Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
survivor2016

#1 Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by survivor2016 »

Pozdrav svima. Kao sto kaze sam naslov, imam potrebu, a nekako osjecam i duznost da opisem moje iskustvo i moje greske kao Au Pair u Njemackoj i mozda tako pomognem nekome i uputim ga da ne dozivi neugodnosti kao ja, jer nazalost mene nije imao ko iskreno uputiti.
Ako ste mislili da ce ovo biti prica o nekoj agenciji koja na sav glas reklamira kako je Au pair program divno iskustvo i rad sa djecom - nece.
Ja sam svoju host porodicu nasla sama na AuPairWorld stranici. Sad ce mnogi pomisliti "tako ti i treba kad ti je bilo zao dati 500 KM agenciji da ti nadju porodicu" - nije mi bilo zao jer ih nisam imala. S obzirom kakvo nam je stanje u drzavi, mislim da ce me mnogi ipak shvatiti.
A sve u svemu, agencija vam ne moze pomoci previse, jedino vam moze pronaci novu porodicu. Ako 3 puta promijenite porodicu, vracaju vas kuci.
Prvo da objasnim da Au pair program je to - program! Ne deklarise se kao posao niti cete dobiti radnu vizu. Dobit cete Au pair vizu koja je zapravo "putnicka viza", da mozete uci i izaci iz Njemacke vise puta u toku tih 12 mjeseci. Ne mozete naci posao sa tom vizom niti ista slicno.
Au pair program treba da obuhvata - rad sa djecom i lakse kucanske poslove. Medjutim, host porodice vecinom zloupotrebljavaju ovaj program, traze od djevojaka da rade vise sati nego je po zakonu odredjeno i da rade poslove koji nisu njihova duznost i koji nisu navedeni u ugovoru (najblaze receno - da budu hamali). Sto se tice Njemacke, po zakonu treba da se radi 30h sedmicno - sto je 6 sati 5 dana pa 2 dana odmora ili 5 sati 6 dana pa 1 dan odmora, medjutim kao sto rekoh, rijetko se koja porodica pridrzava toga.
**Da odmah napomenem, moje iskustvo je jako lose. Vjerujem da ima jos djevojaka sa dobrim i losim iskustvima i da ce se javiti.
**Iskustva koja ce biti opisana u tekstu su vecinom moja, ali bit ce i iskustava drugih djevojaka. U gradu gdje sam ja bila odrzan je AuPairWorld meeting tako da sam upoznala djevojke iz Francuske, Amerike, Engleske, Spanije, Albanije, Brazila, Meksika, Perua, Italije, Juzne Afrike, itd.
Pa da pocnemo... Malo informacija o porodicama: porodica da bi mogla imati Au pair, po zakonu mora zaradjivati odredjenu sumu novca (neko ko nije dobro situiran ne moze sebi priustiti Au pair) i mora imati odredjenu kvadraturu stana (posebnu sobu i kupatilo za Au pair djevojku).
**Zakljucak: Svaka porodica ima vise novca nego mi mozemo i zamisliti.
Kad citamo o Au pair programu, svi se "zalijepimo" za onaj dio: sta porodica nudi nama (koje su njihove duznosti).
Pa tamo pise - stan i hrana. Ja ovaj segment uopste necu da ubrajam. Zasto? Zato sto se porodice toliko cvrsto toga drze u smislu: kako ona ima obraza da se pobuni, a mi joj dali lijepu prostranu sobu i hranu. Realno gledajuci, ako je neko iole normalan ovo treba da gleda kao "podrazumijeva se da cemo joj dati da jede i da ima gdje spavati, ipak cuva nasu djecu"! Stan, hranu, struju, vodu, internet - oni moraju da plate, bili vi tu ili ne.
Sto se tice hrane, njemci u frizideru imaju: puter, mrkvu, krastavac, mlijeko (za djecu, ne za vas), med, marmeladu, nekoliko jaja.
I ako porodica slucajno ima vise hrane, vi jedete isto sto i oni, tako da ne trose nista "extra" para na vas.
Njemci ce takodje radije baciti frisku hranu psu, nego dati vama da pojedete (nije moje licno iskustvo, ali je iskustvo djevojke koja je takodje iz Bosne).
**Zakljucak: Nikad im nemojte dopustiti da vas ucjenjuju time kako vam daju stan i hranu i da se osjecate lose zbog toga.
Sada jedan veoma zanimljiv dio - koliko porodica zapravo mjesecno potrosi na vas (u ovom slucaju koliko su moji trosili na mene):
- dzeparac 260 eura
- mjesecna karta 69,20 eura
- zdravstveno osiguranje 45 eura
- kurs njemackog 50 eura (dobijate mjesecno samo ako idete na kurs, ako ne idete necete ni dobiti)
**Zakljucak: Oko 424 eura.
Vasa duznost kao Au pair. Bukvalno...
- 24h na dan biti dostupni na telefon
- da mogu da vam kazu "ne smijete spavati vec morate raditi 24h", vjerujte da bi vam rekli
- svaki posao koji je njima mrsko, oni ga prebace vama i predstave kao da je to vasa duznost, hladno
- rad sa djecom, nimalo uzbudljiv vjerujte mi, da ne znam koliko volite djecu
- rad vikendom, prekovremeno (u vecini slucajeva nije placen ili vam se obeca da ce platiti, pa kao zaborave, itd.)
**Zakljucak: Ne dopustite im da vas zovu na telefon u toku vaseg slobodnog vremena. Pisite svaku minutu koju ste radili i trazite da vam plate, ako nakon druge-trece opomene i dalje ne zele da plate - pocnite traziti drugu porodicu.
Host roditelji... (licno iskustvo)
Host tata - okay, smiren covjek, voli se nasaliti ponekad, itd.
Host mama - bolesnik, control-freak, mora sve da bude po njenom. Prije mene imali su dvije Au pair iz Kolumbije, prva ih napstila nakon 4 mjeseca, druga nakon 6 mjeseci. Sto li Boze, evo sve se pitam :? (sarkazam, naravno)
Ja odvratnije zene u zivotu nisam vidjela! Da moze da Au pair curi zguli kozu s ledja, uradil bi to! O njoj mogu knjigu napisati. Ali to mozda u nekom drugom post-u jer ce ovaj biti predug svakako.
A recimo djevojka iz Bosne, koju sam prije spomenula, kod nje je host tata bio isti kao moja host mama.
**Zakljucak: Jedno od roditelja nije normalno 100% i imat cete nekih problema sa njima.
Djeca...
Ja sam radila sa 2 djecaka (2 i 4 godine). Hmm... Znate onu razmazenu djecu iz vase ulice, kojima su roditelji kupili sve igracke na svijetu, al su ona opet nezadovoljna, pa placu i razvlace se ko zvaka... Eh tu djecu pomnozite sa 10!
Djeca u Njemackoj su toliko razmazena, bez odgoja i manira, da vjerujem da ce neko nekad napraviti dokumentarac o njima.
Kod njih ne postoji "ne" kao odgovor. Ako hoce nesto to mora biti SAD, ODMAH ili cete svjedociti vristanju ko da im neko zub vadi i valjanju po podu (nije bitno gdje, u stanu, na ulici, itd.), gadjanju bilo cim (vecinom tebe), udaranje, jako pogrdne rijeci, itd.
Sta je meni fascinantno bilo i jos uvijek pokusavam da objasnim sebi - nose pelene do 4 godine (moguce i duze). U mom slucaju, morala sam da stavljam pelenu djetetu od 4 godine i da mu pripremim pipu svaku noc pred spavanje.
Djecu voze u kolicima za bebe dokle god se kolica ne raspadnu (do 5-6 godine). Djeca apsolutno nisu drustvena, sebicna su i ekstremno odbojna.
Putovanja...
Putovati sa porodicom negdje - ni pod razno! Vecinom cure misle "jao super, oni putuju dosta, ici cemo svugdje" - da, ONI putuju, a vi RADITE po cijeli dan! Nemate slobodnog vremena uopste (nema vrtica, djeca su 24h sa vama), sa njima ste u apartmanu, non-stop neko nesto trazi od vas. Oni se kupaju - vi cuvate djecu, oni hoce romanticnu veceru u dvoje - vi cuvate djecu, u toku noci djeca se probude, zaplacu - vas ce da probude jer toboze oni su popili previse vina, ne osjecaju se dobro, itd., itd.
**Zakljucak: Nikako! Radije ostanite tih 7-14 dana sami u stanu ili otputujte negdje bez njih ako imate para. Nikako pristajati na tu robiju da idete s njima.

Ovo bi bilo sve za ovaj put. Nadam se da ce se i druge cure javiti sa svojim iskustvima.
Ja sam ostala 12 mjeseci... Kako? Zasto? Ni sama ne znam, jos uvijek sabiram utiske i razmisljam sta dalje da radim.
Ako nemate nijedan drugi nacin da odete iz zemlje, a zelite... Probajte ovo. Kako vidite ja nigdje nisam napisala - nemojte! Znam kakva je situacija u zemlji, nemamo mnogo nacina da napredujemo i vecina nazalost ode trbuhom za kruhom. Ali shvatite samo da nije lako.
Ja svakome od srca zelim da ne naidje na host porodicu kao sto je bila moja.
insomnia78

#2 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by insomnia78 »

Pratim
animals

#3 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by animals »

Curo draga, da si kod svoje sestre cuvala djecu, isto bi ti bilo..
jednostavno moras svatiti da svijet funkcionira tako.
JedanOdBraceMorica

#4 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by JedanOdBraceMorica »

Ja mislim da nas mentalitet (u ovom slucaju konkretno zena, mada ni muskarci nisu drugaciji) nije adekvatan za takve poslove... To je za one koji si navikli biti donji, podanoci, sluge, da se ni za sta ne pitaju i da sa svacim budu zadovoljni pa makar to bio i jedan euro dnevno. Na primjer zemlje kao sto su JI Azija, Indija, eventualno neke Africke zemlje itd., ali Balkan, istocna Evropa ni slucajno. Pa mi da smo bilo voljni sluziti goreg od sebe ne bi ubili Franca Ferninanda i otjerali svakog ko nas je pokusao porobiti, za razliku od gore navedenih zemalja koje su sutke pale na koljena pred okupatorima. Znam da tema na prvi pogled nije ni politicka ni historijska ali gdje su Balkanci tu mora biti i politike i historije :lol: Nadam se da ce ova prica doprijeti do sto vise djevojaka/zena koje misle da ce ih "tolerantni" zapadnjaci placati 2-3 hiljade mjesecno da dva puta dnevno podgriju hapu djetetu i ostatak dana provedu gledajuci TV i jeduci iz njihovog frizidera
Connaisseur Karlin

#5 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Connaisseur Karlin »

odluciti raditi i zvijeti u kuci stranacaporodice koju doslovno ne poznajes je ludost :run:
TheMule

#6 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by TheMule »

ne mozes ti zapadnjacima udovoljiti, nije to samo tako sa bebama. nekultura, prohtjevanje, bezobrazluk, neodgojenost itd su uvijek na nivou.
bosan

#7 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by bosan »

Dobro si ti prosla curo draga , da si upala gdje kod nasih morala bi i kucu okrecit :D
animals

#8 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by animals »

bosan wrote:Dobro si ti prosla curo draga , da si upala gdje kod nasih morala bi i kucu okrecit :D
I mozda bi te i muz salijetao.. :D
peepeep

#9 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by peepeep »

TheMule wrote:ne mozes ti zapadnjacima udovoljiti, nije to samo tako sa bebama. nekultura, prohtjevanje, bezobrazluk, neodgojenost itd su uvijek na nivou.
Stid ih bilo što imaju pare pa samim time mogu i da rade šta hoće. Jel' je ko tjerao da ide i radi kao dadilja? Nije. To što je ona mislila da će ono ko kod nas biti da čuva dijete dok mama popije sa konom kafu, to je već drugo. Ne plaćaju je da se kupa sa njima nego da radi. Ne plaćaju je da ide na večere sa njima nego da čuva dijete.
p206

#10 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by p206 »

Gdje god da odeš gledaće te ko stranca i s visine...rijetko ćeš gdje naći okruženje gdje te neće gledati tako, možda neke multinacionakne firme, al opet će te komšije Švabe gledati ko nekog s Balkana.
Isto ko što neki u Sarajevu ne vole vidjeti Arape, Kineze i sl.
mali_balon

#11 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by mali_balon »

JedanOdBraceMorica wrote:Ja mislim da nas mentalitet (u ovom slucaju konkretno zena, mada ni muskarci nisu drugaciji) nije adekvatan za takve poslove... To je za one koji si navikli biti donji, podanoci, sluge, da se ni za sta ne pitaju i da sa svacim budu zadovoljni pa makar to bio i jedan euro dnevno. Na primjer zemlje kao sto su JI Azija, Indija, eventualno neke Africke zemlje itd., ali Balkan, istocna Evropa ni slucajno. Pa mi da smo bilo voljni sluziti goreg od sebe ne bi ubili Franca Ferninanda i otjerali svakog ko nas je pokusao porobiti, za razliku od gore navedenih zemalja koje su sutke pale na koljena pred okupatorima. Znam da tema na prvi pogled nije ni politicka ni historijska ali gdje su Balkanci tu mora biti i politike i historije :lol: Nadam se da ce ova prica doprijeti do sto vise djevojaka/zena koje misle da ce ih "tolerantni" zapadnjaci placati 2-3 hiljade mjesecno da dva puta dnevno podgriju hapu djetetu i ostatak dana provedu gledajuci TV i jeduci iz njihovog frizidera
Ovom recenicom si upravo opisao nase "azijate" i "indijce" koji kod raznih gazdi rade za taj euro ili cak i dzaba......
Krokodajl

#12 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Krokodajl »

Jebiga može im se, što se kade ponuda i tražnja na tržištu rada, oni znaju svoju poziciju ti znaš svoju, oni mogu postavljat uvjete kakve hoće sve dok ima neko ko će raditi po takvim uvjetima, kažeš Kolumbijka radila 4 mjeseca pa otišla, i onda druga došla 6 mjeseci pa otišla, i eto onda i ti, poslije tebe će opet doći neka koja će to prihvatiti jer nije u stanju da postavlja uvjete no joj je potreban posao, njena djeca će za koju godinu narasti i neće im trebati Au Pair, ali će im zato za koju godinu Bosanska čeljad u Bad vakim Bad nakim prati guzice i strugati kožu sa peta dok slušaju najnovije šlagere Helmuta Milera i piju Traubisodu.
TheMule

#13 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by TheMule »

peepeep wrote:
TheMule wrote:ne mozes ti zapadnjacima udovoljiti, nije to samo tako sa bebama. nekultura, prohtjevanje, bezobrazluk, neodgojenost itd su uvijek na nivou.
Stid ih bilo što imaju pare pa samim time mogu i da rade šta hoće. Jel' je ko tjerao da ide i radi kao dadilja? Nije. To što je ona mislila da će ono ko kod nas biti da čuva dijete dok mama popije sa konom kafu, to je već drugo. Ne plaćaju je da se kupa sa njima nego da radi. Ne plaćaju je da ide na večere sa njima nego da čuva dijete.
pa naravno da ih mora biti stid (ali oni to ne znaju). Ako imas pare, ne znaci da mozes biti idiot. Znam ja dobro kako oni odgajaju svoju djecu. Ja jednom gledam Amerikanku i djete ide supermarketom i baca sve sa polica. A ona ga za ruku, i "hajmo vamo, moramo pozuriti", a ono valjda da pokupe radnici?! I vecina ih je taka

Mene bi moji roditelji razvaliti na sred prodavnice, a na zapadu roditelji ni habera. Ne znaju sta je bonton, a ni osnove ponasanja, i nema to previse veze sa parama.
Krokodajl

#14 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Krokodajl »

Ma ni guzicu ne peru, a da pričamo o bontonu :D
bosan

#15 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by bosan »

animals wrote:
bosan wrote:Dobro si ti prosla curo draga , da si upala gdje kod nasih morala bi i kucu okrecit :D
I mozda bi te i muz salijetao.. :D
Bez mozda , sigurno . :D Ja samo mogu reci da smo mi puno , puno gori od tih hladnih zapadnjaka . Mi da smo radili 50% kao sto se radi na zapadu ne bi znali sta bi imali . Vec smo naucili sve nekako guzovace i svaki posao s fuserit bez obzira kakav on bio . I naravno uvijek biti nezadovoljan . A kod nas pola drzave radi na crno , ni socijalnog ni penzionog ni kog vraga al vazno je da Svabo nevalja .
Juni

#16 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Juni »

Zanimljivo je da u cijelom tekstu nisi iznijela ništa pozitivno ne samo o porodici nego o cijeloj zemlji.vjerovatno su ti očekivanja bila prevelika , pa si se razočarala.
Pokušaj stvari posmatrati s pozitivne strane:
-usavrsila si Njemački i upoznala njihovu kulturu što ti u budućnosti moze pomoci kod pronalazenna posla.
-naučila si oko djece.kažeš na svidja ti se to da radi s,ali dobro ce ti doći oko vlastite djece.
-brinuti se istovremeno o dvoje djece od 2 i 4 godine nije nimalo lako tako da bi to trebalo pozitivno da se odrazi na tvoje samopouzdanje.
Sve u svemu nije izgubljena godina s moje tacke gledišta makar.
TheMule

#17 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by TheMule »

Krokodajl wrote:Ma ni guzicu ne peru, a da pričamo o bontonu :D
fakat sto jest jest, njemacki varvari :D
survivor2016

#18 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by survivor2016 »

Posto sam znala da ce misljenja biti oprecna, a nisam postavila topic da bi se ljudi ovdje svadjali, da pojasnim malo.
Dijete sam roditelja srednjeg staleza kao vecina nas u nasoj nam lijepoj drzavi. Nakon rata moji su imali jedan kofer sa djecijom odjecom i nista vise. Nisam navikla na luksuz niti da dignem noge na sto cekajuci da mi neko drugi nesto donese, pokloni, itd. Od malena sam naucila da jedino radom, sa svojih 10 prstiju mogu dobiti nesto.
Nisam imala nikakva ogromna ocekivanja niti da cu donijeti vrece novca "jer ce me placati da podgrijem hapu djetetu".
Otisla sam da radim!
Jedino sto sam ocekivala, kao svaki normalan covjek jeste da me iole postuju jer sam zivo bice iako dolazim iz drzave kojoj oni ne znaju ni ime izgovoriti.
Topic sam otvorila, kao sto sam rekla na pocetku, da pomognem, da objasnim djevojkama koje planiraju da idu na ovaj program, jer meni nije niko objasnio na sta to zapravo lici. A ima ih sigurno koje ne vide drugi izlaz iz drzave osim ovog. Pa neka dva puta razmisle.
Moje je da uputim, pomognem, objasnim. Nije moje da osudjujem nikoga. Ko ce i zasto otici, njegova stvar.
Zelim samo da im dam realnu sliku onoga sto ih, nazalost, veoma moguce, ceka ako odu.
Krokodajl

#19 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by Krokodajl »

Neće te poštovati jer nisi živo biće, ti si broj na spisku u nekoj statistici koja vodi brigu koliko Au Pair djevojaka iz bijelog svijeta se nalazi u Njemačkoj, živo biće si ocu, mami, bratu, sestri, prijateljima, toj porodici si jedna u nizu od izvršitelja radnih obaveza i zadataka propisanih ugovorom, kao i svaka strana u poslovnom postupku oni će od tog ugovora pokušati da izvuku i stvari koje nisu ugovorene, da su mogli, 24 sata bi tražili da radiš i "griješ hapu", kapitalizam guta ljude, a Njemci su u njemu dovoljno dugo da bi ljudskost izbacili, ne žale za izbjeglicama koji su pobjegli iz ratom uništenih zemalja a da žale za nekom djevojkom iz neke zemlje koju ne znaju ni izgovoriti, jer oni su dok su tvoji roditelji u polusrušenoj kući otvarali konzerve ICAR-a, ljetovali na Maljorci ili Benidormu, naš narod kad vidi nekog da pati odma se prisjeti sebe i vazda nam žao nekog jer suosjećamo i onda pogledamo svoje djete i nedaj Bože da ja čijem naškodim šta će biti sa mojim.

Švabo sa tim problema nema, jer njegov mali neće morati u bijeli svijet da traži posao, čim ima para za Au Pair ima para i za dobru školu, dobar fakultet, a vjerovatno ga i čeka posao u porodičnoj kompaniji.

Socijalizam za ljudskim licem je pregažen na ulicama Praga 68-e, dobrodošla u svijet neoliberalnog kapitalizma gdje život crvene pande vrijedi više od miliona ljudskih.

A za temu ti hvala i iskustvo, jer nadam se da će otvoriti oči mnogim koji misle da čim odu na zapad da će im novac iz česme teći i da će im se ljudi smijati i veseliti.
Last edited by Krokodajl on 11/02/2017 22:38, edited 1 time in total.
animals

#20 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by animals »

survivor2016 wrote:Posto sam znala da ce misljenja biti oprecna, a nisam postavila topic da bi se ljudi ovdje svadjali, da pojasnim malo.
Dijete sam roditelja srednjeg staleza kao vecina nas u nasoj nam lijepoj drzavi. Nakon rata moji su imali jedan kofer sa djecijom odjecom i nista vise. Nisam navikla na luksuz niti da dignem noge na sto cekajuci da mi neko drugi nesto donese, pokloni, itd. Od malena sam naucila da jedino radom, sa svojih 10 prstiju mogu dobiti nesto.
Nisam imala nikakva ogromna ocekivanja niti da cu donijeti vrece novca "jer ce me placati da podgrijem hapu djetetu".
Otisla sam da radim!
Jedino sto sam ocekivala, kao svaki normalan covjek jeste da me iole postuju jer sam zivo bice iako dolazim iz drzave kojoj oni ne znaju ni ime izgovoriti.
Topic sam otvorila, kao sto sam rekla na pocetku, da pomognem, da objasnim djevojkama koje planiraju da idu na ovaj program, jer meni nije niko objasnio na sta to zapravo lici. A ima ih sigurno koje ne vide drugi izlaz iz drzave osim ovog. Pa neka dva puta razmisle.
Moje je da uputim, pomognem, objasnim. Nije moje da osudjujem nikoga. Ko ce i zasto otici, njegova stvar.
Zelim samo da im dam realnu sliku onoga sto ih, nazalost, veoma moguce, ceka ako odu.
Nisam ni jednu djevojku cuo da je bila sretna koja je cuvala dijecu..
a sve su cuvale djecu kod nasi..
animals

#21 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by animals »

Krokodajl wrote:Neće te poštovati jer nisi živo biće, ti si broj na spisku u nekoj statistici koja vodi brigu koliko Au Pair djevojaka iz bijelog svijeta se nalazi u Njemačkoj, živo biće si ocu, mami, bratu, sestri, prijateljima, toj porodici si jedna u nizu od izvršitelja radnih obaveza i zadataka propisanih ugovorom, kao i svaka strana u poslovnom postupku oni će od tog ugovora pokušati da izvuku i stvari koje nisu ugovorene, da su mogli, 24 sata bi tražili da radiš i "griješ hapu", kapitalizam guta ljude, a Njemci su u njemu dovoljno dugo da bi ljudskost izbacili, ne žale za izbjeglicama koji su pobjegli iz ratom uništenih zemalja a da žale za nekom djevojkom iz neke zemlje koju ne znaju ni izgovoriti, jer oni su dok su tvoji roditelji u polusrušenoj kući otvarali konzerve ICAR-a, ljetovali na Maljorci ili Benidormu, naš narod kad vidi nekog da pati odma se prisjeti sebe i vazda nam žao nekog jer suosjećamo i onda pogledamo svoje djete i nedaj Bože da ja čijem naškodim šta će biti sa mojim.

Švabo sa tim problema nema, jer njegov mali neće morati u bijeli svijet da traži posao, čim ima para za Au Pair ima para i za dobru školu, dobar fakultet, a vjerovatno ga i čeka posao u porodičnoj kompaniji.

Socijalizam za ljudskim licem je pregažen na ulicama Praga 68-e, dobrodošla u svijet neoliberalnog kapitalizma gdje život crvene pande vrijedi više od miliona ljudskih.

A za temu ti hvala i iskustvo, jer nadam se da će otvoriti oči mnogim koji misle da čim odu na zapad da će im novac iz česme teći i da će im se ljudi smijati i veseliti.
nIko nije kriv siromasnim sto se mnoze bez kontrole,
pa im krivo sto im oni koji imaju jedno diijete kroje sudbinu..
nadžak

#22 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by nadžak »

Koliko ti je godina ako smijem da pitam?
nadžak

#23 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by nadžak »

animals wrote:
Krokodajl wrote:Neće te poštovati jer nisi živo biće, ti si broj na spisku u nekoj statistici koja vodi brigu koliko Au Pair djevojaka iz bijelog svijeta se nalazi u Njemačkoj, živo biće si ocu, mami, bratu, sestri, prijateljima, toj porodici si jedna u nizu od izvršitelja radnih obaveza i zadataka propisanih ugovorom, kao i svaka strana u poslovnom postupku oni će od tog ugovora pokušati da izvuku i stvari koje nisu ugovorene, da su mogli, 24 sata bi tražili da radiš i "griješ hapu", kapitalizam guta ljude, a Njemci su u njemu dovoljno dugo da bi ljudskost izbacili, ne žale za izbjeglicama koji su pobjegli iz ratom uništenih zemalja a da žale za nekom djevojkom iz neke zemlje koju ne znaju ni izgovoriti, jer oni su dok su tvoji roditelji u polusrušenoj kući otvarali konzerve ICAR-a, ljetovali na Maljorci ili Benidormu, naš narod kad vidi nekog da pati odma se prisjeti sebe i vazda nam žao nekog jer suosjećamo i onda pogledamo svoje djete i nedaj Bože da ja čijem naškodim šta će biti sa mojim.

nIko nije kriv siromasnim sto se mnoze bez kontrole,
pa im krivo sto im oni koji imaju jedno diijete kroje sudbinu..
:shock: Ja morbidna komentara,fuj! Nadam se da ne misliš ozbilino!
animals

#24 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by animals »

Ti imas desetero djece a ja jedno..
jel ocekujes da cu ti ja hraniti djecu..
hrani sam ono sto pravis,,
insomnia78

#25 Re: Moje (ne)iskustvo kao Au Pair u Njemackoj

Post by insomnia78 »

Ne znam koja budala povjeri djete nekakoj nepoznatoj curi iz nekakve drzave
Post Reply