pustopoljina wrote:512MB wrote:Austrija, dadilja cura iz BiH sa hrv papirima (inace student ekonomije), redovni au-pair ugovor (425€ brutto / mjesec), 20 sati sedmicno (07-08 i 14-17) i ostalo sve po dogovoru.
pa ovo je dosadasnja geringfügigkeitsgrenze! a 20 sati sedmicno je teilzeitbeschäftigung.
jos je kod geringfügig brutto=netto,
znaci ona prima cak i ispod toga? a radi vise sati? ko placa osiguranje? da li je osigurana ikako?!
iskoristavanje.
bolje joj je sa hrvatskim papirima raditi geringfügig i sama sebi uplacivati osiguranje i penziono.
sta je sa weihnachtsgeld i urlaubsgeld?
ovo je MALO. da radis ista 20 sati, morao bi imati oko 600-650 eur netto.
drug moj da se mi ne peglamo sa tobom vise jer je ovo ocigledno lazni profil,evo tvog prvog texta gdje si svojom rukom napisao da joj je plata 260 eura
a sad kazes dajes joj 425eura(i to brutto)
i jos se svadjas sa ljudima koji zive u njemackoj kolko je hrana tamo a ti ko ono zivis u austriji,znaci odvadi malo
1. ako su roditelji iz bosne i au pair cura je iz bosne,hrvatske ili srbije- ne moze biti au pair u toj porodici(ko hoce da provjeri moze da nazove ambasadu). nije bitno kolko dugo je ta porodica u njemackoj/austriji i dali se vode pravno ko drzavljani te zemlje,radi se cjela provjera porodice a porijeklo posebno. provjerava se i koji se jezik prica u kuci porodice,oni kazu njemacki,al niko nije glup,eto bas ti neces nista sa njom progovoriti na svom jeziku
2. sta ce ona nauciti novo kod nekog ko dolazi sa istog podrucja,ima istu kuluturu i prica isti jezik- nista a ovo je program gdje cure uce novu kulturu,obicaje i jezik
3. u bosni se zna da su pravno i zvanicno aktivna sva tri jezika(bosanski,hrvatski,srpski) tako da porodice mogu dovesti samo cure kojim je maternji jezik neki drugi
4. cure nemogu biti familijarno povezane sa porodicom,da mogu pola cura iz bosne bi otislo kod rodbine na godinu dana da cuva djecu,ja prva al ne moze
znaci ovo sto rece da ti je dadilja iz bosne sa hr papirima i kao dobila je au pair vizu necemo ni da komentarisemo