jest ... od demokrate Pavelica...osa wrote:nakupilo se, u 2. ratu je bilo još gore klanje, a mi nikakve pouke izvukli iz toga, pa ćemo opet praviti zajedničku državu u kojoj će svi biti "jednaki", krenuli izmišljati zajedničku naciju, koju već u prvoj jugoslaviji nitko nije želio, završilo zlom, bogami ni iz ovog rata, izgleda neki nisu ništa naučili, valjda se povjest neće više ponavljati, dosta je više....Komrad wrote:Da... i onda se skine zabrana sa nacionalizma i krene klanje ...
Moja Bosna i Hercegovina
- Komrad
#151 Re: Moja Bosna i Hercegovina
- Sezam
#152 Re: Moja Bosna i Hercegovina
A cistio si klonje po Svabiji?osa wrote:jako su nas cijenili, a gdje i ne bi "glupi" nijemci nisu znali wc očistiti pa smo im mi to morali raditi, a mi sretni, i to je bilo bolje plaćeno, nego bilo šta u jugi....Sezam wrote:Dok je bilo Tita bili smo cijenjeni i priznati u svijetu (to je historijski neoboriv fakt - njegova dzenaza je najbolji dokaz toga) - sad su i Hrvatska i Srbija, a i BiH - niko i nista. ili nitko i nista. Beznacajni. Nebitni. Nepotrebni. Tako stoje stvari.
A to sto Hrvati misle da su "znacajan cimbenik u svjetskoj kulturi und politici" ili sto Srbi misle da "celi bre svet gleda finale vaterpola bre kad mi bre dokazujemo ko je originalni balkanski ubermensch" a oba naroda su ubjedjeni da je Tesla poznato ime u svijetu (a izvan najuzih naucnih krugova niko nema pojma ko je Tesla) - to je samo dokaz koliko smo svi zajedno beznacajni.
Tito je bio isuvise dobar, isuvise blag za stado kojim je upravljao.
Jebi ga bilo je i boljih opcija, mogao si naprimjer zavrsiti u Australiji i zaposliti se u Pizza Hut-u, pa cak i dogurati do menadzera, a od menadzera pizzerije u Australiji do genarala u Nezavisnoj Demokratskoj Hrvatskoj mali je korak, kao sto nas povijest jako lijepo uci
Eto kamo vodi tvoja jeftina demagogija.
Samo da te podsjetim za vrijeme tog diktatora hrvatske fabrike su pripadale Hrvatskoj, a bogami i hrvatsko more je pripadali Hrvatskoj - a danas vise i nemate tvornica da vam pripadaju, a i more je sve manje Hrvatsko a sve vise Njemacko, Britansko itd...to je vama vasa borba dala...
kako gosd ti pokusao uljepsati sadasnjost, Hrvatska je u svjetskim razmjerama - nebitna, nepotrebna, beznacajna...i u dugovima do guse. Uzivaj u slobodi.
- Sezam
#153 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Koji stadij? Stadij 'Oluje'?osa wrote:nemaš se šta nadati, pa zar se nismo dozvali pameti, razgraničili smo se (doduše način razgraničenja nijee baš bio pametan, ali nismo mi česi i slovaci), ne želimo graditi zajedničku državu, zajedničku naciju, e sad kad ćete vi doći u taj stadij, ne bih htio predviđati, nezahvalno je....jutarnji wrote:Pa eto, nadati se da ste se vi i braca vam Srbi konacno dogovorili i dozvali pameti. Kad se vi koliko toliko unormaliteosa wrote:šta je tebi fakat a šta nije ne znam, meni je dovoljno da su dvije zajedničke države završile u krvi, već nakon 1. pametnom bi bilo dosta, ali ove krajevi nisu baš poznati po razumnim i racionalnim ljudima.....
i ostalima bude ok.
Mislim, mogli ste vi fino razgraniciti sa Srbima jos 91e, ali izgleda nije vam se svidjela tadasnja linija razgranicenja...de pojasni svega ti, kojoj pameti da se dozovemo (ako cemo se poredit sa Hrvatima); onoj iz 91e ili onoj iz 95e??? Svem se cini da nam poturas onu prvu opciju
I ne zaboravi:
-
bicebolje
#154 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Oni nebitni u svjetkim razmjerama a mi u regionalnim... Srećom imaju Albanija i Kosovo da nam prave društvo.Sezam wrote:kako gosd ti pokusao uljepsati sadasnjost, Hrvatska je u svjetskim razmjerama - nebitna, nepotrebna, beznacajna...i u dugovima do guse. Uzivaj u slobodi.
- Sezam
#155 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Vjerovao ti meni ili ne, BiH je u svijetu puno bitnija zemlja od Hrvatske.bicebolje wrote:Oni nebitni u svjetkim razmjerama a mi u regionalnim... Srećom imaju Albanija i Kosovo da nam prave društvo.Sezam wrote:kako gosd ti pokusao uljepsati sadasnjost, Hrvatska je u svjetskim razmjerama - nebitna, nepotrebna, beznacajna...i u dugovima do guse. Uzivaj u slobodi.
A za regionalne okvire, mislim to je sve smijurija, oni samo misle da su nesto bitni, bas kao i Srbija...ovdje u sustini niko nije bitan i samo zato sto komsije i susjedi misle da su nesto bitni, ne znaci i da jesu...
- Sezam
#156 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Kome bitnije?kadteskoje wrote:I šta kažeš,bosanske vrleti i vukojebine bitnije od hiljadu i kusur kilometara jadranske obaleSezam wrote:Vjerovao ti meni ili ne, BiH je u svijetu puno bitnija zemlja od Hrvatske.bicebolje wrote:
Oni nebitni u svjetkim razmjerama a mi u regionalnim... Srećom imaju Albanija i Kosovo da nam prave društvo.
A za regionalne okvire, mislim to je sve smijurija, oni samo misle da su nesto bitni, bas kao i Srbija...ovdje u sustini niko nije bitan i samo zato sto komsije i susjedi misle da su nesto bitni, ne znaci i da jesu...![]()
Ti geopoliticki fazoni iz druge polovine dvadestog vijeka vise ne vrijede. Jesi ti mozda prespavao zadnjih dvadeset godina? Hrvatsku niko ziv ne spominje nigdje, osim ponekad Dubrovnik u turistickim emisijama.
BTW, vecina te obale vise nije hrvatska
-
zemo_online
#157 Re: Moja Bosna i Hercegovina
taj dibrovnik,to je stari bosanski grad,doduse sa autonomijom.
- osa
#158 Re: Moja Bosna i Hercegovina
velika im bila korist od pripadanja hrvatskoj, i danas su neke tvornice u vlasništvu hrvatske, uglavnom većina ih je kronični gubitaš, dok ove privatne, bez obzira na državljanstvo vlasnika solidno posluju, jedina banka koja je u gubicima je poštanska u državnom vlasništvu, sve ostale u super profitu.Sezam wrote:A cistio si klonje po Svabiji?osa wrote:jako su nas cijenili, a gdje i ne bi "glupi" nijemci nisu znali wc očistiti pa smo im mi to morali raditi, a mi sretni, i to je bilo bolje plaćeno, nego bilo šta u jugi....Sezam wrote:Dok je bilo Tita bili smo cijenjeni i priznati u svijetu (to je historijski neoboriv fakt - njegova dzenaza je najbolji dokaz toga) - sad su i Hrvatska i Srbija, a i BiH - niko i nista. ili nitko i nista. Beznacajni. Nebitni. Nepotrebni. Tako stoje stvari.
A to sto Hrvati misle da su "znacajan cimbenik u svjetskoj kulturi und politici" ili sto Srbi misle da "celi bre svet gleda finale vaterpola bre kad mi bre dokazujemo ko je originalni balkanski ubermensch" a oba naroda su ubjedjeni da je Tesla poznato ime u svijetu (a izvan najuzih naucnih krugova niko nema pojma ko je Tesla) - to je samo dokaz koliko smo svi zajedno beznacajni.
Tito je bio isuvise dobar, isuvise blag za stado kojim je upravljao.![]()
Jebi ga bilo je i boljih opcija, mogao si naprimjer zavrsiti u Australiji i zaposliti se u Pizza Hut-u, pa cak i dogurati do menadzera, a od menadzera pizzerije u Australiji do genarala u Nezavisnoj Demokratskoj Hrvatskoj mali je korak, kao sto nas povijest jako lijepo uci![]()
Eto kamo vodi tvoja jeftina demagogija.
Samo da te podsjetim za vrijeme tog diktatora hrvatske fabrike su pripadale Hrvatskoj, a bogami i hrvatsko more je pripadali Hrvatskoj - a danas vise i nemate tvornica da vam pripadaju, a i more je sve manje Hrvatsko a sve vise Njemacko, Britansko itd...to je vama vasa borba dala...
kako gosd ti pokusao uljepsati sadasnjost, Hrvatska je u svjetskim razmjerama - nebitna, nepotrebna, beznacajna...i u dugovima do guse. Uzivaj u slobodi.
istina da je hrvatska u svjetskim razmjerima nebitna država, i meni je iskreno drago da je tako, u takvim državma se ugodnije živi, a ja živim upravo tako....
- Sezam
#159 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Pa nista, onda vas u buducnosti ceka prodaja svega, ne bi li sto ugodnije zivjeliosa wrote:
velika im bila korist od pripadanja hrvatskoj, i danas su neke tvornice u vlasništvu hrvatske, uglavnom većina ih je kronični gubitaš, dok ove privatne, bez obzira na državljanstvo vlasnika solidno posluju, jedina banka koja je u gubicima je poštanska u državnom vlasništvu, sve ostale u super profitu.
istina da je hrvatska u svjetskim razmjerima nebitna država, i meni je iskreno drago da je tako, u takvim državma se ugodnije živi, a ja živim upravo tako....
A strajkovi u Hrvatskoj na svakom koraku, a u narednih par godina ce biti sve gore i gore...uzivaj.
- osa
#160 Re: Moja Bosna i Hercegovina
što prije to bolje, već milijun puta dokazano je da je država loš vlasnik, bar države kao što su naše, a tko će biti gazda to radnika nikad ne bi trebalo zanimati, samo rad i uredna plaća, a kako će biti, vidjet ćemo, jedan veliki hrvat reče " nigdar ni bilo da nekak ni bilo i nigdar ne bu da nekak ne bu".Sezam wrote:Pa nista, onda vas u buducnosti ceka prodaja svega, ne bi li sto ugodnije zivjeliosa wrote:
velika im bila korist od pripadanja hrvatskoj, i danas su neke tvornice u vlasništvu hrvatske, uglavnom većina ih je kronični gubitaš, dok ove privatne, bez obzira na državljanstvo vlasnika solidno posluju, jedina banka koja je u gubicima je poštanska u državnom vlasništvu, sve ostale u super profitu.
istina da je hrvatska u svjetskim razmjerima nebitna država, i meni je iskreno drago da je tako, u takvim državma se ugodnije živi, a ja živim upravo tako....![]()
A strajkovi u Hrvatskoj na svakom koraku, a u narednih par godina ce biti sve gore i gore...uzivaj.
-
nista novo
#161 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Ti geopoliticki fazoni iz druge polovine dvadestog vijeka vise ne vrijede. Jesi ti mozda prespavao zadnjih dvadeset godina? Hrvatsku niko ziv ne spominje nigdje, osim ponekad Dubrovnik u turistickim emisijama.
a i u buducnosti ce sve manje i manje biti...ima Svabo i Englez, a bogami i Americanin pa
Sezam, Njemacka drzi pola firmi u Austriji pa je opet Austrija jedna od najbogatiji drzava Evrope. Bolje da Nijemci drze, jer domaci ce sve pokrasti. A ko je znacajan faktor u svijetu, je onaj ko ima lovu. A to nisu ni BiH ni Hrvatska, i pisi malo realno a ne iz mrznje... A da je BiH puno bitnija je smijesno, mozda malo bitnija od Somalije...
Sezam, Njemacka drzi pola firmi u Austriji pa je opet Austrija jedna od najbogatiji drzava Evrope. Bolje da Nijemci drze, jer domaci ce sve pokrasti. A ko je znacajan faktor u svijetu, je onaj ko ima lovu. A to nisu ni BiH ni Hrvatska, i pisi malo realno a ne iz mrznje... A da je BiH puno bitnija je smijesno, mozda malo bitnija od Somalije...
- osa
#162 Re: Moja Bosna i Hercegovina
kako objasniti nekom takvom da je svako strano ulaganje fantastična stvar, naravno ako je po zakonu, i da svaki vlasnik svojim profitom raspolaže kako on želi, kako domaći tako i strani, iako je to u principu glupa podjela, vlasnik je vlasnik......nista novo wrote:Ti geopoliticki fazoni iz druge polovine dvadestog vijeka vise ne vrijede. Jesi ti mozda prespavao zadnjih dvadeset godina? Hrvatsku niko ziv ne spominje nigdje, osim ponekad Dubrovnik u turistickim emisijama.
BTW, vecina te obale vise nije hrvatskaa i u buducnosti ce sve manje i manje biti...ima Svabo i Englez, a bogami i Americanin pa
-
nista novo
#163 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Svako strano ulaganje u jednoj drzavi je dobrodoslo. dobijaju se nova radna mjesta, a i drzava uzima porez, tako je u svakoj normalnoj drzavi. Sezam misli bolje da su vlasnici Bosnjaci, pa vidi se rezultat toga, malo realnosti nije na odmet...
- osa
#164 Re: Moja Bosna i Hercegovina
@sezam
evo ti primjer državnom valsništva i do kojih posljedica dovodi, jedna strana konzultantska tvrtka mislim za vrijeme galiće kao ravnatelja htv-e, radila je dubinsko snimanje, gdje je navela da televizije koje proizvode i reproduciraju količinu programa kao htv, imaju do 600 zaposlenih, htv ima mislim oko 3500, a onda dođe do ovog..
http://www.index.hr/vijesti/clanak/prij ... 24372.aspx
evo ti primjer državnom valsništva i do kojih posljedica dovodi, jedna strana konzultantska tvrtka mislim za vrijeme galiće kao ravnatelja htv-e, radila je dubinsko snimanje, gdje je navela da televizije koje proizvode i reproduciraju količinu programa kao htv, imaju do 600 zaposlenih, htv ima mislim oko 3500, a onda dođe do ovog..
http://www.index.hr/vijesti/clanak/prij ... 24372.aspx
- Sezam
#165 Re: Moja Bosna i Hercegovina
@nista novo
Gdje ti vidis mrznju?
No drago mi je eto da sam vas uspio natjerati da priznate da Hrvatska nije bitna, sto se zaista ne bi moglo naslutiti po kolicini uputa za buducnost koje nam Osa ovdje prosipa.
na primjer, teorija o krvavoj proslosti i razdruzivanju...da su u Europi slusali gospodina Osu, nikada ne bi doslo do Europske Unije...npr...
A to da nije bitno tko je vlasnik...pa ne znam...koliko se sjecam pocetka 90ih, prica u Hrvatskoj je bila otprilike Hrvatska - Hrvatima, necemo da Srbi i Srbija upravljaju nasim bogatstvima...na kraju ispade Hrvatska - Nijemcima...no dobro, ako vam je zivot ugodan, ko sam ja da vam solim pamet, jelte...
Gdje ti vidis mrznju?
No drago mi je eto da sam vas uspio natjerati da priznate da Hrvatska nije bitna, sto se zaista ne bi moglo naslutiti po kolicini uputa za buducnost koje nam Osa ovdje prosipa.
na primjer, teorija o krvavoj proslosti i razdruzivanju...da su u Europi slusali gospodina Osu, nikada ne bi doslo do Europske Unije...npr...
A to da nije bitno tko je vlasnik...pa ne znam...koliko se sjecam pocetka 90ih, prica u Hrvatskoj je bila otprilike Hrvatska - Hrvatima, necemo da Srbi i Srbija upravljaju nasim bogatstvima...na kraju ispade Hrvatska - Nijemcima...no dobro, ako vam je zivot ugodan, ko sam ja da vam solim pamet, jelte...
- Bosnolog
#166 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Kada Hrvatska ude u EU to ce biti pocetak masovne kolonijalizacije od mnogih clanica a posebno Hungara,Njiemaca,Ceha i ostali naroda petstotina milionkse EU u kojoj gradani mogu da nesmetano biraju mjesto rada i zivljenja,takode ce biti i opsta rasprodaja hrvatskih dobara kreditima od MMF najzaduzenije zemlje u regiji,.......Jedino ako se ne desi rspad EU skalamerija u kojoj je vec odavno pocela politicka karamba EU parlamenta koji sve vise lici na ex YU prije raspada,.......http://www.youtube.com/watch?v=zE3YAvPVvIkSezam wrote:@nista novo
Gdje ti vidis mrznju?![]()
- zarko.filip
#167 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Objasni mi nesto.Socijalista wrote:Evo inace moj prijedlog administrativne podjele BiH - 7 kantona + DC Sarajevo
(kantoni imaju sve nadleznosti kao i danasnji kantoni+da kantoni imaju 50% financijske autonomije)
Drzavni nivo PARITET i zivjeli mi svi zajedno![]()
![]()
1.Zasto bi kantoni imali samo 50% finansijske autonomije?Zasto ne bi imali 95% finansijsle autonomije?
2.Zasto je Sarajevo posebno?
- Sezam
#168 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Slazem se s tobom po ovom pitanju.Bosnolog wrote:Kada Hrvatska ude u EU to ce biti pocetak masovne kolonijalizacije od mnogih clanica a posebno Hungara,Njiemaca,Ceha i ostali naroda petstotina milionkse EU u kojoj gradani mogu da nesmetano biraju mjesto rada i zivljenja,takode ce biti i opsta rasprodaja hrvatskih dobara kreditima od MMF najzaduzenije zemlje u regiji,.......Jedino ako se ne desi rspad EU skalamerija u kojoj je vec odavno pocela politicka karamba EU parlamenta koji sve vise lici na ex YU prije raspada,.......http://www.youtube.com/watch?v=zE3YAvPVvIkSezam wrote:@nista novo
Ono sto Osa u svojoj lagodnosti 'redovne place' ne konta je da taj Nijemac ili ko god vec drzi odredjenu tvrtku u Hrvatskoj ima potpuno pravo zaposliti koga god pozeli, pa recimo cak i za duplo manju placu nego do sada, npr...i njega apsolutno ne zanima da li je taj radnik Hrvat, Rumun, Bugarin, Bosnjak ili pak Srbin, dok god pristaje raditi za minimalac
-
nista novo
#169 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Smijesni ste, kakva logika 
- AliceInChains
#170 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Ovo je ipak tacno. Vjerovali ili ne, ali cete to za 2-3 godine osjetiti.Sezam wrote:Slazem se s tobom po ovom pitanju.Bosnolog wrote:Kada Hrvatska ude u EU to ce biti pocetak masovne kolonijalizacije od mnogih clanica a posebno Hungara,Njiemaca,Ceha i ostali naroda petstotina milionkse EU u kojoj gradani mogu da nesmetano biraju mjesto rada i zivljenja,takode ce biti i opsta rasprodaja hrvatskih dobara kreditima od MMF najzaduzenije zemlje u regiji,.......Jedino ako se ne desi rspad EU skalamerija u kojoj je vec odavno pocela politicka karamba EU parlamenta koji sve vise lici na ex YU prije raspada,.......http://www.youtube.com/watch?v=zE3YAvPVvIkSezam wrote:@nista novo
Ono sto Osa u svojoj lagodnosti 'redovne place' ne konta je da taj Nijemac ili ko god vec drzi odredjenu tvrtku u Hrvatskoj ima potpuno pravo zaposliti koga god pozeli, pa recimo cak i za duplo manju placu nego do sada, npr...i njega apsolutno ne zanima da li je taj radnik Hrvat, Rumun, Bugarin, Bosnjak ili pak Srbin, dok god pristaje raditi za minimalacne konta gospodin Osa da u ovom sistemu trulog kapitalizma Hrvatska nija ta koja iskoristava, vec upravo obrnuto...tako da uopste se nemojte zacuditi ako kroz nekih 20 - 30 godina u Hrvatskoj, kompanija kojom upravljaju Nijemci bude zaposljavala iskljucivo Srbe iz Srbije, jer su jeftinija radna snaga od Hrvata npr...
-
nista novo
#171 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Tom logikom, FEDERACIJA, najbolji sistem ima na svijetu, ne u Evropu, ne stranom kapitalu, samo cemo pasti nasu travu,
ili mozda je alternativa, bliski istok, oni ulazu u vjerske objekte, i zaposljavaju samo domacu radnu snagu...
- Bosnolog
#172 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Apsolutno stoji sve sto si napisao,.EU je zamisljena od strane mocnijih zemlaj Evrope da prosire svoje trziste kapitala za plasiranje svojih proizvod i da iskoriste manje razvijene zemlje i radnike koji ce biti voljni da rade za jeftinije satnice a da u tim istim novpridoslim zemljama uguse njihovu slabije tehnoloski razvijenu privredu,......Hrvatsku ce poklopiti najezda kupaca jadranske obale i privrednih dobara tako da ce hrvatski narod imati manje suvereniteta nad vlastitom drzavom nego prije ulaska u EU,........EU je moderna kolonijalizacija Evrope gdje se Nijemci svadaju sa Englezima i Francuzima,.....Englezi su jako frustrirani sto su izgubili kolonijalni uticaj i kontrolu Svijeta Afrike i srednjeg istoka iz kojeg su pljackali prirodne resurse i robovali nad narodima i plemenima koje su potom dijelili i postavili kraljeve i vlast koji i danas kontrolisu u dobrom dijelu tog svijeta,......Sezam wrote:Slazem se s tobom po ovom pitanju.Bosnolog wrote:Kada Hrvatska ude u EU to ce biti pocetak masovne kolonijalizacije od mnogih clanica a posebno Hungara,Njiemaca,Ceha i ostali naroda petstotina milionkse EU u kojoj gradani mogu da nesmetano biraju mjesto rada i zivljenja,takode ce biti i opsta rasprodaja hrvatskih dobara kreditima od MMF najzaduzenije zemlje u regiji,.......Jedino ako se ne desi rspad EU skalamerija u kojoj je vec odavno pocela politicka karamba EU parlamenta koji sve vise lici na ex YU prije raspada,.......http://www.youtube.com/watch?v=zE3YAvPVvIkSezam wrote:@nista novo
Ono sto Osa u svojoj lagodnosti 'redovne place' ne konta je da taj Nijemac ili ko god vec drzi odredjenu tvrtku u Hrvatskoj ima potpuno pravo zaposliti koga god pozeli, pa recimo cak i za duplo manju placu nego do sada, npr...i njega apsolutno ne zanima da li je taj radnik Hrvat, Rumun, Bugarin, Bosnjak ili pak Srbin, dok god pristaje raditi za minimalacne konta gospodin Osa da u ovom sistemu trulog kapitalizma Hrvatska nija ta koja iskoristava, vec upravo obrnuto...tako da uopste se nemojte zacuditi ako kroz nekih 20 - 30 godina u Hrvatskoj, kompanija kojom upravljaju Nijemci bude zaposljavala iskljucivo Srbe iz Srbije, jer su jeftinija radna snaga od Hrvata npr...
EU je imala dobru stranu i real prosperitetni napredak dok nisu primili bijedne i propale zemlje ruske brutalne komunisticke diktature kroz Varsavski pakt kaje imaju poremecen radni i mentalno nekonkurentan sklop te unistene zastarjele i nekopetentne produktivne privrede od Rumuniju,Bugarsku Poljsku i druge nerazvijene zemlje.Nakon njihovog prijema doslo je do masovnog naleta i otimanaj radnih mjesta ranijim clanicama vise razvijenih zemlja od Italije,NJemacke,Francuske i drugih zemlja,...Sada se mnogi od tih bijednika bave najvecim kriminalom i mafijaskim talovima u tim istim zemljama,....
EU parlament se sve vise svada kako spasavati propale i lijene clanice poput Grcke jer niko ne zeli da slepa gubitaske i neradnicke nacije,.....Nijemci placaju ogromnom lovom pad grcke privrede koju su isti djelimicno unistili plasmanom svojih proizvoda u zemlji koja misli da moze da zivi od nekoliko mjeseci kupanja stranaca a obalama grckog mora.Posto je recesija smanjila broj turista lancana reakcia je slijed krize koja se nadovezuje i koja ce se siriti,.....EU zemlje sa jacom privredom i tehnologijom guse slabije razviene i njima uvaljuju svoje proizvode jer su tehnoloski inferiornije i potlacenijem polozaju sto je u interesu jace razvijenih clanica,
Nasa zemlja im jedino moze posluziti kao poligon za iskoristavnje jeftinih prirodnih resursa,jeftine radne snage i odlaganje privrednog kontaminiranog smeca i radioaktivnog materijala kojima ce nasi nemoralni nesposobni vlastodrsci prodati i dozvoliti za licnostranacki sicar ne razmisljauci o buducnosti drzave i generacija koje dolaze,..........
Dosta ce Drine i Une proteci dok se hajvani dozovu a mozda ni tad nece shvatiti apsurd dvodecenijske agonije koja traje zbog usijanih glava velikonacionalistickih projekata etnobolesnika uz amninovanje kleroduhovnjaka a prije svih SANU staba i SPC duhovnjaka,.......Devedesete je nudeno tadasnjoj YU da ude u EU kada je bila ekonomski neovisna sa privrednim kapacitetima uz mogucnost jacanja i trzisne konkurencije sa tadasnjim clanicama EU,.ali su nacinalisticke strasti Karadordeva za Srboslavijom i Banovinom Hrvatskom na ustrb nestanka BiH bili jaci apetiti http://www.youtube.com/watch?v=AekZAAdw0dQ,.... Nakon toga znamo sta je bilo,.....
Danas ista ideologia iz Karadordeva jase nad BiH samo od toga nema nista mogu da zagrizaju vlastito medunozje dok taj faktor zub vremena ne porazi,.Zapamtite svaki novi dan BiH njihove sanse se smanjuju,.......Njihova njesta u BiH ce zuazeti doseljenici tursko arapsko petrolejskih zemalja koji vape za probijanje ka Evropi sa svojim kapitalom a BiH im moze biti evropsko ostrvo a otvaranje Aljazirine TV kuce je odlican medijski promotor za pojacano investiranje,mi se trebamo iskljucivo okenuti zemljama i narodima koji su nam iskreni interesni saveznici i finansijski investitori kao i svih drugih zemalja Evrope i Svijeta ciji novac i uticaj nece biti protiv interesa opstanka BiH sto ne bih rekao za susjedne zemlje i njihove saveznike...Sto bi rekli gledati svoj interes i Deyton dok se bosnomrske boje ne rastope,....
-
bicebolje
#173 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Njemci donesu pare u Hrvatsku, otvore firmu, zaposle Srbe iz Srbije koji dobar dio svoje plate potroše na radu u Hrvatskoj itd.Sezam wrote:
Slazem se s tobom po ovom pitanju.
I gdje je to gubitak za Hrvate ? Strane investicije mogu donijeti samo pozitivne stvari, nikako negativne. Čak i ako propadne firma propao je taj Njemac a ne Hrvati.
Da je bogdo nama više stranih investicija ali nije Njemac budala da ulaže pare u nestabilan teren.
- Sezam
#174 Re: Moja Bosna i Hercegovina
E moj care, pa jel ti mislis da ljudi odlaze u druge zemlje da rade da bi tamo trosili zaradjeno?bicebolje wrote:Njemci donesu pare u Hrvatsku, otvore firmu, zaposle Srbe iz Srbije koji dobar dio svoje plate potroše na radu u Hrvatskoj itd.Sezam wrote:
Slazem se s tobom po ovom pitanju.
I gdje je to gubitak za Hrvate ? Strane investicije mogu donijeti samo pozitivne stvari, nikako negativne. Čak i ako propadne firma propao je taj Njemac a ne Hrvati.
Da je bogdo nama više stranih investicija ali nije Njemac budala da ulaže pare u nestabilan teren.
Pogledaj primjer Poljaka, nema ih gdje ih nema po Evropi, uglavnom su na gradjevinama, rade jeftinije i u vecini slucajeva bolje od domicilnih zidara, i vecinu novaca koje zarade salju u Poljsku. U tim zemljama u kojima rade dijele njih 4-5 jednosobne stanove i hrane se poljskim proizvodima iz obliznjih poljskih prodavnica kojih ima na svakom koraku...samo sto placaju taksu zemlji u kojoj rade, to je sve...
Moja poenta je, kako ce Hrvati podnijeti to da im zemlju odjednom preplave Rumunji, Srbi, Bosnjaci, Bugari koji ce tu dolaziti da rade (a neki ce se bogami i prizeniti), te tako njima Hrvatima otimati posao? Dakle taj Hrvat ce onda morati put Njemacke, Austrije ili nedajboze Slovenije
A cijela ova podprica je posla od one Tito diktator, nije se moglo disat...
Nego Osa, pusti lagodan zivot kraju, imas li ti djecu? Djeca su jedina garancija da ce Hrvatska (a i svaka druga drzava) opstati. Koliko sam upratio HTV neki dan, jedan zaposleni u Hrvatskoj izdrzava 1,26 penzionisana. Ti valjda znas sta to znaci; ili se razmnozavajte, ili stizu imigranti...
-
bicebolje
#175 Re: Moja Bosna i Hercegovina
Mora trošiti. Mora kupiti bar hranu i piće, dakle mora dio tih para koje mu daju Njemci potrošiti u HR.Sezam wrote:
E moj care, pa jel ti mislis da ljudi odlaze u druge zemlje da rade da bi tamo trosili zaradjeno?
Dalje, Hrvatska je malo tržište. Svaka inostrana firma koja napravi nešto u nekoj balkanskoj državi koncentrisaće se na jeftinu radnu snagu i izvoz. O glupostima pričamo. Očigledne stvari ne možeš negirati.
Da je nama da za 20 godina budemo poput Hrvatske danas ja bih odmah potpisao. Pusti ti Hrvatsku i Srbiju, mi idemo unazad a oni naprijed, ako ništa nemaju bar ni 1% naših nacional-političkih problema.