BiH baš i nije u skladu sa Islamskim načinom; odbijajući bilo kakvu vrstu dijaloga i dogovora nam neće donijeti dugo očekivani mir. Naprotiv, posljedica takvog stava jeste podijeljenost među narodima i sve učestalije sukobljavanje. Vjerujem da se rješenje može naći i to nekakvom vrstom obavezujućeg ugovora koji bi nam obezbjedio međusobno poštovanje i razumjevanje.

Veliki posrednik u stvaranju ovih sukoba među muslimanima su mediji. Prihvatanjem demokratskog načina vladavine smo također prihvatili i jednu od bitnih osnova demokratskog društva, a to je pravo na slobodu izražavanja. Međutim, mediji često zloupotrebljavaju pravo na slobodu izražavanja, radi ostvarivanja vlastitih ciljeva, posebno ako je urednik ovisan o politici ili orijentisan na kapital zanemarujući posljedice objavljivanja određenih izjava. Međutim, 2002. god se jednim dijelom stalo na kraj takvom rukovođenju medija. Donesen je Zakon o zaštiti od klevete. Doduše građani kao da nisu dovoljno upućeni u taj zakon i svrhu tog zakona.
Prije nekoliko dana sam gledao na tv-u emisiju o Srebrenici i njenom statusu. Urednik, znajući da je to trenutno jedna od najaktuelnijih tema u BiH (što garantuje ogroman broj gledalaca), „ubacuje“ u emisiju izjave neke, vjerovatno nepismene žene, koja izjavljuje da „Vehabije“ smatra vukovima i sl. Teško je očekivati da osobe, koje nisu upućene u Zakon o zaštiti od klevete, a kojima su upućeni takvi komentari ne ustanu i ne podignu glas, sasvim logična reakcija.
Nedavno smo i mi sami dizali glas protiv režima koji nas je omalovažavao.

Po vjeri smo braća i sestre i trebamo jedni druge da poštujemo, ukoliko dođe ponekad do nesuglasica i svađa po Islamu smo dužni da se pomirimo, jer je to ispravna stvar.
Slažem se sa većinom tvojih stavova.
Meni niko ne smeta, što je više ljudi u džamijama to bolje...
samo mislim da griješiš u jednoj stvari...greška naše IZ je izrazita pasivnost pojedinaca iz IZ prema džematu i njegovim potrebama, ovdje prvenstveno mislim na omladinu...
IZ može povest dijalog sa Vehabijama i to u cilju boljeg odnosa i boljitka muslimana ,samo sto je na "vehabijama " da pokažu malo više želje za prilagođavanjem i manjom isključivošću.Ne znam o kakvom dogovoru govoriš, pa mi godinama, stoljećima idemo u džamije bez posebnih !dogovora" poštujući džemat u koji smo došli...da odemo gdje vani,iran,turska...pa mi ćemo se prilagoditi,pa nećemo valjda posebnu IZ organizovati....pa učiti njihove alime kako stoljećima griješe....
u svakom slučaju protiv sam svake pojave koja cijepa džemat i muslimane...samo sabura braćo...bit će hairli ako Bog da....
BuFu

Post by BuFu »

Nije $15,000 dovoljno?
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Moras znati da se ti ljudi ne eskponiraju tek tako, naročito nakon raznoraznih negativnih konotacija u koje su pristizali, i medijske kampanje koja se opravdano ili neopravdano vodila protiv njih. Druga je stvar to da oni ne uglavnom ne prihvataju da ih drugi nazivaju vehabijama, tj. imaju problem s tim. I ako neko dolazi "s neba pa u rebra" sa zahtjevom za evo npr. intervju ili nesto slično, njegov pokusaj je manje-vise unaprijed osudjen na neuspjeh...
Osim ako imas nekog ko ce te preporučiti (čitaj upoznati sa njim/a) i dati dovoljno ubjedjiv razlog da na takvo nesto pristanu. Ja znam dosta ljudi pripadnika te skupine, nekih i prijatelja itd.
Ako si ozbiljna u svojoj nakani mogao bih ti takvo sto omoguciti, ali naravno na ozbiljnom i profesionalnom nivou. Druga stvar je to, ako si ti novinar, ili radis za neku novinsku/medijsku kucu, moras znati da te ja necu odvesti kod nekog vehabije koji ce ti onda kao dijete izbiflati nesto sto ti eventualno zelis ili imas unaprijed zacrtano :roll: nego će ti reći svoje ubjeđenje, motivaciju, mozda te čak pozvati i u islam :-)

P.S.
Mnogi od njih vrlo redovno prate internet, forume (pa i ovaj) i naravno da ne bi bilo u redu da stavljam ičije ime od njih, adresu i sl. - barem ne prije njegovog/njihovog pristanka, a ja opet to ne kanim ni traziti ako se ne radi o zaista ozbiljnom zahtjevu :)
Kontakt ti mogu dati na PM.

P.P.S
Ovo nije nikakva šala, i spreman sam pomoci i izaci u susret, i čak da si mi trazila ovo bez spomenute nadoknade ne bih se sustezao, no evo kad je ovako kako ti spomenu necu se libiti da iskoristim priliku :D

pozz
BuFu

Post by BuFu »

Abu FEED el-Castro wrote:
Moras znati da se ti ljudi ne eskponiraju tek tako, naročito nakon raznoraznih negativnih konotacija u koje su pristizali, i medijske kampanje koja se opravdano ili neopravdano vodila protiv njih. Druga je stvar to da oni ne uglavnom ne prihvataju da ih drugi nazivaju vehabijama, tj. imaju problem s tim. I ako neko dolazi "s neba pa u rebra" sa zahtjevom za evo npr. intervju ili nesto slično, njegov pokusaj je manje-vise unaprijed osudjen na neuspjeh...
Osim ako imas nekog ko ce te preporučiti (čitaj upoznati sa njim/a) i dati dovoljno ubjedjiv razlog da na takvo nesto pristanu. Ja znam dosta ljudi pripadnika te skupine, nekih i prijatelja itd.
Ako si ozbiljna u svojoj nakani mogao bih ti takvo sto omoguciti, ali naravno na ozbiljnom i profesionalnom nivou. Druga stvar je to, ako si ti novinar, ili radis za neku novinsku/medijsku kucu, moras znati da te ja necu odvesti kod nekog vehabije koji ce ti onda kao dijete izbiflati nesto sto ti eventualno zelis ili imas unaprijed zacrtano :roll: nego će ti reći svoje ubjeđenje, motivaciju, mozda te čak pozvati i u islam :-)

P.S.
Mnogi od njih vrlo redovno prate internet, forume (pa i ovaj) i naravno da ne bi bilo u redu da stavljam ičije ime od njih, adresu i sl. - barem ne prije njegovog/njihovog pristanka, a ja opet to ne kanim ni traziti ako se ne radi o zaista ozbiljnom zahtjevu :)

P.P.S
Ovo nije nikakva šala, i spreman sam pomoci i izaci u susret, i čak da si mi trazila ovo bez spomenute nadoknade ne bih se sustezao, no evo kad je ovako kako ti spomenu necu se libiti da iskoristim priliku :D

pozz

Druga je stvar to da oni ne uglavnom ne prihvataju da ih drugi nazivaju vehabijama, tj. imaju problem s tim.

? 5. Licni kontakt X osobe sa TV ekipom pred kojim ce dati izjavu (intervju) o svojoj pripadnosti "Vehabizmu"...

tj. da je "Vehabija"
I ako neko dolazi "s neba pa u rebra" sa zahtjevom za evo npr. intervju ili nesto slično, njegov pokusaj je manje-vise unaprijed osudjen na neuspjeh...

Kratko- jasno, $15,000, navela sam uslove.

Ako si ozbiljna u svojoj nakani mogao bih ti takvo sto omoguciti,
P.S.
Javi se kad pristanu. Na pp ne, nema nista skriveno tj. tajno.

Druga stvar je to, ako si ti novinar, ili radis za neku novinsku/medijsku kucu, moras znati da te ja necu odvesti kod nekog vehabije koji ce ti onda kao dijete izbiflati nesto sto ti eventualno zelis ili imas unaprijed zacrtano :roll:

5. Licni kontakt X osobe sa TV ekipom pred kojim ce dati izjavu (intervju) o svojoj pripadnosti "Vehabizmu" i da bude spreman dati odgovore na odredjena pitanja.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

Moze nema problema, nema tajni... ali idemo obnutirm redom: daj ti prvo ime i prezime, odnosno kontakt, kucu za koju radis, opis projekta ukratko, tj. dokazi necim konkretnim da ovo zapravo nije nekakva losa sala i nakon toga sve ono sto si trazila dobices u roku od nekoliko sati, tačno i precizno.

:zzzz: :-x :-? :zzzz:
Bosanac sa dna kace

ev ja se prvi javljam za takav interviju, a da prvo uplati kaparu :-D
BuFu

Post by BuFu »

Abu FEED el-Castro wrote:Moze nema problema, nema tajni... ali idemo obnutirm redom: daj ti prvo ime i prezime, odnosno kontakt, kucu za koju radis, opis projekta ukratko, tj. dokazi necim konkretnim da ovo zapravo nije nekakva losa sala i nakon toga sve ono sto si trazila dobices u roku od nekoliko sati, tačno i precizno.

:zzzz: :-x :-? :zzzz:

Ja ovdje postavljam uslove, ne ti :) Napisao si knigu o "Vehabizmu" i direktor si nevladine organizacije "cija je ciljana ni manje ni vise nego vehabije"? "I vjerovatno osobu koja je dala najvise intervjua medijima u BH i regionu na ovu temu" Tebe citiram. Pitanje je dali si ti "Vehabija"? Postavila sam uslove, ako ispunjavas te uslove, ostavi ime i prezime, porijeklo tu na forum i ostavi mi broj telefona i adresu na pp.
Bosanac sa dna kace

evo ja se prijavljujem, dobrovoljni sam vehbija, uplati prvo kaparu :)
Post Reply