Moja Bosna i Hercegovina

Post Reply

Slazem se sa ovim prijedlogom:

DA (zasto)
28
67%
NE (zasto)
11
26%
ne potpuno (zasto)
3
7%

Total votes: 42

osa

#101 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by osa »

nokia6170 wrote:
osa wrote:
ja osobno nikad ne relativiziram zločine koji su počinili pripadnici ndh, doduše kad istaknem zločine koji su počinjeni od strane partizana, onda mnogi to tako shvaćaju, ne znam zašto, možda zato što partizani "nisu činili" zločine.
što se tiče hirošime i sličnih događanja, tu se stvarno lome koplja oko ocjene tih djela/nedjela, da sam u tom trenu bio američki vojnik i odlučivao i ja bih je bacio, ali nikad ne bih rekao da to nije zločin, u pravu si kad kažeš da pobjednici pišu povjest, bar tako je u većini slučajeva( osim u bih, tu naime svi pišu povjest, valjda što nema faktičnog pobjednika, pa se svi smatraju takvima), samo ne mora značiti da se nešto što nije odgovarajuće sankcionirano, nije ni dogodilo, pa bar ljudi u bih to znaju, širom rs-e je činjen genocid, a neki kažu da nije, a to kaže i sud u hagu, da li to znači da se to nije desilo, recimo u prijedoru i okolici ili u brčkom, da dalje ne nabrajam...
Znam sve...ali mi se sad svi ponasamo kao primadone i dizemo halabuku oko nekih stvari..primjera digla se i vila i motika oko toga sto je neko strelja-ubijen...pa majka mu stara smrtna kazna je postojala do zadnjih 15 godina u svim nasim pravosudjima i predstavljala je sasvim normalnu stvar ako se pred sudom utvrdi krivica nekome za neko djelo.

A sad odjednom svi kao kukamo protiv smrtne kazne izvrsene prije haman 100 godina....isto ko kad mi braca Srbi pocnu jaukati o sjeci glava od zlotvora Turaka...pa mislim halo ljudi u to vrijeme je to bila normalna pojava i praksa..sjekli su ih i Arapi, i Englezi, i Francuzi i Rimljani svojim neposlusnicima.
da su u pitanju bila suđenja, bar koliko toliko pravno pokrivena, ja ne bih rekao ni slova za takve slučajeve, međutim tu se uglavnom radilo o pogubljenjima bez suda, oprosti ali za mene je to zločin.
ja konkretno mogu i shvatiti ponašanje tite i ekipe poslije rata, kad je stavio na vagu povratak možda i 100 000 vojnika u svoja sela, za suđenje kojih, nije imao kapaciete da ih sudi ili zatvori, i s druge strane njihovo ubijanje, on je odabrao lakši i za njega komotniji i manje opasan način, ali on koji će reći da to nije zločin, te ne mogu shvatiti, to je zločin koji vrišti do neba.
čudi me da se njemu potkrala jedan kardinalna greška, mogao je pobiti te ljude, i nakon toga je mogao pohapsiti i isto tako na smrt osuditi, one koji su ta ubistva počinili, neprijatelja nema, on čist, a revolucija uvijek jede svoju djecu, doduše, lako je biti general poslije bitke, i to 65 godina poslije bitke, ali bio je on kapacitet, trebao je znati.
ravno

#102 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by ravno »

hercegovac_pravi wrote:
Josip_Mo wrote: .......... Ali Hrvati su za nju u referendumu glasovali. .......
Da ali zaboravljaš da ste je onda oružano napali i pokušali uništiti pa dobili po nosu pa ste je onda ponovo prihatili pa je 2000 državnim udarom pokušali uništiti pa je onda ponovo prihvatili pa onda...kakav je danas menu? Prihvaća li se ili se ne prihvaća... :lol:

Najefikasniji nacin da se rat sto brze preseli u BiH i Bosnjaci zacementiraju u njemu bilo je masovno hrvatsko (lazno) izjasnjavanje za suverenu BiH
felipe kajetano

#103 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by felipe kajetano »

star(i)mo wrote:
Image
jesu li ovo oni sto do podne furaju Tita i 8.dalamatinsku a od podne Ataturka i janjicare :-? ?...mislim ljudi, nemojte ba muda pod bubrege :)
LBVIEW

#104 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by LBVIEW »

felipe kajetano wrote:
star(i)mo wrote:
Image
jesu li ovo oni sto do podne furaju Tita i 8.dalamatinsku a od podne Ataturka i janjicare :-? ?...mislim ljudi, nemojte ba muda pod bubrege :)
A sta je sa onima sto se furaju na "Mi smo braca ispod Kozarice gdje ne rada majka izdajice", pa onda fino 92-e,
sto po logorima, sto na kucnim pragovima, pobiju par hiljada nesrba u istom tom Potkozarju?
Samo nam nemojte vi o antifasizmu, te cojstvu i postenju. Moglo je proc u onom sistemu, sad je sve zabiljezeno, presudeno i zapisano za vijek vijekova.
Komrad

#105 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

felipe kajetano wrote:
star(i)mo wrote:
Image

Sta je razlika izmedju Ataturka i Tita?
felipe kajetano

#106 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by felipe kajetano »

Komrad wrote: Sta je razlika izmedju Ataturka i Tita?

prof'sore mislio sam vise figurativno :)
Komrad

#107 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

felipe kajetano wrote:
Komrad wrote: Sta je razlika izmedju Ataturka i Tita?

prof'sore mislio sam vise figurativno :)
znam ja na sta si ti mislio ... al ja gotivim i jednog i drugog .. narocito Ataturka... trebalo je imat mu*a pa nakve reforme pravit :D
drug bevc

#108 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by drug bevc »

Komrad wrote:
felipe kajetano wrote:
star(i)mo wrote:
Image

Sta je razlika izmedju Ataturka i Tita?
ataturk - muslima turčin

tito -hrvat katolik

nas tako učili u školi :-D :-D :-D :-D
Josip_Mo

#109 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by Josip_Mo »

bicebolje wrote:Bila je to kod nas normalna pojava i prije 15 godina a kad vidim kakvo mišljenje i danas pojedinci imaju o pojedinim ZLOČINIMA ne bi me čudilo da opet postane normalno.

Ubiti ženu i dijete od ustaškog vojnika i ubiti ženu i dijete od partizanskog vojnika je potpuno isti zločin.

Neko reče, sarađivali su sa Ustašama pa su zalužili smrt. Po toj logici svako ko je bio na drugoj strani u prošlom ratu je zaslužio smrt. Znate li vi šta pišete ?
Pametno pišeš! Nemam što nadodati.

osa wrote:da su u pitanju bila suđenja, bar koliko toliko pravno pokrivena, ja ne bih rekao ni slova za takve slučajeve, međutim tu se uglavnom radilo o pogubljenjima bez suda, oprosti ali za mene je to zločin.
ja konkretno mogu i shvatiti ponašanje tite i ekipe poslije rata, kad je stavio na vagu povratak možda i 100 000 vojnika u svoja sela, za suđenje kojih, nije imao kapaciete da ih sudi ili zatvori, i s druge strane njihovo ubijanje, on je odabrao lakši i za njega komotniji i manje opasan način, ali on koji će reći da to nije zločin, te ne mogu shvatiti, to je zločin koji vrišti do neba.
čudi me da se njemu potkrala jedan kardinalna greška, mogao je pobiti te ljude, i nakon toga je mogao pohapsiti i isto tako na smrt osuditi, one koji su ta ubistva počinili, neprijatelja nema, on čist, a revolucija uvijek jede svoju djecu, doduše, lako je biti general poslije bitke, i to 65 godina poslije bitke, ali bio je on kapacitet, trebao je znati.
:thumbup:
poznanik

#110 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by poznanik »

ciječete li, cijučete... nadam se da ćete nekad i izviriti :D
mO k3

#111 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

drug bevc wrote: ataturk - muslima turčin

tito -hrvat katolik

Pa ja se bas ne sjecam da su nas u skoli ucili da je tito bio hrvat ,nego jugosloven ....
osa

#112 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by osa »

Ženski Dr.Med wrote:

tito -hrvat katolik

Pa ja se bas ne sjecam da su nas u skoli ucili da je tito bio hrvat ,nego jugosloven ....

zar su vam i to lagali, kod nas su učili da je tito hrvat..
neretvanac

#113 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by neretvanac »

Hercegovina jedna jedinica, uz to i najveca...
MOZE :D
AliceInChains

#114 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by AliceInChains »

osa wrote:
Ženski Dr.Med wrote:

tito -hrvat katolik

Neznam, nas su ucili, da je Tito bio onaj Jugoslaven, koji se je borio na svakom mjestu Jugoslavije po principu jednakopravnosti protiv rusitelja njegove drzave Jugoslavije. Danas ga "najposteniji" Hrvati i Srbi-a pogotovo oni, koji su tokom njegove vlade cucili na Golom Otoku- prozivaju za zlocine. Isti taj Tito, mrski diktator, koji je pobio Ustase i Cetnike u pokusaju bijegstva za (tada njima "saveznu") Austriju i Njemacku. :mrgreen:

Cinjenica je, da su ga 80te ukopali sa zastavom JUGOSLAVIJE i da do tada, a boga mi ni do sada niko na ovoj zemaljskoj kugli nije bio kao politicar toliko cijenjen, kao Jugoslaven Tito.

Medutim, danas veliki broj Hrvata i Srba pis.aju na njegov grob, jer im je dugorocno onemogucio plan oko sprovodivosti formiranja Velike Hrvatske, doduse Velike Srbije.:mrgreen:

Umjesto da se najvise Hrvatska i tamosnji Hrvati dice sa njim, oni ga bas najvise karakteriziraju kao zlonamjernog diktatora, dok se u meduvremenu Italijanci trljaju u ruke :mrgreen: i Hrvate u tom razmisljanju podrzavaju :mrgreen: Sto li? :mrgreen:

Hvala bogu, pa su se Slovenci opametili i nece da svrste Tita u taj kos, kao sto to rade Hrvati, na zalost Italijana i drugih bivsih Jugo-okupatora.

P.S. Da je Tito jos ziv, i kad bi procitao tvoje komentare i stavove, Osa, onda se ti nebi bas dicio sa njegovim Hrvatstvom(ili Hrvatskim prijeklom), jer bi ti sve tvoje stvove u NAJBOLJEM slucaju pisao iza resetaka :mrgreen: . Vidis, sta se toga tice, tu su cetnici i ustase pametniji od tebe :mrgreen: ....oni se distanciraju apsolutno od njega, nije ni Srbin ni Hrvat ni Slovenac, nego Jugoslavenski diktator, zbog kojega je Hrvatski i Srpski (i Slovenski) narod najvise IZGUBIO :mrgreen:

Doduse, danas je Tito za neke Srbe Hrvat, a za neke Hrvate Srbin :mrgreen: Jel'de drug bevc? :mrgreen:

Jos nesta vazno, njegovo Jugoslavenstvo je neosporivo, kao sto je to i od danasnjih Jugoslavena, koji nedvosmisleno postoje. To je uglavnom njihov izbor i samo zato sto su im ove danasnje drzave oduzele pravo, da se izjasnjavaju kao takvi, to neznaci automatski, da oni to nisu.
drug bevc

#115 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by drug bevc »

za mene je mali joža vazda bio rvat.
krsten u katolickoj crkvi sto znači da je katolik.
ćaća rvat majka slovenka -- po ćaći rvat po materi slovenac.....kako hoš
AliceInChains

#116 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by AliceInChains »

drug bevc wrote:za mene je mali joža vazda bio rvat.
krsten u katolickoj crkvi sto znači da je katolik.
ćaća rvat majka slovenka -- po ćaći rvat po materi slovenac.....kako hoš
Tacno. I zato sto vecina Jugo- naroda tako razmislja, je Jugoslavija i propala. Danas se Srbija oslanja na Rusiju, Hrvatska na Njemacku i Bosna na svakoga, ko joj garantuje suverenitet. A Slovenci misle, da mogu sami. I tako cemo se medusobno hebati dok nestanemo. U meduvremenu ce na ove prostore doseliti Kinezi i Albanci...i vjerujem, da ce oni lakse zajedno ziviti na ovim prostorima, nego mi:mrgreen: Hebote, svi mi tvrdimo, da je je Juga vec iz pocetka bila osudena na propast, dok nam se istovremeno Kinezi sa njihovim komunizmom rugaju i mi svi nezaposlenici kupujemo stvari "Made in China". Jeste, Kina je dobar primjer, da je komunizam neodrziv....ili da se nemoze prilagoditi na modernije izazove :mrgreen: Mi smo se drugacije (ne)dogovorili, i danas pusimo citavom svijetu. Donji smo i zasluzili smo!
1mustra

#117 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by 1mustra »

AliceInChains wrote: P.S. Da je Tito jos ziv, i kad bi procitao tvoje komentare i stavove, Osa, onda se ti nebi bas dicio sa njegovim Hrvatstvom(ili Hrvatskim prijeklom), jer bi ti sve tvoje stvove u NAJBOLJEM slucaju pisao iza resetaka :mrgreen: . Vidis, sta se toga tice, tu su cetnici i ustase pametniji od tebe :mrgreen: ....oni se distanciraju apsolutno od njega, nije ni Srbin ni Hrvat ni Slovenac, nego Jugoslavenski diktator, zbog kojega je Hrvatski i Srpski (i Slovenski) narod najvise IZGUBIO :mrgreen:
Ma nije bio diktator, jedino je svako ko drukcije misli u NAJBOLJEM slucaju zavrsio iza resetaka. :lol:
AliceInChains

#118 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by AliceInChains »

1mustra wrote:
AliceInChains wrote: P.S. Da je Tito jos ziv, i kad bi procitao tvoje komentare i stavove, Osa, onda se ti nebi bas dicio sa njegovim Hrvatstvom(ili Hrvatskim prijeklom), jer bi ti sve tvoje stvove u NAJBOLJEM slucaju pisao iza resetaka :mrgreen: . Vidis, sta se toga tice, tu su cetnici i ustase pametniji od tebe :mrgreen: ....oni se distanciraju apsolutno od njega, nije ni Srbin ni Hrvat ni Slovenac, nego Jugoslavenski diktator, zbog kojega je Hrvatski i Srpski (i Slovenski) narod najvise IZGUBIO :mrgreen:
Ma nije bio diktator, jedino je svako ko drukcije misli u NAJBOLJEM slucaju zavrsio iza resetaka. :lol:
Ma ja. U svakoj demokratskoj i diktatorskoj zemlji se hapse i osuduju "drzavnici", koji iznutra ruse drzavu ili sire propagandu protiv iste. Samo u Jugoslaviji je to bila najveca nepravda, jer su Slovenstvo i Bosnastvo, a pogotovo Srpstvo i Hrvatstvo nesta specijalno, bogom dato :mrgreen: ......a ne ko neke druge pi.sljive nacije :mrgreen: Joj, luzeri ste, ali opravdani :mrgreen:
osa

#119 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by osa »

AliceInChains wrote:
osa wrote:

Neznam, nas su ucili, da je Tito bio onaj Jugoslaven, koji se je borio na svakom mjestu Jugoslavije po principu jednakopravnosti protiv rusitelja njegove drzave Jugoslavije. Danas ga "najposteniji" Hrvati i Srbi-a pogotovo oni, koji su tokom njegove vlade cucili na Golom Otoku- prozivaju za zlocine. Isti taj Tito, mrski diktator, koji je pobio Ustase i Cetnike u pokusaju bijegstva za (tada njima "saveznu") Austriju i Njemacku. :mrgreen:

Cinjenica je, da su ga 80te ukopali sa zastavom JUGOSLAVIJE i da do tada, a boga mi ni do sada niko na ovoj zemaljskoj kugli nije bio kao politicar toliko cijenjen, kao Jugoslaven Tito.

Medutim, danas veliki broj Hrvata i Srba pis.aju na njegov grob, jer im je dugorocno onemogucio plan oko sprovodivosti formiranja Velike Hrvatske, doduse Velike Srbije.:mrgreen:

Umjesto da se najvise Hrvatska i tamosnji Hrvati dice sa njim, oni ga bas najvise karakteriziraju kao zlonamjernog diktatora, dok se u meduvremenu Italijanci trljaju u ruke :mrgreen: i Hrvate u tom razmisljanju podrzavaju :mrgreen: Sto li? :mrgreen:

Hvala bogu, pa su se Slovenci opametili i nece da svrste Tita u taj kos, kao sto to rade Hrvati, na zalost Italijana i drugih bivsih Jugo-okupatora.

P.S. Da je Tito jos ziv, i kad bi procitao tvoje komentare i stavove, Osa, onda se ti nebi bas dicio sa njegovim Hrvatstvom(ili Hrvatskim prijeklom), jer bi ti sve tvoje stvove u NAJBOLJEM slucaju pisao iza resetaka :mrgreen: . Vidis, sta se toga tice, tu su cetnici i ustase pametniji od tebe :mrgreen: ....oni se distanciraju apsolutno od njega, nije ni Srbin ni Hrvat ni Slovenac, nego Jugoslavenski diktator, zbog kojega je Hrvatski i Srpski (i Slovenski) narod najvise IZGUBIO :mrgreen:

Doduse, danas je Tito za neke Srbe Hrvat, a za neke Hrvate Srbin :mrgreen: Jel'de drug bevc? :mrgreen:

Jos nesta vazno, njegovo Jugoslavenstvo je neosporivo, kao sto je to i od danasnjih Jugoslavena, koji nedvosmisleno postoje. To je uglavnom njihov izbor i samo zato sto su im ove danasnje drzave oduzele pravo, da se izjasnjavaju kao takvi, to neznaci automatski, da oni to nisu.
jugoslaven, šta je bio kad je rođen, trebam li te podsjetiti kad je to bilo, u jugoslavenstvo je tek poslije izgleda prešao, u nekom prelaznom roku, a svašta ćeš pročitati na ovom forumu, jugoslaven, po državljanstvu, to da....
osa

#120 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by osa »

1mustra wrote:
vidi mu ekipe prijatelja iz lovova, čaušesku, živkov, hodža, gadafi sve krasna demokratska bratija....
armin071

#121 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by armin071 »

osa wrote:
1mustra wrote:
vidi mu ekipe prijatelja iz lovova, čaušesku, živkov, hodža, gadafi sve krasna demokratska bratija....

Cudno je samo par stvari. Prvo kako ti osa toliki protivnik "diktatora" Tita ostade ziv pored tolike diktature. A druga stvar je ovo...http://www.youtube.com/watch?v=WvDEXlFo4no

Ineteresantno da su milioni ljudi izasli da placu za takvim diktatorom. Ili je nekako i iz sanduka uspio da provodi diktaturu. Jebe te osa istorija i ono sto je ostalo zapisano kako kamerama tako i penkalom. Ako kod tebe Osa na sahrani bude ljudi ko sto je kod njega drzavnika bilo mozes reci da si bio neko i nesto. Jeben je to diktator cija familija ni za kifle nema. .ebu vas cinjenice Osa. A ti sad truj dalje .ebe te se nema vise Tite i diktature mozes da s.res do mile volje...
osa

#122 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by osa »

armin071 wrote:
osa wrote:
1mustra wrote:

Cudno je samo par stvari. Prvo kako ti osa toliki protivnik "diktatora" Tita ostade ziv pored tolike diktature. A druga stvar je ovo...http://www.youtube.com/watch?v=WvDEXlFo4no

Ineteresantno da su milioni ljudi izasli da placu za takvim diktatorom. Ili je nekako i iz sanduka uspio da provodi diktaturu. Jebe te osa istorija i ono sto je ostalo zapisano kako kamerama tako i penkalom. Ako kod tebe Osa na sahrani bude ljudi ko sto je kod njega drzavnika bilo mozes reci da si bio neko i nesto. Jeben je to diktator cija familija ni za kifle nema. .ebu vas cinjenice Osa. A ti sad truj dalje .ebe te se nema vise Tite i diktature mozes da s.res do mile volje...
lako, bio sam tada klinac i nisam znao mnoge stvari, a i da sam znao, ćutio bih, jer bi me stvarno pojeo mrak, toliko o tome da li je tito bio diktator, ako je za tebe demokrat, super, imaš još nekoliko takvih demokracija na svijetu, pokušaj, rajevi na zemlji...
nista novo

#123 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by nista novo »

Ma nije bio diktator, jedino je svako ko drukcije misli u NAJBOLJEM slucaju zavrsio iza resetaka. :lol:[/quote]

vidi mu ekipe prijatelja iz lovova, čaušesku, živkov, hodža, gadafi sve krasna demokratska bratija....[/quote]

Ineteresantno da su milioni ljudi izasli da placu za takvim diktatorom. Ili je nekako i iz sanduka uspio da provodi diktaturu. Jebe te osa istorija i ono sto je ostalo zapisano kako kamerama tako i penkalom. Ako kod tebe Osa na sahrani bude ljudi ko sto je kod njega drzavnika bilo mozes reci da si bio neko i nesto. Jeben je to diktator cija familija ni za kifle nema. .ebu vas cinjenice Osa. A ti sad truj dalje .ebe te se nema vise Tite i diktature mozes da s.res do mile volje...[/quote]

Ljudi su cudni, isto kako su plakali za Titom, tako su bacali cvijece na tenkove JNA, koja im je uzvracala , znamo kako...
Sezam

#124 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by Sezam »

Dok je bilo Tita bili smo cijenjeni i priznati u svijetu (to je historijski neoboriv fakt - njegova dzenaza je najbolji dokaz toga) - sad su i Hrvatska i Srbija, a i BiH - niko i nista. ili nitko i nista. Beznacajni. Nebitni. Nepotrebni. Tako stoje stvari.

A to sto Hrvati misle da su "znacajan cimbenik u svjetskoj kulturi und politici" ili sto Srbi misle da "celi bre svet gleda finale vaterpola bre kad mi bre dokazujemo ko je originalni balkanski ubermensch" a oba naroda su ubjedjeni da je Tesla poznato ime u svijetu (a izvan najuzih naucnih krugova niko nema pojma ko je Tesla) - to je samo dokaz koliko smo svi zajedno beznacajni.

Tito je bio isuvise dobar, isuvise blag za stado kojim je upravljao.
Komrad

#125 Re: Moja Bosna i Hercegovina

Post by Komrad »

armin071 wrote:

Plakali su i nacionalisti .. ali od srece
Cinjenica je da im nije odgovarao
Post Reply