Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
biscanka2

#51 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by biscanka2 »

animals wrote:Ti imas desetero djece a ja jedno..
jel ocekujes da cu ti ja hraniti djecu..
hrani sam ono sto pravis,,
:nevjerujem: :jbt: a jel te to neko molio da mu djecu hranis. :sad:
Vidal89

#52 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Vidal89 »

Je li taj Au Pair samo za zene ili mogu i muskarci? :-D

Ja bih cuvao starije tete ako moze 8-)
animals

#53 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by animals »

biscanka2 wrote:
animals wrote:Ti imas desetero djece a ja jedno..
jel ocekujes da cu ti ja hraniti djecu..
hrani sam ono sto pravis,,
:nevjerujem: :jbt: a jel te to neko molio da mu djecu hranis. :sad:
Nije tema, ali odgovoricu ti..
neodgovorno je praviti 10 ndjece koje ne mozes prehraniti,
pa ih saljes u bijeli svijet da budu sluge nekome..
znaci pravi onoliko djece, koliko mozes priustiti pristojan zivot..
planiranje porodice se to zove..
sandzokan

#54 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by sandzokan »

animals wrote:
nIko nije kriv siromasnim sto se mnoze bez kontrole,
pa im krivo sto im oni koji imaju jedno diijete kroje sudbinu..
Povrsan pristup komplikovanom i drevnom problemu. Glavni uzrocnici siromastva nisu ne poznavanje kontracepcije i sl. Uzrocnici propalih drzava kao izvora siromastva se nalaze kilometrima na Zapadu.
insomnia78

#55 Re: RE: Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by insomnia78 »

Niemand wrote:Ne znam sta si ti ocekivala, gledali smo svi spanske sapunice.
[emoji1]
Zokipfc

#56 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Zokipfc »

survivor2016 wrote:Posto sam znala da ce misljenja biti oprecna, a nisam postavila topic da bi se ljudi ovdje svadjali, da pojasnim malo.
Dijete sam roditelja srednjeg staleza kao vecina nas u nasoj nam lijepoj drzavi. Nakon rata moji su imali jedan kofer sa djecijom odjecom i nista vise. Nisam navikla na luksuz niti da dignem noge na sto cekajuci da mi neko drugi nesto donese, pokloni, itd. Od malena sam naucila da jedino radom, sa svojih 10 prstiju mogu dobiti nesto.
Nisam imala nikakva ogromna ocekivanja niti da cu donijeti vrece novca "jer ce me placati da podgrijem hapu djetetu".
Otisla sam da radim!
Jedino sto sam ocekivala, kao svaki normalan covjek jeste da me iole postuju jer sam zivo bice iako dolazim iz drzave kojoj oni ne znaju ni ime izgovoriti.
Topic sam otvorila, kao sto sam rekla na pocetku, da pomognem, da objasnim djevojkama koje planiraju da idu na ovaj program, jer meni nije niko objasnio na sta to zapravo lici. A ima ih sigurno koje ne vide drugi izlaz iz drzave osim ovog. Pa neka dva puta razmisle.
Moje je da uputim, pomognem, objasnim. Nije moje da osudjujem nikoga. Ko ce i zasto otici, njegova stvar.
Zelim samo da im dam realnu sliku onoga sto ih, nazalost, veoma moguce, ceka ako odu.
Ne obracaj previse paznje na zlobnim komentarima. Ovdje je mnogo onih koji su gorki i puni cinizma pa bi malo da lijece komplekse preko neta ;) Tebi sve najbolje!
biscanka2

#57 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by biscanka2 »

U toku rata upoznala sam zensku (35 godina) koja je kao izbjeglica u vrlo teskoj situaciji bila ( sto se kaze ni na nebu ni na zemlji).
Uspjela se uz pomoc prijateljice i njenog oca prebaciti u njemacku ali su nastali problemi oko sredjivanja boravka (prijateljicini
roditelji pemzioneri a stan dosta malen).Primila sam je sebi i sredila sve sto je bilo neophodno.
Dala sam joj s posla telefon s tim da me u slucaju problema ili neceg hitnog moza nazvati.
Ona je mene iz dosade dnevno 3 put na poslu zvala.Ja joj dala do znanja da to ne ide al ona dalje isto nastavila sve dok joj nisam
ozbiljnijim tonom naglasila i dodala da me dijete u tri mjeseca 1 nazove ... . :sad:
Dva mjeseca njenog boravka kod mene, kostala su me zivaca i para samo tako. :cry:
U tom vremenu uspjele smo kontaktirati njenog komsiju koji je ozenjen sa njemicom a zivi u Minhenu (obadvoje poslovni i
dobrostojeci).Imali su cetverogodisnjeg sincica i dogovorili smo se da nam dodju u posjetu i da vide da li mogu sta pomoci.
Ponudili su joj,ako se ona slaze,da im bude dadilja sinu i naveli sta bi joj bila obaveza.
Mali je isao u djeciji vrtic.Ona ga je trebala ujutro odvesti u vrtic u podne otici po njega spremiti ponesto za rucak da jedu.
Po kuci pospremiti dok je mali u vrticu.Od 5 sati poslije podne bila je slobodna to jest prvo bi komsina supruga dosla kuci,
pripremila veceru a oko sest bi i on kuci stigao.
Odmah su joj rekli da ako hoce moze sebi dodatno neki poslic naci (u gastronomiji - kuhinja ili sat-dva kancelarije pocistiti).
Na katu je Imala lijepo namjestenu sobu i kupatilo (samo za nju) i hranu.Plata bi joj bila 300 maraka neto.
Prihvatila je ona a nakon toga pita mene njemica, onako sapatom, zna li ona kuhati.
Kuhala je par put varivo i bilo je jako ukusno.Za ostalo neznam jer pretezno "ja kuham". :D
Pozvali su oni mene da ih obavezno dodjem posjetiti sto sam i ucinila.
Kuca im je bila novogradnja jako lijepo i prakticno namjestena tako da ono obdrzavati ko od sale.
Nego prica meni komsina njemica (polijepa, jako simpaticna ali ozbiljna zena) kako kad veceraju ona umjesto da se u svoju sobu
povuce sjedila bi s njima i otvarala teme... tako da joj je uz izvinjenje morala podvuci da ona cijeli dan nije sa svojim muzem i
djetetom i to vrijeme kad su kuci pripada samo njima i njihovom privatnom zivotu.
Moram naglasiti sincic im je bio jako fino odgojen.
Dalje je nastavila s pitanjem da li je ona kod mene puno telefonirala (tad nije bilo fleta po NJemackoj) kaze dobila sam jako
visok racun te ce dati da joj izlistaju gdje se sve zvalo.
Za vrijeme njena boravka kod mene je moj mjesecni racun za 150 maraka poskocio.
Cula sam da kod njih nije dugo bila skontala je nekog njemca i udala se. :-)
Poucno je i za druga iskustva znati i cuti ali ja ne bih pausalizirala.
U ovom, da kazem pozivu, treba i dobra porcija srece,za obadvije strane jer dosta njih je imalo i lose iskustvo sa njegovateljicama.
A ovima sto se pece i podcjenjuju ljude bez "fakulteta" mogu samo reci - nema prljavog posla ali ima prljavog novca
ponajvise bas kod ovih " Dr., Mr., ..." ( cast izuzetcima). :D
muha_sa

#58 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by muha_sa »

survivor2016 wrote:Posto sam znala da ce misljenja biti oprecna, a nisam postavila topic da bi se ljudi ovdje svadjali, da pojasnim malo.
Dijete sam roditelja srednjeg staleza kao vecina nas u nasoj nam lijepoj drzavi. Nakon rata moji su imali jedan kofer sa djecijom odjecom i nista vise. Nisam navikla na luksuz niti da dignem noge na sto cekajuci da mi neko drugi nesto donese, pokloni, itd. Od malena sam naucila da jedino radom, sa svojih 10 prstiju mogu dobiti nesto.
Nisam imala nikakva ogromna ocekivanja niti da cu donijeti vrece novca "jer ce me placati da podgrijem hapu djetetu".
Otisla sam da radim!
Jedino sto sam ocekivala, kao svaki normalan covjek jeste da me iole postuju jer sam zivo bice iako dolazim iz drzave kojoj oni ne znaju ni ime izgovoriti.
Topic sam otvorila, kao sto sam rekla na pocetku, da pomognem, da objasnim djevojkama koje planiraju da idu na ovaj program, jer meni nije niko objasnio na sta to zapravo lici. A ima ih sigurno koje ne vide drugi izlaz iz drzave osim ovog. Pa neka dva puta razmisle.
Moje je da uputim, pomognem, objasnim. Nije moje da osudjujem nikoga. Ko ce i zasto otici, njegova stvar.
Zelim samo da im dam realnu sliku onoga sto ih, nazalost, veoma moguce, ceka ako odu.
procitah tvoj prvi post :thumbup: pošto sam dugo na ovom forumu predpostavio sam da gdje ce tema otic :-) te nastavih citat i dodjoh do ovog kojeg citiram i necu dalje.
Tebi svaku srecu u životu želim i mogu ti rec da za tebe nema zime :thumbup: ti si jedan borac i uspjet ceš u životu a ovi što ti palamude i ko nešto prigovaraju :-) nebitni su
Samo naprijed
Gojeni H

#59 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Gojeni H »

Survivor

Hvala sto si svoje iskustvo podijelila s forumskom rajom i sto si na odredjeni nacin upozorila one koje razmisljaju da na ovaj nacin okusaju svoju srecu.

TI samo furaj i ne daj na sebe, a robovi neka se klanjaju svom bogu novcu. Ha ja, svako svog gospodara ima ...
KB9

#60 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by KB9 »

u tebi je problem oci moje, sta si ti mislila otic u njemacku i zaradit lako pare, eto oni ce tebe primit i dindilit ti, jedva cekaju, treba i tamo propisat krv ko i ovde
HAVANA

#61 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by HAVANA »

Otisla sam da radim!
Nista ti nisi izgubila,ti si jako profitirala,vidjela,osjetila,naucila...Ne sekiraj se znaci,ziva,zdrava,pametnija.Dobila si neko iskustvo i znanje koje ja recimo kao roditelj tesko mogu prenijeti na dijete.Imam cerku na fakultetu,nemam i nisam imao nikakvih problema sa njom ali kroz razgovore vidis to neko neiskustvo,pogresne predstave o zivotu,pogotovo o razmisljanju o zivotu u inostranstvu...Te stvari ne mogu ja objasniti.Nece da slusa,peglam je a necu da je smaram peglanjem.Oni sve znaju,culi,procitali,raja rekla,hiljade padaju s grane vani a nikad probala nije.Kako,sta,kako joj objasniti neke stvari? Proslo ljeto je prije pocetka fakulteta zaposlim kod druga u butiku,naravno ne kazem da mi je drug a njemu kazem da je slucajno niceg ne postedi, a pored svog posla da cisti od poda do wc-a,portala,nek ostane i duze kad treba...Nije kukala,odradila je ali vidim po njoj da nadolazi laganini. :D Prvu platu kad je dobila,mala ali njena,vlastitim rukama zaradjena,sreca velika... :D Upisala fakultet,ali hoce i da radi.Osjetila svoj dinar.Sad mi vodi dio posla,stranicu,komunicira sa klijentima iz inostranstva,koristi jezike i steceno znanje i napreduje.Jos mi je zelja da se ispuni njen plan da ide 2 godine studirati vani.Da se jos malo namuci i potrudi sama...Nije sve ni u skoli,ima nesto i u iskustvu,zivotnom.A to je jako bitno u zivotu.Zato tisu misu i furaj dalje.Mnogo je lakse vani sto se tice tih stvari.Tamo je normalno da djeca rade,zarade,napate se,osjete...Sa 16 vec nesto rade,sezonski...Ovde em nema sta ,em nasim kompleksasima je to blam.Rodio babo princezu,daj telefon,garderobu,daj i iznad svojih mogucnosti da princeza ne pati za onim sto se plasira po netu i tv-u.Sarena laza...I onda se cude kad pocnu problemi.Il dovede kakvog celavog s torbicom,bmw-om i pistoljem u torbici...Ali baboooo,ja njega vooolimmmm...
Njanjavi

#63 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Njanjavi »

HAVANA wrote:
Otisla sam da radim!
Nista ti nisi izgubila,ti si jako profitirala,vidjela,osjetila,naucila...Ne sekiraj se znaci,ziva,zdrava,pametnija.Dobila si neko iskustvo i znanje koje ja recimo kao roditelj tesko mogu prenijeti na dijete.Imam cerku na fakultetu,nemam i nisam imao nikakvih problema sa njom ali kroz razgovore vidis to neko neiskustvo,pogresne predstave o zivotu,pogotovo o razmisljanju o zivotu u inostranstvu...Te stvari ne mogu ja objasniti.Nece da slusa,peglam je a necu da je smaram peglanjem.Oni sve znaju,culi,procitali,raja rekla,hiljade padaju s grane vani a nikad probala nije.Kako,sta,kako joj objasniti neke stvari? Proslo ljeto je prije pocetka fakulteta zaposlim kod druga u butiku,naravno ne kazem da mi je drug a njemu kazem da je slucajno niceg ne postedi, a pored svog posla da cisti od poda do wc-a,portala,nek ostane i duze kad treba...Nije kukala,odradila je ali vidim po njoj da nadolazi laganini. :D Prvu platu kad je dobila,mala ali njena,vlastitim rukama zaradjena,sreca velika... :D Upisala fakultet,ali hoce i da radi.Osjetila svoj dinar.Sad mi vodi dio posla,stranicu,komunicira sa klijentima iz inostranstva,koristi jezike i steceno znanje i napreduje.Jos mi je zelja da se ispuni njen plan da ide 2 godine studirati vani.Da se jos malo namuci i potrudi sama...Nije sve ni u skoli,ima nesto i u iskustvu,zivotnom.A to je jako bitno u zivotu.Zato tisu misu i furaj dalje.Mnogo je lakse vani sto se tice tih stvari.Tamo je normalno da djeca rade,zarade,napate se,osjete...Sa 16 vec nesto rade,sezonski...Ovde em nema sta ,em nasim kompleksasima je to blam.Rodio babo princezu,daj telefon,garderobu,daj i iznad svojih mogucnosti da princeza ne pati za onim sto se plasira po netu i tv-u.Sarena laza...I onda se cude kad pocnu problemi.Il dovede kakvog celavog s torbicom,bmw-om i pistoljem u torbici...Ali baboooo,ja njega vooolimmmm...
Post godine, realno :thumbup:
pirmin

#64 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by pirmin »

Njanjavi wrote:
HAVANA wrote:
Otisla sam da radim!
Post godine, realno :thumbup:
Sto jest-jest! :thumbup:
pirmin

#65 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by pirmin »

KB9 wrote:u tebi je problem oci moje, sta si ti mislila otic u njemacku i zaradit lako pare, eto oni ce tebe primit i dindilit ti, jedva cekaju, treba i tamo propisat krv ko i ovde
Joj i ovo je predrasuda, brate.
Moze se i vani proci lagano, sa finom nafakom. ;-)
KB9

#66 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by KB9 »

pirmin wrote:
KB9 wrote:u tebi je problem oci moje, sta si ti mislila otic u njemacku i zaradit lako pare, eto oni ce tebe primit i dindilit ti, jedva cekaju, treba i tamo propisat krv ko i ovde
Joj i ovo je predrasuda, brate.
Moze se i vani proci lagano, sa finom nafakom. ;-)
pa moze i ovde isto ako vrijedis, o tome se i radi :-D
Rockefeller

#67 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Rockefeller »

I jesi li naucila jezik? Jesi posao nasla?

Jedan rece da mi nismo navikli na ovako nesto. Nismo i mozda je i dobro.

Gesendet von meinem SM-T230 mit Tapatalk
Bodkin

#68 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Bodkin »

Sve je do ocekivanja. Samo potpuni idiot moze misliti da je u njemackoj sve idealno. Evropa je uglavnom ksenofobicno govno. Ako nemas kozu da se izboris sa tim, nije za tebe. A i kao i u svemu u zivotu, i ovdje imas ljudi koji su imali super iskustva.

Ako ti je cilj bio zaraditi lovu i nazad, onda ti je ovo odlicno zivotno iskustvo. Sto prije se pocnes laktati, to bolje.

Ps. A to da su razmazena djeca je isto ubleha. Teska generalizacija
survivor2016

#69 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by survivor2016 »

Sad nesto razmisljam... Da sam znala da ce topic otici u smjeru price o friziderima, gasterbajterima, covjeku koji radi kao smecar - ne bih je ni postavila. Nazalost, mnogo je onih koji nisu shvatili poruku mog topic-a i komentare ostavljaju ljudi (bar mi se tako cini) od 30+ godina.
Ovaj program je namijenjem djevojkama od 18 do 27 godina i ja se obracam iskljucivo ovoj dobnoj skupini!
Sta mislite koliko jedna djevojka od 18-19 godina ima zivotnog iskustva? Hajde malo se vratite u te godine.
Ja imam 24 (neko je pitao). Nisam potpuno neobrazovana budala, studirala sam ali nazalost na drugoj godini fakulteta odustala sam jer mi je otac izasao u penziju i nije mogao vise da me finansijski podrzi, a imamo i kredit koji je digao da bi stvorio neki krov nad glavom.
Radila sam sezonske poslove, bila na birou, cak sam radila i u jednoj firmi koja je primala ljude sa biroa, ali nakon 6 mjeseci otpustena sam zajedno sa ostalih 19 ljudi, jer su primili novih 20 takodje sa biroa i tako se ringispil okrece i okrece, jer firma od biroa dobije odredjenu sumu novca za svakog radnika nakon 6 mjeseci (bar je tada tako bilo). Pa hajde opet na biro i tako u krug. U tom periodu ovo mi je izgledalo kao opcija isto kao i mnogima vjerovatno sada koji razmisljaju da odu na ovaj nacin.

Zelim da odgovorim na neke posto-ove:

@animals
Ova izjava o siromasnima i djeci... Ostala sam bez teksta. Obrni - okreni, svi smo mi necija djeca i svi smo mi nekome sluge - bilo da radimo za nekoga ili imamo privatni biznis.

@Connaisseur Karlin
Niko ovdje ne prica o "stvaranju dubljih emocionalnih odnosa" sa poslodavcem. Poenta je da ipak trebas da imas dozu postovanja prema drugima, pogotovo prema nekome ko ti pomaze u odgoju tvoje djece.

@biscanka2
Ne kazem da medju nasima nema neradnika. Ima ih koji provode dane u kladionici, ispijaju kafe satima i traze daljinski od konobara da mogu pratiti rezultate. Ima ih, nije da nema.
Ali ja ovdje pricam iskljucivo o svom iskustvu, a ne o rekla-kazala i sta ko radi u zivotu nije moja stvar.
Sama sam placala svoj kredit za telefon, a ako bih slucajno otisla u svoju sobu na 10-15 min da se presvucem ili nesto slicno, neko mi je kucao na vrata.

Opet ponavljam, topic nije o gasterbajterima i prica kako tamo negdje cvjetaju lale. Samo realan pokazatelj onoga sto sam ja iskusila.
Imate mnogo pozitivnih prica takodje, da li su sve istinite - ne znam, nadam se da jesu, jer svakome zelim da uspije u zivotu nije bitno gdje.
ho oponopono

#70 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by ho oponopono »

survivor2016 wrote:Pozdrav svima. Kao sto kaze sam naslov, imam potrebu, a nekako osjecam i duznost da opisem moje iskustvo i moje greske kao Au Pair u Njemackoj i mozda tako pomognem nekome i uputim ga da ne dozivi neugodnosti kao ja, jer nazalost mene nije imao ko iskreno uputiti.
Ako ste mislili da ce ovo biti prica o nekoj agenciji koja na sav glas reklamira kako je Au pair program divno iskustvo i rad sa djecom - nece.
Ja sam svoju host porodicu nasla sama na AuPairWorld stranici. Sad ce mnogi pomisliti "tako ti i treba kad ti je bilo zao dati 500 KM agenciji da ti nadju porodicu" - nije mi bilo zao jer ih nisam imala. S obzirom kakvo nam je stanje u drzavi, mislim da ce me mnogi ipak shvatiti.
A sve u svemu, agencija vam ne moze pomoci previse, jedino vam moze pronaci novu porodicu. Ako 3 puta promijenite porodicu, vracaju vas kuci.
Prvo da objasnim da Au pair program je to - program! Ne deklarise se kao posao niti cete dobiti radnu vizu. Dobit cete Au pair vizu koja je zapravo "putnicka viza", da mozete uci i izaci iz Njemacke vise puta u toku tih 12 mjeseci. Ne mozete naci posao sa tom vizom niti ista slicno.
Au pair program treba da obuhvata - rad sa djecom i lakse kucanske poslove. Medjutim, host porodice vecinom zloupotrebljavaju ovaj program, traze od djevojaka da rade vise sati nego je po zakonu odredjeno i da rade poslove koji nisu njihova duznost i koji nisu navedeni u ugovoru (najblaze receno - da budu hamali). Sto se tice Njemacke, po zakonu treba da se radi 30h sedmicno - sto je 6 sati 5 dana pa 2 dana odmora ili 5 sati 6 dana pa 1 dan odmora, medjutim kao sto rekoh, rijetko se koja porodica pridrzava toga.
**Da odmah napomenem, moje iskustvo je jako lose. Vjerujem da ima jos djevojaka sa dobrim i losim iskustvima i da ce se javiti.
**Iskustva koja ce biti opisana u tekstu su vecinom moja, ali bit ce i iskustava drugih djevojaka. U gradu gdje sam ja bila odrzan je AuPairWorld meeting tako da sam upoznala djevojke iz Francuske, Amerike, Engleske, Spanije, Albanije, Brazila, Meksika, Perua, Italije, Juzne Afrike, itd.
Pa da pocnemo... Malo informacija o porodicama: porodica da bi mogla imati Au pair, po zakonu mora zaradjivati odredjenu sumu novca (neko ko nije dobro situiran ne moze sebi priustiti Au pair) i mora imati odredjenu kvadraturu stana (posebnu sobu i kupatilo za Au pair djevojku).
**Zakljucak: Svaka porodica ima vise novca nego mi mozemo i zamisliti.
Kad citamo o Au pair programu, svi se "zalijepimo" za onaj dio: sta porodica nudi nama (koje su njihove duznosti).
Pa tamo pise - stan i hrana. Ja ovaj segment uopste necu da ubrajam. Zasto? Zato sto se porodice toliko cvrsto toga drze u smislu: kako ona ima obraza da se pobuni, a mi joj dali lijepu prostranu sobu i hranu. Realno gledajuci, ako je neko iole normalan ovo treba da gleda kao "podrazumijeva se da cemo joj dati da jede i da ima gdje spavati, ipak cuva nasu djecu"! Stan, hranu, struju, vodu, internet - oni moraju da plate, bili vi tu ili ne.
Sto se tice hrane, njemci u frizideru imaju: puter, mrkvu, krastavac, mlijeko (za djecu, ne za vas), med, marmeladu, nekoliko jaja.
I ako porodica slucajno ima vise hrane, vi jedete isto sto i oni, tako da ne trose nista "extra" para na vas.
Njemci ce takodje radije baciti frisku hranu psu, nego dati vama da pojedete (nije moje licno iskustvo, ali je iskustvo djevojke koja je takodje iz Bosne).
**Zakljucak: Nikad im nemojte dopustiti da vas ucjenjuju time kako vam daju stan i hranu i da se osjecate lose zbog toga.
Sada jedan veoma zanimljiv dio - koliko porodica zapravo mjesecno potrosi na vas (u ovom slucaju koliko su moji trosili na mene):
- dzeparac 260 eura
- mjesecna karta 69,20 eura
- zdravstveno osiguranje 45 eura
- kurs njemackog 50 eura (dobijate mjesecno samo ako idete na kurs, ako ne idete necete ni dobiti)
**Zakljucak: Oko 424 eura.
Vasa duznost kao Au pair. Bukvalno...
- 24h na dan biti dostupni na telefon
- da mogu da vam kazu "ne smijete spavati vec morate raditi 24h", vjerujte da bi vam rekli
- svaki posao koji je njima mrsko, oni ga prebace vama i predstave kao da je to vasa duznost, hladno
- rad sa djecom, nimalo uzbudljiv vjerujte mi, da ne znam koliko volite djecu
- rad vikendom, prekovremeno (u vecini slucajeva nije placen ili vam se obeca da ce platiti, pa kao zaborave, itd.)
**Zakljucak: Ne dopustite im da vas zovu na telefon u toku vaseg slobodnog vremena. Pisite svaku minutu koju ste radili i trazite da vam plate, ako nakon druge-trece opomene i dalje ne zele da plate - pocnite traziti drugu porodicu.
Host roditelji... (licno iskustvo)
Host tata - okay, smiren covjek, voli se nasaliti ponekad, itd.
Host mama - bolesnik, control-freak, mora sve da bude po njenom. Prije mene imali su dvije Au pair iz Kolumbije, prva ih napstila nakon 4 mjeseca, druga nakon 6 mjeseci. Sto li Boze, evo sve se pitam :? (sarkazam, naravno)
Ja odvratnije zene u zivotu nisam vidjela! Da moze da Au pair curi zguli kozu s ledja, uradil bi to! O njoj mogu knjigu napisati. Ali to mozda u nekom drugom post-u jer ce ovaj biti predug svakako.
A recimo djevojka iz Bosne, koju sam prije spomenula, kod nje je host tata bio isti kao moja host mama.
**Zakljucak: Jedno od roditelja nije normalno 100% i imat cete nekih problema sa njima.
Djeca...
Ja sam radila sa 2 djecaka (2 i 4 godine). Hmm... Znate onu razmazenu djecu iz vase ulice, kojima su roditelji kupili sve igracke na svijetu, al su ona opet nezadovoljna, pa placu i razvlace se ko zvaka... Eh tu djecu pomnozite sa 10!
Djeca u Njemackoj su toliko razmazena, bez odgoja i manira, da vjerujem da ce neko nekad napraviti dokumentarac o njima.
Kod njih ne postoji "ne" kao odgovor. Ako hoce nesto to mora biti SAD, ODMAH ili cete svjedociti vristanju ko da im neko zub vadi i valjanju po podu (nije bitno gdje, u stanu, na ulici, itd.), gadjanju bilo cim (vecinom tebe), udaranje, jako pogrdne rijeci, itd.
Sta je meni fascinantno bilo i jos uvijek pokusavam da objasnim sebi - nose pelene do 4 godine (moguce i duze). U mom slucaju, morala sam da stavljam pelenu djetetu od 4 godine i da mu pripremim pipu svaku noc pred spavanje.
Djecu voze u kolicima za bebe dokle god se kolica ne raspadnu (do 5-6 godine). Djeca apsolutno nisu drustvena, sebicna su i ekstremno odbojna.
Putovanja...
Putovati sa porodicom negdje - ni pod razno! Vecinom cure misle "jao super, oni putuju dosta, ici cemo svugdje" - da, ONI putuju, a vi RADITE po cijeli dan! Nemate slobodnog vremena uopste (nema vrtica, djeca su 24h sa vama), sa njima ste u apartmanu, non-stop neko nesto trazi od vas. Oni se kupaju - vi cuvate djecu, oni hoce romanticnu veceru u dvoje - vi cuvate djecu, u toku noci djeca se probude, zaplacu - vas ce da probude jer toboze oni su popili previse vina, ne osjecaju se dobro, itd., itd.
**Zakljucak: Nikako! Radije ostanite tih 7-14 dana sami u stanu ili otputujte negdje bez njih ako imate para. Nikako pristajati na tu robiju da idete s njima.

Ovo bi bilo sve za ovaj put. Nadam se da ce se i druge cure javiti sa svojim iskustvima.
Ja sam ostala 12 mjeseci... Kako? Zasto? Ni sama ne znam, jos uvijek sabiram utiske i razmisljam sta dalje da radim.
Ako nemate nijedan drugi nacin da odete iz zemlje, a zelite... Probajte ovo. Kako vidite ja nigdje nisam napisala - nemojte! Znam kakva je situacija u zemlji, nemamo mnogo nacina da napredujemo i vecina nazalost ode trbuhom za kruhom. Ali shvatite samo da nije lako.
Ja svakome od srca zelim da ne naidje na host porodicu kao sto je bila moja.

...a nisu ni ovo kišni dani bez duge jebiga, te nisi pička što želiš da živiš...i melanholija je dio toga...:pusi2:

...no, jebaji ga sve je to dio života... bila, vidjela si, crkla bi da nisi probala, boriš se, radiš... šta bi i ovdje da si ostala tih godinu dana...lupala glavom od zid, od staraca tražila lovu za uloške, jela samu sebe iznutra...:pusi2:

...ili išla međunožjem to je IN pa našla sponzora karikaturu...sa svim statusima na fejsu... desni guz blic, dak- faca...sise na tastaturi...i život je lijep, dok udišeš plaćeni zrak- karticom svog jebača negdje na moru/planini...:pusi2:

...a lako se na dobro u životu navići...vazda bilo, caka je u deveranju...baci te pinki fancy naočare, samo zajebe stvaraju, pogotovo depru navuku kad se ne poklope sa jebenim očekivanjima...

...igraj i rukama i nogama plus nemoj da zaboraviš da ti se ne zgrči skroz onaj mišić na kraju usana...e, to je umijeće...znam sve dopizdi, ali šta ćeš...nacrtaj makar sebi način...:pusi2:
survivor2016

#71 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by survivor2016 »

HAVANA wrote:
Otisla sam da radim!
Svaka vam cast na ovome. Kao da citam tekst sopstvenog oca. Uvijek je brinuo, ali nas je pustio da se borimo.
Kao sto navedoh u proslom post-u, radila sam i sezonske poslove, i studirala, itd. Ja ne zelim da budem RAJA!!
Ja zelim da uputim mlade djevojke da otvore dobro oci i da ne uzimaju sve zdravo-za-gotovo. Neka dobro istraze i odluce sta ce i kako u buducnosti raditi. Mene pitaju zasto sam ostala, zasto se nisam vratila? Ostala sam jer nista u zivotu nisam naucila da radim povrsno i polovicno. Cilj mi je bio da naucim bar malo jezik i da se opustim u pricanju, i jesam, ne do nekog zavidnog nivoa jer sam morala da koristim engleski u komunikaciji sa njima (osim sa djecom, ali djeca tog uzrasta nemaju razvijenu gramatiku u govoru jos uvijek). Predati se necu sigurno, jer to nije opcija.
A za 50 eura mjesecno za kurs ne mozete naci nista, tako da sam od svog dzeparca skupljala i dodavala pomalo i snalazila se pa isla na neke kurseve jednom-dva puta sedmicno po sat i po-dva.

Neko je cak napisao da sam kao mislila obogatit cu se radeci za 260 eura mjesecno i vratiti se kuci... Bravo! To je to! :thumbup:
Steta sto nisam ovako razmisljala.
animals

#72 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by animals »

[quote="survivor2016"]

@animals
Ova izjava o siromasnima i djeci... Ostala sam bez teksta. Obrni - okreni, svi smo mi necija djeca i svi smo mi nekome sluge - bilo da radimo za nekoga ili imamo privatni biznis.

Izvini,alii ja ostanem bez texta,kad neko napise da su Njemacka djeca razmazena..
ko da su nasa nesto bolja..
ja sam se samo osvrnuo na onaj tekst,kad neko kaze da
Nijemci ne moraju svoju djecu slati u svijet da zaradjuju za zivot..
idu i Nijemci u svijet da rade itekako..
samo sam htjeo podvuci da nije kriva hladna , neljudska Evropa,
nekome ko pravi 10 djece, a ne moze ih prehraniti, pa ih salje u svijet, da se pate..
ko svati svatio je..a sto se tebe tice, ja sam prosao sto puta gore stvari ,pa se ne zalim..
P.S..
cuvanje djece tudje,ne bi nikome preporucio..
nikako placeno, a ubijete u pojam..
HardcoreMX

#73 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by HardcoreMX »

Šarena laža.Jedino mu to valja.Tip upozn'o jednog Švabu pa skont'o da ih je upozno sve.Bullshit.
Bluemore

#74 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Bluemore »

sta ti je bila motivacija da izdrzis 12 mjeseci ako te nisu postivali, vec gulili kozu sa ledja?
zasto nisi postavila granicu gdje je trebalo ili trazila druge, kada si shvatila koliko je sati? odlucila si ostati tamo, a sada druge upozoravas....ne znaci da bi drugi bili isti...
licno mislim da je au pair samo 20% sansa da se posreci da da bude fer poslovna relacija
survivor2016

#75 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by survivor2016 »

Kazes prosao si i gore. Pa zasto sutis? Zasto ne podijelis svoje iskustvo sa drugima?

To i jeste problem, pricamo na sva zvona kad nam se nesto dobro desi, a sta je sa losim?
Kad neko iznese neko lose iskustvo ljudi mu ne vjeruju, jer su procitali 7453868 lijepih prica pa im ova nekako ne pase.
Neka ljudi znaju da se i ovakve stvari desavaju, neka budu upuceni.

Svi se boje da ce biti osudjivani (osudjuju se oni koji ne probaju, oni su lijeni i zive roditeljima na grbaci, pa se osudjuju i oni koji pokusaju nesto)
- ma znate sta? OSUDJUJTE ME KOLIKO GOD HOCETE!
Ali ako ovo dopre do bar jedne mlade osobe i ona shvati bit moje poruke, ja sam svoju misiju izvrsila. A bila je sa najboljom namjerom.

Ovo je uputstvo i savjet mladim djevojkama, jer mene niko nije uputio - to sam cini mi se u svakom post-u napisala i ponavljam ko papagaj.
Post Reply