Moja iskustva sa novim zakonom o sigurnosti saobraćaja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

uvjek dobar gost

#1 Moja iskustva sa novim zakonom o sigurnosti saobraćaja

Post by uvjek dobar gost »

Samo par iskustava..... ako dobijete uplatnicu za naplatu kazne skupa sa onim pratećim papirima.... to definitivno platiti morate.... bilježi se u CIPS... odnosno kao nema šanse da neplatiše pređu granicu na istok il zapad, poslije toga obnavljanje dokumenata (CIPS-ovih) nije moguće dok se kazne ne izmire.... bez obzira znači gdje je mislim na entitete....
Znači opet ima buranija da naj..e, odnosno pojas, svijetla, vezanje i slično....

Užas jedan fakat ko radi terenski posao nek se paziiii....
zlatan01

Post by zlatan01 »

To vec lici na rjesenja iz nekih zemalja EU. E valja se navikavati na sve to, ako hocemo u EU...
nineac

#3 Re: Moja iskustva sa novim zakonom o sigurnosti saobraćaja

Post by nineac »

uvjek dobar gost wrote:Samo par iskustava..... ako dobijete uplatnicu za naplatu kazne skupa sa onim pratećim papirima.... to definitivno platiti morate.... bilježi se u CIPS... odnosno kao nema šanse da neplatiše pređu granicu na istok il zapad, poslije toga obnavljanje dokumenata (CIPS-ovih) nije moguće dok se kazne ne izmire.... bez obzira znači gdje je mislim na entitete....
Znači opet ima buranija da naj..e, odnosno pojas, svijetla, vezanje i slično....

Užas jedan fakat ko radi terenski posao nek se paziiii....
Ovaj dio "uzas jedan" najbolje docarava sliku na sta mi bosanci ciljamo kada kazemo "pravna drzava" :lol:
Qler

Post by Qler »

moja prijateljica radi u firmi koja je napravila taj software :D sto vodi evidenciju ko nije platio i te zezancije :D kaze sad nema labavo ko ne plati pusha...:D:D:D
Neelix

Post by Neelix »

jos kad bi drotovi bili dosljednji pa svima to pisali a ne samo onima koji nemaju stelu...ja bih bio sretan
quantum

Post by quantum »

Odlicno.
Jos kad bi se visina kazne odredjivala prema primanjima ili jos bolje zbog neprijavljivanja dohotka prema cijeni vozila sa kojim je pocinjenj prekrsaj :)
bianconero

Post by bianconero »

Neelix wrote:jos kad bi drotovi bili dosljednji pa svima to pisali a ne samo onima koji nemaju stelu...ja bih bio sretan

kad bi tako bilo niko ne bi vozio.
neka nama štela
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

....... Joj ljudi ovo nema smisla.....

Prvo... nošenje uplatnica tamo gdje je načinjen prekršaj.... uz rok od osam dana..... a poslije idu zatezne kamate i čuda.....

Drugo..... kazne i njihovo neplaćanje se veže uz saobraćajnu a ne uz vozačku.... ako neko napravi prekršaj sa vašim autom..... problemi ostaju sa autom kod njegovog vlasnika.....

Trće.... sad su policije entiteta potpuno uvezane.... i sve se bilježi u cipsu te postoji mogućnost vraćanja sa granice ili nemogućnost vađenja ličnih dokumenata.......

Zakon po mjeri zar ne.....
quantum

Post by quantum »

Sta je sa mogucnoscu zalbe? Zalba ne odgadja placanje ili?
Ako policajac odreze kaznu po svom nahodjenju i ja imam primjedbu je li prvo moram platiti pa se onda zaliti?
photo

Post by photo »

uvjek dobar gost wrote:....... Joj ljudi ovo nema smisla.....

Prvo... nošenje uplatnica tamo gdje je načinjen prekršaj.... uz rok od osam dana..... a poslije idu zatezne kamate i čuda.....

Drugo..... kazne i njihovo neplaćanje se veže uz saobraćajnu a ne uz vozačku.... ako neko napravi prekršaj sa vašim autom..... problemi ostaju sa autom kod njegovog vlasnika.....

Trće.... sad su policije entiteta potpuno uvezane.... i sve se bilježi u cipsu te postoji mogućnost vraćanja sa granice ili nemogućnost vađenja ličnih dokumenata.......

Zakon po mjeri zar ne.....
ne nosis uplatnicu nigdje i platis u bilo kojoj posti (ili banci, gdje god). znaci, ako si dobio prekrsajni nalog u bihacu, mozes ga platiti u banja luci i time si zavrsio stvar. onda sistem registruje da je placena kazna i ti si miran.

na prekrsajnom nalogu se unosi ime vozaca (znaci, sa vozacke) i tvoj maticni broj. tako da nema sanse da se izvuces sa tudjim autom.

prije nego sto napise nalog, drot teb pita hoces li da ides na sud a onda ti dokazuj ko je bio u pravu (to je ta tvoja zalba). ako kazes da neces na sud, onda ti preostaje da platis kaznu.
sinus

Post by sinus »

Mene su u decembru 2006 zaustavili i opićili mi kaznu. Nakon jedno tri mjeseca došlo mi je sa suda da platim 50 KM po ovom novom zakonu. Dostave ti dvije kopije prekršajnog naloga i ispunjenu uplatnicu na tvoje ime.

Na prekršajnom nalogu ispunjeni su tvoji podaci ime, prezime,državljanstvo, broj vozačke dozvole i te gluposti. Eh onda imaš i podatke o prekršaju kad je napravljen, u koliko sati i minuta, u kojoj upćini, registarski broj vozila i opis prekršaja.

Onda ispod toga ima kao opis prekršaja po zakonu odnosno iznos koliko moraš da platiš i kazneni bodovi (ja nisam dobio ni jedan)

U prekršajnom nalogu stoji da kaznu moraš platiti u roku od 8 dana od dana uručenja prekršjnog naloga.

I još na kraju naloga imaš dvije opcije od kojih moraš jednu da potpišeš, a to su PRIHVATANJE ODGOVORNOSTI, i ZAHTJEV ZA SUDSKO ODLUČIVANJE. I u koliko prihvatiš odgovornost, onda platiš kaznu i riješen problem, a u koliko ne prihvatiš onda ideš na sud na suočavanje sa policajcem i tako da možeš biti oslobođen ili da ti povise kaznu plus sudski troškovi.

E kad to sve platiš onda jednu potpisanu kopiju sa uplatnicom odneseš u policiju i to je to.
sinus

Post by sinus »

PRAVNA POUKA: Na temelju člana 38 stav 1 zakona o prekršajima FBIH okrivljeni može podnijeti zahtjev za sudsko odlučivanje o prekršajnom nalogu, tako što će jednu kopiju ovog naloga potpisati u donjem desnom dijelu ovog prekršajnog naloga u dijeliu ispod teksta "NE priznajem odgovornost za prekršaj opisan u ovom prekršajnom nalogu i zahtijevam sudsko odlučivanje" i dostaviti Općinskom sudu - odjel za prekršaje u roku od 8 dana od dana prijema ovog naloga. Ukoliko kopiju naloga ne pošaljete u navedenom roku, prekršajni nalog će postati konačan i izvršan. Sud će obavijestiti okrivljenog o datumu i vremenu suđenja (usmeni pretres biće održan_____________). Ukoliko okrivljenog sud proglasi prekršajno odgovornim, kazna izrečena od strane suda može biti veća od kazne izrečene ovim prekršajnim nalogom i okrivljeni će biti obavezan nadoknaditi sudske troškove.

Ako u naznačenom roku ne prihvati odgovornost ili ne zatraži sudsko odlučivanje, smatrat će se da je okrivljeni prihvatio odgovornost propuštanjem i ovaj nalog će postati konačan i izvršan, a dodatna taksa u iznosu od 20 KM će biti dodana sumi koju već duguje ( u skladu sa članom 37. stava 2. Zakona o prekršajima FBIH)
malamaca

Post by malamaca »

Zakon je dobar, nadam se da ce ga dosljedno primjenjivati. Dosta je vise bilo sr***...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

malamaca wrote:Zakon je dobar, nadam se da ce ga dosljedno primjenjivati. Dosta je vise bilo sr***...
Dobar je klinac, opet je isto kao prije, tj. hvataju da uzmu lovu a ne radi sigurnosti saobraćaja. Neki dan mene zaustavi, skrenuo na Skenderiji iz one ulice gdje je plusov magazin lijevo, a smije se samo desno. Iskoči mi iza bandere i zaustavi me. I kaže kazna od 50-250, uglavnom najniža 50 mi napisa i vamo-tamo na kraju 40 KM, a najniža je 30, to me slago. Znači zbog nepoštivanja znaka obaveze 50 KM najniža. Par sati nakon toga krenou s jaranom i za 20 minuta frajer se jedno 5 puta nepropisno prestrojio (tj. "uvalio se") sve to pri kršenju ogrtaničenja brzine, zatim pretekao 2 auta preko pune linije na raskrsnici sa semaforom i nigdje drotova, a meni se za ovu glupost sakrio iza bandere i 40 KM. A bio sam prisutan kad je Gaši sa Ferrarijem skrenuo u zabranu kod robne kuće (nikad ne bih ni pomislio da je neko u stanju to uradit - znači sa semafora lijevo) i tu se zadesi drotovsko auta sa dvojicom unutra, nisu ni prozora otvorili.
Hoću da kažem da ovdje još dugo vremena neće biti saobraćajnog zakona koji će se primjenjivati zbog sigurnosti saobraćaja, nego čisto da se ljudima uzmu pare.
malamaca

Post by malamaca »

Njega nisu vidjeli :D

Haj' ti procitaj lijepo jos jednom sta sam napisala...
Ne pise u prelaznim i zavrsnim odrebama zakona da se zakon ne primjenjuje na Gasija. Zakon je dobar, pitanje je primjene.
sinus

Post by sinus »

Nije problem zakon problem je što ga različito sprovode prema različitim ljudima.

Neki dan idem za policijskim autom, a vozač policijskog auta (policajac,žandar) nije vezan pojasom :? :? Zar se zakon ne odnosi i na njih ili su oni mimo zakona? Krivo mi što ga ne snimi ali eto drugi put...
Neelix

Post by Neelix »

kako si vidio da nije vezan ako si vozio iza njega :P
sinus

Post by sinus »

Neelix wrote:kako si vidio da nije vezan ako si vozio iza njega :P
Pa baš se vidi ako si iza vozila da li je vozač vezan i da li je pojas zategnut, eto pogledaj nekad kad budeš vozio iza nekoga :D
mr.nice

Post by mr.nice »

Ovaj zakon ima svoje prednosti i mane!
Ja sam popusio kaznu od 50 KM i to zasluzeno jer sam vozio iza 23 h. Ali ima neke mane.
Npr. Predvidjene kazne su premale, jer dok god ja mogu divljati i placati kazne od tog nema nista.
Sistem sa bodovima se pokazao losim u Hr.
Zakomplikovali su totalno neke situacije.
Kaze zabrana voznje iza 23 h. A nigdje nema stava o hitnim slucajevima i sl. Sta je trebam cekati do 5 h da bi odveo nekoga u bolnicu. Da se ne lazemo nece te nikad policajac kazniti zbog toga ali cisto da se zna to je trebalo uvesti.
Drugo.
Kaze smanjice korupciju? Kako to sto policajci ne mogu vise da naplate kaznu na licu mjesta. Kakve to veze sa zivotom ima? Ja mu dam cvaju i ovako i onako (uslovno receno)!
malamaca

Post by malamaca »

Ja koliko znam nije totalna zabrana voznje iza 23, mozes voziti samo pored tebe mora biti neko stariji, iskusan vozac itd.
Sistem kaznenih bodova, koliko ja znam, funkcionise u dosta zemalja, i nisam cula da je to neka komplikacija.
Pa, ako ti das drotu cvaju i on je uzme, isti si kao i on. Davanje mita jednako je kaznjivo kao i primanje. Zakon sada onemogucava da drot uzme cvaju kao mandatnu kaznu i ne izda ti potvrdu nego ode na janjetinu i pivu.
zena21

Post by zena21 »

cccccccc...

pa vas samo nesto zaustavljaju i placate kazne :? :oops:

ja vozim 9 godina i jos me nikad nije zaustavila murija, niti sam ikad platila kaznu :D
Neelix

Post by Neelix »

zena21 wrote:cccccccc...

ja vozim 9 godina i jos me nikad nije zaustavila murija, niti sam ikad platila kaznu :D
ne lazi :oops: :D
malamaca

Post by malamaca »

Ne's vjerovat ni ja... ocito su zene bolji vozaci :D :run:
zena21

Post by zena21 »

Neelix wrote:
zena21 wrote:cccccccc...

ne lazi :oops: :D
nemam potrebe da lazem :? :roll:

fakat je tako :D
atko

Post by atko »

Koliko ja znam, bilo je slucajeva da ti samo ostave za brisacem "cestitku" i to u 2 u 3 izutra... sta u takvim slucajevima uraditi, posto te drot ocigledno nije pitao zelis li varijantu A ili B

Generalno podrzavam taj zakon sa uvezanim sistemom i svim tim mehanizmima primoravanja da se postuje, jos samo treba zamjeniti jedno 90% drotova-okorjelih kretencina pa da se zakon provodi zbog svrhe za koju je i napisan a ne da iza bandera iskacu i naplacuju samo kome smiju i to za banalne gluposti. Neki dan mom burazu uzese 30 KM zato sto je skreto desno i nagazio na pjesacki a i pjesacima zeleno, pjesak sa suprotne strane nagazio a raskrsnica siroka 10 metara moze 5 auta proci dok pjesak stigne na suprotnu stranu plus guzva 10 auta ceka da skrene. I onda sliede prepadanja od 250 KM pa cjenkanje pa 50 pa haj evo ti 30 za pojas samo :-)

Nastojim da se pridrzavam pravila maximalno, nikad nisam platio kaznu, imam invalidske kantonalne naljepnice koje mi dozovoljavaju mnogo toga, nikad ih ne zloupotrebljavam, jedino imam problema sa drotovima da im objasnim sta znace te naljepnice i da bi oni trebali znati da ih prati rjesenje sa potpisom ministra(9 od 10 nezna sta znace te naljepnice) i pazim da mi ne ostave cestitku za brisac dok nisam tu, jer kasnije se mozes pusiti kad to ode u protokol :x
Post Reply